فهرست مطالب

نشریه اندیشه حقوقی معاصر
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 12، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ریحانه شهیدی* صفحات 1-12
    در طی گذار از مراحل زناشویی، ممکن است اختلاف بین زوجین بروز کند و درصورت حادشدن به جدایی و طلاق منجر شود. این پژوهش بر آن است که با شیوه تحلیلی و توصیفی به این پرسش پاسخ دهد که «چه شیوه هایی برای حل وفصل اختلافات خانوادگی وجود دارد؟» براساس یافته های پژوهش، سه نوع شیوه در دادرسی اختلافات خانوادگی وجود دارد: شیوه اول به صورت رسیدگی شبه قضایی و از طریق حکمیت و داوری است؛ شیوه دوم مبتنی بر رسیدگی قضایی فردمحورانه است؛ شیوه سوم حل وفصل اختلافات خانوادگی با نگاه درمان محورانه است. ماحصل این پژوهش آن است که شیوه های حاکم بر حل وفصل اختلافات خانوادگی در نظام حقوقی ایران، براساس رسیدگی قضایی فردمحورانه است که دادرسی براساس این نظام به دلیل ماهیت خاص آن، به شکلی نیست که جدایی را کاهش دهد و یا عوارض و پیامدهای کمتری برای زوحین و خصوصا اطفال داشته باشد و حتی با ویژگی تشریفاتی، تقابلی، فردمحورانه خود موجب تشدید خصومت ها و تزلزل نهاد خانواده می شود.
    کلیدواژگان: حل وفصل، دعوای خانوادگی، شبه قضایی، قضایی
  • محمد خورشیدی اطهر* صفحات 13-25
    صلاحیت سازمان قضایی نیروهای مسلح مستنبط از اصل 172 از قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، ماده 1 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح و ماده 597 قانون آیین دادرسی کیفری منحصر در جرایم مربوط به وظایف خاص نظامی و انتظامی کارکنان نیروهای مسلح است. براساس ایجاب پاره ای از مصالح در مواردی با دلایل علمی و منطقی، صلاحیت سازمان قضایی نیروهای مسلح توسعه پیدا کرده است. حاکمیت دو اصل تمرکزگرایی و ضرورت بر مقررات ناظر بر توسعه صلاحیت سازمان مزبور، هماهنگی و قابل جمع بودن آن را با ماهیت تشکیل این نوع دادگاه ها لازم می آورد. برمبنای دو اصل ضرورت و تمرکزگرایی نسبت به توسعه صلاحیت دادگاه ای نظامی، هنجارهای دادرسی عادلانه و منصفانه تضمین می گردد تا از این طریق، خدشه ای بر ساحت عدالت کیفری وارد نگردد. اصولا در حوزه قانون گذاری نسبت به صلاحیت این سازمان لازم است در همان قانونی که تشکیل آن مرجع پیش بینی گردیده، اقدام به توسعه صلاحیت سازمان مزبور شود، به گونه ای که جرایم موضوع صلاحیت های اضافی محاکم نظامی از ویژگی هایی برخوردار باشد که بتواند اصل صلاحیت عام مراجع عمومی دادگستری را به عنوان یکی از شاخصه های مهم دادرسی عادلانه درنوردد. ازاین رو مهم ترین بایسته در زمینه توسعه صلاحیت سازمان قضایی نیروهای مسلح، ناگزیربودن مقنن در تعیین صلاحیت های اضافی برای این سازمان به عنوان یگانه ابزار توجه به ضرورت های توجیه کننده آن به حساب می آید. پژوهش تحلیلی حاضر با استفاده از روش مطالعه اسناد و منابع کتابخانه ای عهده دار تشریح میزان تطابق مصادیق توسعه صلاحیت دادگاه های نظامی با دو اصل مذکور است.
    کلیدواژگان: قانون گذاری، توسعه صلاحیت، سازمان قضایی نیروهای مسلح، جرم نظامی، ضرورت
  • ابراهیم قربانی* صفحات 27-45
    یکی از پدیده های اجتماعی که جایگاه مهمی در سیاست گذاری های کیفری دارد، افکار عمومی است. این پدیده باتوجه به ساختار و چارچوب نظام های سیاسی و حقوقی دارای کارکردهای متفاوت در سیاست کیفری می باشد. یکی از جنبه های تاثیرگذاری این پدیده در سیاست کیفری ایران، مباحث مربوط به جرم انگاری ها است. همین مساله و میزان تاثیر باعث آن شده که سیاست گذاران کیفری آن را به عنوان عامل مهمی در راستای تعیین جرایم و مجازات ها در نظر بگیرند. پس بنابراین توجه به افکار عمومی در تعیین مبنا و ملاک جرم انگاری ها می تواند نتایج مفیدی برای سیاست کیفری داشته باشد. تحقیق حاضر با هدف تبیین نقش و اثرگذاری افکار عمومی بر سیاست کیفری ایران، با روش توصیفی و تحلیلی، مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای صورت گرفته است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که افکار عمومی با واکنش خویش نسبت به حوادث ارتکابی در جامعه تاثیر به سزایی در جرم انگاری ها داشته و همین مساله زمینه های جلب توجه سیاست گذاران کیفری به افکار عمومی را فراهم آورده است. بنابراین جرم انگاری های اسیدپاشی، زمین خواری، جرم انگاری فعالیت در شرکت های هرمی و... ازجمله جرم انگاری های متاثر از افکار عمومی بر سیاست کیفری می باشد.
