فهرست مطالب

مجله پژوهش های تعلیم و تربیت اسلامی
پیاپی 15 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مراد یاری دهنوی*، فاطمه ابراهیمی شاه آبادی صفحات 1-20

    یکی از معضلات اغلب پنهان و به ندرت آشکار اخلاقی نوجوانان نسل کنونی جامعه ما، رفتن به سوی میدان پرخطر روابط مذموم اخلاقی است. هدف این مقاله کندوکاوی در فهم علت ها، دلایل، زمینه ها و پیامدهای آسیب زای فردی و اجتماعی این نوع ارتباط ها در میان دانش آموزان دختر، براساس تجربه زیسته آنها، می باشد، تا از این رهگذر، راهکاری عملی و تربیتی، برای کاستن از این نوع روابط مذموم و پیامدهای آسیب زای اخلاقی آن ها ارایه نماید. از این رو، تلاش شده است تا با استفاده از روش پژوهش زیست نگاری و روایت، تجربه 10 نفر از دانش آموزان دختر مقطع اول و دوم دبیرستان از طریق مصاحبه، بازیابی، روایت و تحلیل شود. در متن پژوهش، ضمن مشخص نمودن برخی از عوامل و زمینه های پیدایش این گونه ارتباط ها، راهکاری پیشگیرانه برای عدم تحقق این نوع روابط، از منظر فلسفه تربیت در ساحت تربیت جنسی بیان شده است.

    کلیدواژگان: زیست نگاری، دانش آموزان، جنس مخالف، تربیت جنسی
  • ستاره موسوی* صفحات 21-37

    سازگاری زناشویی یک فرایند تکاملی در رابطه بین زوجین است که به حالتی از تطابق در حوزه های مختلف زوجین که ممکن است در آنها تعارض وجود داشته باشد، اطلاق می شود. هدف این پژوهش بررسی تاثیر آموزش اخلاقی با رویکرد اسلامی بر سازگاری زناشویی بود. روش پژوهش شبه آزمایشی از نوع نیمه تجربی با استفاده از پیش آزمون- پس آزمون بوده است. جامعه آماری این پژوهش شامل دانشجویان متاهل دانشگاه پیام نور اصفهان در سال 1397 بود. 30 نفر از دانشجویان متاهل دانشگاه پیام نور اصفهان با روش نمونه گیری تصادفی به عنوان شرکت کننده انتخاب شدند و به تصادفی در دو گروه آزمایش (15زوج) و گروه کنترل (15زوج) جایگزین شدند. برای گروه آزمایش 10 جلسه آموزش اخلاقی با رویکرد اسلامی برگزار شد. ابزار پژوهش مقیاس زناشویی اسپینر (1976) بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کواریانس چند متغیره انجام شد. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که بین دو گروه از نظر سازگاری زناشویی و ابعاد آن (رضایت دو نفری، همبستگی دو نفری، توافق دو نفری و ابراز محبت) تفاوت معنی داری وجود دارد. بر این اساس، آموزه های اخلاقی مبتنی بر رویکرد اسلامی می تواند در بهبود روابط بین فردی و زناشویی موثرواقع شود. در کل یافته ها لزوم گنجاندن برنامه آموزش های اخلاق محور به زوجین را متذکر می سازد.

    کلیدواژگان: رویکرد اسلامی، سازگاری زناشویی، آموزش اخلاقی
  • احمد حقی*، احسان حق نظری صفحات 38-62

