فهرست مطالب

نشریه مطالعات تطبیقی هنر
پیاپی 24 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/08
  • تعداد عناوین: 6
|
  • منصور حسامی کرمانی*، مریم پیکری علمداری صفحات 1-12

    هویت در مقام خط فاصل میان «من / خودی» با «آنها / دیگری» قرار دارد. ویژگی های متمایزکننده ما با دیگری مهم ترین عامل شناخت از خودمان است، اما همواره این مسیر هویت یابی صحیح و واقعی عمل نمی کند. غرب و به طور مشخص اروپا در دوره های تاریخی متمادی به طرق مختلف اقدام به برساختن هویت با ویژگی های خاصی کرده است. سوال اصلی این پژوهش بیان می دارد که «بازنمایی هویت در آثار ژروم واجد چه ویژگی هایی می باشد؟» فرضیه اصلی این پژوهش نیز بیان می دارد که هویت در آثار ژروم بر اساس ویژگی های شرق شناسانه صورت گرفته و نسبت اندکی با امر واقع در جوامع شرقی دارد. به این ترتیب و از منظر ادوارد سعید، غرب در دوره ژروم خود را واجد ویژگی های هویتی عقلانی، منطقی، پیشرفته، اخلاقی و... می داند و در مقابل شرق یا همان دیگری را مردمانی احساساتی، غیرمنطقی، عقب مانده و غیراخلاقی معرفی می کند. این شیوه از بازنمایی از رهگذر ایجاد یک گفتمان شرق شناسی انجام شد که هنر و آثار هنری نیز در شکل گیری آن دخیل بوده و تاثیر قابل توجهی را بر گسترش هویت برساخته شده شرق داشتند. هدف این پژوهش شناخت ویژگی های هویتی آثار ژروم از منظر مولفه های شرق شناسانه ادوارد سعید است. این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی انجام گرفته و اطلاعات مورد نیاز به شیوه کتابخانه ای جمع آوری شده است. یافته های این پژوهش بیان می دارد که ژروم در آثار خود به دنبال ترویج و گسترش هویتی برساخته از غرب بوده که با واقعیت، تناقض داشته است. این نقاش همچنین با حداقلی از مواجهه واقعی با جهان وسیع شرق، در مقام بازنمایی هویت شرق شناسانه به خلق آثار خود اقدام کرده و در این مسیر برتری نژادی، فرودستی اخلاقی و اهداف استعماری را در نظر گرفته است.

    کلیدواژگان: هویت، شرق شناسی، غرب، نقاشی، ادوارد سعید، ژان لئون ژروم
  • رزیتا صفری صدیق*، نادر شایگان فر صفحات 13-27

    مینیمالیسم با شعار "کم ترین، بیش ترین است" نگرش و سبکی است که مشخصه اصلی آن بیان ذات چیزها در عین اختصار است. این مفهوم با فلسفه ذوات ادموند هوسرل در پدیدارشناسی که با شعار "بازگشت به خود چیزها" از طریق اپوخه و تحویل پدیدارشناسانه میسر می شود؛ در هماهنگی بوده و شاید بتوان بیش ترین نمود آن در هنرها را در ذات طراحی گرافیک جست وجو کرد. به این ترتیب، آثار طراحی آگهی تبلیغاتی به عنوان یکی از مهم ترین زیرشاخه های طراحی گرافیک می تواند نظرگاه مناسبی برای بررسی این رابطه باشد. می توان پرسش را به این نحو مطرح کرد که چه رابطه ای میان وجوه پدیدارشناسانه مینیمالیسم و طراحی و درک آثار در گستره طراحی گرافیک وجود دارد؟ و اختصار در بیان مینیمال چگونه با مفهوم ذات بینی پدیدارشناسانه هوسرل می تواند پیوند برقرار کند؟ مقاله حاضر در پی آن بوده که با تکیه بر مفاهیم کلیدی در اندیشه پدیدارشناسی هوسرل، نحوه ظهور و بروز آن ها را در خلق آثار مینیمال در بستر طراحی گرافیک دنبال کند. در این راستا، ابتدا مروری بر مفاهیم اصلی روش پدیدارشناسی هوسرل مانند اپوخه، تحویل پدیدارشناسانه و بررسی ذوات صورت پذیرفته و سپس تجلی آن ها در خلق، تجربه تصویر و دریافت آثار طراحی گرافیک تبیین و توصیف شده است. نمونه هایی از این آثار از طریق نمونه گیری شدت، به عنوان راهبردی از نمونه گیری هدفمند در پژوهش کیفی حاضر در راستای مفاهیم انتخاب و با تکیه بر روش توصیفی-تحلیلی ارایه گشته است. نتیجه این مطالعه نشان داده است که بیان مینیمال در گستره طراحی گرافیک را می توان نوعی بیان پدیدارشناسانه در نظر گرفت که از طریق شهود ذات و دیدن ساختارهای بنیادین پدیدارها به ویژه با توجه به مولفه ضرورت ذاتی، امر طراحی را صورت داده و همراهی مخاطب را تا تجربه تصویر به دنبال داشته است.

