فهرست مطالب

نامه الهیات - سال شانزدهم شماره 63 (تابستان 1402)

نامه الهیات
سال شانزدهم شماره 63 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محسن حاکمی، انشاالله رحمتی *، عزیزالله افشارکرمانی صفحات 1-22

    فیلسوفان و اندیشمندان در ادوار مختلف به بررسی ماهیت حکمت و تقسیمات و فروع آن پرداخته اند. در فلسفه یونان تقسیمی از ارسطو در باب حکمت، توجه فلاسفه مسلمان را به خود جلب نمود و مسلمانان بر همان منوال در دوره های مشایی و اشراقی و صدرایی حکمت را بازخوانی نمودند. استاد مطهری بعنوان یک اندیشمند اسلامی نیز به موضوع حکمت، تعریف، تقسیمات و کارکرد آن وارد گردیده است. ایشان قوه عقل را دارای دو بعد شناختی و اجرایی می داند و حکمت نظری را سخنورهست ها و شناخت امور آنچنان که هستند می داند و حکمت عملی را در صدر بایدهایی که خط مشی حیات فردی و اجتماعی را مشخص می کند، معرفی می نماید. وی در نظریه حکمت نظری اسلام حکمت را دارای کارکرد انسان شناسانه و انسان سازانه می داند که هم این دو، در کنار هم رشد دهنده انسان در ابعاد مختلف نظری و عملی بوده و نهایتا یکی خاصیت چراغ و مصباحیت دارد و روشن گر مسیر است، و دیگری مفتاحیت دارد و گشاینده امور. همچنین ایشان با ورود به حوزه دانش کلام و از منظر علم کلام، حکمت و حکیم بودن را در یک راستا قلمداد و تعریف می نماید.

    کلیدواژگان: حکمت عملی، مطهری، ماهیت حکمت، حکمت نظری، جایگاه و تقسیمات
  • زینب ایزدخواستی * صفحات 46-61

    ازجمله پیش نیازهای تفسیر قرآن، در اختیار داشتن قرایت ابلاغ شده از سوی پیغمبر (ص) است، با توجه به اهمیت موضوع، اساس این پژوهش، جمع آوری قرایات در آیات جزء بیست و یکم از قرآن براساس تفسیر طبری است؛ ابن-جریرطبری صاحب تفسیر جامع البیان عن آی القرآن در تفسیر آیات به مسیله اختلاف قرایات توجه داشته است،آنچه در این نوشتار بدان پرداخته شده است، مقایسه این قرایات با قرایات موجود در تفاسیر مختلف از امامیه و اهل تسنن و دریافت این مطلب که آیا صاحب نظران دیگر، قرایت ترجیحی طبری را تایید می کنند یا خیر و این که توجیهات طبری در پذیرش قرایت خاص خود برچه معیارهایی استوار است. تامل درتفسیرطبری ما را به ضوابط و معیارهای ترجیح قرایات نزد ایشان می رساند؛ از مهم ترین این معیارها عبارتند از: 1. موافقت با رسم الخط مصحف؛ 2. موافقت با ادبیات عرب؛ 3. اجماع قراء؛ 4. هماهنگی قرایت با سیاق؛ 5. افصیحیت و اقواییت قرایت؛ 6. مطابقت قرایت با روایت.

    کلیدواژگان: اختیار، سیاق، طبری، وجوه قرایات و ترجیح قرایت
  • رضا احمدی * صفحات 47-62

