فهرست مطالب

نشریه آراء
سال پنجم شماره 11 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ناصر نعنائی زواره، محمدرضا مهری، علی اکبر آصفی سمیرمی * صفحات 9-43

    جهت آسیب شناسی نظام قضایی در احیا و تضمین حقوق عامه اقدام به نگارش این مقاله به روش توصیفی-پیمایشی نموده و ابزار گردآوری اطلاعات آن روش کتابخانه ای و میدانی با پرسشنامه ای به روش دلفی می باشد. در این تحقیق از روایی محتوایی (صوری) در خصوص تدوین سوالات پرسشنامه و از روش روایی سازه در جهت بررسی روابط کلی بین عامل ها با یکدیگر و روایی همگرا و واگرا استفاده گردید و برای سنجش پایایی ابزار تحقیق از ضریب آلفای کرونباخ استفاده گردید که مقدار آلفای کرونباخ بدست آمده برای میزان استقلال مالی قوه قضاییه 982/0، میزان پذیرش 995/0، میزان توانایی 995/0 و میزان فرایند 992/0 محاسبه گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون t تک نمونه ای و در جهت رتبه بندی عوامل بودجه ریزی عملیاتی، از آزمون فریدمن با نرم افزار spss استفاده گردید. در جهت آزمون ساختار کلی مدل مفهومی پژوهش از آزمون معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار pls استفاده گردید. نتایج حاصل از آزمون تی تک نمونه ای نشان داد که استقلال مالی قوه قضاییه در حال حاضر وجود ندارد ولی در خصوص اجرای بودجه ریزی عملیاتی در حال حاضر اجرای آن ممکن است. همچنین از بین عوامل تعیین شده و مولفه های انتخابی شامل 1- پذیرش (قانونی- سیاسی- اجتماعی) 2- توانایی (منابع انسانی - مالی - فنی و عملیاتی) 3- فرایندی (انگیزش- زمان – عملکردی)، عامل پذیرش برای استقلال مالی قوه قضاییه با رویکرد بودجه ریزی عملیاتی در قوه قضاییه وجود ندارد ولی عامل توانایی و فرایندی در جهت اجرای این موضوع وجود دارد.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، بودجه ریزی عملیاتی، حقوق عامه، منابع مالی، نظام قضائی
  • سعید اشکریز صفحات 44-56

    در حال حاضر با توجه به نیاز اقشار مختلف جامعه به زمین و مسکن از یک سو و از سوی دیگر به جهت سیاست های اقتصادی ناهمگون دولت در تامین مسکن اقشار مختلف جامعه، هم اکنون زمین و مسکن از یک کالای مصرفی، تبدیل به یک کالای سرمایه ای شده است به نحوی که بسیاری از افرادی که قصد افزایش سرمایه خود را دارند، اقدام به سرمایه گذاری در این حوزه می نمایند و برای اینکه بتوانند سود بیشتری کسب کنند، به دنبال راهکارهایی هستند که با کمترین هزینه و بدون دریافت مجوزات قانونی لازم از مراجع ذی ربط اقدام به ساخت و ساز غیر مجاز در شهرها و حاشیه آن نمایند؛ البته عده ای دیگر حتی پا را از این فراتر گذاشته و اقدام به تصرف اراضی ملی، منابع طبیعی، حریم و بستر رودخانه ها و غیره نموده و نظر به حجم بالای تخلفات و تصرفات و همچنین عدم اقدام به هنگام در برخورد با چنین تخلفاتی از سوی مراجع ذی ربط، در دو دهه اخیر شاهد گسترش پدیده هایی همچون زمین خواری، کوه خواری، رودخانه خواری و تغییر گسترده اراضی کشاورزی به باغ ویلا در نقاط مختلف کشورمان هستیم. اقدامی که امروز نه تنها محیط زیست کشور بلکه به جهت عدم حمایت و عدم ایجاد مشوق های موثر و کافی برای کشاورزان توسط حاکمیت؛ امنیت غذایی جامعه را تحت تاثیر خویش قرار داده است. بر همین اساس ورود دستگاه قضایی به موضوع دفاع از حقوق عامه در حوزه پیشگیری از تصرفات اراضی ملی و جلوگیری از تغییر کاربری های غیرمجاز اراضی کشاورزی به منظور صیانت از محیط زیست و امنیت غذایی مردم امری است ضروری که تنها با اجرای درست و قاطع قوانین و مقررات و برخورد سریع و اثربخش با خاطیان امکان پذیر خواهد بود؛ در غیر این صورت در آینده نه چندان دور باید شاهد یک فاجعه زیست محیطی و انسانی بزرگ در کشورمان باشیم. در این مقاله در دو بند، ابتدا به آسیب شناسی وضع موجود در حوزه صیانت و حفاظت از اراضی ملی و منابع طبیعی پرداخته و پس از آن راهکارهای کاربردی در جهت اصلاح و مهار پیشگیری از تصرفات اراضی ملی و جلوگیری از تغییر کاربری های غیرمجاز اراضی کشاورزی به منظور حفظ اراضی ملی و منابع طبیعی ارایه خواهد شد.

