فهرست مطالب

مجله مطالعات مدیریت ورزشی
پیاپی 78 (خرداد و تیر 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/14
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محبوبه طالبی*، پریوش نوربخش، علی زارعی، مهوش نوربخش صفحات 17-46

    رشد استارت آپ ها بر اقتصاد کشور تاثیر گذار است که باعث تولید اشتغال و گاها مانع از تعطیل شدن کسب و کارها می شود. هدف تحقیق طراحی مدل و اولویت بندی عوامل موثر بر شکل گیری استارت آپ های ورزشی با رویکرد مدلسازی معادلات ساختاری بود. روش پژوهش آمیخته (کیفی-کمی) با رویکرد اکتشافی بود. جامعه آماری بخش کیفی را 15 نفر از اساتید مدیریت ورزشی و فعالان حوزه کسب و کار نوپا تشکیل دادند. در بخش کمی دانشجویان تحصیلات تکمیلی بودند که برای هر سوال بین 5 تا 10 نفر مورد نیاز بود، تعداد 300 نمونه آماری به روش طبقه ای نسبتی انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات در بخش کیفی مصاحبه نیمه ساختارمند بود که نتایج برگرفته از این مصاحبه در قالب یک پرسشنامه با 4 عامل اصلی و 13 عامل فرعی طراحی شد. روایی محتوایی پرسشنامه توسط 15 نفراساتید مدیریت ورزشی و خبرگان و روایی سازه آن از طریق تحیل عاملی اکتشافی و تاییدی مورد تایید قرار گرفت. برای مدلسازی معادلات ساختاری و سایر آزمون ها از نرم افزارهای آموس و اس. پی. اس. اس نسخه 23 استفاده شد. کفایت حجم نمونه 78/0= KMO گزارش شد و شاخص های آزمون نیکویی برازش تناسب مدل، مدل نهایی را در4 عامل مدیریتی، تجاری، محیطی و فنی مورد تایید قرار داد. پیشنهاد می شود برای شکل گیری استارت آپ های ورزشی با تحلیل هر یک از عوامل، زمینه کاهش مشکلات و موانع احتمالی را فراهم نموده و احتمال موفقیت استارت آپ خود را ارتقا بخشند.

