فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات شهر ایرانی اسلامی
پیاپی 51 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهشید ردایی، مینو قره بگلو*، محمدعلی کی نژاد، فرهاد احمدنژاد، حامد بیتی صفحات 1-28

    انسان حایز ارزش‏هایی است که می تواند در شکل‏گیری معماری خانه ایرانی اسلامی نقش داشته باشد. بی توجهی به ارزش های نهفته در تجارب گذشتگان مان هر روز بیش از پیش نمایان می شود. سوالی که مطرح گردید: ارزش های انسانی چگونه در معماری خانه ایرانی اسلامی نمود یافته است؟ هدف پژوهش، شناسایی ارزش‏های انسانی حاکم بر خانه های ایرانی اسلامی، تبیین ارتباط ارزش های انسانی با سبک زندگی ایرانی- اسلامی و نمود شکلی آن در معماری خانه های تاریخی شهر یزد به عنوان نمونه مورد مطالعه است. پژوهش از نوع کیفی، از حیث هدف کاربردی و روش تحقیق، با ترکیب روش استدلال منطقی، مطالعات توصیفی- تحلیلی و تاریخی و بر پایه اسناد کتابخانه ای قرار گرفته بود. ارزش‏های انسانی مبتنی بر فرهنگ اسلامی در معماری خانه را در 5 عرصه: ارتباط انسان با خدا- ارتباط انسان با خود- ارتباط انسان با جامعه و دیگران- ارتباط انسان با طبیعت- ارتباط انسان با تاریخ مورد واکاوی قرار دادیم. بعد از استخراج آموزه های اسلامی،6 نمونه از خانه های تاریخی شهر یزد، انتخاب و نمود آموزه های اسلامی در حوزه ارزش های انسانی مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج مطالعه نشان داد که ارزش های انسانی به شکل تکریم پیران، حقوق مهمان، حسن همجواری، پرهیز از اسراف، سلسله مراتب و... در خانه های تاریخی شهر یزد نمود یافته است. بناهای ایرانی- اسلامی مجموعه ای پویاست که باید همواره در حال تحول بوده و خود را با نیازهای ساکنان، مفاهیم، اصول و ارزش های انسانی ایرانی- اسلامی وفق دهد. از اینرو با استخراج ارزش های انسانی از معماری ناب گذشته، بروزرسانی و اشاعه آن، معماری خانه های معاصر را می توان همگام با ارزش‏های انسانی شکل داد.

    کلیدواژگان: ارزش، انسان مسلمان، معماری ایرانی اسلامی، خانه های تاریخی، یزد
  • زهرا عرفانی زاده، شاهین حیدری*، پیروز حناچی صفحات 29-54

    برای ایجاد ساختمان هایی پایدار، سامانه هایی جهت ارزیابی عملکرد ساختمان ها، به تفکیک کاربری، تدوین شده اند. به دلیل رواج اسلام و مذهب شیعه در ایران، یکی از پر استفاده ترین بناها، بناهای مذهبی-زیارتی اند که تعداد آنها قابل توجه و تاثیرگذار در مقوله پایداری است. با این وجود، تا کنون، این ساختمان ها از منظر دستیابی به اهداف توسعه پایدار بررسی نشده اند و معیارهایی هم برای این بررسی، تعریف نشده است. لذا ارایه معیارهایی ویژه برای ارزیابی یک ساختمان زیارتی پایدار و سپس ارتقاء و اصلاح این اماکن متبرک بر مبنای این معیارها، ضرورت دارد. هدف پژوهش: هدف پژوهش حاضر، طراحی مدلی برای ارزیابی ساختمان های زیارتی در دستیابی آنها به اهداف توسعه پایدار در بخش ساختمان، در ایران است. روش پژوهش: پژوهش در گام گردآوری اطلاعات به روش پیمایشی است. جهت افزایش روایی پرسشنامه، پرسشنامه های اولیه با مطالعه پرسشنامه های مشابه در پژوهش ها و مشورت اساتید و تعدادی از اعضای هییت نخبگانی طراحی شد و مورد تایید قرار گرفت. سپس تعدادی پرسشنامه میان هر بخش از جامعه آماری، توزیع و همه ابهام های مشخص شده، رفع و پرسشنامه نهایی توزیع گردید. نرخ سازگاری کمتر از 0.1 پرسشنامه ها نیز موید پایایی پرسشنامه ها بود. در گام تحلیل داده ها از روش دلفی و روش تحلیل سلسله مراتبی استفاده شد. نتیجه و پیشنهاد پژوهش: بنا بر نتایج تحلیل دلفی، مدلی متشکل از 10 سرفصل و 94 معیار معرفی شده است. بنا بر نتایج روش تحلیل سلسله مراتبی، از میان معیارهای معرفی شده، سه اولویت نخست برای تحقق ساختمان زیارتی پایدار در ایران، به ترتیب عبارتند از: «مدیریت و فرآیندهای پایدار»، «کیفیت فنی و عملکردی» و «آب». بنابر این نتایج، سامانه ارزیابی و سامانه وزندهی ویژه ساختمان زیارتی پایدار در ایران ارایه شده است. پیشنهادات پژوهش، تهیه پیوست های ویژه مدیریتی، طراحی خودکفای زیرساخت های انرژی و آب و فاضلاب و پیگیری جدی تری بهینه سازی مصرف آب است.

