فهرست مطالب

نشریه پژوهش های حقوق تطبیقی
سال بیست و هفتم شماره 3 (پیاپی 121، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد بافهم*، عزیزالله فهیمی، مهدی حسن زاده صفحات 1-48

    اصحاب دعوا، در دادرسی مدنی حقوق متعددی دارند؛ ممکن است این حقوق مورد سوءاستفاده قرارگیرد. دراین راستا مطابق اصل 40 قانون اساسی ایران و مبانی دیگر (از جمله نقش ممنوعیت سوءاستفاده از حق به عنوان یکی از اصول حقوقی، توجه به هدف دادرسی مدنی، نظم عمومی و نیز  نقش اخلاق در حقوق)، سوءاستفاده از حق در دادرسی مدنی نیز ممنوع است. ممنوعیت سوءاستفاده از حق، مانند سایر قواعد حقوقی نیاز به ضمانت اجرا دارد؛ بر این اساس، ضرورت دارد ضمانت اجرای این اصل حقوقی، شناسایی گردد و پژوهش حاضر به همین منظور، ارایه گردیده است. نتایج این نوشتار، حاکی از آن است که ضمانت اجرای ممنوعیت سوءاستفاده از حق در دادرسی مدنی، در دودسته ی ضمانت اجرای عام (شامل «عدم ترتب اثر بر عمل سوءاستفاده آمیز» و «جبران خسارت») و خاص (شامل «جریمه مدنی» و «مسیولیت کیفری») قرار می گیرد. هریک از این ضمانت اجراها ماهیت، شرایط و قواعد خاصی دارند که در این تحقیق تبیین می گردند.

    کلیدواژگان: اصول حقوقی، حسن نیت، مجازات، مقابله با سوءاستفاده از حق
  • سحر خوشدل*، حوریه حسینی اکبرنژاد صفحات 49-75

    موضوع چگونگی کنش گری سازمان های بین المللی -به عنوان یکی از تابعان فعال حقوق بین الملل که هم واضع و هم موضوع قواعد حقوق بین الملل قلم داد می شوند- در توسعه حقوق بین الملل عرفی از جمله موضوعات نو در عرصه ی حقوق بین الملل معاصر است؛ از این رو، کمیسیون حقوق بین الملل در پیش نویس مواد خود راجع به شناسایی حقوق بین الملل عرفی، این موضوع را در دستور کار خود قرار داده است. همان طور که در ماده 15 اساس نامه ی کمیسیون تصریح شده، مراد از «توسعه»، شکل دهی یا تقنین عرف است و نه تدوین آن. بدین ترتیب نویسنده در این پژوهش با به کارگیری اصطلاح توسعه که واجد خصیصه ی انشایی یا ایجادی است، به دنبال تبیین نقش تقنینی سازمان های بین المللی در ایجاد حقوق بین الملل عرفی جدید است. مسیله ی اصلی تحقیق حاضر، ابهامات موجود در رویکرد اتخاذشده توسط کمیسیون حقوق بین الملل است؛ در این خصوص ماده 4 (2) پیش نویس مواد مقرر داشته است: «سازمان های بین المللی در حوزه قواعدی که موضوع آن ها 1) در دامنه ی اختیارات آن سازمان است؛ یا 2) به طور خاص به آن سازمان محول شده باشد (مانند اتحادیه اروپا)؛ همین طور زمانی که انجام اختیارات از جانب آن ها، اعمال اختیارات خود دولت های عضو شناخته شود، می توانند در شکل گیری عرف مشارکت کنند.» اگرچه کمیسیون، کلیت این موضوع را مورد تصریح قرار داده اما در خصوص جزییات نحوه ی کنش گری سازمان ها مقرره ای وضع نکرده است. بنابراین در مقاله حاضر با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی سعی شده است با به کارگیری منابع قابل اعمال، نحوه ی کنش گری سازمان های بین المللی در توسعه عرفی بین المللی مورد بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: توسعه عرف بین المللی، حقوق بین الملل عرفی، سازمان های بین المللی، کمیسیون حقوق بین الملل
  • سیده آمنه حسینی، محمدرضا زندی*، عباس تدین صفحات 76-112

