فهرست مطالب

فصلنامه علوم روانشناختی
پیاپی 132 (اسفند 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/21
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مرتضی هندیجانی فرد، زهرا آراستی*، نرگس ایمانی پور، احسان چیت ساز صفحات 2393-2415
    زمینه

    بر خلاف موفقیت ، شکست و پیامدهای آن همواره کمتر مورد توجه پژوهشگران کارآفرینی قرار گرفته است. شکست علاوه بر چالش های اجتماعی و روانی برای کارآفرینان، می تواند حامل دستاوردهایی نیز برای آنان باشد. در مجموع، این فرآیندهای اجتماعی و روانشناختی پس از شکست و چگونگی تعامل و برهم کنش عوامل گوناگون با یکدیگر در این فرآیند، کم تر بررسی شده و کمبود پژوهش های میدانی در این زمینه مورد اذعان مطالعات پیشین است.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر، تدوین مدل فرآیندهای اجتماعی و روانشناختی پس از شکست در کارآفرینان ایرانی است.

    روش

    پژوهش حاضر، از نظر هدف کاربردی و از نظر روش روایتی است. جامعه آماری، کارآفرینان ایرانی داخل کشور بودند که در سال های 1399 و 1400 دچار شکست شده بودند. افراد نمونه آماری به روش هدفمند انتخاب شدند. حجم نمونه بر اساس اشباع نظری داده ها تعیین شد و از مصاحبه نیمه ساختاریافته جهت گردآوری داده های میدانی استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده از مصاحبه ها، با استفاده از روش نظریه برخاسته از داده ها انجام شد.

    یافته ها

    بر اساس مدل نهایی، فرآیندهای اجتماعی و روانشناختی پس از شکست شامل مقوله های اصلی زیر هستند: عوامل فردی، عوامل نهادی، سوگیری های شناختی، هزینه های شکست، راهبردهای مقابله، واکنش های اجتماعی-روانشناختی، عوامل مداخله گر و دستاوردهای مثبت.

    نتیجه گیری

    مهم ترین کاربرد این پژوهش برای کارآفرینان، شناسایی راهبردهای مقابله (شامل راهبردهای بازیابی روانی و حفاظت از نفس) برای کاهش هزینه های روانشناختی و راهبردهای مدیریت تصویرپردازی ذهنی (شامل کنار کشیدن، پنهان کردن، حساسیت زدایی و مکانیسم جبران) برای کاهش هزینه های اجتماعی شکست بوده است. کاربرد آن برای سیاستگذاران نیز، ضرورت گسترش فرهنگ کارآفرینی و بازنگری در قوانین ورشکستگی به منظور کاهش هزینه های شکست برای کارآفرینان می باشد.

    کلیدواژگان: شکست کسب و کار، فرآیندهای اجتماعی، فرآیندهای روانشناختی، پژوهش روایتی، کارآفرینان ایرانی
  • احسان توکلیان، حجت الله فراهانی*، پرویز آزادفلاح صفحات 2417-2432
    زمینه

    دسته بندی علایم روان تنی یکی از چالش های همیشگی برای پژوهشگران این حیطه بوده است به گونه ای که دسته بندی های بسیار متفاوتی از این علایم به دست آمده است. با این حال، تاکنون رابطه عوامل زمینه ساز روانی با علایم مختلف روان تنی مورد بررسی قرار نگرفته است. این مسیله، پژوهش و درمان این اختلالات را با چالش مواجه ساخته است و جهت شناخت و درمان بهتر این علایم، باید رابطه هر گروه از علامت ها با علل روانشناختی روشن شود.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه تحول من با علایم مختلف روان تنی با استفاده از روش کشف قواعد انجمنی انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع اکتشافی است که در آن، روابط بین سطوح مختلف تحول من و علایم متفاوت جسمانی بررسی شد. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل افراد ساکن در شهر تهران بود. 440 نفر به وسیله روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از چک لیست علایم بدنی (لاکورت و همکاران، 2013) و آزمون جملات ناتمام واشنگتن (لووینگر، 1966) استفاده شد. در نهایت، داده ها به روش کشف قواعد انجمنی و با استفاده از نرم افزار پایتون و آزمون تحلیل واریانس چند راهه تحلیل شدند.

