فهرست مطالب

نشریه اختلال های عصبی تحولی
سال یکم شماره 3 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • منصوره شهریاری احمدی*، غزال اسکندرنژاد، خدیجه میرزازاده صفحات 1-10

    مشکلات شنوایی اغلب زندگی اجتماعی کودکان سخت شنوا را با مشکل روبرو می کند. از اینرو پرداختن به راهکارهایی که به این افراد کمک کند از اهمیت برخوردار است. پژوهش حاضر با هدف مقایسه میزان اثر بخشی دو روش قصه گویی از طریق تصویر سازی و پانتومیم بر اختلالات عاطفی  رفتاری دانش آموزان دارای مشکلات شنوایی شکل گرفت. بدین منظور از جامعه آماری کلیه دانش آموزان دختر  ناشنوا 17-14ساله منطقه 20 شهر تهران که در سال 1400-1401 ، مشغول به تحصیل بودند به شیوه هدفمند و در دسترس  نمونه ای به حجم 24 نفر انتخاب شدند و به صورت تصادفی در  سه گروه  (8 نفر در گروه تحت آموزش قصه گویی از طریق تصویرسازی ، 8 نفر در گروه تحت آموزش قصه گویی با پانتومیم و 8 نفر در گروه کنترل) جایگزین شدند. در این پژوهش از فهرست عاطفی رفتاری کودک آخنباخ  استفاده شد. پرسشنامه ها توسط نرم افزار  SPSS22 و با آزمون آماری تحلیل کواریانس چند متغیری  مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان دادند قصه گویی از طریق پانتومیم بر کاهش رفتارهای قانون شکنی (05/0< P) و قصه گویی از طریق تصویرسازی و پانتومیم به یک میزان  بر کاهش رفتارهای پرخاشگرانه (05/0< P) موثر است. بنابراین استفاده از روش قصه گویی از طریق تصویر سازی و پانتومیم برای کاهش  رفتارهای قانون شکنی و پرخاشگرانه در دانش آموزان با مشکلات شنوایی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: مشکلات شنوایی، قصه گویی از طریق تصویر سازی، قصه گویی از طریق پانتومیم، اختلالات عاطفی، رفتاری
  • پیش بینی عزت نفس بر اساس سبک دلبستگی، باور فراشناختی و هوش هیجانی در دانشجویان
    انیس خوشلهحه صدق*، مجتبی محمدطاهری صفحه 2
    مقدمه و هدف

    این پژوهش به منظور بررسی رابطه سبک دلبستگی، هوش هیجانی و باور فراشناختی با عزت نفس با توجه به اهمیت این متغیرها در سلامت روان و عملکرد تحصیلی کودکان و نوجوانان انجام شد. 

    روش

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی بود. افراد گروه نمونه (120 نفر) دانشجو به روش تصادفی انتخاب شدند. افراد گروه نمونه از نظر جنسیت و سن و تحصیلات کنترل شدند. افراد گروه نمونه پرسشنامه های هوش هیجانی بار اون (1980)، دلبستگی هیزن و شیور (1987)، باور فراشناختی کاتریت و ولز (2004) و عزت نفس کوپر اسمیت (1967) را تکمیل کردند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون آماری رگرسیون چندگانه استفاده شد. 

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که بین دلبستگی، هوش هیجانی و باور فراشناختی با عزت نفس رابطه معنادار وجود دارند (sig<0,05). 

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد که بین  15 درصد از عزت نفس توسط باور مثبت در مورد نگرانی تبیین میشود. در نتیجه فرضیه پژوهش صرفا در خصوص یکی از مولفه های فراشناخت تایید گردید.

