فهرست مطالب

نشریه اندیشه حقوقی معاصر
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 15، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد جوان بخت*، رضا صادق نژاد، ابراهیم یاقوتی صفحات 1-14
    هوش مصنوعی به عنوان یک رشته جوان مشتمل بر مجموعه ای از علوم، نظریه ها و فنون، به ویژه ریاضی، آمار، احتمالات و علوم رایانه ای است که هدف آن بازتولید ظرفیت های شناختی انسان توسط ماشین می باشد. هوش مصنوعی و تصمیم گیری الگوریتمی باعث ایجاد چالش های جدید فناوری برای محیط هنجاری در سراسر جهان می شود. اصول اساسی حقوقی مانند عدم تبعیض، حقوق بشر، شفافیت، باید با مداخلات نظارتی تقویت شوند. باتوجه به ماهیت موضوع، پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و به لحاظ گردآوری اطلاعات به روش اسنادی و از طریق مطالعه قوانین و منابع معتبر انجام شده و اطلاعات به دست آمده به صورت توصیفی تحلیلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. این مقاله به دنبال ترکیبی از مدل های نظارتی قانون سخت و قانون نرم است که براساس این ارزیابی، ابتکارات قانونی اخیر اروپا مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد. بحث های جاری در شورای اروپا به این نتیجه رسیده است که چندین گزینه راهبردی باید برای مشورت بیشتر به ذی نفعان ارایه شود. این رویکرد امکان سنجش و توازن مزایا و معایب مدل های مختلف نظارتی را فراهم می کند. ترکیبی از چارچوب های هنجاری شایستگی جلب توجه بیشتری را دارد. به نظر می رسد که بحث های جاری در اروپا آزمایشگاه مناسبی برای کشورهای دیگر در سراسر جهان است که با این وظیفه مواجه می شوند که چگونه طراحی محیط قانونی برای سیستم های هوش مصنوعی باید تعیین شود.
    کلیدواژگان: هوش مصنوعی، اتحادیه اروپا، قانون سخت، قانون نرم
  • فهیمه فخاری* صفحات 15-26
    سیاست های نوآوری، همراه با قوانین زیست محیطی، نقش کلیدی در رسیدگی به بسیاری از مسایل مربوط به محیط زیست جهانی را بازی می کنند. حقوق مالکیت معنوی، به عنوان ناظر موقت بر محصولات فعالیت های فکری، تعیین کننده ای است که اطلاعات و فناوری را کنترل می کند. قوانین مالکیت معنوی اساسا بر کیفیت و در دسترس بودن ایده های نوآورانه و محصولات تاثیر می گذارند. بنابراین در دستیابی به توسعه پایدار، حصول اطمینان از سلامت انسان و حفاظت از محیط زیست بسیار مهم هستند. سطح و گستره حفاظت از مالکیت معنوی بر جریان تکنولوژی بین کشورهای صنعتی و در حال توسعه تاثیر می گذارد. این استانداردها همچنین بر جوامع کنترول بیش از دانش سنتی خود، دسترسی آن ها به داروها و آموزش و همچنین سایر موضوعاتی که بنیاد توسعه پایدار هستند، تاثیر می گذارد. ثبت اختراعات نظیر یک دستگاه یا یک فرآیند تولید جدید در سیستم پتنت و حفاظت از آن، تا حدی معمول و به ذهن همه آشنا است، ولی بسیاری از مردم نمی دانند که یک گونه گیاهی را نیز می توان به عنوان پتنت به ثبت رسانیده و از مزایای انحصاری آن استفاده نمود. در این نوشتار، مروری اجمالی بر پتنت های گیاهی یا «Plant Patent» داشته و سعی خواهد شد تا درک بهتری از این نوع از پتنت و تفاوت های آن با دیگر انواع پتنت (یوتیلیتی پتنت ها و پتنت های طراحی) فراهم گردد.
