فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی گرگان
سال بیست و پنجم شماره 4 (پیاپی 88، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • ابراهیم پیری، امیرعلی جعفرنژادگرو*، حامد ابراهیم پور صفحات 1-10

    پای پرونیت به عنوان یکی از ناهنجاری های رایج پا می تواند بیومکانیک اندام تحتانی را تحت تاثیر قرار دهد. استفاده از انواع ارتوزهای پا از جمله کفی و بریس در درمان این عارضه بسیار رایج است. نتایج موجود در رابطه با اثر ارتوزها بر درد و بیومکانیک مبتلایان به عارضه پرونیت پا متفاوت است. این مطالعه مروری در زمینه ارزیابی اثر ارتوزهای پا و کفش ها بر بیومکانیک اندام تحتانی و تعادل در افراد دارای پای پرونیت انجام شد. جستجوی مقالات به زبان فارسی و لاتین از ابتدای سال 2004 تا انتهای سال 2022 بود که در پایگاه های تخصصی PubMed ، WOS ، Scopus ، ISC و موتور جستجو Google Scholar انجام گرفت. به علاوه نوع مطالعات جستجو شده از نوع مقالات پژوهشی اصیل، مروری و کارآزمایی بالینی بودند. 52 مقاله مرتبط با استفاده از کلید واژه های پای پرونیت، ارتوزهای پا، کفی طبی و کفش کنترل حرکتی انتخاب شدند و در نهایت 22 مقاله در ارتباط با اثر ارتوز و کفش بر عارضه پرونیت پا مورد بررسی و تحلیل قرار گرفتند. یافته های 6 مقاله نشان دهنده بهبود تعادل و به طور خاص تعادل پویا بودند. بررسی یافته های 2 مقاله حاکی از اثرات مثبت در بهبود درد پاشنه بودند. تعداد 8 مقاله نیز گزارش نمودند کاهش نیروهای وارده بر مفاصل، جذب شوک و در نتیجه جلوگیری از آسیب های دویدن مرتبط با پرونیشن و بهبود فعالیت عضلانی در هنگام استفاده از ارتوز رخ می دهد. به علاوه، 4 مقاله بهبود عملکرد ورزشی در ورزشکاران، کاهش نیروهای عکس العمل زمین و همچنین تغییر در فرکانس فعالیت عضلات را گزارش نمودند. در نهایت تعداد 2 مقاله نشان داد که کفش کنترل حرکتی مانع تشدید آسیب در نتیجه افزایش خستگی و به دنبال آن افزایش بارگذاری مکانیکی در حین دویدن می شود. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که ارتوزهای پا و کفش کنترل حرکتی می توانند اثرات مثبتی بر تعادل، بهبود فعالیت عضلات اندام تحتانی، کاهش پرونیشن پا و نیروهای وارده بر پا و مفاصل اندام تحتانی داشته باشند.

    کلیدواژگان: پا، چرخش داخلی مچ پا، ارتوزهای پا
  • سید محمدعلی شریعت زاده*، سارا آقابراتی، پریسا مالکی صفحات 11-18
    زمینه و هدف

    نانوذرات نقره به میزان زیادی در صنعت تولید می شود و دارای فعالیت های استروژنیک و اثرات سمی بر اندام های مختلف است. این مطالعه به منظور تعیین اثر نانوذرات نقره بر بافت تخمدان موش های نژاد NMRI تیمار شده با اسیدلیپوییک آلفا انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی 24 سر موش ماده بالغ نژاد NMRI به صورت تصادفی در 4 گروه 6 تایی تقسیم شدند. گروه ها شامل کنترل، نانوذرات نقره دهانی (500 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن)، آلفا لیپوییک اسید تزریقی (100 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن) و نانوذرات نقره (500 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن) توام با آلفا لیپوییک اسید (100 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن) بودند. تیمار به مدت 28 روز انجام شد. در پایان دوره تیمار خون گیری از قلب موش ها برای آنالیز پارامترهای بیوشیمیایی (مالون دی آلدیید، استروژن، پروژسترون و ظرفیت آنتی اکسیدانی تام به روش FRAP) انجام شد. با تشریح موش ها، تخمدان چپ خارج، فیکس، قالب گیری، برش گیری و پاساژبافتی انجام شد و با روش هماتوکسیلین-ایوزین رنگ آمیزی گردید. سپس بافت تخمدان برای مطالعه با روش های مختلف استریولوژیک مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    حجم کل تخمدان، کورتکس، مدولا و جسم زرد و نیز میانگین تعداد کل فولیکول های بدوی، اولیه، ثانویه و گراف در گروه نانوذرات نقره در مقایسه با گروه کنترل به طور معنی داری کاهش یافت (P<0.05). تجویز همزمان اسید لیپوییک آلفا و نانوذرات نقره اثرات نامطلوب نانوذرات نقره را بر پارامترهای فوق جبران کرد. از طرفی، میانگین تعداد انواع مختلف فولیکول ها در موش های تیمار شده با اسیدلیپوییک آلفا نسبت به گروه کنترل به طور معنی داری افزایش یافت (P<0.05). کاهش آماری معنی داری در سنجش هورمون های استروژن و پروژسترون در سرم گروه نانوذرات نقره نسبت به گروه کنترل یافت شد (P<0.05). همچنین در بررسی ظرفیت آنتی اکسیدانی سرم گروه تیمار همزمان با نانوذرات نقره + آلفا لیپوییک اسید افزایش آماری معنی داری نسبت به گروه تیمار با نانوذرات نقره مشاهده شد (P<0.05).

    نتیجه گیری

    نانوذرات نقره می تواند اثرات نامطلوب بر ساختار تخمدان و اجزای آن داشته باشد و آلفا لیپوییک اسید می تواند این اثرات مخرب را تا حدود زیادی جبران نماید.

