فهرست مطالب

مدیریت سرمایه انسانی دفاعی - سال سوم شماره 1 (پیاپی 9، بهار 1402)

نشریه مدیریت سرمایه انسانی دفاعی
سال سوم شماره 1 (پیاپی 9، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • یعقوب یوسفوند* صفحات 4-24
    یکی از سرمایه های اصلی و منبع تحول و توسعه در سازمان های نظامی، نیروی انسانی است. حصول به اهداف تعیین شده برای این سازمان ها، مستلزم برخورداری از نیروی انسانی کاردان، با انگیزه و متعالی است. از این رو، یکی از وظایف مهم سازمان های نظامی، برنامه ریزی برای رشد و تعالی نیروی انسانی است. در این پژوهش تلاش شده است، با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی و بهره گیری از مدل برنامه ریزی استراتژیک برایسون، برنامه ای استراتژیک در جهت حفظ و تعالی انسانی در سازمان های نظامی ج.ا.ایران ارایه گردد. نتایج حاصله نشان می دهد که کاربست مدل برایسون، چارچوبی را برای فرماندهان و مدیران ایجاد می کند که بتوانند با نگرش به اجزاء مدل، در سطح راهبردی و عملیاتی نسبت به تدوین برنامه های موثر در جهت تعالی انسانی در سازمان اقدام نمایند. به همین جهت، الگوی ارایه شده در این پژوهش، یک نوع الگوی برنامه ریزی جهت دهنده است که موجب تقویت بینش آینده نگرانه و تسهیل برنامه ریزی-های جزیی تر و اقدام های موثر در حوزه تعالی انسانی در سازمان های نظامی خواهد شد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی استراتژیک، تعالی انسانی، سازمان های نظامی، مدل برایسون
  • احدالله انگزی قدس* صفحات 25-60
    یکی از مهم ترین چالش های موجود در زمینه خط مشی های دفاعی که باعث شده اهداف تعیین شده در برنامه ها و خط مشی های کلان به طور کامل محقق نشود، مشخص نبودن حدود وظایف و اختیارات کارکنان، موازی کاری و دوباره کاری ها و عدم مشارکت کارکنان در خط مشی های دفاعی است. در حال حاضر، مدل بومی در این زمینه، وجود ندارد؛ بنابراین طراحی این مدل امری ضروری است. این پژوهش، باهدف طراحی مدل ارتقاء مشارکت کارکنان در خط مشی های دفاعی انجام شده است. روش تحقیق از نظر هدف، کاربردی و داده ها به صورت آمیخته(کیفی - کمی) با رویکرد اکتشافی متوالی جمع آوری شد. در بخش کیفی بر اساس روش تحلیل تم، داده های موردنیاز با انجام 30 مصاحبه نیمه ساختاریافته (شامل 12 خبره دانشگاهی و 18 فرمانده) که با استفاده از شیوه نمونه گیری نظری و گلوله برفی جمع آوری و تحلیل شد؛ و در بخش کمی، گردآوری داده ها به صورت میدانی بود که از فرماندهان، مدیران و کارشناسان ارتش جمهوری اسلامی ایران ابتدا به صورت تصادفی طبقه ای و سپس با فرمول کوکران تعداد 384 تن انتخاب شدند. در ادامه داده ها به کمک نرم افزار SPSS و معادلات ساختاری Amos مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان داد که مدل ارتقاء مشارکت کارکنان در خط مشی های دفاعی دارای 40 مضمون پایه، 16 مضمون سازمان دهنده و 6 مضمون فراگیر است که می تواند به عنوان یک چارچوب نظری علمی و پایه برای ارتقاء مشارکت کارکنان در خط مشی های دفاعی مورداستفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مدل، مشارکت، خط مشی، خط مشی های دفاعی، ارتش جمهوری اسلامی ایران