    یافته ها

    کشف قواعد انجمنی نشان داد در سطوح بالای تحول من، علایم روان تنی مشاهده نمی شود، درحالی که در سطوح متوسط تحول من، تمام علایم روان تنی به شکل معنی داری وجود دارد. همچنین در سطوح بسیار پایین تحول من، فقط علایم گوارشی مشاهده می شود (Lift>1).

    نتیجه گیری

    این نتایج حاکی از این است که گروه های مختلف علایم جسمانی با یکدیگر تفاوت کیفی دارند و برای پژوهش و درمان این علایم باید این تفاوت را در نظر داشت. شیوع بالاتر علایم گوارشی در سطوح پایین تحول من، می تواند در تایید نظریه بدکارکردی محور مغز-روده در اختلالات شدید روانشناختی باشد و برای درمان های روانشناختی و پزشکی باید این تفاوت در نظر گرفته شود و برای کودکان و افراد با سطح تحولی پایین تر در ابتلا به علایم گوارشی، علاوه بر درمان های روانی و روان پزشکی مداخلاتی جهت بهبود میکروبیوم روده صورت گیرد.

    کلیدواژگان: علائم روان تنی، تحول من، محور مغز-روده، علائم گوارشی، قواعد انجمنی
  • سارا دارابی، سودابه ارشادی منش* صفحات 2433-2450
    زمینه

    رفتارهای مخاطره آمیز در افراد دارای کمبود توجه/فزون کنشی ناشی از تکانشگری آن ها است. بنابراین بررسی متغیرهای موثر در بروز رفتارهای مخاطره آمیز در این افراد یک ضرورت اجتناب ناپذیر است.

    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی روابط ساختاری کارکردهای اجرایی با رفتار مخاطره آمیز در کودکان دارای کمبود توجه/فزون کنشی با میانجی گری بدرفتاری روانشناختی انجام شد.

    روش

    روش پژوهش توصیفی-همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش را تمامی کودکان 8 تا 12 سال شهر تهران تشکیل می دادند. نمونه پژوهش 316 نفر از کودکان دارای کمبود توجه/ فزون کنشی شهر تهران مراجعه کننده به کلینیک های روان پزشکی بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده های پژوهش از بدرفتاری روانشناختی (فیدل، 1989)، مقیاس خطرپذیری (آیبرگ و پینگوس، 1999) و کارکردهای اجرایی (کولیج و وان، 2001) استفاده شد. جهت ارزیابی الگوی پیشنهادی از مدل سازی معادلات ساختاری با استفاده از AMOS ویراست 24 و SPSS نسخه 27 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از ضریب همبستگی نشان داد که بین کارکردهای اجرایی با بدرفتاری روانشناختی و رفتارهای مخاطره آمیز رابطه منفی وجود دارد (0/05 ≥P). یافته ها حاکی از برازش مناسب الگوی پیشنهادی با داده هاست. نتایج حاصل از الگوی ساختاری نشان داد که 18 درصد از واریانس بدرفتاری روانشناختی توسط کارکردهای اجرایی و 59 درصد از واریانس رفتار مخاطره آمیز توسط کارکردهای اجرای و بدرفتاری روانشناختی تبیین می شود.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های به دست آمده می توان نتیجه گرفت که رفتارهای مخاطره آمیز در کودکان ADHD متاثر از کارکردهای اجرایی می باشد و نقش بدرفتاری روانشناختی در این ارتباط و بروز رفتارهای مخاطره آمیز نیاز به مداخلات روانشناختی دارد.

