فهرست مطالب

تعلیم و تربیت استثنایی - سال بیست و سوم شماره 177 (آذر و دی 1402)

نشریه تعلیم و تربیت استثنایی
سال بیست و سوم شماره 177 (آذر و دی 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ملیحه محمدی، علی کاظمی مقدم، احسان آریایی*، سید علی اکبر هاشمی جواهری، علی شمسی ماجلان صفحات 9-19
    زمینه و هدف

    فلج مغزی گروهی از اختلالات حرکتی دایم غیر پیشرونده هستند که در مراحل اولیه تکامل ایجاد می شوند. پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر دو پروتکل حرکت درمانی با و بدون ماساژ بر دامنه ی حرکتی اندام تحتانی کودکان مبتلا به فلج مغزی انقباضی انجام شد.

    روش

    بیست و دو کودک مبتلا به فلج مغزی انقباضی با میانگین سنی 56 / 1± 25 / 5، قد 6± 44 / 102 و وزن 67 / 7± 4/ 44 از بین کودکان فلج مغزی به صورت هدفمند و دردسترس انتخاب و به صورت تصادفی به 2 گروه 11 نفری حرکت درمانی و ترکیبی حرکت درمانی و ماساژ   تقسیم شدند. گروه حرکت درمانی، به مدت 6 هفته   3جلسه در هفته و 40 دقیقه  برنامه ی حرکت درمانی بدون ماساژ داشتند و گروه ترکیبی به طور همزمان تحت برنامه حرکت درمانی و ماساژ   20 دقیقه حرکت درمانی و بعد از آن 20 دقیقه ماساژ (قرار گرفتند. در این مطالعه دامنه ی حرکتی مفاصل قبل و بعد از مداخله با استفاده از گونیامتر یا گامی ارزیابی شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 18 و آزمون های تی وابسته و تحلیل واریانس مرکب در سطح معنا داری  (05 / P>0) استفاده شد.

    یافته ها

    براساس نتایج، پروتکل حرکت درمانی به تنهایی فقط باعث افزایش معنا دار دامنه ی حرکتی خم شدن مچ پا شده است (001 / P=0) اما روش ترکیبی باعث افزایش معنادار خم شدن مچ پا (003 / P=0)، باز شدن مچ پا 001 / P=0  ، خم شدن زانو (008 / P=0) و باز شدن زانو (002 / P=0) شده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این پژوهش، به درمانگر ها پیشنهاد می شود، جهت نتیجه درمانی بهتر از ماساژ همراه با تمرین درمانی به منظور افزایش دامنه ی حرکتی مفاصل استفاده کنند.

    کلیدواژگان: حرکت درمانی، دامنه ی حرکتی اندام تحتانی، فلج مغزی انقباضی، ماساژ
  • سعید عباسی*، امیر قمرانی، صمد آخوندلو، مرضیه غلامی صفحات 20-31
    زمینه و هدف

    جاسپر یک مداخله هدفمند از طریق بازی است که از آن برای افزایش تعامل، بازی و مهارت های ارتباطی اجتماعی استفاده می شود. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی ماهیت و کاربرد مداخله جاسپر برای کودکان با اختلال طیف اتیسم انجام شد.

    روش

    بررسی داد ه ها در پژوهش حاضر ب هصورت مروری نظا ممند انجام گرفت. روش شناسی این پژوهش مبتنی بر گردآوری، طبق هبندی و خلاصه کردن یافت ه های مقالات علمی پژوهشی مرتبط با مداخله جاسپر بین سال های 2006 تا 2020 بود که از طریق جستجو در پایگا ه های اطلاعاتی خارجی شامل اریک، ابسکو، گوگل اسکولار، اسکوپوس، ساینس دایرکت و پاب مد با واژه های کلیدی مداخله، جاسپر، کودکان با اختلال طیف اتیسم و واژ ه های مرتبط صورت گرفت. در جستجوی اولیه، 70 مقاله انتخاب شد که از بین آنها 5 مقاله ب هعلت مروری بودن، 3 مقاله به علت تکراری بودن در چند پایگاه اطلاعاتی و 51 مقاله به علت عدم تناسب با مداخله جاسپر و عدم تناسب با موضوع پژوهش حذف شد. در پایان 11 مقاله جهت بررسی انتخاب شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش ها نشان داد مداخله جاسپر منجر به تنوع بیشتری در بازی، شروع توجه مشترک، تعامل مشترک و تنظیم هیجان کودکان با اختلال طیف اتیسم می شود.