    سایبربولینگ (قلدری مجازی) پدیده ای جدید و چندبعدی است که اگرچه تاکنون محققان موفق به ارایه تعریفی مورد وفاق در مورد آن نگردیده اند اما منجر به ورود آسیب های زیادی در قربانیان خود خصوصا نسل جوان گردیده است. سایت ها و شبکه های اجتماعی مانند اینستاگرام محیط های جدیدی را برای مرتکبان آن فراهم کرده است که به وسیله آن ها پیام ها و اطلاعات نادرست را درباره اشخاص منتشر و یا به صفحات شخصی افراد دسترسی پیدا می کنند و به تحقیر آن ها در فضای مجازی می پردازند و این امر ضرورت وجود قوانین کیفری را در این زمینه نشان می دهد. هدف از این تحقیق بررسی و تحلیل قلدری مجازی در حقوق کیفری ایران و آمریکا به منظور امکان سنجی اعمال این قوانین در خصوص پرونده های قلدری مجازی است. لذا در این راستا مفهوم شناسی قلدری مجازی، ویژگی های خاص آن و نیز قوانین مرتبط و مشابه در این زمینه از جمله هتک حیثیت، تهدید، اذیت و آزار و اخاذی در دو کشور مورد بررسی تطبیقی واقع شد و در نتیجه ضمن بیان محدودیت های راهکارهای مدنی در مبارزه با قلدری مجازی و بیان نقاط ضعف این راهکارها برای مقابله با این پدیده و نیز عدم کفایت قوانین مرتبط و موجود؛ ضرورت جرم انگاری آن در حقوق کیفری دو کشور مشخص گردید. در این تحقیق از روش تحلیلی توصیفی و کتابخانه ای استفاده شده است.

    کلیدواژگان: قلدری مجازی، هتک حیثیت، تهدید، شبه جرم، اذیت و آزار
  • سجاد هوشمندی، جلیل قنواتی، جواد حسین زاده* صفحات 113-136

    شیوه های انتقال حق مالکیت اعیان غیرمنقول، همواره به عنوان یک واقعیت حقوقی مورد توجه حقوقدانان بوده است. تفاوت نظام های حقوقی در نگرش به ثبت حق مالکیت، به عنوان امری بسیط یا مرکب، آثار مختلفی را در نظام اجتماعی و اقتصادی جوامع به وجود آورده است. شاید بتوان انسجام معاملات املاک در کشور آلمان و همین طور تشتت این حوزه در کشور ایران را ناشی از نوع نگرش به نحوه ی ایجاد و انتقال مالکیت بر اموال غیرمنقول دانست، هرچند دیدگاه اخیر حاکمیت موید تحولات مثبت این حوزه است. در نظام حقوقی ایران به تبعیت از نظریه تملیک و اصل قصدی بودن عقود تملیکی که ریشه های محکمی در فقه امامیه دارد، انتقال حق مالکیت چیزی بیش از اثر یک معامله مشروع مبنای آن در نظر گرفته نشده و «ثبت» نیز صرفا دارای اثر اعلامی، اثباتی و  حمایتی است که در صورت مطابقت با «حقیقت» مورد تایید واقع می شود. در حقوق آلمان «ثبت» دارای اثر «ایجادی» و عملی مستقل از قرارداد الزام آور منشا آن تلقی می شود به گونه ای که ماهیت حق مالکیت را به حقی مرکب تغییر می دهد. این تحقیق به روش توصیفی تحلیلی و مقایسه ای ضمن بیان مفهوم، تفاوو آثار هریک از دو نظام علی و انتزاعی انتقال مالکیت اموال غیرمنقول، به این نتیجه رسیده است که بی تردید برای ساماندهی به معاملات در حوزه املاک و حفظ نظم اقتصادی و مصلحت عمومی، تغییر دیدگاه نسبت به نحوه ی ایجاد و انتقال حق مالکیت در حقوق ایران امری ضروری و اجتناب ناپذیر است که از طریق شناسایی «ثبت» به عنوان بخشی از فرایند حق مالکیت و شرط ضروری برای انتقال این حق قابل توجیه است.