    کلیدواژگان: دلبستگی، هوش هیجانی، باور فراشناختی، عزت نفس
  • تاثیر هنر درمانی (نمایش درمانی و موسیقی درمانی) بر افزایش اعتماد به نفس کودکان در مراکز گفتار درمانی شهر اصفهان
    آیدا احمدی، عشرت کریمی افشار* صفحه 3

    هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر هنر درمانی (نمایش درمانی و موسیقی درمانی) بر افزایش اعتماد به  نفس کودکان در مراکز گفتار درمانی شهر اصفهان بوده است. روش تحقیق به صورت نیمه آزمایشی (پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل) و نمونه آماری 30 کودک دچار لکنت زبان بود که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس از مراکز گفتار درمانی شهر اصفهان انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه مساوی آزمایشی و کنترل تقسیم شدند و طی بیست جلسه مورد آزمون قرار گرفته اند. جمع آوری داده ها با استفاده از دو روش کتابخانه ای و میدانی صورت پذیرفته و ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه بوده است. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی شامل میانگین و انحراف معیار و آمار استنباطی شامل همبستگی پیرسون و اسپیرمن استفاده گردیده است. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده نشان داد که بین استفاده از هنردرمانی (نمایش درمانی و موسیقی درمانی) و اعتماد به نفس کودکان  در مراکز گفتار درمانی شهر اصفهان رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد.

    کلیدواژگان: هنر درمانی، نمایش درمانی، موسیقی درمانی، اعتماد به نفس، مراکز گفتار درمانی
  • حسین حسین نژاد*، سید جلال رحمانی رسا، محمدسعید خانجانی، پوریا رضا سلطانی، تینا اکبری صفحات 11-20
    زمینه و هدف

    با توجه به وجود مشکلات فراوانی که در بین والدینی که کودکان مبتلا به اتیسم هستند وجود دارد این پژوهش با هدف بخشی آموزش گروهی مفاهیم نظریه انتخاب بر رضایتمندی زناشویی والدین دارای کودکان مبتلا به اتیسم مراجعه کننده به مراکز توانبخشی شهر تهران انجام شده است.

    روش پژوهش:

     این پژوهش به روش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل انجام شد. جامعه آماری شامل والدینی دارای کودکان اتیسم شهر تهران که به مراکز توانبخشی شهر تهران مراجعه کرده بودند. حجم نمونه شامل 24 زوج دارای کودک مبتلا به اتیسم بود که برای اقدامات درمانی به مراکز توانبخشی (کلینیک های حس خوب، ظفر، مهر و همچنین مدرسه اتیسم ذهن زیبا) مراجعه کرده بودند و به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه (هر گروه 12 نفر شامل 6 زوج) قرار گرفتند. برای تعیین میزان رضایتمندی زناشویی آنها مقیاس زوجی انریچ به عنوان پیش آزمون و پس آزمون برای هر دو گروه به کار گرفته شد. برای گروه آزمایش 8 جلسه آموزش مفاهیم نظریه انتخاب انجام گردید و این در حالی بود که گروه کنترل تحت هیچ گونه آموزشی قرار نگرفتند.

    یافته ها

    تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری  SPSS21و آزمون کوواریانس جهت بررسی تفاوت های بین دو گروه انجام شد. یافته های این مطالعه نشان داد که آموزش مفاهیم نظریه انتخاب در بهبود رضایتمندی زناشویی و ارتباطات و همچنین کاهش تعارضات و تحریف های آرمانی زوجین گروه آزمایش به طور معناداری موثر بوده است (01/0>P).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این پژوهش، می توان گفت که آموزش مفاهیم نظریه انتخاب موجب افزایش رضایتمندی زناشویی والدین دارای کودکان مبتلا به اتیسم می شود بنابراین می توان روش به کار گرفته شده در پژوهش حاضر را روش مناسبی برای مداخلات روانی-تربیتی، مشاوره ای و درمانی زوجینی دانست که دارای مشکلات زناشویی هستند.

