فهرست مطالب

حکمت اسرا - سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 42، پاییز و زمستان 1402)

نشریه حکمت اسرا
سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 42، پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علی مدبر (اسلامی)*، سیده لیلا صالحی صفحات 5-30

    آیت الله جوادی آملی در تفسیر برخی آیات قرآن که در آن‎ها از مصداقی خاص یاد شده، بیان آیه را در خصوص آن مصداق، «تمثیلی» دانسته؛ نه «تعیینی و تحدیدی» و درنتیجه حکم یادشده در آیه را به موارد مشابه تسری می‎دهد. این‎گونه تفسیر (تلقی تمثیلی از برخی بیان‎های قرآن)، ضمن تاکید بر معرفت‎بخش و واقع‎نما بودن بیان‎های قرآن، موجب تحول در نگاه مفسر به دامنه دلالت‎های قرآن و به تبع، سبب تبیین‎های قرآنی گسترده‎تری درباره مسایل فردی و اجتماعی خواهد شد و از آنجا که دیدگاه «بیان تمثیلی» موهم همسانی با «گونه‎ های مختلف قیاس» است، این مقاله پس از تحلیل این دیدگاه، رابطه آن را با مفاهیم یادشده بررسی می‎کند و به این نتیجه دست می‎یابد که نسبت «بیان تمثیلی» با «گونه‎ های مختلف قیاس» بدین شرح است: 1. از قبیل قیاس منصوص العله نیست، زیرا در بیان تمثیلی تصریح به علت وجود ندارد. 2. با قیاس مستنبط العله با استنباط قطعی، یعنی همان قیاس همراه با القاء خصوصیت و تنقیح مناط قطعی تفاوتی ندارد. 3. با قیاس ظنی (قیاس مستنبط العله با استنباط ظنی و قیاس همراه با القاء خصوصیت و تنقیح مناط ظنی) نسبتی ندارد.

    کلیدواژگان: بیان تمثیلی، قیاس، منصوص العله، مستنبط العله، الغای خصوصیت، تنقیح مناط
  • ایوب زارع خفری*، محمد نصیری، رمضان رضایی، جواد اسحاقیان صفحات 31-74

    هدف مقاله: نشان دادن ظرفیت تمدنی آموزه ‎های قرآن کریم، از جمله اهداف علمی انتخاب این موضوع است. اساسا تمدن پدیده‎ای بشری است که بر پایه عقلانیت و خرد جمعی منبعث از حوزه اندیشه و علوم انسانی آن مرز و بوم شکل می‎گیرد که در سوگیری روابط انسانی در آن جامعه نقش به‎سزایی دارد. اگر تمدنی‎ به دور از عقلانیت صحیح شکل بگیرد، آسیب‎های جدی به انسان و روابط انسانی وارد می‎کند، تمدنی که بر اساس عقلانیت صحیح شکل بگیرد، زمینه رشد و بالندگی انسان و روابط انسانی را در سطح کلان مهیا می-کند. هر تمدنی باتوجه به مبانی نظری آن، از سطحی از عقلانیت برخوردار است که البته مدل عقلانیت در هر تمدنی، مختص به آن تمدن و متفاوت با دیگر تمدن‎هاست، خوانش تمدنی کارکردهای آموزه «مکنت» در قرآن در پرتو عقلانیت وحیانی یک موضوع مغفول به شمار می‎آید، بنابراین برای کشف و تبیین علمی آن، انجام پژوهش‎هایی از این قبیل ضروری است. روش این مقاله با روش توصیفی‎-تحلیلی بر پایه عقلانیت وحیانی در پی پاسخ به این سوال است که تبیین تمدنی از کارکردهای آموزه «مکنت» در قرآن، در پرتو عقلانیت وحیانی چیست؟ نتایج مقاله ایجاد بستر مناسب جهت ایجاد وحدت با هویت سازی واحد در پرتو عقلانیت وحیانی، تنظیم مناسبات انسانی در پرتو عقلانیت وحیانی، تثبیت و گسترش معروف در پرتو عقلانیت وحیانی.