    کلیدواژگان: نانوذرات، نقره، تخمدان، اسید لیپوئیک آلفا، موش
  • مرتضی قاسمی، فریبا محمودی*، آرش عبدالملکی، میلاد سلوکی صفحات 19-27
    زمینه و هدف

    کاربرد نانوذرات مختلف با استفاده از سنتز سبز به دلیل عوارض جانبی کمتر رو به گسترش است. این مطالعه به منظور تعیین اثر نانوذرات فریت کبالت سنتز شده با عصاره سماق بر تغییرات فاکتورهای بیوشیمیایی و هیستولوژیکی موش های صحرایی انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی 30 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار پنج ماهه با وزن تقریبی 300-250 به سه گروه کنترل (دریافت کننده سالین)، گروه های تجربی دریافت کننده درون صفاقی نانو ذره فریت کبالت سنتز شده با عصاره سماق دوزهای 10 و 20 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن تقسیم شدند. نمونه های سرمی و بافتی (کبد، کلیه و طحال) جداسازی شدند. غلظت سرمی اوره، AST ، ALT و کراتینین تعیین شد. برای اندازه گیری آنزیم های کبدی از روش فوتومتریک، برای اندازه گیری کراتینین از روش کالریمتری بدون حذف پروتیین ها براساس روش JAFFE و برای اندازه گیری اوره از تکنیک Ureas - GLDH استفاده شد. نمونه های بافتی با رنگ آمیزی هماتوکسیلین-ایوزین بررسی شدند. برای مطالعات میکروسکوپی، میکروسکوپ های الکترونی SEM و TEM مورد استفاده قرار گرفتند.

    یافته ها

    در نمونه های بافتی و فاکتورهای خونی (اوره، کراتینین، ALT و AST) گروه های تجربی در مقایسه با گروه کنترل تفاوت آماری معنی داری مشاهده نشد. همچنین در بررسی مورفولوژیکی، اندازه کبد، کلیه و طحال گروه های دریافت کننده نانوذرات فریت کبالت سنتز شده با عصاره سماق در مقایسه با گروه کنترل، طبیعی بود.

    نتیجه گیری

    نانوذره فریت کبالت سنتز شده با سماق، اثر سمی بر بافت های کبدی، طحال و کلیه موش های صحرایی نداشت.

    کلیدواژگان: نانوذره، سماق، فریت کبالت، هیستولوژی، موش صحرایی
  • سید محمدعلی شریعت زاده*، زهرا سوری، پریسا مالکی صفحات 28-37
    زمینه و هدف

    با توجه به افزایش استفاده از نانوذرات نقره در محصولات مختلف از جمله محصولات صنعتی و پزشکی، نگرانی های جدی در مورد خطرات بالقوه نانوذرات نقره ایجاد شده است. این مطالعه به منظور تعیین اثر نانوذرات نقره بر بافت کلیه موش های نژاد NMRI تیمار شده با کویرستین انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی 24 سر موش نر بالغ نژاد NMRI به صورت تصادفی در 4 گروه 6 تایی تقسیم شدند. گروه ها شامل کنترل، نانوذرات نقره (500 mg/kg/bw)، کویرستین (50 mg/kg/bw) و گروه نانوذرات نقره (500 mg/kg/bw) + کویرستین (50 mg/kg/bw) بودند. نانوذرات نقره روزانه به مدت 35 روز با روش دهانی خورانده شد. کویرستین روزانه به مدت 42 روز به صورت داخل صفاقی تزریق شد. در پایان مطالعه، پس از خونگیری از موش ها، مراحل تشریح، پاساژ بافتی، رنگ آمیزی هایدن هان - آزان انجام شد. حجم کل کلیه، کورتکس و مدولا، جسمک کلیوی و گلومرول به روش استریولوژی ارزیابی شد. بررسی کیفی سلول های آپوپتوتیک به روش تانل انجام شد. میزان مالون دی آلدیید (MDA) سرم خون به عنوان شاخص پراکسیداسیون لیپیدی با روش Buege و Aust تعیین شد.

    یافته ها

    از مقایسه وزن بدن و کلیه، حجم کل کلیه،کورتکس و مدولا در گروه نانوذرات نقره با گروه کنترل اختلاف آماری معنی داری مشاهده نشد. گروه نانوذرات نقره افزایش معنی داری در میانگین حجم کل جسمک کلیوی، گلومرول، تافت، غشای کپسول بومن و میزان MDA نسبت به گروه کنترل نشان داد (P<0.05). همچنین کاهش آماری معنی داری در گروه نانوذرات نقره در میانگین حجم کل فضای کپسول بومن و کاپیلاری نسبت به گروه کنترل مشاهده شد (P<0.05). کویرستین توانست اثرات مخرب نانوذرات نقره بر روی سلول های کلیوی را تا حد گروه کنترل کاهش دهد؛ ولی آپوپتوز در سلول های کلیوی در گروه تیمار با کویرستین نشان داده نشد. بررسی سلول ها در گروه نانوذرات نقره نشان دهنده ایجاد آپوپتوز بود. میزان MDA سرم گروه نانوذرات نقره نسبت به سایر گروه ها افزایش آماری معنی داری نشان داد (P<0.05).

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که کویرستین می تواند اثرات مخرب نانوذرات نقره بر روی سلول های کلیوی را تا حد گروه کنترل کاهش دهد.

    کلیدواژگان: نانوذرات، نقره، کوئرستین، کلیه، موش
  • اسما شاکری، روح الله حق شناس* صفحات 38-44
    زمینه و هدف

    چاقی و اضافه وزن که از نشانه های آن التهاب مزمن است؛ با تغییر متابولیسم تریپتوفان مرتبط بوده و منجر به بروز بسیاری از بیماری ها می شود. تمرینات ورزشی از جمله روش های کنترل چاقی و اضافه وزن هستند. این مطالعه به منظور تعیین اثر هشت هفته تمرین استقامتی بر سطح سرمی اسیدآمینه تریپتوفان و توده بدن زنان دارای اضافه وزن انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه شبه تجربی روی 24 زن دارای اضافه وزن در دو گروه 12 نفری کنترل و تجربی انجام شد. میانگین و انحراف استاندارد سنی گروه کنترل و تجربی به ترتیب 41.16±3.45 سال و 41.08±2.93 سال بود. اندازه گیری توده بدن با استفاده از دستگاه سنجش بدن و نمونه های خونی در دو نوبت پیش از آزمون و پس آزمون و در حالت 12 ساعت ناشتایی انجام گردید. آزمودنی های گروه تجربی 8 هفته تمرین استقامتی به مدت 3 جلسه در هفته و با شدت 75-60 درصد حداکثر ضربان قلب ذخیره انجام دادند. سطح سرمی تریپتوفان به روش الایزا اندازه گیری شد.