    نتیجه گیری

    با بررسی مطالعات انجام گرفته، می توان نتیجه گرفت که مداخله جاسپر انعطاف پذیری خوبی با سایر مداخله ها دارد و این انعطاف پذیری به جاسپر اجازه می دهد تا به آسانی در محیط های مختلف مانند کلاس های آموزش فرا گیر، ویژه و فعالیت های روزمره درخانه، گنجانده شود. همچنین، نتایج نشان داد که مداخله جاسپر مشکلات توجه مشترک، بازی، شناخت، زبان و تعامل بهتر با والدین را بهبود می بخشد.

    کلیدواژگان: جاسپر، کودکان با اختلال طیف اتیسم، مداخله
  • فاطمه احمری، قاسم نوروزی*، محمد عاشوری صفحات 32-46
    زمینه و هدف

    یکی از بارز ترین شیوه های تغییر رفتار در کودکان، بازی درمانی است. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی بازی درمانی مبتنی بر رابطه والد- کودک بر سازش یافتگی اجتماعی و مهارت های اجتماعی دانش آموزان ناتوان هوشی با آسیب بینایی انجام شد.

    روش

    در این پژوهش از روش پژوهشی مورد منفرد با طرح A-B-A استفاده شد. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان ناتوان هوشی با آسیب بینایی دوره ابتدایی در شهر اصفهان در سال 1400 بود که از بین آنها 3 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. مادران دانش آموزان پس از 3 جلسه خط پایه، طی 10 جلسه 120 دقیقه ای برنامه بازی درمانی مبتنی بر رابطه والد-کودک را دریافت کردند و 1 ماه پس از پایان مداخله، طی 3 جلسه تحت آزمون پیگیری قرار گرفتند. ابزارهای این پژوهش شامل پرسش نامه سازش یافتگی اجتماعی کالیفرنیا و پرسش نامه مهارت های اجتماعی گرشام و الیوت بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده های پژوهش، از تحلیل دیداری، شاخص روند و شاخص ثبات، اندازه اثر، درصد داده های همپوش و غیر همپوش استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد، بازی درمانی مبتنی بر رابطه والد-کودک بر سازش یافتگی اجتماعی و مهارت های اجتماعی دانش آموزان ناتوان هوشی-آسیب دیده بینایی اثربخش بوده است. درصد غیر همپوشی داده های سازش یافتگی اجتماعی و مهارت های اجتماعی در 2 موقعیت خط پایه و مداخله برای 3 آزمودنی به ترتیب 88 % و 100 % و شاخص درصد بهبودیداری به ترتیب 04 / 14 و 41 / 22 بود. این اثربخشی در مرحله پیگیری 30 روزه همچنان مشهود بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های حاصل از این پژوهش می توان گفت بازی درمانی مبتنی بر رابطه والد- کودک می تواند نقش مهمی در افزایش سازش یافتگی اجتماعی و مهارت های اجتماعی دانش آموزان ناتوان هوشی با آسیب بینایی ایفا کند.

    کلیدواژگان: آسیب بینایی، بازی درمانی مبتنی بر رابطه والد-کودک، سازش یافتگی اجتماعی، مهارت های اجتماعی، ناتوانی هوشی
  • عباسعلی حسین خانزاده*، حکیمه خیری صفحات 47-62
    زمینه و هدف

    پژوهش مروری حاضر با هدف بررسی مطالعه تحلیلی انتقادی رویکردهای مختلف در درمان اضطراب کودکان و نوجوانان انجام شد.

    روش

    در پژوهش حاضر، با استفاده از جستجوی کلیدواژه های تخصصی A nxiety, Disorders, Treatment Randomized Controlled Trial, children and adolescents 3 to 19 years old در پایگاه های اطلاعاتی انگلیسی Google Scholar، PubMed، Scopus دربازه زمانی 2020)از ماه ژانویه(تا 2021)تا ماه دسامبر (مورد جستجو قرار گرفتند.

    یافته ها

    بررسی های انجام شده، حا کی از تاثیر درمان شناختی رفتاری، درمان مبتنی بر هدف و درمان های چهره به چهره و حضوری بر کاهش اضطراب کودکان و نوجوانان با اخت اللات اضطرابی بود. همچنین درمان آموزش کنترل توجه و تعدیل سوگیری توجه در کاهش اضطراب کودکان و نوجوانان مقاوم به درمان شناختی رفتاری، موثر بود. داروی ضدافسردگی سرترالین نیز موجب کاهش اخت الل اضطرابی نشد. روش های حواس پرتی مختلف مانند کارت های حواس پرتی، واقعیت مجازی، بازی های ویدیویی، حواس پرتی سمعی و بصری با هد ست، آمادگی روان شناختی قبل از عمل جراحی از طریق کتابچه و تصویر، و بازی های آموزشی و هنردرمانی مانند نقاشی و موسیقی درمانی نیز در کاهش اضطراب موقعیتی موثر بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش، درمان های متنوعی را با توجه به سن و شرایط مراجع، برای کاهش اضطراب کودکان می توان به کاربست.