    کلیدواژگان: انتقال مالکیت، ثبت مالکیت، نظام علی، نظام انتزاعی
  • سید یونس نورانی مقدم*، فیض الله جعفری، مهرناز مختاری صفحات 137-161

    امروزه با گسترش روزافزون قراردادهای تجاری در عرصه بین الملل استفاده از شروط حل اختلاف در قراردادها بیشتر شده است. شروط حل اختلاف چندمرحله ای در مقایسه با روش های دیگر قضایی و داوری کارکردهای بیشتری برای طرفین دارد. اینکه با فرض الزام آور بودن شروط حل اختلاف چندمرحله ای، داور بدون توجه به رعایت این شروط توسط طرفین، داوری را شروع نماید، در این صورت رای داوری به دلیل فقدان صلاحیت داور باطل است، یا اینکه نقض شروط حل اختلاف صرفا مسیله استماع پذیری است؟ پاسخ به این سوال در رویه و موارد عملی کاربرد و آثار زیادی دارد، گروهی بر این نظر هستند که عدم رعایت شروط حل اختلاف مستقیما بر صلاحیت دیوان داوری تاثیر می گذارد و داور در صورت رسیدگی از حدود صلاحیت خود خارج شده است و متعاقبا رای صادره طبق قانون باطل و فاقد اثر حقوقی است. در مقابل، برخی اعتقاد به استماع پذیری دعوی دارند که رویکردی ملایم تر و در راستای احترام به اصل حاکمیت اراده برای حل اختلاف از طریق داوری و عدم مداخله دادگاه است. در اصل مبنای آن ها برای حمایت از این نظریه این است که دعوی مطروحه صرفا از نظر شکلی ناقص است و موافقت نامه داوری بین طرفین معتبر است. در باب کیفیت واکنش حقوقی نسبت به عدم رعایت شروط حل اختلاف چندمرحله ای، به نظر نگارندگان تعلیق فرایند داوری هم زمان با اعطای مهلت جهت رعایت شروط پیش داوری نسبت به سایر راهکارها ارجحیت دارد.

    کلیدواژگان: صلاحیت، استماع پذیری، داوری، شروط حل اختلاف
  • جلیل قنواتی*، حسین جاور، سعید ذوقی اصغرپور صفحات 162-190

    به موجب شرط خرید حق خروج در ازای پرداخت مبلغ مندرج در شرط در وجه باشگاه، بازیکن می تواند پیش از انقضای مدت و بدون ارایه هرگونه دلیل قرارداد استخدامی خود را فسخ کند. شناخت وضعیت و ماهیت حقوقی این شرط در مقررات فیفا و حقوق ایران، مسیله اصلی پژوهش حاضر است. علی رغم معتبربودن استعمال شرط در مقررات فیفا، نزد مراجع حل وفصل بین المللی اختلافات ورزشی، نظرات مختلفی پیرامون ماهیت آن مطرح شده است. برخی، آن را «شرط جبران خسارت» و مبلغ شرط را نیز «وجه التزام» و مشمول ممنوعیت وجه التزام گزاف و ناعادلانه می دانند. از نظر برخی دیگر، ماهیت شرط، نوعی شرط خیار معوض است که مبلغ شرط، عوض آن است. نظر اخیر، در حال حاضر نظر برگزیده فیفا است. در ایران، علی الاصول، شرط خرید حق خروج معتبر و صحیح است اما طبق «دستورالعمل ثبت قراردادها»، مصوب سازمان لیگ فوتبال ایران برای فصل 1403-1402، استفاده از این شرط در قرارداد بازیکنان ایرانی ممنوع است. در پرتو روش تحلیلی و توصیف ماهوی روابط ناشی از این شرط، به نظر می رسد ماهیت شرط خرید حق خروج نوعی شرط خیار (حق فسخ) معلق و معوض است و معلق علیه در آن پرداخت عوض (مبلغ شرط) است. این حق به موجب شرط کارسازی می شود ولی فعلیت و امکان اجرای آن به بازپرداخت مبلغ شرط، منوط و معلق شده است.