    کلیدواژگان: اراضی ملی، حقوق عامه، دادستان، قانون اساسی، محیط زیست، منابع طبیعی
  • محمدرضا زاده نجف صفحات 57-73

    افراد دارای معلولیت به مثابه سایر افراد باید از تمامی حقوق بشر بهره مند شوند؛ چشم انداز دسترسی به آموزش و شغل و حفظ و پیشرفت در آن به دلیل معلولیت برای این افراد کاهش پیدا کرده است. از این حیث وضع قوانین و مقررات در جهت حمایت از ایشان ضروری جلوه می نماید؛ در نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران به این مهم توجه شده است و قوانین و مقرراتی برای دستیابی ایشان به حقوق خود و از بین رفتن تبعیض های منفی موجود وضع شده است؛ اما در عمل حقوق ایشان در مراحل مختلف مورد تضییع قرار می گیرد. در تحقیق فوق از نوع توصیفی و تحلیلی با روش گردآوری داده ها از نوع کتابخانه ای سعی بر آن بود تا به این سوال پاسخ داده شود که حقوق معلولان در پرتوی آراء هییت عمومی دیوان عدالت اداری چگونه ارزیابی می شود؟ نتیجه ی نوشته فوق نیز حاکی از این است که آراء هییت عمومی دیوان عدالت اداری تا چه حد در تضمین حقوق معلولان موثر است. نظارت قضایی دیوان ضمانت اجرای موثری در جهت اطمینان از بهره مندی ایشان از حقوق خود است. هییت عمومی دیوان با ابطال مقررات دولتی ای که به نوعی مغایر با شرع، قانون، خارج از صلاحیت و یا تخلف در اجرای قانون بوده، از تضییع حقوق معلولان جلوگیری می کند.

    کلیدواژگان: آموزش، اشتغال، دیوان عدالت اداری، معلولان، هیئت عمومی
  • محمد ستایش پور*، راضیه سیفی پور صفحات 74-90