     این مقاله با هدف شناسایی، معرفی و طبقه بندی اهداف و اصول تربیت اخلاقی، بر مبنای نظریات اخلاقی علامه طباطبایی، تدوین شده است. سوالات اساسی این پژوهش عبارتند از: 1- چه موضوعاتی را می توان به عنوان هدف غایی و اهداف کلی تربیت اخلاقی بر مبنای نظریات اخلاقی علامه طباطبایی معرفی کرد؟ و 2- اصول حاکم بر تربیت اخلاقی، بر مبنای نظریات اخلاقی علامه طباطبایی چه هستند؟ دراین پژوهش، از روش تحقیق تحلیلی- استنتاجی استفاده شده است. چنان که در مقام تبیین از روش تحلیلی و در مقام نتیجه گیری و کشف دلالت های تربیتی، از روش استنتاجی استفاده گردیده. در این پژوهش مشخص شد که هدف غایی تربیت اخلاقی عالی ترین مرتبه تقرب به پروردگار، یعنی فنای فی الله است. این غایت تربیتی را می توان در سه بعد شناختی، عاطفی و عملی بدین گونه تقسیم کرد که در بعد شناختی، معرفت به پروردگار و طی مراتب توحید و در بعد عاطفی، محبت پروردگار و اولیای او و در بعد عملی، اطاعت از پروردگار و اولیای او را شامل می شود. همچنین مشخص شد که بر اساس نظریات اخلاقی علامه می توان هفت اصل تربیتی را معرفی کرد که لازم است بر سیر تربیت اخلاقی که به منظور دست یابی به اهداف مذکور صورت می پذیرد حاکم باشند. چنانکه این اصول عبارتنداز: 1- اصل مساوات، 2- اصل واقع بینی، 3- اصل تعادل میان ماده و معنا، 4- اصل اجتماعی بودن تربیت اخلاقی، 5- اصل اولویت نفس فرد در تربیت اخلاقی، 6- اصل تخفیف و تسهیل تکلیف، 7- اصل اولویت تعلیم.

    کلیدواژگان: تربیت اخلاقی، هدف غایی، اهداف کلی، اصول، فنای فی الله
  • علی قاسمی*، محسن ایمانی صفحات 63-81
    قضاوت درباره عقلانی بودن یا نبودن تصمیم های اخلاقی، یکی از دغدغه های مهم فلسفه اخلاقی و ازجمله مهم ترین مسایل فیلسوفان تربیتی است. جان دیویی به عنوان یکی از تاثیرگذارترین فیلسوفان تربیتی قرن بیستم، در این زمینه نظریه پردازی کرده است؛ وی با طرح نظریه تمرین عملی نمایشی به تبیین نحوه تامل آدمی در موقعیت های اخلاقی پرداخته و به تبع آن به تشریح دیدگاه خود درباره عنصرهای تربیت اخلاقی پرداخته است. در این پژوهش، با روش تحلیلی - انتقادی به بررسی و نقد دیدگاه دیویی از منظر علامه طباطبایی می پردازیم. نتایج نشان می دهد که دیویی با طرح نظریه تمرین عملی نمایشی، در انجام عمل اخلاقی، به نیازهای طبیعی توجه داشته و در تصمیم گیری برای انجام عمل اخلاقی به حسن فعلی نظرکرده است؛ درحالی که علامه طباطبایی با طرح نظریه اعتباریات عملی، در انجام عمل اخلاقی هم به نیازهای فطری، و هم به نیازهای طبیعی توجه کرده و در تصمیم گیری درباره انجام عمل اخلاقی نیز هم به حسن فاعلی نظر داشته و هم به حسن فعلی، به تعبیری تصمیم گیری در موقعیت های اخلاقی به زعم علامه طباطبایی هم مسبوق به حسن فاعلی و هم مسبوق به حسن فعلی است. (در بخش تربیتی) سه نقد بر دیدگاه دیویی از منظر علامه مطرح است: 1- نگاه مادی و زمینی دیویی به امر تربیت اخلاقی 2- نادیده گرفتن عنصر فطرت به عنوان یکی از شروط لازم در تربیت اخلاقی و 3- عدم توجه به عنصر ایمان به عنوان یکی از عنصرهای مهم تربیت اخلاقی.
    کلیدواژگان: تحلیل، نقد، تربیت اخلاقی، دیویی، علامه طباطبایی
  • میثم کوه گرد*، جواد فرزانفر صفحات 82-102