    کلیدواژگان: قرآن، تمکین، تمدن، مکنت، عقلانیت وحیانی
  • علی قدردان قراملکی*، محمدحسن قدردان قراملکی صفحات 75-109

    بخشی از متون دینی از رابطه میان برخی از افعال انسان و پدیده های زیست محیطی خبر داده اند که این ارتباط به صورت عادی و با دانش های طبیعی و تجربی تبیین پذیر نیستند. با توجه به اصل علیت و تاکید دین بر عقلانیت، لازم و ضروری است تا به بررسی رابطه میان افعال انسان و آثار زیست محیطی و کیفیت تاثیر این افعال پرداخته شود، لذا هدف این تحقیق تبیین معقولیت رابطه برخی از افعال انسان با محیط زیست است که در ظاهر و به صورت عادی و طبیعی نامرتبط تلقی می شوند. برای نیل به این هدف، در این پژوهش مساله محور نگارنده با تحقیق کتابخانه ای اطلاعات مورد نیاز را گردآوری کرده و با تحلیل عقلی و نقلی، مقایسه ای و انتقادی به تبیین و تحلیل مساله و فروع آن پرداخته است. در این تحقیق با تاکید بر دیدگاه آیت الله جوادی آملی روشن شد، نه تنها امکان تاثیر افعال انسان ها در عالم طبیعت به صورت فراطبیعی و غیر عادی وجود دارد، بلکه این تاثیر فراطبیعی محقق هم شده است. صورت باطنی افعال انسان، نفس مجرد و خواست و اراده الهی از جمله علل و عوامل معنوی و فراطبیعی هستند که در پی افعال انسان، بر محیط زیست اثر گذاشته و موجب پیدایش آثار طبیعی زیست محیطی می شوند.

    کلیدواژگان: ارتباط فراطبیعی، تاثیر افعال خیر و شر، تاثیر فراطبیعی، رابطه افعال انسان و محیط زیست، آیت الله جوادی آملی
  • احمد امدادی*، سعید رسالتی صفحات 109-139
    از مهمترین اصول اسلامی، مساله معاد است و از مسایل مهم در کیفیت معاد، روحانی یا جسمانی بودن آن است که از منکران تا مثبتان عقلانی یا وحیانی طرفدارانی دارد. یکی از چالش‎های مهم در معاد جسمانی، اینهمانی و عینیت ابدان است. هدف پژوهش حاضر، که با استفاده از گردآوری داده‎های پژوهشی اسنادی و کتابخانه ای انجام شده و از روش تحلیلی- توصیفی بهره گرفته است، تبیین و توصیف دو رویکرد عینیت و مثلیت در رابطه ابدان اخروی با ابدان دنیوی و تحلیل منظر صدرالمتالهین شیرازی با تقریر آیت الله جوادی آملی -دام ظله- در این چالش است. پرسش پژوهش این است که تناسب ابدان اخروی محشور در قیامت، با ابدان دنیوی، چیست و نظر نهایی صدرالمتالهین شیرازی - با توجه به اختلاف محتوایی متون- چه می‎باشد؟ یافته‎ها حکایت از آن دارد مرحوم صدرالمتالهین با استفاده از اصول فلسفی خود در حکمت متعالیه اثبات می‎کند همانگونه که احکام و اوصاف دنیا با آخرت متفاوت است همینطور ابدان محشور در آخرت با ابدان موجود در دنیا تغایر دارند لذا اگر مراد از اینهمانی ابدان، تشخص انسان باشد عینیت ثابت و مستدل است واگر مراد، حفظ بدن عنصری در آخرت باشد، عینیت محال و بلکه مثلیت بین ابدان اخروی با دنیوی ثابت خواهد بود و آیت الله جوادی آملی نیز با تبیین رابطه نفس و بدن و بیان مختصات آخرت و مستدل بودن عقلانی معاد جسمانی، بر همین یافته صدرایی تاکید دارند.
    کلیدواژگان: صدرالمتالهین، جوادی آملی، این همانی، عینیت، مثلیت، بدن اخروی، بدن دنیایی
  • انبیاء عالمی*، آصف احسانی، سید احمد غفاری صفحات 173-214