    یکی از مهم ترین مبانی و معیارهای محاکمه عادلانه، حق برخورداری از دادرسی توسط محکمه ای مستقل و بی طرف است که منجر به احقاق حق و تامین حقوق شهروندان نیز می شود. این اصل، یک اصل کلی حقوق به شمار می آید که اغلب اسناد بین المللی و منطقه ای حقوق بشر به آن توجه فراوانی دارند. استقلال و بی طرفی از اصول مهم در دادرسی محسوب می شود. این دو عبارت با یکدیگر هم پوشانی بسیاری دارند. با این حال این دو عبارت دارای مفهوم یکسانی نیستند. حق دادرسی در یک دادگاه مستقل و بی طرف، از مهم ترین حقوق شهروندان اجتماع است که در قوانین داخلی و اسناد بین المللی پیش بینی شده است که موجب یک دادرسی عادلانه است. استقلال در دادرسی های بین المللی به معنای عدم تاثیرپذیری و عدم تابعیت دادگاه و دادرسی از عوامل خارجی و فشارها از جمله دولت ها، سازمان های بین المللی و افراد قدرتمند است. این مفهوم در نظام داخلی از نظریه تفکیک قوای مونتسکیو نشات می-گیرد و به معنای عدم اعمال نفوذ قوه مجریه بر قوه قضاییه است. به عبارتی استقلال یک عامل بیرونی اما بی طرفی یک عامل درونی به شمار می رود که به معنای عدم جانبداری و طرفداری قاضی در طول رسیدگی از یکی از طرفین دعوا است. اصولا یکی از عوامل تامین کننده بی طرفی، استقلال است. در رسیدگی ها و دادرسی ها اصل بر بی طرفی و استقلال قضات و عوامل تشکیل دهنده دادگاه است که تضمین کننده یک دادرسی عادلانه و منصفانه است.

    کلیدواژگان: اسناد بین المللی، اصل بی طرفی، اصل استقلال، حقوق بشر، دادرسی عادلانه
  • مصطفی عابدزاده صفحات 91-100

    امنیت اجتماعی یکی از مطالبات بنیادین شهروندان از حاکمیت ها است. احیای حقوق عامه در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نیز بر عهده قوه قضاییه است. حقوق عامه به مفهوم حقوق گوناگون مقرر و مفروض برای شهروندان در قوانین گوناگون است. بند 2 اصل 156 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و دستورالعمل «نظارت و پیگیری حقوق عامه» 1397 مستندات حقوق عامه در کشورمان است. بایسته های امنیت اجتماعی در پرتو پاسداشت حقوق عامه از سوی دادستان شامل روزآمدسازی رویکردهای دادستان در قبال حقوق عامه، در نظر داشتن چگونگی پاسخ دهی به این جرایم در پرتو پیمایش های اجتماعی و مبارزه با جرایم دولتی در قلمرو پاسداشت حقوق عامه است. تعارضات شناختی خرده فرهنگی، بی اعتمادی احتمالی به توانمندی های نظام عدالت کیفری و پررنگ بودن ترس از جرم برخی از چالش های فراروی این آرمان است. برآیندهای پاسداشت امنیت اجتماعی برخاسته از کنشگری دادستان در قبال حقوق عامه نیز شامل به زمامداری کیفری و سرمایه اجتماعی است.

    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، حقوق عامه، دادستان، قوه قضائیه
  • روح الله اکرمی، فائزه عسگری * صفحات 101-115

    پاسداشت حقوق زندانیان یکی از آورده های مهم حقوق بشر است. این پژوهش که با روش توصیفی-تحلیلی نگاشته شده درصدد است بدین پرسش پاسخ دهد که رسالت نظام عدالت کیفری در راه پاسداشت حقوق زندانیان در وضعیت شیوع بیماری های همه گیر چگونه است؟ اصل تناسب جرم و مجازات و نیز ضرورت سازماندهی مدیریت کیفری در شمار مهم ترین مبانی حقوق زندانیان است. در دوران بیماری-های همه گیر، چالش های گوناگونی چون بیماری و در نتیجه تشدید رنج ناشی از مجازات، خدشه در فرایند اصلاح و بازپروری و نیز افزایش احتمال شورش زندانیان وجود دارد. برای مبارزه با این پیامدها در پیش گرفتن راهکارهایی همانند پررنگ نمودن مراقبت های بهداشتی از زندانیان در این دوران، اعطای مرخصی به زندانیان دارای شرایط، متناسب سازی برنامه های بازپرورانه و نظایر آن ها مناسب به نظر می-رسد. این نوشتار دریافته است که پیروزمندی در راه پاسداری از حقوق زندانیان در این دوران سبب رخداد برآیندهایی چون به زمامداری کیفری، سرمایه اجتماعی و... می شود.

