فهرست مطالب

نشریه آراء
سال پنجم شماره 12 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مجید احمد پور*، آیدا پور رمضان صفحات 7-29

    حفظ و بقای جامعه در گرو گام برداشتن دستگاه عدالت در مسیر پشتیبانی از حقوق فردی و اجتماعی عامه مردم است؛ اما مقام و ارگان صلاحیت داری نیز باید وجود داشته باشد که به طور خاص بتواند به نیابت از جامعه از حقوق آن ها صیانت کند و به اقامه و احیای حقوق ایشان مبادرت ورزد. در بسیاری از کشورها و از جمله ایران، نهاد دادسرا از طریق تعقیب، محاکمه و مجازات متجاوزین به حقوق مردم عهده دار این امر است. نقش دادستان ها در تامین حقوق عامه و اجرای قانون و عدالت بسیار مهم است و دارای اختیارات و وظایف خطیری در راستای احقاق حقوق عامه می باشد؛ یکی از سرفصل های حقوق عامه «پیشگیری از وقوع جرم» است. در این مقاله که به روش توصیفی است وظایف و اختیارات دادسرا و دادستان در پیشگیری از جرم و حفظ و احیای حقوق عامه مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

    کلیدواژگان: پیشگیری از جرم، حقوق عامه، دادرسی کیفری، دادسرا، دادستان
  • سعید نصرالله زاده، سید محمدجواد حیدری منش * صفحات 30-48

    آب به عنوان مهمترین عامل شکل گیری تمدن ها مورد توجه همگان بوده است. تعارض منافع در این عرصه و رقابت بر سر تصاحب آن باعث می شود که بیش از پیش راجع به ماهیت حقوقی این نعمت حیاتی تامل داشته باشیم و تاثیر شناسایی این ماهیت حقوقی را در استیفای حقوق عامه بررسی کنیم. سوالی که مقاله حاضر در صدد یافتن پاسخی متقن برای آن است، این است که ماهیت حقوقی آب های داخلی چه تاثیری در تامین حقوق عامه دارد. این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی در صدد پاسخ به این سوال است، نسبت ماهیت حقوقی آب های داخلی با شناسایی آن به عنوان حقوق عامه چیست؟ نظام مالکیت آب ها که پیش تر ذیل حقوق خصوصی مطرح گشته بود وارد حوزه حقوق عمومی گشته است. بر خلاف قانون مدنی، اصل 45 قانون اساسی و قوانین مصوب بعد از آن، آب را ثروت عمومی محسوب کرده است و از این حیث وظیفه حاکمیت به معنای عام تامین، تضمین و احیای این حقوق می-باشد. هر چند که صرف نگاه اقتصادی به مبحث آب خالی از اشکال نیست و شناسایی آن به عنوان نیاز اولیه و اساسی شهروندان ورای ارزش اقتصادی، دیدگاه متعالی است. در این مقاله بررسی می شود که سایر تقسیم بندی ها نظیر مالکیت خصوصی، انفال، مباحات و... چه تاثیری را می تواند در اختصاص این مایع حیاتی به عموم مردم به عنوان حق مسلم داشته باشد.

    کلیدواژگان: آب، اصل45، انفال، ثروت عمومی، حقوق عامه، مباحات
  • مهناز رنجبر صفحات 49-62

    حفظ و حمایت از محیط زیست و سالم نگه داشتن آن، به عنوان یکی از مهمترین نیازهای اساسی برای ادامه حیات، مورد توجه و عنایت همگان قرار گرفته است. هدف در این نوشتار، بازشناسی ظرفیت های فقهی حقوقی در حفاظت محیط زیست می باشد که در قرآن، گفتار و رفتار پیامبر خدا و ایمه (علیهم السلام)، اخلاق اسلامی، تمدن و فقه اسلامی وجود دارد و می توان با بهره برداری از این ظرفیت ها به پی-ریزی قوانین اجتماعی و فردی بر اساس احکام اسلامی یاری رساند و از این رو بازشناسی ظرفیت های موجود در منابع فقهی در حفاظت محیط زیست دارای اهمیت است. بعلاوه حفاظت از محیط زیست از مباحث مهم و کاربردی روزگار است که به پردازش و تحقیق در حوزه های مختلف از جمله فقه اسلامی نیاز دارد. همچنین حق بهره مندی از محیط زیست را باید از مصادیق مهم حقوق بشر یاد نمود که شرع مقدس در آموزه های خود و در قرآن کریم ضمن یادآوری این مطلب، بر مصونیت طبیعت و منابع طبیعی و تعادل زیست محیطی از هر گونه تجاوز و تعدی تاکید ورزیده است و بر این اساس، تجاوز و تعدی به طبیعت را فساد در زمین دانسته که عذاب اخروی و مسیولیت دنیوی را در پی خواهد داشت. در این نوشتار، مبانی فقهی حق بهره مندی از محیط زیست سالم، از دیدگاه قواعد فقهی مورد بحث و بررسی قرار می گیرد و تاثیر شگرفی را که این قواعد می تواند بر وضع قوانین و استنباط احکام شرعی در حوزه حفاظت محیط زیست داشته باشد تحقیق و تبیین می نماید.

