فهرست مطالب

مطالعات اسلامی حقوق - پیاپی 1 (بهار و تابستان 1402)

نشریه مطالعات اسلامی حقوق
پیاپی 1 (بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محسن ملک افضلی اردکانی، سید محمد سجادی* صفحات 7-26
    پیشرفت روز افزون دانش بشری در عرصه های پزشکی دریچه های فقهی جدیدی در ابواب و مباحث فقهی گشوده است. امکان ادامه ی حیات انسان با برداشته شدن برخی از اعضای درونی و نیز امکان برآورد دقیق صدمات وارد بر اعضای درونی بدن و میسر شدن مداوا و درمان صدمات مزبور، بازنگری در دیه ی اعضای داخلی را اجتناب ناپذیر ساخته است. از آن جا که تا پیش از دهه های اخیر ایراد این گونه صدمات غالبا منتهی به مرگ مجنی علیه  می شد، دیه ی آسیب های مزبور مستقلا مورد مطالعه قرار نمی گرفت بل که تحت عنوان دیه ی نفس مورد توجه قرار داشت. حال با توسعه ی مرزهای دانش و امکان بقای حیات مجنی علیه پس از وارد شدن صدمه یا صدماتی بر اعضای داخلی، این سوال مهم مطرح می شود که آیا می توان قاعده ی دیه ی اعضای زوج و فرد را نسبت به اعضای درونی جاری ساخت؟ در این زمنیه سه روی کرد وجود دارد؛ مخالفین جریان قاعده بر اندام های درونی، موافقین جریان و قول به تسری قاعده نسبت به اندام های رییسه و عدم جریان در اندام های غیر رییسه. در پژوهش پیش رو به بررسی نظر مخالفین جریان قاعده بر اندام های درونی پرداخته و پس از بررسی مستندات به نقد مبانی ایشان خواهیم رسید.
    کلیدواژگان: دیه، اعضای داخلی، اعضای زوج، اعضای فرد، مجنی علیه
  • اسماعیل آقابابائی بنی* صفحات 27-44
    در اسناد فراملی، اعمال مجازات های فراقضایی منع شده است. با این حال در متون فقهی و قوانین متخذ از فقه، شواهدی بر تجویز این گونه مجازات ها می توان یافت که هم به جهت حکم اولی و هم به جهت حکم ثانوی جای نقد دارد. با توجه به ناکافی بودن ادله ی تجویز کننده ی مجازات های فراقضایی، اصل لزوم احتیاط در دماء و نفوس، اصل عدم ولایت در اجرای مجازات، عدم امکان استناد به خبر واحد در امور کیفری مهم و قواعدی از این دست، به نظر می رسد نمی توان مجازات های فراقضایی را به عنوان حکم اولی هم سو با قواعد حاکم بر فقه و حقوق کیفری دانست. نوشته ی حاضر با مراجعه به متون فقهی، این دست مجازات ها را به حسب حکم اولی و بر اساس قواعد حقوق کیفری و مبانی فقهی به بحث می گذارد و به این نتیجه دست می یابد که چنین مجازات هایی در خوانش فقهی مسیله جایگاهی ندارد و قوانین هم سو با فقه نیازمند اصلاح یا دست کم رفع ابهام است.
    کلیدواژگان: مجازات فراقضایی، حد، تعزیر، اصل عدم ولایت، لزوم احتیاط، دماء و نفوس
  • علی قبادیان، سید میرآغا کاظمی* صفحات 45-68
    بسته به نوع بزه دیدگی مالی و عوامل موثر بر وقوع آن، راه کارهای مختلفی برای پیش گیری پیشنهاد می شود. برخی راهکارها تاثیر مقطعی و محدود دارند نظیر تدابیر پیش گیرانه وضعی و برخی هم نظیر تدابیر پیش گیرانه جامعه مدار تاثیر گسترده و دراز مدت دارند. در این بین تدابیر پیش گیرانه ی اجتماعی به عنوان یکی از کهن ترین نوع تدابیر پیش گیرانه، تاثیر ژرف و دراز مدت در کاهش بزه دیدگی مالی دارند، چرا که این تدابیر نقش اساسی در ریشه کنی انحرافات دارد. از چندی قبل این تدابیر در حوزه ی بزه دیده شناسی به صورت دقیق تبین شده و عملا از آن در کاهش بزه دیدگی مالی استفاده می شود. با اینکه این تدابیر در آموزه های اسلامی به صورت دقیق بیان شده است اما کم تر مورد توجه اندیش وران جرم شناس قرار گرفته است. با توجه به نیاز جامعه و افزایش سرسام آور پدیده ی بزه دیدگی مالی، ضرورت بررسی این تدابیر از نگاه آموزه های اسلامی احساس می شود. در این پژوهش با استفاده از داده های گردآوری شده ی کتاب خانه ای و به روش توصیفی  تحلیلی به مهم ترین راهکارهای اجتماعی مواجهه با بزه دیدگی مالی نظیر توزیع عادلانه ی ثروت، نهادینه کردن فرهنگ بخشش به نیازمندان، گسترش فعالیت های اقتصادی مشروع و ممنوعیت احتکار اشاره شده است. برآیند پژوهش حاضر نشان می دهد، در صورت به کارگیری درست و اصولی آموزه های پیشگیرانه ی اجتماعی اسلام، شاهد کاهش قابل توجه نرخ بزه دیدگی مالی خواهیم بود.
    کلیدواژگان: بزه دیده، بزه دیدگی مالی، تدابیر پیشگیرانه، آموزه های دینی، راهکارهای اجتماعی
  • عزیزالله فهیمی* صفحات 69-84