    همدردی، یکی از مفاهیم اخلاقی- تربیتی در ادبیات و فرهنگ زیستی و اجتماعی انسان-هاست. همدردی و همدلی از نظر معنایی بسیار نزدیک به هم هستند اما با این حال تفاوت ظریفی نیز دارند. همدردی را قدرت ورود به احساسات یا ذهن فرد دیگر گفته اند و همدلی قدرت ورود به شخصیت فرد دیگر و تصور تجربیات او بیان شده است . در پژوهش حاضر سازه ی همدلی و همدردی در داستان های دخترک کبریت ف روش کریستین آندرسن. سرود کریسمس: چارلز دیکنز. ننه مهربون: حسین مجیدی. شاهزاده خوشبخت: اسکاروایلد. ملکه زنبورها: دوستی و بهترین نان برای مهربان ترین حیوان: فرج الهی. مهمان-های ناخوانده: باربر، به روش تحلیل محتوا بررسی شده است. از سوی دیگر مفهوم همدردی و همدلی در آموزه های دینی مورد بحث واقع شده است. پژوهش حاضر یک مطالعه ی کیفی است که به هدف بررسی سازه ی مذکور و تجلی آن در ادبیات دینی و داستانی صورت پرداخته است. پیامد این مفهوم مخاطب را متوجه حضور دیگری می نماید. برای این امر درک دیگران و همدلی با دیگران به تربیت معنا می بخشد و جهان انسانی را زیباتر می کند.

    کلیدواژگان: همدردی، همدلی، داستان، تربیت دینی، تعلیم و تربیت
  • سید حمیدرضا علوی*، نعیمه شفیعی اپورواری صفحات 103-120

    فهم مسایل و مفاهیم قرآنی، تفهیم آنها و حقیقت پنهان شده امور در آن از دیرباز تا به امروز مورد توجه اندیشمندان بوده است. هدف از پژوهش حاضر بررسی مفهوم «عسر» و مشخص ساختن اهداف واسطی ذیل هدف غایی «هدایت» است. بدین منظور تمامی آیاتی که واژه «عسر» در آنها به کاربرده شده است، در آیات 6 و 7 سوره طلاق، آیه 8 سوره قمر، 280 و185 سوره بقره، 5 و 6 سوره شرح، 73 سوره کهف، 117 سوره توبه، 10 سوره لیل، 9 سوره مدثر و 26 سوره فرقان با استفاده از روش تحلیل زبانی و مفهومی به منظور استخراج هدف غایی و اهداف واسطی تحلیل شدند. نتایج پژوهش حاکی از آن است که واژه «عسر» به صورت ارتباط اندراجی میان مفهوم «هدایت» به عنوان هدف غایی و سایر شیون اعتقادی، دینی، اقتصادی، اجتماعی و شان فکری و عملی و تربیتی به عنوان اهداف واسطی قابل تحلیل است. اهداف واسطی در شان اعتقادی با رشد فردی و خودشناسی، در شان دینی با دشواری برخی احکام و امور عبادی، در شان اقتصادی با تاکید بر انفاق، و بخشش و...، در شان اجتماعی با تکیه بر رفتار فاضلانه و عادلانه و در شان فکری و عملی و تربیتی با بازشناسی و رفتار عامدانه تبیین شده است. از این منظر هدف خداوند از سختی ها و مصایب پیش روی بشر و حتی ابتلایات و آزمایش های الهی هدایت و تعالی انسان است. این سختی ها به پهنای ساحات مختلف تربیت، جامه ی گوناگون به تن کرده و در شیون مختلفی ظهور می کنند.

