فهرست مطالب

فرهنگ و ادبیات عامه - پیاپی 54 (بهمن و اسفند 1402)

نشریه فرهنگ و ادبیات عامه
پیاپی 54 (بهمن و اسفند 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا جمشیدی* صفحات 1-33

    باورهای عامه در استان کرمانشاه، به ویژه میان کردهای ساکن در این استان، خاص، دست نخورده و در ارتباط با تفکرات اساطیری هستند. نگارنده در جستار حاضر با روش پژوهش میدانی و تحلیل یافته ها به بررسی و تحلیل آیین های ازدواج در ایل های سنجابی، کلهر و گوران پرداخته و ریشه اسطوره ای این آیین ها را کاویده است. در میان بسیاری از آیین های ازدواج موجود در ایل های مذکور، آیین های خواستگاری، برگزاری عروسی در روزی فرد، حضور زنی با عنوان پاخه سور، لباس سرخ عروس و نان و نمک همراه او، جادوی گره، حضور عناصر ذکور در امور نمادین عروسی و رقص و موسیقی، ارتباط عمیقی با تفکرات اسطوره ای و باستانی دارند. برایند تحقیق حاکی از آن است که خواستگاری در ایل های مذکور، بیشتر به صورت پیش قدم شدن خانواده دختر و یادآور ازدواج در ادوار مادرتباری است. زنی که با عنوان پاخه سور از او یاد می شود، نقش کلیدی ایزدبانو اشی را دارد که در اساطیر ایرانی با پیوند زناشویی و یاری گری زنانه همراه است. برگزاری عروسی در روزهای فرد هفته، با تقدس اعداد یک، سه و هفت در اساطیر در ارتباط است. رنگ سرخ لباس عروس دارای ژرف ساخت اسطوره ای و مبین حیات و باروری و نان و نمک همراه او مرتبط با مفهوم فره است. جادوی گره که بیشتر با عنوان بستن داماد از آن یاد می شود، نوعی جادوی تقلیدی بوده و نقش پررنگ عناصر ذکور در عروسی، در پیوند با آتش و مفهوم نمادین اجاق است. موسیقی و رقص معروف کردی (هله په رکی) نیز در اصل تکرار آیین های بزرگداشت زمین و مرتبط با عصر کشاورزی است.

    کلیدواژگان: باورهای عامه، اسطوره، فرهنگ کرمانشاه، آیین های ازدواج
  • جواد عباسی، کورس سامانیان* صفحات 35-99

    میراث فرهنگی و مفاهیم مرتبط با آن در طول تاریخ تکامل یافته است. در مفهوم جدید میراث فرهنگی، تمرکز از روی اشیا و آثار تاریخی گسترش یافته و ساختارهای اجتماعی، روش های زندگی، اعتقادات، آداب و رسوم، شخصیت‏ها و آیین‏ ها را دربرگرفته است. لازمه این تغییر، تغییر در رویکردها و روش ‏های حفاظت و مرمت است. امروزه حفاظت به عنوان فرایند اجتماعی پیچیده و مداوم شناخته می شود که شامل شناسایی و ارزش گذاری میراث است و نحوه استفاده، مراقبت و تفسیر را دربر می‏ گیرد. فرهنگ عامه به عنوان یکی از مصداق‏ های میراث معنوی ارزشمند است که بایستی تلاش شود چون نمادی از اصالت و هویت به نسل‏ های آینده انتقال پیدا کند. متناسب با این مفهوم، در این مقاله سعی شده است آیین باران‏ خواهی با محوریت عروسک در مناطق مختلف جغرافیایی و در فرهنگ آن ها بررسی شود، سپس درمورد ارزش‏های این آثار بحث و درنهایت رویکردهای حفاظتی و مرمتی در ارتباط با این آیین و اشیای مورد استفاده در آن بررسی و تحلیل شود. نتایج نشان می ‏دهد که عروسک ها در جایگاه یک شیء آیینی و به عنوان یک شیء فرهنگی هنری، دارای مفاهیم، معانی، ارزش ها و کارکردهای آیینی، هنری، فرهنگی، اعتقادی و نمادین هستند. امروزه جهت حفاظت و حراست از این اشیای آیینی روش ‏ها و رویکردهای متفاوتی لازم است. رویکردهایی که بتواند شناخت و آگاهی نسبت به این اشیا و آیین ‏ها را در جامعه افزایش دهد و از طرفی لازمه این رویکرد استفاده از همه علوم مرتبط با حفاظت و مرمت، اعم از علوم سخت و علوم نرم است. درواقع، هر جامعه برای استمرار بخشیدن به حیات اصیل و واقعی خود، باید در حفاظت از الگوهای فرهنگی کشورش بکوشد.