    کلیدواژگان: آموزش گروهی مفاهیم نظریه انتخاب، رضایتمندی زناشویی، کودکان اتیسم
  • زینب گندمی*، زهرا مستوری صفحات 21-30
    زمینه و هدف

    هدف از انجام تحقیق حاضر بررسی تاثیر شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر وحشت زدگی و اضطراب امتحان دانش آموزان مبتلا به اختلال پانیک شهرستان کاشان بود.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی و طرح پژوهش از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش شامل کلیه دانش آموزان مبتلا به اختلال پانیک شهرستان کاشان در سال 1401-1400 بود که به صورت نمونه گیری در دسترس تعداد 30 نفر از  دانش آموزان مبتلا به اختلال وحشت زدگی انتخاب و به طور تصادفی در گروه آزمایش و کنترل  (هر گروه شامل 15 نفر) جایگزین شدند. شرکت کنندگان ابتدا پرسشنامه اضطراب امتحان اسپیلبرگر، پرسشنامه وحشت زدگی گیرنبرگ (1989) را تکمیل نمودند و پس از انجام آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی برای گروه آزمایش، مجددا هر دو گروه مورد سنجش قرار گرفتند. داده هابا استفاده از نرم افزار spss26 و به روش تحلیل کواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین دو گروه شرکت کننده در پژوهش با توجه به سطح معناداری گزارش شده در اضطراب امتحان و وحشت زدگی در سطح 05/. تفاوت معنادار وجود دارد (05/0<p).

    نتیجه گیری

    آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی توجه و آگاهی فرد را نسبت به احساسات جسمانی و روانی بیشتر می کند و احساس اعتماد در زندگی و پذیرش واقعی رخدادهای زندگی را به دنبال دارد و این امر باعث کاهش اختلال وحشت زدگی می شود.

    کلیدواژگان: شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، وحشت زدگی، اضطراب امتحان، اختلال پانیک
  • الهه مهدی، اصغر میرمحرابی، ابوطالب سعادتی شامیر* صفحات 31-40
    زمینه و هدف

    اختلال یادگیری ریاضی یکی از شایع ترین اختلالات عصبی-تحولی است، لذا آموزش ریاضی در دوره ابتدایی یکی از مهم ترین مشکلات معلمان است که این مساله در پاندمی کووید-19 که منجر به آموزش مجازی شد، به چالشی جدی تبدیل شده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش مجازی با دست ورزی بر میزان یادگیری ریاضی دانش آموزان پسر پایه پنجم ابتدایی با اختلال یادگیری در پاندمی کرونا اجرا شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل تمام دانش آموزان پسر پایه پنجم دوره ابتدایی شهر کرج در سال تحصیلی 1401-1400 بود که اختلال یادگیری ریاضی داشتند. نمونه آماری شامل 20 نفر از دانش آموزان پایه پنجم دبستان بیستم فروردین شهر کرج به روش دردسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (10 نفر گروه آزمایش و 10 نفر گروه کنترل) جایگزینی شدند. ابزار گردآوری داده های پژوهش شامل آزمون هوش وکسلر کودکان (1949)، آزمون ریاضی کی مت (1988) و آزمون یادگیری ریاضی محقق ساخته بود. داده ها به روش تحلیل کواریانس تک متغیری و با استفاده از نرم افزار SPSS26 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش مجازی به روش دست ورزی بر یادگیری ریاضی دانش آموزان با اختلال یادگیری ریاضی که این برنامه را دریافت کرده بودند در مقایسه با دانش آموزانی که این برنامه را دریافت نکرده بودند، تاثیر معنی داری داشت، به طوریکه موجب افزایش 81 درصدی نمرات یادگیری ریاضی گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل شد (0001/0> P، 946/8=F).

    نتیجه گیری

    به کارگیری روش دست ورزی بر یادگیری ریاضی دانش آموزان با اختلال یادگیری ریاضی پایه پنجم ابتدایی در آموزش مجازی موثر است.