    کلیدواژگان: قرارداد استخدام بازیکن، خیار شرط معلق، شرط خرید حق خروج
|
  • Mohammad Bafahm*, Azizolah Fahimi, Mahdi Hasanzadeh Pages 1-48

    Litigants have several rights in civil proceedings; these rights may be abused. In this regard, according to Article 40 of the Iran's Constitution and other principles (including the role of prohibiting the abuse of rights as one of the legal principles, paying attention to the purpose of civil proceedings, public order, and the role of ethics in law), the abuse of rights in civil proceedings is also prohibited. Prohibition of abuse of rights, like other legal rules, requires a sanction; according to this, it is necessary to identify the sanction of this legal principle, and the present research has been presented for this purpose. The results of this article indicate that the prohibition's sanction of the abuse of rights in civil proceedings is divided into two categories: general sanction (including "non-ordering of the effect on the abusive act" and "compensation") and special sanction (including "civil fine" and "criminal responsibility"). Each of these sanctions have specific nature, conditions and rules that are explained in this research.

    Keywords: Legal Principles, Good Faith, Punishment, Confront the Abuse of Right
  • Sahar Khoshdel*, Hoorieh Hosseiniakbarnejad Pages 49-75

    International organizations contribute- as one of the main subjects of international law- to the development of customary international law. This contribution is one of the new topics in contemporary international law. Recently, Internatoonal Law Commission has put this issue on its agenda and drafted conclusions on identification of customary international law. As stipulated in Article 15 of ILC Statute," development" refers to the formation of custom, not its codification. Thus, in this research, by using the term "development", the author intends to address the role of international organizations as law makers. The principal problem of this research is the ambiguities in the approach adobted by the Internation Law Commission on the role of international organization in development of customary international law. In this regard, Article 4(2) of the draft conclusion has provided that: " In certain cases the pratice of international organizations contributed to the formation of the rules of customary internatial law." This can occur where members states have not transferred exclusive competences, burt have conferred competences upon the international organization that are functionally equivalent to the powers exercised by states. Although the commission has not rejected the role of organozations in the development of customary law , it is not clear to what extent the practice of non- state actors  is relevent for the identification of customary international law. Hence, in this paper, by using the descrpitive- analytical method, the ways international organizations contribute to the development of international custom has been the main subject of discussion.

    Keywords: Development of International Custom, Customary International Law, International Organizations, International Law Commission
  • Seyede Ameneh Hoseini, Mohammadreza Zandi*, Abbas Tadayyon Pages 76-112

    Cyberbullying (Virtual Bullying) is a new and multi-dimensional phenomenon that, although researchers have not been able to provide an agreed definition about it, it has led to a lot of harm to its victims, especially the young generation. Sites and social networks such as Instagram have provided new environments for its perpetrators, through which they publish false messages and information about people, or gain access to people's personal pages, and humiliate them online. This shows the necessity of criminal laws in this field. The purpose of this research is to investigate and analyze virtual bullying in Iranian and American criminal laws in order to verify the feasibility of applying these laws regarding virtual bullying cases. Therefore, in this regard, the concept of virtual bullying, its specific features, as well as related and similar laws in this field, such as defamation, threats, harassment, and extortion, were investigated in two countries, and as a result, while expressing the limitations of civil solutions in confronting virtual bullying and expressing the weaknesses of these solutions to deal with this phenomenon, as well as the inadequacy of related and existing laws, the necessity of its criminalization was determined in the criminal laws of the two countries. In this research, library and descriptive - analytical methods have been used.