    کلیدواژگان: عروسک های آیینی، باران خواهی، حفاظت و مرمت، علوم نرم
  • بهزاد اتونی* صفحات 101-137

    یکی از رایج ترین موضوعات در طومارهای نقالی، همسانی ها و همانندی هایی است که بین برخی بن مایه ها و شخصیت های داستانی وجود دارد، که می توان علل متعددی را برای آن برشمرد. یکی از این علت ها، تقلید نقالان و قصه گزاران از روایت ها و شخصیت های محبوب و مشهور قصه های عامیانه در ساخت آن شخصیت ها و بن مایه های همسان است. هدف از این پژوهش، بررسی همسانی ها و مشابهت های دو چهره معروف طومارهای نقالی، یعنی «رستم یک دست» و «فرهنگ دیوزاد» است که می توان آن را برآمده از الگوبرداری نقالان از شخصیت های عیارپیشه قصه های ماجراجویانه ادب عامه دانست. این مقاله که به روش توصیفی تحلیلی و با بهره گیری از منابع کتابخانه ای صورت پذیرفته است، همانندی های رستم یک دست و فرهنگ دیوزاد را در سه حیطه «ویژگی های ظاهری»، «کنش ها» و «توانایی ها» مورد بررسی قرار داده و انواعی را برای آن ها برشمرده است. نتیجه پژوهش، نشان دهنده آن است که با ورود «ادب پهلوانی رسمی» به «ادبیات عامه» و شکل گیری طومارهای نقالی شاهنامه، چهره و شخصیت همسان رستم یک دست و فرهنگ دیوزاد براساس شخصیت پردازی عیاران قصه های عامیانه شکل گرفته است؛ به گونه ای که در بسیاری موارد، با دیگر پهلوانان و شخصیت های ادب پهلوانی پارسی متمایز و متفاوتند. البته با احتیاط، این فرضیه را نیز می توان مطرح کرد که ممکن است به علت قدمت اعمال عیارانه رستم یک دست در طومارهای نقالی نسبت به فرهنگ دیوزاد، شخصیت و کردارهای او، نقشی «پیش نمونه» را برای ساخت شخصیت فرهنگ دیوزاد داشته است.

    کلیدواژگان: سام نامه، طومار نقالی، رستم یک دست، فرهنگ دیوزاد، همسانی، عیاران
  • وحید رویانی* صفحات 139-172

