فهرست مطالب

رویش روان شناسی - سال دوازدهم شماره 10 (پیاپی 91، دی 1402)

نشریه رویش روان شناسی
سال دوازدهم شماره 10 (پیاپی 91، دی 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/26
  • تعداد عناوین: 20
|
  • مجید محمدیان، منصوره حاج حسینی*، حسین کشاورز افشار صفحات 1-10

    هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی مشاوره گروهی مبتنی واقعیت درمانی بر تاب آوری تحصیلی و اهمال کاری تحصیلی در دانش آموزان با آسیب بینایی بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون_ پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر متشکل از تمامی دانش آموزان دارای آسیب بینایی شهر تهران در سال تحصیلی 1401-1400 بود که از بین آنان تعداد 30 نفر، 15 نفر در گروه گواه و 15 نفر در گروه آزمایش از طریق روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه جایگذاری شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه های اهمال کاری تحصیلی سولومون و راث بلوم (1984 PASS,)، تاب آوری تحصیلی سامویلز (2004 ARI,) و پروتکل واقعیت درمانی گلاسر (2010) طی 8 جلسه 90 دقیقه ای به صورت حضوری استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون کوواریانس چندمتغیره استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون بین میانگین پس آزمون تاب آوری تحصیلی و اهمال کاری تحصیلی در دو گروه آزمایش و گواه تفاوت معناداری در سطح 05/0 وجود داشت. درنتیجه می توان روش آموزشی واقعیت درمانی را به عنوان یکی از رویکردهای جدید مثبت نگر جهت ارتقاء عملکرد تحصیلی دانش آموزان دارای آسیب بینایی با اثرات نسبتا پایدار، برای افزایش تاب آوری تحصیلی به کار برد.

    کلیدواژگان: آسیب بینایی، اهما ل کاری تحصیلی، تاب آوری تحصیلی، واقعیت درمانی
  • تورج هاشمی*، منصور بیرامی، الهام نوذری صفحات 11-20

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی نقش میانجی همدلی در رابطه سبک های دلبستگی و علایم شخصیت خودشیفته در دانشجویان بود. جامعه آماری را تمامی دانشجویان 20 تا 40 سال دانشگاه تبریز در سال تحصیلی 1401-1402 تشکیل دادند. تعداد 300 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه شخصیت خودشیفته_16 (NPI-16) آمز و همکاران (2006)، پرسشنامه سبک های دلبستگی (AAI) سیمپسون (1990) و مقیاس همدلی اساسی (BES) آلبیرو و همکاران (2009) بود. از تحلیل معادلات ساختاری برای تحلیل داده ها استفاده شد. نتایج بیانگر برازش مطلوب مدل پژوهش بود. نتایج نشان داد که دلبستگی ایمن و همدلی به ترتیب با اندازه اثرهای 25/0 (007/0=P) و 20/0- (02/0=P) اثر مستقیم معناداری بر شخصیت خودشیفته دارند، ولی اثر مستقیم دلبستگی ایمن، اجتنابی و دوسوگرا به ترتیب با اندازه اثرهای استاندارد 20/0-، 29/0- و 002/0- بر همدلی معنادار نبود (05/0<P). همچنین دلستگی اجتنابی با اندازه اثر استانداره شده 08/0 اثرغیرمستقیم معناداری بر علایم شخصیت خودشیفته با میانجی گری همدلی نشان داد (05/0=P). این نتایج نشان می دهد که همدلی با توجه به نقش دلبستگی اجتنابی می تواند تبیین کننده علایم اختلال شخصیت خودشیفته در دانشجویان باشد.

    کلیدواژگان: دلبستگی، همدلی، شخصیت خودشیفته، دانشجویان
  • آمنه شجاعی، علیرضا حاجی یخچالی*، غلامحسین مکتبی، منیجه شهنی ییلاق صفحات 21-32

    هدف این پژوهش بررسی نقش میانجی تحول مثبت نوجوانی در رابطه بین شایستگی اجتماعی، بهزیستی تحصیلی و سرزندگی تحصیلی دانش آموزان دوره متوسطه دوم شهر بهبهان بود. روش پژوهش حاضر توصیفی- همبستگی به روش مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری، شامل تمامی دانش آموزان مقطع متوسطه دوم شهر بهبهان در سال تحصیلی 1401-1400 بود که از این میان 580 نفر به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه بهزیستی تحصیلی (AWBQ، تومینین-سوینی و همکاران، 2012)، پرسشنامه سرزندگی تحصیلی (ABQ، دهقانی زاده و حسین چاری، 1391)، مقیاس شایستگی اجتماعی (SCS ، فلنر و همکاران، 1990) و مقیاس تحول مثبت نوجوانی (PYDS ، گلدوف و همکاران، 2014) استفاده شد. یافته ها نشان دادند که ضرایب مسیرهای مستقیم شایستگی اجتماعی به تحول مثبت نوجوانی، بهزیستی تحصیلی و سرزندگی تحصیلی مثبت و معنی دار بودند (p<0.05).  یافته های روابط غیرمستقیم حاکی از این بود که شایستگی اجتماعی به طور غیر مستقیم از طریق تحول مثبت نوجوانی بر بهزیستی تحصیلی و سرزندگی تحصیلی اثر معنی دار دارد (p<0.05). بر این اساس تحول مثبت نوجوانی نقش میانجی بین شایستگی اجتماعی و بهزیستی تحصیلی، و نیز بین شایستگی اجتماعی و سرزندگی تحصیلی دارد. بنابراین تحول مثبت نوجوانی در رابطه بین شایستگی اجتماعی و بهزیستی تحصیلی ، و بین شایستگی اجتماعی و سرزندگی تحصیلی نقش کلیدی دارد پس می توان اذغان داشت که شایستگی اجتماعی با تحت تاثیر قرار دادن تحول مثبت نوجوانی، بهزیستی تحصیلی و سرزندگی تحصیلی را در دانش آموزان تحت تاثیر قرار می دهد.

    کلیدواژگان: بهزیستی تحصیلی، تحول مثبت نوجوانی، سرزندگی تحصیلی، شایستگی اجتماعی، دانش آموزان
  • سمیه فتحی پور، سعید رضایی* صفحات 33-44

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی برنامه ی توانبخشی شناختی (برو-نرو و الاغ گرسنه) بر سرعت واکنش و نظام بازداری شناختی-رفتاری کودکان با اختلال نقص توجه-بیش فعالی انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری پژوهش را تمامی دانش آموزان مبتلا به اختلال نقص توجه-بیش فعالی مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر تهران در سال تحصیلی 1402-1401 تشکیل داد که از بین آن ها 30 دانش آموز دارای اختلال نقص توجه-بیش فعالی با روش نمونه گیری هدفمند عنوان نمونه انتخاب شده و به صورت تصادفی در گروه آزمایش (15) و گروه کنترل (15) جایگزین شدند. ابزار اندازه گیری در این پژوهش نرم افزار کاپیتان لاگ (Capitan’s Log، استنفورد و براون، 1988)، مقیاس هوس وکسلر (WISC، وکسلر، 2003) و آزمون برو- نرو (هافمن، 1984) بود. گروه آزمایش، 11 جلسه آموزش توانبخشی شناختی (هر هفته یک جلسه به مدت 60 دقیقه) دریافت کردند. داده ها از طریق آزمون آماری کوواریانس چندمتغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج این مطالعه نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون تفاوت معناداری ببن پس آزمون گروه آزمایش و گواه در سرعت واکنش و بازداری شناختی-رفتاری دانش آموزان مبتلا به بیش فعالی- نقص توجه وجود دارد (05/0<P). براساس نتایج پژوهش می توان گفت برنامه توانبخشی مذکور منجر به ارتقای سرعت واکنش و نظام بازداری شناختی دانش اموزان شده است.