    کلیدواژگان: استارت آپ، کار آفرین، کسب و کار، مدل سازی
  • احسان تقوی رفسنجانی*، مینا حکاک زاده، محسن منوچهری نژاد صفحات 47-76
    هدف از این پژوهش ارایه مدل زمینه ای توسعه استارت آپ در ورزش کشور بود. این پژوهش دارای رویکردی کیفی بود که به صورت داده بنیاد (گراندد تیوری) اجرا گردید. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل اساتید و مدیران آگاه به حوزه پژوهش و فعالان حوزه استارت آپ ورزشی بود. روش نمونه گیری به صورت هدفمند از نوع معیاری و تا حد اشباع نظری ادامه یافت. برای تحلیل داده ها از روش مقایسه مداوم در طی سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که مسایلی از جمله توان انسانی، ویژگی های مالی، ویژگی ایده، ویژگی های حقوقی و ویژگی های زیر ساخت و شرایط فرهنگی به عنوان عوامل زمینه ای مشخص گردید. همچنین نتایج نشان داد که ویژگی های شخصیتی، توانایی های فردی، ویژگی بازار و ریسک موجود در ایده به عنوان عوامل مداخله گر در این حوزه مشخص می باشد. توسعه استارت آپ در ورزش کشور می تواند آثار مثبتی در حوزه های فردی، ورزشی و فکری داشته باشد و این مساله ضرورت فعالیت های اجرایی در این حوزه را بیش از پیش مهم تلقی می نماید.
    کلیدواژگان: استارت آپ، فناوری اطلاعات، ورزش حرفه ای
  • ضحی یکه سوار، مریم مختاری دینانی*، رسول نوروزی سید حسینی صفحات 77-106
    هدف پژوهش حاضر تحلیل هوشمندی رقابتی مدیران باشگاه های ورزشی شهر تهران است. جامعه آماری پژوهش کلیه مدیران و کارشناسان باشگاه های ورزشی شهر تهران بوده که با استناد به فرمول کوکران 384 نفر به عنوان نمونه تحقیق تعیین شد که به صورت دردسترس و احتمالی از بین جامعه آماری تحقیق انتخاب شد. ابزار تحقیق، پرسشنامه بازنگری شده هوشمندی رقابتی بوده که روایی و پایایی آن مورد بررسی و تایید قرار گرفت. به منظور تحلیل داده ها از آزمون دوجمله ای و جهت بررسی معناداری ارتباط بین مولفه های پژوهش (هوشمندی بازار، هوشمندی اجتماعی و استراتژیک، هوشمندی رقبا، هوشمندی تکنولوژیک) و همچنین شدت رابطه ها از آزمون همبستگی اسپیرمن و یومن ویتنی و برای طراحی مدل از مدل حداقل مربعات جزیی (پی ال اس) استفاده شد. بررسی شدت همبستگی نشان داد که رابطه بین هوشمندی اجتماعی و استراتژیک و هوشمندی بازار و همچنین هوشمندی اجتماعی و استراتژیک و هوشمندی رقبا از شدت قوی برخوردار است و رابطه بین سایر مولفه ها در محدوده رابطه با شدت متوسط قرار دارد. با توجه به ضرایب مدل نهایی، هوشمندی رقبا بیشترین تاثیر و بعد از آن هوشمندی اجتماعی و استراتژیک، هوشمندی بازار و هوشمندی تکنولوژیک به ترتیب تاثیر داشتند. درنهایت با توجه به بالاتر بودن ضریب مسیر هوشمندی بازار در تحقیق حاضر، لازم است مدیران باشگاه های ورزشی برای حفظ و ارتقاء هرچه بیشتر هوشمندی رقابتی، با توزیع برگه های نظرسنجی دوره ای نسبت به کسب آگاهی هرچه بیشتر در مورد بازار هدف خود اقدام نمایند.
    کلیدواژگان: هوشمندی رقابتی، هوشمندی بازار، هوشمندی اجتماعی و استراتژیک، هوشمندی تکنولوژیک، مدیر
  • علی نقی غلامی، امین خطیبی*، صدیقه حیدری نژاد صفحات 107-142
    سازمان های امروزی با افزایش شتاب، پیچیدگی و غیرقابل پیش بینی بودن تغییر مواجه هستند و بقای سازمان در محیط متغیر و رقابتی به توانایی آن در توسعه کارکنانش بستگی دارد. هدف اصلی این پژوهش طراحی الگوی توسعه منابع انسانی وزارت ورزش و جوانان بود. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و در چارچوب رویکرد کیفی انجام شده است. جامعه آماری شامل خبرگان و صاحب نظران دانشگاهی، مدیریتی و اجرایی بودند که با استفاه از روش گلوله برفی نمونه گیری انجام شد و با هماهنگی قبلی با متخصصان، مصاحبه های کیفی نیمه ساختار یافته انجام شد. مصاحبه ها تا مرحله اشباع نظری ادامه یافت (14=n) برای تحلیل داده ها از تکنیک تحلیل موضوعی (تم) استفاده شد. جهت اطمینان از روایی پژوهش، بررسی توسط اعضاء (مصاحبه شوندگان) و روش چند سویه نگری منابع داده ها و برای محاسبه پایایی کدگذاری های انجام شده، از روش های پایایی باز آزمون و پایایی توافق درون موضوعی (توافق بین دو کدگذار) استفاده گردید. پس از پیاده سازی محتوای مصاحبه ها و تحلیل مقدماتی آن ها، کدها یا مفاهیم اولیه شناسایی و به منظور دستیابی به مقوله های اصلی کدهای مشابه در یک طبقه قرار گرفتند. یافته های تحقیق نشان داد که مهم ترین عوامل توسعه منابع انسانی در وزارت ورزش و جوانان شامل عوامل سازمانی، عوامل شغلی، عوامل فردی و در نهایت راهبردهای توسعه منابع انسانی می باشند. پیاده سازی این مدل می تواند ساختاری نظام مند در چارچوب ضوابط برای توسعه کارکنان وزارت ورزش و جوانان بوجود آورد.
    کلیدواژگان: توسعه منابع انسانی، عوامل سازمانی، عوامل شغلی، عوامل فردی، راهبردهای توسعه
  • ناهید کریمی*، محمود گودرزی، ابراهیم علیدوست قهفرخی صفحات 143-176
    هدف این پژوهش تدوین مدل گذار ورزشکاران المپیکی ایران از حرفه ورزش به زندگی اجتماعی بود. روش پژوهش از نوع مطالعات کیفی با رویکرد نظریه داده بنیاد بود. گردآوری داده ها با استفاده از مصاحبه و بررسی اسناد صورت گرفت. پس از انجام 19 مصاحبه عمیق و نیمه ساختاریافته با افراد با سابقه و دارای تجربه غنی در حیطه ورزش های المپیکی ایران شامل مدیران، مربیان، ورزشکاران مطرح و متخصصین علوم ورزشی، مقوله های اصلی پس از تکمیل فرایند کدگذاری استخراج گردید. نمونه گیری به صورت هدفمند و گلوله برفی تا حد اشباع نظری ادامه یافت. پس از تکمیل یافته ها مدل زمینه ای بر اساس مدل سیستماتیک استراس و کوربین (1994) طراحی گردید. نتایج تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار تحلیل کیفی مکس کیودا، طی سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی به دست آمد. به طوری که طی فرآیند کدگذاری باز مقوله هایی شامل عوامل علی، عوامل زمینه ای، عوامل مداخله گر، اقدامات و راهبردها و پیامدهای ناشی از مقوله اصلی تحقیق استخراج گردید؛ سپس در مرحله کدگذاری محوری، پیوند میان این مقوله ها ذیل عناوین شرایط علی (قابلیت های سازمانی ورزش کشور، خود ورزشکار، سیستم اطلاع رسانی، میزان حمایت از ورزشکار، محیط)، عوامل زمینه ای (ماهیت ورزش قهرمانی، ساختار ورزش کشور، محیط فعالیت و رشد ورزشکار)، عوامل مداخله گر (توانمندی های ورزشکار و چالش های ورزش قهرمانی)، راهبردهای موثر (در دو سطح سازمانی و ملی) و پیامدهای حاصل از به کارگیری راهبردها (مثبت و منفی) در قالب پارادایم کدگذاری تعیین شد؛ در ادامه و در مرحله کدگذاری انتخابی، یکایک اجزای پارادایم کدگذاری تشریح، سیر داستان ترسیم و نظریه خلق شده؛ درنهایت، گزاره های حکمی و فرضیه های راهبردی پژوهش تدوین گردید.
    کلیدواژگان: انتقال، گذار حرفه ای ورزشکاران، بازنشستگی ورزشکار، مهارت های زندگی، نظریه برخاسته از داده ها
  • رضا رضائیان قوشجی، محمد نصیری* صفحات 177-212
    تحقیق حاضر از نوع فراتحلیل و با هدف بررسی دلایل وفاداری هواداران به باشگاه های فوتبال در ایران انجام شد. جامعه آماری شامل همه مطالعات داخلی انجام شده در بازه زمانی 1388 الی 1399 بود. از بین مطالعات گزارش شده تعداد 21 مطالعه که شرایط لازم برای ورود به فراتحلیل را داشتند به روش سرشماری انتخاب شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای اس. پی. اس. اس و سی. ام.آ.2 انجام شد. نتایج نشان داد که میزان اندازه اثر ترکیبی مطالعات در مدل اثرات ثابت برابر 0.352 و در مدل اثرات تصادفی 0.362 برآورد شد که طبق طبقه بندی کوهن یک اندازه اثر متوسط محسوب می شود. نتایج آزمون کوکران نشان دهنده ناهمگنی تحقیقات بود و نتایج فرارگرسیون نشان داد که با افزایش سال انتشار تحقیقات، اندازه اثر آنها افزایش پیدا می کند و نتایج آزمون ایمن از خطای روزنتال، نمودار فانل، عرض از مبدا ایگر و ضریب همبستگی رتبه ای بگ و مزومدر نشان دهنده عدم خطای سوگیری انتشار بود. نتایج نشان داد که عوامل عشق به برند باشگاه، هویت تیمی، غرور اجتماعی و سرگرمی به ترتیب بیشترین اندازه اثر را در بین متغیرهای مستقل بر وفاداری هواداران به باشگاه های فوتبال دارند. پیشنهاد می شود به نحوه باشگاه داری مدیران، توسعه کانون های هواداری، تسهیل سازی حضور خانواده ها در ورزشگاه و در نهایت نیازسنجی از هواداران توجه جدی شود که این امر منجر به توسعه و جذب هواداران ثابت در مسابقات لیگ حرفه ای می شود و درآمد زیادی را برای باشگاه جذب خواهد کرد.
    کلیدواژگان: باشگاه های فوتبال، فراتحلیل، هواداران، وفاداری
  • مصطفی نودهی، طاهر بهلکه*، زین العابدین فلاح، محمدعلی نودهی صفحات 213-234
    تحقیق حاضر باهدف تحلیلی بر روابط تعاملی عوامل موثر بر توسعه ایتلاف سازی جنبش های اجتماعی در ورزش طراحی و اجرا گردید. تحقیق حاضر ازجمله تحقیقات آمیخته می باشد که به صورت روش های کیفی و کمی انجام گردید و با توجه به کاربرد آن در محیط های سازمانی ازجمله تحقیقات کاربردی می باشد. در بخش کیفی از روش دلفی فازی و در بخش کمی از روش دیمتل استفاده گردید. روش گردآوری اطلاعات در تحقیق حاضر به صورت میدانی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل خبرگان آگاه به موضوع پژوهش بودند. به منظور شناسایی این نمونه ها، از روش نمونه گیری هدفمند استفاده گردید. درنهایت تعداد 16 نفر به عنوان نمونه تحقیق مشخص گردیدند. به عبارتی با توجه به ماهیت روش کمی پژوهش (رویکرد دیمتل) که نیاز به خبرگان و افراد آگاه به موضوع پژوهش دارند؛ لذا جامعه آماری پژوهش در بخش کیفی و کمی یکسان بود. ابزار گردآوری تحقیق حاضر در بخش کیفی، مصاحبه نیمه ساختاریافته می باشد. در قسمت تجزیه وتحلیل کمی تحقیق، از روش دیمتل استفاده شد. به علت اینکه روش دیمتل روابط میان عوامل را موردبررسی قرار می دهد و مشخص می نماید که تاثیر بر یک عامل سبب تاثیرگذاری بر سایر عوامل می گردد از روش فوق جهت مطالعه و تحلیل روابط میان عوامل موثر استفاده گردید. کلیه فرایند تجزیه وتحلیل داده های تحقیق در نرم افزار EXEL انجام شد. با توجه به نتایج مشخص گردید که تعالی اجتماعی و پویایی اجتماعی به عنوان عوامل علی و عوامل دانش اجتماعی، تحول مدیریتی و سیستم انگیزشی به عنوان عوامل معلولی مشخص گردید.
    کلیدواژگان: جنبش اجتماعی، ائتلاف سازی، تعالی اجتماعی، پویایی اجتماعی
  • حامد اکبرپور، لیلا سادات جمشیدیان*، احمد ترکفر، سید احسان امیرحسینی صفحات 235-262
    پژوهش حاضر باهدف طراحی مدل پارادیمی برنامه استراتژیک اوقات فراغت ورزشی با تاکید بر الگوی ایرانی اسلامی با رویکرد ترکیبی اجرا گردید. پژوهش حاضر ازلحاظ هدف کاربردی، روش تحقیق، آمیخته از نوع اکتشافی متوالی و شیوه گردآوری پیمایشی بود. جامعه آماری در بخش کیفی را اساتید مدیریت ورزشی متخصص در اوقات فراغت و برنامه ریزی استراتژیک و اساتید جامعه شناسی ورزشی شامل می شوند؛ که این افراد، به صورت هدفمند از نوع معیاری، برای مصاحبه های کیفی در موضوع پژوهش انتخاب گردید (16 مصاحبه با 16 نفر و تا حد اشباع نظری ادامه یافت). جامعه آماری بخش کمی شامل خبرگان اداره ورزش و جوانان استان فارس می باشند (80 نفر). ابزار گردآوری اطلاعات در پژوهش حاضر مصاحبه نیمه ساختاریافته و پرسشنامه مستخرج از بخش کیفی بود. به منظور تجزیه وتحلیل داده های پژوهش حاضر از کدگذاری در بخش کیفی و از روش معادلات ساختاری در بخش کمی استفاده گردید. در بخش کیفی پژوهش مشخص گردید که مقوله ها در قالب 16 مقوله و 62 کد مفهومی مشخص شد و در دل ابعاد 6 گانه مدل پارادایمی به صورت موجبات علی (4 مقوله)، مقوله اصلی: برنامه استراتژیک اوقات فراغت ورزشی (1 مقوله)، راهبردها (4 مقوله)، شرایط زمینه ای (3 مقوله)، شرایط مداخله گر (3 مقوله) و پیامدها (1 مقوله) جای گرفتند. در بخش کمی نیز مشخص گردید که هر 6 مولفه ی اصلی پژوهش از برازش مناسبی برخوردار است بنابراین مدل پژوهش از برازش کافی برخوردار می باشد.
    کلیدواژگان: اوقات فراغت، برنامه ریزی راهبردی، الگوی ایرانی، الگوی اسلامی
  • مریم ابراهیمی، حسن فهیم دوین*، محمدرضا اسماعیل زاده قندهاری، حسین پیمانی زاد صفحات 263-294