    کلیدواژگان: حفاظت محیط زیست، ظرفیت های فقهی حقوقی، محیط زیست سالم
  • پویا شیرانی بید آبادی، حسن باوی صفحات 63-84

    حقوق نظامی به عنوان یکی از حوزه های حقوق کیفری، در قیاس با حقوق شهروندی و آموزه های مرتبط با آن، وجوه افتراق متعددی دارد که این امر خود موجب بروز چالش میان این دو حوزه حساس می گردد. با توجه به قدمت در تقنین قوانین مدون حقوق نظامی و به روز نبودن و عدم انطباق آن با آموزه های نوین حقوق شهروندی، به ویژه منشور حقوق شهروندی که از آخرین استانداردهای حقوق بشری بهره جسته است، حقوق نظامی از این خصیصه برخوردار نبوده و نیاز به دگرگونی و تحول داشته و کماکان در قبال تحولات حقوق شهروندی از خود مقاومت نشان داده و به همین جهت، مشمولین حقوق نظامی بالاخص ضابطان عام دادگستری (ناجا)، بیشترین اصطکاک را در برخورد با شهروندان در رویارویی میان قوانین خشک و غیر منعطف نظامی، از خود نشان داده اند. در بادی امر چنین می نماید که حقوق نظامی، در تقابل با آموزه های حقوق شهروندی قرار گرفته، لکن حلقه اتصال و ارتباط میان این دو حقوق را می توان در مسیولیت ها و تکالیف ضابطان عام دادگستری جستجو نمود. لذا در این مسیر علاوه بر موارد فوق، موانع و چالش های دیگری از جمله: به روز نبودن و عدم اصلاح قوانین موجود نظامی، عدم انعطاف پذیری حقوق نظامی در مقابل تحولات نوین حقوق شهروندی، عدم ارتقاء آگاهی و دانش عمومی ضابطان و شهروندان در خصوص مباحث حقوق شهروندی و... وجود دارد. در این پژوهش سعی شده است با واکاوی سابقه تقنینی و انطباق آن با آموزه های نوین حقوقی، به شناسایی چالش های فراروی تحول در حوزه حقوق جزای نظامی، به جهت رسیدن به مولفه ها و موازین منشور حقوق شهروندی بپردازیم.

    کلیدواژگان: آموزه های حقوق شهروندی، حقوق نظامی، منشور حقوق شهروندی، ضابطان عام
  • محمد مهرداد آقا دوستی، اسدالله قصری * صفحات 85-109

    انفال، اصطلاح عام و فراگیری است که شامل طیف وسیعی از اموال با ویژگی هایی متفاوت می شود. معیار تمییز انفال، مالک خاص نداشتن و اموال عمومی از قبیل زمین های موات یا رها شده، معادن، دریاها، دریاچه ها، رودخانه ها و سایر آب های عمومی، کوه ها، دره ها و... در اختیار حکومت اسلامی است تا بر طبق مصالح عامه نسبت به آن ها عمل نماید. در این تحقیق با روش تحلیلی- توصیفی به بررسی انفال و ارتباط با حقوق عامه پرداخته شده است. انفال، اموالی هستند که مصادیق نسبتا زیادی دارند و حقوق عامه حق استفاده از این اموال را برای عموم افراد به رسمیت می شناسد. حقوق عامه تضمین کننده مالکیت عمومی اشخاص بر انفال می باشد. به عنوان نمونه استفاده از حریم رودخانه ها، مراتع، جنگل ها که همگی در زمره انفال به شمار می روند، از طریق حقوق عامه بروز می کند. مقامات قضایی (دادستان) ملزم به صیانت و احیای این حقوق می باشند. در واقع انفال به عنوان اموال عمومی که قابلیت استفاده از آن را همگان در یک سرزمین دارند، به شمار می آیند و حقوق عامه نیز به عنوان یک حق می تواند مرتبط با استفاده از انفال باشد. صیانت از این حق در نظام حقوقی به دادستان محول شده است. بنابراین دادستان می بایست حقوق و منافعی را که از استفاده از انفال نصیب عموم جامعه می شود، رصد و هر جا حقی تضییع شده باشد در پی احقاق عمومی آن بر آید.