    یافته ها

    هشت هفته تمرین استقامتی سبب افزایش سطح سرمی تریپتوفان، کاهش توده چربی و کاهش شاخص توده بدنی گردید (P<0.05) و نیز سبب افزایش غیرمعنی دار آماری توده بدون چربی در زنان دارای اضافه وزن گردید.

    نتیجه گیری

    هشت هفته تمرین استقامتی می تواند در بهبود وضعیت فیزیولوژیکی و ترکیب بدنی زنان دارای اضافه وزن موثر باشد.

    کلیدواژگان: تمرین استقامتی، تریپتوفان، ترکیب بدنی، اضافه وزن
  • هدیه عزیزی، حمیده منچری*، طراوت عرب تربتی صفحات 45-50
    زمینه و هدف

    شیوع COVID-19 آثار روانشناختی زیادی بر بستگان بیماران مبتلا به ویروس کرونا گذاشته است که می تواند بر سلامت جسمانی آنان اثر گذارد. این مطالعه به منظور تعیین اختلال وسواسی - جبری (Obsessive-Compulsive Disorder: OCD) و ارتباط آن با سلامت جسمانی بستگان بیماران مبتلا به COVID-19 انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه مورد شاهدی روی 98 نفر از بستگان با بیمار مبتلا به COVID-19 (گروه مورد) با میانگین سنی 38.56±9.09 سال و 98 نفر خانواده بدون بیمار (گروه شاهد) با میانگین سنی 35.79±9.88 سال در مراجعین به مراکز بهداشتی شهر گرگان طی سال 1401 انجام شد. انتخاب آزمودنی ها به روش نمونه گیری تصادفی ساده بعد از استخراج لیست بیماران مبتلا به COVID-19 از سامانه ناب مراکز بهداشتی انجام شد. به ازای هر یک مورد انتخاب شده با توجه به لیست خانواده ها در سامانه ناب، به صورت تصادفی ساده، یک خانواده که عدم ابتلا به COVID-19 در آنها تایید شده بود؛ به عنوان گروه شاهد در نظر گرفته شدند. ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه اختلال وسواسی - جبری Yael Brownو پرسشنامه سلامت جسمانی (PHQ) (Physical Health Questionnaire) بودند.

    یافته ها

    میانگین نمره OCD در گروه مورد (6.46±5.87) به طور معنی داری بیشتر از گروه شاهد (2.04±3.76) بود (P<0.05). میانگین نمره اختلال در سلامت جسمانی گروه مورد (7.60±4.32) به طور معنی داری بیشتر از گروه شاهد (3.43±3.98) تعیین شد (P<0.05). در هر دو گروه مورد و شاهد، بین وسواس و سلامت جسمی همبستگی خطی مستقیم و معنی داری یافت شد (P<0.001, r=0.39).

    نتیجه گیری

    میزان اختلال وسواس فکری - جبری و اختلال سلامت جسمانی بستگان بیماران مبتلا به COVID-19 بیشتر از بستگان بدون بیمار مبتلا به COVID-19 است.

    کلیدواژگان: کرونا ویروس، COVID-19، وسواس فکری - جبری، سلامت
  • فرهاد پورفرضی، قاسم فتاح زاده اردلانی*، مهدی عالی پور اردی صفحات 51-56
    زمینه و هدف

    هلیکوباکترپیلوری یک عفونت باکتریایی مزمن در انسان است و ارتباط آن با بیماری صرع در مطالعاتی گزارش شده است. این مطالعه به منظور مقایسه فراوانی عفونت هلیکوباکترپیلوری در بیماران مبتلا و غیرمبتلا به صرع انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه مورد شاهدی روی 234 بیمار مبتلا به صرع نوع فوکال و ژنرالیزه (گروه مورد شامل 88 مرد و 146 زن) مراجعه کننده به بیمارستان علوی شهر اردبیل و 234 فرد غیرمبتلا به بیماری صرع (گروه شاهد شامل 88 مرد و 146 زن) طی سال 1398 انجام شد. از آزمودنی ها نمونه مدفوع برای بررسی آنتی ژن مدفوعی هلیکوباکترپیلوری گرفته شد. اطلاعات دموگرافیک شامل سن، جنس و محل سکونت، مصرف الکل، سیگار، قلیان و اپیوم و همچنین نتیجه تست آنتی ژن مدفوعی هیلکوباکترپیلوری در چک لیستی جمع آوری گردید.

    یافته ها

    فراوانی عفونت هیلکوباکترپیلوری در گروه مورد 67.2% و در گروه شاهد 71.1% تعیین شد و بین دو گروه مورد و شاهد تفاوت آماری معنی داری یافت نشد. مصرف سیگار و اپیوم ارتباط آماری معنی دار با صرع داشتند (P<0.05). همچنین افراد مصرف کننده اپیوم نسبت به سایر افراد 6.92 برابر شانس ابتلا بیشتری نسبت به عفونت هیلکوباکترپیلوری داشتند (CI95%=1.05-45, P<0.04, OR=6.92).

    نتیجه گیری

    بین ابتلا به عفونت هیلکوباکترپیلوری در بیماران صرعی با افراد غیرمبتلا به صرع در اردبیل، تفاوتی نبوده است.

    کلیدواژگان: صرع، هلیکوباکترپیلوری، نمونه مدفوع
  • آتنا مهرآرا، آرزو میرفاضلی، محمدجعفر گلعلی پور* صفحات 57-62
    زمینه و هدف

    در سال های اخیر مطالعاتی برای تعیین میزان شیوع ناهنجاری های مادرزادی در نقاط مختلف ایران انجام شده که اغلب آنها روی موالید زنده صورت گرفته است. این مطالعه به منظور تعیین ناهنجاری جنینی در بارداری های منجر به سقط قانونی استان گلستان انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی - تحلیلی روی 199 زن باردار با سن بارداری کمتر از 20 هفته دارای مجوز سقط جنین از پزشکی قانونی استان گلستان طی 9 ماه در سال های 98-1397 انجام شد. مشخصات دموگرافیک شامل سن، قومیت و نسبت فامیلی والدین به همراه نوع ناهنجاری جنینی ثبت گردید.