    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، هوسرل، مینیمالیسم، طراحی گرافیک
  • فاطمه حسن وند، میترا شاطری*، علی شجاعی اصفهانی صفحات 29-45

    کاخ جهان نما در ابتدای خیابان چهارباغ، یکی از کاخ های معروف دوره صفوی است که همچون بسیاری از کاخ های دیگر این دوره، در عهد قاجار و به صورت مشخص، حکومت ظل السلطان به طور کامل ویران شد. با کاوش های باستان شناسی در محدوده تقریبی کاخ در سال 1394 علاوه بر مشخص شدن مکان دقیق آن، تعداد قابل توجهی قطعات کاشی هفت رنگ با نقوش گیاهی به دست آمد. پژوهش حاضر با هدف شناسایی نقوش گیاهی به کاررفته روی کاشی های کاخ ویران شده جهان نما و دستیابی به وجوه اشتراک و افتراق میان این نقوش با نقوش گیاهی کاشی های کاخ های برجامانده دوره صفوی در اصفهان و شناخت مولفه های شاخص آنها صورت گرفته است. سوالات پژوهش شناسایی نوع نقوش گیاهی غالب در کاشی های کاخ جهان نما و شباهت ها یا تفاوت های آنها با سایر نقوش گیاهی روی کاشیکاری های دیگر کاخ های دوره صفوی شهر اصفهان است. اطلاعات این پژوهش از طریق روش یافته اندوزی توصیفی-تحلیلی و تطبیقی و با گردآوری اسناد و متون کتابخانه ای از یک سو و از سویی دیگر، بررسی 141 قطعه کاشی مکشوفه از کاخ جهان نما و تطبیق آنها با نقوش کاشی های کاخ های عالی قاپو، چهل ستون و هشت بهشت انجام شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد در میان نقوش گیاهی به کار رفته در کاشی های کاخ جهان نما، نقوش اسلیمی و ختایی به ترتیب، بیشترین کمیت را داشته اند و نقش های یادشده، با زیر مجموعه های وسیع، نشان از مطابقت بسیار با سایر نقوش موجود روی کاشی های دیگر کاخ های اصفهان دارند. در هر چهار بنای مورد پژوهش، بیشترین شباهت را می توان در تلفیق نقوش اسلیمی با نقوش ختایی مشاهده نمود در حالی که در برخی بخش ها، نقوش ختایی به صورت منفرد و تنها در یکی از کاخ ها به کار رفته اند.

    کلیدواژگان: کاشی کاری هفت رنگ، کاخ جهان نما، کاخ های صفوی، نقوش گیاهی، نقوش اسلیمی و ختایی
  • اکرم احمدی توانا*، فتانه الماسی صفحات 47-61