    سازمان های ورزشی در جهت دست یابی به اهداف خود نیاز به بهره گرفتن از ظرفیت های بخش خصوصی دارند. هدف از پژوهش حاضر شناسایی شاخص های راهبردی موثر بر جلب مشارکت بخش خصوصی در توسعه ورزش همگانی کشور بود. پژوهش حاضر به لحاظ هدف از نوع تحقیقات کاربردی و از منظر شیوه جمع آوری داده ها از نوع کیفی و از لحاظ روش تحلیل در زمره پژوهش های توصیفی-اکتشافی می باشد که به روش میدانی اجرا شد. جامعه آماری شامل کلیه خبرگان علمی و اجرایی ورزش همگانی کشور بود که نمونه گیری به صورت هدفمند انتخاب شد، که با 27 نفر مصاحبه انجام و به اشباع نظری منجر شد. جمع آوری داده ها با استفاده از مصاحبه عمیق و اکتشافی با خبرگان صورت پذیرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل تماتیک مصاحبه انجام شد. یافته ها نشان داد که شاخص های راهبردی موثر بر جلب مشارکت بخش خصوصی در توسعه ورزش همگانی کشور از دیدگاه خبرگان عبارتند از راهبردهای اداری و رویه ای، راهبردهای حقوقی و قانونی، راهبردهای اطلاعاتی و دانشی، راهبردهای عملیاتی و اجرایی، راهبردهای مالی، راهبردهای حمایتی و پشتیبانی، راهبردهای مدیریتی و برنامه ریزی، راهبردهای نظارتی و کنترلی، راهبردهای اقتصادی و راهبردهای سازماندهی و هماهنگی. یافته های پژوهش حاضر می تواند مسیولین ورزش کشور را در جهت جلب مشارکت بخش خصوصی در توسعه ورزش همگانی یاری کند، امید است که مورد توجه و استفاده مسیولین امر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: راهبرد، بخش خصوصی، ورزش همگانی، اداری- رویه ای، اقتصاد
  • نجف آقایی*، رضا نعلبندنژاد، محمدرضا برومند صفحات 295-330

