فهرست مطالب

امامت پژوهی - پیاپی 31 (بهار و تابستان 1401)

نشریه امامت پژوهی
پیاپی 31 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/14
  • تعداد عناوین: 12
|
  • ناصر خوشنویس*، زینب السادات حسینی صفحات 9-39

    بنا بر گزارش های معتبر اهل تسنن، حضرت زهرا سها  بر خلیفه اول، خشم گرفتند و تا آخر زندگی شریفشان با او سخن نگفتند. این واقعیت تاریخی تا حدود اواسط قرن دوم هجری مورد اتفاق علمای اهل تسنن بود؛ ولی از آن زمان تا اواسط قرن پنجم هجری، با ظهور نقلی متفرد، موج جدیدی برای اثبات رضایت نهایی حضرت زهرا (سها)  از خلیفه اول شکل گرفت؛ روایتی که بعد از گذشت سال ها، همچنان دستاویز گروهی از علمای عامه است. این پژوهش با روش توصیفی _ تحلیلی،  قدیمی ترین اسناد در مورد این ادعا را بررسی کرده و به این نتیجه رسیده که علاوه بر ضعف سندهای روایات، متن آن ها با گزارش صحیحین نیز تعارض داشته و لذا بر اساس مبانی عامه مقبول نیست. همچنین به شبهاتی همچون بی اطلاع بودن عایشه، سماع شعبی از امیرالمومنین (ع) ، اعتبار مرسلات تابعین، نقل شعبی از ثقات و تقدم مثبت بر نافی، پاسخ داده شده است.

    کلیدواژگان: رضایت حضرت زهرا، غضب حضرت زهرا، فدک، شعبی، مخالف صحیحین
  • حسین غفوریان* صفحات 43-97

    درباره امیرالمومنین علیه السلام مناقب و فضایل بسیاری در کتب اهل سنت ذکر شده است که بر افضلیت آن حضرت بر سایر صحابه دلالت کنند. یکی از این فضایل، «نخستین مسلمان بودن امیرالمومنین علیه السلام است که امتیاز و افتخار بزرگی به شمار می رود و امیرالمومنین علیه السلام در این زمینه گوی سبقت را از همگان ربوده است. در این پژوهش، «احادیث تقدم اسلام امیرالمومنین علیه السلام از منابع اهل سنت مورد بررسی قرار خواهد گرفت و اعتبار این احادیث با توجه به اصول و مبانی ایشان در علوم حدیث اثبات خواهد شد. همچنین با بررسی معارضات و پاسخ به شبهات گفته شده درباره این احادیث، بطلان ادعای مخالفان مبنی بر نخستین مسلمان نبودن حضرت علی علیه السلام ثابت خواهد شد.

    کلیدواژگان: علی علیه السلام، تقدم اسلام، نخستین مسلمان، اول من اسلم
  • آرزو مختاری*، اسماعیل ملکوتی خواه، علی غفارزاده صفحات 101-123

    یکی از موضوعاتی که در جهان اسلام، همواره مورد اختلاف بوده است، جایگاه امیرالمومنین علیه السلام و خاندان رسول اکرم صلی الله علیه و آله در شریعت اسلام است. در این میان، حدیث منزلت یکی از موارد راهگشا است، که البته میزان دلالت آن، از حیث اقل و اکثر، با اختلاف نظر مواجه گردیده است. حداقل دلالت آن، جانشینی امیرالمومنین علیه السلام برای رسول اکرم صلی الله علیه و آله در مدت عدم حضور ایشان در مدینه به دلیل همراهی سپاهیان در جنگ تبوک است و حداکثر دلالت آن، نصب امیرالمومنین علیه السلام در بالاترین جایگاه شرعی پس از نبوت و انحصار این جایگاه به شایستگان از نسل ایشان است. آنچه می تواند مویدی بر برداشت حداکثری از حدیث منزلت باشد، انطباق جایگاه امیرالمومنین علیه السلام در اسلام، بر جایگاه هارون در شریعت یهود است. هدف از این پژوهش، شناسایی مناصب شرعی هارون از دیدگاه متون مقدس یهود و بکارگیری آن به عنوان قرینه بر فهم دلالت حدیث منزلت است. نتایج این پژوهش کتابخانه ای، حاکی از انحصار مهم ترین منصب دینی یهود، پس از نبوت، یعنی منصب «کهانت اعظم» در هارون و نسل او است. این منصب شامل اختیارات و وظایفی مشابه منصب امامت در شیعه است. قراینی مانند صدور حدیث منزلت در شرایطی غیر از جنگ تبوک، وجود رابطه بین نسب و منصب در اسلام و موارد دیگر، دلالت حداکثری حدیث منزلت را تقویت می کند.