    پژوهش حاضر با هدف بررسی شناخت از منظر حکمت متعالیه و روان شناسی شناختی، با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی، انجام شده است و پرسش اصلی اینست: شناخت در مکتب صدرایی و روان شناسی شناختی، دارای چه هویت و ویژگی های منطبق یا غیر منطبق به هم، می باشد؟ صدرا مبتنی بر نگاه انسان شناختی خاص خود و ابعاد وجودی انسان، شناخت را به حضوری و حصولی تقسیم می کند و فراتر از بعد فیزیکال شناخت از ابعاد تجردی و غیر فیزیکال آن نیز سخن می گوید، اما در روان شناسی شناختی تنها به بعد فیزیکال شناخت اشاره شده و با استفاده از روش تجربی و متناسب با ساختارهای تجربه پذیر انسان، به تحلیل این مساله التفات شده است. حکمت متعالیه ابزار شناخت را حس، قلب، عقل و قرآن دانسته و شناخت حقیقی انسان را متاثر از اتحاد با عقل فعال و همسویی با مبادی مجرده میداند، درحالی که روان شناسی شناختی ابزار شناخت را تنها حواس پنجگانه می داند که به سیستم عصبی انسان مربوط است؛ هشیاری، توجه، حافظه زبان و تصمیم گیری را جزء مسایل مرتبط با شناخت می داند. در حکمت متعالیه خیال در عین زمینه ساز بودن برای آفرینش گری عقل، در مراحل بعد به عنوان ابزاری برای اتصال به عالم خیال به کار می رود که از ساحتی فراتر از بعد فیزیکال برخوردار است؛ اما در روان شناسی شناختی تخیل تنها یک فرایند سیستم عصبی برای به وجود آوردن تصاویر در مغز است. کلیدواژه ها: شناخت ،حکمت متعالیه، روان شناسی شناختی،تجرد

    کلیدواژگان: شناخت، حکمت متعالیه، روانشناسی شناختی، تجرد
  • علی فضلی* صفحات 174-214

    چگونه عرفان اسلامی از کتاب و سنت برخاسته و در یک ساختار علمی به دانش نظری و عملی تبدیل شده است؟ این پرسشی است که برای پاسخش باید دین را از نگاه عرفانی تحلیل نمود. چه این که از این نگاه دین دارای سه ساحت شریعت، طریقت و حقیقت است که تفاسیر متعددی دارد که در این بین مشهورترینشان تفسیر سعیدالدین فرغانی و تابعان اوست. در این تفسیر شریعت به احکام تکلیفی، طریقت به دقایق سلوکی و حقیقت به حقایق توحیدی تعلق دارند و هم چنان که برای دستیابی به مقاصد شریعت به فقه الاحکام نیاز هست، برای دستیابی به مقاصد طریقت نیز به فقه القلوب و السلوک و مقاصد حقیقت به فقه المعارف نیاز هست. به دیده آن بزرگان هم چنان که فقه الاحکام به فهم و اجتهاد تکلیفی نیاز دارد، فقه السلوک نیز به فهم و اجتهاد سلوکی و فقه المعارف به فهم و اجتهاد شهودی نیاز دارد. اهل عرفان بر پایه برداشت های سلوکی از ساحت طریقت که نتیجه اجتهاد سلوکی است، به تجربه سلوکی دست زدند؛ چنان که اهل عرفان بر اساس برداشت های شهودی از ساحت حقیقت که نتیجه اجتهاد شهودی است، به تجربه عرفانی دست زدند. آنان پس از این اقدام، با عقل به توصیف، تبیین، تفسیر و تنسیق آن تجربه ها پرداختند که نتیجه تنسیق گزاره های سلوکی دانش عرفان عملی، و نتیجه تنسیق گزاره های شهودی دانش عرفان نظری است. هر یک از دو دانش دارای موضوع و نظام مسایل خاص به خود هستند. بر این پایه فرایند شکل گیری علوم عرفانی از متون دینی شکل میگیرد.