    یافته ها

    با توجه به تعداد 29460 متولدین استان گلستان طی دوره 9 ماهه، شیوع ناهنجاری های جنینی 6.75 در هزار تولد تعیین شد. میزان بروز ناهنجاری جنینی به ترتیب 6.78 ، 6.68 و 5.65 در هزار تولد در قومیت های فارس بومی (80 مورد)، ترکمن (65 مورد)، سیستانی (34 مورد) و مابقی قومیت ها (20 مورد) تعیین گردید. با توجه به نامشخص بودن جنسیت 80 جنین، میزان بروز ناهنجاری به ترتیب 4.36 و 3.72 در هزار تولد در جنین های دختر (63 مورد) و جنین های پسر (56 مورد) تعیین گردید. شایع ترین ناهنجاری جنینی به ترتیب شامل دستگاه عصبی مرکزی (49 مورد، 24.62%)، ناهنجاری کروموزومی (47 مورد، 23.61%) و نقایص قلبی - عروقی (26 مورد، 13.06%) تعیین شدند. بین سن، قومیت و نسبت فامیلی والدین با شیوع ناهنجاری جنینی ارتباط آماری معنی داری یافت نشد.

    نتیجه گیری

    شایع ترین ناهنجاری جنینی منجر به سقط مربوط به دستگاه عصبی تعیین شد. بین بروز ناهنجاری جنینی با سن، قومیت و نسبت فامیلی والدین ارتباطی وجود نداشت.

    کلیدواژگان: ناهنجاری های مادرزادی، سقط قانونی، ناهنجاری های سیستم عصبی، ناهنجاری کروموزومی، ناهنجاری مادرزادی قلب
  • شهاب الدین ملازائی، امیرعباس مینایی فر*، محبوبه میرحسینی، سعدیه دهقانی فیروزآبادی صفحات 63-70
    زمینه و هدف

    ویروس کرونا با بروز مکانیسم هایی همچون افزایش ترومبوز می تواند منجر به نارسایی ارگان ها شود که در پی آن لاکتات دهیدروژناز افزایش می یابد. این مطالعه به منظور تعیین سطح سرمی لاکتات دهیدروژناز مبتلایان به COVID-19 و عوامل موثر بر مرگ و میر آنان انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی تحلیلی روی 212 بیمار (57 مرد و 155 زن) مبتلا به COVID-19 با میانگین سنی 49.19±10.6 سال مراجعه کننده به بیمارستان امام علی(ع) شهر چابهار طی شش ماه اول سال 1400 انجام شد. پس از کسب رضایت آگاهانه و اطلاعات دموگرافیک، از بیماران خون محیطی هپارینه اخذ شد. سطح لاکتات دهیدروژناز با استفاده از دستگاه اتوآنالیزور تعیین شد.

    یافته ها

    29 نفر (13.67%) از بیماران فوت نمودند. میانگین سطح سرمی لاکتات دهیدروژناز بیماران فوت شده (708.420±96.25 U/L) در مقایسه با بیماران در قید حیات (640.360±96.80 U/L) از نظر آماری معنی داری نبود. در مقایسه بین دو گروه زنده مانده و فوت شده 25 درصد بیماران فوت شده در بخش مراقبت های ویژه بستری و 90.90% بیماران زنده مانده در بخش داخلی بستری بودند (P<0.05). همه فوت شدگان و 85.85% زنده ماندگان سن 40 سال و بیشتر داشتند و این اختلاف از نظر آماری معنی دار نبود. 24.56% جانباختگان مرد و 90.32% بیماران زنده مانده زن بودند (P<0.05). 22.72% جانباختگان دارای تحصیلات دانشگاهی و 88.69% بیماران زنده مانده دارای تحصیلات دیپلم و زیر دیپلم بودند (P<0.05). 71.42% بیماران فوت شده لاغر و 91.37% بیماران زنده مانده دچار اضافه وزن بودند (P<0.05)

    نتیجه گیری

    بین سطح سرمی لاکتات دهیدروژناز بهبودیافتگان و جان باختگان بیماری COVID-19 تفاوتی وجود نداشت. سن 40 سال و بیشتر، شاخص توده بدنی لاغر و چاق مرضی، جنسیت مرد و نیاز به بستری در بخش مراقبت های ویژه از عوامل خطر تعیین شدند.

    کلیدواژگان: کرونا ویروس، COVID-19، لاکتات دهیدروژناز، مرگ و میر
  • بابک رنجبر، فریدا عابسی*، ثریا خفری صفحات 71-79
    زمینه و هدف

    گسترش سینوس فرآیندی فیزیولوژیک است که در سلول های رشدی سینوس های پارانازال اتفاق افتاده و به مرور سبب افزایش حجم آنها می شود که موجب ایجاد چالش هایی در فرآیند کاشت دندان و ایمپلنت می گردد. این مطالعه به منظور ارزیابی مورفومتریک سینوس ماگزیلاری توسط توموگرافی کامپیوتری با اشعه مخروطی (CBCT) انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی تحلیلی روی تصاویر CBCT 100 فرد (52 مرد و 48 زن) با میانگین سنی 45.32±17.41 سال در محدوده سنی 27 تا 63 سال مراجعه کننده به کلینیک رادیولوژی تخصصی دهان و فک و صورت در شهر بابل طی سال 1398 انجام شد. میزان گسترش سینوس ماگزیلاری در نمای پانورامیک لایک بر اساس میزان اکستنشن آن بر حسب اولین دندان در قدام و آخرین دندان در خلف ثبت گردید. در نرم افزار NNT در قسمت ایجاد تصاویر پانورامیک لایک ابتدا در مقاطع اگزیال نقطه شروع سینوس ماگزیلاری از سمت اکلوزال مشخص شد و ابعاد مدیولترالی به فواصل 3 میلی متر بالاتر و 3 میلی متر پایین تر اندازه گیری شد.

    یافته ها

    بیشترین میزان پیشروی سینوس در قدام سمت راست مربوط به مزیال دندان 5 (15 درصد) و بیشترین میزان پیشروی سینوس در قدام سمت چپ مربوط به دیستال دندان 3 (15 درصد) و مزیال دندان 4 (15 درصد) بودند که تفاوت آماری معنی داری نداشتند. بیشترین پیشروی در قدام به تفکیک مربوط به دیستال دندان کانین و مزیال پرمولار اول بود. میانگین پیشروی سینوس در جهت مدیولترال 3 میلی متر بالاتر از کف بینی راست در زنان بیشتر از مردان بود (P<0.05). جنسیت و سن با پیشروی سینوس ماگزیلاری ارتباط آماری معنی داری نداشتند.