    در حکومت های مختلف و در دوره زمامداری حاکمان متفاوت در ایران، پذیرش متن سیاسی و شاهانه شاهنامه و افزودن معانی تازه از طریق تصاویر نوعی مشروعیت سیاسی - فرهنگی برای سفارش دهنده های شاهنامه های مصور همراه داشت. در دوره تیموری و حکومت شاهرخ سه فرزند او که در پایتخت یا در نواحی دیگر به عنوان حاکمان محلی کتابخانه های فعال برای مصورسازی کتاب داشتند، سفارش شاهنامه مورد توجه ویژه بود. ابراهیم سلطان در شیراز، بایسنقر و محمد جوکی در هرات هر کدام در کتابخانه های خود نسخه خطی شاهنامه با شباهت ها و تفاوت هایی سفارش دادند. این شاهنامه ها از وجوه مختلف قابل بحث اند. هدف از پژوهش حاضر دریافت میزان تمایل این شاهزاده ها به جانشینی پدر است چرا که هر سه پیش از پدر از دنیا رفتند و هرگز دستشان به تاج و تخت پادشاهی نرسید. پژوهش حاضر در پی پاسخ به این پرسش هاست: در چه موقعیتی هر سه شاهزاده تیموری (فرزندان شاهرخ) شاهنامه های مصور سفارش داده اند؟ چگونه توسط موضوعات نگاره های شاهنامه های مصور می توان به انگیزه ی پادشاهی و جانشینی پدر پی برد؟ با فرض پذیرفتن این که شاهنامه های مصور متاثر از زمینه های پیدایش خود هستند چگونه می توان نگاره ها را در این راستا تحلیل کرد؟ و در نهایت چرا سفارش دهندگان از شاهنامه برای بیان آرزوی خویش بهره برده اند؟ در این پژوهش با روش توصیفی _ تحلیلی، به مطالعه تطبیقی نگاره های این سه شاهنامه پرداخته شده و جمع آوری اطلاعات به صورت اسنادی و کتابخانه ای بوده است. در پایان یافته ها نشان می دهند که شاهنامه های برادران تیموری با داستان هایی که برای مصور شدن انتخاب کرده اند، به شکلی بیانیه سیاسی سفارش دهندگان و نشان دهنده ذهنیت آنها نسبت به مساله جانشینی و در نهایت پادشاهی هستند.

    کلیدواژگان: جانشینی، شاهنامه های مصور، ابراهیم سلطان، بایسنقر میرزا، محمد جوکی.
  • مهرداد رضازاده خادم*، وحید احمدی صفحات 63-79

    در نیمه دوم قرن بیستم میلادی، از جمله جریان های مهمی که نقدی ماهوی را نسبت به بنیادهای نظری مدرن وارد نمود، مکتب سنت گرایان معنوی بود. نوشته های ایشان در حوزه هنر، علی رغم اینکه در تبیین جایگاه هنرمند و ریشه های باطنی و مبانی حاکم بر آثار معماری سنتی، از نخستین و پراهمیت ترین گام های محققان غیرغربی تا به امروز محسوب می شد؛ اما به سبب فیلسوف بودن و جامعیت رویکرد غالب این متفکران، شاهد نگاه کلی به ماهیت الگوهای هنر و معماری سنتی بودیم که کم تر در حوزه روش شناسی، به چگونگی تحقق مبادی سنت در چهارچوب یک اثر در زمینه خاص زمانی و مکانی خود پرداخته است. وجود این ابهام؛ بیش ازپیش، به فضای آشفته حاکم بر مطالعات نظری معاصر تاریخ معماری از منظر سنتی و چهارچوب انتظام بخش حاکم بر آن دامن زدن است. از دیگر سو و در همین زمان، شاهد ظهور محققانی متخصص چون کریستوفرالکساندر بوده که در نقد رویکرد مدرن، به تبیین روشمندتر، عینی تر و فرایند نگرتر از الگوها در زمینه طراحی معماری دارای کیفیت همت گماردند. پژوهش پیش رو در تلاش است با بهره گیری از روش تحقیق مطالعات تطبیقی و شیوه الگوی جرج بردی، به مقایسه دو نظام الگویی مذکور و بیان نقاط اشتراک و افتراق این دو دیدگاه در سه محور کلی ماهیت، ساختار و سازوکار بپردازد. سپس با در نظر گرفتن ویژگی های ممتاز و مرتبط هرکدام با مسیله تحقیق و تنظیم چهارچوب سه گانه تحلیلی (سلسله افعال ساختارمندی، اعمال و ترجمان)، در تلاش است تا تطبیق بیان خوانا و فرآیندگونه الکساندر با ساختار معنایی حاکم بر الگوی معماری سنتی، امکان توانمندسازی و وضوح بیش تر نظام الگویی سنت گرایان معنوی در قالب شبکه نظام الگوهای سه گانه انسانی (فضایل ذاتی معمار)، فعلی (کیفیات فعلی) و کالبدی (خصلت های روحانی، رمزگرایانه و زیباشناسانه) میسر سازد.