    کلیدواژگان: اختلالات، اضطراب، درمان، کودکان و نوجوانان، مطالعه مروری نظام مند
  • امیر قربان پور لفمجانی*، زینب جهانشاهی، سجاد رضائی صفحات 63-79
    زمینه و هدف

    زندگی با کودک با کم توانی ذهنی برای والدین به خصوص مادران در مقام مراقبان اصلی بسیار چالش برانگیز است. هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش تنظیم هیجان بر تعامل والد- فرزند و نشخوار فکری مادران دارای کودک با کم توانی ذهنی بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمامی مادران دارای کودکان با کم توانی ذهنی مراجعهک ننده به مدارس استثنایی شهر رشت در سال تحصیلی 99 - 1398 بود. از این بین نمونه ای به صورت دردسترس به حجم 30 نفر با توجه به ملاک های ورود و خروج انتخاب شد. سپس به تصادف به دو گروه آزمایشی  (n=15)  و گواه (n=15) اختصاص یافتند و پرسشنامه های تعامل والد-فرزند پیانتا   1994  و نشخوار فکری نولن و هوکسما   1991   را تکمیل کردند. برنامه مداخله ای بر 8 جلسه 90 دقیقه ای آموزش تنظیم هیجان براساس الگوی تنظیم هیجان گراس   2002 (استوار بود که توسط پژوهشگر برای مادران کودکان با کم توانی ذهنی اجرا شد. داده های به دست آمده با استفاده از تحلیل کوواریانس تک و چندمتغیری پردازش شد.

    یافته ها

    آموزش تنظیم هیجان بر افزایش تعامل والد-فرزند و مولفه ی نزدیکی و کاهش مولفه های تعارض و وابستگی مادران دارای کودکان با کم توانی ذهنی به طورمعنا داری موثر بود (05 / P>0). همچنین این آموزش بر کاهش نشخوار فکری مادران این کودکان موثر بود (01 /  P>0).

    نتیجه گیری

    این نتایج، کاربردهای بالینی مستقیم و ضمنی مهمی در زمینه افزایش تعامل والد-فرزند و کاهش نشخوار فکری در مادران دارای کودکان با کم توانی ذهنی از طریق آموزش تنظیم هیجان دارد.

    کلیدواژگان: آموزش تنظیم هیجان، تعامل والد-فرزند، کم توانی ذهنی، نشخوار فکری
  • حسین کریمی مقدم*، زهرا جدیدی صفحات 80-90
    زمینه و هدف

    دانش آموزان لجباز - نافرمان قشقرق راه انداخته و با والدین خود مشاجره کرده و کینه توزانه عمل می کنند. هدف پژوهش حاضر وا کاوی تجارب زیسته معلمان از پدیده لجبازی - نافرمانی دانش آموزان است.

    روش بررسی

    روش پژوهش براساس رویکرد کیفی و روش پدیدارشناسی بود. جامعه آماری پژوهش شامل معلمان با سابقه تدریس در مدارس استثنایی بود. هشت نفر از معلمان با روش نمونه گیری در دسترس، جهت مصاحبه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه نیمه سازمان یافته استفاده شد و تا زمان اشباع داده ها ادامه یافت و پس از ضبط، مصاحبه ها تبدیل به متن شده و مولفه های اصلی و فرعی استخراج گردید. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از روش کلایزی استفاده شد.

    یافته ها

    سه مولفه اصلی، پیشایندها اشکال در تعامل با معلم، بحث و جنجال با هم کلاسی ها، گرسنگی، درجه سختی تکلیف و بی علاقگی به محتوای کلاس ، پیامدها  افت تحصیلی، طردشدن، خشم و پرخاشگری و مشکل در روابط بین فردی  و کنترل کننده ها  بازی های رایانه ای، تنبیه، استفاده از بهامهر و جایزه، بازی، تماشای فیلم و نمایش، خواندن قصه، شن بازی و برنامه نظم و انضباط(، یافته های بسیار مهم این مطالعه بودند.

    نتیجه گیری

    لجبازی - نافرمانی تاثیر بسزایی در عدم پیشرفت تحصیلی و بروز مشکلات ارتباطی در کلاس درس دارد و ازاین رو باید مورد بررسی، تشخیص و مداخله بهنگام و مناسب قرار گیرند.