    کلیدواژگان: منزلت هارون، شریعت یهود، حدیث منزلت، کهانت اعظم، امامت
  • عمیدرضا اکبری* صفحات 127-163

    حدیث غدیر و برخی از دیگر نصوص مشهور جانشینی امیرالمومنین علیه السلام، جایگاه والایی نزد عموم فرقه های اسلامی شیعی و غیرشیعی داشته اند. در این میان، به ویژه به خاطر گمانه اهتمام غالیان به روایات فضایل، جای این پرسش است که نصیریه در نقل و اهتمام به نصوص جانشینی چه جایگاهی داشته اند؟ بنا بر نتایج این تحقیق، مصادر عمومی نصیری ترجیح داده اند از واقعه غدیر با اشاره مبهم و گذرا و گاه با حذف بخش های اصلی ماجرای غدیر عبور کنند؛ ولی مصادر سری تقریری کاملا متفاوت از واقعه ارایه داده اند. در نگاه آنان، در روز غدیر اهل حق ندای الوهیت امیرالمومنین علیه السلام را شنیدند، ولی دیگران، که «مسخ شدگان» هستند، ندای پیامبر صلی الله علیه و آله را به صورت جمله مشهور «من کنت مولاه فهذا علی مولاه» شنیدند. آداب اباحی غالیان نصیری در غدیر و برخی از اعیاد مشابه نیز تفاوت جدی با سنت شیعی دارد. اعتقاد به الوهیت امیرالمومنین علیه السلام در مصادر سری نصیریان، مانعی جدی در عنایتشان به مناقب مسلم امامان علیهم السلام بوده که رنگ و بوی بشری دارد. نصیریان در آثار خود پس از نقل فضایل پذیرفته نزد شیعه و سنی، بارها تصریح کرده اند که این روایات مطابق دیدگاه «عامه»، «مقصره»، «شیعه» یا «اهل کدر» و... است و رای «خاصه» یا «اهل توحید» (نصیریان) چیز دیگری است. آرای نصیریان به عنوان شاخص ترین فرقه های غالیان خطابیه با عقیده مشهور شیعه درباره غدیر و وصایت امیرالمومنین علیه السلام فاصله بسیار دارد. نصیریه شدیدا از نصوص متواتر جانشینی گریزان بوده اند، و حدیث غدیر را نیز کاملا تحریف کرده اند.

    کلیدواژگان: نصیریه، تحریف غدیر، الوهیت امام، مصادر باطنی، غلو
  • محمد موسوی بفروئی*، محمد غفوری منش، احمد زارع زردینی، راضیه نظری صفحات 167-187
    سومین خطبه نهج البلاغه، «شقشقیه» نام دارد که در آن، بالاترین مقاصد کلامی در زیباترین قالب های بلاغی ارایه شده است. یکی از قالب های ادبی اعجاب برانگیز، استفاده از استعاره ها و کنایه های متعددی است که امام علی علیه السلام در طی این سخنرانی به کار گرفته است. با بررسی استعاره ها و کنایه های مذکور دریافت می شود که این کلام از سطح سخن معیار و هنجار، فراتر است و موجب برجسته سازی در ذهن مخاطب می شود. البته برجسته سازی از طریق شگردهای مختلفی صورت می پذیرد که پژوهش پیش رو، تنها شگردهای استعاره و کنایه را با محوریت چیستی اغراض مفهومی امام علی علیه السلام مورد تحقیق قرار داده است. روش این مقاله توصیفی _ تحلیلی است و نتایج آن نشان می دهد که بررسی هر یک از برجسته سازی های استعاری و کنایی در خطبه شقشقیه، مخاطب را به اغراض و مقاصد عمیقی رهنمون می سازد؛ مقاصدی چون: جایگاه حقیقی امامت، دیدگاه امام علیه السلام درباره مردم و حکومت، برخی از ویژگی های رفتاری خلفای پیشین، و نیز به تصویر کشیدن وضعیت کنونی و گذشته. پی بردن به این گونه اغراض، نقش بسزایی در جهت تحلیل گفتمان امامت امام علی علیه السلام در تفکر شیعی دارد.
    کلیدواژگان: امام علی(علیه السلام)، خطبه شقشقیه، برجسته سازی، استعاره، کنایه
  • مریم احدیان*، فتحیه فتاحی زاده، عبدالحسین خسروپناه، پروین بهارزاده صفحات 191-233