    کلیدواژگان: افکار عمومی، عوام گرایی، کیفرگرایی، سیاست کیفری
  • احمد احمدی*، سلمان کونانی، محمدمهدی کیانی صفحات 47-62
    در دوران فترت کنونی که تجدد را نمی توان نادیده گرفت، شاید فلسفه بتواند ما را از گم شدن در برهوت بی خردی که به سرعت در جهان گسترش می یابد حفظ کند. مراد از فلسفه سیاسی اسلامی، نوعی از فلسفه سیاسی است که مبانی و ارکان آن بر محور توحید استوار گشته و پیش فرض ها و غایات آن با آموزه های اسلامی سازگار است. فارابی نخستین فیلسوفی است که تلاش کرد فلسفه سیاسی کلاسیک را با آموزه های اسلامی مرتبط تا آنجا که ممکن است هماهنگ نماید. ایشان با بازسازی حکومت نبی به زبان فلسفی، طرحی برای یک حکومت راستین و مدینه فاضله ارایه و می کوشد پیوندی میان تمدن اسلامی و تاملات عقلانی و فلسفی برقرار نماید. در ادوار مختلف سیاست گذاری جنایی در کشور با برداشت ها و تفاسیر متفاوت از مفاهیم حقوق و آزادی های فردی و اجتماعی، کرامت انسانی، عدالت ورزی، شایسته سالاری، نظارت همگانی (بر عملکرد حکمرانان) پاسخگویی، شفافیت، امنیت، برایت و مصونیت شهروندان مواجه بوده ایم که این امر محل چالش گسترده برنامه ریزان و مجریان نیز قرار گرفته است. محل مناقشه آنجاست که سیاست گذاری کرده ایم تا به افقی دست یابیم که نمی دانیم کجاست؟ از منظر فارابی، وظیفه نخست فیلسوف آن است که درد ها و کژی های جامعه را دریابد و برای آن درمان ارایه کند. از این حیث دستگاه فکری فارابی کمک می کند که از خشونت دوری کنیم و مبنا را بر عقلانیت بگذاریم. ازاین روی فلسفه اسلامی لازم است ادامه اجتماعی یابد.
    کلیدواژگان: فارابی، فلسفه سیاسی اسلامی، سیاست گذاری جنایی، مدینه فاضله
  • مقایسه انقضای تعقیب و پیگیری در نظام حقوقی ایران و برخی کشورهای اتحادیه اروپا
    سمیرا یزدان شناس*، مجتبی جانی پور، محمدعلی قربانی صفحات 63-74

    پیگیری مجرمین از لحاظ حقوقی منصفانه و از نظر منفعت گرایی و اجتماعی به سمت اصل انقضابودن پیگیری معطوف می شود. پیش گرفتن چنین سیاستی به هدف اصلاح مجرم نزدیک تر بوده و از منظر جامعه شناسی حقوقی گامی در جهت دوری از برچسب زدن به مجرمان تلقی می شود. از این رو منقضی بودن تعقیب و پیگیری مجرم از لحاظ جامعه شناسی عاملی در جهت دوری از برچسب زدن به مجرمان تلقی می شود. تحقیق فوق بر شرح و تفسیر، اجرای اصل مقتضی بودن تعقیب را در نظام کیفری ایران و دیگر کشورها همچون یوگسلاوی سابق و رواندا و دادگاه های نظامی نورنبرگ و توکیو مورد مطالعه قرار داده است. نتایج تحقیق فوق نشان از آن است که خط مشی های رسیدگی محلی، انتخاب و اولویت، منافع عدالت و منافع مصلحت مهم ترین عوامل در سیاست های قضایی در دادگاه های کشورهای فوق اشد. تفاوت نظام حقوق ایران با دیگر کشورها در این است که در نظام حقوقی ایران اصل منقضی بودن در اکثر موارد جنبه اختیاری دارد، در صورتی که در نظام حقوقی کشورهای مورد مطالعه جنبه الزامی بودن اصل فوق می باشد.