    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، تجارب زیسته، دانش آموز، لجباز، معلم، نافرمان
|
  • Malihe Mohammadi, Ali Kazemi Moghadam, Ehsan Ariayi*, Seyed AliAkbar Hashemi Javaheri, Ali Shamsi Majelan Pages 9-19
    Background & aim

    Cerebral palsy is a group of permanent non-progressive motor disorders caused by congenital anomalies or brain damage in the early stages of development. The aim of this study was, the effect of two protocols exercise therapy with and without massage on the Lower Extremity range of motion in children with spastic cerebral palsy

    Materials and Methods

    In this study, 22 children spasmodic cerebral palsy with an average age of 5.25±1.56, height 102.44±6 and weight 44.7±4.67 were randomly selected from children with cerebral palsy. They were randomly divided into two groups Movement therapy and combined (movement therapy and massage). Movement therapy group, for 6 weeks 3 sessions per week and 40 minutes) had no massage program, and the combined group simultaneously underwent a therapeutic and massage program (20 minutes of treatment and 20 minutes of massage after massage). In this study, the range of motion of the ankle before and after the intervention was evaluated using Gynaemtram yagamy. For data analysis, SPSS software and dependent t test and factor analysis of variance analysis were used at a significant level of P <0/05.

    Results

    Based on the results, the movement therapy protocol alone has only significantly increased the range of motion of ankle Dorsi flexion (P=0.001), but the combined method has significantly increased Dorsi flexion (P=0.003). ankle Plantar flexion (P=0.001), knee flexion (P=0.008) and knee extension (P=0.002).

    Conclusion

    According to the results of this research, therapists are suggested to use massage with exercise therapy to increase the range of motion of the joints for better treatment results.

    Keywords: Lower extremity range of motion, Massage, Movement therapy, Spastic Cerebral palsy
  • Saeid Abbasi*, Amir Ghamarani, Samad Akhondloo, Marziyeh Gholami Pages 20-31
    Background and Aim

    Jasper is a purposeful intervention through play that is used to increase interaction, play, and social communication skills. Therefore, the present study was conducted to investigate the nature and application of Jasper intervention for children with an autism spectrum disorder.

    Materials and Methods

    Systematic review was used for the data analysis in the present study. The methodology was also based on the collection, classification, and summarization of the findings of research articles on Jasper in 2020- 2006, derived from the foreign databases including Eric, Ebsco, Google Scholar, Scopus, Science Direct, and PubMed using the keywords: intervention, Jasper, children with autism spectrum disorder and related words. At the initial search, a total number of 70 articles were selected, of which 5 article was excluded due to review, and 3 article was excluded for duplication in several databases, 51 were excluded due to inconsistency with Jasper's intervention and inconsistency with the research topic. Finally, 11 articles were selected to be investigated.

    Results

    The results showed that Jasper intervention leads to more diversity in play, the beginning of shared attention, and joint engagement of children with autism.

    Conclusion

    By reviewing the studies, it can be concluded that Jasper's intervention has good flexibility with other interventions, and this flexibility allows Jasper to be easily used in different environments such as inclusion and special education classrooms and daily activities at home. Also, the results showed that Jasper's intervention improves problems of joint attention, play, cognition, language and better interaction with parents.

    Keywords: Children with Autism Spectrum Disorder, Intervention, Jasper
  • Fatemeh Ahmari, Ghasem Norouzi*, Mohammad Ashori Pages 32-46
    Background and Purpose

    One of the most obvious ways to change behavior in children is play therapy. The purpose of this study was to investigate the effectiveness of play therapy based on parent-child relationship on social adjustment and social skills of intellectual disability students with Visually impaired.

    Method

    In this research, single case research method with A-B-A design was used. The statistical population included all Intellectual disability students with Visually impaired in the elementary school in Isfahan city in 2020, and three of them were selected using available sampling method. After three baseline sessions, the mothers of the students received a play therapy program based on the parent-child relationship in 10 sessions of 120 minutes, and one month after the end of the intervention, they underwent a follow-up test in three sessions. The tools of this research included the California Social Adjustment Questionnaire and the Gresham and Elliott Social Skills Questionnaire. In order to analyze the research data, visual analysis, trend index and stability index, effect size, percentage of overlapping and non-overlapping data were used.

    Results

    The results of data analysis showed play therapy based on parent-child relationship has been effective on social adjustment and social skills of intellectual disability -blind students. The non-overlapping percentage of social adjustment and social skills data in two baseline and intervention situations for three subjects is 88% and 100% and the recovery percentage index was 14.04 and 22.41 respectively. This effectiveness was still evident in the 30-day follow-up phase.