    از یک قرن پیش به دنبال طبیعت ستیزی بسیاری از انسان های منفعت طلب که در تخریب مواهب الهی از هیچ امری کوتاهی نمی کنند، حرکت ها و تلاش هایی از سوی گروه ها و افرادی که آینده نگری بیش تری دارند شروع شده است. یکی از مقولاتی که نیاز چندانی به استدلال ندارد، محدودیت منابع طبیعی و زیست محیطی است که گاهی تخریب آن ها هرگز قابل جبران نیست. بر این اساس در این نوشتار، ابتدا دیدگاه های مختلف در لزوم یا عدم لزوم جبران خسارات زیست محیطی و استدلال های طرفین طرح و مورد بررسی قرار گرفته است سپس بر اساس حقوق اسلامی ادله ی لزوم جبران خسارت که عبارت از قاعده ی احترام اموال و تسبیب و تفویت منفعت است به صورت اجمال مورد بررسی قرار گرفته است.در بررسی لزوم یا عدم لزوم جبران خسارات با استفاده از نظریه ی مختار، به ماهیت و ویژگی های خسارت های زیست محیطی شامل دیرپا بودن، تدریجی الحصول بودن برخی، جبران ناپذیر بودن برخی دیگر و نیز سرایت پذیر بودن خسارات اشاره شده است.توجه به مبانی عقلی و عقلایی از جمله ادله ای است که جبران پذیری خسارات زیست محیطی را تایید می کند. اصل توجه به توسعه ی پایدار و مسیولیت آلوده ساز و حقوق نسل های آتی از جمله مبانی دال بر جبران خسارت زیست محیطی است که بدان پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: محیط زیست، مبانی عقلی، مبانی عقلایی، حقوق اسلامی، جبران خسارت، خسارت تجدیدپذیر، ضرر
  • محمدعلی حاجی ده آبادی، نعمت الله محقق* صفحات 85-108

    تراکم پرونده های جزایی و افزایش جمعیت کیفری و زندانی به عنوان یک مسیله اساسی و ضروری در نظام عدالت کیفری مطرح است که پیامدهای منفی اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و... فراوانی به دنبال دارد. حقوق دانان برای حل این مسیله پیشنهاد تغییر مسیر پرونده های کم اهمیت از مسیر عدالت کیفری را ارایه نموده اند. این پژوهش با روش تحلیلی- توصیفی و با استفاده از ابزار کتاب خانه ای صورت گرفته است. هدف نوشته ی حاضر پاس خگویی به این سوال است که قضازدایی در سیاست جنایی اسلام و افغانستان از چه جایگاهی برخوردار است. با تتبع در منابع فقهی و منابع حقوق جزای افغانستان، این نتیجه به دست می آید که در سیاست جنایی اسلام در مرحله ی کشف، تعقیب جرم، صدور حکم و اجرای آن به دلیل اهمیت دادن قانون گذار به اصل برایت و تاکید برگذشت شاکی، بزه پوشی، اصلاح ذات البین، حکمیت و... از جایگاه ویژه ای برخوردار است. در حقوق جزای افغانستان عواملی مانند مرور زمان، آزادی مشروط، تعلیق تنفیذ حکم و... مانع ورود دعاوی جزایی به مرحله ی رسیدگی رسمی و حتی موجب خروج آن از گردونه ی رسیدگی قضایی می گردد. این سازوکارها بیان گر اهمیت قضازدایی در سیاست جنایی افغانستان است.