    امیرمعزی، یکی از معروف ترین شیعه پژوهان اروپا، در کتاب «راهنمای ربانی در تشیع نخستین» امامیه را به دو سنت باطن گرایان غیرعقل گرا؛ یعنی مکتب قم، و عقل گرایان ظاهرگرا در مکتب بغداد تقسیم می کند و مدعی است مفهوم «عقل» در امامیه نخستین علاوه بر عقل استدلالی برای دریافت امور فراعقلانی نیز کاربرد داشته است؛ ولی در مکتب متکلمان بغداد فقط محدود به عقل استدلالی شد. در نتیجه، اعتقاد به امور فراعقلانی و باطنی از جمله علم الهامی و نیروهای معجزه گر امامان (عهم) مربوط به شیعه نخستین است و در مکتب بغداد این اعتقاد مطرود شد. از آنجا که آثار امیرمعزی، منبع مطالعاتی دانش پژوهان غربی بوده، لازم است با مطالعه علمی، نظریه وی ارزیابی شود تا تشیع حقیقی به جهانیان معرفی گردد. در این پژوهش، ادعای امیرمعزی درباره تغییر مفهوم «عقل» در مکتب قم و مکتب بغداد بررسی و نقد شد. همچنین روایات «علم غیب و قدرت مافوق طبیعی امامان» در دو کتاب حدیثی این دو مکتب؛ یعنی «بصایر الدرجات» و «الإرشاد» تحلیل شد. طبق این تحلیل مشخص شد، بسیاری از روایات علم غیب و قدرت امام در مکتب بغداد نیز طرح شده و طرد کامل روایات این حوزه؛ چنانکه امیرمعزی مدعی است، هرگز صورت نگرفته است. همچنین با بررسی آرای کلامی متکلمان بغداد روشن شد مخالفت های ایشان با برخی معارف باطنی نه به دلیل فراعقلانی بودن این عقاید، بلکه به دلیل اختلاف در مبنای پذیرش روایات از جمله عدم حجیت خبر واحد بوده است.

    کلیدواژگان: امیرمعزی، بصائرالدرجات، الارشاد، تحلیل محتوا
  • مصطفی صالحی اردکانی*، علی صالحی اردکانی صفحات 237-268
    اصل جواز توسل به عنوان آموزه ای مشروع، مورد قبول تمام فرق اسلامی است؛ اما درباره پاره ای از مصادیق آن اختلاف نظر وجود دارد. سه مورد از مصادیق مورد اتفاق توسل بدین شرح است: تقرب به خدا با توسل به اسماء و صفات الهی، توسل به اعمال صالح، و توسل به دعای صالحان در حال حیات ایشان. از میان مذاهب اسلامی، عموم سلفیان، با تبعیت از ابن تیمیه، توسل به اموات را مطلقا ممنوع و مصداق بدعت می دانند و درباره زندگان نیز توسل به ذوات و جاه و مقام ایشان را مردود و از مصادیق شرک دانسته اند. با توجه به مخالفت عموم مسلمانان با این موضع، برخی از صاحب نظران معاصر سلفی سعی در مستدل کردن دیدگاه خود و پاسخ به اعتراض مخالفان داشته اند. در این مقاله ادله این گروه، با تاکید بر دیدگاه های ناصرالدین البانی، مورد نقد و بررسی قرار گرفته و ناکافی بودنشان مستدل شده است. رویکرد مقاله، بررسی دلالی و سندی روایات مربوط به توسل است که مورد استناد مخالفان و موافقان بوده است. اثبات مشروعیت توسل، حتی بر اساس مصادر مورد قبول سلفیان، می تواند زمینه ساز کاستن اختلاف نظرهایی شود که درگیری های مذهبی دیرین و سوءاستفاده جریان های تکفیری معاصر را در پی داشته است.
    کلیدواژگان: توسل، توسل به ذات، مصادیق توسل، سلفیان معاصر، ناصر الدین البانی
  • سید رضا مویدی*، محمدامین حاکمی صفحات 271-302