  • شیرین سادات مدنی، محسن نجفی*، ماندان مومنی صفحات 61-88
    هدف تحقیق حاضر بررسی تاثیر رهبری تحول آفرین محیطی، خط مشی محیط سازمانی و آموزش محیطی بر رفتار شهروندی سازمانی نسبت به محیط با نقش متغیر میانجی باورهای محیطی و نقش تعدیلگر سطح حمایت محیطی سازمانی می باشد. نوع تحقیق حاضر توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری این تحقیق کلیه مدیران و معاونان و کارشناسان ارشد شرکت مهندسی و ساختمان صنایع نفت OIEC می باشند که از دانش و صلاحیت کافیبه منظور پاسخگویی به سیوال های پرسشنامه برخوردار هستند وتعدادآنها700 نفر می باشد. جهت تعیین حداقل حجم نمونه لازم، از فرمول کوکران برای جامعه محدود استفاده گردید بدین منظور با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس پرسشنامه ها بین 248 نفر اعضای نمونه آماری ، توزیع شد. ابزار گردآوری داده های تحقیق حاضر پرسشنامه است که پایایی پرسشنامه تحقیق حاضر با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ مورد سنجش قرار گرفت که برای تمامی متغیرهای پژوهش از مقدار 0.7 بالاتر بود. همچنین جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش مدلیابی معادلات ساختاری به کمک نرم افزار AMOS استفاده گردیده است. نتایج تحقیق حاضر تاثیر رهبری تحول آفرین محیطی و آموزش محیطی بر باورهای محیطی را تایید نمود. تاثیر رهبری تحول آفرین محیطی و خط مشی محیط سازمانی نیز بر رفتار شهروندی سازمانی تایید گردید
    کلیدواژگان: رهبری، تحول آفرین، رفتار شهروندی
  • روح الله مرادی* صفحات 89-118

    بدون تردید نهج البلاغه کتابی حیات بخش و ارمغانی الهی برای جامعه بشری است این کتاب جاوید، بخشی از سخنان و گفتارهای امام علی(ع) را در بر می گیرد، به حق حاوی معارفی است که آن را در جایگاهی والا پس از قرآن کریم قرار داده است. در مذهب شیعه توجه به گفتار حضرت علی(ع) و تطبیق عملکرد پیروان آن حضرت با خواسته های مولای متقیان از تاکیدات اصلی است. بر این اساس تطبیق موضوعات پیش روی جوامع اسلامی با نظرات مولای متقیان از حرکت های مهمی است که به فعالیت و عملیات جامعه اسلامی مقبولیت می بخشد.در عصر حاضر نگاه محیط پیرامونی و بهره برداری به موقع از فرصت های پیش رو نیازمند هوشمندی و تلاش و پژوهش است. یکی از موارد مهم برای هر کشور موضوع اقتصاد و تقویت بنیه اقتصادی آن کشور است، برای داشتن یک اقتصاد کارآ و مولد نیازمند اصلاح ساختارها و پایه های آن هستیم. یکی از موضوعات قابل تامل در اقتصاد وجود مالکیت است. نوع نگاه به حقوق مالکیت در جوامع مختلف در رشد اقتصادی آنان تاثیر به سزایی داشته و موضوع پژوهش های زیادی بوده است. تا آنجا که بسیاری از محققان میزان پشتیبانی از حقوق مالکیت توسط حاکمیت را یکی از مهمترین عوامل تاثیر کذار در توسعه اقتصادی دانسته اند. هر ساله شاخص بین المللی حقوق مالکیت برای تمامی کشورهای جهان توسط موسسه اتحادیه حقوق مالکیت محاسبه می شود. امتیاز کشورمان جمهوری اسلامی ایران، امتیاز مناسبی نیست.

