فهرست مطالب

نشریه اندیشه حقوقی معاصر
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 13، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نرگس نخجوانی*، مهدی رضائی صفحات 1-15
    در دهه های اخیر، نظام های حقوقی و سیاسی دنیا، با گسترش قدرت قضایی و افزایش مداخله دادگاه ها در اموری مواجه شده اند که لزوما ماهیت حقوقی و قضایی نداشته اند، بلکه کاملا با سیاست های کلان مرتبط بوده اند. این پدیده «قضایی سازی سیاست» نام گرفته است. پژوهش حاضر با در نظرداشتن حدود صلاحیت های قضایی در قالب بازنگری اساسی ابتدا به بررسی مساله سیاسی پرداخته است و تلاش کرده تا از این رهگذر ضمن بررسی ابعاد مختلف قضایی سازی نسبت این دو و و جایگاه آن در رویکردهای حقوقی و قضایی معاصر را بررسی نماید. درنهایت این مقاله نتیجه گرفته است که از یک سو، قضایی سازی سیاست به کم رنگ شدن مرزهای تفکیک قوا می انجامد، اما از سوی دیگر، می توان گفت مداخله قضایی به عنوان سازوکار نظارت و تضمین شفافیت به بهبود مقررات گذاری و اداره باکیفیت تر و قانونی می انجامد. درنهایت به نظر می رسد آنچه امروز به عنوان قضایی سازی سیاست شاهد هستیم محصول تسری صلاحیت های حاکمیتی به تمام قواست که به نقش آفرینی قوه قضاییه به اندازه مقننه و مجریه در امور سیاسی کلان انجامیده است.
    کلیدواژگان: قضایی سازی، سیاست، مساله سیاسی، بازنگری قضایی، اساسی سازی
  • موعود حسینی نسب*، عیسی بنی نعیمه صفحات 17-25
    مبارزه با پولشویی از مهم ترین چالش های دنیای امروز است که کشور های مختلف برای مبارزه با آن قوانینی را وضع کرده اند. همچنین در سطح بین الملل نیز توافقاتی در جهت مبارزه با پولشویی صورت گرفته است. یکی از مهم ترین مسایل تحصیل دلیل در جرم پولشویی می باشد که در این پژوهش بررسی تحولات تحصیل دلیل در جرم پولشویی با رویکرد به اسناد بین المللی قوانین و مقررات ایران و انگلیس، مورد بررسی قرار می گیرد. تقریبا در اکثر نظام های حقوقی، درخصوص مساله «معکوس سازی بار اقامه دلیل» در بزه پولشویی، رویه عملی به سمت و سوی پذیرش آن در حرکت بوده و بار اثبات عدم تحصیل اموال از راه های نامشروع بر دوش متهم نهاده شده است. این مساله هرچند در نگاه اول با اصل برایت ناسازگار به نظر می رسد، اما باتوجه به اینکه معکوس سازی بار اثبات در این موارد، موافق اوضاع و احوال است، به نظر می رسد تعارضی با اصل برایت وجود نداشته باشد. درنهایت مشخص شد که صرف تشخیص فعالیت مافیایی شرکت برای اقدام در جهت پولشویی کفایت می کند. در حقوق انگلیس نیز تغییرات در اصل برایت در زمینه پولشویی محرک اصلی در زمینه تحصیل دلیل تشخیص داده شده است.