    حفظ جماعت از جمله آموزه های اصیل اسلامی است که همواره در میان مسلمانان جایگاهی ویژه داشته است؛ آموزه ای که امروز بیشتر با نام «وحدت» شناخته می شود. ایمه معصومین _ صلوات الله علیهم اجمعین _ دستورات و سفارش های متعددی در حفظ جماعت و اجتناب از تفرقه داشته اند. اما جالب توجه است که حکام جور هم عموما از این اصل به مثابه دست آویز، و در مواردی به عنوان اهرم فشار سیاسی سوءاستفاده کرده اند. در این میان، امام حسین علیه السلام در یکی از خطیرترین برهه های تاریخ اسلام، آموزه حفظ جماعت مسلمین را در حرکت خود لحاظ کرده و در سخنان خود بدان اشاره فرموده است. قول و فعل آن حضرت در مسیر مدینه تا مکه و از مکه تا کربلا، شامل دلالت هایی است که با مطالعه آن، می توان الگویی از حفظ جماعت را ترسیم کرد. این پژوهش می کوشد با دلالت پژوهی گزاره های تاریخی و روایی مربوط به نهضت سیدالشهدا علیه السلام، عناصر و مختصات این اصل را استخراج کند. یافته های این پژوهش که مستخرج از گزاره های تاریخی و روایی است، دربردارنده جماعت حول امام، ویژگی های کلی جماعت و نهایتا مفهوم مقابل جماعت؛ یعنی تفرقه است. نتیجه آن که در این عرصه مفهومی، وحدت بر مدار امام معنا می یابد.

    کلیدواژگان: امام حسین علیه السلام، سیره، وحدت، جماعت، تفرقه
  • غلامحسن محرمی* صفحات 305-326

    مادران ایمه بانوانی برجسته و برگزیده بوده اند که خدای تعالی آنها را برای مادری بهترین انسان های روی زمین و حجت های خود انتخاب کرده است؛ در کنار حضرت زهرا، سرور زنان عالم، بر اساس مشیت خدا برخی از آنها به صورت کنیزانی زرخرید از مناطق دوردست به خانه های ایمه راه یافته اند، و وجه مشترک همه ی آنها تعالی شان در اوصاف انسانی است. از جمله ی این بانوان، مادر امام سجاد (علیه السلام) است. تعیین تبار مادر امام سجاد(علیه السلام)، یکی از مشکل ترین مسایل تاریخی در سیره و تاریخ زندگی ایمه است. با اینکه همه منابع در کنیز ام ولد بودن مادر امام سجاد (علیه السلام) اتفاق دارند، ولی در اینکه او چه کسی بوده، شاهزاده ایرانی، کنیز معمولی از منطقه ی سیستان یا کابل اختلاف نظر وجود دارد. البته روایات شاهزاده بودنش مشهور است. روایاتی که دلالت دارند او شاهزاده ایرانی و از دختران آخرین پادشاه ساسانی است، در زمان اسارت او در زمان حکومت عمر یا عثمان و یا امیرمومنان اختلاف وجود دارند. با این حال علامه مجلسی روایت امام باقر (علیه السلام) را که مشهور است، پذیرفته، ولی معتقد است، این اسارت در زمان عثمان بوده و ناسخان به اشتباه نام عمر را به جای نام عثمان نوشته اند.