    کلیدواژگان: نظام حقوقی، منقضی بودن تعقیب، دادرسی کیفری
  • شهروز دربندی*، سجاد صنعت جو، مائده دقیقی صفحات 75-86
    حقوق بشر بیانگر حقوق و آزادی هایی است که بر کرامت انسانی افراد در هر جامعه، تاکید دارد و اینترنت نیز دانشی نوین جهت ارسال، پردازش، دسترسی و نشر اطلاعات با سرعتی فراوان است که گستره ای بی پایان را برای بشریت به ارمغان آورده است. بستر اینترنت گاه خود محلی برای نقض حقوق بشری و تخطی از ارزش های اخلاقی و انسانی می شود. یکی از آشکارترین آن ها مقوله خشونت سایبری یا خشونت آنلاین علی الاخصوص بر علیه زنان و دختران است که این موضوع منزلت و جایگاه زن را به چالش می کشد. حق بر آزادی بیان و حق بر خلوت دو رکن اساسی ضمانت بخش در راستای مقابله با خشونت علیه زنان به شمار می آیند. پژوهش حاضر براساس روش توصیفی تحلیلی و بر پایه اسناد و منابع کتابخانه ای نگاشته شده است و در این راستا، با مطالعه اسناد بین المللی، با هدف کاربردی، اطلاعات به دست آمده مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. مقابله با خشونت سایبری در سطح پیشگیری، تعقیب و مجازات از وظایف بدیهی دولت ها مطابق با اسناد حقوق بشری است. یکی از مشکلات پیش روی دولت ها در این زمینه فراسرزمینی بودن جرایم سایبری و محدودیت صلاحیتی دولت ها در رسیدگی به این جرایم است. محتمل است که رفتار برخی از مجرمان یا بخشی از رفتار آن ها با سطح کورتیزول موجود در بدن آن ها مرتبط باشد.
    کلیدواژگان: فضای سایبر، خشونت در فضای مجازی، حقوق بشر، مقابله با خشونت علیه دختران و زنان در فضای مجازی، متغیر ژنتیکی اجتماعی
|
  • Reyhaneh Shahidi * Pages 1-12
    During the transition from marital stages, differences may arise between couples and if it becomes acute, it may lead to separation and divorce. This research aims to answer the question "what methods are there to resolve family disputes" with an analytical and descriptive method. According to the findings of the research, there are three types of methods in family dispute proceedings. The first method is in the form of quasi-judicial proceedings and through arbitration. The second method is based on individual-oriented judicial proceedings; The third way of solving family disputes is through the perspective of therapy. The result of this research is that the methods governing the resolution of family disputes in Iran's legal system are based on individual-centered judicial proceedings and due to its special nature, proceedings based on this system are not in a way that reduces separation or complications and it has less consequences for children, especially children and even with its ritualistic, confrontational, individual-centered character, it causes the escalation of hostilities and the weakening of the family institution.
    Keywords: Settlement, family litigation, quasi-judicial, judicial
  • Mohammad Khorshidi Athar * Pages 13-25
    Competence of the Judicial Organization of the Armed Forces in accordance with Article (172) of the Constitution of the Islamic Republic of Iran, Article (1) of the Penal Code of the Armed Forces adopted in an Article (597) of the Code of Criminal Procedure adopted in limited to crimes related to special military duties. But, based on the necessity of some interests, the competence of the judiciary of the armed forces has developed. The dominance of the two principles of centralism and the necessity of the provisions governing the development of the jurisdiction of the judiciary of the armed forces necessitates. in the field of legislation regarding the competence of the judiciary, it is necessary to expand the competence of the Armed Forces in the same law that provided for the establishment of that authority. Therefore, the most important requirement for the development of the jurisdiction of the Judiciary of the Armed Forces is the necessity of restricting the jurisdiction of the general authorities of the judiciary. The present analytical research uses the method of studying documents and library resources to explain this issue. Based on these two principles governing the legislative system for the development of the jurisdiction of the judiciary in the intersection between security and libertarianism, the norms of a fair and just trial are guaranteed so that criminal justice is not violated.