    کلیدواژگان: نظام الگوی سنتی، مکتب سنت گرایان معنوی، زبان الگو الکساندر، مقایسه، تطبیق
  • علیرضا شیخی*، راضیه عنایتی، زینب مخملی، مریم توسلیان، نجمه صفاری صفحات 81-93

    پوشش سر، از اجزای فرهنگ پوشاک ایران بوده که ضمن القای مفاهیمی ویژه از تنوع بسیاری برخوردار بوده و نماینده طبقات اجتماع است. هدف مقاله، شناخت فرم پوشش سر مردان در دوره تیموری و صفوی است. بنابراین مقاله به دنبال پاسخ بدین پرسش هاست: اشکال پوشش سر در نگاره های دو شاهنامه بایسنقری و شاه طهماسبی کدام است و وجوه اشتراک و افتراق آن چیست؟ رویکرد تحقیق کیفی بوده و روش، توصیفی، تاریخی و تطبیقی است. در این سیر تاریخی فرم کلاه ها، کلاه خود ها، عمامه ها و تاج ها در دو شاهنامه مذکور مورد تحلیل قرارگرفته است. یافته های تحقیق نشان می دهد پوشش سر مردان دوره تیموری نشان دهنده شغل، مذهب و موقعیت اجتماعی ایشان بوده است. همچنین شاهد تاثیر پذیری فرم سرپوش ها از هنر خاور دور بوده که نتیجه ارتباطات تجاری و سیاسی تیموریان با دربار چین است. در این دوره استفاده از عمامه به دلیل مسایل مذهبی، بسیار رایج بوده و تمامی افراد اجتماع، با هر جایگاه اجتماعی از این سر پوش استفاده می کردند. در رابطه با سرپوش مردان صفوی باید گفت پوشش سر متاثر از دوره تیموری بوده، اما تنوع فرم سرپوش ها نسبت به دوره پیشین تغییرات قابل تاملی داشته است که می توان مذهب را از تاثیر گذارترین دلایل آن بر شمرد. تاج قزلباش یا عمامه 12 ترکی با میله قرمز رنگ- نماد شیعیان دوازده امامی- از نمونه های بارز آن است. همچنین با توجه به سبک، فرم، رنگ و تزیین کلاه و سرپوش ها می توان جایگاه اجتماعی افراد را درک کرد.

    کلیدواژگان: تیموری، صفوی، نگارگری شاهنامه بایسنقری، نگارگری شاهنامه شاه طهماسبی، پوشش سر
|
  • Mansour Hessami Kermani*, Maryam Peikari Alamdari Pages 1-12

    Identity is the line between "me / the insider" and "them / the other". The characteristics that distinguish us from others are the most important factor in our self-knowledge, but this path of identification does not always work correctly. The West, and specifically Europe in many historical periods, has attempted to construct identities with specific characteristics in various ways. The premise of this research is that the artworks of Jean Leon Gerome are in this format and can be studied. Therefore, this research tries to find out in the form of the main question, "What are the characteristics of the representation of identity in Gerome's artworks?" The main hypothesis of this research states that identity in Gerome's works is based on Orientalist features and has little relation to the situation in Eastern societies. This research has been done by descriptive-analytical method and the required information has been collected by library method. This study examines the representation of identity in Gerome's artworks based on the Orientalist approach in the works of Edward Said. According to this study approach, from Said the West's point of view, in order to acquire the characteristics of rational, logical, advanced, moral, etc., in representing the identity of the East in another position, described them as emotional, irrational, backward and immoral. This introduction was also made through the creation of an Orientalist discourse in which art and works of art were also involved in its formation and had a significant impact on the expansion of the constructed identity of the East. The findings of this study indicate that Gerome in his works sought to promote and expand the identity created by the West, which contradicted its reality. He also created works with a minimal encounter with the wider Eastern world, representing their Orientalist identities, and in this way considered racial superiority, moral inferiority, and colonial goals.