    کلیدواژگان: قضازدایی، سیاست جنایی، اسلام، افغانستان، اصل برائت، اصلاح ذات البین، حکمیت
  • سید حسن شبیری زنجانی*، علیرضا شجاعی صفحات 109-129
    از جمله حقوقی که بر اساس شرع و قانون، پس از طلاق برای زوجه ایجاد می شود اموری است که زوجه در دوران زندگی مشترک و خارج از امور زوجیت در خانه ی شوهر انجام می دهد. شرع و قانون برای کارهای زوجه در این مدت اجرتی مقرر نموده که از آن تحت عنوان «اجرت المثل» یاد می شود. بدیهی است با وجود شناسایی و مستحق شناخته شدن زوجه نسبت به اجرت المثل، زمانی مطالبه ی آن مطرح می شود که زندگی زن و شوهر متزلزل و منجر به طلاق شود. فقه امامیه، حقوق ایران و حقوق افغانستان فعالیت های زوجه در خانه ی شوهر و خارج از امور زوجیت، دارای اجرت دانسته است؛ مشروط بر این که زوجه به دستور شوهر و عدم قصد تبرع در انجام آن داشته باشد و مطالبه ی آن نیز منوط به تحقق شروطی است. زمان پرداخت اجرت المثل از سوی شوهر به زوجه، در حقوق ایران قبل از اجرای طلاق و ثبت آن و در حقوق افغانستان بعد از وقوع طلاق و یا فوت شوهر می باشد. به نظر می رسد دیدگاه پذیرفته شده در حقوق ایران با منطق حقوقی و تامین حقوق مالی زوجه سازگاری بیش تری دارد و از این جهت ماده 160 قانون احوال شخصیه افغانستان نیازمند بازنگری و اصلاح است.
    کلیدواژگان: اجرت المثل، فقه امامیه، حقوق ایران، حقوق افغانستان
  • محمدجعفر صادق پور* صفحات 131-149

    سمحاق، چهارمین گونه از جراحات سر و صورت (شجاج) به شمار می آید که دیه ی آن برابر چهار شتر معادل چهارصدم دیه ی کامل تعیین شده است. مقنن در بند (ت) ماده ی (709) ق.م.ا سمحاق را جراحتی تعریف کرده که به پوست نازک روی استخوان برسد. این تعریف کوتاه نه دارای روزآمدی لازم است و نه از دقت و استواری کافی برخوردار است. این در حالی است که سازمان پزشکی قانونی در بسیاری از سوانح و نزاع ها با ارتکاب چنین جنایتی روبرو است و می بایست ارتکاب آن را به مقام قضایی گزارش نماید. با توجه به رخداد فراوان این جراحت در بستر جامعه و میزان دیه ی قابل توجه آن، تبیین ماهیت آن به گونه ای روزآمد و دقیق ضروری به نظر می آید. برای این منظور علاوه بر رجوع به منابع فقهی و روایی، می بایست بستر تحقق این جراحت در علم پزشکی نیز مورد مداقه قرار گیرد. بر این اساس بررسی و دقت نظر در چند نکته برای درک ماهیت سمحاق لازم است. اولا: آیا آلت جارحه خاصی در تحقق سمحاق خصوصیت و موضوعیت دارد؟ ثانیا: مراد از پرده ی روی استخوان چیست و امروزه در دانش پزشکی تحت چه عنوانی خوانده می شود. ثالثا: برای این که بتوان به تصوری جامع از این جراحت دست یافت، بررسی دقیق عناصر قوام بخش ماهیت سمحاق از نگاه فقیهان ضروری می نماید. این نوشتار با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی به تبیین داده های کتابخانه ای پرداخته است و حاصل سخن این که سمحاق جراحتی است که تا پرده ی نازک روی استخوان (پریوست [1]) می رسد ولی آن را پاره نمی کند، ضمن این که آلت جارحه ی خاصی در تحقق آن دخالت ندارد.