    هدف از این پژوهش توسعه و همگام سازی اپلیکیشن های ورزشی در دوران شیوع بیماری های همه گیر از طریق گیمیفیکیشن می باشد. روش تحقیق از نوع آمیخته اکتشافی کیفی و کمی است جامعه آماری تحقیق شامل خبرگانی بودند که تخصص لازم و کافی را در دو حوزه گیمیفیکیشن و ورزش داشتند و همچنین مشاوران و طراحان اپلیکیشن ها که به صورت عملی و کاربردی در این حوزه کار کرده اند. جهت نمونه گیری برای انجام مصاحبه های نیمه ساختاریافته از روش نمونه گیری هدفمند و تکنیک نمونه گیری گلوله برفی استفاده شد که تعداد آنها 11 نفر بودند. در این تحقیق برای جمع آوری داده ها از دو روش مطالعه اسنادی و روش دلفی استفاده شد. برای ارایه داده ها پس از مطالعه و بررسی مبانی نظری، داده ها بصورت استقرایی از مصاحبه های نیمه ساختاریافته با شرکت کنندگان به دست آمد که جمعا 9 سرویس و 18 قابلیت شناسایی شد. با توجه به روش کیفی تحقیق، داده های حاصل از مصاحبه ها و بررسی اسناد معتبر، با روش تحلیل مضمون مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. و برای بررسی داده های کمی و اولویت بندی داده ها از آزمون رتبه ای فریدمن استفاده شد. با توجه به نتایج می توان گفت ایجاد کردن فضایی اجتماعی، سفارشی سازی وایجاد چالش ها برای کاربران همچنین تشکیل گروه های مختلف توسط خود کاربران به ایجاد شدن انگیزه در آن ها از طریق گیمیفیکیشن و توسعه اپلیکیشن ها در این راستا با استفاده از مولفه های ذکر شده بسیار موثر بوده و به طور کلی قابلیت های تیم ها، همکاری، سفارشی سازی، چالش ها و روابط اجتماعی از اهمیت بالایی برخوردار بودند.