    کلیدواژگان: نهج البلاغه، حقوق مالکیت، توسعه اقتصادی، حاکمیت، عدالت
  • حسام قربانعلی* صفحات 119-146
    این پژوهش با هدف طراحی و تبیین الگوی شکل گیری خط مشی های مبتنی بر شواهد در حوزه جذب و نگهداشت کارکنان حرفه ای به انجام رسید. این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی، از لحاظ رویکرد، اکتشافی و از لحاظ نحوه تجزیه و تحلیل داده ها، آمیخته (کیفی-کمی) می باشد. در فاز کیفی، گروهی از خبرگان شامل اساتید دانشگاهی و مشاورین مجرب و همچنین مدیران ارشد منابع انسانی در صنعت هوانوردی ایران به عنوان جامعه آماری انتخاب گردیدند. در این فاز با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، 11 نفر از خبرگان انتخاب شدند. ابزار اصلی جمع آوری داده ها در فاز کیفی تحقیق، مصاحبه های عمیق و نیمه ساختار یافته با خبرگان بود. در این فاز، داده های حاصل از مصاحبه بر اساس روش تحلیل تم مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. در فاز کمی نیز، کلیه مدیران ارشد صنعت هوانوردی ایران به عنوان جامعه در نظر گرفته شدند و از میان آنها، 108 نفر بر اساس روش نمونه گیری تصادفی ساده جهت نمونه آماری انتخاب شدند. در فاز کمی تحقیق ، از پرسشنامه بسته و محقق ساز مشتمل بر 27 گویه به عنوان ابزار اصلی جمع آوری داده ها استفاده شد. روایی و پایایی این پرسشنامه به روش های مختلف مورد بررسی و تایید قرار گرفت.در فاز کمی تحقیق، جهت انجام تجزیه و تحلیل های توصیفی و استنباطی، از نرم افزارهای اس.پی.اس.اس و لیزرل استفاده شد. سرانجام، نتایج تحقیق منجر به طراحی الگوی چند شاخکی شکل گیری خط مشی های مبتنی بر شواهد در حوزه جذب و نگهداشت کارکنان حرفه ای شد. این الگو سه شاخک اصلی شاهدگذاری، فنی و سیاسی را با زیر مجموعه های خود شامل می شود
    کلیدواژگان: خط مشی گذاری مبتنی بر شواهد، جذب و نگهداشت کارکنان حرفه ای، صنعت هوانوردی
  • محمد اعتضادی* صفحات 147-176
    امروزه شرکت های تولیدی بر اساس رویکرد مردم گرا کار می کنند. رضایت مشتری در حال حاضر نه تنها برای مشتریان خارجی بلکه برای مشتریان داخلی نیز مورد نیاز است. در این زمینه، منابع انسانی یکی از مهم ترین منابع برای مدیریت و از نظر مشتریان، کارکنان و مدیران برای شرکت های تولیدی ضروری است. با توجه به این مسیله، مسیله مدیریت منابع انسانی (HRM) مطرح می شود. HRM مدیریت موثر و کارآمد منابع انسانی را امکان پذیر می سازد. شرکت های تولیدی معتقدند که توانایی های موجود و صلاحیت کارکنان برای دستیابی به اهداف آن ها کافی نیست. شکاف بین سطح مطلوب توانایی ها و توانایی های موجود در منابع انسانی باید محدود شود. بنابراین، مفهوم مدیریت استعداد (TM) به منظور مقابله با این شکاف معرفی شده و مشخصات مورد نیاز پرسنل را نشان می دهد. TM آگاهی سازمانی را افزایش می دهد و ابزاری حمایتی برای مدیریت منابع انسانی است. TM به از میان برداشتن ضایعات شرکت ها کمک و از خود بهبودی کارکنان آن ها حمایت می کند. به عبارت دیگر، TM یک موفقیت کلیدی پیرامون کشف توانایی ها است. هدف از این مطالعه ارایه یک مدل برای بررسی سطح صلاحیت کارکنان و استفاده از این اطلاعات در دستیابی به سودمندی در سطح مطلوب قابلیت های عاطفی و فکری و تجربیات کارکنان است. سطح ادراک و توانایی شغلی هر کارمند متفاوت است. در این مطالعه، یک روش منطقی فازی برای مقابله با عدم قطعیت و ابهام در ارزیابی TM پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: سیستم تولیدی، مدیریت منابع انسانی، منطق فازی
|
  • Yagoob Yousefvand * Pages 4-24
    One of the main capitals and the source of transformation and development in military organizations is human power. Achieving the goals set for these organizations requires having motivated and excellent human resources. Therefore, one of the important duties of military organizations is planning for the growth and excellence of human resources. In this research, an attempt has been made to present a strategic plan for the preservation and excellence of human beings in Iran's military organizations by using the descriptive-analytical method and using Bryson's strategic planning model. The obtained results show that the application of Bryson's model creates a framework for commanders and managers who can act on the strategic and operational level to formulate effective plans for human excellence in the organization by looking at the components of the model. For this reason, the model presented in this research is a type of directional planning model that strengthens the forward-looking vision and facilitates more detailed planning and effective actions in the field of human excellence in the organization. will be military.