    کلیدواژگان: بیماری های واگیردار، حقوق زندانیان، کیفرشناسی، مجازات حبس، نظام عدالت کیفری
|
  • Ali akbar asefi semiromi*, Naser nanayi zavare, Mohammad reza mehri Pages 9-43

    In the direction of the pathology of the judicial system in the restoration and guarantee of public rights, this article has been written in a descriptive-surveillance method, and the data collection tool is the library and field method with a Delphi questionnaire. In this research, content (face) validity was used in the formulation of questionnaire questions and construct validity was used to examine the general relationships between factors and convergent and divergent validity, and Cronbach's alpha coefficient was used to measure the reliability of the research instrument. The value of Cronbach's alpha obtained for the financial independence of the judiciary was 0.982, the acceptance rate was 0.995, the ability rate was 0.995, and the process rate was 0.992. One-sample t-test was used to analyze the data, and Friedman's test with spss software was used to rank operational budgeting factors. In order to test the overall structure of the conceptual model of the research, the structural equation test was used using pls software. The results of the T-Tech test showed that the financial independence of the judiciary does not exist at the moment. But regarding the implementation of operational budgeting, it is currently possible to implement it. Also, among the determined factors and selected components including 1- acceptance (legal-political-social) 2- ability (human-financial-technical-operational resources) 3-process (motivation-time-functional) acceptance factor for financial independence Judiciary does not have an operational budgeting approach in the Judiciary, but there is an ability factor and a process to implement this issue.

    Keywords: Pathology, operational budgeting, public law, financial resources, judicial system
  • saeid ashkriz Pages 44-56

    Currently, due to the needs of different strata of society for land and housing, on the one hand, and on the other hand, due to the heterogeneous economic policies of the government in providing housing for different strata of society, land and housing have turned from a consumer commodity into a commodity. Capitalized in such a way that many people who intend to increase their capital invest in this area and in order to earn more profit, they look for solutions with the lowest cost and without obtaining permits. It is necessary for the relevant authorities to proceed with unauthorized construction in the cities and its outskirts; Of course, some others even went beyond this and attempted to seize national lands, natural resources, river beds, etc., considering the high volume of violations and seizures, as well as the lack of timely action in dealing with such violations. From the relevant authorities, in the last two decades, we have witnessed the spread of phenomena such as land-grabbing, mountain-grabbing, river-grabbing and extensive conversion of agricultural lands to villa gardens in different parts of our country. An action that today not only affects the environment of the country, but also for the lack of support and the lack of effective and sufficient incentives for farmers by the government; It has affected the food security of the society. Based on this, it is necessary for the judicial system to enter into the issue of defending public rights in the field of preventing the seizure of national lands and preventing unauthorized changes of agricultural land uses in order to protect the environment and food security of the people, which can only be achieved with the correct and firm implementation of the laws. And regulations and quick and effective dealing with the wrongdoers will be possible; Otherwise, in the not too distant future, we will have to witness a major environmental and human disaster in our country. In this article, in two paragraphs, firstly, the pathology of the current situation in the field of protection and protection of national lands and natural resources is discussed, and then practical strategies for the correction and prevention of the seizure of national lands and preventing the change of unauthorized uses. Agricultural lands will be provided in order to preserve national lands and natural resources.