    Keywords: Virtual Bullying, Defamation, Threat, Quasi-Crime, Harassment
  • Sajjad Houshmandi, Jalil Ghanavati, Javad Hosseinzadeh* Pages 113-136

    Jurists have always been interested in the methods of transferring ownership rights of immovable property as a legal fact. Different legal systems' attitudes toward the simple or complex registration of property rights have had varying effects on the social and economic structures of each society. Possibly, the consistency of real estate transactions in Germany, and the disorder of this field in Iran can be attributed to the attitude towards the creation and transfer of ownership of immovable property, despite the Iranian government's recent support of the positive developments in this field. In Iran's legal system, according to the theory of ownership and the principle of the intentionality of ownership contracts, which have deep roots in Ja'fari jurisprudence, the right of ownership is considered to be based on nothing more than the effect of a legitimate transaction, and "registration" has only a declarative effect and is only confirmed if it matches the "truth". In German law, "registration" is deemed to have a "creative" effect and act independently of the original binding contract, thereby transforming the property right into a compound right. This research, using a descriptive - analytical, and comparative method, while expressing the concept, difference, and effects of each of the two causal and abstract systems of transferring ownership of immovable property, has come to the conclusion that without a doubt, in order to organize transactions in the field of real estate and maintain economic order and public interest, Changing the perspective on how to create and transfer ownership rights in Iranian law is a necessary and inevitable thing that can be justified by identifying "registration" as a part of the ownership right process and a necessary condition for the transfer of this right.

    Keywords: Ownership Transfer, Ownership Registration, Causal System, Abstract System
  • Younes Nouranimoghaddam*, Faizollah Jafary, Mehrnaz Mokhtari Pages 137-161

    Nowadays, by the increasing expansion of commercial contracts in the international arena, the use of multi-tiered dispute resolution clauses have been increased. These clauses have many functions for the parties compared to other judicial and arbitration methods. Identifying this issue is very useful in the practical procedure, assuming that the terms of the dispute resolution are binding, the arbitrator starts the arbitration regardless of the observance of these terms by the parties, the arbitration award is invalid due to the lack of competence of the arbitrator, or the violation of the terms is simply a matter of admissibility. A group is of the opinion that non-compliance with the condition of multi-tiered dispute resolution clauses directly affects the jurisdiction, and the arbitrator has exceeded the limits of his jurisdiction, subsequently the decision issued according to the law is null, and it has no legal effect. In contrast, some believe that this issue is related to the admissibility, which is a gentler approach and in line with respecting the sovereignty of the volition governance principle to resolve the dispute through arbitration and non-intervention of the court. Basically, their basis for supporting this theory is that the claim is merely defective in form, and the arbitration agreement between the parties is valid. Regarding the types of legal reactions to non-compliance with the conditions of dispute resolution, suspending the arbitration process at the same time as granting a deadline to comply with the pre-arbitration conditions is preferable to other solutions.

    Keywords: Jurisdiction, Admissibility, Arbitration, Dispute Resolution Clauses
  • Jalil Ghanavati*, Hossein Javar, Saeid Zoghi Asgharpour Pages 162-190

    As for the buy-out clause, if the player pays the buy-out fee, he/she can terminate the contract prematurely without specifying any cause. The current research principally aims to analyze the legal nature of the buy-out clause and what are its legality conditions in FIFA regulations and Iranian law. Regarding the nature of the buy-out clause, different perspectives have been raised. From a perspective, the buy-out clause can be classified as a liquidated damage clause and is subject to prohibition of exorbitant and unfair liquidation damage provision. According to another perspective, the nature of the buy-out clause is a contractual right. The buy-out fee is in consideration for the exercise of contractual rights. Currently, the latter opinion is preferred by FIFA. Under Iranian law, basically, the nature of buy-out is valid and acceptable, but according to the Iranian Football League’s new charter of registration of employment contracts for the season 2023-2024, the use buy-out clause in the contract of Iranian players is prohibited. The findings of the present study with the analytical-descriptive approach indicate that the nature of the buy-out clause is a conditional opt-out right. Termination by this method should be deemed to be based on the parties’ (prior) consent. The player can trigger the buy-out clause and terminate his/her contractual relationship unilaterally and prematurely upon the unconditional and complete payment of the buy-out fee.

    Keywords: Football Employment Contracts, Buy-out Clause, Opt-out