    Keywords: Identity, Orientalism, the West, Painting, Edward Said, Jean-Leon Gerome
  • Rozita Safari Sedigh*, Nader Shayganfar Pages 13-27

    With the motto “Less Is More”, minimalism is a view and style whose main characteristic is to express the essence of phenomena while being concise. This view, which is made possible by the motto “Zu Den Sachen Selbst (to the Things Themselves)” through epoché and phenomenological reduction (bracketing) is in harmony with Edmund Husserl's philosophy of “Essences of Things” in phenomenology; perhaps most representatives of this philosophy in the arts can be found in the essence of graphic design. Advertising design works as one of the most important sub-branches of graphic design can be a suitable ground to examine this view. Accordingly, some questions can be raised: what is the relationship between the phenomenological aspects of minimalism and the design and understanding of works in graphic design? And how can brevity in minimal expressions connect with the method of “Wesenseinsicht (Seeing Essences)” in Husserl's phenomenology? The present article is based on the key concepts in Husserl's phenomenological thought, following the way they appear and emerge in creating minimal works in graphic design. In this regard, first, the main of Husserl's phenomenological concepts, such as epoché, phenomenological reduction, and seeing essences are briefly discussed, and then their manifestations in creating, experiencing images, and receiving graphic design works were explained and described. Examples of graphic works were selected through an intensity sampling, as a strategy of purposeful sampling method in the current qualitative research based on the inclusion criteria and presented via a descriptive-analytical method. The results indicated that minimal expressions in graphic design can be considered as phenomenological expressions that make design and accompanies the audience up to the image experience through “seeing essences” and “essential structures” of phenomena, especially concerning the component of essential necessity.

    Keywords: Phenomenology, Husserl, minimalism, graphic design
  • Fatehmeh Hasanvand, Mitra Shateri*, Ali Shojayi Pages 29-45

    Jahānnāma Pavilion at the beginning of Čahārbāḡ Street is one of the famous palaces of the Safavid period, which, like many other palaces of this period, was completely destroyed during the Qajar era and specifically, the rule of Ẓell-al-Solṭān. With archaeological excavations in the approximate area of the palace in 2014, in addition to determining its exact location, a significant number of seven-color tile pieces with plant motifs were obtained. The present study was carried out with the aim of identifying the plant motifs used on the tiles of the ruined palace of Jahānnāma and finding the similarities and differences between these motifs and the plant motifs of the tiles of the remaining Safavid palaces in Isfahan and identifying their indicator Characters. The research questions are: What kind of plant motifs are mostly used in Jahānnāma Palace tiles? And what similarities or differences these plant motifs have with the plant motifs on the tiles of other Safavid palaces in Isfahan? The information of this research has been done through the method of finding and collecting library documents and texts on the one hand, and on the other hand, field investigation on 141 pieces of remained tiles from Jahānnāma Palace and compare them with the patterns of tiles of other palaces remaining from the Safavid period in Isfahan. So the research method is descriptive-analytical and comparative. The results of the research show that among the plant motifs in the tiles of Jahānnāma Palace, Eslīmī and ḵatāʾī motifs have the highest quantity, respectively, and these motifs, with their vast subsets, show that they are very similar to other motifs found on the tiles of other palaces in Isfahan. In all four researched palaces (ʿĀlīqāpū, Čehelsotūn, Haštbehešt, and Jahānnāma), the greatest similarity can be seen in the combination of Islamic motifs with ḵatāʾī motifs, while in some parts, ḵatāʾī motifs are used individually and only in one of the palaces.

    Keywords: Isfahan, Seven-color tiling, Jahānnāma Pavilion, Safavid palaces, plant motifs, Eslīmī, ḵatāʾī motifs
  • Akram Ahmadi Tavana*, Fattaneh Almasi Pages 47-61