    کلیدواژگان: اختلال نقص توجه-بیش فعالی، توانبخشی شناختی، نظام بازداری شناختی-رفتاری، سرعت واکنش
  • انسیه سادات مصطفوی*، مریم محسن پور صفحات 45-56

    تفکر انتقادی، فعالیتی شناختی جهت درک و ارزیابی یافته ها و پدیده ها بر پایه ی مهارت هایی از قبیل استدلال و تحلیل است و در سال های اخیر این صلاحیت به عنوان یک هدف آموزشی در نظام آموزشی بسیاری از کشورها در آموزش عمومی جایگاه ویژه ای یافته است. بنابراین شناخت شیوه های اندازه گیری و سنجش این صلاحیت و بررسی ابزارهای موجود حایز اهمیت ویژه ای است. پژوهش حاضر با هدف معرفی آزمون های تفکر انتقادی برای دانش آموزان و شناسایی نقاط قوت و ضعف این آزمون ها با روش مرور نقادانه و با استفاده از الگوی پریزما نگاشته شده است. پس از جست وجو در پایگاه های وب آوساینس، اسکوپوس و گوگل اسکالر و پایگاه های علمی داخلی شامل سید و نورمگز در بازه ی زمانی2010 تا 2022، 65 مقاله با کلیدواژه های "آزمون مهارت های تفکر انتقادی"، "سنجش تفکر انتقادی دانش آموزان"، "اندازه گیری تفکر انتقادی دانش آموزان" بازیابی شد. از میان مقالات بازیابی شده، تعداد پنج مقاله که متناسب با معیارهای ورود از جمله به روز بودن اسناد، مرتبط بودن با هدف پژوهش، بررسی ویژگی های روانسنجی ابزار برای گروه سنی 7 تا 18 سال انتخاب و بررسی شدند و سایر مقالات براساس معیارهای خروج مطالعه حذف شدند. تحلیل با رویکرد تحلیل محتوای کیفی صورت گرفت و یافته ها منجر به شناسایی سه نوع آزمون بسته پاسخ، باز پاسخ و ترکیبی جهت سنجش صلاحیت تفکر انتقادی شد که دارای شباهت ها و تفاوت هایی با یکدیگر هستند.  انتظار می رود جهت ایجاد وضعیت مطلوب برای سنجش این صلاحیت ابزارهای جدید و متناسب با هدف پژوهشگر انتخاب و طراحی و بررسی ویژگی های روانسنجی ابزارهای بازپاسخ و ترکیبی با توجه به دقت آن ها در اندازه گیری مهارت تفکر انتقادی مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ابزار، تفکر انتقادی، سنجش، دانش آموزان
  • بتول سادات محمدی، عبدالزهرا نعامی*، اقبال زارعی، علی خلفی صفحات 57-68

    هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه رسالت شغلی بر موفقیت شغلی و سبک آموزشی تبحری با میانجی گری تعالی یابی شغلی و تعهد حرفه ای بود. روش پژوهشی توصیفی_همبستگی به روش مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل کلیه آموزگاران مشغول به کار در شهرستان کرمان در سال 1400 بود که 283 نفر به عنوان نمونه پژوهش با روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. شرکت کنندگان پرسشنامه رسالت شغلی (JCQ، دوبرا و توستی خارس، 2011)، تعالی یابی شغلی (JCQ ، لاورنس، 2010)، تعهد حرفه ای (PCQ ، آلن و میر، 1990)، موفقیت شغلی ادراک شده (JSQ ، گربنر و همکاران، 2008) و سبک آموزشی تبحری (PALS ، میدگلی و همکاران، 2000) را تکمیل نمودند. یافته ها نشان دادند که ضرایب مسیرهای مستقیم رسالت شغلی به موفقیت شغلی ادارک شده، تعالی یابی شغلی، تعهدحرفه ای و جهت گیری آموزشی تبحری؛ نیز تعالی یابی شغلی به موفقیت شغلی ادارک شده و جهت گیری آموزشی تبحری؛ تعهد حرفه ای به موفقیت شغلی ادارک شده و جهت گیری آموزشی تبحری معنادار بودند (p<0.01). یافته های روابط غیرمستقیم حاکی از این بود که رسالت شغلی بر موفقیت شغلی ادارک شده و جهت گیری آموزشی تبحری از طریق تعالی یابی شغلی و نیز رسالت شغلی بر جهت گیری آموزشی تبحری از طریق تعهد حرفه ای ، و رسالت شغلی بر جهت گیری آموزشی تبحری از طریق تعهد حرفه ای معنادار بودند (p<0.01). شاخص های برازش نشان داد مدل پژوهش از برازش مناسب برخوردار بود. بنابراین می توان نتیجه گرفت که تعالی یابی شغلی و تعهد حرفه ای ، نقش میانجی در ارتباط بین رسالت شغلی با موفقیت شغلی و جهت گیری آموزشی تبحری دارد.

    کلیدواژگان: تعالی یابی شغلی، تعهد حرفه ای، رسالت شغلی، سبک آموزشی تبحری، موفقیت شغلی
  • حسن بافنده قراملکی، زهرا غفاری شجاع* صفحات 69-78

    مطالعه حاضر با هدف مقایسه شخصیت عاطفی عصبی و صفات تاریک شخصیت در زوجین موفق و ناموفق انجام شد. پژوهش حاضر از نوع علی- مقایسه ای بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه مردان و زنان متاهل شهر تبریز در سال 1402 تشکیل داده اند. از کل جامعه، 150 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. 30 نفر از آن ها به دلیل اینکه نمراتشان به طور غیراستاندارد خارج از بازه میانگین بود، حذف شدند و در نهایت 120 نفر باقی ماندند. نمره 60 نفر از افراد بالاتر از بازه میانگین (نمره 161) بود و به عنوان زوجین موفق در نظر گرفته شدند و نمره 60 نفر از افراد پایین تر از بازه میانگین (نمره 161) بود و به عنوان زوجین ناموفق در نظر گرفته شدند. به منظور گردآوری داده ها از مقیاس نوروساینس عاطفی شخصیت (ANPS؛ پانکسپ، 1998)، صفات تاریک شخصیت (DTDD؛ جانسون و وبستر، 2010) و رضایت زناشویی (ENRICH؛ فاورز و اولسون، 1993) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس استفاده شد. نتایج نشان داد که بین زوجین موفق و ناموفق در مولفه های جستجو (002/0=P)، ترس (001/0=P)، بازی (001/0=P)، ناراحتی (001/0=P)، معنویت (001/0=P)، صفات تاریک ماکیاولیسم (001/0=P)، خودشیفتگی (001/0=P، 830/12=F) و جامعه ستیزی (002/0=P) تفاوت معنادار وجود داشت. بنابراین می توان گفت، شخصیت عاطفی عصبی و صفات تاریک شخصیت در زوجین موفق و ناموفق تفاوت دارد.

    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، شخصیت، صفات تاریک، موفق و ناموفق
  • محمد گودرزی، مسعود شهبازی*، منصور سودانی، حسن پیریائی صفحات 79-88

    مطالعه حاضر با هدف تعیین اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر اضطراب و تاب آوری در دانش آموزان پسر با اعتیاد به تلفن همراه انجام شد. پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه کنترل با دوره پیگیری دو ماه بود. جامعه آماری شامل همه دانش آموزان پسر مقطع متوسطه اول شهر بروجرد در سال تحصیلی 1402-1401 بودند که از بین آن ها 30 دانش آموز با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه قرار گرفتند. گروه آزمایش در طول دو ماه تحت مداخله شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی قرار گرفت. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه اعتیاد به گوشی هوشمند (سواری، 1392)، مقیاس بازبینی شده اضطراب آشکار کودکان (RCMAS؛ رینولدز و ریچموند، 1978) و مقیاس تاب آوری (CD-RISC؛ کونور و دیویدسون، 2003) استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون آماری تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر انجام شد. یافته ها نشان داد که نمره اضطراب در گروه مداخله از پیش آزمون تا پیگیری کاهش یافته است (05/0>P)، اما در مقابل نمره تاب آوری از پیش آزمون تا پیگیری افزایش یافته است (05/0>P). در واقع می توان نتیجه گرفت که شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی منجر به کاهش اضطراب و افزایش تاب آوری در نوجوانان شده است.