    کلیدواژگان: اپلیکیشن های ورزشی، ویروس کرونا، بازی وار سازی، توسعه
  • مهدی سید علی، فرشاد امامی*، سید جعفر موسوی صفحات 331-358

    هدف پژوهش حاضر، شناسایی و تحلیل خصوصی سازی اماکن و فضاهای ورزشی سازمان ورزش شهرداری تهران با استفاده از آینده پژوهی است. نوع تحقیق، کاربردی و ازنظر ماهیت، تحلیلی- اکتشافی است. جامعه آماری شامل دو بخش اجرایی و نظری بود. در بخش اجرایی، مدیران مجموعه های ورزشی شهرداری تهران و همچنین مدیران سازمان ورزش شهرداری تهران را شامل می شود. در بخش نظری، اساتید مدیریت ورزشی متخصص در حوزه اماکن ورزشی، خصوصی سازی و اقتصادی ورزشی که در این زمینه ها، حداقل دو پژوهش در قالب تالیف و ترجمه کتاب، مقاله پژوهشی چاپ شده، سخنرانی ارایه شده در همایش های داخلی و خارجی، طرح پژوهشی انجام داده باشند. با استفاده از نمونه گیری هدفمند از نوع معیاری و تا رسیدن به اشباع نظری، مصاحبه ها با 22 نفر انجام شد. سپس 14 نفر از جامعه آماری بخش قبلی، جهت انجام تحلیل اثرات متقاطع اعلام آمادگی کردند. برای تجزیه وتحلیل داده ها، از روش های ترکیبی هییت رییسه خبرگان و اثرات متقاطع میک مک استفاده شد. یافته ها نشان داد که مهم ترین پیشران های خصوصی سازی اماکن و فضاهای ورزشی سازمان ورزش شهرداری تهران، به ترتیب میزان تاثیرگذاری، عبارت اند از: تسهیلات بیشتر به پیمانکار، بازنگری و ایجاد چهارچوب قوانین و مقررات برای خصوصی سازی، ایجاد مشوق ها و برون سپاری. به مدیران ورزش شهرداری تهران توصیه می شود از پیشران های شناسایی شده در این پژوهش به منظور جذب پیمانکاران، تشکل های خصوصی و مردمی استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: خصوصی سازی، اماکن ورزشی، شهرداری تهران، آینده پژوهی
  • معصومه صفری، کورش ویسی*، سمیرا علی آبادی، محسن اسمعیلی صفحات 359-386

    هدف این پژوهش آینده نگری برندهای ورزشی ایران در افق 1410 با تاکید بر برندهای سازمانی و شرکتی بود. این پژوهش به لحاظ روش شناسی از نوع آمیخته (کیفی و کمی) و طرح آن از نوع همزمان بود. در بخش کیفی راهبرد پژوهش پویش محیطی و در بخش کمی آینده پژوهی روش تحلیل آثار متقابل بود. جامعه آماری این پژوهش خبرگان و مرور منابع بود که به صورت هدفمند انتخاب شدند و به ترتیب بر مبنای اشباع نظری و منابع ثانویه با 25 نفر از خبرگان برندهای ورزشی که شامل اساتید دانشگاه، تولیدکنندگان و عرصه کنندگان برند بودند مصاحبه انجام شد و به موازات آن 11 سند مرتبط با برندهای ورزشی که محتوای آینده نگاری داشتند استفاده شد. ابزار گردآوری اطلاعات در بخش کیفی مصاحبه نیمه ساختاریافته و چک لیست و در بخش کمی پرسشنامه بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها در بخش مرور منابع از روش نظام مند، در بخش تحلیل مصاحبه از روش کدگذاری و در بخش آینده پژوهی از روش تحلیل ساختاری با کمک نرم افزار میک مک استفاده شد. یافته ها نشان داد آینده برندهای ورزشی ایران در افق 1410 متاثر از 26 عامل می باشد اما 5 عامل برندینگ مشترک، رقابت در بازار، سرمایه گذاری روی برند، برندهای الکترونیکی و تکنولوژی دیجیتال پیشران های هستند که آینده برندهای ورزشی را دستخوش تغییر می کنند.