    کلیدواژگان: امام سجاد، شهربانو، کسری، هاشم
  • عباس دهرویه* صفحات 329-356
    سند صحیفه امام رضا علیه السلام که در قرن چهارم هجری از دارقطنی، عالم بزرگ اهل سنت، نقل شده، در این مقاله مورد بررسی قرار می گیرد. برخی، عبدالله بن احمد، از راویان این صحیفه را مورد جرح قرار داده اند. در این نوشتار پس از بررسی دقیق راویان، ثابت شد که وی علاوه بر این که جرحی ندارد، از عالمان و فقیهان صاحب تالیف و مورد وثوق علمای شیعه و سنی بود. بر اساس یافته ها، تنها دلیل جرح این راوی، محتوای این صحیفه بود که شامل برخی از احادیث فضایل امیرالمومنین علیه السلام و ادله اثبات خلافت بلافصل ایشان است. با رجوع به شرح احوالات عبدالله بن احمد در کتب تراجم، عیان شد که منشا جرح و اتهام کذب به این راوی، ابن جوزی است که به دشمنی با خاندان رسول خدا صلی الله علیه و آله و شیعیان، معروف بود. با بررسی تفصیلی اقوال عالمان جرح و تعدیل در سده های مختلف، این مطلب به اثبات رسید که قریب به اتفاق عالمان سنی، رای ابن جوزی در مورد عبدالله بن احمد را نپذیرفته، روایت او را در کتب خودشان نقل کرده اند. بنابراین آنچه قطعی است، رفع اتهام کذب از عبدالله بن احمد در سند این صحیفه شریف است. فقط کسانی کلام او _ مبنی بر کذاب بودن عبدالله بن احمد _ را تکرار کرده اند که دشمنی شان با اهل بیت رسول خدا؟صل؟ عیان بوده است.
    کلیدواژگان: صحیفه امام رضا علیه السلام، تصحیح سند، ابن جوزی، ناصبی گری
  • سکینه رستگار مقدم ابراهیمیان*، حمید پارسانیا، صدیقه محمدی صفحات 359-390
    مهدویت یکی از مهم ترین آموزه های اعتقادی ادیان بزرگ، به ویژه اسلام است که روایات بسیاری از طریق شیعه و اهل سنت بر آن وجود دارد و این آموزه جزو معتقدات شیعه و بسیاری از اهل سنت است و شماری بسیاری از عالمان اهل سنت، آن را جزو مسایل اعتقادی شمرده اند. با این حال، در قرون اخیر، برخی از دانشمندان اهل سنت، به انکار مهدویت پرداخته که مشهورترین و متقدم ترین آنان، ابن خلدون است. ابن خلدون، این آموزه را بر اساس علم عمران و نظریه عصبیت خود انکار کرده و البته در ضمن آن کوشیده است به نقد و رد روایات مهدویت نیز بپردازد. این نوشتار با روش تحلیلی _ انتقادی، به نقد دیدگاه ابن خلدون پرداخته و مدعیات او را در این باب به نقد کشیده و روشن ساخته است که روایات مهدویت در شیعه و اهل سنت، به حد تواتر است و دانشمندان متقدم این دو فرقه، این روایات را در آثار خود گرد آورده اند. همچنین، این نوشتار به نقد دیدگاه ابن خلدون در باب مهدویت از باب عصبیت پرداخته و اصل عصبیت را فاقد وجهه دینی و در تضاد با آموزه های اسلامی معرفی کرده و البته بر فرض اذعان به عصبیت، دولت مهدوی را از بالاترین درجه عصبیت، که همانا عصبیت ایمانی است، برخوردار دانسته است. شایان ذکر است، نظریه ابن خلدون در قرن اخیر، واکنش های بسیاری را برانگیخته و شماری از دانشمندان اهل سنت به تبعیت از وی، به انکار مهدویت پرداخته و البته شمار بسیاری دیگر، به رد دیدگاه ابن خلدون پرداخته اند.
    کلیدواژگان: ابن خلدون، مهدویت، علم عمران، عصبیت، نقد دیدگاه ابن خلدون
  • علی طاهری دهنوی*، سید مجتبی جلالی صفحات 393-428

    بداء ، ظهور و تغییر یافتن آن چیزی است که بر اساس عوامل قضای مشروط الهی مورد تقدیر قرار گرفته است. بداء از معتقدات شیعیان است که در پرتو آن، قدرت مطلق خدای تعالی قابل اثبات و از مباحث مهم عصر حاضر است. مسیله پژوهش، تحلیل روایات علایم حتمی ظهور امام زمان عج الله تعالی فرجه و وقوع بداء در آن هاست که به روش توصیفی _ تحلیلی صورت پذیرفته است. در روایات متعدد نشانه های حتمی و غیرحتمی ظهور حضرت حجت عج الله تعالی فرجه ذکر شده است که از نشانه های حتمی به: صیحه آسمانی ، خروج سفیانی ، خروج یمانی ، قتل نفس زکیه و خسف بیداء اشاره شده است. یافته های پژوهش بیانگر آنند با توجه به بررسی سندی و دلالت روایات موجود در حتمیت علایم ظهور ، ممکن است که در خصوص ضعف سندی و ناتمام بودن دلالت آن ها و بالتبع تقسیم بندی علایم به حتمی و غیرحتمی، مناقشه صورت گرفته و ارتباط لازم و ملزومی میان روایات مدعی حتمی بودن آن و زمان ظهور زیر سوال برود؛ پس این احتمال مطرح می شود که از روایات موجود در باب حتمیت نشانه های ظهور ، لزوم تحقق این علایم از جانب خداوند قابل اصطیاد نبوده و چون محتوم شدن امور به اراده الهی است ، امکان وقوع بداء وجود داشته باشد. در نتیجه با قطع نظر از التزام به عدم رخداد بداء در اصل وقوع نشانه های حتمی ، می توان به امکان بداء در برخی جزییات و ویژگی های آن ، اشاره کرد.

