فهرست مطالب

نشریه روانشناسی شناختی
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 35، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • الهه شیروی، شکوفه متقی*، افسانه مرادی صفحات 1-15

    کارکردهای اجرایی ساختار های مهمی هستند که در کنترل و هدایت رفتار نقش مهمی ایفا می کنند. این پژوهش، با هدف بررسی نقش میانجی هوش هیجانی در رابطه نظریه ذهن و کارکردهای اجرایی (انعطاف پذیری شناختی و بازداری پاسخ) انجام شد. روش پژوهش حاضر، همبستگی و از نوع مدل سازی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر 13 تا 18 سال شهرستان خمینی شهر در سال 1400 بود که 300 نفر از آنان به روش در دسترس برای نمونه پژوهش انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه هوش هیجانی (شات و همکاران، 1998)، آزمون های نرم افزاری دسته بندی کارت های ویسکانسین (گرانت و برگ، 1984)، برو- نرو (هافمن، 1984) و ذهن خوانی از طریق تصاویر چشم (بارون-کوهن و همکاران، 2001) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و مدل معادلات ساختاری در نرم افزار 24AMOS استفاده شد. یافته ها نشان داد نظریه ذهن با ضریب 233/0 بر هوش هیجانی و بر انعطاف پذیری شناختی و بازداری پاسخ به ترتیب با ضرایب 133/0 و 218/0 اثر مستقیم مثبت و معنادار  داشت (01/0>P)، هوش هیجانی با انعطاف پذیری شناختی و بازداری پاسخ به ترتیب با ضرایب 144/0 و 337/0 اثر مستقیم مثبت و معنادار داشتند (01/0>P). اثر غیرمستقیم نظریه ذهن بر انعطاف پذیری و بازداری پاسخ با نقش میانجی هوش هیجانی به ترتیب ضرایب 033/0 و 078/0 بود. بنابراین می توان گفت نتایج حاکی از نقش تعیین کننده ی نظریه ذهن و هوش هیجانی، در پیش بینی کارکردهای اجرایی سرد (انعطاف پذیری شناختی و بازداری پاسخ) بود. نهایتا با توجه به رابطه بین نظریه ذهن، هوش هیجانی، انعطاف پذیری شناختی و بازداری پاسخ، با افزایش نظریه ذهن و هوش هیجانی می توان به بهبود مولفه های کارکردهای اجرایی کمک کرد.

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری شناختی، بازداری پاسخ، کارکردهای اجرایی، نظریه ذهن، هوش هیجانی
  • ندا قدمگاهی ثانی، علیرضا مرادی*، رضا شالباف، میثم صادقی صفحات 16-30
    مقدمه

    اختلال کمبود توجه بیش فعالی نوعی اختلال رشدی عصبی است که با نقایصی در مهارتهای شناختی و خودکنترلی هیجانی مشخص می شود. مطالعات بسیاری به عملکرد ضعیف ناحیه پیشانی در بیماران بیش فعال اشاره کرده اند. افزایش تغییرات همودینامیک در منطقه پیشانی این کودکان می تواند باعث کاهش علایم اختلال می شود.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تغییرات غلظت هموگلوبین (Hb) منطقه پیش پیشانی این کودکان در حین انجام فعالیت‏ شناختی آزمون عملکرد پیوسته رایانه‏ای می باشد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع مطالعات کارآزمایی بالینی با طرح پیش آزمون-پس آزمون-پیگیری است. از 30 کودک بیش فعال شش تا هشت سال ثبت fNIRS به همراه آزمون عملکرد پیوسته رایانه‏ای به صورت پیش آزمون انجام شد. سپس به روش تصادفی ساده در دو گروه 15 نفری جایگزین شدند. گروه اول تحت مداخله تحریک الکتریکی جمجمه ای و گروه دوم تحت مداخله شناختی رایانه ای کاپیتان لاگ به تعداد 14 جلسه نیم ساعته قرار گرفتند. پس از اجرای مداخله ها مجددا میزان تغییرات هموداینامیک ناحیه پیشانی از همه شرکت کننده ها به وسیله fNIRS به همراه آزمون عملکرد پیوسته رایانه‏ای به صورت پس آزمون ثبت گرفته شد. سرانجام  پس از اتمام دوره مداخله با 4 هفته فاصله ، از شرکت کننده ها آزمون پیگیری گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد تفاوت میانگین میزان جذب اکسیژن از مرحله پیش آزمون تا پس آزمون در گروه CES، معنادار بوده اند (01/0<p) ولی این تفاوت از مرحله پس آزمون تا پیگیری معنادار نبود (05/0>p). در گروه کاپیتان لاگ تفاوت میانگین میزان جذب اکسیژن از مرحله پیش آزمون تا پیگیری بر اساس نتایج آزمون t، معنادار بوده اند (05/0<p). نتایج بیانگر عدم معناداری اثر تعامل گروه در زمان برای متغیر میزان جذب اکسیژن می باشد. بین دو گروه CES  و کاپیتان لاگ در میزان تغییر جذب اکسیژن از جلسه پیش آزمون تا جلسه پس آزمون و پیگیری تفاوت معناداری وجود ندارد (05/0>p).