    کلیدواژگان: آینده نگری، برنامه ریزی راهبردی، برندهای ورزشی، برندهای شرکتی و سازمانی، عدم قطعیت
|
  • Mahboobe Talebi *, Parivash Nourbakhsh, Ali Zarei, Mahvash Noorbakhsh Pages 17-46

    The growth of start-ups affects the country's economy, which creates employment and sometimes prevents the closure of businesses. The purpose of this study was to design a model and prioritize the factors affecting the formation of sports startups with a structural equation modeling approach. The research method was mixed (qualitative-quantitative) with exploratory approach. The statistical population of the quality section consisted of 15 professors of sports management and start-up experts. In the quantity section, there were graduate students who needed between 5 and 10 people for each question. 300 statistical samples were selected by proportional stratified sampling method. The data collection tool in the qualitative section of the interview was semi-structured and the results of this interview were designed in the form of a questionnaire with 4 main factors and 13 sub-factors. The content validity of the questionnaire was confirmed by 15 sports management professors and experts and the construct validity was confirmed by exploratory and confirmatory factor analysis. For modeling structural equations and other tests were used by AMOS and SPSS soft wares, Version 23. Adequacy of sample size was reported KMO =0.78 and the goodness test indices of the fit of the model and the final model in 4 managerial, commercial, environmental and technical factors were confirmed. It is suggested that in order to form sports startups, by analyzing each of the factors, they provide the ground for reducing possible problems and obstacles and increase the probability of their startup's success.