    کلیدواژگان: امام زمان(عج)، بداء، علائم حتمی، ظهور، اراده الهی
|
  • Naser Khoshnevis *, Zainab Al Sadat Hosseini Pages 9-39

    According to reliable Sunni reports, Hazrat Fāṭima al-Zahrāʾ (S.A) became angry with the first caliph and did not talk to him until the end of Her noble life. This historical fact was agreed by Sunni scholars until the middle of the 2nd century of Hijri but from that era until the middle of the 5th century and with the emergence of single-narrated Hadith, a new rise was formed to prove the ultimate consent of Hazrat Fāṭima al-Zahrāʾ (S.A) from the first caliph, a Hadith which is still as evidence supported by a group of Sunni scholars even after many years. Using the descriptive-analytical method, this study examined the oldest Isnād (chain of narrators) regarding this claim and drew a conclusion in which besides the weakness of the Isnād among Aḥādīth (traditions), their contexts also contradict the traditions reported in Ṣaḥiḥain, and consequently is not acceptable based on the Sunni principles. Furthermore, some doubts have been responded including Ayesha’s ignorance, Sha’abi’s hearing from Amir al-Mu’minin (PBUH), the validity of Mursal Aḥadīth (i.e. one or more transmitters of which are left out) narrated by Tābʿīn (successors), Sha’abi’s narration from Thiqāt (reliable sources and transmitters) and taking precedence of Muthbit (affirmatory) over Nāfi (negatory).

    Keywords: Satisfaction of Hazrat Zahra, indignation of Hazrat Zahra, Fadak, Al-Shaabi, contradicting with the two Sahihs
  • Arezoo Mokhtari *, ESMAIL MALAKOOTIKHAH, Ali Ghafarzade Pages 101-123

    One of the issues that has always been disputed in the Islamic world is the position of Hazrat Ali and the family of the Holy Prophet in Islamic law. In the meantime, the hadith of Manzillat is one of the pioneering cases, which, of course, has faced a difference of opinion in terms of its meaning, in terms of the least and the most.The minimum meaning of this hadith is the succession of Hazrat Ali to the Holy Prophet during his absence in Madinah due to accompanying the soldiers in the battle of Tabuk, and the maximum meaning is the installation of Hazrat Ali in the highest Shariah position after prophethood. And the monopoly of this position belongs to the worthy ones of his generation.What can be a confirmation of the maximum understanding of the hadith of Manzlat, is the adaptation of the position of Hazrat Ali in Islam to the position of Aaron in the Jewish law. According to the Jewish holy text, there is no doubt that the most important religious position after prophethood, which is referred to as the "high priesthood" and includes powers and duties similar to the position of Imamate in Islam, belongs to Aaron and his generation.There are other evidences in Islamic law that strengthen this view.

    Keywords: Status of Aaron, Jewish law, hadith of Manzilat. High Priesthood, Imamate
  • Amidreza Akbari * Pages 127-163

    Hadith of Ghadir and some other famous Hadiths of the will of Amir al-Mu'minin (AS) have a high place among the general Shiite and non-Shiite Islamic sects; But in the meantime, the Nusairiyyah, the most prominent remaining sect of the early Extremisits, have been evasive of this frequent Hadiths, and they have made serious efforts to distort it regarding the Hadith of Ghadir. public Nusairi sources have preferred to pass over the Ghadir event with a vague reference and sometimes by omitting the main parts of the Ghadir event; But in private and secret sources, they have presented a completely different version of the event. In their view, on the day of Ghadir, the believers heard the call of the divinity of Amir al-Mu'minin (AS), but others, who are "disfigured", heard the call of the Prophet (PBUH) in the form of the famous sentence "Who I am his Mowla, this is Ali Mowla". Belief in the divinity of Amir al-Mu'minin (a.s.), in the main sources of the Nusairiyyah, was a serious obstacle in their care for the Virtues of Imams (a.s.), which has a human color. Many times in their books, after narrating the virtues accepted by the Imamiyya, the Nusairiyyah have clarified that these narrations are according to the viewpoint of "public", "guilty", "Shia" and... and the opinion of "Khaseh" or "Ahlul Tawheed" (Nusairiyyah) is something else. Also, the debauchery and customs of Nusairiyyah in Ghadir and other holidays are seriously Rejected by Shia tradition,

    Keywords: Nusairiyyah, Ghadeer's distortion, Imam's divinity, esoteric sources, Extremism
  • Mohammad Muosavi Bafroei *, Mohammad Ghafoorimanesh, Ahmad Zare Zardini, Razieh Nazari Pages 167-187
    The third lecture of Nahj al-Balaghah is called "Shegsheqiyah", in which the highest theological purposes are presented in the most beautiful rhetorical forms. One of the wonderful literary forms is the use of numerous metaphors and allusions that Imam Ali (as) used at once during this speech. Examining the above-mentioned metaphors and allusions, it is well understood that these words has gone beyond the level of standard and normative speech and has caused a foregrunding in the mind of the audience. Of course, foregrunding is done through various tricks and this research has researched only metaphorical and ironic tricks with the focus on what is the conceptual purposes of Imam Ali (AS). The method of this article is descriptive-analytical and its results show that the study of each of the foregrundings in the metaphors and allusions of Shegsheqiyah lecture, leads the audience to deep purposes and intentions. Some of these goals are such as the real position of the Imamate, the Imam's view of the people and the government, some of the behavioral characteristics of the previous caliphs, and also portraying the current and past situation. Realizing such purposes plays an important role in analyzing the discourse of Imam Ali (as) in Shiite thought.
    Keywords: Imam Ali (AS), Shegsheqiyah lecture, foregrunding, Metaphor, allusion
  • Maryam Ahadian *, Fathiyeh Fattahizadeh, Abdolhossein Khosropanah, Parvin Baharzadeh Pages 191-233