    نتیجه گیری

    پیشروی سینوس ماگزیلاری در راست و چپ و همچنین در مردان و زنان در سنین متفاوت به طور تقریبی برابر بود.

    کلیدواژگان: سینوس ماگزیلاری، رادیوگرافی پانورامیک، توموگرافی کامپیوتری با اشعه مخروطی
  • نرگس امینی شیرازی، سعید رضایی*، مریم اساسه، محمدپارسا عزیزی صفحات 80-89

    اختلال پردازش دیداری به صورت گسترده در میان افراد مبتلا به اتیسم دیده می شود. این مطالعه به منظور تدوین برنامه تلفیقی توانبخشی حسی مبتنی بر ویبرواکوستیک و واقعیت مجازی و بررسی اثربخشی آن بر پردازش دیداری کودکان اتیستیک انجام شد. این گزارش مورد از نوع آزمایشی با طرح ABC روی 5 کودک مبتلا به اختلال اتیسم مراجعه کننده به کلینیک توانبخشی ذهن آرا در نیمه دوم سال 1400 انجام شد. ابتدا برنامه تلفیقی طی 10 جلسه 30 دقیقه ای بر روی 2 آزمودنی که به صورت تصادفی از میان نمونه ها انتخاب شده بودند؛ اجرا شد. پس از مشخص شدن اعتبار برنامه، 3 آزمودنی دیگر وارد مطالعه شدند. از پرسشنامه نیمرخ حسی2 استفاده شد. در مرحله خط پایه، پایان هر جلسه مداخله و پیگیری یک ماهه پرسشنامه ها تکمیل شد. برای تحلیل داده ها از تحلیل دیداری، درصد بهبودی، درصد داده های همپوش و غیرهمپوش استفاده شد. مداخله انجام شده برای هر پنج آزمودنی اثربخش ارزیابی شد. به طوری که برای آزمودنی های شماره 1، 2، 3، 4 و 5 داده های غیرهمپوش به ترتیب 90 درصد، 90 درصد، 70 درصد، 100 درصد و 90 درصد حاصل شد. نتایج این مطالعه نشان داد که می توان از برنامه تلفیقی توانبخشی حسی برای بهبود پردازش دیداری افراد مبتلا به اتیسم استفاده نمود.

    کلیدواژگان: اختلال طیف اتیسم، پردازش دیداری، واقعیت مجازی
  • نازنین حنفی بجد*، سید علی معزی بادی صفحات 90-94

    درد غیرمعمول قفسه سینه اغلب در زنان مسن مبتلا به دیابت، فشار خون بالا و بیماری های قلبی مشاهده می شود. تاکنون برخی از تظاهرات غیرمعمول انفارکتوس میوکارد گزارش شده است که شامل گوش درد، درد پهلو، خستگی، گردن درد، تهوع و استفراغ، تنگی نفس و درد شانه است. ما در این مقاله یک مورد از علایم نادر بیماری قلبی عروقی را با علایم ارجاعی از جمله درد کولیک شکمی گزارش می نماییم. بیمار مردی 55 ساله با سابقه دیابت و تحت درمان با انسولین بود که به مدت دو روز دچار دردکولیک، تندرنس دوره ای اپی گاستر و تهوع و استفراغ مکرر شده بود. در ابتدا مشکوک به پانکراتیت بود؛ اما با توجه به این که سطح آنزیم آمیلاز و لیپاز نرمال بود و شواهدی مبنی بر وجود مایع آزاد شکمی و لگنی با توجه به نتایج سونوگرافی مشاهده نشد؛ فرضیه پانکراتیت رد شد. بیمار علی رغم نرمال بودن نوار قلب اولیه تا شب قبل از ویزیت توسط متخصص قلب، درد شدیدتری را تجربه کرد و بنابراین تا پایان همان شب به بخش داخلی قلب ارجاع شد که پس از آنژیوگرافی مشخص گردید که شاخه OM1 (Obtuse Marginal) عروق کرونری تنگی شدید (90-99%) دارند. یکی از تظاهرات غیرمعمول انفارکتوس میوکارد، تندرنس شکمی و درد کولیک است. در بیمارانی که عوامل خطر قلبی مانند دیابت و بیماری مزمن کلیه دارند؛ بایستی تظاهرات غیرشایع علی رغم وجود نوار قلب طبیعی بررسی گردد.

    کلیدواژگان: انفارکتوس میوکارد، درد قفسه سینه، کولیک
|
  • Ebrahim Piri, AmirAli Jafarnezhadgero*, Hamed Ebrahimpour Pages 1-10

    Foot pronation, as one of the prevalent foot abnormalities, can influence the biomechanics of the lower limbs. The use of various foot orthoses, including insoles and braces, is very common in eliminating this problem. The results obtained regarding the effect of orthoses on pain and biomechanics of individuals with foot pronation are different. The present review study was conducted to evaluate the effects of foot orthoses and shoes on the biomechanics of the lower limbs and balance in individuals with foot pronation. The articles were searched in Persian and Latin languages during 2004-22 in the databases of PubMed, Web of Science (WOS), Scopus, Islamic Science Citation (ISC), and Google Scholar search engine. Moreover, the types of the searched studies were original research, review studies, and clinical trials. Using keywords of Foot pronation, Foot orthoses, Medical soles, and Motion-control shoes, 52 relevant articles were selected, and 22 articles regarding the effects of orthoses and shoes on foot pronation were finally analyzed. Eight articles also reported that reducing forces imposed on the joints, absorbing shock, preventing pronation-related running injuries, and improving muscle activity occurred when using orthosis. Furthermore, 4 articles reported improving sports performance in athletes, reducing the ground reaction forces, and changing the frequency of muscle activity. Finally, 2 articles showed that motion-control shoes prevented intensifying the injury due to increased fatigue and subsequently increased mechanical loading during running. The results of the present study demonstrated that foot orthoses and motion-control shoes could have positive effects on balance, improving the activities of the lower limbs and reducing foot pronation and force imposed on the foot and lower limb joints.

    Keywords: Foot, Pronation, Foot Orthoses
  • Seyed Mohammad Ali Shariatzadeh*, Sara Aghabarati, Parisa Maleki Pages 11-18
    Background and Objective

    Silver nanoparticles are produced in large quantities in the industry and have estrogenic activities and toxic effects on different organs. This study was conducted to determine the effect of silver nanoparticles on the ovarian tissue of NMRI rats treated with alpha lipoic acid.