    کلیدواژگان: تحصیل دلیل در پولشویی، اسناد بین المللی، مقررات ایران و انگلیس
  • امیررضا محمودی*، سیده مهشید میری بالاجورشری صفحات 27-38
    تاکنون تحقیقی جامع در رابطه با جامعه شناسی منع خشونت علیه زنان صورت نگرفته است، به طوری که تحولات موجود در این عرصه از منظر جامعه شناسی به دور مانده است، اگرچه بازیگران اصلی (دولت ها و سازمان های بین المللی) در عرصه مبارزه و جلوگیری از خشونت علیه زنان ثابت هستند، اما فرآیند منع خشونت علیه زنان شامل حجم بسیار وسیعی از بازیگران داخلی و بین المللی متعدد بزرگ و کوچکی است. خدمات دهندگان بی شماری در عرصه داخلی و بین المللی شامل بازیگران اعتبار بخش و منفعل که به توزیع و ترویج مشروعیت در حوزه منع، پیشگیری و کاهش خشونت علیه زنان می پردازند، وجود دارد. بازیگران تولیدکنندگان ارزش که در عرصه توسعه منع خشونت علیه زنان چه در عرصه داخلی و چه در عرصه بین المللی فعالیت دارند با اقدامات ارشادی خود مسیر توسعه و اجرای اقدامات پایدار را در جهت کاهش خشونت علیه زنان، هموار می سازند. همچنین بازیگران اجتماعی حوزه منع خشونت علیه زنان نیز هستند که با رفتارهای ثابت خود، تشریفات لازم در حوزه پیشگیری و منع خشونت علیه زنان را به کار می بندند، درنتیجه پرواضح است که بازیگران حوزه منع خشونت علیه زنان در هر کیفیت و هر کمیتی که هستند، دارای میزانی از تاثیر در این عرصه هستند و نبایستی به دلیل داخلی بودن، غیردولتی بودن و... بی اهمیت جلوه داده شوند. در این تحقیق با رویکردی نظری و با روش توصیفی به دنبال بررسی و طبقه بندی بازیگران اجتماعی حوزه منع خشونت علیه زنان هستیم.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی، منع خشونت علیه زنان، بازیگران اصلی، خدمات دهندگان، تولیدکنندگان ارزش
  • علی سلیمانی*، طیبه صاحب صفحات 39-53
    در سال های اخیر ارزش آثار ادبی و هنری و نحوه بهره برداری از آن ها به طور فزاینده ای اهمیت و توجه یافته است و در حال حاضر نقش مهمی در تولید علم و پیشرفت علمی و فرهنگی ایران ایفا می کنند. باوجود این از آنجایی که طبق قوانین حق ادبی و هنری لازمه بهره برداری مشروع و قانونی از آثار ادبی و هنری، کسب اجازه از صاحب حق ادبی و هنری است، در این میان آثاری تحت عنوان آثار ادبی و هنری مجهول وجود دارند که صاحب فعلی آن موجود نیست یا نمی توان او را یافت. در نظام حقوقی ایران این آثار شناسایی نشده اند و مقررات خاصی درخصوص آن ها وجود ندارد که باتوجه به اهمیت موضوع آثار مذکور و چالش هایی که برای مصرف کنندگان آن ها ایجاد می کنند، مراجعه به سایر نظام های حقوقی معاصر و بهره گیری از تجربیات و بررسی رویکردهای آن ها، می تواند راهگشای شناسایی چالش های بهره برداری از آثار ادبی و هنری مجهول و چراغ راهی برای قانون گذاری در وضع قوانین مناسب در این خصوص باشد. از این رو، پژوهش حاضر با روش تحلیلی توصیفی و تطبیقی بر آن است که ضمن تبیین چالش های ناشی از آثار ادبی و هنری مجهول به واکاوی دیدگاه های متنوع در این حوزه و ارزیابی آن ها بپردازد و در پایان، پیشنهادهای خود را درباره فراهم نمودن تسهیلات در بهره برداری از آثار ادبی و هنری مجهول در ایران ارایه کند.
    کلیدواژگان: آثار ادبی و هنری مجهول، مجوزهای اجباری، مجوزهای جمعی، روش محدودیت در مسوولیت
  • محمد ستایش پور*، فاطمه صادقی صفحات 55-63
    تغذیه با شیر مادر چه به عنوان حق کودک و چه به عنوان حق مادر در همه اسناد حقوقی الزام آور به صراحت به رسمیت شناخته نشده است. دیدگاه های فمینیستی نیز در طول دهه های گذشته، چالشی دیگر بر این موضوع بوده است. به طور مثال، ون استریلک به عنوان یک فمنیست ادعا کرده است که شیردهی به زنان قدرت می دهد و به برابری جنسیتی در شیوه های مختلف کمک می کند. نخست، اینکه قدرت یک زن برای کنترل بدنش و انتخاب او در اینکه چگونه از آن استفاده کند، تایید می نماید؛ دوم اینکه تغذیه با شیر مادر نظریه غالب راجع به سینه ها به عنوان اهداف اولیه جنسی و توسعه دیدگاه جنسیتی نسبت به زنان را به خوبی به چالش می کشد. شیردهی یک حق است، زیرا یک فرایند بیولوژیکی طبیعی است که پس از زایمان رخ می دهد و یک حق مادری است.