    نتیجه گیری

    بر مبنای یافته های این پژوهش، می توان نتیجه گرفت که مداخله CES و مداخله نرم افزار شناختی کاپیتان لاگ، درمان های موثری به منظور افزایش تغییرات هموداینامیک در منطقه پیش پیشانی کودکان بیش فعال هستند و نیز می توانند باعث بهبود نقص توجه پایدار بینایی در این کودکان شوند.

    کلیدواژگان: اختلال بیش فعالی، آزمون عملکرد پیوسته کامپیوتری، تحریک الکتریکی جمجمه ای، تمرینات رایانه ای شناختی، طیف سنجی نزدیک مادون قرمز مغزی
  • آزیتا خرامان*، حسین زارع، سوسن علیزاده فرد، مجید صفاری نیا صفحات 31-45

    بازنمایی های ذهنی، از پیشرفته ترین جنبه های شناختی انسان هستند و می توانند بر تجربه ذهنی مالکیت هر فرد نسبت به بدنش موثر باشند. بر این اساس، مطالعه حاضر که یک پژوهش آمیخته دو مرحله ای است، پس از القای سه حالت از سطوح فاکتورهای شناختی- اجتماعی (همتراز با خود فرد، سطح بالاتر، سطح پایین تر)، به تبیین و پیش بینی مالکیت ذهنی بدن، پرداخته است. جامعه آماری پژوهش، شامل دانشجویان دانشگاه پیام نور تهران بود که از آن، 61 زن و 47 مرد به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل آزمایش خطای دست مصنوعی کوهن و بوتوینیک (1998)، پرسشنامه گزارش ذهنی تجربه مالکیت دست مصنوعی لونگو و همکاران (2008) و برنامه کامپیوتری 12 بلوکی مدل ذهنی سه بعدی تامیر و تورنتون برای تداعی ضمنی و آشکار بازنماییهای شناخت اجتماعی بود. تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که فقط همبستگی نمرات خطای دست و مولفه ‏های شناخت اجتماعی در سطح سوم (پایین تر)، معنادار بود. همچنین، تحلیل رگرسیون چندگانه استاندارد نشان داد که در تبیین خطای دست در سطح سوم (پایین تر)، بر اساس تداعی آشکار؛ فقط انزجار (Beta= -1/52)، و براساس تداعی ضمنی؛ به ترتیب دوستی (Beta= 0/63)، انزجار (Beta= -0/55)، و رضایت (Beta= 0/26)، قادر به پیش بینی خطای دست مصنوعی بودند. نتایج بدست آمده حاکی از آن است که همانند سازی افراد با کسانی که در ارزیابی های ذهنی فرد جایگاه اجتماعی پایین تری کسب می کنند، می تواند کمتر رخ بدهد.