    سام ‏نامه یکی از متونی است که از زمان سرایش و شهرت در بین مردم نام سراینده یا سرایندگان آن و انتسابش به خواجوی کرمانی محل بحث بوده است. اخیرا برخی پژوهشگران این حوزه با اتکا به دو نسخه، یعنی شبرنگ‏ نامه محفوظ در دانشگاه لیدن و دست‏نویس سام‏نامه کتابخانه ملی تبریز به این نتیجه رسیده‏ اند که سام‏ نامه سروده خواجوی شاهنامه‏ خوان کراتی است و علت اختلاف در تعداد ابیات و حتی وجود روایات کوتاه و بلند، کوتاه و بلند شدن روایت داستان توسط سراینده است، که احتمالا در مجالس نقل، گاهی اشعار را به تفصیل برای مردم می‏ خوانده و گاهی نیز بنا بر محدودیت زمان، خلاصه می ‏کرده است. اما پژوهش حاضر با تردید در این نظر، به دنبال یافتن پاسخی دیگر برای این پرسش است که چرا دست‏نویس ‏های سام‏ نامه به لحاظ تعداد ابیات و نوع روایت با یکدیگر تفاوت اساسی دارند و ارتباط این تفاوت ‏ها با سراینده یا سرایندگان این اثر چیست؟ این پژوهش به روش اسنادی و با کمک سنت نقالی و با توجه به نظر پژوهشگران برجسته این حوزه انجام گرفته است. نویسنده تلاش کرده است ویژگی‏ ها و چارچوب این سنت را استخراج کند و بر پایه آن ها به مقایسه دست‏نویس ‏های گوناگون و روایت ‏های کوتاه و بلند سام‏نامه بپردازد، که نتیجه نشان ‏می ‏دهد تفاوت‏ دست‏نویس‏ های مختلف این اثر ناشی از تحریرهای مختلفی است که در طول زمان توسط شاهنامه ‏خوان‏ ها و طومارنویسان مختلف فراهم آمده است، و نه نقل ‏های مختلف یک نقال. بنابر این پژوهش تنها یک روایت کوتاه که جزو کوتاه‏ ترین روایات سام ‏نامه است توسط خواجوی شاهنامه ‏خوان کراتی فراهم آمده و مکتوب شده است.

    کلیدواژگان: سراینده سام نامه، سنت نقالی، تحریر، نقل
  • ویدا ساروی* صفحات 173-208

    انتظار از مهم ترین درون‏مایه ‏های ترانه‏ های غریبانه است. این ترانه ‏ها مضامین مهمی از زندگی، کار و رنج آدمی را شامل می ‏شود و در عین حال با عشق و دلدادگی پیوندی دیرینه دارد. ادبیات عامه، علمی برای شناخت آداب و رسوم و عقاید مردم است که افسانه‏ ها، باورداشت ‏ها، داستان ‏ها، ترانه ‏ها را شامل می‏ شود. ترانه ‏های عامه به دلیل پاسداری از هویت فرهنگی ملی و انتقال احساسات و عقاید گذشتگان ما، بخش مهمی از ادبیات شفاهی محسوب می‏ شوند. در اشعار مازندرانی درون‏مایه ‏هایی ازجمله انتظار نهفته است که در فرهنگ و زندگی روزمره مردم این دیار ریشه دارد، اما تاکنون به آن پرداخته ‏نشده است. این پژوهش، با روش توصیفی تحلیلی قصد دارد مفهوم انتظار را در دوبیتی‏ های ادب عامه مازندران بررسی کند. با مطالعه بیش از هزار دوبیتی مازندرانی، 310 دوبیتی یعنی حدود 31 درصد درون مایه انتظار دیده‏ شده ‏است. براساس یافته‏ های کتابخانه ‏ای و میدانی تحقیق، می‏ توان گفت که ترانه ‏هایی با درون‏مایه مفهوم انتظار و انتظار عاشق برای بازگشت دوباره معشوق بیشترین بسامد را داراست. علاوه بر آن، انتظار عاشق برای آمدن فصل بهار و شکوفا شدن گل‏ ها و دیدن معشوق، انتظار معشوق برای بازگشت عاشق از خدمت سربازی، انتظار اعضای خانواده برای بازگشت عزیزانشان به شهر و دیار، انتظار کشاورز زحمت‏کش برای برداشت محصول زراعی و همچنین انتظار پایان غم و غصه، رنج غربت و  رسیدن به آرامش و آزادی از جایگاه خاصی برخوردارند.

    کلیدواژگان: ادبیات عامه، دوبیتی، مازندران، مفهوم انتظار، عاشق
  • سید احمد پارسا*، زهرا آسیابی صفحات 209-246