    یکی از نهادهایی که در روایات و متون فقه تشریع و نصوصاتی از آن دیده می شود نهاد مکس می باشد.همینطور عبارت مذکور به مناسبت های متعددی در ادله ی فوق آورده و به آن پرداخته شده است.نقود غش، زکات و صدقات ،تجارت و معاملات،امورات ارث و موتی در فقه از بخش هایی است که از مکس و مکوس عباراتی مطرح شده است.مصادیقی از آن در متون شرع مورد کراهت و منع و افرادی نیز جایز و مشروع انگاشته شده است.در این مقاله سعی شده با روش توصیف و اسنادی ضمن تتبع در معانی مکس و تحدید آن در صدد بیان نهادی بوده که در معاملات و اسواق بصورت عقد و الزام واقع شده و مورد کاربرد قرار می گیرد.و حتی بر سایر عقود و معاملات حکومت و سیادت دارد.همچنین با بیان موارد تجویز و شرعیت آن،بعنوان یکی از مصادیق عقود معین و یا نهادی مورد ابتلاء نزد قانونگذار ایران ملحوظ گشته و در تقنین قوانین موضوعه مورد اهتمام واقع شود.

    کلیدواژگان: مکس، مماکسه، درهم
  • محسن گلپایگانی*، سعید جازاری معمویی صفحات 62-84

    سوال اصلی پژوهش این است که از دیدگاه اسلام و مسیحیت و بر اساس قرآن و عهدین، ماهیت مرگ و نقش مرگ اندیشی در حیات انسان، چه شباهت ها و تفاوت هایی باهم دارند؟ بر این اساس، با استفاده از روش کیفی توصیفی و با رویکرد تحلیل محتوای کیفی و با جمع آوری، کدگذاری و تحلیل داده های قرآن و عهدین به این نتیجه رسیدیم که مرگ در قرآن و عهد قدیم به معنای مرگ جسمانی است و تقدیر عمومی و حتمی خداوندی است. مرگ در قرآن اثر گناه نخستین نیست و نسل بشر در اثر گناه نخستین آلوده نشده اند. نقش مرگ اندیشی نیز در قرآن و عهد قدیم تا حدی شبیه به هم و بازدارندگی از خطا و گناهان از کارکردهای مهم آن در این دو منبع است؛ اما در عهد جدید این نگاه به مرگ به کلی دگرگون شده است. عهد جدید در کنار مرگ جسمانی، مرگ روحانی را به تصویر می کشد که پیامد گناه نخستین است. بر اساس این دیدگاه، همه محکوم به مرگ اند مگر کسانی که به مسیح ایمان بیاورند. بر این مبنا نقش بازدارندگی مرگ اندیشی نیز در این الهیات کمتر متصور است.

    کلیدواژگان: مرگ، مرگ اندیشی، قرآن، عهدین، بازدارندگی
  • الهیات عرفان خوشبخت، یونس واحد یاریجان *، سید حسین سجادی صفحات 85-102

    در باب حکومت اسلامی نظرات گوناگون برخاسته از نگرش های متفاوت وجود دارد به طوری که مشروعیت یا عدم مشروعیت آن را می تواند در پی داشته باشد. دربین متفکران اسلامی نیز رویکردهای گوناگونی به این دو مساله وجود دارد بطوری که برخی نظریه پردازان همچون مهدی حایری،عبدالکریم سروش و محسن کدیور به تحریم برپایی حکومت در زمان غیبت و در مقابل اشخاصی که در راس آنها می توان از امام خمینی)ره(نام برد عقیده بر تداوم اوامر اجتماعی الهی و وجوب برپایی آن را دارند و بر این اساس هر کدام ساختار خاصی از قدرت سیاسی را در طول تاریخ اسلام عرضه می دارند. از سوی دیگر،آنچه که در حاکمیت انبیاء و اولیاء، پر رنگ بودن حضور مردم در حدوث و قوام و دوام حکومت ها بوده است.به همین جهت سیستم و روش حکومت بیشتر متمرکز بر نقش اصلی مردم در حکومت و اعطا قدرت سیاسی به آنان است و این امر در اسلام شیوه ی حکومتی را بیرون می دهد و از آن حمایت به عمل می آورد، بطوری که مردم سالاری دینی را به مثابه عمده ترین ساز و کار ممکن جهت تحقق این هدف)برپایی حکومت و تداوم آن(برمی گزیند.با توجه به گزاره های ذکر شده پژوهش فوق این هدف را دنبال می کند که چگونگی تشکیل حکومت اسلامی در زمان غیبت به چه شکل بوده و مردم چه نسبتی با حاکمیت دارند.