    کلیدواژگان: حقوق مالکیت فکری رقم، حمایت از گونه گیاهی، گونه جانوری، تنوع زیستی
  • ملیحه بهفر* صفحات 27-37
    بخشی از تصمیمات الزام آور شورای امنیت در تعارض تعهدات بین المللی آن و معیارهای حقوق بشر و حقوق بشردوستانه هستند. این امر اشخاص حقیقی و حقوقی را بر آن داشته است نزد دادگاه های منطقه ای یا دادگاه های داخلی دولت های عضو اقامه دعوی نمایند. آرای صادره از سوی این دادگاه ها منجر به لغو برخی از مصوبات جامعه اروپا و اقدامات داخلی دولت ها گشته است، اگرچه تصمیمات این دادگاه ها نمی تواند منجر به لغو و اعلام بی اعتباری قطعنامه براساس مقررات حقوق بین الملل گردد، اما آثار ناشی از قطعنامه را تغییر داده است. به هرحال این ارزیابی قضایی می تواند عملکرد دولت ها را در اجرای قطعنامه های شورای امنیت تحت تاثیر قرار دهد. همچنین این امر می تواند یکپارچگی حقوق بین الملل را مخدوش نماید، چراکه این دولت ها از سویی ملزم به رعایت آرای صادره از دادگاه ها می باشند و از سوی دیگر موجب طرح مسوولیت بین المللی دولت ها به دلیل عدم اجرای تحریم های شورای امنیت گردد. این مقاله درصدد است با بررسی آرای صادره در این مورد و با نگاهی تحلیلی نتایج ناشی از چنین ارزیابی های قضایی را در اجرای تصمیمات شورای امنیت مورد توجه قرار دهد.
    کلیدواژگان: ارزیابی قضایی، دادگاه های داخلی، دادگاه های منطقه ای، شورای امنیت، قطعنامه های الزام آور
  • سید حسام الدین رفیعی طباطبایی*، مطهره السادات رفیعی طباطبایی، فاطمه نرگسی صفحات 39-52
    در مجموعه خلقت، همواره معضل نقض حق امنیت توسط برخی از بندگان وجود داشته است. امروزه نسل بشر به نوعی سایر مخلوقات را تحت تسلط خود دارد و همان گونه که در بسیاری از موارد حقوق هم نوعان خود را نقض می کنند، به حقوق سایر مخلوقات که در تماس با ایشان هستند نیز پایبند نمی باشند. نقض حق امنیت را، می توان از رایج ترین مصادیق نقض حقوق سایر مخلوقات توسط انسان دانست. از منظر قرآن و روایات حیوانات نیز مانند انسان دارای حقوق گوناگونی هستند، ازجمله حق امنیت که آن را می توان هم ناظر بر تمامیت فیزیکی ایشان دانست و هم ناظر بر جنبه روانی ایشان و از آنجا که پرداختن به هرگونه آسیب وارده به ابعاد جسمی و روانی جانداران، از ریزبینی ها و دقت نظر دین مبین اسلام می باشد، لذا پژوهش پیرامون حق امنیت جسمی و روانی و افزایش آگاهی نسبت به آن را، می توان نوعی اقدام آگاهی افزا و حتی پیشگیرانه مشترک در میان حوزه های حقوق، جامعه شناسی و قرآن و حدیث دانست، چراکه چنین پژوهشی، می تواند هم از حق کشی و آسیب های اجتماعی و هم از عدم رعایت موازین دینی نسبت به جانداران پیشگیری نماید.
    کلیدواژگان: حق امنیت، امنیت جسمانی، امنیت روانی، آزار جسمی و روحی، حقوق حیوانات، حدیث
  • هادی مسعودی فر*، محسن مولائی فرد صفحات 53-66
    انسداد مرزها در مواقع اضطرار با تفاسیر و رویکردهای متضادی همراه بوده است، به نحوی که تفسیر آن به عنوان یک مساله حاکمیت محور با معیارهایی نظیر امنیت ملی در هم تنیده است. با این حال ضرورت دارد تا مساله محدودیت در تردد از مرزها با وضعیت های خاص مهاجران، آوارگان و پناهجویان در قلمرو حقوق بین الملل مورد تطبیق قرار گیرد و به این سوال اساسی پاسخ داده شود که: آیا این اعمال محدودیت ها می تواند مترادف با نقض حقوق اساسی انسان قلمداد شود؟ بنابراین در این پژوهش که مبتنی بر روش توصیفی تحلیلی گردآوری شده است، در درجه اول مشخص گردید: ممانعت از دسترسی پناهندگان از طریق انسداد مرزها، نقض آشکار مواد 9 و 33 کنوانسیون ژنو محسوب می گردد و دولت ها نمی توانند در قبال تردد ایشان محدودیت اعمال نمایند، به ویژه آنکه وضعیت آوارگان یا پناهجویان متفاوت از اشخاص عادی می باشد. همچنین مبتنی بر شیوه استدلال قیاسی مشخص گردید: امنیت ملی نمی تواند به عنوان عنصری جهت توجیه انسداد مرزها در اپیدمی های فراگیر عمل نماید، زیرا ضرورت های امنیت ملی بایستی براساس تهدیدی عینی و بالقوه تفسیر شده و به لحاظ عملی نیز تهدید علیه امنیت ملی برخواسته از واکنشی جمعی باشد.