    کلیدواژگان: سمحاق، پرده ی استخوانی، جراحت، عضله، شجاج
  • عبدالحکیم سلیمی* صفحات 151-172
    نظام بین المللی حقوق بشر برخاسته از آرمان تاسیس جهانی فارغ از تهدید و جنگ است. جهانی که در آن انسان و حقوق بشر دیگر مورد تحقیر و توهین قرار نمی گیرد. پس از گذشت چند دهه از عمر نظام بین المللی حقوق بشر، آسیب شناسی این نظام نه فقط یک ضرورت بل که یک مسیله جهانی است. پژوهش حاضر با روش توصیفی - تحلیلی به مطالعه ی ابعاد جامعه شناسانه، هستی شناسانه و انسان شناسانه نظام بین المللی حقوق بشر پرداخته است. انگیزه ی پدیداری، سیر تکاملی و بنیاد نظام بین المللی حقوق بشر به دلیل جهان بینی مادی و تفکر اومانیستی فاقد ظرفیت جهانی است. روح حاکم بر این نظام بیان گر این واقعیت است که توحید (خداباوری) و معاد (فرجام باوری) به مثابه اصول اعتقادی و مورد احترام پیروان ادیان الهی، در این نظام هیچ جایگاهی ندارد. این غفلت یا تغافل از خداوند به عنوان مبدا جهان هستی و معاد (فرجام باوری)، پیامدهای ناگواری نظیر انسان گرایی، فردگرایی، خردگرایی افراطی، دین گریزی، خویشتن مالکی، لذت گرایی لجام گسیخته و نظایر آن را موجب گردیده است. این نظام بی توجه به باورها، ارزش ها، فرهنگ ها و نظام حقوقی توحیدی، تاسیس و توسعه یافته است. نظام بین المللی در عمل وسیله ای برای گسترش، تعمیق و مشروعیت برداشت های غربی از جامعه ی مطلوب می باشد. خاست گاه غربی، حالت انفعالی و تفاوت های ارزشی، فرهنگی و حقوقی کشورها، مقبولیت جهانی نظام بین المللی حقوق بشر را با چالش های جدی مواجه ساخته است.
    کلیدواژگان: نظام بین المللی، حقوق بشر، آسیب شناسی، رویارویی، حقوق بشر توحیدی، حقوق بشر مادی
  • سید محسن قائمی خرق* صفحات 173-192
    در «حقوق هنر» صاحبان رفتارهای نمایشی در جلوه های عمومی مانند تیاتر به عنوان موضوع حقوق و تکالیف مطرح هستند. راهبرد یا نمای «ایجاد حق و تکلیف» در آستان حاکمیت دینی و بر سیاق «فقه حکومتی» محور اصلی نوشته حاضر را تشکیل می دهد. اساسا سینماگران و حاکمیت دینی چه حقوق و الزاماتی دارند؟ شایان ذکر است «حق حاکمیت دینی بر سینماگران» محدود به این قبیل هنجارها نیست. ماهیت حقوق خصوصی- عمومی حقوق هنر و رسانه، ایجاب می نماید تاثیر حاکمیت دینی بر سعه و ضیق حقوق این رسته از هنرمندان بر اثر نمایشی خود از جمله در قالب نظارت بر اثر یا قیود وارد بر «حقوق مالکیت فکری»، «حق بر فراموش شدن» نیز در وهله ی بعد بررسی شود. هم چنین این نوشته در الزامات حکومتی و با عنایت به حقوق سینماگر، گستره و ماهیت این حقوق را نیز در نظر خواهد داشت. نگاره ی پیش رو با روش توصیفی- تحلیلی و مطالعات کتاب خانه ای انجام شده است.
    کلیدواژگان: حقوق هنر، حاکمیت دینی، رفتارهای نمایشی، تکالیف حاکمیتی، حقوق سینماگر
  • محمد لری نژاد* صفحات 193-214
    دکترین اسلام در خصوص توسل به سلاح های کشتار جمعی نسبت به افراد و مکان ها، در بردارنده ی روی کردی برآمده از قرآن، سنت، قواعد فقهی و عقل است. بدین رو که با وجود رویکرد تجویزی جنگ و جهاد در برخی موارد، محدودیت هایی نیز در ارتباط با افراد و اماکن مقرر کرده است. بر همین مبنا، برگزینش نگرش شریعت به مصادیقی هم چون «نسل کشی فرهنگی و تجاوز به اموال فرهنگی در طی مخاصمات مسلحانه» به خصوص آن که در مورد برخی مصادیق آن، در روایات ذکری به میان نیامده است، به نیکی در پرتو «گفتمان هنجاری حرمت ترور» و تبدل «هنجارهای اخلاقی زیست محیطی» به «بایستگی حقوقی آن» ضروری است. این نوشته، با مطالعات کتابخانهای و روش توصیفی-تحلیلی، به بررسی ابعاد گوناگون نگاه «حمایتی اسلام» خصوصا «قاعده حرمت ترور» و «حقوق بشردوستانه» به میراث فرهنگی پرداخته و بر تاثیرگذاری عنصر «ضرورت نظامی» بر جواز و یا عدم جواز تخریب میراث فرهنگی در دو عرصه ی «اسلام» و «حقوق بین الملل» نایل می شود. چندان که پیش از آن، بایستی مبنای احترام اموال در دکترین اسلام را بر یکی از دو نگاه «ارزش ذاتی اموال فرهنگی» یا «انتفاع غیرنظامیان» مبتنی کرد.
    کلیدواژگان: حرمت ترور، نسل کشی فرهنگی، میراث فرهنگی، اسلام، حقوق بشردوستانه
  • سمیه آقایی نژاد* صفحات 215-235
    مجازات در واقع نوعی واکنش اجتماعی در مقابل پدیده ی مجرمانه است. جامعه برای تنظیم روابط اجتماعی میان مردم و حفظ ارزشهای اساسی حاکم، بایست در برابر پای مالی هنجارها واکنش نشان دهد. در میان انواع مجازاتها، مجازات حبس در سالهای اخیر به دلایلی مانند تسری آثار زیانبار ارتکاب جرم برای خانواده ی مجرم و جامعه، عدم بازدارندگی مناسب، هزینه های بالای زندان، حرفه ای تر شدن زندانیان به واسطه ی آموزشهای زندانیان دیگر و... مورد انتقاد بسیاری واقع شده و نظام تقنینی با ارایه ی پیشنهاداتی سعی در کاهش استفاده از این مجازات داشته است. قانون کاهش مجازات حبس تعزیری با این رویکرد در سال 1399 تصویب و اجرایی شد. اکنون با گذشت قریب به یک سال می توان با تبیین قانون در سنجه ی مطالعات آسیب شناسانه ی تقنینی، قضایی و اجرایی، چالش ها و آسیب های این قانون را مورد گفتگو و بررسی قرار داد. نوشته ی پیش آیند مبتنی بر روش توصیفی- تحلیلی، قانون نام برده را از حیث مبانی و نیز از جهت تعارض با اصول مسلم حقوق کیفری (از جمله اصل تناسب و فردی کردن)، تعارض با روح قانون، بی توجهی به واقعیت های اجتماعی، تورم کیفری و فقدان ساز و کارهای اجرایی دچار آسیب می داند.
    کلیدواژگان: قانون کاهش مجازات حبس تعزیری، آسیب شناسی تقنینی، آسیب شناسی قضایی، آسیب شناسی اجرایی، حبس تعزیری
  • محمدمهدی کریمی نیا*، نجیب الله تابش صفحات 237-258