    کلیدواژگان: بازنمایی ذهنی، مالکیت ذهنی بدنی، عقلانیت، برداشت اجتماعی، شناخت اجتماعی، ارزش گذاری
  • طیبه تجری*، فاخته ماهینی صفحات 46-60

    پژوهش حاضر به منظور تعیین اثربخشی آموزش زبان امکان بر اجتناب شناختی و تفکر فلسفی دانش آموزان دختر مدارس تیزهوشان اجرا شد. این پژوهش از نوع مطالعات آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را 388 نفر از دانش آموزان دختر مدارس تیزهوشان استان گلستان تشکیل دادند. برای تعیین حجم نمونه ابتدا با توجه به جدول کرجسی-مورگان و با روش نمونه گیری تصادفی، 185 نفر برای غربالگری اولیه انتخاب شدند و به پرسشنامه های اجتناب شناختی و تفکر فلسفی پاسخ دادند. 45 نفر دارای اجتناب شناختی بالا و تفکر فلسفی پایین بودند که از میان آن ها 30 نفر به روش تصادفی ساده انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش به مدت 10 جلسه به صورت هفتگی و آنلاین از طریق شبکه آموزش شاد (هر جلسه 25 دقیقه) تحت آموزش زبان امکان قرار گرفت. برای تحلیل داده های پژوهش از روش آماری کوواریانس استفاده شد. نتایج نشان داد بین میانگین های پس آزمون دو گروه آزمایش و کنترل تفاوتی معنی دار وجود دارد؛ بدین معنی که آموزش زبان امکان سبب کاهش میزان اجتناب شناختی و افزایش تفکر فلسفی دانش آموزان مدارس تیزهوشان استان گلستان شد.

    کلیدواژگان: آموزش زبان امکان، اجتناب شناختی، تفکر فلسفی، دانش آموزان تیزهوش
  • سالار نظرزاده*، جلیل فتح ابادی، وحید نجاتی، ندا نظر بلند، وحید صادقی فیروز ابادی صفحات 61-75

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر توانبخشی شناختی مبتنی بر رایانه بر تنظیم شناختی هیجان و درک هیجان در کودکان مبتلا به اختلال یادگیری خاص بود. این پژوهش به روش نیمه آزمایشی (پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه و پیگیری) انجام شد.  جامعه آماری این پژوهش را تمامی دانش آموزان مبتلا به اختلال یادگیری خاص (10 الی 12 ساله) تشکیل داد، که در بازه اول مهر تا نیمه آبان ماه 1397به مرکز اختلالات یادگیری شهر اردبیل مراجعه کرده بودند (123 نفر) . تعداد 30 نفر از آنها به صورت نمونه گیری داوطلبانه (انتخاب دانش آموزان داوطلب برای شرکت در پژوهش) انتخاب شدند(16نفر پسر و14 نفر دختر) و  پرسشنامه های تنظیم هیجان گارنفسکی و همکاران فرم کودکان (2001) و نارسایی هیجانی تورنتو (ریف، استرولد و تروت، 2006) در سه مرحله تکمیل کردند. دانش آموزان گروه آزمایش تکالیف بسته توانبخشی شناختی مبتنی بر رایانه «آرام» را در 12 جلسه 45 دقیقه ای و در مدت چهار هفته بصورت گروهی انجام دادند. نتایج تحلیل کوواریانس داده ها نشان داد که بسته توانبخشی شناختی مبتنی بر رایانه «آرام» بر بهبود مولفه های نشخوارگری فکری، تمرکز مجدد مثبت، تمرکزمجدد بر برنامه ریزی، ارزیابی مجدد مثبت و پذیرش  تنظیم شناختی هیجان  کودکان با اختلال یادگیری خاص و همچنین درک هیجان آنها تاثیر معنی دار داری و  مقایسه نتایج پس آزمون با آزمون پیگیری یک ماه حاکی از پایداری این تاثیر است. بنابراین از آنجایی که این دانش آموزان در تنظیم شناختی و درک هیجان با مشکلاتی روبرو هستند، می توان با چنین مداخلاتی مشکلات آنها را در این زمینه مرتفع کرد.