    Keywords: National lands, public rights, prosecutor, constitution, environment, natural resources
  • Mohammadreza Zadeh najaf Pages 57-73

    Person with disabilities should enjoy all human rights as others; The prospect of access to education and employment, as well as its maintenance and development, has declined due to their disability. In this regard, it is necessary to establish laws and regulations to protect them; In the legal system of the Islamic Republic of Iran, this issue has been considered and laws and regulations have been enacted for them to achieve their rights and eliminate the existing negative discrimination; In practice, however, their rights are violated at various stages. In the above research of descriptive and analytical type with the method of data collection of library type, an attempt was made to answer the question of how the rights of the disabled are assessed in the light of the votes of the General Assembly of the court of administrative Justice? The result of the above article also indicates the effectiveness of the judicial procedure of the Administrative Court of Justice in guaranteeing the rights of the disabled. Judicial oversight of the Court guarantees effective enforcement to ensure that they enjoy their rights. The General Assembly of the Court shall prevent the violation of the rights of persons with disabilities by repealing government regulations which are in some way contrary to the Sharia, the law, ultra vires or in violation of the law.

    Keywords: Education, Employment, Administrative court of justice, Disabled, General Assembly
  • Mohammad Setayeshpour*, Raziye seyfi pour Pages 74-90

    One of the most important principles and criteria of a fair trial is the right to a hearing by an independent and impartial court, which leads to the vindication of rights and the provision of citizens' rights. This principle is considered a general principle of rights, which most international and regional human rights documents pay great attention to. Independence and impartiality are important principles in proceedings. These two terms overlap a lot. However, these two expressions do not have the same meaning. The right to trial in an independent and impartial court is one of the most important rights of the citizens of the society, which is provided in the domestic laws and international documents, which ensures a fair trial. Independence in international proceedings means that the court and proceedings are not influenced by external factors and pressures such as governments, international organizations and powerful people. This concept in the internal system originates from Montesquieu's theory of separation of powers, and it means that the executive branch does not influence the judicial branch. In other words, independence is an external factor, but impartiality is considered an internal factor, which means that the judge does not favor one of the parties during the proceedings. Basically, one of the factors that ensure impartiality is independence. In proceedings and proceedings, the principle is on the impartiality and independence of the judges and members of the court, which guarantees a just and fair trial.

    Keywords: International documents, principle of neutrality, principle of independence, human rights, fair trial
  • Mostafa abedzadeh Pages 91-100

    Social security is one of the fundamental demands of citizens from governments. The restoration of public rights in the Constitution of the Islamic Republic of Iran is also the responsibility of the judiciary. Public law is the concept of various rights prescribed and assumed for citizens in various laws. Paragraph 2 of Article 156 of the Constitution of the Islamic Republic of Iran and the "Monitoring and Pursuing Public Rights" directive of 2017 are the documents of public rights in our country. The requirements of social security in the light of protecting public rights by the prosecutor, including updating the prosecutor's approach to public rights, considering how to respond to this crime in the light of Social surveys and the fight against government crimes are in the realm of public rights protection. Subcultural cognitive conflicts, possible lack of trust in the capabilities of the criminal justice system, and strong fear of crime are some of the challenges facing this ideal. The results of maintaining social security arising from the prosecutor's activism towards public rights also include criminal governance and social capital.

    Keywords: Social security, public law, prosecutor, judiciary
  • Faezeh asgari*, Rohollah akrami Pages 101-115

    Protecting the rights of prisoners is one of the most important aspects of human rights. This research, which is written with a descriptive-analytical method, tries to answer the question that what is the mission of the criminal justice system in the way of protecting the rights of prisoners in the situation of the outbreak of epidemic diseases? The principle of proportionality of crime and punishment, as well as the need to organize criminal management, are among the most important principles of prisoners' rights. In the era of epidemics, there are various challenges such as illness and as a result, the intensification of suffering caused by punishment, impairment in the correction and rehabilitation process, and also the increase in the possibility of prisoners rioting. In order to combat these consequences, it seems appropriate to adopt strategies such as highlighting the health care of prisoners in this era, granting leave to prisoners with conditions, adapting rehabilitation programs and the like. This article has found that victory in the way of protecting the rights of prisoners in this era causes the occurrence of consequences such as criminal administration, social capital, etc.

    Keywords: Infectious diseases, prisoners' rights, criminology, imprisonment, criminal justice system