    اعمال نفوذ ناروا به معنای سوء استفاده از نفوذ معنوی با هدف رسیدن به قراردادهای ناعادلانه و غیرمنصفانه است که در تمام جوامع وجود دارد. این نظریه نخستین بار برای اصلاح و تعدیل قرارداد به منظور حمایت از طرف ضعیف قرارداد در حقوق انگلستان توسط دادگاه انصاف مطرح شد. در فقه امامیه و فقه حنفی از این عنوان ذکری به میان نیامده است، ولی مصادیق آن به وفور در رفتارهای اجتماعی دیده می شود. پرسش مطرح این است که آیا در فقه امامیه و فقه حنفی تدبیری در راستای حمایت از طبقه ی محروم که از طریق اعمال نفوذ مورد ظلم و ستم قرار می گیرند اندیشیده شده است یا خیر؟ در حقوق افغانستان که مبتنی بر فقه حنفی است، مواد قانونی (698، 631، 621) ق م و در فقه امامیه قواعدی (قاعده ی لاضرر و اصل عدالت) وجود دارد که از افراد در معرض سوء استفاده توسط افراد صاحب نفوذ حمایت کرده و بر اساس آن قواعد، از هر نوع معاملات ناروا، حرام و غیر نافذ و نیز دریافت هرگونه وجه از طریق آن جلوگیری می کند.