    کلیدواژگان: سامانه های ارزیابی ساختمان، ابنیه زیارتی، معماری پایدار، شاخص های پایداری
  • احمد پوراحمد*، مدیا حکیمی، کرامت الله زیاری، حسنعلی فرجی سبکبار صفحات 55-76

    در طی چند دهه اخیر، رویکرد بازآفرینی شهری در نتیجه تکامل اندیشه ها و سیاست ها از نوسازی کالبدی به سوی بازآفرینی پایدار شهری با هدف رشد اقتصادی، پویای اجتماعی، ارتقاء کیفیت محیط شهری و پایداری زیست محیطی مورد توجه قرار گرفته است. بافت ناکارآمد شهری به عنوان مهمترین محدوده هدف بازآفرینی، پهنه هایی از شهر هستند که در مقایسه با سایر پهنه های شهری مشکلات عدیده ای از نظر اقتصادی، اجتماعی، کالبدی و ناپایداری زیست محیطی دارند. یکی از راهکارهای مهم در راستای بهره گیری از محرک های توسعه در قالب مجموعه ای از اقدامات و طرح های شهری برای حل مشکلات محدوده های شهری در زمینه های گوناگون است. هدف پژوهش حاضر شناسایی عوامل و عناصر محرک توسعه و تبیین نقش آنها در الگوی بازآفرینی پایدار در شهرکوهسار است که یکی از مهمترین محدوده های ناکارآمد شهری در استان البرز می باشد. از این رو شناسایی پیشران های محرک توسعه و چگونگی توزیع فضایی آنها و تبیین نقش محرک توسعه در راستای بازآفرینی پایدار شهری مهمترین مسیله پیشرو است. روش تحقیق از نوع توصیفی و تحلیل های کمی و کیفی با تکیه بر نرم افزار GIS و با بهره گیری از تکنیک خود همبستگی موران انجام شده است و نتایج نشان داده است که معیار کالبدی، اجتماعی و زیست محیطی به صورت خوشه ای و معیار اقتصادی به صورت تصادفی و نامتوازن در شهر کوهسار توزیع یافته است.یافته های پژوهش نشان می دهد که در شهر کوهسار پیشران های محرک توسعه با تمرکز بر ظرفیت های اقتصادی، اجتماعی، کالبدی و محیطی موجود شهری و توزیع آنها در محدوده های ناکارآمد می تواند نقش بسزایی در تسریع فرایند بازآفرینی پایدار و رفع چالش های بافت ناکارآمد داشته باشند.

    کلیدواژگان: محرک توسعه، بازآفرینی پایدار، بافت ناکارآمد شهری، توسعه پایدار، شهر پایدار
  • سارا پورمختار، محمدرضا پاکدل فرد*، حسن ستاری ساربانقلی صفحات 77-94