    Amir-Moezzi, one of the most famous Shiite scholars in Europe, divides the Imamiyya into two traditions: non-rationalist esotericists and orthodox rationalists. It was limited to reasoning only. As a result, belief in supernatural and esoteric matters, including theology and the miraculous forces of the Imams, belongs to the early Shiites, and this belief was rejected in the Baghdad school.In this study, Amir-Moezzi's claim about changing the concept of reason in the Qom and Baghdad schools was examined and criticized. Also, the narrations of the knowledge of the unseen and the supernatural power of the Imams in the two books "Basā’ir ad-Darajāt" and "al-Irshad" were analyzed and it was found that many narrations of the knowledge of the unseen and the power of the Imam have been designed in the Baghdad school. Also, by examining the theological opinions of Baghdad theologians, it became clear that their opposition to some esoteric teachings was not due to the supra-rationality of these beliefs, but due to differences in the acceptance of narrations, including the lack of authenticity of the single news.

    Keywords: Amir Moezzi, Basair ad-Darjat, al-Irshad, content analysis
  • Mostafa Salehi Ardakany *, Ali Salehi Ardakani Pages 237-268
    Although Tawassul is accepted among all Muslims ' the Salafis oppose the rest of Muslims in that .They accept some cases and reject some, for example To make Tawassul with the names and attributes of Almighty Allah is permissible according to them but to make Tawassul to Allah through the rank and position of certain individuals, alive or deceased, in the sight of Almighty Allah This includes the Prophets the martyrs and any other pious servant of Allah, is illegal, they say. Naser al-Din al-Bani tried to defend this view in his works. Because of his important position among Salafists We are going to criticize his views and arguments here. There are numerous proofs that support the permissibility of Tawassul through individualsBut we rely on Islamic traditions and Quranic verses, which are also accepted by Salafis.Proving this matter will help to reduce the unfortunate differences between Muslims.And this is our purpose of writing this article.
    Keywords: Tawsal, examples of Tawsal, contemporary Salafists, Naser al-Din al-Albani
  • Seyed Reza Moayedi *, MohamadAmin Hakemi Pages 271-302

    Preservation of the congregation is one of the authentic Islamic teachings that has always had a special place among Muslims. A doctrine that is better known as Vahdat, today. The infallible imams have given many orders to protect the congregation and prevent division. But it is interesting that the cruel rulers have generally abused it as a pretext and in sometimes, as a lever of political pressure. Meanwhile, in one of the most dangerous periods of Islamic history, Imam Hussain has included the doctrine of protecting the Muslim congregation in her movement and has mentioned it. His words and actions on his way contain indications, we can say that we can draw a picture of the preservation of the congregation by studying them. Therefore, the question is what are the Attributes of unity and congregation in the scope of Imam Hussain's uprising? This research tries to extract the elements and coordinates of this principle by studying the implications of the historical and narrative statements related to the uprising of Imam Hussain. Then by highlighting and putting together the obtained components, draw a multi-dimensional picture of it; An image whose most important component is "Imam".

    Keywords: Imam Hussain, Sire, Unity, Congregation, Division
  • Gholamhasan Moharrami * Pages 305-326

    The mothers of the imams have been outstanding and chosen women whom God Almighty has chosen to be the mothers of the best people on earth and His evidence. Along with Hazrat Zahra, the master of the women of the world, according to God's providence, some of them have made their way to the houses of imams in the form of gold-plated maids from faraway places, and the common feature of all of them is their excellence in human qualities. Among these women is the mother of Imam Sajjad (AS). Determining the lineage of the mother of Imam Sajjad (a.s.) is one of the most difficult historical issues in the life history of imams.Although all sources agree that the mother of Imam Sajjad (a.s.) was a maidservant, there is a difference of opinion as to who she was, an Iranian prince, a common maidservant from the Sistan region or Kabul. Of course, the traditions of his being a prince are famous. The traditions that indicate that she is an Iranian prince and one of the daughters of the last Sassanid king, there are differences in the time of her captivity during the rule of Umar or Uthman or Amirmoumnan. However, Allameh Majlisi accepted the famous narration of Imam Baqir (AS), but believes that this captivity was during the time of Uthman and Naskhan mistakenly wrote Umar's name instead of Uthman's name.