    کلیدواژگان: کارکردهای اجرایی، رفتار مخاطره آمیز، کودکان دارای کمبود توجه، فزون کنشی، بدرفتاری روانشناختی، کودکان
  • حمید هاشمی، اسماعیل سعدی پور*، کامران شیوندی چلیچه، فریبرز درتاج، حسن اسدزاده دهرائی صفحات 2451-2466
    زمینه

    خودکارآمدی والدین به عنوان عاملی مهم در کاهش اختلالات تربیتی و شخصیتی کودکان تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار می گیرد که از جمله آن ها سبک های فرزند پروری است. تاکنون مطالعه ای پیرامون تاثیر آموزش فرزندپروری مبتنی بر نظریه خودتعیین گری بر خودکارآمدی والدین انجام نشده است.

    هدف

    هدف این مطالعه بررسی اثربخشی بسته آموزشی فرزندپروری مبتنی بر نظریه خودتعیین گری بر خودکارآمدی والدگری است.

    روش

    پژوهش پیش رو بر اساس نوع داده ترکیبی کمی و کیفی، از حیث زمان آینده نگر و بر اساس هدف در رسته پژوهش های آمیخته اکتشافی بود. ابتدا بسته آموزشی فرزندپروری مبتنی بر نظریه خودتعیین گری، تدوین و پس از تایید روایی و اعتبار نزد کارشناسان، به منظور بررسی اثربخشی آن برخودکارآمدی والدگری، 40 نفر از والدین کودکان دارای فرزند 7 تا 11 سال شهرستان دماوند به روش نمونه گیری هدفمند و در دو گروه آزمایش و گواه گمارده شدند و مقیاس خودکارآمدی والدگری (دومکا، 1996) را در مرحله پیش آزمون و پس آزمون تکمیل کردند.

    یافته ها

    نتایج بررسی کمی پرسشنامه با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیری توسط نرم افزار SPSS نشان می دهد که مقدار F (01/0 P<،21/14 =1F) برای اثر متغیر مستقل (گروه) بر نمره خودکارآمدی والدگری به لحاظ آماری معنادار بوده و خودکارآمدی والدگری مادرانی که تحت مداخله بسته تدوین شده آموزشی فرزندپروری مبتنی بر نظریه خودتعیین گری قرار گرفته اند از والدین گروه گواه بیشتر است و اندازه اثر آن 33 درصد می باشد.

    نتیجه گیری

    همسو با پژوهش های گذشته، مشخص شد که استفاده از خودتعیین گری در امر فرزندپروری، خودکارآمدی والدین را در عرصه تربیت صحیح فرزندان ارتقاء می دهد و می توان پرسشنامه خودکارآمدی دومکا را در بررسی خانواده ها مورد استفاده قرار داد

    کلیدواژگان: خودکارآمدی، فرزند پروری، خودتعیین گری، خودمختاری، تربیت
  • مهرنوش اسماعیلی، سید اسماعیل هاشمی*، مهناز مهرابی زاده هنرمند، نجمه حمید، مانا احمدیان صفحات 2467-2484
    زمینه

    سردرد میگرن بیماری ناتوان کننده ای است که عوارض و محدودیت های بسیاری برای مبتلایان به همراه دارد. از آنجایی که این بیماری جزو اختلالات روان تنی محسوب می شود بنابراین چگونگی تجربه بیماری و ادراک آن می تواند بر سیر بیماری موثر باشد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف کاوش تجارب زیسته هیجانی بیماران مبتلا به اختلال میگرن انجام شد.