    کلیدواژگان: اختلال یادگیری خاص، تنظیم شناختی هیجان، توانبخشی شناختی، درک هیجان
  • مسیح جانی*، احمد برجعلی، فرامرز سهرابی صفحات 76-90

    استرس به عنوان بخش جدا نشدنی زندگی انسان امروز به شمار می آید؛ از این رو اکثر انسان ها تا حدودی روش های مقابله نسبتا سازگارانه با آن را آموخته اند، این روش ها معمولا برای مقابله با استرس های زندگی روزمره کفایت می کند اما گاهی وقایعی رخ می دهد که استرس بسیار زیادی را به افراد وارد می کند. این پژوهش با هدف مقایسه ویژگی های شخصیتی و حافظه رویدادی در بین افراد دارای رشد پس از ضربه و مبتلایان به اختلال استرس پس از ضربه انجام گرفت. روش انجام این مطالعه از نوع علی-مقایسه ای و جامعه آماری آن شامل کلیه افرادی بود که به دنبال تصادف رانندگی در سال 1399، به اورژانس بیمارستان های شهر اصفهان مراجعه کرده بودند. برای غربالگری از پرسشنامه ی رشد پس از ضربه (PTGI) (1996) و فهرست اختلال پس از ضربه (PCL) (1993) استفاده شد.20 نفر برای PTG و 22 نفر برای گروه PTSD به صورت هدفمند انتخاب شدند. این افراد از نظر تحصیلات و وضعیت تاهل در دو گروه همتا شدند. به منظور جمع آوری داده ها هر دو گروه به پرسشنامه های آزمون حافظه شرح حال (AMT) (1986) و فرم کوتاه تست شخصیت پنج عاملی نیو (1992) پاسخ دادند. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که در بین زیر مقیاس های پرسشنامه ی کوتاه تست شخصیت پنج عاملی نیو، تفاوت زیر مقیاس های روان رنجورخویی، برون گرایی، انعطاف پذیری و مسیولیت پذیری و همچنین حافظه رویدادی بین دو گروه دارای PTSD و PTG در سطح 05/0 معنادار است. درحالی که تفاوت این دو گروه در زیرمقیاس توافق (دلپذیر بودن)، جنسیت در همین سطح معنادار نبود. با توجه به داده های جمع آوری شده می توان گفت ویژگی های شخصیتی و حافظه رویدادی در بین افراد دارای PTG و مبتلایان به PTSD متفاوت است.

    کلیدواژگان: اختلال استرس پس از ضربه، رشد پس از ضربه، حافظه رویدادی، ویژگی های شخصیتی
|
  • Elaheh Shirovi, Shekoofeh Mottaghi*, Afsaneh Moradi Pages 1-15

    Executive functions are important structures that play an important role in controlling and directing behavior. This research was conducted with the aim of investigating the mediating role of emotional intelligence in the relationship between theory of mind and executive functions (cognitive flexibility and response inhibition). The current research method was correlation and structural equation modeling. The statistical population of the research included all female students aged 13 to 18 in Khomeini Shahr city in 2021, of which 300 were selected for the research sample using the available method. To collect data from the emotional intelligence questionnaire (Schutte et al., 1998), software tests of Wisconsian card sorting (Grant and Berg, 1984), go /no go (Hoffman, 1984) and mind reading through eye images (Baron-Cohen et al., 2001) were used. For data analysis, Pearson's correlation coefficient and structural equation model were used in AMOS-24 software. The findings showed that theory of mind had a positive and significant direct effect on emotional intelligence with a coefficient of 0.233 and on cognitive flexibility and response inhibition with a coefficient of 0.133 and 0.218 respectively (P<0.01), intelligence Emotion with cognitive flexibility and response inhibition had a positive and significant direct effect with coefficients of 0.144 and 0.337 respectively (P<0.01). The indirect effect of theory of mind on flexibility and response inhibition with the mediating role of emotional intelligence was 0.033 and 0.078, respectively. Therefore, the results indicated the decisive role of theory of mind and emotional intelligence in predicting cold executive functions (cognitive flexibility and response inhibition). Finally, considering the relationship between theory of mind, emotional intelligence, cognitive flexibility and response inhibition, by increasing theory of mind and emotional intelligence, it is possible to help improve the components of executive functions.