    کلیدواژگان: شریعت، طریقت، حقیقت، فهم سلوکی، فهم شهودی، تجربه سلوکی، تجربه شهودی، عقل، عرفان عملی
  • فرنگیس براز*، نفیسه ساطع صفحات 215-240
    مسیله محوری مقاله بررسی رابطه سه مفهوم زمان، زندگی و عمر اخلاقی است و هدف پاسخ به این سوال است که بین این سه مفهوم چه رابطه ای فلسفی وجود دارد؟ در این جستار سعی شده تا با شیوه توصیفی، تحلیلی، اثبات شود که رابطه بین زمان و معنای زندگی تنها در زوایه سوم یعنی عمر اخلاقی قابل تحلیل و تبیین است. زیرا حقیقت انسان چیزی جز وجود نیست و تمام صفات کمالی، نحوه‎ای از وجود، بلکه عین وجود است، هرچه وجود اقوی و اشرف تر باشد، صفات کمالی نیز بالاتر خواهد بود، همچنین زندگی اخلاقی دارای رویکرد وجود شناسی است و انسان موجودی سیال و متغیری است که با حرکت جوهری اش یک مرتبه وجودی به مرتبه کامل تر برای نیل به غایت الغایت یعنی رسیدن به سعادت یا فناء فی الله شدن، در حرکت است. کسب فضایل اخلاقی و در طی زمان و متناسب با حرکت جوهری نفس انسان در طول زمان، نمود بخش عمر اخلاقی است و عمر اخلاقی همان مدت زمانی است که در طول زندگی؛ گاه کوتاه و گاه طولانی؛ برای کسب غایت و کسب فضایل اخلاقی برای آراسته شدن به آن و رسیدن به هدف صرف می شود؛ در نتیجه، زمان لازمه کسب هدف زندگی یا معنای زندگی است.
    کلیدواژگان: حرکت، زمان، وجه عمر اخلاقی، معنای زندگی
  • مهدی زارع*، محمود حکمت نیا صفحات 241-276
    اگرچه مکتب اثبات گرایی حقوقی به عنوان گفتمان مطرح در فضای علمی دنیا جای گرفت؛ اما مکتب حقوق طبیعی نیز همواره مورد اقبال بسیاری از اندیشمندان جهان قرار دارد. با بیاناتی که از اندیشمندان حقوق طبیعی عنوان شده است، می توان تشابهات میان این نگرش با مبانی اندیشمندان حکمت متعالیه درزمینه ارتباط حقوق و اخلاق عنوان نمود. از مهم ترین این تشابهات به پایبندی هرکدام ازدو گروه فوق به اصول ثابت اخلاقی در حقوق و اذعان به وجود ارتباط تنگاتنگ این دو دانش می توان اشاره نمود. این پژوهش درصدد پاسخگویی به این پرسش است که چه نسبتی میان نگرش اندیشمندان در حکمت متعالیه و حقوق بشرغرب وجود دارد؟ فرضیه این پژوهش بر این قرار است که اندیشمندان حقوق طبیعی به وجود نوعی حقوق ثابت در نظام های حقوقی-بشری هستند که آن را فراتر از توافق قراردادی می داند و اندیشمندان حکمت متعالیه نیز علاوه بر الهی دانستن حقوق، بر ثابت-بودن اصول اخلاقی در نظام بشری اعتقاد دارند و مانند حقوق طبیعی، عقل را به عنوان یکی از منابع سنجش و دریافت این اصول ثابت عنوان می کنند اما قانون الهی که جامع اخلاق و حقوق است، را در جهت رستگار ساختن انسان جامع تلقی می نماید. مکتب-اثبات گرایی نیز برای تشخیص درستی قوانین، نیازی به تطبیق قواعد با معیارهای ثابت اخلاقی نیست بلکه تنها اراده قانون گذار بیانگر صحت یک قانون است. این پژوهش بر اساس روش تحلیلی-توصیفی و بر اساس منابع کتابخانه ای گردآوری شده است.
    کلیدواژگان: ارتباط حقوق واخلاق، حقوق اساسی، فلسفه حقوق، حکمت متعالیه، حقوق طبیعی، اثبات گرایی حقوقی، حقوق-اسلامی
  • سید محمدتقی چاوشی، علی چاوشی*، نصرالله حکمت صفحات 277-312

    بیش از یک و نیم قرن از آشنایی و مواجهه ایرانیان با اندیشه هگل می گذرد. در این یک و نیم قرن، نحوه مراجعه «ما» ایرانیان به هگل ، تحولاتی داشته است لذا جا دارد پس از این همه هگل پژوهی و ترجمه هگل و هگل خوانی، دست به یک ارزیابی از نسبتی که با هگل ساخته ایم بزنیم و بپرسیم؛ آیا ما توانسته ایم پس از این همه، هگل را از آن خود کنیم؟ به بیان دیگر آیا می توان در عداد سنت های تفسیری گوناگونی که از هگل وجود دارد مثلا هگل راست و چپ و پیر و جوان و انگلیسی و فرانسوی و غیره، سخن از یک هگل ایرانی یا ایرانی-اسلامی به میان آورد؟ پاسخ به این پرسش ، لوازم نظری گوناگونی دارد که یکی از مهم ترین شان، بررسی خوانش هایی است که از اندیشه هگل در بستر و سنت فلسفه اسلامی رخ داده است. از آنجا که فضای غالب فکری ما در این یک دو سده، صدرایی بوده است، این قبیل خوانش ها عمدتا در بستر حکمت متعالیه رخ داده لذا کار خود را متمرکز بر سنجش خوانش های صدرایی از هگل قرار دادیم. مطهری یکی از متفکران معاصر سنت صدرایی است که در آثارش، به استقبال هگل رفته و با مبانی صدرایی، به خوانش هگل پرداخته است. از همین رو، مطهری یکی از متفکرانی است که گزارش و وصف مواجهه اش با هگل، برای نیل به مقصود مذکور، ضرور است و در این اثر، در پی تحقق این ضرور هستیم تا بتوانیم به یک ارزیابی دقیق از هگل خوانی های ما در بستر حکمت متعالیه برسیم.