    موضوع پژوهش حاضر «شگردهای مشروعیت ‏سازی در امثال و مثل‏ نماهای زبان فارسی و نقش آن ‏ها در تحلیل گفتمان» است. پژوهش براساس نظریه مشروعیت ‏بخشی ون لیوون صورت گرفته تا نشان دهد که امثال و مثل ‏نماها چگونه می ‏توانند به گفتمان مشروعیت بدهند. روش پژوهش توصیفی تحلیلی است و براساس مولفه‏ های ون لیوون مانند اقتدارسازی، ارزیابی اخلاقی، عقلانی ‏سازی و اسطوره‏ سازی استوار است.
    جامعه آماری دوازده هزار مثل فارسی و سی هزار معادل آن ‏ها اثر ابراهیم شکورزاده بلوری است. حجم نمونه سه هزار مثل فارسی است که براساس شیوه نمونه ‏گیری تصادفی نظام ‏مند (systematic random sampling) از این کتاب انتخاب شده است.
    نتیجه نشان می ‏دهد از میان فرایندهای مشروعیت ‏سازی، مولفه ارزیابی و سنجش با مجموع 380 مثل و مثل‏ نما بیشترین بسامد را دارد. به نظر می ‏رسد این امر به دلیل اهمیت ارزیابی از یک سو و تمایل انسان ‏ها به سنجش و ارزیابی از سوی دیگر است. همچنین نتیجه بیانگر این است که امثال و مثل‏ نماها در گفتمان با اهداف گوناگونی چون اقناع مخاطب، مشروعیت ‏بخشی به کلام و سلب مشروعیت از دیگری صورت می ‏گیرد که به گونه‏ ای در تقابل خود و دیگری نمود می ‏یابد.

    کلیدواژگان: مثل، گفتمان، ون لیوون، مشروعیت، اقتدار، اقناع
  • ابراهیم ظاهری* صفحات 247-285

    در قصه ‏ها، از طریق الگوسازی نمادین، نگرش ‏های مختص به خشونت خانوادگی، به مخاطب انتقال داده می ‏شود؛ بنابراین با بررسی آن ‏ها، می‏ توان به نگرش ‏های مختلف درباره خشونت دست یافت. هدف از انجام این پژوهش نیز بررسی خشونت خانوادگی، انواع، علل و عوامل کنترل آن، در قصه‏ های عامه بختیاری براساس نظریه‏ های روان‏شناسان اجتماعی (با تاکید بر نظریه معتقدان به منشا اجتماعی پرخاشگری و یادگیری اجتماعی) است. روش گردآوری مطالب، اسنادی و جامعه آماری پژوهش، 139 قصه عامه مکتوب در فرهنگ بختیاری است. بعد از استخراج صحنه ‏های خشونت‏ آمیز، براساس چهارچوب نظری و اهداف پژوهش، آن‏ ها را در چند مقوله کلی و  اصلی طبقه ‏بندی کرده و در ادامه پس از شمارش و درصدگیری هر مقوله و زیرمقوله، به بررسی کیفی آن‏ ها پرداخته ‏ایم. نتایج پژوهش نشان ‏دهنده این است که در این قصه‏ ها، بیشتر خشونت ‏های کلامی روانی بازتاب یافته است و اعضای خانواده به دنبال وارد کردن آسیب ‏های روانی و به مخاطره افکندن وجهه دیگری بوده ‏اند. عامل خشونت‏ های خانوادگی، بیشتر همسر/مادر و قربانی آن‏ ها، بیشتر شوهر/پدر و دختر/خواهر بوده است. در این قصه‏ ها، عوامل اجتماعی و فرهنگی (مردسالاری، طمع، فریب، دروغ و خیانت) و روانشناختی (احساس حقارت، ناکامی و عصبانیت)، بیشترین نقش را در ایجاد خشونت‏ های خانوادگی داشته‏ اند. در این قصه‏ ها، دو نوع نگرش منفی و مثبت به خشونت خانوادگی وجود داشته است. در برخی از قصه‏ ها، افراد خطاکار، با رفتار به شدت پرخاشگرانه مجازات شده‏ اند که نگرش به این نوع خشونت‏ ها، مثبت بوده است‏. این امر سبب می‏ شود مخاطب به این نتیجه برسد که در برابر خطای دیگران، خود نیز رفتارهای پرخاشگرانه انجام دهد؛ بنابراین چنین نگرشی، می‏ توان باعث افزایش پرخاشگری شود.