    Keywords: Strategic planning, human excellence, Military organizations, Bryson model
  • Ahadollahe Angazi Ghodes * Pages 25-60
    One of the most important challenges in the field of defense policies, which has caused the objectives set in the plans and macro policies to not be fully realized, is the lack of clear limits of the duties and authorities of the employees, parallel work and redundancies, and the lack of participation of the employees in the defense policies. Currently, there is no native model in this field; Therefore, designing this model is essential. This research was carried out with the aim of designing a model for promoting employee participation in defense policies. The research method was applied in terms of purpose and data was collected in a mixed (qualitative-quantitative) manner with a sequential exploratory approach. In the qualitative section, based on the theme analysis method, the required data were collected and analyzed by conducting 30 semi-structured interviews (including 12 academic experts and 18 commanders) using theoretical sampling and snowball methods; And in the quantitative part, the data was collected in the field, where 384 people were selected from the commanders, managers and experts of the Islamic Republic of Iran Army first by stratified random and then by Cochran's formula. Then, the data was analyzed with the help of SPSS software and Amos structural equations. The findings of the research showed that the model for promoting employee participation in defense policies has 40 basic themes, 16 organizing themes and 6 comprehensive themes, which can be used as a basic and scientific theoretical framework for promoting employee participation in defense policies.
    Keywords: model, Participation, Policy, Defense Policies, Islamic Republic of Iran Army
  • Shirhn Madani, Mohsen Najafi *, Mandan Momeni Pages 61-88
    The aim of this study was to investigate the effect of transformational environmental leadership, organizational environment policy and environmental education on the behavior of organizational citizenship towards the environment with the mediating role of environmental beliefs and the moderating role of organizational environmental support. The type of research is descriptive survey and the statistical population of this research is all managers, deputies and senior experts of OIEC Petroleum Engineering and Construction Company who have sufficient knowledge and competence to answer the questions of the questionnaire and their number is 700 people. To determine the minimum required sample size, Cochran's formula was used for a limited population. For this purpose, using the available sampling method, questionnaires were distributed among 248 members of the statistical sample. The data collection tool of the present study is a questionnaire that the reliability of the present research questionnaire was measured by calculating the Cronbach's alpha coefficient, which was higher than 0.7 for all research variables.Structural equation modeling using AMOS software has also been used to analyze the data. The results of the present study confirmed the effect of transformational environmental leadership and environmental education on environmental beliefs. The effect of transformational environmental leadership and organizational environment policy on organizational citizenship behavior was also confirmed. The mediating role of environmental beliefs in the relationship between transformational leadership and environmental education with organizational citizenship behavior was also confirmed.