    کلیدواژگان: انسداد مرزها، امنیت ملی، پناهجویان، کووید-19، کنوانسیون ژنو
  • ابراهیم رضاقلی زاده* صفحات 67-82
    مجلس اعیان در نظام حقوقی انگلستان و دیوان عالی کشور در حقوق ایران به عنوان بالاترین مرجع در ساختار قضایی کشورهای متبوع خود شناخته می شوند. در این بین، انجام پژوهش تطبیقی مقایسه کارکرد آن ها، علاوه بر ایجاد شناخت دقیق درخصوص خاستگاه و فلسفه وجودی عالی ترین مرجع قضایی در دو کشور مورد مطالعه، سبب ایجاد تصویری روشن تر از قابلیت تاثیرگذاری این نهادها بر نظام حقوقی می گردد. بر این اساس، این مطالعه ضمن تبیین موازین قانونی مربوطه، در پی شناسایی ویژگی های مطلوب نقش مجلس اعیان انگلستان در نظام دادرسی کیفری و تبیین کاستی ها و نقاط ضعف احتمالی پیرامون عملکرد دیوان عالی کشور ایران است. یافته های این پژوهش که به روش کتابخانه ای و به شیوه توصیفی تحلیلی به دست آمده، نشانگر آن است که مجلس اعیان انگلستان که در مقررات جدید این کشور تحت نام دیوان عالی شناخته می شود، علاوه بر رسالت خاصی که در رسیدگی نهایی به اعتراضات مطروحه پیرامون آرای محاکم تالی برعهده دارد، در پرتو ساختار ویژه نظام حقوقی کامن لا که مبتنی بر رویه قضایی است، نقش ویژه ای در مقرره سازی و ایجاد قواعد حقوقی انگلستان ایفا کرده و عملا کارکردی مشابه قانون گذاری در ایران را برعهده دارد، اما دیوان عالی ایران به واسطه ساختار نظام حقوقی که مبتنی بر اولویت قوانین موضوعه بر هر منبع دیگر است، نقش نظارت بر اجرای صحیح قوانین در محاکم را عهده دار شده است. بر این اساس، دیوان عالی ایران علاوه بر اعمال نظارت از طریق رسیدگی به برخی اعتراضات (فرجام خواهی و اعاده دادرسی)، در جهت رفع اشتباهات قضایی و تضمین اجرای صحیح قوانین، در قالب تفسیر موضوعات و تعیین تکلیف در موارد بروز اختلاف در رویه دادگاه ها با اقداماتی همچون صدور رای وحدت رویه در مقام پاسداری از قوانین مصوب نهاد قانون گذاری عمل می نماید.
    کلیدواژگان: مجلس اعیان، دیوان عالی، اعتراض، فرجام، نظارت
|
  • Mohammad Javanbakht *, Reza Sadeghnejad, Ebrahim Yaghouti Pages 1-14
    Artificial intelligence as a young field includes a set of sciences, theories and techniques, especially mathematics, statistics, probabilities and computer science, whose purpose is to reproduce human cognitive capacities by machines. Artificial intelligence and algorithmic decision-making are creating new technological challenges for the normative environment around the world. Basic legal principles such as non-discrimination, human rights, transparency, should be strengthened with regulatory interventions. According to the nature of the subject, the present research has been conducted in terms of practical purpose and in terms of gathering information by documentary method and through the study of valid laws and sources and the obtained information has been analyzed in a descriptive-analytical manner. This article seeks a combination of hard law and soft law regulatory models, based on this assessment, recent European legal initiatives are analyzed. Ongoing discussions in the Council of Europe have concluded that several strategic options should be presented to stakeholders for further consultation. This approach provides the possibility of measuring and balancing the advantages and disadvantages of different monitoring models. A combination of normative frameworks deserves more attention. The current debate in Europe seems to be a suitable laboratory for other countries around the world that are faced with the task of determining how to design the legal environment for artificial intelligence systems.
    Keywords: artificial intelligence, European Union, hard law, Soft Law
  • Fahime Fakhari * Pages 15-26
    Innovation policies, along with environmental legislation, play a key role in addressing many global environmental issues. Intellectual property rights, as a temporary supervisor over the products of intellectual activities, are the determinants that control information and technology. Intellectual property laws fundamentally affect the quality and availability of innovative ideas and products and are therefore very important in achieving sustainable development, ensuring human health and protecting the environment. The level and scope of intellectual property protection affects the flow of technology between industrialized and developing countriesThese standards also affect control communities over their traditional knowledge, their access to medicines and education, as well as other issues that are the foundation of sustainable development. Registering patents such as a device or a new production process in the patent system and its protection is common and familiar to everyone, but many people do not know that a plant species can also be registered as a patent and one of its exclusive benefits used. In this article, there is a brief overview of plant patents or "Plant Patent" and an attempt will be made to provide a better understanding of this type of patent and its differences with other types of patents (utility patents and design patents).