    روش

    رویکرد این پژوهش کیفی و روش آن پدیدارشناسی از نوع توصیفی بود بدین منظور از بین افراد مبتلا مراجعه کننده به کلینیک های پزشکی و روان پزشکی شهر اصفهان در سال 1400 به صورت هدفمند از نوع در دسترس 20 نفر پس از احراز شرایط ورود به پژوهش انتخاب شدند و تحت مصاحبه عمیق قرار گرفتند مصاحبه ها تا زمان اشباع اطلاعات ادامه داشت و به وسیله ضبط صوت ثبت گردید و در انتها از طریق راهبرد چندمرحله ای جیورجی (2003) مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاکی از دستیابی به 3 مضمون کلی (10 زیرمضمون) شامل؛ نمی دانم با چه روبرو هستم و با آن چه کنم؟ (آگاهی، اعتباربخشی و تجربه هیجانات)، درونم چه خبر است؟ (خود تخریب کننده، نگران کننده، متوقع و ترمیم کننده)، و چه چیز مسیر بودنم را هدایت می کند؟ (هدایت گرهای شناختی، احساسی و فیزیولوژیکی) بود.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهشی نشان داد که افراد مبتلا به سردرد میگرن در تجربه و پردازش هیجان های خود با مشکل مواجه اند و دچار نگرانی و خودسرزنشی می گردند که این خود رفتار آنان نسبت به بیماریشان را هدایت می کند بنابراین می توان با تمرکز بر موانع تجربه هیجانی شان چرخه رفتاری آنان تسبت به بیماریشان را تغییر داد و از این طریق میزان عود سردردهایشان را کاهش داد

    کلیدواژگان: هیجان، تجربه زیسته، اختلال میگرن، تجربه هیجانی زیسته
  • فاطمه ذوالفقاریان، فریبرز درتاج*، صغری ابراهیمی قوام، کامران شیوندی چلیچه، مهناز اخوان تفتی صفحات 2485-2501
    زمینه

    نارساخوانی یک مشکل پیش بینی نشده ی عصب شناختی است. یکی از مولفه های زبانی برای نارساخوانان، استفاده از راهبردهای جبرانی است. با اینکه به کارگیری روش های واج شناختی در بهبود خواندن در میان پژوهش های فارسی زبان بسیار است اما راهبردهای جبرانی در زبان فارسی چندان مورد توجه نبوده است. از اینرو بررسی و به کارگیری این راهبردهای زبانی در زبان فارسی یکی از ضروریات طراحی روش های بهبودبخشی در نارساخوانان است که مطالعات اندکی به آن پرداخته است.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی به کارگیری راهبردهای جبرانی شناختی مبتنی بر پردازش خاص نارساخوانی بر روی درک متن، دقت و سرعت خواندن در کودکان فارسی زبان بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون بود. جامعه ی آماری پژوهش حاضر تمامی دانش آموزان پایه ی دوم دبستان نارساخوان شهر سمنان در سال 1402 بود که از آن نمونه ای به روش خوشه ای تصادفی انتخاب شد. در مجموع 31 نفر برای نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش آزمون ادراک بینایی (فراستیگ، 1996) و آزمون خواندن (شیرازی و نیلی پور، 1380) و آزمون محقق ساخته بود و از پروتکل آموزشی (کلارک ولیون، 2011) استفاده شد. برای تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوورایانس چندمتغیری در نرم افزار SPSS نسخه 26 استفاده شد.

    یافته ها

    بررسی کوواریانس سطوح ادراک بینایی (بالا - متوسط) بر نمرات پس آزمون گروه آموزش دیده به روش جبرانی نشان می دهد که تاثیر ادراک بینایی بر کاهش خطای خواندن و همچنین طول زمان خواندن با توجه به سطح معنی داری پایین تر از 05/0 اثربخش است.

    نتیجه گیری

    باتوجه به یافته های حاصل از این پژوهش می توان استنباط کرد که به کارگیری روش های جبرانی و واج شناختی در کنار هم می تواند به بهبودبخشی دقت، سرعت و درک متن نارساخوانان کمک کند؛ بنابراین برای بهبودبخشی مولفه های خواندن در نارساخوانان باید توانایی های متفاوت شناختی و راهبردهای جبرانی مورد استفاده در آنان را شناخته و به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: راهبردهای جبرانی شناختی، نارساخوانی، راهبردهای واج شناختی
  • ریحانه قناعتی، زهرا جامه بزرگ* صفحات 2503-2524
    زمینه