    از دوره قاجار تبریز خانه های بسیار ارزشمندی بجای مانده است که یکی از آنها بهنام و دیگری قدکی است که دارای سردر و هشتی مشترکی می باشند و به نظر می رسد مفاهیم پنهانی ورای پلان معماری آنها وجود دارد. پرداختن به مسیله معنا و یافتن لایه های عمیق در حوزه معماری امری اجتناب ناپذیر است؛ از این رو در این مقاله در جهت یافتن این مفاهیم و ارتباط بین این دو بنا از لحاظ استفاده از مفاهیم کهن الگویی پرداخته شده است. سوالات اصلی تحقیق بدین شکل مطرح می شود: 1. کهن الگوی ماندالا چگونه در کالبد معماری خانه های قدکی و بهنام تبریز نمود پیدا کرده است؟ 2. تجلی معنایی بر اساس مفاهیم کهن الگویی ماندالا در خانه های بهنام و قدکی چگونه است؟ هدف این پژوهش یافتن الگوهای بنیادین به عنوان زبان مشترک برای تداوم معماری این خانه هاست. در این پژوهش کهن الگوی ماندالا با خوانش نشانه شناختی از طریق صورت های بنیادین، انگاره ها و بازنمایی مفاهیم اش قابل بازیابی است. با توجه به تاریخی- تحلیلی بودن پژوهش و مقایسه ی تطبیقی خانه های مورد مطالعه، به شکل کیفی و توصیفی به جمع بندی پرداخته شده است، در عین حال با توجه به رویکرد نظری آن، از رویکرد نشانه-شناختی برای استخراج رمزگان و معنا استفاده شده است. با استناد به روش نشانه شناسی لایه ای، از تبدیل داده ها به الگوهای پارادایمی که نشان دهنده حضور ماندالا در شکل گیری ساختار خانه های مورد مطالعه هستند، استفاده شده است. در ادامه تحلیل معنایی هریک از انگاره های ماندالایی در نمونه های مورد مطالعه صورت گرفته است. نتیجه پژوهش نشان از ردپای نمود انگاره های ماندالایی چون اعداد و الگوهای هندسی مشخص است. پایه های نخستین معماری خانه های بهنام و قدکی در قالب شکل های هندسی ساده، منظم و قایم به مرکز شامل دایره، چندضلعی های منتظم و مربع است که در ترکیبی ماندالاوار توسعه یافته اند و دارای ماهیت کهن الگویی اند.

    کلیدواژگان: انگاره، ماندالا، الگو، نشانه شناسی، خانه قدکی و خانه بهنام
  • مطهره اسلامی، یعقوب پیوسته گر*، علی اکبر حیدری صفحات 95-112

    مسکن به عنوان فضایی برای سکنی گزیدن و زندگی، همواره از ابتدای تاریخ تاکنون یکی از اولین فضاهایی بوده که انسان با آن سرو کار داشته و ویژگی های این بنا و به خصوص فضای داخلی آن به سبب ارتباط مستقیمی که در ساعات طولانی از روز با انسان دارد از اهمیت بالایی برخوردار بوده است.آرامش یکی از اساسی ترین نیازهای روحی و روانی هر فرد است. انسان ها معمولابیشتر وقت خود را در خانه سپری می کنند واز این رو به دنبال یافتن آرامش در خانه و استراحت جسم و روح خویش در این مکان هستند. با توجه به همین موضوع معماری با القای حس آرامش و سکون درفضای داخلی خانه می تواند کمک زیادی در ایجاد آرامش داشته باشد. بر همین اساس در این پژوهش، هدف، ارزیابی چگونگی نمودپذیری آرامش در دو الگوی رایج خانه های معاصر شامل خانه های آپارتمانی و خانه های مستقل حیاط دار و شناسایی الگوی موفق در این زمینه می باشد. در پژوهش حاضر، ابتدا با استفاده از روش کیفی به جمع آوری داده ها پرداخته وسپس با استفاده از آزمون تی استیودنت دو نمونه ای به تحلیل آنها می پردازیم.که در مرحله نخست، از طریق مصاحبه با ساکنین خانه ها، عوامل ایجاد کننده آرامش استخراج می شود. عواملی که بیشترین اشاره به آنها در مصاحبه ها صورت گرفته است به عنوان عوامل ایجاد کننده آرامش دسته بندی شده اند، طبق نظریه راپاپورت (2005) عوامل مستخرج به عنوان معانی سطح بالا، قابلیت های محیطی، معانی سطح میانه و ویژگی های فضایی به عنوان معنای سطح پایین در زنجیره معنایی هستند. ویژگی های فضایی از طریق مصاحبه، تدوین پرسشنامه و مشاهده به صورت رفت و برگشتی استخراج شدو ویژگی هایی که از نظر ساکنین دارای اهمیت بالاتری بودند به عنوان ویژگی های فضایی معرفی شدند. قابلیتهای محیطی (معانی سطح میانه) ازطریق تناظر بین الگوهای رفتاری رایج در هر یک از فضاها و خصوصیات کالبدی آن فضا در هر کدام از الگوهای رایج مسکن کرمان (خانه های مستقل حیاط دار و آپارتمانی) در گستره زمانی یکساله بررسی و سپس با مقایسه زنجیره های معنایی به دست آمده میزان نمود پذیری آرامش در دوالگوی مورد مطالعه استخراج شد. این پژوهش در نهایت به این نتیجه دست یافت که معنای سطح بالای آرامش در الگوی خانه های مستقل حیاط دار بیش از الگوی آپارتمانی نمود می یابد که این امر نیز متاثر از تنوع ویژگی های فضایی و قابلیت های محیطی است که در الگوی خانه نسبت به گونه آپارتمانی وجود دارد