    کلیدواژگان: آموزش مجازی، دستورزی، آموزش ریاضی، اختلال یادگیری ریاضی، پاندمی کرونا
|
  • Mansure Shahriari Ahmadi*, Ghazal Eskandarnejad, Khadeje Mirzazade Pages 1-10

    Hearing problems often make the social life of hard of hearing children difficult. Therefore, it is important to deal with solutions that help these people.The present study was conducted with the aim of comparing the effectiveness of two storytelling methods through visualization and pantomime on the emotional and behavioral disorders of students with hearing problems. For this purpose, from the statistical population of all deaf female students aged 14-17 years in the 20th district of Tehran in 1400-1401, a sample of 24 people was selected in an accessible and purposeful way and randomly divided into three groups (8 people in the group under Storytelling training through visualization, 8 people in the training group were replaced by pantomime and 8 people in the control group. In this research, Achenbach's Child Emotional Behavior Inventory were used. The data from the questionnaires were analyzed by SPSS22 software. The findings showed that storytelling through pantomime reduces law-breaking behaviors (one of the components of emotional and behavioral disorders) (P < 0.05) and storytelling through imagery and pantomime to the same extent reduces aggressive behaviors (one of the components of disorders emotional/behavioral) (P < 0.05). it is affect Therefore, the use of storytelling through visualization and pantomime is recommended to reduce the law-breaking behaviors, and aggressive behaviors in students with hearing problems.

    Keywords: hearing problems, storytelling through imagery, storytelling through pantomime, emotional, behavioral disorders
  • Prediction of self-esteem based on attachment style, metacognitive belief and emotional intelligence in college students
    Anis Khosh Lahje Sedq*, Mojtaba Mohammadtahery Page 2
    Introduction and purpose

    This research was conducted in order to investigate the relationship between attachment style, emotional intelligence and metacognitive belief with self-esteem, considering the importance of these variables in the mental health and academic performance of children and adolescents.

    Method

    The current research was of a descriptive-correlation type. The people of the sample group (120 students) were randomly selected. The people of the sample group were controlled in terms of gender, age and education. The people of the sample group completed the emotional intelligence questionnaires of Barr-On (1980), Hazen and Shaver (1987), Metacognitive Belief Catritt and Wells (2004) and Cooper-Smith (1967) self-esteem. Multiple regression statistical test was used to analyze the data.

    Findings

    The findings showed that there is a significant relationship between attachment, emotional intelligence and metacognitive belief with self-esteem (sig<0.05).

    Conclusion

    The research results showed that between 15% of self-esteem is explained by positive belief about worry. As a result, the research hypothesis was confirmed only regarding one of the components of metacognition.

    Keywords: Attachment, Emotional intelligence, Metacognitive belief, Self-esteem
  • The effect of art therapy (drama therapy and music therapy) on increasing the self-confidence of children in speech therapy centers in Isfahan.
    Aida Ahmadi, Eshrat Karimi Afshar* Page 3

    The aim of this study was to the effect of art therapy (drama therapy and music therapy) on increasing children's self-confidence in speech therapy centers in Isfahan.The research method was quasi-experimental (pre-test-post-test with control group) and the statistical sample was 30 children with stuttering who were selected using available sampling method from speech therapy centers in Isfahan and randomly divided into two equal experimental groups.  And controls were divided and tested in twenty sessions.Data collection was done using both library and field methods and the data collection tool was a questionnaire.Data were analyzed using SPSS software.  In order to analyze the data, descriptive statistics including mean and standard deviation and inferential statistics including Pearson and Spearman correlation were used.  The results of data analysis showed that there is a positive and significant relationship between the use of art therapy (drama therapy and music therapy) and children's self-confidence in speech therapy centers in Isfahan.

    Keywords: art therapy, drama therapy, music therapy, self-confidence, speech therapy centers
  • Hosein Hoseinnejad*, Seyyed Jalal Rahmani Rasa, MohammadSaeed Khanjani, Pourya Reza Soltan, Tina Akbari Pages 11-20
    Background and purpose

    Considering the many problems that exist among parents of children with autism, this research was conducted with the aim of group education of the concepts of choice theory on the marital satisfaction of parents with children with autism who refer to rehabilitation centers in Tehran. Is.