    کلیدواژگان: شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، تاب آوری، اعتیاد به تلفن همراه، اضطراب
  • حسین دهقان*، سعید نجارپور استادی، مینا مجتبایی صفحات 89-98

    پژوهش حاضر با هدف تعیین  اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر بی ثباتی هیجانی و رفتارهای خودآسیب رسان افراد دارای نشانگان اختلال شخصیت مرزی مبتلا به سوء مصرف مواد، انجام شد. پژوهش یک مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون -پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری معتادان مقیم در سه کمپ ترک اعتیاد شهرهای تبریز و اهر در سال1400 بود. ابتدا پرسشنامه چندمحوری میلون اجراء و 30 نفر که نمره بالاتر از 85 اختلال شخصیت مرزی را داشتند، به طور هدفمند به عنوان نمونه پژوهش انتخاب و به صورت تصادفی به گروه آزمایش و گواه جایگذاری شدند. ابزار گردآوردی داده ها پرسشنامه چند محوری میلون MCMI-III (میلون، 1987)، پرسشنامه رفتارهای خودآسیب رسان  SHI(سانسون و همکاران، 1998) و مقیاس بی ثباتی هیجانیEIS (ملاچیچ و گلدبرگ، 2007) بود. گروه آزمایش در 8 جلسه 90 دقیقه ای هر هفته دو جلسه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد را دریافت کردند. نتایج پژوهش نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون بین میانگین پس آزمون رفتارهای خود آسیب رسان  (f=59.513, p=0.001) و بی ثباتی هیجانی(f=78.122, p=0.001) در دو گروه آزمایش و گواه تفاوت معناداری وجود دارد. بر این اساس می توان نتیجه گرفت که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر رفتارهای خود آسیب رسان  و بی ثباتی هیجانی اثربخش است.

    کلیدواژگان: بی ثباتی هیجانی، پذیرش و تعهد، رفتارهای خودآسیب رسان، سوء مصرف مواد، شخصیت مرزی
  • رضا خالقیان، حسین ابراهیمی مقدم*، تقی پور ابراهیم صفحات 99-108

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی مشاوره گروهی هیجان مدار و آموزش شادی بخش لیوبومیرسکی بر امید به زندگی در نوجوانان دارای سابقه خودکشی بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و گروه کنترل با دوره پیگیری مدت دوماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانش آموزان پسر دوره اول و دوم متوسطه منطقه 20 شهر تهران در سال تحصیلی 1402-1401 که دارای سابقه اقدام به خودکشی بوده و به مرکز مشاوره آموزش وپرورش ارجاع داده شده بودند، بود. تعداد 45 نفر به شیوه هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه قرار گرفتند. ابزار پژوهش پرسشنامه امید به زندگی میلر (1988، MHS) بود. مداخله مشاوره گروهی هیجان مدار و آموزش شادی بخشی لیوبومیرسکی  در 8 جلسه 120 دقیقه ای، هفته ای دوبار به صورت گروهی برای گروه آزمایش اول و دوم اجرا شد. داده ها با بهره گیری از تحلیل واریانس آمیخته تجزیه وتحلیل شدند. نتایج نشان داد بین گروه ها در پس آزمون و پیگیری امید به زندگی تفاوت معناداری وجود دارد (05/0>P) و آموزش شادی بخشی لیوبومیرسکی نسبت به مشاوره گروهی هیجان مدار به طور معناداری بر امید به زندگی نوجوانان دارای سابقه خودکشی اثربخش تر بود و بین دو درمان تفاوت معنادار مشاهده شد (05/0>P). بنابراین می توان گفت که بین دو درمان آموزش شادی بخشی لیوبومیرسکی و مشاوره گروهی هیجان مدار تفاوت معنادار وجود داشت.

    کلیدواژگان: آموزش شادی بخشی لیوبومیرسکی، امید به زندگی، درمان هیجان مدار، خودکشی
  • سجاد علمردانی صومعه، معصومه آزموده*، رضا عبدی، سید داود حسینی نسب صفحات 109-118

    هدف این پژوهش، تعیین اثربخشی طرحواره درمانی بر تحمل ابهام و ناگویی هیجانی زنان مطلقه مراجعه کننده به بهزیستی بود. روش این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری را کلیه زنان مراجعه کننده به بهزیستی شهر تبریز در شش ماهه دوم سال 1402-1401 تشکیل دادند که از بین آنها تعداد 40 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگذاری شدند. قبل و بعد از مداخله طرحواره درمانی برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های تحمل ابهام نوع دوم (MSTAT II) مکلین (1993) و ناگویی هیجانی تورنتو (20-TAS) تیلور و همکاران (1997) استفاده شد و برای تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره استفاده شد. یافته ها نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون بین میانگین پس آزمون تحمل ابهام و ناگویی هیجانی در دو گروه آزمایش و کنترل در سطح 05/0 تفاوت معناداری وجود دارد. از یافته های فوق می توان نتیجه گرفت که طرحواره درمانی در افزایش تحمل ابهام و همینطور کاهش ناگویی هیجانی موثر بوده است.

    کلیدواژگان: ناگویی هیجانی، تحمل ابهام، طرحواره درمانی، بهزیستی، زنان مطلقه
  • زهرا ثابتی مقدم، مجید صفاری نیا*، حسن احدی صفحات 119-128

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی موسیقی درمانی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر احساس تنهایی اجتماعی - عاطفی سالمندان مبتلا به دیابت نوع دو بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و گروه کنترل با دوره پیگیری دو ماهه بود. جامعه پژوهش حاضر شامل کلیه سالمندان شهر تهران بود که در سال 1400 به مراکز بهداشتی و درمانی شرق تهران مراجعه نموده و مبتلا به بیماری دیابت از نوع 2 بودند. تعداد 45 نفر به شیوه هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه قرار گرفتند. ابزار پژوهش پرسشنامه احساس تنهایی اجتماعی - عاطفی بزرگسالان دی توماسو و همکاران (SELSA-S، 2004) بود. مداخله موسیقی درمانی زاده محمدی (1384) در 12 جلسه 90 دقیقه ای و درمان پذیرش و تعهد هیز و همکاران (2006)، در 8 جلسه 90 دقیقه ای به صورت گروهی برای گروه آزمایش اول و دوم اجرا شد. داده ها با بهره گیری از تحلیل واریانس آمیخته تجزیه وتحلیل شدند. نتایج نشان داد بین گروه ها در پس آزمون و پیگیری احساس تنهایی اجتماعی - عاطفی سالمندان تفاوت معناداری وجود دارد (05/0>P). همچنین درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر احساس تنهایی اجتماعی - عاطفی تاثیر معناداری داشته است (05/0>P)، اما موسیقی درمانی بر احساس تنهایی اجتماعی - عاطفی تاثیر معناداری نداشته است (05/0<P). بنابراین می توان گفت فقط درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر احساس تنهایی تاثیر معنادار داشته است.

    کلیدواژگان: پذیرش و تعهد، موسیقی درمانی، احساس تنهایی، سالمندان، دیابت
  • عابدین فعله گری، هوشنگ جدیدی*، علی تقوائی نیا، ذکرالله مروتی صفحات 129-138

    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی سود و زیان های روانی و موقعیتی در رابطه بین انتظارات و ارزش ها با انگیزش تحصیلی بود. روش پژوهش حاضر توصیفی_همبستگی از نوع تحلیل مسیر بود. جامعه پژوهش را کلیه دانش آموزان دبیرستان های شهر قروه که در سال تحصیلی 1400-1399 مشغول به تحصیل بودند تشکیل دادند  که از بین آن ها به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای  384 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای این پژوهش شامل مقیاس  انتظار- ارزش- هزینه (EVCS، 2014)، مقیاس استاندارد انگیزش تحصیلی (HEMS، 1980)، مقیاس سود و زیان های روانی(PGLS، 1401)  و مقیاس سود و زیان های موقعیتی (SGLS، 1401)  بود. روش تحلیل این پژوهش، تحلیل مسیر بود. یافته ها گویای آن بود که اثر مستقیم انتظارات و ارزش ها بر انگیزش تحصیلی (001/0>P) و سود و زیان های روانی و موقعیتی بر انگیزش تحصیلی (001/0>P) معنادار بود. همچنین نتایج نشان داد که انتظارات و ارزش ها از طریق میانجی گری سود و زیان های روانی و موقعیتی بر انگیزش تحصیلی دارای اثرغیرمستقیم بود (001/0>P). شاخص های برازش نیز نشان داد مدل پیش فرض ازبرازش مناسبی برخوردار بود. به طور کلی می توان بیان داشت که با ایجاد انتظارات در دانش آموزان می توان به افزایش انگیزش تحصیلی کمک کرد.

