فهرست مطالب

نشریه نظریه پردازی
سال دوم شماره 2 (پیاپی 5، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مصطفی اسماعیلی، مجتبی فردوسی پور* صفحات 1-22

    افق حرکت جمهوری اسلامی ایران، تنها شکل دهی به یک حکومت اسلامی در مرزهای ملی کشور نبوده و نیست، بلکه افق حقیقی آن با استناد به اسناد بالادستی، رسیدن به قلمرو سازی تمدن اسلامی با تمام لوازم تمدنی آن بر پایه گفتمان غیریت ساز می باشد. اینکه چگونه در این مسیر باید به سر منزل مقصود رسید، در ظرفیت ها و توانمندی های نهاد سیاست خارجی کشور با تمام ابعاد کنشی و واکنشی آن اعم از سیاست های متعارف و متعارض باید جستجو کرد.انقلاب اسلامی ایران به عنوان تبلور برآمده از اصول و ارزش های ایدیولوژیکی، پدیده ای چند وجهی است. ویژگی که آن را از ساختار تک ساحتی صرف به حوزه چند بعدی در سیاست خارجی پویا ارتقاء می بخشد. اینکه سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران بتواند با فراز و فرود چهار دهه گذشته و برخورداری از غنای تاریخ و تمدن ایرانی از طریق پسامد الگوهای متعارف و متعارض به حوزه قلمرو سازی تمدن اسلامی ورود کرده باشد، مساله عمده پژوهش حاضر است.از این رو در این تحقیق با رویکرد توصیفی - تحلیلی روش شناسی سیاسی در مقوله سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، ظرفیت قلمرو سازی تمدن اسلامی را با ابتنای بر تناسب و تدرج در اصول سیاست خارجی ترسیم می کنیم.

    کلیدواژگان: سیاست خارجی، تمدن اسلامی، قلمروسازی، گفتمان غیریت ساز
  • محمدعلی بصیری صفحات 23-36

    شناخت پدیده اجتماعی بزرگی مانند انقلاب اسلامی ایران در قرن بیست و دستاوردهای داخلی و خارجی آن، نیازمند مطالعه زیاد و گذر بیشتر زمان می باشد. بنابراین در حد یک شناخت کلی می توان به تبیین دستاوردهای حداقلی تاکنون آن در حوزه داخلی پرداخت. بنابراین سوال اصلی مقاله این است که «دستاوردهای جمهوری اسلامی ایران در حوزه های مختلف اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، علمی، سیاسی، حقوقی، دفاعی و نظامی در داخل کشور چه بوده است؟ مفروض ما در این مقاله براین اصل استواراست که با استناد به آمار و ارقام، همچنین مقایسه دستاوردها در حوزه های فوق، میان قبل و بعد از انقلاب اسلامی، یقینا در دهه های اخیر، تحولات اساسی در کشور رخ داده است؛ ولی بر اساس نظریه توسعه پایدار درزمینه عدم تخریب محیط زیست و حفظ منابع طبیعی همچنان مشکلاتی مشهوداست. تلاش مقاله در تجزیه وتحلیل این دستاوردها بر اساس شاخص های آماری قبل و بعد از انقلاب و نیز با بهره مندی از نظریه توسعه پایدار می باشد. یافته های تحقیق نشان می دهد اگرچه دستاوردهای داخلی اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و... جمهوری اسلامی ایران قابل قبول می باشد ولی درزمینه حفظ محیط زیست اقدامات مناسبی انجام نگرفته است. که در این پژوهش با روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و استفاده از ابزار کتابخانه ای به این موضوع می پردازیم.