    کلیدواژگان: هگل ایرانی، خوانش مطهری از هگل، ملاصدرا، مطهری، گفت وگو، ایده آلیسم
|
  • Ali Modbar Islami *, Leyla Salehi Pages 5-30

    Ayatollah Javadi Amoli, in his interpretation of some verses of the Qur'an in which a specific example is mentioned, considered the expression of the verse to be "allegory" regarding that example; not "determining and limiting" and as a result extends the ruling mentioned in the verse to similar cases. This kind of interpretation (interpretation of some expressions of the Qur'an as an allegory), while emphasizing the knowledge-giving and realistic nature of the Qur'an's expressions, causes a change in the commentator's view of the scope of the Qur'an's meanings and, consequently, causes explanations It will become a broader Qur'an about individual and social issues, and since the view of "allegorical expression" is synonymous with "various types of analogy", this article after analyzing this view, examines its relationship with the aforementioned concepts. And he reaches the conclusion that the ratio of allegorical expression with different types of analogy is as follows: 1. It is not a type of analogy, because in allegorical expression there is no explanation of the cause. 2. It is not different from the analogy of inferential inference with definite inference, that is, the same analogy with the induction of particularity and refinement of definite manat. 3. It has nothing to do with hypothetical analogy (al-inferential analogy with hypothetical inference and analogy with the induction of particularity and revision of hypothetical manat).

    Keywords: allegorical expression, continuation, adaptation, Analogy, Mansoos al-Ala, Mustabat al-Ala, cancellation of character, revisio
  • Ayyoub Zare Khafri *, Mohammad Nassiri, Ramadan Rezaei, Javad Ishaqian Pages 31-74
    Aim

    To show the civilizational capacity of the teachings of the Holy Quran is one of the scientific goals of choosing this topic. Necessity: Basically, civilization is a human phenomenon that is formed on the basis of collective rationality and wisdom emanating from the field of thought and human sciences of that border and region, which plays a significant role in biasing human relations in that society. If a civilization is formed far from correct rationality, it will cause serious damage to human beings and human relations. A civilization that is formed based on correct rationality will provide the basis for the growth and development of human beings and human relations on a macro level. . According to its theoretical foundations, every civilization has a level of rationality, of course, the model of rationality in every civilization is specific to that civilization and different from other civilizations. It is considered, therefore, to discover and scientifically explain it, it is necessary to carry out such researches.

    Method

    This article, with a descriptive-analytical method on the basis of revealed rationality, seeks to answer the question: What is the civilizational explanation of the functions of the doctrine of " Muknat " in the Qur'an, in the light of revealed rationality?

    Results

    creating a suitable platform for creating unity with the creation of a single identity in the light of revealed rationality, regulating human relations in the light of revealed rationality, consolidating and expanding the famous in the light of revealed rationality.

    Keywords: Qur', an, submission, Civilization, Moknet, revealed rationality
  • Ali Ghadrdan Ghramaleki *, MohammadHasan Ghadrdan Gharamaleki Pages 75-109

    Some of the religious texts have informed about the relationship between some human actions and environmental phenomena, which cannot be explained in a normal way and with natural and experimental knowledge. Considering the principle of causality and religion's emphasis on rationality, it is necessary and necessary to examine the relationship between human actions and environmental effects and the quality of the effects of these actions, so the purpose of this research is to explain the reasonableness of the relationship between some human actions and the environment. In appearance and in a normal and natural way, they are considered unrelated. In order to achieve this goal, in this research, the author of the problem has collected the information needed for the research with library research and explained and analyzed the problem and its sub-sections with rational and narrative, comparative and critical analysis. In this research, emphasizing the view of Ayatollah Javadi Amoli, it was clarified that human actions, in addition to normal and normal effects, are also possible in supernatural and abnormal ways in the world of nature, and this effect has also been realized. The inner form of human actions, single soul and divine will are among the spiritual and supernatural causes and factors that affect the environment after human actions and cause the emergence of natural environmental effects.