    کلیدواژگان: اسلام، دموکراسی، حکومت، حکومت اسلامی، مردم سالاری دینی
  • محمد معرفت * صفحات 103-118

    آزادی در نظام اجتماعی به ویژه جامعه دینی با رعایت حدود و مرزهای آن، فواید و آثار مهمی دارد؛ برای نیل به چنین آرمانی باید به طور دقیق مبانی آزادی از نظر اسلام تحلیل و بررسی شود. پرسش پژوهش حاضر این است که با توجه به آموزه های اسلامی و واقعیت های فلسفی و روان شناختی، مبانی آزادی چیست و مبانی انسان شناختی آن کدامند؟ در این مقاله، با اتخاذ روش توصیفی تحلیلی روشن شد که مبانی آزادی، گزاره های خبری هستند که یا بدیهی می باشند یا در علوم دیگر اثبات می شوند و برای تعیین اصول، اهداف، عوامل، روش ها، مراحل و موانع آزادی مشروع به کار می روند؛ همچنین می توان مبانی آزادی را به سه نوع دینی, علمی و فلسفی تقسیم کرد. بر اساس استقرا، مبانی فلسفی به پنج شاخه معرفت شناختی، هستی شناختی، الاهیاتی، ارزش شناختی و انسان شناختی تقسیم می شوند. شناخت انسان و ویژگی های او، از پیش نیازهای اصلی مساله آزادی است. در این تحقیق، چهارده مبنا از مهم ترین مبانی انسان شناختی اسلامی موثر در مطالعات علوم انسانی از جمله مساله آزادی شناسایی شد.

    کلیدواژگان: مبانی، آزادی، مبانی آزادی، مبانی فلسفی، مبانی انسان شناختی
|
  • Mohsen Hakemi, Enshallah Rahmati *, azizollah afsharkermani Pages 1-22

    Philosophers and thinkers have investigated the nature of wisdom and its divisions and branches in different eras. In Greek philosophy, Aristotle's division about wisdom attracted the attention of Muslim philosophers, and Muslims reread wisdom in the same way in the Mashai, Ishraqi, and Sadra periods. Professor Motahari, as an Islamic thinker, has also entered into the subject of wisdom, its definition, divisions and functions. He considers the power of reason to have two cognitive and executive dimensions, and he considers theoretical wisdom to be the speaker of "beings" and the knowledge of things as they are, and practical wisdom to be at the top of the "musts" that determine the direction of individual and social life. , introduces. In the theory of "theoretical wisdom of Islam", he considers wisdom to have an anthropological and human-building function, both of which are the growth of man in different theoretical and practical dimensions, and finally, one of them has the property of a lamp and illuminates the path, And the other has the key and the opener of affairs. Also, by entering the field of theology and from the perspective of theology, he considers and defines being wise and wise in the same direction

    Keywords: practical wisdom, Motahari, The nature of wisdom, theoretical wisdom, position, divisions
  • zeynab izadkhasti * Pages 46-61

    AbstractZainab Izadakhasi،Assistant Professor of Shushtar Branch of Azad University.One of the prerequisites for the interpretation of the Qur'an is to have the recitations communicated by the Prophet, considering the importance of the subject, the basis of this research is to collect the recitations in the verses of the twenty-first part of the Qur'an based on the interpretation of Tabari; Ibn Jarirtbari, author of the commentary "Jami al-Bayan an Ai al-Qur'an" has paid attention to the issue of different readings in the interpretation of the verses, what is discussed in this article is to compare these readings with the readings found in different interpretations of the Imamiyyah and the Sunnis and to understand this matter. Whether other experts confirm Tabari's preferred reading or not, and what criteria Tabari's justifications for accepting his own reading are based on. Reflecting on Tabari's interpretation brings us to the criteria and criteria for the preference of recitations according to him. The most important of these criteria are: 1. Agreeing with the script of the Mushaf; 2. agreement with Arabic literature; 3. Reader consensus; 4. Coordination of reading with the context; 5. The eloquence and eloquence of recitation; 6. Matching the reading with the narration.