    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، دستاوردها، تحولات داخلی، توسعه پایدار
  • حسن جلال پور*، محمدجواد هراتی صفحات 37-58
    امنیت خلیج فارس از دیرباز مورد بررسی و توجه سیاستمداران منطقه و جهان بوده است. عموما دو نوع نگاه به امنیت منطقه خلیج فارس وجود دارد: 1.«نگاه بیرونی» و 2.«نگاه درونی». این پژوهش در پی پاسخ به این سوال است که چرا مفهوم امنیت در منطقه از نگاه بازیگران متفاوت است؟ و نقش و هدف قدرت های فرامنطقه ای از تعریف مفهوم امنیت در منطقه خلیج فارس چه پیامدی را به دنبال دارد؟ طبق مفروض پژوهش هرکدام از بازیگران منطقه ای با توجه به مسایل داخلی و سیاست های خارجی خود برداشت متفاوتی از مفهوم امنیت دارند؛ عامل دیگر در عدم توافق نظر کشورهای منطقه در تعریف مفهوم امنیت نقش و اهداف کشورهای فرا منطقه ازجمله امریکا در منطقه را می توان نام برد. این پژوهش بر اساس روش تحلیلی- توصیفی و به صورت تطبیقی مورد آزمون قرارگرفته و داده های پژوهش بر مبنای روش اسنادی- کتابخانه ای گردآوری شده است. چارچوب نظری این پژوهش بحث امنیت بر اساس نظریه مجموعه امنیت منطقه ای می باشد. یافته های پژوهش نشان می دهد در نگاه بیرونی عناصر و مولفه های خارج از منطقه هستند که امنیت در خلیج فارس را تعریف می کنند ولی در نگاه درونی این مناسبات داخلی بین کشورهای منطقه خلیج فارس است که امنیت را تعریف می کند. برداشت های متفاوتی که در دو سوی خلیج (ایران و کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس) در مقوله امنیت وجود دارد روابط آن ها را دچار تنش و بحران کرده است.
    کلیدواژگان: امنیت ایران، منطقه خلیج فارس، مجموعه امنیتی، آمریکا، امنیت غرب آسیا
  • محمدعلی شریعتی صفحات 59-82

    امروزه سرمایه اجتماعی دارای اهمیت فراوان است و پایین بودن آن به این معناست که ذخیره اعتماد اجتماعی به قدر کافی در جامعه وجود ندارد و درنتیجه پیوندها در جامعه مخدوش شده و اخلاق عمومی مورد تهدید قرار می گیرد و به دنبال آن کیفیت زندگی و رفاه اجتماعی دست خوش بحران می شود. در جهت ارتقای سرمایه اجتماعی در کشورمان و تحقق آرمان های انقلاب اسلامی ارایه نظریه ای بومی و متناسب با ساختار و شرایط سیاسی و اجتماعی کشورمان و با رویکردی ارزشی و دین محور ضروری است. در این مقاله با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و نیز تاریخی تفسیری به این مهم پرداخته می شود که امامت شیعه، با داشتن شاخصه هایی چون عصمت، علم و ولایت الهی ضمن ارایه بهترین منظومه معرفتی سرمایه اجتماعی در گسترش و تقویت مهم ترین مولفه های شناختی سرمایه اجتماعی یعنی مولفه اعتماد و دوشاخه اصلی آن یعنی باور و رفتار اعتمادی و به دنبال آن حرکت به طرف آرمان های انقلاب اسلامی بسیار موثراست.

    کلیدواژگان: امامت، ولایت، تشیع، سرمایه اجتماعی، اعتماد، انقلاب اسلامی
  • صالح سلاورزی زاده*، زهره کبیری صفحات 83-100

    ایران در چند حوزه نزدیک به خود به صورت بازیگری فعال در عرصه روابط بین الملل حضورداشته و در پی بسط و گسترش حوزه بازیگری خود بوده است. با اضمحلال اتحاد جماهیر شوروی و به وجود آمدن کشورهای نو پا، توجه ایران به سمت این منطقه جلب شد. بازیگری ایران در منطقه آسیای مرکزی مبنایی اقتصادی و فرهنگی داشته و کمتر با حساسیت های تند همراه بوده است. در این پژوهش تلاش می شود، با استفاده از روش پژوهش توصیفی-تحلیل و رویکردی بین رشته ای متشکل از تحلیل سیاست خارجی در قالبی آینده پژوهانه و سناریومحور با تحلیل نقاط قوت و ضعف داخلی و فرصت ها و چالش های محیطی در قالب دو مدل مدیریت راهبردی (سوات و پستل) به تحلیل کارآمدی دیپلماسی اقتصادی جمهوری اسلامی ایران در کشورهای آسیای مرکزی پرداخته و در ادامه راه کارهای مناسب جهت موفقت راهبردهای سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در این کشورها ارایه شود. یافته های پژوهش حاکی از این مهم است که دیپلماسی اقتصادی جمهوری اسلامی ایران درکشورهای منطقه آسیای مرکزی با توجه به مقدورات و محذورات داخلی و محیطی رو به رشد اما در سطح مطلوبی قرار نداشته است و در این رابطه دیپلماسی فرهنگی جمهوری اسلامی در این جمهوری ها نیز زیربنا و ریل گذار روابط اقتصادی دو کشور بوده است.