    کلیدواژگان: احکام، آثار، اعمال نفوذ ناروا، قرارداد، فقه امامیه، فقه حنفی
|
  • Mohsen Malek Afzali Ardakani, Seyyed Mohammad Sajjadi * Pages 7-26
    The increasing progress of human knowledge in the fields of medicine has opened new jurisprudential windows in jurisprudential chapters and topics. The possibility of continuing human life with the removal of some internal organs, as well as the possibility of accurately estimating the damage caused to the internal organs and the possibility of treating said injuries, has made the need to review the internal organs’ blood money inevitable. Since, until recent decades, such injuries often led to the death of the victim, compensation for such injuries was not studied independently, but was considered under the title of compensation for the soul. Now, with the development of the boundaries of knowledge and the possibility of the survival of the injured despite the damage or injuries to the internal organs, this important question is raised whether it is possible to extend the rule of the blood money of even and odd organs to the internal organs? In this context, there are three approaches; Opponents of the paying blood money for the internal organs, those in favor of paying it  and considering them as the main organs and those who oppose paying it for non-main organs. In the upcoming research, we will examine the opinions of the opponents of paying blood money for the internal organs and study their arguments. Finally, by criticizing the arguments of the opponents, we will decide upon the rulings regarding the internal organs.
    Keywords: Diyeh (blood money), internal organs, even organs, odd organs, the injured
  • Ismaeil Aghababaei Bani * Pages 27-44
    In transnational documents, the application of extrajudicial punishments is prohibited. However, in jurisprudence texts and laws based on jurisprudence, evidences can be found on the issuing of such punishments, which can be criticized both for the first ruling and for the second ruling. Considering the inadequacy of the evidence prescribing extra-judicial punishments, the principle of the necessity of caution in protecting human life , the principle of the absence of jurisdiction in the execution of punishment, the impossibility of citing a single news in important criminal matters and rules of this kind, it seems that extra-judicial punishments cannot be considered as the first sentence in line with the ruling of jurisprudence and criminal law. By referring to jurisprudence texts, this article discusses these kinds of punishments according to the first sentence and based on the rules of criminal law and jurisprudence foundations and reaches the conclusion that such punishments have no place in jurisprudence and the laws in line with jurisprudence need to be amended or at least the current ambiguity should be eradicated .
    Keywords: extra-judicial punishment, Hadd, ta'zir, the principle of lacking jurisdiction, necessity of caution, Human Life
  • Ali Qobadian, Sayed Mir Agha Kazimi * Pages 45-68
    Depending on the type of financial loss and the factors affecting its occurrence, various solutions are proposed for prevention. Some solutions have a temporary and limited effect, such as situational preventive measures, and some have a broad and long-term effect, such as community-oriented preventive measures. In the meantime, social preventive measures, as one of the oldest types of preventive measures, have a profound and long-term effect in reducing financial harm, because these measures play an essential role in eradicating deviations.  For some time now, these measures have been explained in detail in the field of victimology and are actually used to reduce financial victimization. Although these measures are detailed in Islamic teachings, they have received less attention from criminologists. Considering the needs of the society and the dramatic increase in the phenomenon of financial victimization, the need to examine these measures from the perspective of Islamic teachings is felt. In this research, by using data collected from the library and using a descriptive-analytical method, the most important social solutions to face financial victimization, such as fair distribution of wealth, institutionalizing the culture of helping the needy, the expansion of legitimate economic activities and the prohibition of hoarding have been mentioned. The findings of the present research shows that if the preventive social teachings of Islam are applied properly and fundamentally, we will see a significant decrease in the rate of financial victimization.
    Keywords: victim, financial victim, preventive measures, Religious teachings, social solutions
  • Azizulah Fahimi * Pages 69-84

    Since a century ago, following the anti-nature of many self-interested people who do nothing to destroy God's gifts, movements and efforts by groups and individuals who have more foresight They have started. One of the categories that does not need much reasoning is the limitation of natural and environmental resources, whose destruction can never be compensated. Based on this, in this article, firstly, different points of view on the necessity or non-necessity of compensation for environmental damages and the arguments of the parties have been proposed and examined, then based on Islamic law, the evidence of the necessity of compensation, which consists of the rule of The respect of property and the glorification of benefits have been examined briefly. In examining the necessity or non-necessity of compensating damages using selected theory, the nature and characteristics of environmental damages including long-lasting, gradual acquisition of some, irreparableness of others, and the contagiousness of damages are mentioned. has been Paying attention to rational and rational foundations is one of the evidences that confirm the compensability of environmental damages. The principle of paying attention to sustainable development and the polluter's responsibility and the rights of future generations are among the principles of environmental damage compensation that have been addressed.

    Keywords: environment, rational foundations, Islamic Law, compensation, renewable damage, loss
  • MohammadAli Haji Dehabadi, Nematullah Mohagheq * Pages 85-108

    The bulk of criminal cases and the increase in the criminal and prison population is a fundamental and necessary issue in the criminal justice system, and it has negative social, political, economic, etc. consequences. In order to solve this problem, lawyers have suggested changing the path of less important cases from the path of criminal justice. This research was done with analytical-descriptive method and using library tools. The purpose of this article is to answer the question of what is the position of decriminalization in the criminal policy of Islam and Afghanistan. By following the jurisprudence and criminal law sources of Afghanistan, the conclusion is reached that in the criminal policy of Islam, in the stage of discovery, prosecution of the crime, sentencing and its execution, due to the legislator's importance to the principle of innocence and the emphasis on the forgiveness of the plaintiff, ignoring petty crime, rehabilitation, judgment, etc. have a special place. In the criminal law of Afghanistan, factors such as the passage of time, conditional release, suspension of the execution of the sentence, etc. prevent the criminal case from entering the formal investigation stage and even cause it to leave the judicial process. These mechanisms show the importance of decriminalization in Afghanistan's criminal policy.