    Keywords: Cognitive flexibility, Response inhibition, Executive functions, Theory of mind, Emotional intelligence
  • Neda Gadamagahi Sani, Alireza Moradi*, Reza Shalbaf Pages 16-30

    Attention Deficit Hyperactivity Disorder is a type of neurodevelopmental disorder characterized by deficits in cognitive skills and emotional self-control. Many studies have pointed out the poor functioning of the frontal region in hyperactive patients. Increasing hemodynamic changes in the frontal region of these children can reduce the symptoms of the disorder. Goal: The purpose of this research is to investigate the changes in the concentration of hemoglobin (Hb) in the frontal region of these children during the cognitive activity of the computerized continuous performance test.

    Method

    The current research is a clinical trial study with a pre-test-post-test-follow-up design. From 30 hyperactive children six to eight years old, fNIRS recording was performed along with computerized continuous performance test as a pre-test. Then they were divided into two groups of 15 people by simple random method. The first group underwent CES intervention and the second group underwent Captain Log's computerized cognitive intervention for 14 half-hour sessions, and after the interventions, the amount of hemodynamic changes in the frontal area of all participants was recorded by fNIRS along with computerized continuous performance test as a post-test. was taken Finally, after completing the intervention period 4 weeks later, the participants were followed up with the above tests.

    Findings

    The average difference in oxygen uptake from pre-test to post-test in CES group was significant (p<0.01), but this difference was not significant from post-test to follow-up (p>0.05). In the captain log group, the difference in the average amount of oxygen absorption from pre-test to follow-up was significant based on the results of the t-test (p<0.05). The results indicate the non-significance of the effect of group interaction on time for the oxygen uptake variable, there is no significant difference between the CES and Captain Log groups in the amount of change in oxygen uptake from the pre-test session to the post-test session and follow-up (p>0.05).

    Conclusion

    Based on the findings of this research, it can be concluded that CES intervention and Captain Log cognitive software intervention are effective treatments to increase the hemodynamic changes in the prefrontal region of hyperactive children and can also improve persistent visual attention deficit in these children.

    Keywords: Attention deficit hyperactivity disorder, continuous performance test, cranial electrical stimulation, computerized cognitive exercises, near-infrared brain spectroscopy‎
  • Azita Kharaman*, Hossein Zare, Soosan Alizadeh Fard, Majid Saffarinia Pages 31-45

    Mental representations are one of the most advanced aspects of human cognition and can affect the mental experience of ownership of each person's body. Based on this, the present study, which is a two-stage mixed research, after inducing three levels of social-cognitive factors (equivalent to the individual, higher level, lower level), explained and predicted the mental ownership of the body. Is. The statistical population of the research included the students of Payam Noor University in Tehran, from which 61 women and 47 men were selected by convenience sampling. The research tools included the artificial hand error test of Cohen and Botvinik (1998), the subjective report questionnaire of the experience of owning an artificial hand by Longo et al. (2008) and the 12-block computer program of Tamir and Thornton's three-dimensional mental model for implicit and explicit association of social cognition representations. Data analysis with Pearson's correlation test showed that only the correlation of hand error scores and social cognition components at the third (lower) level was significant. Also, the standard multiple regression analysis showed that in explaining hand error at the third (lower) level, based on obvious association; Disgust only (Beta = -1.52), and based on implicit association; Friendship (Beta = 0.63), disgust (Beta = -0.55), and satisfaction (Beta = 0.26) were able to predict artificial hand error, respectively. The obtained results indicate that the identification of people with those who get a lower social status in the subjective evaluations of the person can occur less often.