    Keywords: Imam Sajjad, Shahrabano, Kasri, Hashem
  • ABAS DEHROYEH * Pages 329-356
    In this article, the Sanad of Imam Reza, peace be upon him, which was narrated by Darqutani, a great Sunni scholar, in the fourth century of Hijri, has been examined and corrected.Abdullah bin Ahmad, one of the narrators of this book, has been criticized by some people. In this article, after a careful examination of the narrators, it has been proven that, in addition to not having any criticism, he was one of the scholars and jurists who authored and was trusted by Shia and Sunni scholars. .And based on the findings, the only reason for the narrator's injury was the content of this book, which includes some of the hadiths of the virtues of Amir al-Mu'minin, peace be upon him, and the proofs of his immediate caliphate, which are mentioned in the following text.By referring to the description of the circumstances of Abdullah bin Ahmad in the books of translations, it has been revealed that the origin of the insult and false accusation against this narrator was in the late sixth century by Ibn al-Jawzi, who was known to be enmity with the family of the Messenger of God, may God bless him and his family, and the Shiites. Is.By examining in detail the statements of Jarh and al-Tadum scholars in different centuries, it has been proven that the majority of Sunni scholars did not accept Ibn Juzi's opinion about Abdullah bin Ahmad, and they
    Keywords: The book of Imam Reza, peace be upon him, document correction, Ibn Juzi, Insatiability
  • Sakineh Rastegar Moqaddam Ebrahimian *, Hamid Parsania, Sidiqa Muhammadi Pages 359-390
    Mahdism is one of the most important religious doctrines of major religions, especially Islam, on which there are many traditions through Shia and Sunni, and this doctrine is among the beliefs of Shia and many Sunnis, and many Sunni scholars consider it to be a matter of belief. have counted However, in recent centuries, some Sunni scholars have denied Mahdism, the most famous and advanced of them being Ibn Khaldun. Ibn Khaldoun denied this teaching based on the science of civil engineering and his theory of nervousness, and of course, he also tried to criticize and reject traditions of Mahdism. article has criticized Ibn Khaldoun's point of view with an analytical-critical method and has criticized his claims in this regard and made it clear that the traditions of Mahdism in Shia and Sunni are very frequent and the predecessors of the scholars of these two sects, these traditions have collected in their works. Also, this article criticizes Ibn Khaldoun's point of view on Mahdism regarding Nirism and introduced the principle of Nirism as lacking a religious aspect and in conflict with Islamic teachings, and of course, on the assumption of acknowledging Nirism, Mahdavi government is of the highest degree of Nirism, which is the Nirism of Faith. is considered to have It is worth mentioning that Ibn Khaldoun's theory in the last century has provoked many reactions and a number of Sunni scholars have followed her, denying Mahdism, and of course many others have rejected Ibn Khaldoun's point of view
    Keywords: Ibn Khaldun, Mahdism, civil science, Nihilism, criticism of Ibn Khaldun's view
  • Ali Taheridehnavi *, Sayyed Mojtaba Jalali Pages 393-428

    Bada is the emergence and change of that which has been appreciated based on the factors of God's conditional judgment. The problem of the research is the analysis of the narratives of the sure signs of the emergence of Imam Zaman (AS) and the occurrence of evil in them, which was done in a descriptive-analytical way. In many hadiths, certain and non-certain signs of the appearance of Hazrat Hojjat (AS) have been mentioned. Asemani's cry, Sufyan's exodus, Yamani's exodus, Zakia's suicide and Khasf Bida's are mentioned. The findings of the research show that according to the examination of the documents and implications of the existing traditions regarding the certainty of signs of emergence, it is possible that there is a dispute regarding the weakness of documentation and the incompleteness of their implications and the division of signs into certain and non-certain, and the relationship between the traditions claiming its certainty and the time of appearance. The sub-question of the river; Therefore, it is possible to raise the possibility that from the existing narrations about the certainty of the signs of emergence, the necessity of the fulfillment of these signs by God could not be found, and since things are inevitable by God's will, there is a possibility of bada, as a result, by ignoring the commitment to Non-occurrence of Bada in the principle of the occurrence of certain signs, we can refer to the possibility of Bada in some details and its characteristics.

    Keywords: Imam of the time (pbuh), Bada, certain signs, emergence, Divine Will