    کلیدواژگان: عسر، هدایت، هدف غایی، اهداف واسطی، تحلیل مفهومی و زبانی
|
  • M. Yari dehnavi*, F. Ebrahimi shahabadi Pages 1-20

    One of the often hidden problems of the teenagers of our current generation is going to the dangerous field of morally reprehensible relationships. The purpose of this article is to seek to understand the causes, reasons, contexts and personal and social traumatic consequences of these types of relationships among female students, based on their lived experience; In this way, to provide a practical and educational solution to reduce this type of reprehensible relationships and their harmful moral consequences. Therefore, an attempt has been made to retrieve, narrate and analyze the experience of 10 female students in the first and second grade of high school through interviews using the biographical and narrative research method. In the text of the research, while specifying Some of the factors and contexts of the emergence of such relationships, a preventive solution for the non-fulfillment of these types of relationships, have been stated from the perspective of the philosophy of education in the field of sexual education. The results of the narration and analysis of the researched students' experience show that the weakness of sexual education and lack of education in this field of education are among the most important factors in the formation of these morally reprehensible relationships among students, in addition, the lack of insight in The field of how families and some school parents face this phenomenon increases the intensity of these relationships and it seems that adherence to the realization of education components in the field of sex education (explanation - presentation of standards - internal mobility) and critics) can be a suitable solution to prevent this type of communication in teenagers and in addition can provide the right educational plan to the guardians of education such as families, schoolmates and supervisory and cultural institutions and prevent them from taking action. Unmeasured educational actions in this field, such as expulsion from school, severe physical punishment, threats and quarantine, reprimand and blame, etc. are prohibited.

    Keywords: Relationship with the opposite sex, students, sexual education
  • Setareh Mousavi * Pages 21-37

    A coercive adulteration of intercourse with inter-spouse couples, however, may result in adaptation to different spouses, if there is a conflict between them. Wahid En Posseghi's impact on ethical education is morally retarded by Islamic conspiracy. Fury-tested experiments with semiotic experiments used by pre-test-retest trials. The Ammariyani en masse included intellectuals killed by the Holy Prophet Mohammad Noor Isfahan in the year 1396. Thirty-two of the intellectuals were sentenced to death by the Nur Esfahan, who were randomly selected by the title company and randomly selected in two group trials (15 spouses) and group control (15 spouses). The group has been tested for 10 consecutive sessions with an ethical attitude. Abazar Peugeot Magnificent Spencer (1976) Bud. Analysis and analysis is the use of analysis variables to perform a few variables. The results of the analysis and analysis are marked by differences between the two groups, ideologically fornicating and dimensions (consent two males, coexistence two males, agreement two males, and mare love). On the basis of this, morals are motivated by the ethical imperative of interconnectedness and adulteration in Islamic relations. In this regard, today's concluding rehearsal program will focus on the morals of the spouse.

    Keywords: Islamic, conspicuously adulterous, morally moral
  • Ahmad Haghi *, Ehsan Hagnazari Pages 38-62

    The main questions of this research are: 1- What topics can be introduced as the ultimate goal and general goals of moral education based on the moral theories of Allameh Tabatabai? And 2- What are the principles governing moral education based on Allameh Tabatabai's moral theories? In this research, analytical-inferential research method has been used. As in explaining the analytical method and in concluding and discovering the educational implications, the inferential method has been used. In this study, it was found that the ultimate goal of moral education is the highest degree of nearness to God, that is, the virtues of God. This educational goal can be divided into three cognitive, emotional and practical dimensions in such a way that in the cognitive dimension, knowledge of God and during the stages of monotheism, in the emotional dimension, the love of God and His saints, and in the practical dimension, obedience to God and His saints Includes. It was also found that based on Allameh's moral theories, seven educational principles can be introduced that are necessary to govern the course of moral education that is carried out in order to achieve these goals. As these principles are: 1- The principle of equality, 2- The principle of realism, 3- The principle of balance between matter and meaning, 4- The principle of sociality of moral education, 5- The principle of priority of one's soul in moral education, 6- The principle of mitigation and facilitation of duty, 7- Principle of education priority.