    کلیدواژگان: انگیزش تحصیلی، انتظارات، ارزش ها، سود و زیان روانی، سود و زیان موقعیتی
  • الهه چرچی پور ممقانی، فروغ جعفری*، رزیتا ذبیحی صفحات 139-148

    این پژوهش با هدف پیش بینی اضطراب سلامت بر اساس سبک های دلبستگی، تحمل پریشانی و دشواری در تنظیم هیجان در پرستاران انجام شد. پژوهش حاضر از لحاظ هدف جزء پژوهش های بنیادین و از لحاظ روش از نوع مطالعات همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر، کلیه پرستاران بیمارستان میلاد شهر تهران در سال 1401 بودند که از بین آن ها به صورت در دسترس 131 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای این پژوهش شامل سیاهه اضطراب سلامت (HAI، سالکوسکیس و وارویک، 2002)، سیاهه سبک های دلبستگی (AAI، سیمپسون، 1990)، مقیاس تحمل پریشانی (DTS، سیمونز و گاهر، 2005) و مقیاس دشواری در تنظیم هیجان (DERS، گرتز و رویمر، 2004) بودند. داده ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه تجزیه و تحلیل شدند. نتایج پژوهش نشان داد بین اضطراب سلامت با سبک دلبستگی ناایمن (42/0=r)، تحمل پریشانی (41/0=r) و دشواری در تنظیم هیجان (42/0=r) همبستگی معنادار وجود دارد (01/0p‹). همچنین سبک دلبستگی ناایمن (257/0=B و 003/0=P)، تحمل پریشانی (232/0=B و 008/0=P) و دشواری در تنظیم هیجان (263/0=B و 002/0=P) توان پیش بینی 30 درصد از تغییرات اضطراب سلامت را داشتند. از یافته ها می توان نتیجه گرفت که سبک های دلبستگی، تحمل پریشانی و دشواری در تنظیم هیجان نقش کلیدی در اضطراب سلامت پرستاران دارند و لزوم توجه به این عوامل در تعامل با یکدیگر در برنامه های کاهش اضطراب سلامت پرستاران ضروری است.

    کلیدواژگان: سبک های دلبستگی، دشواری در تنظیم هیجان، تحمل پریشانی، اضطراب سلامت
  • قاسم خالوئی، سید علی آل یاسین*، حسن حیدری، حسین داوودی صفحات 149-160

    هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی مداخله آموزشی مبتنی بر رویکرد امید درمانی و رویکرد شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر بهزیستی روانشناختی زنان مبتلا به بیماری ام اس بود. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون گروه کنترل با دوره پیگیری سه ماهه بود. جامعه آماری پژوهش متشکل از کلیه زنان دارای بیماری ام اس و عضو انجمن ام اس ایران در سال 1398 بود که از این جامعه تعداد 36 نفر به روش نمونه گیری غیرتصادفی در دسترس انتخاب شدند. همه آن ها قبل از اجرای مداخلات پرسشنامه بهزیستی روانشناختی (PWB-SF) ریف (1989) را تکمیل کردند. پس از آن گروه های آزمایش مداخلات درمانی را دریافت کردند. پس از اتمام مداخلات، هر سه گروه پس آزمون را دریافت کرده اند. در نهایت پس از گذشت سه ماه مجددا آزمون پیگیری به عمل آمد. داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس مختلط تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد در متغیر بهزیستی روانشناختی بین سه گروه در مرحله پس آزمون و پیگیری تفاوت معنی داری وجود دارد (05/0>P). گروه های مداخله امید درمانی و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی در متغیر بهزیستی روانشناختی تفاوت معنی داری با گروه گواه داشتند. این در حالی بود که بین دو گروه امید درمانی و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی تفاوت معنی داری مشاهده نشد (05/0<P). بر این اساس می توان گفت استفاده از روش های امید درمانی و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی می تواند در ارتقای بهزیستی روانشناختی زنان دارای بیماری ام اس موثر باشد.

    کلیدواژگان: امید درمانی، بهزیستی روانشناختی، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، مولتیپل اسکلروز، زنان
  • سیما بدیعی، طاهر تیزدست*، حسن احدی صفحات 161-170

    هدف پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی درمان شناختی رفتاری و درمان ذهن آگاهی بر عملکرد اجرایی بیماران مصرف کننده مت آمفتامین بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و گروه کنترل با دوره پیگیری سه ماهه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه معتادین مراجعه کننده به درمانگاه های ترک اعتیاد شهر تهران که در فاصله زمانی شهریور تا بهمن ماه 1400 بود. تعداد 45 نفر به شیوه هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه قرار گرفتند. ابزار پژوهش آزمون دسته بندی کارت های ویسکانسین گرانت و برگ (1948 WCST,) بود. مداخله درمان شناختی رفتاری فری (2008) و ذهن آگاهی کرفت و ویلیامز (2012) در طی 8 جلسه بر روی اعضای گروه آزمایش اجرا شد، اما گروه کنترل هیچ مداخله ای را دریافت ننمودند. داده ها توسط آزمون تحلیل واریانس اندازه گیری های مکرر تحلیل شدند. نتایج نشان داد بین گروه ها در پس آزمون و پیگیری عملکرد اجرایی بیماران مصرف کنندگان مت آمفتامین تفاوت معناداری وجود داشت (05/0>P) و هر دو درمان بر طبقات صحیح تکمیل شده، خطاهای درجاماندگی و خطاهای کل تاثیر معناداری داشتند (05/0>P) و درمان ذهن آگاهی در تاثیر بر متغیرهای خطاهای درجاماندگی در مرحله پس آزمون نسبت درمان شناختی رفتاری برتری داشته است (05/0>P). بنابراین می توان گفت درمان ذهن آگاهی در اثربخشی بر یکی از مولفه های عملکردهای اجرایی اثربخش تر می باشد که بدین ترتیب می توان از ذهن آگاهی در درمان افراد وابسته به مت آمفتامین استفاده نمود.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، شناختی رفتاری، عملکرد اجرایی
  • سولماز قدرتی، سمیه تکلوی*، رضا کاظمی صفحات 171-180

    هدف این پژوهش تعیین اثربخشی درمان پذیرش و تعهد بر تکانشگری و نشخوارفکری مشترک در دانشجویان دارای افکار خودکشی بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون_پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل تمامی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل در سال تحصیلی1402-1401بودند که 39 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (19 نفر) و کنترل (20 نفر) جایگزین شدند. گروه آزمایش هشت جلسه ی 75 دقیقه ای و هفته ای یک جلسه تحت درمان پذیرش و تعهد قرار گرفتند. ابزارگردآوری داده ها شامل مقیاس افکار خودکشی (BSSI، بک و استیر، 1991)، پرسشنامه نشخوار فکری مشترک (CRQ، روز، 2002) و پرسشنامه تکانشگری بارات (BIS-11، پاتون و همکاران، 1995) بود. تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون تحلیل کواریانس چندمتغیره (MANCOVA) انجام شد. براساس یافته ها با کنترل اثر پیش آزمون بین میانگین پس آزمون نشخوار فکری مشترک و تکانشگری (و مولفه های آن ها) در دو گروه درمان پذیرش و تعهد و گواه تفاوت معناداری در سطح 01/0 وجود داشت. با استناد به این یافته های می توان نتیجه گرفت که درمان پذیرش و تعهد یک روش روان درمانی مناسب برای کاهش تکانشگری و نشخوارفکری مشترک در دانشجویان دارای افکار خودکشی می باشد.