    Keywords: Start-up, Entrepreneur, business, Modeling
  • Ehsan Taghavi Rafsanjani *, Mina Hakakzadeh, Mohsen Manochehri Nejad Pages 47-76
    The purpose of this study was to provide a background model for startup development in sports in the country. This research had a qualitative approach that was implemented as a grounded theory. The statistical population of the present study included professors and managers aware of the field of research and activists in the field of sports startups. The sampling method was purposeful in a standard type and continued to the point of theoretical saturation. For data analysis, continuous comparison method was used during the three stages of open, axial and selective coding. The results showed that issues such as human resources, financial characteristics, idea characteristics, legal characteristics and infrastructure characteristics and cultural conditions were identified as background factors. The results also showed that personality traits, individual abilities, market characteristics and risk in the idea are identified as intervening factors in this area. The development of start-ups in the country's sports can have positive effects in the personal, sports and intellectual fields, and this issue considers the necessity of executive activities in this field more and more important.
    Keywords: Startup, information technology, Professional Sport
  • Zoha Yekehsavar, Maryam Mokhtari Dinani *, Rasool Norouzi Seyed Hossini Pages 77-106
    The purpose of this study is to analysis of the dimensions of competitive intelligence of Tehran sports club managers. The statistical population of the study was all managers and experts of sports clubs in Tehran. Based on Cochran's formula, a sample of 384 people was determined as the research sample, which was selected from the statistical population of the study. The research tool was a revised competitive intelligence questionnaire whose validity and reliability were examined and confirmed. Binomial test and Spearman and Yu Mann-Whitney correlation tests were used to analyze the data and to design the model used the partial least squares (PLS) model. The study of correlation intensity showed that the relationship between social and strategic intelligence and market intelligence as well as social and strategic intelligence and competitors' intelligence is strong and the relationship between other components Are in the range of moderate intensity. According to the final model coefficients, competitors' intelligence had the most impact, followed by social and strategic intelligence, market intelligence and technological intelligence, respectively. According to the coefficients of the final model, the intelligence of competitors had the greatest impact. Finally, due to the higher coefficient of market intelligence in the present study, it is necessary for the managers of sports clubs to maintain and promote as much as possible competitive intelligence, Managers should distribute periodic survey sheets to gain more knowledge about their target market.
    Keywords: Competitive intelligence, Market intelligence, Social, strategic intelligence, Technology Intelligence, Manager
  • Ali Naghi Gholami, Amin Khatibi *, Sedighe Heydarinejhad Pages 107-142
    Current organizations facing with increasing, complexity and unpredictability of changes and their survival in a changing and competitive environment depends on their ability to develop employees. The main purpose of this study was to design a human resource development model for the Ministry of Sports and Youth. The study was done in the framework of qualitative approach with applied purpose. The statistical population consisted academic, managerial and executive experts who were identified using Snowball sampling method. They were interviewed in a qualitative semi-structured pattern that was conducted in prior coordination with experts. Interviews continued until the stage of theoretical saturation (n = 14). Thematic analysis (theme) technique was used to data analyzes. To ensure the validity of the research, reviewing the method by samples (interviewees) and the multilateralization of data sources were performed and to calculate the reliability of the performed codlings, retest reliability and intra-subject agreement reliability (agreement between two coder) methods were used. After implementing the content of the interviews and their preliminary analysis, the initial codes or concepts were identified and in order to achieve the main categories, similar codes were placed in a category. Findings showed that the most important factors in human resource development in the Ministry of Sports and Youth include organizational, job and individual factors and also human resource development strategies. Implementing this model can create a systematic structure within the framework of criteria for the staff development of the Sports and Youth Ministry.
    Keywords: Human resource development, Organizational Factors, job factors, individual factors, Development Strategies
  • Nahid Karimi *, Mahmoud Goodarzi, Ebrahim Alidoust Ghahfaraki Pages 143-176
    The purpose of this study was to develop a model for the transition of Iranian Olympic athletes from sports profession to social life. The method of this research was qualitative research with grounded theory approach. Data were collected using interviews and document review. After conducting 19 deep and semi-structured interviews with people with experience and rich experience in the field of Iranian Olympic sports, including managers, coaches, prominent athletes and sports scientists, the main categories were extracted after completing the coding process. Purposive and snowball sampling was done until theoretical saturation. After completing the findings, the background model was designed based on the systematic model of Strauss and Corbin (1994). Data analysis in three steps: open, axial and selective coding was achieved by using MAXQDA software. In the process of open coding, categories including causal factors, contextual factors, interfering factors, actions and strategies and consequences of the main category of research were extracted; Then, in the axial coding stage, the link between these categories under the headings of causal conditions (organizational capabilities of the country's sports, the athlete, information system, the level of support for the athlete, environment), contextual factors , intervening factors (athlete abilities and challenges of championship sport), effective strategies and consequences of applying strategies were determined in the form of coding paradigm; Then, in the selective coding phases, each component of the coding paradigm described, the line depicts, and the theory was created; Finally, the judgment propositions and strategic hypotheses of the research were formulated.
    Keywords: Professional transfer of athletes, athlete’s retirement, Life Skills, Grounded Theory
  • Reza Rezaeian Goushjie, Mohammad Nasiri * Pages 177-212
    The present study was a meta-analysis with the aim of determining the effect size on the factors affecting the loyalty of fans in Iran’s football clubs.The statistical population included all internal studies conducted in the period of 2009 to 2020. From among the reported studies, 21 cases containing required conditions for entering meta-analysis, were selected by census. For data analysis, SPSS and CMA2 software were performed and the effect size of research was evaluated using r index. The results showed that the combined effect size of the studies in the fixed effects model was 0.352 and in the random effects model was 0.362, which according to Cohen's classification is a moderate effect size.The results of the Cochran test showed the heterogeneity of the studies and the meta-regression results showed that with increasing the year of publication of the research, their effect size increases and the results of Rosenthal's Fail-safe N test, Fannel diagram, width of Egger origin and Begg and Masumdar rank correlation coefficient showed no diffusion bias error.The results showed that love of club brand, team identity, social pride and entertainment, respectively, have the greatest effect among the independent variables on fan loyalty. It is suggested to pay serious attention to the managers' running clubs, developing followers’ centers, facilitating families’ attendance in clubs, and altimately needs assessment from followers. This leads to development and attraction of constant followers in professional league matches and will earn lots of income for the club.
    Keywords: Football Clubs, Fans, Loyalty, Meta-Analysis
  • Mostafa Nodehi, Taher Bahlekeh *, Zayalabedi, Falah, Mohammadali Noudehi Pages 213-234
    The present study was designed and conducted with the aim of analyzing the interactive relationships of factors affecting the development of coalition building of social movements in sports. The present research is one of the mixed researches which was done in the form of qualitative and quantitative methods and according to its application in organizational environments is one of the applied researches. Fuzzy Delphi method was used in the qualitative part and Demetel method was used in the quantitative part. The method of data collection in the present study was field. The statistical population of the present study included experts aware of the subject. In order to identify these samples, purposive sampling method was used. Finally, 16 people were identified as the research sample. In other words, due to the nature of the quantitative research method (Dimtel approach) that need experts and people aware of the research topic; Therefore, the statistical population of the research was qualitatively and quantitatively the same. The collection tool of the present study in the qualitative section is a semi-structured interview. In the quantitative analysis of the research, Demetel method was used. Because the Demetel method examines the relationships between factors and determines that the effect on one factor causes the effect on other factors, the above method was used to study and analyze the relationships between the effective factors. All research data analysis process was performed in EXEL software.
    Keywords: social movement, coalition building, social excellence, social dynamism
  • Hamed Akbarpor, Leila Sadat Jamshidian *, Ahmad Torkfar, Seyed Ehsan Amirhossini Pages 235-262
    The present study was conducted to design a paradigm model of a strategic sports leisure program with an emphasis on the Iranian-Islamic model with a combined approach. In terms of applied purpose, the present study was a research method mixed with consecutive exploratory type and survey collection method. The statistical population in the qualitative section includes professors of sports management specializing in leisure and strategic planning and professors of sociology of sports; These individuals were purposefully selected as standard criteria for qualitative interviews on the subject of research (16 interviews with 16 people and continued until theoretical saturation). The statistical population of the quantitative section is the experts of the Sports and Youth Department of Fars Province (80 people). The data collection tool in the present study was a semi-structured interview and a questionnaire extracted from the qualitative section. In order to analyze the data of the present study, coding in the qualitative part and structural equation method in the quantitative part were used. In the qualitative part of the research, it was found that the categories were identified in the form of 16 categories and 62 concept codes, and in the heart of the six dimensions of the paradigm model as causal causes (4 categories), the main category: strategic leisure strategic plan (1 category), strategies (4 categories), contextual conditions (3 categories), intervening conditions (3 categories) and consequences (1 category) were included.
    Keywords: leisure, Strategic Planning, Iranian model, Islamic model
  • Maryam Ebrahimi, Hassan Fahim Davin *, MohammadReza Esmaeilzadeh Ghandehari, Hossin Peymanizad Pages 263-294