    کلیدواژگان: حقوق زنان، حق شیردهی، اسلام
  • سید حسام الدین رفیعی طباطبایی*، مهرویه شجاع سنگچولی صفحات 67-81
    جنگ پدیده ای ناخوشایند است که علی رغم سیاست گذاری های جامعه جهانی مبنی بر جلوگیری از وقوع آن، گاها کشورها درگیر منازعات مسلحانه می شوند. سازمان های بین المللی با درک واقعیت عدم امکان حذف این واقعه مذموم، ناچارا دست به تصویب اسنادی زدند تا ضمن انسانی نمودن وجهه منازعات مسلحانه با تفکیک اهداف نظامی از غیرنظامی و امکان جبران خسارات اتفاقاتی که در اثر حملات به اهداف غیرنظامیان وارد می شود، مسوولیتی را متوجه طرفین درگیر در جنگ کند. در اسناد بین المللی به دولت یا گروه متجاوز در راس مسوولین به جبران خسارت اشاره شده است که در منازعه میان اسراییل و حماس، اگرچه حماس به عنوان آغازکننده جنگ شناخته می شود و مطابق موازین بین الملل باید درصدد جبران خسارت به اسراییل برآید، اما اقدامات رژیم اسراییل به عنوان منتقم، بسیار گسترده تر بوده و دور از عدل و انصاف است که بخواهیم رژیم اسراییل را از مسوولیت معاف بدانیم، مضافا اینکه منازعه مدنظر که با بی توجهی به حقوق بین الملل بشردوستانه ادامه پیدا کرده است، سبب بروز جنایات جنگی نظیر هدف گیری جان و مال غیرنظامیان و تاثیراتی بر محیط زیست منطقه شده است که منصفانه ترین راه اقتدا به نظریه جنگ مشروع است تا ذیل آن بتوانیم هر دو نظام را مسوول جبران خسارات به بارآمده معرفی نماییم.
    کلیدواژگان: منازعه مسلحانه، مسوولیت بین المللی، حقوق بشر، محیط زیست
|
  • Narges Nakhjavani *, Mahdi Rezaei Pages 1-15
    In recent decades, the legal and political systems of the world have faced the expansion of judicial power and the increase in the intervention of courts in matters that were not necessarily legal and judicial in nature but were completely related to mega-politics. This phenomenon is called “judicialization of politics”. Considering the limits of judicial competences in the form of a constitutional review, the present research has first examined the political issue and tried to examine the relationship between the two and its place in contemporary legal and judicial approaches while examining the various dimensions of judicialization. Finally, this article has concluded that, on the one hand, the judicialization of politics leads to the weakening of the boundaries of the separation of powers, but on the other hand, it can be said that judicial intervention as a mechanism of monitoring and guaranteeing transparency leads to the improvement of regulation and more quality and legal administration. In the end, it seems that what we are witnessing today as the judicialization of politics is the product of the expansion of sovereign powers to all powers, which has led to the role of the judiciary as much as the legislature and the executive in mega-politics affairs.
    Keywords: Judicialization, Politics, political issue, Judicial Review, Constitutionalizing
  • Moud Hossininasb *, Eysa Bani Namaeh Pages 17-25
    The fight against money laundering is one of the most important challenges in the world today and various countries have enacted laws to combat it. Agreements have also been reached at the international level to combat money laundering. One of the most important issues is the correction of evidence in money laundering, which in this study examines the evolution of evidence in money laundering with an approach to international instruments of Iranian and British laws and regulations. In almost all legal systems, the issue of “reversing the burden of proof” in the crime of money laundering, the practical procedure is moving towards its acceptance and the burden of proving the lack of property acquisition in illegitimate ways is placed on the defendant. Although this issue seems incompatible with the principle of innocence at first glance, but considering that the reversal of the burden of proof in these cases is in line with the circumstances, there does not seem to be a conflict with the principle of innocence. Eventually, it became clear that merely detecting the company's mafia activity was sufficient to crack down on money laundering. In English law, changes in the principle of innocence in the field of money laundering are also recognized as the main motivator in the field of correction of reason.