    کلیدواژگان: اموال عمومی، انفال، قانون اساسی، مالکیت عمومی
  • زکیه مودب صفحات 110-127

    هدف از این نوشتار، ضمن بررسی مشکلات ناشی از اجرای برنامه پیشگیری رشد مدار در خصوص بزهکاری جنسی کودکان درگیر فضای مجازی در نظام حقوقی ایران ارایه راهکارهایی برای مقابله با فضای مجازی در سوء استفاده و بهره گیری جنسی از کودکان است که در واقع از مشکلات پیش روی نظام های حقوقی هر کشوری در جامعه بین المللی است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که کنترل بر محتوا و فعالیت های ارایه دهندگان خدمات اینترنتی در فضای مجازی، کنترل پلیس انتظامی بر سایت های پورنوگرافی کودک و اطلاع رسانی و آموزش دهی به اطفال و والدین می تواند از جمله راهکارهای پیشگیری رشد مدار از بزهکاری اطفال در فضای سایبر باشد. همانطور که نظام حقوق فرانسه، حمایت از کودکان در برابر استثمار و سوء استفاده جنسی را در اولویت قانون گذاری، رسیدگی های افتراقی و حمایت های ویژه قرار داده است و نیز قوانین سنتی برای رسیدگی به چالش های فناوری اطلاعات، خشونت و همسویی کشور با کنوانسیون های بین المللی حقوق کودکان اصلاح شده است. نتایج نشان می دهد که آسیب فضای مجازی برای کودکان یک معضل بزرگ است. فضای مجازی بخش بزرگی از زندگی اجتماعی و خلاقانه بسیاری از نوجوانان و کودکان را به خود اختصاص داده است. مزایای رسانه های اجتماعی شامل ارتباط گسترده و آسان تر، یادگیری متنوع و خلاقیت است. در کنار مزایا، خطراتی مانند قرار گرفتن در معرض محتوای نامناسب، مزاحمت سایبری و نقض حریم خصوصی کودکان نیز دارد. رهنمودهای والدین می تواند به کودک کمک کند در حالی که از رسانه های اجتماعی مسیولانه، محترمانه و ایمن استفاده می کند، از آسیب های آن در امان بمانند. بر این اساس، این نوشتار برخی از تکنیک های مورد استفاده پیشگیری رشدمدار برای مقابله با سوء استفاده جنسی از کودکان در فضای مجازی را مورد تحلیل و ارزیابی قرار می دهد.

    کلیدواژگان: پیشگیری رشدمدار، جرائم سایبری، سوء استفاده جنسی از کودکان
|
  • Ayda Poor ramezan, Majid Ahmadpoor* Pages 7-29

    The preservation and survival of the society depends on the justice system taking steps in the direction of supporting the individual and social rights of the general public; But there should also be a competent authority and body that can specifically protect their rights on behalf of the society, and rather take steps to establish and revive their rights. In many countries, including Iran, the prosecutor's office is responsible for this by prosecuting, prosecuting and punishing those who violate people's rights. The role of prosecutors in securing public rights and enforcing law and justice is very important and they have dangerous powers and duties in the direction of public rights; One of the headings of public law is "prevention of crime". In this descriptive article, the duties and powers of the prosecutor's office and the prosecutor in crime prevention and preservation and revival of public rights will be examined.

    Keywords: crime prevention, public law, criminal proceedings, prosecutor's office
  • Seyed Mohammad javad Heydari manesh*, Saeed Nasrollahzade Pages 30-48

    Water as the most important factor in the formation of civilizations has long been considered by everyone. In our country, due to being in the dry and desert belt, the importance of this vital fluid is doubled. Conflict of interests in this field and competition for its ownership It is possible to reflect more and more on the legal nature of this vital blessing and to examine the impact of identifying this legal nature in the exercise of public rights. What is the effect of inland water supply on public rights? This research seeks to answer this question with a descriptive-analytical method. What is the relationship between the legal nature of inland water and its recognition as public law? The system of water ownership, which was previously discussed under private law, has entered the realm of public law. It is the provision, guarantee and restoration of these rights. However, a mere economic view of water is not without its drawbacks, and recognizing it as the basic and basic need of citizens beyond economic value is a transcendent view. It is examined what other divisions such as private property, Anfal, permissibility, etc. can have in allocating this vital fluid to the public as an inalienable right.