    Keywords: decriminalization, Criminal policy, İslam, Afghanistan, the principle of innocence, rehabilitation, arbitration
  • Seyed Hasan Shobeiri Zanjani *, Alireza Shojaei Pages 109-129
    Among the rights that are given to the wife after divorce according to Sharia and law are the things that the wife does during the time of marital life and in addition to the marital affairs in her husband's house. Sharia and law have set a wage for the wife's work during this period, which is referred to as "Ojrat al-Mesl". It is obvious that despite the recognition of the wife's right to this wage, it is demanded when the life of the husband and wife is unstable and leads to divorce. Imami jurisprudence, Iranian law, and Afghan law consider the wife's activities in her husband's house and outside of marital affairs to be remunerative; provided that the wife does it at the husband's command and has no intention of donating in doing it, and the demand for it is subject to the fulfillment of some conditions. The time of payment of such wage by the husband to the wife is before finalizing of divorce and its registration in Iranian law and after the divorce or the death of the husband in Afghan law. It seems that the view accepted in Iranian law is more compatible with the legal logic and the provision of financial rights of the wife, and for this reason, Article 160 of the Afghan Personal Status Law needs to be revised and amended.
    Keywords: ojrat-al-Mesl, Imami jurisprudence, Iranian law, Afghan law
  • MohammadJafar Sadeghpor * Pages 131-149

    Samhaq is the fourth type of head and face injuries (Shajaj) whose blood money is equal to four camels equal to four hundredths of the full payment. In clause (t) of article (709) of the Islamic Law, the legislators defined Samhaq as an injury that reaches the thin skin on the bone. This short definition is not up-to-date, nor is it accurate or stable enough. This is despite the fact that in many accidents and disputes, the forensic organization is faced with the commission of such a crime and should report its commission to the judicial authorities. Considering the frequent occurrence of this injury in society and its considerable cost, it seems necessary to explain its nature in an up-to-date and accurate manner. For this purpose, in addition to referring to jurisprudential and narrative sources, the basis of the realization of this injury in medical science should also be studied. Based on this, it is necessary to examine and carefully consider several points to understand the nature of Samhaq. First: Does used weapon have a special character and subjectivity in the realization of Samhaq? Secondly: What is meant by the membrane on the bone and under what name is it called in medical knowledge today? Thirdly: In order to get a comprehensive idea of this injury, it is necessary to carefully examine the elements that make up the nature of Samhaq from the point of view of jurists. This article explains the library data by using the descriptive-analytical method, and the result is that Samhaq is an injury that cuts the thin membrane on the bone (periosteum).However, it doesn't tear it up, and no special invasive device is involved in its realization