    Methods

    In this experimental study, 24 female NMRI rats were randomly divided into 4 groups of 6. The groups included the control group, oral silver nanoparticles (500 mg/kg of body weight), injected alpha lipoic acid (100 mg/kg of body weight), and silver nanoparticles (500 mg/kg of body weight) plus alpha lipoic acid (100 mg/kg body weight). The treatment was performed for 28 days. After the treatment period, blood sampling was performed from the rats’ hearts to analyze biochemical parameters (malondialdehyde, estrogen, progesterone, and total antioxidant capacity using the ferric reducing ability of plasma (FRAP) method). By dissecting the rats, the left ovaries were removed, fixed, molded, and cut, tissue passaging was performed, and the ovaries were stained using the hematoxylin-eosin method. Then, the ovarian tissue was evaluated by different stereological methods.

    Results

    The total mean ovarian volume, the cortex volume, the medulla volume, and the corpus luteum volume, and the total number of primordial, primary, secondary, and Graafian follicles were significantly reduced in the silver nanoparticles group compared to the control group (P<0.05). The simultaneous administration of alpha lipoic acid and silver nanoparticles compensated for the adverse effects of silver nanoparticles on the above parameters. On the other hand, the mean number of different types of follicles in the rats treated with alpha lipoic acid significantly increased compared to the control group (P<0.05). A statistically significant reduction was observed in the measurement of estrogen and progesterone hormones in the serum of the silver nanoparticles group compared to the control group (P<0.05). Moreover, in assessing the antioxidant capacity of the serum of the group treated simultaneously with silver nanoparticles + alpha lipoic acid, a statistically significant increase was observed compared to the group treated with silver nanoparticles (P<0.05).

    Conclusion

    Silver nanoparticles can have adverse effects on the structure of the ovary and its components, and alpha lipoic acid can largely compensate for these detrimental effects.

    Keywords: Nanoparticles, Silver, Ovary, Alpha Lipoic Acid, Mice
  • Morteza Ghasemi, Fariba Mahmoudi*, Arash Abdolmaleki, Milad Soluki Pages 19-27
    Background and Objective

    The application of different nanoparticles using green synthesis is increasing due to fewer complications. This study was conducted to identify the effect of cobalt ferrite nanoparticles synthesized with sumac extract on changes in biochemical and histological factors in rats.

    Methods

    In this experimental study, 30 five-month-old male Wistar rats with an approximate weight of 250-300 mg/kg of body weight were divided into three groups: The control group (saline receiving), the experimental groups receiving intraperitoneal cobalt ferrite nanoparticles synthesized with sumac extract at a dose of 10 and 20 mg/kg of body weight. Serum and tissue samples (liver, kidney, and spleen) were isolated. Serum concentrations of urea, aspartate aminotransferase (AST), alanine aminotransferase (ALT), and creatinine were determined. The photometric method was used to measure liver enzymes, the calorimetric method without omitting proteins based on the Jaffe method was used to measure creatinine, and the urease-glutamate dehydrogenase (GLDH) method was used to measure urea. Tissue samples were assessed by hematoxylin-eosin staining. Transmission electron microscopy (TEM) and scanning electron microscope (SEM) microscopic studies were used for microscopic investigations.

    Results

    No statistical significance was observed in blood samples and factors (urea, creatinine, ALT, and AST) in the experimental groups compared to the control group. Similarly, in the morphological investigation, the size of the liver, kidney, and spleen of the groups receiving cobalt ferrite nanoparticles synthesized with sumac extract was normal compared to the control group.

    Conclusion

    Cobalt ferrite nanoparticles synthesized with sumac had no toxic effect on the rats’ liver, spleen, and kidney tissues.

    Keywords: Nanoparticles, Rhus, Cobalt Ferrite, Histology, Rats
  • Seyed Mohammad Ali Shariatzadeh*, Zahra Soori, Parisa Maleki Pages 28-37
    Background and Objective

    Considering the increasing use of silver nanoparticles in various products, including industrial and medical products, serious worries have been created regarding the potential dangers of silver nanoparticles. This study was conducted to determine the effect of silver nanoparticles on the kidney tissues of quercetin-treated NMRI rats.

    Methods

    In this experimental study, 24 adult male NMRI rats were randomly divided into 4 groups of 6. The groups included the control group, the silver nanoparticles group (500 mg/kg/bw), the quercetin group (50 mg/kg/bw), and the silver nanoparticles (500 mg/kg/bw) + quercetin (50 mg/kg/bw) group. Silver nanoparticles were fed orally on a daily basis for 35 days. Quercetin was injected intraperitoneally on a daily basis for 42 days. At the end of the study, after taking blood from the rats, the dissection, tissue passaging, and Heidenhain’s Azan staining stages were carried out. The total volumes of the kidney, cortex and medulla, renal corpuscle, and glomerulus were evaluated by a stereological method. A qualitative assessment of apoptotic cells was performed using the tunnel method. The amount of malondialdehyde (MDA) in blood serum was specified as an indicator of lipid peroxidation by the Buege and Aust method.

    Results

    Comparing the body weight and kidneys, and the total kidney, cortex, and medulla volumes showed no statistically significant difference between the silver nanoparticles group and the control group. The silver nanoparticles group showed a significant increase in the total mean renal corpuscle volume, glomerular volume, tuft volume, Bowman’s capsule membrane volume, and the amount of MDA compared to the control group (P<0.05). Also, a statistically significant reduction was observed in the silver nanoparticles group in the total mean volume of Bowman’s capsule and capillary spaces compared to the control group (P<0.05). Quercetin could reduce the detrimental effects of silver nanoparticles on kidney cells as much as the control group; however, apoptosis was not shown in kidney cells in the group treated with quercetin. Assessing the cells in the silver nanoparticles group indicated the creation of apoptosis. The amount of serum MDA in the silver nanoparticles group showed a statistically significant increase compared to other groups (P<0.05).

    Conclusion

    The results of this study demonstrated that quercetin could reduce the detrimental effects of silver nanoparticles on kidney cells as much as the control group.