    کلیدواژگان: قصه های عامه بختیاری، روان شناسی اجتماعی، خشونت خانوادگی، الگوسازی
|
  • Zahra Jamshidi* Pages 1-33

    Popular beliefs in Kermanshah province, especially among the Kurds living in this province, are special, untouched and related to mythological thoughts. In this essay, the author has investigated and analyzed the marriage rituals in the Sanjabi, Kalhor and Goran. Among the many marriage rituals in the mentioned clans, courtship rituals, holding a wedding on a odd day, the presence of a woman named Pākahsūr, the bride's red dress and bread and salt with her, the magic of the knot, the presence of male elements in the symbolic affairs of the wedding, dance and music . According to the research, matchmaking in the mentioned clans is mostly in the form of the girl's family leading the way, which is reminiscent of marriage in matrilineal periods. The woman who is referred to as Pākahsūr has the key role of the goddess Ašī. Holding weddings on odd days of week is related to sacredness of one, three and seven in mythology. The red color of the wedding dress has mythological meaning and shows life, and bread and salt with her is related to the concept of Farrah. The magic of the knot, which is more commonly referred to as tying the groom, is a kind of imitative magic, and the strong role of male elements in the wedding is in connection with fire and the symbolic concept of the stove. The Kurdish music and dance (Halaparkī) is basically a repetition of the rituals of honoring the land and related to the agricultural era.

    Keywords: Popular beliefs, myth, culture of Kermanshah, marriage rituals
  • Javad Abbasi, Kouros Samanian* Pages 35-99

    Nowadays, conservation is recognized as a complex and ongoing social process that includes identifying and valuing heritage and how it is used, cared for, and interpreted. In this article, it has been tried to examine the ritual of asking for rain centered on dolls in different geographical regions and in their culture. It, then, discusses the values of these works and finally the conservation and restoration approaches related to this ritual and the objects used in it. Different methods and approaches are necessary for the protection of these ritual objects. Some approaches can increase knowledge and awareness of these objects and rituals in the society, and on the other hand, this approach requires the use of all sciences related to conservation and restoration, both hard and soft sciences. In fact, every society must try to protect the cultural patterns of its country in order to continue its original and real life.

    Keywords: Ritual dolls, rain seeking, conservation, restoration, soft sciences
  • Behzad Atooni* Pages 101-137

    One of the most common topics in Naqali scrolls is the similarities that exist between some fictional characters and subjects, for which several reasons can be listed. One of these reasons is the imitating of narrators and storytellers of famous folktales and characters in the construction of those similar characters and themes. The purpose of this research is to investigate the similarities of two famous characters of Naqali scrolls, namely "Rostam Yekdast" and "Farhang Divzad", which can be seen as a result of Naqali's modeling of the heroes of the adventure stories of folkloric literature. This article, which is done in a descriptive-analytical way using library sources, examines the similarities between Rostam Yakdat and Farhang Divzad in three areas of "appearance features", "actions" and "abilities" and enumerates the types for them. Is. The result of the research shows that with the entry of "official heroic literature" into "popular literature" and the formation of scrolls of Shahnameh, the face and personality of Rostam Yekdat and Farhang Divzad were formed based on the characterization of Ayaran in folk tales; so that in many cases, they are distinct and different from other Persian characters. Of course, cautiously, this hypothesis can also be put forward that due to the fact that Rostam is ahead of Farhang Divzad, her character has played a role as a "model" for the construction of Farhang Divzad.

    Keywords: Samnameh, scroll, Rostam Yekdat, Farhang Divzad, sameness, Ayyaran
  • Vahid Rooyani* Pages 139-172

    The book of Samnameh is one of the texts that its attribution to Khaju-Kermani and has been discussed since its composition. Recently, some researchers have come to the conclusion that Samnameh was written by Khaju ShahnamehKhan, and the reason for the difference in the number of verses and even the existence of short and long narrations is the shortening and lengthening of the story by the narrator. However, the current research, seeks to find another answer to the question of why the Samnameh manuscripts are fundamentally different from each other in terms of the number of verses and the type of narration. This research aims to compare the short and long narratives of Samnameh with the help of the elements of the Naqqali tradition and the opinion of prominent researchers in this field, and the result shows that the differences between different manuscripts of Samnameh are due to different texts that were written by different scroll writers over time, and not different versions of the same narration. According to this research, only one short narration, which is one of the shortest narrations of Samnameh, was written by Khaju Shahnamehkhan Karati.