    کلیدواژگان: افکار خودکشی، تکانشگری، نشخوارفکری مشترک، درمان پذیرش و تعهد
  • مهدی فهیمی*، خلیل علوی صفحات 181-190

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی تمرینات ذهن آگاهی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر ویژگی های شخصیتی و هوش هیجانی ورزشکاران 18-14 سال بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری تمامی ورزشکاران نوجوان رشته های رزمی جودو شهر قم در سال 1401 بودند که از میان آن ها 50 نفر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی دو گروه آزمایش و گواه گمارده شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس هوش هیجانی (SSREI) شات و همکاران (1998) و پرسشنامه شخصیت نیو (NEO-FFI) کاستا و مک کری (1985) استفاده شد. داده های حاصل از این پژوهش با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیره تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون تفاوت معناداری بین پس آزمون گروه آزمایش و گواه در ویژگی های شخصیتی و هوش هیجانی بود(P<0.001). بنابراین می توان نتیجه گرفت تمرینات ذهن آگاهی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر هوش هیجانی و ویژگی های شخصیتی ورزشکاران موثر بوده است.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، ویژگی های شخصیتی، هوش هیجانی، ورزشکاران
  • پریسا سادات عبدالهی، علی کامکار*، صدرالله خسروی صفحات 191-200

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی رفتاردرمانی دیالکتیکی آنلاین بر احساس تنهایی و اعتیاد اینترنتی دانشجویان بود. این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون_پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را دانشجویان 18 تا 35 ساله شهر شیراز که در سال تحصیلی 1399-1400 در حال تحصیل دریکی از مقاطع کارشناسی یا کارشناسی ارشد بودند، تشکیل دادند. نمونه پژوهش شامل 40 دانشجو بود که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگذاری شدند.در این پژوهش از پرسشنامه های سلامت روان نجاریان و داوودی (SCL25) 1380، احساس تنهایی راسل و همکاران (UCLA) 1980 و اعتیاد اینترنتی یانگ (IAT) 1998، استفاده شد. رفتاردرمانی دیالکتیکی آنلاین برای گروه آزمایشی در 8 جلسه و به مدت 90 دقیقه و هفته ای دو بار برای گروه آزمایش اجرا شد نتایج حاصل از تجزیه وتحلیل داده ها به روش تحلیل کوواریانس چند متغیری نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون، بین نمرات پس آزمون دو گروه در متغیر احساس تنهایی و اعتیاد اینترنتی تفاوت معناداری در سطح 001/0>P وجود داشت. این بدین معناست که  رفتاردرمانی دیالکتیکی آنلاین بر کاهش احساس تنهایی و اعتیاد اینترنتی دانشجویان موثر بوده است.

    کلیدواژگان: احساس تنهایی، اعتیاد اینترنتی، رفتاردرمانی دیالکتیکی، دانشجویان
  • نفیسه بابایی، نجیبه اکبرزاده امیردهی، امینه کاشانیان، عماد ایمانی راد*، گل مهر احمدی صفحات 201-210

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی هوش هیجانی دانش آموزان متوسطه دوم بر اساس باورهای معرف شناختی و ادراک از محیط سازنده گرایی اجتماعی صورت گرفت. روش پژوهش توصیفی - همبستگی بود. جامعه آماری شامل دانش آموزان متوسطه دوم شهرستان بابل در سال تحصیلی 1400-1401 بود. حجم نمونه 375 نفر بود که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه هوش هیجانی(EIQ)  برادبری و گریوز (2005)، پرسشنامه باورهای معرف شناختی (EBQ) شومر (1990) و پرسشنامه ادراک از محیط سازنده گرایی اجتماعی (PCLE) تیلور و همکاران (1996) بود. نتایج آزمون رگرسیون نشان داد که علاوه بر باورهای معرفت شناختی  (003/0=P و 15/0=β)، از بین مولفه های محیط سازنده گرایی اجتماعی، مولفه های ارتباط فردی (02/0=P و 12/0=β)، تفکر تاملی (001/0=P و 36/0=β) و حمایت (05/0=P و 10/0=β) پیش بینی کننده معنادار هوش هیجانی بوده است، ولی مولفه های تعامل کلاسی (81/0=P و 01/0=β)، رهبری (17/0=P و 07/0=β) و همدلی (13/0=P و 07/0=β) پیش بینی کننده معناداری برای هوش هیجانی نبوده اند. همچنین نتایج نشان داد که متغیرهای پیش بین قادر به پیش بینی 33/0 از واریانس متغیر هوش هیجانی بودند. نتیجه پژوهش حاضر نشان می دهد که توجه به باورهای معرفت شناختی و ادراک از محیط سازنده گرایی اجتماعی می تواند به تبیین هوش هیجانی در دانش آموزان کمک نماید.

    کلیدواژگان: باورهای معرف شناختی، محیط سازنده گرایی اجتماعی، هوش هیجانی، دانش آموزان متوسطه دوم
|
  • Majid Mohammadian, Mansoure Haj Hosseini*, Hossein Keshavarz Afshar Pages 1-10

    This research aimed to determine the effectiveness of group counseling based on reality therapy on academic resilience and academic procrastination in students with visual impairment. The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of the present study consisted of all visually impaired students in Tehran in the academic year 2020-2021, of which 30 people, 15 people in the control group, and 15 people in the experimental group were selected through available sampling. They were randomly placed in two groups. To collect data, Solomon and Rothblom's Procrastination Assessment Scale - Student (PASS, 1984), Samuels's academic resilience (ARI, 2004), and Glasser's reality therapy protocol (2010) were used during 8 sessions of 90 minutes in person. To analyze the data, the multivariate covariance test was used. The research findings showed that by controlling the effect of the pre-test, there was a significant difference at the level of 0.05 between the average of the post-test of academic resilience and academic procrastination in the two experimental and control groups. As a result, the educational method of reality therapy can be used as one of the new positive approaches to improve the academic performance of visually impaired students with relatively stable effects, to increase academic resilience.

    Keywords: Visual Impairment, Academic Procrastination, Academic Resilience, Reality Therapy
  • Touraj Hashemi*, Mansour Bayrami, Elham Nozari Pages 11-20

    The purpose of the present study was to investigate the mediating role of empathy in the relationship between attachment styles and narcissistic personality symptoms in Students at university. The statistical population consisted of 20-40-year-old students of Tabriz University in the academic year 2022-2023. 300 people were selected as a sample using the cluster sampling method. The research tools included Narcissistic Personality Questionnaire-16 (NPI-16) by Ames et al. (2006), Adult Attachment Inventory (AAI) by Simpson (1990), and Basic Empathy Scale (BES) by Albiero et al. (2009). Structural equation analysis was used to analyze the data. The results showed the optimal fit of the research model. The results showed that secure attachment and empathy have a significant direct effect on narcissistic personality respectively with standardized effect sizes of 0.25 (P=0.007) and -0.20 (P=0.02), but the direct effect of secure, avoidant, and ambivalent attachment was not significant on empathy with standard effect sizes of -0.20, -0.29 and -0.002 respectively (P<0.05). Also, avoidant attachment with a standardized effect size of 0.08 showed a significant indirect effect on narcissistic personality symptoms with the mediation of empathy (P=0.05). These results show that empathy, considering the role of avoidant attachment, can explain the symptoms of narcissistic personality disorder in Students at university.