    Keywords: Nanoparticles, Silver, Quercetin, Kidney, Mice
  • Asma Shakeri, Rouhollah Haghshenas* Pages 38-44
    Background and Objective

    Obesity and overweight, one of which symptoms is chronic inflammation, is associated with changes in tryptophan metabolism, culminating in numerous diseases. Sport training is among the ways to control obesity and overweight. This study was conducted to determine the effect of eight weeks of endurance training on amino acid tryptophan serum levels and body mass of overweight women.

    Methods

    This quasi-experimental study was conducted on 24 overweight women in two groups of 12 people, including the control and experimental groups. The mean age and standard deviation of the control and experimental groups were 41.16±3.45 and 41.08±2.93 years, respectively. The body mass was measured using the anthropometric device, and blood samples were taken in the pre-test and post-test in a 12-hour fasting condition. The subjects of the experimental group underwent endurance training 3 sessions a week for 8 weeks with an intensity of 60% to 75% of the maximal heart rate reserve. Serum tryptophan level was measured by enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) method.

    Results

    Eight weeks of endurance training led to enhancing serum tryptophan levels, reducing fat mass, and reducing body mass index (BMI) (P<0.05), and also resulted in a statistically insignificant increase in fat-free mass in overweight women.

    Conclusion

    Eight weeks of endurance training could be effective in improving the physiological status and body composition of overweight women.

    Keywords: Endurance Training, Tryptophan, Body Composition, Overweight
  • Hedieh Azizi, Hamideh Mancheri*, Taravat Arab Torbati Pages 45-50
    Background and Objective

    The outbreak of coronavirus disease 2019 (COVID-19) has had many psychological impacts on the relatives of patients with COVID-19, which can influence their physical health. This study was conducted to determine Obsessive-Compulsive Disorder (OCD) and its link to the physical health of relatives of patients with COVID-19.

    Methods

    This case-control study was conducted on 98 relatives of patients with COVID-19 (the case group) with a mean age of 38.56±9.09 years and 98 family members without patients (the control group) with a mean age of 35.79±9.88 years referring to health centers in Gorgan, Iran during 2022. The subjects were selected by a simple random sampling method after extracting the list of patients with COVID-19 from the Health Information Software (NAB) system of health centers. For each selected case, according to the list of families in the NAB system, a family confirmed with a lack of COVID-19 infection was selected as the control group using the simple random sampling method. The data collection tools included the Yale-Brown obsessive-compulsive scale (Y-BOCS) and the patient health questionnaire-15 (PHQ-15).

    Results

    The mean OCD score in the case group (6.46±5.87) was significantly higher than that in the control group (2.04±3.76) (P<0.05). The mean physical health disorder of the case group (7.60±4.32) was significantly higher than that in the control group (3.43±3.98) (P<0.05). A significant direct linear correlation was found between OCD and physical health in both groups (r=0.39, P<0.001).

    Conclusion

    The levels of OCD and physical health disorders were significantly higher in family members with a COVID-19 patient than in family members without a COVID-19 patient.

    Keywords: COVID-19, Obsessive-Compulsive Disorder, Health, Coronavirus
  • Farhad Pourfarzi, Ghasem Fattahzadeh-Ardalani*, Mehdi Aalipour-Erdi Pages 51-56
    Background and Objective

    Helicobacter pylori infection is a chronic bacterial infection in humans, and its link to epilepsy has been reported in some studies. This study was conducted to compare the frequency of Helicobacter pylori infection in patients with and without epilepsy.

    Methods

    This case-control study was conducted on 234 patients with focal and generalized epilepsy (the case group consisted of 88 males and 146 females) referring to Alavi Hospital in Ardabil, Iran and 234 individuals without epilepsy (the control group consisted of 88 males and 146 females) during 2019. Stool samples were taken from the subjects to assess the Helicobacter pylori stool antigen. Demographic information, including age, gender, place of residence, a history of alcohol, cigarette, hookah, and opium use, and the test result of the Helicobacter pylori stool antigen, were collected in a checklist.

    Results

    The frequency of Helicobacter pylori infection was determined to be 67.2% in the case group and 71.1% in the control group, and no statistically significant difference was found between the case and control groups. Cigarette and opium use had statistically significant relationships with epilepsy (P<0.05). Moreover, opium users had a 6.92 times higher odds rate (OR) of contracting Helicobacter pylori infection than other individuals (CI 95%=1.05-45, OR=6.92, P<0.04).

    Conclusion

    No difference was observed in Helicobacter pylori infection between individuals with and without epilepsy.

    Keywords: Epilepsy, Helicobacter pylori, Feces Sample
  • Atena Mehrara, Arezou Mirfazeli, MohammadJafar Golalipour* Pages 57-62
    Background and Objective

    In recent years, studies have been conducted to determine the prevalence rate of congenital abnormalities in different regions of Iran, most of which were conducted on live births. This study was conducted to determine fetal abnormalities in pregnancies leading to legal abortion in Golestan province.

    Methods

    This descriptive-analytical study was conducted on 199 pregnant women with a gestational age of less than 20 weeks with abortion licenses from the Forensic Medicine Center of Golestan province over 9 months during 2018-19. Demographic characteristics, including parents’ age, ethnicity, and family relationship, and the type of fetal abnormalities were recorded.

    Results

    Given 29,460 births in Golestan province over a 9-month period, the prevalence of fetal abnormalities was determined to be 6.75 per thousand births. The incidence rates of fetal abnormalities were determined to be 6.78, 6.68, 7.69, and 5.65 per thousand births in native Fars (80 cases), Turkmen (65 cases), Sistani (34 cases), and other (20 cases) ethnic groups, respectively. Since the gender of 80 fetuses was unknown, the incidence rates of abnormality were determined to be 4.36 and 3.72 per thousand births in female (63 cases) and male (56 cases) fetuses, respectively. The most common fetal abnormalities included central nervous system (n=49, 24.62%), chromosomal abnormalities (n=47, 23.61%), and cardiovascular impairments (n=26, 13.06%). The incidence of fetal abnormalities was not found to have a statistically significant relationship with parents' age, ethnicity, and family relationship.

    Conclusion

    The most prevalent fetal abnormality was related to central nervous system disorders. The incidence of fetal abnormalities had no relationship with the parents’ age, ethnicity, and family relationship.