    Keywords: Periosteum, bony membrane, injury, muscle, Shajaj
  • Abdul Hakim Salimi * Pages 151-172
    A sentence is regarded as a kind of social reaction against the criminal phenomenon. In order to regulate social relations between people and maintain the basic dominating values, the society must react to disrespecting  the norms. Among the types of punishments, imprisonment has been criticized by many in recent years for various reasons such as spreading the harmful effects of committing a crime to the criminal's family and society, lack of proper deterrence, high prison costs, prisoners becoming more professional by getting trained by other prisoners. The legislative system has tried to reduce the use of this punishment by presenting alternatives. The Law on Reducing Ta'ziri Imprisonment Punishment was approved and put into effect in 2019. Now, almost a year later, it can be discussed and investigated by explaining the law in terms of legislative, judicial and executive pathological studies, and also the challenges and harms of this law. The following article, based on a descriptive-analytical method, examines the aforementioned law in terms of its fundamentals, as well as in terms of its conflicts with certain principles of criminal law (including the principle of proportionality and individualization), and because of its conflicts with the spirit of the law, disregard for the social facts, criminal inflation and the lack of executive mechanisms, this study finds some flaws with this law.
    Keywords: Law on Reducing Ta'ziri Imprisonment Punishment, Legal Pathology, Judicial Pathology, Executive Pathology, Ta'ziri Imprisonment
  • Seyyed Mohsen Ghaemi Khargh * Pages 173-192
    In "art rights", the owners of theatrical behaviors in public manifestations such as theater are considered as the subject of rights and duties. The strategy or aspect of "creating rights and obligations" at the threshold of religious sovereignty and in the context of "government jurisprudence" constitutes the main axis of the present article. Basically, what rights and requirements do cinematographers and religious authorities have? It is worth mentioning that the "right of religious sovereignty over cinematographers" is not limited to such norms. The nature of private-public rights of art and media rights requires the influence of religious sovereignty on the scope and narrowness of the rights of this group of artists on their performance work, including in the form of supervision of the work or restrictions on "intellectual property rights", "the right to being forgotten" should also be examined next. Also, this article will take into account the scope and nature of these rights in the government requirements and with respect to the rights of cinematographers. The following study is conducted through descriptive-analytical method and library studies.
    Keywords: art rights, religious sovereignty, theatrical behaviors, sovereign duties, cinematographers’ right
  • Mohammad Lorinezhad * Pages 193-214
    The doctrine of Islam regarding resorting to weapons of mass destruction against people and places, includes the approach arising from the Qur'an, Sunnah, jurisprudence and common sense. Therefore, despite the prescriptive approach of war and jihad in some cases, it has also established restrictions regarding people and places. On this basis, choosing Sharia's approach over examples such as "cultural genocide and violation of cultural property during armed conflicts", especially the fact that some examples are not mentioned in the narrations, is necessary  while we discuss " The normative discourse of the sanctity of terror" and the transformation of "ethical and environmental norms" into "its legal necessity". This article, through a descriptive-analytical method and bibliographic studies, investigates various aspects of the "Islamic support" view, especially the "rule of sanctity of terror" and "humanitarian rights" to cultural heritage, and the influence of the element of "military necessity" on its permissibility or lack of  permission to destroy cultural heritage in  two fields of "Islam" and "International Law". Before that, the basis of respect for property in Islamic doctrine should be based on one of the two views of "the intrinsic value of cultural property" or "the benefit of civilians".
    Keywords: Sanctity of terror, cultural genocide, cultural heritage, İslam, humanitarian rights
  • Somayeh Aghaee * Pages 215-235
    A sentence is regarded as a kind of social reaction against the criminal phenomenon. In order to regulate social relations between people and maintain the basic dominating values, the society must react to disrespecting  the norms. Among the types of punishments, imprisonment has been criticized by many in recent years for various reasons such as spreading the harmful effects of committing a crime to the criminal's family and society, lack of proper deterrence, high prison costs, prisoners becoming more professional by getting trained by other prisoners. The legislative system has tried to reduce the use of this punishment by presenting alternatives. The Law on Reducing Ta'ziri Imprisonment Punishment was approved and put into effect in 2019. Now, almost a year later, it can be discussed and investigated by explaining the law in terms of legislative, judicial and executive pathological studies, and also the challenges and harms of this law. The following article, based on a descriptive-analytical method, examines the aforementioned law in terms of its fundamentals, as well as in terms of its conflicts with certain principles of criminal law (including the principle of proportionality and individualization), and because of its conflicts with the spirit of the law, disregard for the social facts, criminal inflation and the lack of executive mechanisms, this study finds some flaws with this law.
    Keywords: Law on Reducing Ta'ziri Imprisonment Punishment, Legal Pathology, Judicial Pathology, Executive Pathology, Ta'ziri Imprisonment
  • MohammadMahdi Kariminiya *, Najibollah Tabesh Pages 237-258

    Improper influence means the abuse of spiritual influence with the aim of reaching unfair and unjust contracts, which exists in all societies. This theory was first proposed by the Court of Justice to modify and adjust the contract in order to protect the weak party of the contract in English law. There is no mention of this title in Imamiyyah jurisprudence and Hanafi jurisprudence, but its examples are abundantly seen in social behaviors. The question is whether Imamiyyah and Hanafi jurisprudence have a plan to support the deprived class who are oppressed through influence. In Afghan law, which is based on Hanafi jurisprudence, there are legal articles (698, 631, 621)civil law, and in Imamiyyah jurisprudence there are rules (the rule of no harm and the principle of justice) that protect people who are subject to abuse by influential people. And according to those rules, any kind of illegal transaction is forbidden and non-enforceable, and receiving any money through it is considered to be invalid, contrary to Sharia and legal regulations, and one of the examples of unlawful ownership. key words: rulings, works, undue influence, contract, Imamiyyah jurisprudence, Hanafi jurisprudence.

    Keywords: rulings, works, undue influence, contracts, Imami jurisprudence, Hanafi jurisprudence