    Keywords: attachment, empathy, narcissistic personality, Students
  • Ameneh Shojaei, Alireza Hajiyakhchali*, Gholamhossien Maktabi, Manigah Shehni Yailagh Pages 21-32

    The purpose of this study was to investigate the mediating role of positive adolescent development in the relationship between social competence, academic well-being, and academic buoyancy in the second-year students of the second secondary school in Behbahan City. The method of this study was descriptive-correlational using the structural equation modeling method. The statistical population included all secondary school students in Behbahan city in the academic year of 21021-2022 and 580 students were selected by multistage random sampling method. To collect data, the Academic Well-Being Questionnaire (AWBQ, Tuominen-Soini et al., 2012), the Academic Buoyancy Questionnaire (ABQ, Dehghanizadeh and Hossein Chari, 2012), the Social Competence Scale (SCS, Felner et al., 1990) and Positive Youth Development Scale (PYDS, Geldof et al., 2014) were used. The findings showed that the coefficients of social competency pathways to positive adolescent development, academic well-being, and academic buoyancy were positive and significant (p<0.05). The findings of indirect relationships indicated that social competence indirectly had a significant effect on academic well-being and academic buoyancy through positive adolescent development (p<0.05). Accordingly, positive adolescent development has a mediating role between social competence and academic well-being, as well as between social competence and academic buoyancy. Therefore, positive adolescent development has a key role in the relationship between social competence and academic well-being, and between social competence and academic buoyancy, so it can be concluded that social competence influences academic well-being and academic buoyancy in students by affecting positive adolescent development.

    Keywords: academic well-being, positive adolescent development, academic buoyancy, social competence, students
  • Somayeh Fathipour, Saeed Rezaei* Pages 33-44

    The present study was conducted to determine the effectiveness of the cognitive rehabilitation program (GO-NO GO and hungry donkey) on reaction speed and cognitive-behavioral inhibition system of children with attention deficit hyperactivity disorder. The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The population consisted of all children with attention deficit hyperactivity disorder who were referred to counseling centers in Tehran in the academic year 1402-1401, from which 30 students with attention deficit hyperactivity disorder were selected as samples by purposive sampling. They were randomly assigned to the experimental group (15) and the control group (15). The instruments included Captain Log's cognitive rehabilitation software (Captain's Log, Sandford & Brown, 1988) Wechsler Children Intelligence Scale (WISC, Wechsler, 2003), and  Go/No Go Task (Hoffman, 1984). The experimental group received 11 sessions (one session per week for 60 minutes) of cognitive rehabilitation training. Data were analyzed through multivariate covariance statistical tests. The results showed that by controlling the effect of the pre-test, there is a significant difference between the post-test of the experimental and control groups in reaction speed and cognitive-behavioral inhibition of students with attention deficit hyperactivity disorder (P<0.05). Based on the results, one could say rehabilitation programs have led to the improvement of the reaction speed and cognitive inhibition system of students.

    Keywords: Attention deficit hyperactivity disorder, Cognitive rehabilitation, cognitive-behavioral inhibition system, reaction speed
  • Ensiye Sadat Mostafavi*, Maryam Mohsenpour Pages 45-56

    Critical thinking is a cognitive activity for understanding and evaluating findings and phenomena based on skills such as reasoning and analysis. In recent years, this skill has found a special status as an educational goal in the educational system of many countries in general education. Thus, understanding the methods of measuring this competence and examining the current instruments are crucial. This research aimed to introduce critical thinking skills tests of students as well as to identify and strengths and weaknesses of these tests via the critical review method and through the PRISMA model. After searching across Web of Science, Scopus, and Google Scholar plus Iranian scientific databases including SID and Noormags between 2010 and 2022, 65 papers were retrieved with the keywords of “Critical thinking Skills test”, and “measuring students’ critical thinking”, and “Assessment of students' critical thinking”. From among the retrieved papers, five were chosen and investigated which were in line with the inclusion criteria including up-to-date documents, relevancy to the research aim, and investigation of psychometric properties of the instrument for the age group 7-18 years. Other studies were eliminated based on the exclusion criteria of the study. The analysis was done via a qualitative content analysis approach. The findings led to the identification of three types of tests including closed-response, open-response, and mixed for measuring critical thinking competence, which had similarities and differences from each other. Expectedly, to establish a suitable status for measuring this competence, novel instruments in line with the researcher’s aim would be selected and designed, followed by an investigation of psychometric properties of open-response and mixed instruments considering their accuracy in measuring critical thinking skills.

    Keywords: instruments, critical thinking, assessment, students
  • Batulsadat Mohammadi, Abdulzahra Naami*, Eghbul Zarei, Ali Khalfi Pages 57-68

    The purpose of this research was the relationship between job calling on job success and mastery of instructional practices while mediating job crafting and professional commitment among teachers of Karman City. The research method was descriptive-correlation based on structural equation modeling. The statistical population includes all teachers working in Kerman city in 2021. The sample consisted of 283 teachers who were selected by the multiple-stage sampling method. Job Calling Questionnaires (JCQ, Dobrow & Tosti-Kharas, 2011), Job Successes Questionnaire (JSQ, Grebner et al., 2008), Patterns of Adaptive Learning Scales (PALS, Midgley et al., 2000), Job Crafting Questionnaire (JCQ, Laurence, 2010) and Professional Commitment Questionnaire (PCQ , Allen and Meyer, 1990) were used to collect the data. The findings showed that the coefficients of the direct paths of job calling to perceived career success, job crafting, professional commitment, and training orientation; Also, job crafting is perceived as career success and training orientation; professional commitment to perceived career success and mastery instructional practices were significant (p<0.01). findings indicated that job calling on perceived job success and mastery instructional practices through job crafting, as well as job calling on mastery instructional practices through professional commitment, and job calling on mastery instructional practices through professional commitment was significant (p<0.01). The fit index also showed that the study model had a good fit. Therefore, job crafting and professional commitment play a mediating role in the relationship between job calling, job success, and mastery of instructional practices.

    Keywords: job crafting, professional commitment, job calling, mastery instructional practices, job success
  • Hassan Bafandeh Qaramaleki, Zahra Ghaffari Shoja* Pages 69-78

    This study was conducted to compare neurotic personality and dark personality traits in successful and unsuccessful couples. The current research was of the causal-comparative type. The statistical population of this research is made up of all married men and women of Tabriz City in 2023. From the whole community, 150 people were selected by purposeful sampling. 30 of them were removed because their scores were abnormally outside the average range, and finally, 120 people remained. The score of 60 people was higher than the average range (score 161) and they were considered as successful couples, and the score of 60 people was lower than the average range (score 161) and they were considered as unsuccessful couples. To evaluate the data, the Emotional Neuroscience Scale of Personality (ANPS; Panksepp, 1998), Dark Personality Traits (DTDD; Johnson & Webster, 2010), and Marital Satisfaction (ENRICH; Fowers & Olson, 1993) were used. Analysis of variance test was used to analyze the data. The results showed that between successful and unsuccessful couples in search components (P=0.002), fear (P=0.001), play (P=0.001), sadness (P=0.001), spirituality (P=0.001), dark traits of Machiavellianism (P=0.001), narcissism (P=0.001) and antisociality (P=0.002) there was a significant difference. Therefore, it can be said that there is a difference between the neurotic emotional personality and dark personality traits in successful and unsuccessful couples.

    Keywords: Marital Satisfaction, Personality, Dark Traits, Successful, Unsuccessful
  • Mohammad Goodarzi, Masoud Shahbazi*, Mansour Sodani, Hassan Piriaei Pages 79-88

    The present study was conducted to investigate the effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy on anxiety and resilience in boy students with mobile phone addiction. The current research was semi-experimental with a pre-test-post-test design and a control group with a follow-up period of two months. The statistical population included all male students of the first secondary level of Borujerd city in the academic year of 2022-2023. Among them, 30 students were selected by purposive sampling and were randomly divided into two groups. The experimental group underwent mindfulness-based cognitive therapy for two months. To collect data, the Mobile Phone Addiction Questionnaire (Savari, 2013), the Revised Children's Manifest Anxiety Scale (RCMAS; Reynolds & Richmond, 1978), and the Resilience Scale (CD-RISC; Connor & Davidson, 2003) were used. became. Data analysis was done using repeated measurement variance analysis. The findings showed that the anxiety score in the intervention group decreased from the pre-test to the follow-up (P<0.05), but on the other hand, the resilience score increased from the pre-test to the follow-up (P<0.05). It can be concluded that mindfulness-based cognitive therapy has led to a decrease in anxiety and an increase in resilience in adolescents.