    Keywords: Transformational, leadership, citizenship behavior
  • Rouhalah Moradi * Pages 89-118

    Undoubtedly, Nahj al-Balagheh is a life-giving book and a divine gift to human society. This eternal book contains part of the sayings of Imam Ali (a.s.) Is. In the Shia religion, paying attention to the words of Hazrat Ali (a.s.) and matching the actions of his followers with the wishes of the pious masters is one of the main emphasis. One of the important things for every country is the issue of economy and strengthening the economic foundation of that country, to have an efficient and productive economy, we need to reform its structures and foundations. One of the topics worth considering in the economy is the existence of ownership. Many researchers have considered the level of support of property rights by the government as one of the most important influencing factors in economic development. Every year, the International Property Rights Index is calculated for all countries of the world by the Institute of Property Rights Union. The score of our country, the Islamic Republic of Iran, is not a good score. This index is a suitable tool for policy makers, business communities and civil activists. In this research, with the understanding of this issue, the discussion of property rights from the perspective of Nahj al-Balagha has been investigated with a library method, and then property rights and especially intellectual property have been observed from a global perspective. The results of library surveys show that property rights are a prominent issue from the perspective of Hazrat Ali (a.s.) and his emphasis was on justice in Islamic society, which is one of the important components of property rights. In this research, by observing the research done both domestically and internationally, the obstacles to the formalization of property rights have been emphasized, and the benefits of property rights have been explained while pointing to the forces that should defend property rights. It has been done, so that by recognizing this very important factor and explaining its dimensions and drawing the attention of other researchers to this topic, the ground for work and entrepreneurship and economic development will be provided.

    Keywords: Nahj al-Balagheh, property rights, economic development, governance, justice
  • Hesam Ghorbanali * Pages 119-146
    This research was done with the aim of designing and explaining the model of formation of evidence-based policies in the field of recruitment and retaining professional employees. This research is applied in terms of purpose, exploratory in terms of approach, and mixed (qualitative-quantitative) analysis. In the qualitative phase, a group of experts including university professors and experienced consultants & senior managers of human resources in Iran's aviation industry were selected as the statistical population. In this phase, 11 experts were selected using the purposeful sampling method. The main tool of data collection in the qualitative phase of the research was in-depth and semi-structured interviews with experts. the data obtained from the interview were analyzed based on the theme analysis method. In the quantitative phase, all the senior managers of Iran's aviation industry were considered as the population, and among them, 108 people were selected based on the simple random sampling method for the statistical sample. In this phase of the research, a closed and researcher-made questionnaire consisting of 27 items was used as the main tool for data collection. The validity and reliability of this questionnaire was checked and confirmed in different ways. SPSS and Lisrel softwares were used to perform descriptive and inferential analyses. Finally, the research results led to the design of a multi-pronged model for the formation of evidence-based policies in the field of recruiting and retaining professional employees. This model includes the three main tentacles of witnessing, technical and political with their subsets
    Keywords: recruitment, retention, - Professional staff-, Evidence-based policy making-aviation industry
  • Muhammad Etezadi * Pages 147-176
    Nowadays, manufacturing companies have been working based on people-oriented approach. Customersatisfaction is currently not only for external customers but also required for internal customers. In thiscontext, human resource is one of the most important resources to manage and vital for manufacturingcompanies in terms of customers, employees and managers. With this perception, The Human ResourceManagement (HRM) issue is emerged. HRM enables effective and efficient management of humanresources. Manufacturing companies considers that the existing abilities and qualification of itsemployees is insufficient for achieving their targets. The gap between desired level of capabilities andthe existing capabilities of the human recourses should be narrowed. Therefore talent management(TM) concept is introduced in order to deal with the gap and reveal the required personnel profile. TMraises institutional awareness and is a supportive tool for HRM. The TM contributes to remove wastesof the companies and supports self-improvement of its employees. In other words the TM is a key of success about exploring abilities. The aim of this study is to propose a model for investigating competencylevel of employees and utilizing this information in obtaining a yield in an optimal level from employees’emotional and intellectual capabilities, and experiences. The level of perception and job-ability match ofeach employee is different. . In this study, a fuzzy logic approach is proposed in order to deal withuncertainty and vagueness in assessment of TM.
    Keywords: Manufacturing system, human resources management, Logic