    Keywords: Supernatural connection, the effect of good, evil actions, supernatural effect, the relationship between human actions, the environment, Ayatollah Javadi Amoli
  • Ahmad Emdadi *, Saed Resalati Pages 109-139
    One of the most important spiritual or physical issues is resurrection.One of the most important challenges in physical resurrection is the identity and objectivity of eternity.The aim of the current research, which was conducted by collecting documentary and library research data and using the analytical-descriptive method, is to explain and describe the two approaches of objectivity and likeness in the relationship between the afterlife and the worldly life and the analysis of Sadr al-Maltahin Shirazi's landscape with narration. Ayatollah Javadi Amoli - Dam Zaleh - is in this challenge. The question of the research is, what is the compatibility of the afterlife with the worldly eternity, and what is the final opinion of Sadrul Matalhin Shirazi - considering the difference in the content of the texts? The findings indicate that the late Sadr al-Matallahin proves by using his philosophical principles in the transcendental wisdom that just as the rules and attributes of this world are different from the hereafter, so also the eternity in the hereafter is different from the eternity in this world. Being a human being, objectivity is fixed and justified, and if the intention is to preserve an elemental body in the afterlife, objectivity is impossible, but the sameness between the hereafter and the worldly life will be fixed, and Ayatollah Javadi Amoli also explained the relationship between the soul and the body and expressed the coordinates of the afterlife and rationality. The resurrection of the body emphasizes the same finding of Sadraei.
    Keywords: Sadr al-Maltahin, Javadi Amoli, identity, Objectivity, sameness, otherworldly body, worldly body
  • Anbia Alimi *, Sayed Asif Ehsani, Sayed Ahmad Ghafari Pages 173-214

    AbstractThe research aims to investigate cognition from the perspective of transcendental wisdom and cognitive psychology with a descriptive-analytical method and is an answer to the main question that "cognition in the Sadrai school and cognitive psychology, what identities and features are compatible or incompatible". Beyond the physical dimension of cognition, Sadra paid attention to other dimensions of human existence that are related to cognition, and by dividing cognition into presence and acquisition, he gave it an abstract dimension and argued. He proves the immunity of science and human knowledge. In cognitive psychology, only the physical dimension of cognition is mentioned, and this problem is analyzed from the physical method and paying attention to human experiential structures. Transcendental wisdom considers sense, heart, intellect, and the Qur'an to be the means of cognition, and the true knowledge of man is connected to revelation. Cognitive psychology considers the means of cognition to be only the five senses, which are related to the human nervous system. Consciousness, attention, language memory and decision-making are among the issues related to cognition. In the transcendental wisdom, imagination, while being a foundation for the creation of reason, is used in later stages as a tool to connect to the world of imagination, which has a dimension beyond the physical dimension; But in cognitive psychology, imagination is only a process of the nervous system to create images in the

    Keywords: cognition, Hikmat e motaaliya, Cognitive psychology, Immaterial
  • Ali Fazli * Pages 174-214

    How did mysticism arise from books and traditions and become theoretical and practical knowledge in one structure? This is a question that needs to be answered by analyzing religion from a mystical point of view. From this point of view, religion has three areas of sharia, tariqat and truth, which have many interpretations, the most famous of which is the interpretation of Saeeduddin Ferghani and his followers. In this interpretation of the Sharia, they belong to obligatory rulings, tariqat to the details of the religious practice, and truth to the monotheistic truths, and just as fiqh al-Ahkam is needed to achieve the purposes of the Sharia, in order to achieve the purposes of the tariqat, the jurisprudence of al-Qulb and al-Suluk and the purposes of truth are needed to fiqh al-ma'arif. Just as al-Ahkam jurisprudence needs a mandatory understanding, al-Saluk jurisprudence also needs a logical understanding and al-Maarif jurisprudence needs an intuitive understanding. On the basis of Seluki understandings of the field of Tariqat, which is the result of Seluki ijtihad, the mystics started the Seluki experience; So, based on intuitive understandings of the realm of truth, which is the result of intuitive ijtihad, they embarked on a mystical experience. After this action, they described, explained, interpreted and consolidated those experiences with reason, which is the result of the consolidation of Seleucid propositions of the knowledge of practical mysticism, and the result of the consolidation of intuitive propositions of the knowledge of theoretical mysticism.