    Keywords: Variety Intellectual Property Rights, protection of plant species, animal species, Biodiversity
  • Malihe Behfar * Pages 27-37
    Part of the Security Council's binding decisions are in conflict with its international obligations and human rights and humanitarian standards.This has brought individuals and entities to complain  in the regional  courts or member states courts. The judgment  by these courts led to the abolition of some of the legislation of the European society and executive actions of Member States in enforcement of Security Council sanctions. Although the issue of court evaluation of Security Council decisions cannot lead to the cancellation and invalidation of a resolution under international law, it has changed the effects of the resolutions. However, such judicial evaluations can affect the long term and affect the performance of  states in the implementation of Security Council resolutions. It can also undermine the integrity of international law because these states are required to comply with the judgment of the courts and on the other hand, will cause international responsibility for states to not enforce the Security Council sanctions. This article intends to review the judgment in this cases and with the analytical look of such judicial assessments in the implementation of the Security Council decisions could expose.
    Keywords: Security Council, Binding Resolutions, judicial evaluation, regional courts, Internal Courts
  • Seyyed Hesamoddin Rafiee Tabatabaei *, Motahhare Sadat Rafiee Tabatabaei, Fateme Nargesi Pages 39-52
    In the creation complex, there has always been the problem of violating the right to security by some employees. Today, the human race somehow dominates other creatures; And just as in many cases they violate the rights of their fellows, they do not adhere to the rights of other creatures that are in contact with them. Violation of the right to security can be considered one of the most common examples of violation of the rights of other creatures by humans. From the point of view of Quran and narrations, animals have different rights like humans. including the right to security; which can be seen as the supervisor of their physical integrity; And also overseeing their psychological aspect. And since dealing with any kind of damage to the physical and mental dimensions of living beings is one of the subtleties and accuracy of the religion of Islam, therefore, researching the right to physical and mental security and increasing awareness about it can be a kind of awareness act. He considered it to be complementary and even preventive among the fields of law, sociology and Quran and Hadith. Because such a research can prevent both social harm and non-observance of religious standards towards living beings.
    Keywords: The right to security, physical security, mental security, physical, mental abuse, Animal rights, Hadith
  • Hadi Masoudifar *, Mohsen Molaeifard Pages 53-66
    Blocking borders in times of emergency has been associated with conflicting interpretations and approaches, so that its interpretation as a governance-oriented issue is intertwined with criteria such as national security. However, it is necessary to adapt the issue of border movement restrictions to the special situations of immigrants, refugees and asylum seekers in the realm of international law and to answer the question: Can these restrictions be synonymous with violating human fundamental rights? be considered Therefore, in this research, which is based on a descriptive-analytical method, it was firstly determined that preventing the access of refugees by blocking the borders is a clear violation of Articles 9 and 33 of the Geneva Convention and governments cannot impose restrictions on their movement. especially that the situation of refugees or asylum seekers is different from ordinary people. Based on the method of analogical reasoning, it was determined: national security cannot act as an element to justify the blocking of borders in widespread epidemics, because the needs of national security must be interpreted based on an objective and potential threat and in practical terms, the threat against national security has also been raised. from a collective reaction.
    Keywords: Blocking borders, National Security, asylum seekers, COVID-19, Geneva Convention
  • Ebrahim Rezagholizadeh * Pages 67-82
    The House of Lords in the British legal system and the Supreme Court in Iranian law as the highest authority in the judicial structure have a legislative - historical background. In this regard, the House of Lords, known as the Supreme Court in the new rules of the country, in addition to its special mission in the final hearing of objections to the highest courts, in the light of the special structure of the common law system. has played a special role in the regulation and creation of legal rules and regulations in the United Kingdom and has practically a function similar to the legislation in the Iranian legal system. However, in Iranian criminal law, the Supreme Court, in addition to exercising oversight by examining some objections (appeals and retrials) regarding the rulings issued by the country's courts in order to eliminate judicial errors and ensure the correct implementation of laws, by performing its duties in the form of Interpretation of issues and assignment of cases in cases of dispute in the procedure of courts while issuing a ruling on unity of procedure, resolving disputes in jurisdiction, reviewing the objection of rejection of the judge in case of multiple judges, prescribing referrals and violating the verdict rules due to non-compliance acts to protect the laws approved by the legislature.
    Keywords: The House of Lords, Supreme Court, objection, Appeal, Supervision