    Keywords: Congenital Abnormalities, Legal Abortion, Nervous System Malformations, Chromosome Abnormality, Congenital Heart Defect
  • Shahabuddin Mollazaei, Amirabbas Minaeifar*, Mahboubeh Mirhosseini, Sadieh Dehghani Firouzabadi Pages 63-70
    Background and Objective

    Coronavirus disease 2019 (COVID-19) can lead to organ failure by the occurrence of mechanisms such as increased thrombosis and, subsequently, increased lactate dehydrogenase (LDH). This study was conducted to determine LDH serum levels in COVID-19 patients and the factors affecting their mortality.

    Methods

    This descriptive-analytical study was conducted on 212 patients (57 males and 155 females) with COVID-19 with a mean age of 49.19±10.6 referring to Imam Ali Hospital in Chabahar, Iran during 2021. After obtaining patients’ informed consent and demographic information, the heparinized peripheral blood sample was taken from them. The LHD levels were determined using an autoanalyzer.

    Results

    Twenty-nine (13.67%) patients died. The mean LDH serum level of 29 deceased patients (708.420±96.25 U/L) was not statistically significant compared to survivors (640.360±96.80 U/L in 183). The comparison between the surviving and deceased groups showed that 25% of the deceased patients were hospitalized in the intensive care unit (ICU), and 90.90% of the survivors were hospitalized in the internal ward (P<0.05). All the deceased and 85.85% of the survivors were 40 years old and above, and this difference was not statistically significant. Furthermore, 24.56% of the deceased were male, 90.32% of the survivors were female (P<0.05), 22.72% of the deceased had a university education, and 88.69% of the survivors had a diploma or under-diploma education (P<0.05), and 71.42% of the deceased patients had thin, and 91.37% of the survivors were overweight (P<0.05).

    Conclusion

    There was no difference in the LDH serum levels of the COVID-19 survivors and deceased. The age of 40 years and above, lean and morbidly obese body mass indices, male gender, and the need for hospitalization in the ICU were determined as risk factors.

    Keywords: Coronavirus, COVID-19, Lactate Dehydrogenase, Mortality
  • Babak Ranjbar, Farida Abesi*, Soraya Khafri Pages 71-79
    Background and Objective

    Sinus extension is a physiological process that occurs in the growth cells of the paranasal sinuses and leads to increasing their volume over time, causing challenges in the dental implant process. This study was conducted to evaluate maxillary sinus morphometrics by cone-beam computed tomography (CBCT).

    Methods

    This descriptive-analytical study was conducted on the CBCT images of 100 people (52 male and 48 female) with a mean age of 45.32 ± 17.41 and the age range of 27 to 63 years referring to an oral and maxillofacial specialized radiology clinic in Babol, Iran during 2019. The amount of maxillary sinus extension in the panoramic-like view was recorded based on the amount of its extension in terms of the first anterior tooth and the last posterior tooth. In the new net technologies (NNT) software, in the section related to creating panoramic-like views, first, in the axial sections, the starting point of the maxillary sinus was specified from the occlusal side, and the mediolateral dimensions were measured at distances of 3 mm above and 3 mm below.

    Results

    The highest amount of maxillary sinus progress in the right anterior side was related to the mesial of tooth 5 (15%), and the highest amount of sinus progress in the left anterior side was related to the distal of tooth 3 (15%) and the mesial of tooth 4 (15%), which had no statistically significant differences. The most progress in the anterior area was related to the distal of the canine tooth and the mesial of the first premolar. The mean mediolateral sinus progress at 3 mm above the right nasal floor was higher in females than in males (P<0.05). Gender and age had no statistically significant relationship with maxillary sinus progress.

    Conclusion

    The maxillary sinus progress was almost equal in the left and right sides and also in males and females.

    Keywords: Maxillary Sinus, Panoramic Radiography, Cone-Beam Computed Tomography
  • Narges Amini Shirazi, Saeed Rezayi*, Maryam Asaseh, MohammadParsa Azizi Pages 80-89

    The visual processing disorder is broadly observed among individuals with autism. This study was conducted to develop an integrated rehabilitation program based on vibroacoustics and virtual reality and to assess its effectiveness on the visual processing of autistic children. This experimental case report was conducted using an Aberrant Behavior Checklist (ABC) design on 5 children with autism referred to Zehnara Rehabilitation Clinic in the second half months of 2021. First, the integrated program was implemented for ten 30-minute sessions on 2 subjects randomly selected from among the samples. After determining the program validity, 3 more subjects were entered into the study. The sensory profile questionnaire-2 was used. The questionnaires were filled out at the baseline stage, at the end of each intervention session, and at the one-month follow-up stage. The visual analysis, the percentage of recovery, the percentage of non-overlapping data (PND), and the percentage of overlapping data (POD) were used for data analysis. The implemented intervention was evaluated to be effective for all five subjects so that for Subjects No. 1, 2, 3, 4, and 5, the PND rates were obtained to be 90%, 90%, 70%, 100%, and 90%, respectively. The results of this study demonstrated that the integrated sensory rehabilitation program could be used to improve the visual processing of children with autism.

    Keywords: Autism Spectrum Disorder, Visual Perception, Virtual Reality
  • Nazanin Hanafi Bojd*, Seyed Ali Moezi Bady Pages 90-94

    Unusual chest pain is often observed in older women with diabetes, high blood pressure, and heart disease. Some unusual manifestations of myocardial infarction have so far been reported, including earache, flank pain, fatigue, neck pain, nausea and vomiting, shortness of breath, and shoulder pain. In this article, we report a case of rare symptoms of cardiovascular disease with referral symptoms, including abdominal colic pain. The patient was a 55-year-old man with a history of diabetes under treatment with insulin who had abdominal colic pain, periodic epigastric tenderness, and frequent nausea and vomiting for 2 days. At first, he was suspected of pancreatitis, but considering that his amylase and lipase enzymes were normal and no evidence of the existence of free abdominal and pelvic fluid was observed according to ultrasound results, the hypothesis of pancreatitis was rejected. Despite the normality of the initial ECG until the night before the visit by the cardiologist, the patient experienced more severe pain and, as a result, was referred to the cardiac internal ward until the end of the same night, after angiography, it was found that the obtuse marginal (OM1) branch of coronary arteries had severe narrowing (90-99%). Abdominal tenderness and colic pain are among the unusual manifestations of myocardial infarction. In patients with cardiac risk factors, such as diabetes and chronic kidney disease, despite the existence of a normal ECG, uncommon manifestations should be checked.

    Keywords: Myocardial Infarction, Chest Pain, Colic