    Keywords: The composer of Samnameh, Naqqali tradition, version, narration
  • Vida Saravi* Pages 173-208

    Expectation is one of the most important themes of strange songs. These songs include important themes of human life, work and suffering, and at the same time, they have a long-standing connection with love and enamored of love. Popular literature is a science for recognizing people's conventions and beliefs, which includes myth, beliefs, tales, and songs. Folk songs are considered an important part of oral literature due to the protection of the cultural-national identity and the transmission of the feelings and opinions of our ancestors. In Mazandarani's poems, there are themes such as hidden expectation, which is rooted in the culture and daily life of the people of this country, but it has not been addressed so far. This research, with a descriptive-analytical method, aims to investigate the concept of expectation in Mazandaran popular literature couplets. By studying more than 1000 couplets of Mazandarani, 310 couplets, i.e. about 31%, have been seen within the expectation. Based on the library and field research findings, it can be said that songs with the concept of waiting in general, and waiting for the lover to return in particular have the highest frequency. Besides, the lover waits for spring to come and the flowers to bloom in order to see the lover, however, the lover waits for the return of the beloved from military service, while the family members wait for their loved ones to return to the city and the country. Finally, the hardworking farmer waits for the harvest and also the end of grief. In such a context, stories, the suffering of exile and reaching peace and freedom have a special place.

    Keywords: Popular literature, couplet, Mazandaran, the concept of waiting, love
  • Sayyed Ahmad Parsa*, Zahra Asyabi Pages 209-246

    This study is based on Van Leeuwen’s theory of legitimacy to show how proverbs can legitimize or derive legitimacy from a discourse. The research method is descriptive-analytical and is based on Leeuwen’s components such as authorization, moral evaluation, rationalization, and mythmaking. The statistical population is Twelve Thousand Persian Proverbs and Thirty Thousand Equivalents written by Ebrahim Shakurzadeh Bolouri. The sample size is three thousand Persian proverbs that have been selected from this book based on the systematic random sampling method. The results show that among the legitimation processes, the evaluation components have the highest range with a total of 380 proverbs. This seems to be due to the importance of evaluation as well as the human tendency to evaluate. The results also indicate that proverbs in discourse are used for various purposes such as persuading the audience and legitimizing or deriving legitimacy from a discourse.

    Keywords: Proverb, discourse, Van Leeuwen, legitimacy, authority, persuasion
  • Ebrahim Zaheri* Pages 247-285

    Through symbolic modeling in tales, the specific attitudes to domestic or family violence are conveyed to the audience. By exploring them, we can thus attain different attitudes to violence. This research aims to explore family violence, its causes, and factors that control it in Bakhtiari folk tales based on the theories of social psychologists (with an emphasis on the theory of psychologists who believe in the social origin of aggression and social learning). This research was conducted using the documentary study method. The research population consisted of 139 written folk tales in Bakhtiari culture. After the violent scenes were extracted, they were classified in several general and main categories based on the theoretical framework and research objectives. We qualitatively analyzed the categories and sub-categories after counting them and taking percentages. The results of the study showed that verbal-mental violence has been more reflected in these tales and the family members have sought to cause psychological harm and endanger the other one's face. The wife/mother has been more the perpetrators of the family violence and the husband/father and daughter/sister have been more the victims of the violence. The socio-cultural (patriarchy, greed, deception, lie, and betrayal) and psychological factors (feeling of humiliation, failure and anger) have played the most role in causing family violence in these tales. There have been two types of negative and positive attitudes to family violence in these tales. In some tales, the wrongdoers have been punished by extremely aggressive behavior, and there has been a positive attitude to this violence. This caused the audience to come to the conclusion that they should do aggressive behaviors against other people's mistakes. Therefore, such an attitude can increase aggression.

    Keywords: Bakhtiari common folk tales, social psychology, family violence, modeling