    کلیدواژگان: آسیای مرکزی، دیپلماسی اقتصادی، ترکمنستان، تاجیکستان
  • ایمان باستانی فر صفحات 101-124

    از آن جایی که جمهوری اسلامی ایران دوره های پر نوسانی از تورم و رکود را تجربه نموده است بنابراین تحقق یک الگوی اقتصاد کلان مبتنی بر رشد با تورم ملایم هدف این مقاله است. این مقاله بر اساس روش «دی هان» و «سومنر» (2004) دوره های زمانی وجود انتظارات تورمی در اقتصاد ایران طی سال های 1358 و 1399 (تا قبل از بروز کرونا) را شناسایی می کند و یک الگوی مفهومی از شکل گیری انتظارات تورمی و متغیرهای تاثیرگذار در شکل گیری و تشدید آن در بازه اعمال تحریم های جدید از 1385 تا 1399 برای اقتصاد ایران استخراج می نماید. نتایج گویای آن است که اقتصاد ایران در سال های جنگ تحمیلی و همچنین با شدت گرفتن تحریم ها از سال 85 تا اواخر سال 99 دچار رکود تورمی بوده است. ازآنجاکه این انتظارات تورمی ایجادشده از سال 1385 تا 1399، متاثر از انگیزه «سفته بازانه» است، در این راستا ضمن معرفی ویژگی های فناوری های پیشران برای کنترل انگیزه های سفته بازانه در شکل گیری انتظارات تورمی، یک الگوی تامین مالی برای فناوری های پیشران در اقتصاد ایران جهت رشد فزاینده سرمایه گذاری با تورم ملایم به همراه کنترل توامان نقدینگی مبتنی بر تبدیل جهش تراز مالی دولت به پشتوانه تراز مالی، بخش خصوصی (املاک و مستغلات) و اوراق بهادار معرفی می شود.

    کلیدواژگان: اقتصاد کلان، انتظارات تورمی، سفته بازی، فناوری، تامین مالی
|
  • Mostafa Esmaili, Mojtaba Ferdosi Poor * Pages 1-22

    The horizon of the movement of the Islamic Republic of Iran is not and is not only the formation of an Islamic government within the national borders of the country, but its real horizon is to reach the territorialization of Islamic civilization with all its civilizational accessories based on alienating discourse by referring to upstream documents. How to reach the goal in this direction should be searched in the capacities and capabilities of the country's foreign policy institution with all its active and reactive dimensions, including conventional and conflicting policies.Iran's Islamic Revolution, as a crystallization of ideological principles and values, is a multifaceted phenomenon. A feature that elevates it from a simple one-dimensional structure to a multi-dimensional domain in dynamic foreign policy. That the foreign policy of the Islamic Republic of Iran, with the ups and downs of the past four decades and enjoying the richness of Iranian history and civilization through the consequences of conventional and conflicting patterns, has entered the field of territorialization of Islamic civilization is the main issue of the present research.Therefore, in this research, with the descriptive-analytical approach of political methodology in the foreign policy category of the Islamic Republic of Iran, we draw the capacity of territorialization of Islamic civilization with emphasis on proportionality and gradation in the principles of foreign policy.

    Keywords: Foreign Policy, Islamic civilization, territorialization, Alienating discourse
  • Mohammad Ali Basiri Pages 23-36

    Understanding a great social phenomenon like Iran's Islamic Revolution in the 20th century and its domestic and foreign achievements requires a lot of study and more time. Therefore, as a general understanding, it is possible to explain its minimal achievements so far in the domestic sphere. Therefore, the main question of the article is, "What have been the achievements of the Islamic Republic of Iran in various economic, social, cultural, scientific, political, legal, defense and military fields inside the country?" Our assumption in this article is based on the principle that by referring to statistics and figures, as well as comparing the achievements in the above fields, between before and after the Islamic revolution, there have certainly been fundamental changes in the country in recent decades; But according to the theory of sustainable development, there are still problems in the field of not destroying the environment and preserving natural resources. The effort of the article is to analyze these achievements based on statistical indicators before and after the revolution and also with the benefit of sustainable development theory. The findings of the research show that although the internal economic, social, cultural, political, etc. achievements of the Islamic Republic of Iran are acceptable, appropriate measures have not been taken in the field of environmental protection. In this research, we deal with this issue with the descriptive-analytical research method and the use of library tools.