    Conclusion

    Based on the findings of this research, it can be said that play therapy based on parent-child relationship can play an important role in increasing the social adjustment and social skills of intellectual disability students with visually impaired.

    Keywords: Intellectual Disability, Play Therapy based on Parent-Child Relationship, Social Adjustment, Social Skills, Visual impairment
  • Abbas Ali Hosseinkhanzadeh*, Hakimeh Kheiry Pages 47-62
    Background and Purpose

    The present review research was conducted with the aim of examining the critical analytical study of different approaches in the treatment of anxiety in children and adolescents.

    Method

    In the present study, using the keywords treatment, anxiety, disorder, randomized controlled trial, 3 to 19 years old, in English databases such as Google Scholar, PubMed, Scopus in the period 2020 (January) to 2021 (to December), were searched.

    Results

    The studies indicated the effect of cognitive behavioral therapy, goal-based therapy, and faceto- face therapies on reducing anxiety in children and adolescents with anxiety disorders. Also, the treatment of attention control training and modulation of attention bias was effective in reducing the anxiety of children and adolescents resistant to cognitive behavioral therapy. The antidepressant sertraline also did not reduce anxiety disorder. Various distraction methods such as distraction cards, virtual reality, video games, audiovisual distraction with a headset, psychological preparation before surgery through booklets and pictures, and educational games and art therapy such as painting and music therapy were also effective in reducing situational anxiety.

    Conclusion

    According to the results of the research, various treatments can be used to reduce children's anxiety according to the age and conditions of the clients.

    Keywords: Anxiety, children, adolescents, disorders, systematic review, treatment
  • Amir Qorbanpoor Lafmejani*, Zeynzb Jahanshahi, S Rezaei Pages 63-79
    Background and purpose

    Living with a child with intellectual disability is very challenging for parents, especially mothers as the main caregivers. The purpose of the present study was to determine the effectiveness of emotion regulation training on parent-child interaction and rumination of mothers with children with intellectual disabilities.

    Research Method

    The current study was a quasi-experimental type with a pre-test and post-test design with a control group. The statistical population included all mothers with children with intellectual disabilities who referred to Exceptional schools in Rasht city in the academic year of 2018-2019. Among these, a sample of 30 people was selected by the available method, taking into account the entry and exit criteria, then they were randomly assigned to two experimental (n=15) and control (n=15) groups, and completed the parent-child interaction questionnaires of Pianta (1994) and rumination questionnaires of Nolen- Hoeksema (1991). The intervention program was based on 8 sessions of 90 minutes of emotion regulation training based on Gross's (2002) emotion regulation model, which was implemented by the researcher for mothers of children with intellectual disabilities. The obtained data were processed using Univariate and Multivariate covariance analysis.

    Findings

    Emotion regulation training was significantly effective on increasing parent-child interaction and closeness component and reducing conflict and dependence components of mothers with children with intellectual disabilities (P<0.05). Also, this training was effective in reducing the rumination of the mothers of these children (P<0.01).

    Conclusion

    These results have important direct and implicit clinical applications in the field of increasing parent-child interaction and reducing rumination in mothers with intellectual disabilities children through emotion regulation training.

    Keywords: Emotion Regulation Training, Intellectual disabilities, Parent-child Interaction, Rumination
  • Hosein Karimimoghadam*, Zahra Jadidi Pages 80-90
    Background & Purpose

    Stubborn-disobedient students start quarrels and argue with their parents and act in a spiteful manner. The aim of the current research is to analyze the teachers' lived experiences of the phenomenon of students' stubbornness and disobedience.

    Materials and Methods

    The research method was based on qualitative approach and phenomenological method. The statistical population of the research included teachers with teaching experience in exceptional schools. 8 teachers were selected for the interview with available sampling method. A semi-structured interview was used to collect data and continued until data saturation, and after recording, the interviews were converted into text and the main and secondary themes were extracted. Collaizi method was used to analyze the data.

    Results

    The three main components are antecedents (problems in interacting with the teacher, arguments with classmates, hunger, the degree of difficulty of the task and disinterest in the content of the class), consequences (academic failure, rejection, anger and aggression, and problems in interpersonal relationships) and controllers (Computer games, punishment, using token and reward, playing, watching movies and theater, reading stories, sand play and discipline program) were very important findings of this study.

    conclusion

    Stubbornness-disobedience has a significant impact on the lack of academic progress and the occurrence of communication problems in the classroom, and therefore they should be examined, diagnosed and intervened in a timely and appropriate manner.

    Keywords: Disobedient, Lived experiences, Phenomenology, Stubborn, Student, Teacher