    Keywords: mindfulness-based cognitive therapy, resilience, mobile phone addiction, anxiety
  • Hosein Dehghan*, Saeed Najarpour Ostadi, Mina Mojtabaei Pages 89-98

    The present study was conducted to determine the effectiveness of acceptance and commitment-based therapy on emotional instability and self-injurious behaviors of people with borderline personality disorder and substance abuse. This research was a semi-experimental study with the pre-test-post-test method and a control group. the statistical population was all addicts living in three addiction treatment camps in Tabriz and Ahar in the spring of 2021. First, Milon's multi-axis questionnaire was administered and 30 people who had a score higher than 85 for borderline personality disorder were purposefully selected as the research sample and randomly assigned to the experimental and control groups. The data collection tool was Milon's MCMI-III Multiaxial Questionnaire (Milon, 1987), SHI self-injurious behaviors questionnaire (Sanson et al., 1998), and EIS emotional instability scale (Malachich and Goldberg, 2007). The experimental group received two ACT therapy sessions in 8 sessions of 90 minutes each week. The results of the research showed that by controlling the effect of the pre-test, there was a significant difference between the post-test average of self-injurious behaviors (f=59.513, p=0.001) and emotional instability (f=78.122, p=0.001) in the two experimental groups. And there is evidence of a significant difference. Based on this, it can be concluded that treatment based on acceptance and commitment is effective in self-harming behaviors and emotional instability.

    Keywords: Emotional Instability, Acceptance, Commitment, Self-Injurious Behaviors, Drug Abusers, Borderline Personality
  • Reza Khaleghian, Hossein Ebrahimi Moghadam*, Taghi Pourebrahim Pages 99-108

    The purpose of the present study was to compare the effectiveness of emotion-oriented group counseling and Lyubomirsky's happiness education on life expectancy in adolescents with a history of suicide. The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design and a control group with a follow-up period of two months period. The statistical population of the study consisted of all male students in the first and second year of high school in the 20th district of Tehran in the academic year of 2022-2023 who had a history of suicide attempts and were referred to the education counseling center. 45 people were selected purposefully and randomly assigned to two experimental groups and one control group. The tool of research was Miller's Life Expectancy Questionnaire (MHS, 1988). The intervention of emotion-oriented group counseling and Lyubomirski's happiness training was implemented in 8 sessions of 120 minutes twice a week as a group for the first and second experimental groups. The data were analyzed using mixed analysis of variance. The results showed that there is a significant difference between the groups in the post-test and follow-up of life expectancy (P<0.05) and Lyubomirski's happiness education significantly affects the life expectancy of adolescents with a history of Suicide was more effective and a significant difference was observed between the two treatments (P<0.05). Therefore, it can be said that there is a significant difference between Lyubomirski's happiness training and emotion-oriented group counseling.

    Keywords: Lyubomirsky's happiness training, Life Expectancy, Emotionally Focused Therapy, Suicide
  • Sajjad Almardani Some’Eh, Masoumeh Azmoodeh*, Reza Abdi, Seyed Davoud Hoseini Nasab Pages 109-118

    This research aimed to determine the effectiveness of schema therapy on tolerance of uncertainty and alexithymia of divorced women referring to welfare. The method of this research was semi-experimental with a pre-test-post-test design and a control group. The statistical population was made up of all the women who referred to Tabriz city welfare in the second half of 1402-1401, and 40 of them were selected by purposeful sampling and randomly assigned to two experimental and control groups. Before and after schema therapy intervention, two types of tolerance of uncertainty questionnaires (MSTAT II) by McLean (1993) and Toronto alexithymia (TAS-20) by Taylor et al. (1997) were used to collect data, and the MANCOVA test was used for data analysis. The findings showed that by controlling the effect of the pre-test, there is a significant difference between the mean of the post-test of tolerance of uncertainty and alexithymia in the two experimental and control groups at the level of 0.05. From the above findings, it can be concluded that schema therapy has been effective in increasing tolerance of uncertainty and also alexithymia.

    Keywords: Alexithymia, Tolerance of uncertainty, Schema therapy, Welfare, Divorced women
  • Zahra Sabeti Moghaddam, Majid Saffarinia*, Hasan Ahadi Pages 119-128

    The present study aimed to compare the effectiveness of music therapy and therapy based on acceptance and commitment to the feeling of social-emotional loneliness of the elderly with type 2 diabetes. The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design and a control group with a two-month follow-up period. The current research population included all the elderly people of Tehran City who were referred to health and treatment centers in East Tehran in 2021 and were suffering from type 2 diabetes. 45 people were selected purposefully and randomly assigned to two experimental groups and one control group. The research instrument was DiTommasso et al.'s social-emotional loneliness questionnaire (SELSA-S, 2004). Zadeh Mohammadi's music therapy intervention (2004) was implemented in 12 90-minute sessions and Hayes et al.'s (2006) acceptance and commitment therapy was implemented in 8 90-minute sessions as a group for the first and second experimental groups. The data were analyzed using mixed analysis of variance. The results showed that there is a significant difference between the groups in the post-test and follow-up of social-emotional loneliness of the elderly (P<0.05). Also, therapy based on acceptance and commitment had a significant effect on the feeling of social-emotional loneliness (P<0.05), but music therapy did not have a significant effect on the feeling of social-emotional loneliness (P<0.05). Therefore, it can be said that only the treatment based on acceptance and commitment had a significant effect on the feeling of loneliness.

    Keywords: Acceptance, Commitment, Music Therapy, Loneliness, Elderly, Diabetes
  • Abedin Felegari, Hooshang Jadidi*, Ali Taghvaei Nia, Zekrollah Morovati Pages 129-138

    This research aimed to investigate The Mediating Role of Psychological and Situational Gains and Losses in the relationship between Expectations and Values with Academic Motivation. This research was descriptive correlation and path analysis. The study community included all high school students of Qorveh City in 2019-2020, among them 384 students were selected as samples by multi-stage cluster sampling. Research questionnaires included the expectancy-value-cost Scale (EVCS - 2014), the Academic Motivation Scale (HEMS - 1980), the Psychological Gains and Losses Scale (PGLS - 2022), and the Situational Gains and Losses Scale (SGLS - 2022). path analysis was used to analyze the data. Findings showed that Expectations and Values have a significant effect on Academic Motivation (P<0.001), and Psychological and Situational Gains and Losses have a significant effect on Academic Motivation (P<0.001. Also, the results revealed that Expectations and Values have an indirect effect on Academic Motivation through the mediation of Psychological and Situational Gains and Losses (P<0.001). The fit index also showed that the default model has a good fit. Thus, it can be said that by creating expectations in students, it is possible to help increase academic motivation.

    Keywords: Academic Motivation, Expectations, Values, Psychological Gains, Losses, Situational Gains
  • Elahe Charchipour Mamqani, Forough Jafari*, Rozita Zabihi Pages 139-148

    This study aimed to predict health anxiety based on attachment styles, distress tolerance, and difficulties in emotional regulation in nurses. This research was basic research and regarding procedure, it was a correlation study. The statistical population of the present study was all the nurses of Milad Hospital in Tehran in 2022, from whom 131 people were selected as a sample. Research tools included: Health Anxiety Inventory (HAI, Salkovskis & Warwick, 2002), Adult Attachment Inventory (AAI, Simpson, 1990), Distress Tolerance Scale (DTS, Simons & Gaher, 2005), and Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS, Gratz & Roemer, 2004). Data were analyzed using Pearson's correlation test and multiple regression. The research results showed that there is a significant correlation (p<0.01) between health anxiety with insecure attachment style (r=0.42), distress tolerance (r=0.41), and difficulties in emotional regulation (r=0.42). Also, insecure attachment style (B=0.257 & p=0.003), distress tolerance (B=0.232 & p=0.008), and difficulties in emotional regulation (B=0.263 & p=0.002) were able to predict 30% of health anxiety changes. It can be concluded that attachment styles, distress tolerance, and difficulties in emotional regulation play a key role in nurses' health anxiety, and it is necessary to pay attention to these factors in interaction with each other in programs to reduce nurses' health anxiety.