    Keywords: Islamic Republic of Iran, Achievements, Internal developments, Sustainable Development
  • Hasan Jalal Poor *, Mohammad Javad Harati Pages 37-58
    The security of the Persian Gulf has long been studied and paid attention to by politicians in the region and the world. Generally, there are two types of views on the security of the Persian Gulf region: 1. "External view" and 2. "Internal view". This research seeks to answer the question why the concept of security in the region is different from the point of view of actors? And the role and purpose of extra-regional powers, what is the consequence of defining the concept of security in the Persian Gulf region? According to the hypothesis of the research, each of the regional players has a different understanding of the concept of security, according to their internal issues and foreign policies; Another factor in the non-agreement of regional countries in defining the concept of security is the role and goals of extra-regional countries, including the United States, in the region. This research was tested based on analytical-descriptive and comparative method and research data was collected based on documentary-library method. The theoretical framework of this research is the discussion of security based on the theory of regional security complex. The findings of the research show that in the external view, there are elements and components outside the region that define the security in the Persian Gulf, but in the internal view, it is the internal relations between the countries of the Persian Gulf region that define the security. The different perceptions that exist on both sides of the Gulf (Iran and the Arab countries bordering the Persian Gulf) regarding security have caused tension and crisis in their relations.
    Keywords: Security of Iran, Persian Gulf region, security complex, America, Security of West Asia
  • Mohammad Ali Shariati Pages 59-82

    Today, social capital is very important, and its low level means that there is not enough reserve of social trust in the society, and as a result, the links in the society are distorted and public morals are threatened, and as a result, the quality of life and social welfare are in crisis. In order to promote social capital in our country and realize the ideals of the Islamic Revolution, it is necessary to present a native theory that is appropriate to the structure and political and social conditions of our country and with a value and religion-oriented approach. In this article, using the descriptive-analytical and historical-interpretive method, it is discussed that the Shia Imamate, with its characteristics such as infallibility, knowledge and divine guidance, while presenting the best epistemic system of social capital in expanding and strengthening the most important cognitive components of social capital That is, the component of trust and its main branch, i.e. trusting belief and behavior, followed by moving towards the ideals of the Islamic Revolution, are very effective.

    Keywords: Imamate, Wilayat, Shiism, social capital, Trust, Islamic Revolution
  • Saleh Salavarzi Zade *, Zohre Kabiri Pages 83-100

    Iran has been an active actor in the field of international relations in several fields close to it and has been seeking to expand its field of acting. With the collapse of the Soviet Union and the emergence of emerging countries, Iran's attention was drawn to this region. Iran's acting in the Central Asian region has had an economic and cultural basis and has been less associated with sharp sensitivities. In this research, an attempt is made by using the descriptive-analytical research method and an interdisciplinary approach consisting of foreign policy analysis in a future-oriented and scenario-oriented format with the analysis of internal strengths and weaknesses and environmental opportunities and challenges in the form of two strategic management models (SWAT and Pestel). Analyze the effectiveness of the economic diplomacy of the Islamic Republic of Iran in the countries of Central Asia, and then provide suitable solutions for the success of the foreign policy strategies of the Islamic Republic of Iran in these countries. The findings of the research show that the economic diplomacy of the Islamic Republic of Iran in the countries of the Central Asian region is growing but not at an optimal level, and in this regard, the cultural diplomacy of the Islamic Republic of Iran in these republics is also a foundation and a guide. The economic relations of the two countries have been

    Keywords: Central Asia, economic diplomacy, Turkmenistan, Tajikistan
  • Iman Bastani Far Pages 101-124

    Since the Islamic Republic of Iran has experienced fluctuating periods of inflation and stagnation, the goal of this article is to realize a macroeconomic model based on growth with moderate inflation. Based on the method of "De Haan" and "Sumner" (2004), this article identifies the time periods of inflationary expectations in Iran's economy during 1358 and 1399 (before the outbreak of Corona) and a conceptual model of the formation of inflationary expectations and influencing variables. In its formation and intensification in the period of applying new sanctions from 1385 to 1399 for Iran's economy. The results show that Iran's economy suffered from inflationary stagnation during the years of imposed war and also with the intensification of sanctions from 1985 to the end of 1999. Since these inflationary expectations created from 1385 to 1399 are affected by the "speculative" motive, in this regard, while introducing the features of the propulsion technologies to control the speculative motives in the formation of inflationary expectations, a financing model for the propulsion technologies in the Iranian economy in order to The increasing growth of investment with mild inflation along with the control of liquidity is introduced based on the transformation of the jump in the financial balance of the government into the support of the financial balance, the private sector (real estate) and securities.

    Keywords: Macroeconomics, Inflation expectations, Speculation, technology, Financing