    Keywords: Collection of Evidence in Money Laundering, International documents, Iranian, British Regulations
  • Amirreza Mahmoudi *, Seyedeh Mahshid Miri Balajorshari Pages 27-38
    So far, no comprehensive research has been conducted on the sociology of non-violence against women, so that the current developments in this field are far from the sociological perspective. Although the main actors (governments and international organizations) are steadfast in the fight against and prevention of violence against women, the process of preventing violence against women involves a very large number of domestic and international actors, large and small. There are countless providers domestically and internationally, including credible and passive actors who distribute and promote legitimacy in the areas of prevention, prevention and reduction of violence against women. Actors of value producers who are active in the field of development of non-violence against women, both domestically and internationally, with their guidance measures pave the way for the development and implementation of sustainable measures to reduce violence against women. There are also social actors in the field of violence against women who, with their consistent behaviors, apply the necessary formalities in the field of prevention and prevention of violence against women. As a result, it is clear that the actors in the field of non-violence against women, in any quality and in any quantity, have a degree of influence in this field and should not be considered insignificant due to being internal, non-governmental, etc. In this research, with a theoretical approach and a descriptive method, we seek to study and classify social actors in the field of non-violence against women.
    Keywords: Sociology, Prohibition of violence against women, Leading actors, Service providers, Value producers
  • Ali Soleimani *, Tayebeh Sahib Pages 39-53
    In recent years, the value of literary and artistic works and their use have become increasingly important and now play an important role in the production of science and scientific and cultural progress in Iran. However, since according to the provisions of literary and artistic right a legitimate and legal exploitation of literary and artistic works is necessary to obtain permission from the copyright holder, there are works of art known as Orphan works that Their current owner is not available or can not be found. In the legal system of Iran, these works are not identified and there are no specific regulations regarding them. Considering the importance of the subject matter and the challenges that it poses to consumers, the reference to other contemporary legal systems and the use of Experience and study of their approaches can be a way of identifying the challenges of exploiting Orphan works and guidance to legislate in the establishment of appropriate laws in this regard.
    Keywords: Orphan works, Compulsory License, Extended Collective License, Limitation on Remedies
  • Mohamad Setayeshpur *, Fatemeh Sadeghi Pages 55-63
    Breastfeeding is not explicitly recognized as either the right of the child or as the right of the mother in all legally binding documents. Feminist views have also been another challenge over the past decades. As a feminist, for example, Van Strylek has claimed that breastfeeding empowers women and contributes to gender equality in various ways. First, it confirms a woman's ability to control her body and choose how to use it; second, breastfeeding challenges the prevailing theory of breasts as primary sexual goals and the development of a gender perspective toward women. Breastfeeding is a right because it is a natural biological process that occurs after childbirth and is a maternal right.
    Keywords: women's rights, Right to Breastfeed, Islam
  • Seyyed Hesamoddin Rafiee Tabatabaei *, Mahrouyeh Shoja Sangchouly Pages 67-81
    War is an unpleasant phenomenon that, despite the international community's policies to prevent its occurrence, sometimes countries get involved in armed conflicts. Realizing the reality of the impossibility of eliminating this reprehensible incident, international organizations had to pass documents to humanize the face of armed conflicts by separating military from civilian targets and the possibility of compensating for the damages caused by attacks on civilian targets; responsibility towards the parties involved in the war. In the international documents, the government or the aggressor group is referred to as the head of the authorities to compensate the damage, that in the conflict between Israel and Hamas, Although Hamas is known as the initiator of the war and according to international standards, it should try to compensate Israel, but the actions of the Israeli regime as an avenger are much wider and it is far from justice and fairness to exempt the Israeli regime from responsibility in addition The conflict, which has continued with disregard for international humanitarian law, has caused war crimes such as targeting the lives and property of civilians and impacts on the region's environment; that the fairest way is to follow the theory of legitimate war, under which we can hold both systems responsible for compensating the losses incurred.
    Keywords: Armed Conflict, International Responsibility, human rights, environment