    Sports organizations need to use the capacity of the private sector to achieve their goals. The purpose of this study was to identify and analyze effective strategic indicators in attracting private sector participation in the development of sport for all. The present study in terms of purpose is applied research qualitative in terms of data collection and descriptive-exploratory research in terms of analysis method. The statistical population included all the scientific and executive experts of sport for all in the country. Sampling was purposefully selected, which interviewed 27 people and led to theoretical saturation. Data was collected using in-depth and exploratory interviews with experts. Data analysis was performed using thematic analysis of interviews. Findings showed that the effective strategic indicators in involvement of the private sector in the development of sport for all in the country from the perspective of experts included : administrative and procedural strategies, legal strategies, informational and knowledge strategies, operational and executive strategies, financial strategies, supportive strategies., managerial and planning strategies, supervisory and controlling strategies, economic strategies, and organizational and coordination strategies. The findings of the present study can help the country's sports authorities to attract the participation of the private sector in the development of public sports, it is hoped that it will be considered and used by the authorities.

    Keywords: Strategy, Private Sector, Sport for all, Administrative-Procedural, Economics
  • Najaf Aghaei *, Reza Naalbandnejad, MohammadReza Boroumand Pages 295-330

    The aim of the current research is developing and syncing sport-related applications during pandemics, using gamification. The approach of this study focuses on quantitative and qualitative exploratory mix. The data have been collected from experts in both gamification and sports fields. Also, they had sufficient experience in practical advising for sport-related applications development. To sampling for semi-structured interviews, Targeted sampling method with the snowball technique have been used. Besides the documentary study and Delphi method approaches have been applied for data collection. For data presenting, first theoretical studies were analyzed, then data was gathered from semi-structured interviews. During this process, 9 services and 18 options capabilities were detected. Considering the qualitative nature of this study, the data from interviews and valid documents were studied using the content analysis approach. To analyze and prioritize the quantitative data, the Friedman rank test was used. According to results, creating a social atmosphere, Customization, providing challenges for users, and creating groups by users’ leads to a strong motivation for developing the applications with mentioned factors by gamification. Generally, team abilities, cooperation, Customization, challenges social relations are the most important factors in this process.

    Keywords: sport-related applications, COVID-19 pandemic, Gasification, Development
  • Mehdi Seyedali, Farshad Emami *, Seyed Jafar Mosavi Pages 331-358

    The purpose of this study is to identify and analyze the privatization of sports venues and spaces of Tehran Municipality Sports Organization using futures research. The type of research is applied and analytical-exploratory in nature. The statistical population consisted of two parts: executive and theoretical. In the executive part, the managers of Tehran Municipality sports complexes as well as the managers of Tehran Municipality Sports Organization are included. In the theoretical section, sports management professors specializing in sports, privatization and sports economics, in which at least two studies in the form of writing and translating books, published research papers, lectures presented at domestic conferences and Foreign, have done a research project. Using standard purposeful sampling and reaching theoretical saturation, interviews were conducted with 22 people. Then, 14 people from the statistical community of the previous section announced their readiness to perform cross-sectional analysis. To analyze the data, a combination of panel experts and Mikomak cross-effects were used. Findings showed that the most important drivers of privatization of sports facilities in Tehran Municipality Sports Organization, in order of effectiveness, are: more facilities for the contractor, reviewing and creating a framework of rules and regulations for privatization, creating incentives and outsourcing. Sports managers of Tehran Municipality are recommended to use the drivers identified in this study in order to attract contractors, private and public organizations.

    Keywords: Privatization, Sports venues, Tehran Municipality, Futurology
  • M. Safari, K. Veisi, S. Aliabadi, M. Esmaeili Pages 359-386

    The purpose of this study was to predict Iranian sports brands on the horizon of 2031 with an emphasis on organizational and corporate brands. This study was mixed research (a combination of qualitative and quantitative) with a concurrent design. In the qualitative part, the research strategy was environmental scanning and in the quantitative part, future research was the method of interaction analysis. The statistical population of this study was experts and reviewing resources that were purposefully selected. Based on theoretical saturation, 25 sports brand experts including university professors, manufacturers, and brand activists were interviewed. In parallel, 11 documents as secondary sources related to sports brands with prospective content were used. Data collection tools were semistructured interviews and checklists in the qualitative section and questionnaires in the quantitative section. For data analysis in the resource review section, the systematic method, in the interview analysis section, the coding method, and in the future research section, the structural analysis method with the help of MICMAC software were used. The findings showed that the future of Iranian sports brands on the horizon of 2031 is affected by 26 factors, but 5 factors of joint branding, market competition, brand investment, electronic brands, and digital technology are the drivers that shape the future of sports brands.

    Keywords: Foresight, Strategic Planning, Sports Brands, Corporate, OrganizationalBrands, Uncertainty