    کلیدواژگان: آرامش، خانه، الگوی آپارتمانی، الگوی مستقل حیاط دار، کرمان
  • رضا سلیمی گرگری، سید مجید مفیدی شمیرانی، هانیه صنایعیان* صفحات 113-131

    با توجه به نقش کلیدی نمای ساختمان به عنوان پوسته و تاثیرات آن بر کیفیت فضاهای داخلی و مصرف انرژی، بهینه سازی نما در فرآیند طراحی یک ساختمان بسیار حایز اهمیت است. از سوی دیگر با توجه به چالش ها و پیچیدگی روش های سنتی بهینه سازی، استفاده از روش های نوین برای ارزیابی در مراحل ابتدایی طراحی ضروری به نظر می رسد. شناسایی راهکارها و استراتژیهای بهینه سازی پارامترهای طراحی پوسته ساختمان، به معماران این امکان را می دهد که در همان مراحل اولیه طراحی تاثیر به سزایی در رفتار حرارتی ساختمان داشته باشند. مقاله حاضر یک مرور جامع با تاکید بر مطالعات انجام شده در سال های اخیر در زمینه پوسته ساختمان و پارامترهای موثر بر رفتار حرارتی داخل بناست و بخشی از تحقیقات گسترده تری است که هدف آن ارایه راهکارهای طراحی برای کاهش مصرف انرژی در نماها می باشد. هدف اصلی این تحقیق مطالعه مروری بر تمام منابع موجود در این زمینه می باشد و در این راستا، پارامترهای کالبدی نما بر اساس مطالعات انجام شده، مورد بررسی سیستماتیک قرار گرفته است و پس بررسی و مرورو دقیق مطالعات انجام شده در این زمینه، پارامتر های تاثیر گذار در پوسته ساختمان بر رفتار حرارتی داخلی بنا، استخراج و دسته بندی شده اند. در مرحله اول، با بررسی منابع مرتبط و مطالعات مشابه، پارامترهای کالبدی نما به صورت کامل بررسی شده است و در بخش دوم تیپ های مختلف نماها در منطقه 15 مورد بررسی قرار گرفته است.. نقشه GIS منطقه با دقت بررسی شده و تیپ های مختلف نماها به روش میدانی استخراج شده اند. سپس با در نظر گرفتن طول نماهای یکسان، بر اساس نقشه و فضاهای موجود در نماهای اصلی، بناها دسته بندی شده و گونه های نهایی مشخص می شوند.

    کلیدواژگان: پوسته ساختمان، تیپولوژی، بار گرمایشی، مصرف انرژی، نمای پایدار
|
  • mahshid radaei, minoo gharehbaglou*, mohammadali key nejhad, Farhad Ahmadnejad, hamed beyti Pages 1-28

    Human has values that can play a role in the formation of Iranian Islamic house architecture. Ignoring the hidden values in the experiences of our past is becoming more visible every day. The question that was raised was: How are human values manifested in the architecture of Iranian Islamic houses? The purpose of the research was to identify the human values governing Iranian-Islamic houses, to explain the relationship between human values with the Iranian-Islamic lifestyle, and its manifestation in the architecture of the historical houses of Yazd City as the case studies. This research was qualitative and practical in terms of purpose, and it was conducted by combining logical reasoning methods, descriptive-analytical and historical studies, and based on library documents and sources. We analyzed human values based on Islamic culture in house architecture in 5 axes: human relationship with God - human relationship with self - human relationship with society and others - human relationship with nature - human relationship with history. After extracting Islamic teachings, 6 examples of historical houses in Yazd City were selected and analyzed in terms of Islamic teachings in the field of human values. The results of the study showed that human values in the form of respect for the elderly, guest rights, good neighborliness, avoidance of extravagance, hierarchy, etc., were manifested in the historical houses of Yazd city. Iranian-Islamic buildings are a dynamic collection that must be constantly evolving and adapt to the needs of the residents, Iranian-Islamic concepts, principles, and human values. Therefore, by extracting human values from the pure architecture of the past, updating and restoring it, and updating and spreading it, the architecture of contemporary houses can be shaped in sync with human values.