    Keywords: Authority, Context, Tabari, aspects of recitation, preference of recitation
  • reza ahmadi * Pages 47-62

    One of the states that saw legitmace and expreses about that in the traditions and religion texts is maks. So that coming and performs in mentions reasons at the difrents aspects . composed coins , taxes and charities , sales and deals, succession and deaths issues have a chapters extended of the maks and mucus at thats . exams at that’s in religion reason included the avoid and forbid and at the numbers written legals and allow. At this magin try by the distinguishing and investigate in the maks means explain about the state acted in the bayes and marches at the contrate and obligate and working at that. And gether have a authorit and masteric on the other contrates and bayes . so by the clear that’s allows and legality as a pointed contrate or workally states difining that at the iran legislator and describs in the passing laws.

    Keywords: maks, mumakiseh, dirham
  • Mohsen Golpayegani *, Saeed Jazari Mamoui Pages 62-84

    The main question of the research is that from the point of view of Islam and Christianity and based on the Qur'an and the Testaments, what are the similarities and differences between the nature of death and the role of death thinking in human life? Based on this, by using the descriptive qualitative method and qualitative content analysis approach and by collecting, coding and analyzing the data of the Qur'an and the Testaments, we came to the conclusion that death in the Qur'an and the Old Testament means physical death. Death in the Qur'an is not the result of original sin, and the human race is not contaminated by original sin. The role of thinking about death in the Qur'an and the Old Testament is somewhat similar, and deterring from mistakes and sins is one of its important functions in these two sources; But in the New Testament, In addition to physical death, the New Testament depicts spiritual death, which is the result of original sin. According to this view, everyone is condemned to death except those who believe in Christ. On this basis, the deterrent role of death thinking is less imagined in this theology

    Keywords: Death, Death Thinking, Qur, an, Bible, Deterrence
  • erfan khoshbakht, Younes Vahed Yarijan *, Sayyid Husayn Sadjadi Pages 85-102

    There are two fundamental issues regarding with Islamic government. Different and varied answers have been given to these two issues. So that the type of provided respond can lead to legitimacy and illegitimacy. So that some believe in boycotting the establishment of the government during the absence , and in contrast, some believe in the continuation of divine social orders and the necessity of establishing it. Accordingly, each of them offers a specific structure of political power throughout the history of Islam. But in real Islam, which is reflected in the rule of the prophets and their true successors, the approach of the people is colorful in the heart of the government. Therefore, the system and method of government, as a result of which the answers have been given, is more focused on the main role of the people in the government and the granting of political power to them. In Islam, this principle in Islam expresses and supports the method of governing. So that it chooses religious democracy as the main possible mechanism to achieve this goal establishment of government and its sustainability.

    Keywords: Islam, democracy, Islamic government, Religious Democracy, goverment
  • Muhammad Marefat * Pages 103-118

    Freedom in the social system, especially the religious society, has important benefits and effects by observing its limits and boundaries; In order to achieve such an ideal, the fundamentals of freedom from the point of view of Islam must be carefully analyzed and examined. The question of the current research is that according to Islamic teachings and philosophical and psychological realities, what are the foundations of freedom and what are its anthropological foundations? In this article, by adopting the descriptive-analytical method, it was clarified that the foundations of freedom are news propositions that are either self-evident or proven in other sciences and are used to determine the principles, goals, factors, methods, stages, and obstacles of legitimate freedom; Also, the foundations of freedom can be divided into three types: religious, scientific and philosophical. Based on induction, philosophical foundations are divided into five epistemological, ontological, theological, value-oriented and anthropological branches. Knowing man and his characteristics is one of the main prerequisites for the issue of freedom. In this research, fourteen of the most important Islamic anthropological bases effective in humanities studies, including the issue of freedom, were identified.

    Keywords: freedom, basics, Basics of Freedom, Philosophical Basics, Anthropological Basics