    During the rule of different governments and the reign of various rulers in Iran, the acceptance of the political and royal text of the Shahnameh and the addition of new meanings through illustrations provided a kind of political-cultural legitimacy for the clients of illustrated Shahnamehs. Throughout the Timurid period and the rule of Shahrokh and his three children, who acted as local rulers and were active in book illustration in the capital or elsewhere, the commissioning of Shahnameh was of special interest. Ibrahim Sultan in Shiraz, Baysunghur, and Mohammad Juki in Herat each had ordered a manuscript of Shahnameh with similarities and differences in their libraries. These Shahnamehs can be discussed in various ways, but the question here is whether these brothers, who all three died before their father and never attained the crown, dreamt of becoming the king? Assuming that the illustrated Shahnamehs are influenced by their contexts of origin, can we find a trace of their desire to be the king in these versions? For this purpose, initially, the political position of the princes and how they were crowned and delegated power in the Timurid period have been studied in historical resources. Subsequently, the commission of Shahnameh and historical books in this family and specifically the three Shahnamehs belonging to these three princes have been analyzed. After that, the three components of court scenes, paintings on the subject of father and son, as well as brothers, have been examined considering the connection between these manuscripts to the issue of power and succession, according to historical reports. In the end, it is shown that these manuscripts of Shahnameh, with the stories that have been chosen to be illustrated, are in the form of a political statement of its patrons and portray their mentality towards the monarchy.

    Keywords: Succession, Illustrated Shahnameh, Ibrahim Sultan, Baysunghur, Muhammad Juki
  • Mehrdad Rezazadeh Khadem*, Vahid Ahmadi Pages 63-79

    In the second half of the 20th century, one of the important currents that introduced exogenous criticism to the modern theoretical foundations was the school of spiritual traditionalists. Even though his writings were considered one of the first and most important steps of non-western researchers in explaining the position of the artist and identifying the esoteric roots and principles governing traditional works of art and architecture; due to the philosophers and comprehensiveness of the dominant approach of these thinkers, we witnessed a general view of the nature of traditional art and architecture patterns, which less in the field of methodology, focused on how to achieve the principles of tradition within the framework of a work in its specific time and place. The existence of this ambiguity; More than ever, it's fueling the chaotic atmosphere that dominates contemporary theoretical studies of architectural history from the traditional point of view and the orderly framework of the ruling part. On the other hand, at the same time, we have witnessed the emergence of specialized researchers such as Christopher Alexander who, in criticizing the modern approach, tried to explain more methodically, objectively, and process-oriented patterns in the field of quality architectural design. The upcoming research is trying to use the research method of comparative studies and the George Beredy’s model method, while comparing The two model systems mentioned and expressing the points of commonality and difference of these two views in the three main axes of nature, structure, and mechanism. Then, taking into account the special and relevant features of each one, by examining the research and setting up the three analytical frameworks (the series of structuring verbs, actions and interpretation), it is trying to adapt the readable and process-like expression of Alexander with the semantic structure governing the traditional architectural model, the possibility Empowerment and greater clarity of the pattern system of spiritual traditionalists in the form of a network of triple human patterns (inherent virtues of the architect), actions (current qualities) and physical (spiritual, mystical and aesthetic traits) enables.

    Keywords: Traditional Pattern System, School of Spiritual Traditionalists, Alexander’s Pattern language, Analogy, Comparison
  • Alireza Sheikhi*, Raziye Enayati, Zeinab Makhmali, Maryam Tavasoliyan, Najmeh Saffari Pages 81-93

    Head covering is one of the components of Iran's clothing culture, which, while inducing special concepts, has considerable diversity and is representative of social classes. The aim of the article is to understand the role and form of men's head covering in the Timurid and Safavid periods. Therefore, the research seeks to find out what the role, form and variety of head covering was in these two periods according to the illustrations of two Shahnameh Baysonghori and Shah Tahmasp. And what are the similarities and differences between these courses? The research approach is qualitative, and the method is descriptive, historical and comparative. In this historical process, the shape and form of hats, war helmets, turbans and crowns in the two Shahnamehs have been analyzed. The research findings show; Men's head covering of the Safavid period was influenced by the head covering of the Timurid period, but it can be said that in the Safavid period, the diversity of the form and the role of the headgear changed a lot compared to the previous period. Also, according to the style, form, color and decoration of hats and headgear, one can understand the social position of people wearing Covering the headgear. As a result of the Safavids' change of religion from Sunni to Shia,  witnessed extensive changes in the area of men's head covering during this time. The Qazalbash crown or turban of 12 Turks with a red rod, which was the symbol of the Shiites of the Twelve Imams, is one of its prominent examples.

    Keywords: Timurid, Safavid, Shahnameh of Baysonqori, Shahnameh of Shah Tahmasabi, cover of the head