    Keywords: Value, Muslim Human, Iranian Islamic Architecture, Historical Houses, Yazd
  • ZAHRA ERFANIZADEH, Shahin Heidari *, Pirouz Hanachi Pages 29-54

    Problem and necessity: In order to create sustainable buildings, systems have been developed to evaluate the performance of buildings, separated by use. Due to the prevalence of Islam and Shia religion in Iran, one of the most used buildings are religious-pilgrimage buildings, the number of which is significant and influential in terms of sustainability. However, until now, these buildings have not been reviewed from the point of view of achieving sustainable development goals, and criteria for this review have not been defined. Therefore, it is absolutely necessary to provide special criteria for evaluating a sustainable pilgrimage building and then upgrade and improve these holy places based on these criteria. The purpose of the research: The aim of the current research is to design a model to evaluate pilgrimage buildings in achieving the goals of sustainable development in the building sector in Iran. research method The research is in the stage of collecting information by survey method. In order to increase the validity of the questionnaire, the initial questionnaires were designed and approved by studying similar questionnaires in researches and consulting professors and a number of elite board membersof Delphi method. Then, a number of questionnaires were distributed among each part of the statistical population and all identified ambiguities were resolved and the final questionnaire was distributed. The consistency rate of less than 0.1 of the questionnaires confirmed the reliability of the questionnaires. In the step of data analysis, Delphi method and Analytic Hierarchy Process (AHP) were used. Research result and suggestion: The results of Delphi analysis were the introduction of a model consisting of 10 headings and 94 criteria. According to the results of the AHP method, among the criteria introduced to achieve a sustainable pilgrimage building in Iran, the first three priorities are: "sustainable management and processes", "technical and functional quality" and "water". Based on these results, an evaluation system and a special weighting system for sustainable pilgrimage buildings in Iran were proposed. The suggestions of the research are preparation of special management annexes, self-sufficient design of energy and water and sewage infrastructures and more serious pursuit of water consumption optimization.

    Keywords: building assessment systems, pilgrimage buildings, sustainable architecture, sustainability indicators
  • Ahmad Pourahmad*, Media Hakimi, Keramatalah Zayyari, hasanali farajisabokbar Pages 55-76

    In recent decades, the urban regeneration approach has shifted from physical renewal towards sustainable urban regeneration as a result of the evolution of thoughts and policies. The goal is to achieve economic growth, social dynamism, improved urban environmental quality, and ecological sustainability. Inefficient urban fabric is identified as the primary target area for the regeneration of urban zones facing numerous economic, social, physical, and environmental challenges compared to other urban areas. One crucial solution in this regard involves harnessing developmental stimuli through a series of urban initiatives and plans to address the issues in various domains of urban areas. The purpose of this research is to identify the factors of catalyst and description of their role in the model of sustainable regeneration in Kohsar city, which is one of the most important inefficient urban areas in Alborz province. Therefore, identifying the drivers of development stimuli, elucidating their spatial distribution, and explaining their role in sustainable urban regeneration are paramount. The research methodology employed is descriptive, utilizing quantitative and qualitative analyses with a focus on GIS software and employing the Moran's I autocorrelation technique. The results indicate that the physical, social, and environmental criteria are clustered, while the economic criterion is randomly and unevenly distributed in Kohsar city. The finding of the research show that in the city of Kohsar , concentrating on the economic, social, physical, and environmental capacities of the existing urban areas and distributing them in inefficient areas can play a crucial role in accelerating the process of sustainable regeneration and addressing the challenges of inefficient urban fabric.