    Keywords: Mental representation, physical mental ownership, rationality, social perception, social cognition, valuation
  • Fakhteh Mahini Pages 46-60

    The present study was conducted to determine the effectiveness of possibility language teaching on cognitive avoidance and philosophical thinking of gifted schoolgirls. This study was an experimental study with pre-test-post-test design and control group. The statistical population of the study consisted of 388 female students of gifted schools in Golestan province.To determine the sample size, according to Krejcie-Morgan table and random sampling method, 185 people were selected for initial screening and answered the cognitive avoidance and philosophical thinking questionnaires.Forty-five people had high cognitive avoidance and low philosophical thinking, of which 30 were selected by simple random sampling and divided into experimental and control groups. The experimental group underwent language training for 10 sessions weekly and online through Shad Education Network (25 minutes per session).Covariance statistical method was used to analyze the research data.The results showed that there was a significant difference between the post-test means of the experimental and control groups; This means that the possibility of language teaching reduced the rate of cognitive avoidance and increased the philosophical thinking of students in gifted schools in Golestan province.

    Keywords: Language teaching of possibility, cognitive avoidance, philosophical thinking, gifted students
  • Jalil Fathabadi*, Vahid Nejati, Neda Nazarboland, Vahid Sadeghi Firooz Abadi, Salar Nazarzadeh Gigloo Pages 61-75

    The purpose of this study was to investigate the effect of computer-based cognitive rehabilitation on cognitive regulation of emotion and emotion understanding in children with specific learning disorders. This research was conducted in a semi-experimental way (pre-test - post-test with a control and follow-up group). The statistical population of this study consisted of all the students with specific learning disorders (10-12 years old), who had been referred to the learning disorders center in Ardabil between the first of October and the middle of November 2017 (123 people). 30 of them were selected through purposive sampling (selection of volunteer students to participate in the research) (16 boys and 14 girls) and the emotional regulation questionnaires of Garnefsky et al. in identifying emotions and difficulty in describing emotions) were completed in three stages. The students of the experimental group completed the tasks of the cognitive rehabilitation package in 12 sessions of 45 minutes in a period of four weeks. The results of the covariance analysis of the data showed that the cognitive rehabilitation package based on a computer has an effect on improving rumination, positive refocusing, refocusing on planning, positive reappraisal, and acceptance of cognitive regulation of emotions in children with specific learning disorders, as well as understanding their emotions. The significance and comparison of the post-test results with the one-month follow-up test indicate the stability of this effect. Therefore, since these students are facing problems in cognitive regulation and emotional understanding, such interventions can solve their problems in this field.

    Keywords: Specific learning disorder, Cognitive emotion regulation, cognitive rehabilitation, Emotion understanding
  • Masih Jani*, Ahmad Borjali, Faramarz Sohrabi Pages 76-90

    Stress is an integral part of human life today, so most people have learned relatively adaptive ways to deal with it, these methods are usually enough to cope with the stresses of everyday life, but sometimes there are events that cause too much stress to cope with. This study aimed to evaluate the comparison of personality characteristics and autobiographical memory among individuals with Post-traumatic Growth and those suffering from post-traumatic stress disorder. Method of this study is causal-comparative. The study population included all of the patients who refer to hospitals of Isfahan after having a vehicle accident. For the screening phase post-traumatic stress disorder inventory (PTGI) and PTSD checklist (PCL) were used. 22 persons for the PTSD group and 20 persons for the PCL group were selected purposively. Both these groups answered the Autobiographical memory test (AMT) and the short form of the Five-factor model. The analysis illustrates there are meaningful differences between these PTSD and PTG groups in neuroticism, extraversion, openness, and conscientiousness subscales in addition to Autobiographical memory, but there were no meaningful differences between these two groups in agreeableness.

    Keywords: Post-traumatic stress disorder (PTSD), Post-traumatic growth (PTG), personality characteristics, autobiographical memory