    Keywords: Water, principle, Anfal, public wealth, public law, permissibility
  • Mahnaz Ranjbar Pages 49-62

    Preserving and protecting the environment and keeping it healthy, as one of the most important basic needs for survival, has been considered by everyone. The purpose of this article is to recognize the legal jurisprudential capacities in environmental protection that exist in the Qur'an, speech and behavior of the Prophet and the Imams (as), Islamic ethics, civilization and Islamic jurisprudence, and can be used to break the laws. Social and individual help according to Islamic rules, and therefore recognizing the existing capacities in jurisprudential sources is important in environmental protection. In addition, environmental protection is one of the important and practical issues of the time that needs to be processed and researched in various fields, including Islamic jurisprudence. The right to enjoy the environment should also be mentioned as important examples of human rights that the Holy Shari'a in its teachings and in the Holy Quran, while reminding this matter, emphasizes the protection of nature and natural resources and environmental balance from any encroachment. Accordingly, aggression against nature is considered corruption on earth, which will lead to the Hereafter and worldly responsibility. In this article, the jurisprudential principles of the right to enjoy a healthy environment are discussed from the perspective of jurisprudential rules and investigate and explain the tremendous effect that these rules can have on the enactment of laws and the inference of Shari'a rules in the field of environmental protection.

    Keywords: environmental protection, Legal jurisprudential capacities, healthy environment
  • Hasan Bavi, Poya Shirani Bidabadi * Pages 63-84

    Military law, as one of the areas of criminal law, has many differences in comparison with civil law and related doctrines, which causes a challenge between these two sensitive areas. Due to the age in the codified laws of military rights and its lack of up-to-dateness and non-compliance with the modern doctrines of civil rights, especially the Charter of Civil Rights which has benefited from the latest standards of human rights, military law does not have this characteristic and needs to be transformed and has evolved and continues to show resistance to changes in civil rights, and for this reason, those subject to military rights, especially the general officers of justice (Naja), show the greatest friction in dealing with citizens in the confrontation between the rigid and inflexible military laws. have given. In the end, it seems that military rights are in conflict with the doctrines of civil rights, but the link between these two rights can be found in the responsibilities and duties of public officers of justice. Therefore, in this path, in addition to the above, there are other obstacles and challenges, including: Not updating and not amending the existing military laws, The inflexibility of military rights in front of the new developments of citizenship rights. There is a lack of awareness and general knowledge of officers and citizens regarding the issues of citizenship rights, etc. In this research, we have tried to identify the challenges facing the evolution in the field of military criminal law by analyzing the legislative history and its adaptation to modern legal doctrines, in order to reach the components and standards of the charter of citizenship rights.

    Keywords: : doctrines of civil rights, military law, charter of civil rights, general officers of justice
  • Asadollah Ghasri*, Mohammad Mehrdad Dosti Pages 85-109

    Anfal is a general term that includes a wide range of properties with different characteristics. The distinguishing criterion of Anfal is not having a specific owner and public property such as favorable or abandoned lands, mines, seas, lakes, rivers and other public waters, mountains, valleys, etc. is at the disposal of the Islamic government to treat them according to public interests act In this research, with analytical-descriptive method, Anfal and its relationship with public law have been investigated. Anfal are properties that have relatively many examples and public law recognizes the right to use these properties for the general public. Public rights guarantee the public ownership of people on the enfal. . As an example, the use of rivers, pastures, and forests, which are all included in anfal, is manifested through public rights. Judicial authorities (prosecutors) are required to protect and restore these rights. In fact, Anfal is considered as public property that can be used by everyone in the same land, and public rights can also be related to the use of Anfal as a right. Protection of this right in the legal system is entrusted to the prosecutor. Therefore, the prosecutor should monitor the rights and benefits that are obtained from the use of Anfal by the general society, and wherever a right has been violated, it should pursue its public justice.

    Keywords: : public property, anfal, constitution, public property
  • Zakiye Moadab Pages 110-127

    The purpose of this article, while examining the problems caused by the implementation of the development-oriented prevention program regarding the sexual delinquency of children involved in cyberspace in the two legal systems of Iran, is to provide solutions to deal with the disadvantages of cyberspace in the abuse and sexual exploitation of children, which actually The problems facing the legal systems of every country are in the international community. The obtained results show that control over the content and activities of Internet service providers in cyberspace, police control over child pornography sites, and informing and educating children and parents can be among the growth-oriented prevention strategies of child delinquency. It is in cyber space. As the French legal system has prioritized the protection of children against sexual exploitation and abuse in legislation, differential proceedings and special protections, as well as traditional laws to address the challenges of information technology, violence and the country's alignment with international law conventions. Children is modified. The results show that cyberspace damage is a big problem for children. Virtual space has taken a large part of the social and creative life of many teenagers and children. The benefits of social media include wider and easier communication, varied learning and creativity. Along with the benefits, there are also risks, such as exposure to inappropriate content, cyberbullying, and the violation of children's information. Parental guidelines can help children stay safe while using social media responsibly, respectfully, and safely. Based on this, this article analyzes and evaluates some of the development-oriented prevention techniques used to deal with the sexual abuse of children in cyberspace.

    Keywords: developmental prevention, cyber crimes, sexual abuse of children