    Keywords: Catalyst, Sustainable Regeneration, Urban Dysfunctional Area, Sustainable Development, Sustainable Urban
  • sara pourmokhtar, Mohammadreza pakdelfard *, Hassan Sattari Pages 77-94

    From the Qajar period of Tabriz, extremely valuable houses have been left. One of them is Behnam and the other is Qadaki who have a common entrance and porch and it seems that there are hidden concepts behind their architectural plan. Addressing the issue of meaning and finding deep layers in the field of architecture is inevitable. Therefore, in order to find these concepts and the relationship between these two buildings in terms of using archetypal concepts, a comparative comparison has been made. One of Jung's most important archetypes is the self (mandala). And it is necessary to investigate more precisely, the main questions of the research are raised as follows: 1. How has the mandala archetype appeared in the architecture of the houses of Qadki and Behnam in Tabriz? 2. What is the manifestation of meaning based on the archetypal concepts of mandala in Behnam and Qadki houses? The aim of this research is to find the basic patterns as a common language for the continuity of the architecture of these houses. In this research, the ancient pattern of mandala can be recovered by semiotic reading through its basic forms, images and representation of its concepts. Considering the historical-analytic nature of the research and the comparative comparison of the studied houses, it has been summarized qualitatively and descriptively. At the same time, according to its theoretical approach, the semiotic approach has been used to extract symbols and meaning. Referring to the method of layered semiotics, it has been used to convert the data into paradigm patterns that indicate the presence of the mandala in the formation of the structure of the studied houses. In the following, the semantic analysis of each of the mandala images in the studied samples has been done. The result of the research shows the traces of mandal images such as numbers and specific geometric patterns. The first architectural foundations of Behnam and Qadaki houses are in the form of simple, regular geometrical shapes, which include circles, regular polygons, and squares, which are developed in a mandal combination and have an archaic nature.

    Keywords: Mandala, Pattern, Semiotics, Ghadaki House, Behnam House
  • Motahareh Eslami Mahmoodabadi, Yaghoob Peyvastehgar *, Aliakbar Heidari Pages 95-112

    Housing, as a space for settling and living، has always been one of the first spaces that humans have dealt with since the beginning of history، and the characteristics of this building، especially its interior، are due to the direct connection with humans during long hours of the day. It has been of great importance. Peace is one of the spiritual and psychological needs of every person. Nowadays، humans usually spend most of our time at home، and therefore we Searching to find peace at home and rest our body and soul in this place. Considering this issue، architecture can help a lot in creating peace by inducing a sense of peace and tranquility in the interior of the house. The purpose of the current research is to examine the opinions of researchers and theorists of architecture and environmental psychology، to extract the factors that create peace from the perspective of the residents and to match them with the current spatial behavior patterns of the residents. Home. Based on this، in this research، how can peace be manifested in two common house models. Contemporary buildings including apartment houses and detached houses with courtyards will be examined. This research has been conducted with a mixed qualitative method along with quantitative analysis through a two-sample t-test، and the research process is such that in the first stage، through interviews with the residents of the houses، semantic systems derived from the spatial characteristics of each pattern extracted. In the common type of housing in Kerman (detached houses with courtyards and apartments) it was compared and the degree of peacefulness in the houses was extracted. This article finally came to the conclusion that the super meaning of peace is manifested in the model of independent houses with courtyards more than in the apartment model، which is also affected by the variety of spatial characteristics and environmental capabilities that are in this model. The house is more like an apartment.

    Keywords: peace, house, apartment model, independent model with a yard
  • Reza Salimi Gargari, seyed majid mofidi, Haniyeh Sanaieian* Pages 113-131

    The quality of the internal spaces and the impacts it has on the building's energy consumption depend critically on the right and optimal design of the building facade, which plays a significant function as the structure's envelope.Taking into account the facade's crucial function as the building's outer shell on On the other hand, new evaluation methods that designers and architects can utilize in the early stages of design must be replaced due to the time-consuming and challenging existing methods of optimization. The building's exterior envelope has an impact on both the outside environment and the urban environment in addition to shielding the inside environment from outside environmental conditions. Walls, ceilings, windows, doors, and other building elements are among its many parts. The goal of the current study is to create a thorough taxonomy of local structures while also examining the impact of building facade factors on their thermal behavior and energy usage. For this reason, the anatomical parameters of the façade are thoroughly studied in the first step by methodically studying sources and comparable research, and then the various types of facades in area 15 are examined. It should be noted that this article is only the first of a thorough investigation into facade design alternatives for energy consumption reduction. Following the completion of the investigations, the area's GIS map was extensively analyzed, and various and typical types were extracted using a field approach. According to the results of the field research and the components of the facade covering, the average area, orientation, length-to-width ratio, and frequency of parts are examined. The final types are extracted in the second stage after the buildings with the same length of view are classified in accordance with the map and the locations of the spaces in the main view.

    Keywords: Building Envelope, Typology, Heating load, Energy Consumption, sustainable facade