    Keywords: Moral Education, Credits, Ultimate goal, Principles: General goals
  • Ali Ghasemi *, Mohsen Imani Pages 63-81
    Judging whether moral decisions are rational or not is one of the important concerns of moral philosophy and is one of the most important issues of educational philosophers. John Dewey has been the theorist as one of the most influential twentieth-century educational philosophers in this field. By designing the theory of "dramatic rehearsal," he explains how human reflects on ethical situations, and subsequently outlines his point of view on moral education and the expression of its most important components. In this research, by analytical-critical method, we review and critique Dewey's view from the perspective of Allameh Tabatabai. The results show that Dewey has focused on the natural needs of the practice of acting in the practice of ethics, and has commented on good cause in making decisions about moral action. While Allameh Tabatabai, with the design of the theory of practical credit, has taken into account both natural needs and innate needs in the practice of ethical action, he has also considered the good cause and the current goodness in deciding whether to do moral action. And (in the educational sector), there are three critique of Dewey's view from the perspective of Allameh: 1- Dewey's material and terrestrial view of ethical education 2- ignoring the element of innate as one of the necessary conditions for moral education; and 3. not paying attention to the element of faith as one of the important components of moral education.
    Keywords: analysis, critique, Moral Education, Dewey, Allameh Tabatabai
  • Meysam Koohgard *, Javad Farzanfar Pages 82-102

    Empathy is one of the moral-educational concepts in literature and biological and social culture of human beings. Empathy and empathy are very close in terms of meaning, but they also have a subtle difference. Empathy is the power to enter another person's feelings or mind, and empathy is the power to enter another person's personality and to imagine his or her experiences. In the present study, the structure of empathy and sympathy in the stories of the matchmaker girl: Christine Anderson. Christmas carol: Charles Dickens. Loving grandmother: Hossein Majidi. Happy Prince: Scarwild. Queen of Bees: Friendship and the best bread for the kindest animal: Faraj Elahi. Uninvited guests: Barber, checked. On the other hand, the concept of empathy and empathy has been discussed in Islamic teachings. The aim of this study is to investigate the mentioned structure and its manifestation in religious and fictional literature, and at the end, the educational approaches of this concept in the institution of education are discussed. In the original teachings of Islamic culture, empathy and sympathy in dealing with other people is recommended.

    Keywords: Sympathy, Empathy, story, Religious education, education
  • Hamidreza Alavi *, Naime Shafiee Aporvari Pages 103-120

    The comprehension of Qur’anic problems and concepts has always been noteworthy for different thinkers. It has been intended in this research to investigate the concept of " Osr, i.e. hardship" and clarify the intermediate goals related to the ultimate goal of" guidance". To accomplish this purpose, all the Qur’anic verses in which the word " Osr, i.e. hardship" has been used, in the verses 6-7 (Talaq), 8 (Qamar), 180- 185 (Baqarah), 5-6 (Ensherah), 73 (kahf), 117 (Tawbah), 10 (Layl), 9 (Moddasser), and 26 (Forgan) were analyzed through applying linguistic or conceptual analysis method to extract the ultimate and intermediate related goals. The results of the research showed that the word " Osr, i.e. hardship"can be analyzed via " including relationship" between the concept of "guidance" as the ultimate goal, and other aspects of ideological, religious, economic, social, and the intellectual, practical, and educational respects as the intermediate goals. Intermediate goals in religious respect with individual growth and self-knowledge, in religious respect with the difficulty of some religious orders and matters, in economic respect with emphasis on charity, and forgiveness, etc., in social respect with relying on virtuous and just behavior and in intellectual, practical and educational respect with recognition and intentional behavior, have been explained. In such of view, the intention of God from hardships and disasters of humans and even from the divine trials and afflictions is their guidance and transcendence. These hardships occur in different aspects of humans’ life in accordance with the diverse respects of education.

    Keywords: Osr, i.e. Hardship Guidance, Ultimate goal, Intermediate Goals, Linguistic, Conceptual Analysis