    Keywords: Shariah, Tariqat, Truth, Seluqi understanding, intuitive understanding, Seluqi experience, intuitive experience, Intellect, practical mysticism
  • Farangis Baraz *, Nafiseh Sate Pages 215-240
    .The main problem of the article is to examine the relationship between the three concepts of time, life and moral life, and the goal is to answer the question, what is the philosophical relationship between these three concepts? In this article, it has been tried to prove with the descriptive and analytical method that the relationship between time and the meaning of life can be analyzed and explained only in the third angle, which is moral life. Because the truth of man is nothing but existence and all perfectional attributes are a way of existence, but the essence of existence, the stronger and more noble the existence, the higher the perfectional attributes will be. Also, moral life has an ontological approach. And man is a fluid and changing being. It is that one order of existence goes towards a more complete order with its essential movement to reach the goal of elimination, that is, to reach happiness or destruction in the presence of God. Acquiring moral virtues over time and in accordance with the essential movement of the human soul over time is a part of moral life, and moral life is the same period of life; sometimes short and sometimes long; It is used to achieve the goal and acquire moral virtues to beautify it and achieve the goal; Consequently, it takes time to gain purpose or meaning in life.
    Keywords: movement, time, moral, of Life, Meaning of life
  • Mahdi Zare *, Mahmod Hekmatnia Pages 241-276
    Although the school of legal positivism took place as a prominent discourse in the world's scientific environment; But theschool of natural law isalways favored bymany thinkers of the world.With the statements made by the thinkers of natural law, we can say the similarities between this attitude and the foundations ofTranscendent theosophy in the field of the relationship between law and ethics. The most important of these similarities is the adherence of each of the above two groups to fixed moral principles in law and the recognition of the close connection between these two sciences. This research aims to answer the question that what is the relationship between the Transcendent theosophy thinkers and the human rights of the West? The hypothesis of this research is based on the fact that natural rights thinkers believe in the existence ofakind of fixed rights in human legal systems,which they considerbeyond contractualagreements, andTranscendent theosophy thinkers, in addition to seeing rights as divine, believe that moral principles are fixedin They believe in the human system and as such as natural rights, reason ismentioned as oneof the sourcesof measuring and receiving these fixed principles But the divine law,which is comprehensive of morals and rights, is considered perfect for the happiness of man.The school of positivism also does notneed tomatch the ruleswith fixed moral standards in order to recognize the correctness of laws, but only the will of the legislator expresses the correctness of a law. This research is based on analytical-descriptive method and based on library sources.
    Keywords: the relationship between law, ethics, fundamental rights, Philosophy of Law, transcendent theosophy, Natural law, legal positivism, Islamic law
  • Seyyed MohammadTaqi Chawoshi, Ali Chavoshi *, Nasrullah Hekmat Pages 277-312

    More than a century has passed since Iranians encountered and became familiar with Hegel's thought. During this period, the way "we" Iranians refer to Hegel has undergone changes, so after all this Hegel research and translation of Hegel's writings and reading of Hegel, we should evaluate the connection and relationship we have with Hegel and ask: do we Have we been able to intellectually own Hegel after all this? In other words, is it possible to mention an Iranian or Iranian-Islamic Hegel among the various interpretation traditions of Hegel, such as right and left, old and young, English and French, etc.? The answer to this question has various theoretical tools, one of the most important of which is the study of Hegel's thought in the context and tradition of Islamic philosophy. Since our dominant intellectual space in these two centuries has been Sadra'i, such readings mainly occurred in the context of Mulla Sadra's philosophy, so we also focused our work on evaluating Sadra's readings of Hegel. Motahari is one of the contemporary thinkers of the Sadrai tradition who welcomed Hegel in his works and studied Hegel with Sadrai principles.Therefore, Motahari is one of the thinkers whose report and description of his encounter with Hegel is necessary to achieve the aforementioned purpose, and in this work, we seek to fulfill this necessity so that we can reach an accurate assessment of one of the most important interpretations of Sadra's Hegel.

    Keywords: Iranian Hegel, Motahari', s reading of Hegel, Mulla Sadra, Motahari, Conversation, Idealism