    Keywords: attachment styles, difficulties in emotional regulation, distress tolerance, health anxiety
  • Ghasem Khaloei, Seyed Ali Aleyasin*, Hasan Heidari, Hosein Davoudi Pages 149-160

    The purpose of this research was to compare the effectiveness of educational intervention based on the hope therapy approach and cognitive therapy approach based on mindfulness on the psychological well-being of women suffering from MS disease. The method of the current research was semi-experimental with a pre-test-post-test control group design with a three-month follow-up period. The statistical population of the study consisted of all women with MS disease and members of the MS Association of Iran in 2018, from which 36 people were selected by non-random sampling method. All of them completed the psychological well-being questionnaire (PWB-SF) of Ryff (1989) before the interventions. After that, the experimental groups received therapeutic interventions. After completing the interventions, all three groups received the post-test. Finally, after three months, the follow-up test was performed again. The data were analyzed using the mixed analysis of variance method. The results showed that there is a significant difference in the psychological well-being variable between the three groups in the post-test and follow-up phase (P<0.05). The intervention groups of hope therapy and cognitive therapy based on mindfulness had a significant difference with the control group in the psychological well-being variable. This was even though no significant difference was observed between the two groups of hope therapy and mindfulness-based cognitive therapy (P<0.05). Based on this, it can be said that the use of hope therapy and cognitive therapy methods based on mindfulness can be effective in improving the psychological well-being of women with MS disease.

    Keywords: hope therapy, psychological well-being, mindfulness-based cognitive therapy, multiple sclerosis, women
  • Sima Badiee, Taher Tizdast*, Hasan Ahadi Pages 161-170

    This study aimed to compare the effectiveness of cognitive behavioral therapy and mindfulness therapy on the executive performance of methamphetamine-consuming patients. The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design and a control group with a three-month follow-up period. The statistical population of this research includes all addicts who were referred to addiction treatment clinics in Tehran between September and February 2021. 45 people were selected purposefully and randomly assigned to two experimental groups and one control group. The research tool was the Wisconsin Grant and Berg (WCST, 1948) card sorting test. Cognitive behavioral therapy intervention by Frey (2008) and mindfulness by Craft and Williams (2012) was implemented during 8 sessions on the members of the experimental group, but the control group did not receive any intervention. The data were analyzed by repeated measures analysis of variance test. The results showed that there was a significant difference between the groups in the post-test and follow-up of the executive performance of methamphetamine users (P<0.05) and both treatments had a significant effect on the correct classes completed, remaining errors and total errors (P<0.05). Mindfulness therapy has been superior to cognitive behavioral therapy in affecting the variables of survival errors in the post-test phase (P<0.05). Therefore, it can be said that mindfulness treatment is more effective in the effectiveness of one of the components of executive functions, so mindfulness can be used in the treatment of people addicted to methamphetamine.

    Keywords: Mindfulness, Cognitive Behavior, Executive Function
  • Solmaz Ghodrati, Somayyeh Taklavi*, Reza Kazemi Pages 171-180

    The purpose of this study was to determine the effectiveness of acceptance and commitment therapy on impulsivity and co-rumination in students with suicidal thoughts. The research method was semi-experimental with a pre-test and post-test design with a control group. The statistical population included all the students of Ardabil Islamic Azad University in the academic year of 2022-2023, of which 39 people were selected by the purposeful sampling method and randomly replaced in two experimental groups (19 people) and control groups (20 people). The experimental group underwent eight 75-minute sessions and one session per week of acceptance and commitment therapy. Data collection tools included the beck suicide scale ideation (BSSI) (Beck and Steer, 1991), the co-rumination questionnaire (CRQ) (Rose, 2002), and the Barrett impulsivity questionnaire-11 (BIS-11) (Patton et al., 1995). Data analysis was done with multivariate analysis of covariance (MANCOVA). Based on the findings, by controlling the effect of the pre-test, there is a significant difference at the level of 0.01 between the mean of the post-test of impulsivity and co-rumination (and their components) in the two experimental and control groups. Based on these findings, it can be concluded that acceptance and commitment therapy is a suitable psychotherapy method to reduce impulsivity and co-rumination in students with suicidal thoughts.

    Keywords: Suicidal Thoughts, Impulsivity, Co-Rumination, Acceptance, Commitment Therapy
  • Mahdi Fahimi*, Khalil Alavi Pages 181-190

    The purpose of the present study was to determine the effectiveness of mindfulness exercises based on acceptance and commitment to the Personality characteristics and emotional intelligence of athletes aged 14-18. The research was semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population was the martial arts athletes of Qom who were active in 1402. Among them, 50 people were selected using the available sampling method and were randomly assigned to two experimental and control groups. Emotional intelligence questionnaires, the Emotional Intelligence Scale (SSREI) by Schott and colleagues (1998), and (NEO-FFI) by Costa and McCree (1985) were used to collect information. The data obtained from this research were analyzed using multivariate covariance analysis. The findings showed that by controlling the effect of the pre-test, there was a significant difference between the post-test of the experimental group and the control group in the psychological profile and emotional intelligence (P<0.001). Therefore, it can be concluded that mindfulness exercises based on acceptance and commitment were effective on the emotional intelligence and psychological profile of athletes.

    Keywords: Mindfulness, Personality characteristics, Emotional Intelligence, Athletes
  • Parisa Sadat Abdollahi, Ali Kamkar*, Sadrollah Khosravi Pages 191-200

    The present study aimed to determine the effectiveness of online dialectical behavior therapy on students' feelings of loneliness and internet addiction. This was a semi-experimental study with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of the research was made up of students aged 18 to 35 in Shiraz who were studying for one of the bachelor's or master's degrees in the academic year of 2020-2021. The research sample consisted of 40 students who were selected using a purposive sampling method and randomly assigned to two test and control groups. et al. (UCLA) 1980 and Young's Internet Addiction Test (IAT) 1998 were used. Online dialectical behavior therapy was implemented for the experimental group in 8 sessions for 90 minutes and twice a week for the experimental group. The results of the data analysis using multivariate covariance analysis showed that by controlling the pre-test, there is a significant difference between the post-test scores of the two groups in the variables of loneliness and internet addiction (P<0/001). This means that online dialectical behavior therapy has been effective in reducing students' feelings of loneliness and internet addiction.

    Keywords: Loneliness, internet addiction, Dialectical behavior therapy, students
  • Nafiseh Babaei, Najibeh Akbarzadeh Amirdehi, Amine Kashanian, Emad Imani Rad*, Golmehr Ahmadi Pages 201-210

    The present study was conducted to predict the emotional intelligence of secondary school students based on epistemological beliefs and perceptions of the social constructivist environment. The research method was a descriptive correlation. The statistical population included secondary school students of Babol City in the academic year 2021-2022. The sample size was 375 people who were selected by cluster random sampling method. The research tools included the Emotional Intelligence Questionnaire (EIQ) by Bradbury and Greaves (2005), the epistemological beliefs questionnaire (SEBQ) by Schommer (1990), and the perception of social constructivist environment questionnaire (PCLE) by Taylor et al. (1996). The results of the regression test showed that in addition to epistemological beliefs (P=0.003 and β=0.15), among the components of the environment of social constructivism, the components of personal communication (P=0.02 and β=0.12 ), reflective thinking (P=0.001 and β=0.36) and support (P=0.05 and β=0.10) were significant predictors of emotional intelligence, but components of classroom interaction (0.81 P = 0.01 and β = 0.01), leadership (P = 0.17 and β = 0.07) and empathy (P = 0.13 and β = 0.07) were not significant predictors for emotional intelligence. Also, the results showed that the predictor variables were able to predict 0.33 of the variance of the emotional intelligence variable. The result of the present study shows that paying attention to epistemological beliefs and perception of a social constructivist environment can help to explain emotional intelligence in students.

    Keywords: epistemological beliefs, social constructivist environment, emotional intelligence, secondary school students