    Keywords: Legislation, Jurisdiction, Judicial Organization of the Armed Forces, Military Crime, necessity
  • Ebrahim Ghorbani * Pages 27-45
    One of the social phenomena that has an important place in criminal policies is public opinion. This phenomenon has different functions in criminal policy according to the structure and framework of political and legal systems. One of the influential aspects of this phenomenon in Iran's criminal policy is the discussions related to criminalization. This issue and the degree of impact has caused the criminal policy-makers to consider it as an important factor in determining crimes and punishments. Therefore, paying attention to public opinion in determining the basis and criteria of criminalization can have useful results for criminal policy. The current research was conducted with the purpose of explaining the role and influence of public opinion on Iran's criminal policy, with a descriptive and analytical method, based on library studies. The findings of the research indicate that the public opinion with its reaction to the incidents committed in the society has had a significant impact on criminalization and this issue has provided grounds for attracting the attention of the criminal policy makers to the public opinion. Therefore, the criminalization of acid attacks, land grabbing, criminalization of activities in pyramid companies, etc. are among the criminalizations affected by public opinion on criminal policy.
    Keywords: public opinion, populism, criminalism, Criminal Policy
  • Ahmad Ahmadi *, Salman Konani, Mohamad Mehdi Kiani Pages 47-62
    In the current era, when renewal cannot be ignored, maybe philosophy can save us from getting lost in the emptiness of ignorance - which is spreading rapidly in the world. Islamic political philosophy refers to a type of political philosophy whose foundations and pillars are based on monotheism and whose presuppositions and goals are compatible with Islamic teachings. Farabi is the first philosopher who tried to connect classical political philosophy with Islamic teachings. By reconstructing the Prophet's government in philosophical language, he presents a plan for a true and utopia government and tries to establish a link between Islamic civilization and rational and philosophical reflections. In different periods of criminal policy in the country, we are faced with different perceptions and interpretations of the concepts of individual and social rights and freedoms, human dignity, justice, meritocracy, public supervision (on the performance of rulers), accountability, transparency, security, innocence and immunity of citizens. We have seen that this issue has been the place of a wide challenge for planners and executives. The place of dispute is where we have made policies to reach a horizon that we don't know where it is? From Farabi's point of view, the philosopher's first duty is to find out the pains and crookedness of the society and provide treatment for it. In this sense, Farabi's intellectual system helps us avoid violence and base it on rationality. Therefore, Islamic philosophy needs to continue socially.
    Keywords: FARABI, Islamic Political Philosophy, criminal politics, utopia
  • Comparison of the Expiry of Prosecution in Iranian Legal System and Some European Union Countries
    Samira Yazdanshenas *, Mojtaba Janipour, MohammadAli Ghorbani Pages 63-74

    Although prosecuting criminals is one of the characteristics of a fair legal system, but from the perspective of utilitarianism and social expediency, sometimes it is necessary to abandon the aforementioned principle and turn to the principle of appropriateness of prosecution. Pursuing criminals is fair from a legal point of view and from a utilitarian and social point of view, it is directed towards the principle of the end of the pursuit. Adopting such a policy is closer to the goal of reforming the criminal and from the point of view of legal sociology, it is considered a step in the direction of avoiding labeling criminals. Therefore, the expiration of the prosecution and follow-up of the criminal is considered a chance factor in the society to avoid labeling the criminals. The above research on description and interpretation has studied the implementation of the principle of appropriateness of prosecution in the criminal system of Iran and other countries such as the former Yugoslavia and Rwanda and the military courts of Nuremberg and Tokyo. The results of the above research show that the policies of local proceedings, selection and priority, the interests of justice and the interests of expediency are the most important factors in judicial policies in the courts of the above countries. The difference between Iran's legal system and other countries is that in Iran's legal system, the principle of expiration is optional in most cases, while in the legal systems of the studied countries, it is mandatory.

    Keywords: Legal System, Statute of Limitations, criminal proceedings
  • Shahrooz Darbandi *, Sajjad Saanatjou, Maedeh Daghighi Pages 75-86
    Human rights express the rights and freedoms that emphasize the human dignity of people in every society, and the Internet is also a new knowledge for sending, processing, accessing and publishing information with great speed, which provides an endless scope for humanity. has brought the internet sometimes becomes a place for violating human rights and violating moral and human values. One of the most obvious of them is the category of cyber violence or online violence, especially against women and girls, which challenges the dignity and status of women. The right to freedom of expression and the right to privacy are the two basic pillars of the guarantee in order to deal with violence against women. The present research was written based on the descriptive-analytical method and on the basis of documents and library sources, and in this regard, the obtained information was analyzed by studying international documents with a practical purpose. Dealing with cyber violence at the level of prevention, prosecution and punishment is one of the obvious duties of governments in accordance with human rights documents. One of the problems faced by governments in this field is the extraterritoriality of Cybercrimes and the limited jurisdiction of governments in dealing with these crimes. It is possible that the behavior of some criminals or a part of their behavior is related to the level of cortisol in their body.
    Keywords: Cyberspace, violence in cyberspace, human rights, dealing with violence against girls, women in cyberspace, genetic-social variable