    Research method

    This research was conducted using a quasi-experimental method with a pre-test and post-test design with a control group. The statistical population includes parents of autistic children in Tehran who visited rehabilitation centers in Tehran. The sample size included 24 couples with autistic children who had referred to rehabilitation centers (Hes Khoob, Zafar, Mehr Clinics, as well as Mehand Zaiba Autism School) for treatment and were selected by purposeful sampling and randomly divided into two groups ( Each group consisted of 12 people including 6 couples. To determine their marital satisfaction, Enrich couple scale was used as pre-test and post-test for both groups. For the experimental group, 8 training sessions were conducted on the concepts of choice theory, while the control group did not receive any training.

    Findings

    Data analysis was done using SPSS21 statistical software and covariance test to check the differences between the two groups. The findings of this study showed that teaching the concepts of choice theory was significantly effective in improving marital satisfaction and communication, as well as reducing conflicts and ideal distortions of couples in the experimental group (P<0.01).

    Conclusion

    According to the results of this research, it can be said that teaching the concepts of choice theory increases the marital satisfaction of parents with children with autism, so the method used in this research can be considered as a suitable method for psycho-educational, counseling and Treating couples who have marital problems.

    Keywords: Group training concepts of choice theory, marital satisfaction, autistic children
  • Zeynab Gandomi* Pages 21-30
    Background and Purpose

    Mindfulness-Based Cognitive Therapy is effective on a wide range of mental disorders such as panic and test anxiety.The purpose of this research is to investigate the effect of mindfulness-based cognitive therapy on panic and test anxiety of students with panic disorder in Kashan city.

    Method

    The current research was a semi-experimental study with a pretest-posttest control group design. The statistical population includes all students suffering from panic disorder in Kashan city in 2021-22, from which 30 students were chosen through convenient sampling method and randomly placed in the experimental and control groups (each group included 15 people). Participants first completed Spielberger's test anxiety questionnaire and Gutenberg's panic questionnaire (1989) and were both subsequently reevaluated once the experimental group had gone through mindfulness-based cognitive therapy. Data was analyzed using SPSS26 and by covariance analysis method.

    Results

    The results showed that, when the significance level is 0.05, a significant difference in the test anxiety and panic was reported between the two groups of participants in the research (P<0.05).

    Conclusion

    Mindfulness-based cognitive therapy increases awareness towards physical and mental feelings and leads to trust and true acceptance of life events which reduces panic disorder.

    Keywords: Cognitive therapy based on mind awareness, panic, exam anxiety, Panic Disorder
  • Elahe Mahdi, Asghar Mirmehrabi, Aboutaleb Seadatee Shamir* Pages 31-40
    Background and Purpose

    Mathematical learning disability is one of the most common neurodevelopmental disorders which causes math education in elementary school to be one of the most highlighted problems that teachers face; a problem that turned into a serious challenge in the COVID-19 pandemic virtual education. The current research was implemented with the aim of investigating the effectiveness of virtual teaching based on manipulative mathematical learning of 5th grade male students with learning disabilities during the pandemic period.

    Method

    The current research was a semi-experimental study with a pretest-posttest control group design. The statistical population includes all elementary school boys in the 5th grade of Karaj city in the academic year of 2021-22 with a math learning disability. The statistical sample includes 20 5th-graders from “Bistom-e-Farvardin” primary school in Karaj city, randomly selected and placed in two experimental and control groups (10 in each). The tools for collecting research data included the Wechsler IQ test for children (1949), Keymath test (1988), and researcher-made math learning test. The data was examined using univariate covariance analysis, and analyzed by SPSS26.

    Results

    The results showed that virtual teaching based on manipulative mathematical learning method significantly affects the mathematical learning of students with this specific disability who participated in this program as when compared to students who had not received it, resulting in an 81% increase in the math scores of the experimental group compared to the control group (P>0.0001, F=8.946)..

    Conclusion

    Applying manipulative mathematical learning method is effective on math learning of students with this disability in the 5th grade of elementary school in virtual education period.

    Keywords: Virtual Teaching, Manipulative, Mathematic Teaching, Mathematical Learning Disability, Covid-19 Pandemic