    سنجش مسیله مهمی در فرآیند آموزش است که در تمام مراحل آموزش باید وجود داشته باشد که عبارت اند از: سنجش آغازین، سنجش تکوینی و سنجش پایانی. با انتخاب و افزودن ابزارها و امکانات یادگیری آموزش مجازی به فرایند آموزش و یادگیری و تبدیل آن به یک فعالیت تعاملی و سازنده آموزشی، همچنین بهره گیری از الگوهای طراحی محیط یادگیری فعال مانند 5E در مدارس می توان یادگیری را در دانش آموزان افزایش داد.

    هدف

    هدف از انجام پژوهش حاضر طراحی محیط یادگیری آموزش مجازی مبتنی بر روش های خلاقانه سنجش و تعیین اثربخشی آن بر یادگیری دانش آموزان دوره دوم ابتدایی است.

    روش

    طرح پژوهش حاضر با استفاده از روش تحقیق ترکیبی یا آمیخته، در دو مرحله انجام شد. مرحله اول پژوهش به شیوه تحلیل محتوا، با بهره گیری از ادبیات حوزه محیط یادگیری آموزش مجازی مبتنی بر روش های خلاقانه سنجش و یادگیری دانش آموزان، به همراه جدیدترین مقالات نوشته شده داخلی و خارجی از طریق پایگاه های اطلاعاتی انجام شد. مرحله دوم پژوهش با استفاده از روش شبه آزمایشی در قالب طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه انجام شد. جامعه آماری این پژوهش دانش آموزان مقطع ابتدایی منطقه هفده تهران بود. در این پژوهش از نمونه گیری هدفمند استفاده شد. نمونه این پژوهش شامل دانش آموزان پایه ششم دبستان 17 شهریور در سال تحصیلی 1402 - 1401 بود. تعداد این دانش آموزان 60 نفر بودند و در این پژوهش به صورت جایگزینی تصادفی افراد در گروه های آزمایش و گواه (هر گروه 30 نفر) قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج بیانگر آن است که تفاوت بین نمرات پس آزمون در دو گروه آزمایش و گواه معنادار است.

    نتیجه گیری

    بنابراین طراحی محیط یادگیری مبتنی بر روش های خلاقانه سنجش بر یادگیری و ابعاد آن شامل درگیرسازی، اکتشاف، توضیح، گسترش موضوع و گزارش دهی دانش آموزان دوره دوم ابتدایی تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: طراحی محیط یادگیری، آموزش مجازی، روش های خلاقانه سنجش، یادگیری
  • سید محمد خرسندی، فریبا حسنی*، فاطمه گلشنی، رویا کوچک انتظار صفحات 2525-2540
    زمینه

    کهن الگوها مهم ترین نمود ضمیر ناخداگاه جمعی در بشر است، که به شکل عقده های روانی در فرد ظاهر می شود. عقده ها باعث مشکلات روانی در فرد می شود که سفر قهرمانی یکی از راه های درمان آن است که پژوهش های چندانی در این حوزه انجام نشده است.

    هدف

    این پژوهش با هدف تدوین سفر قهرمانی زندگی زن براساس عقده های روانی در نظریه روان تحلیلی کارل یونگ انجام شده است.

    روش

    روش پژوهش از نوع کتابخانه ای، کیفی و با روش تحلیل مضمون و تکنیک دیدگاه معانی بود. جامعه آماری آثار یونگ و پسایونگی ها و استفاده از نظرات متخصصان آشنا به روان تحلیلی انجام شده است. ابزار جمع آوری اطلاعات، مطالعه متون و استفاده از نظر متخصصان که به صورت نمونه گیری هدفمند به این صورت که تا وقتی که اطلاعات جدیدی به دست نیامد، نمونه گیری پایان پذیرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها و تحلیل مضامین و ترسیم شبکه از نرم افزار MaxQDA2020 با کدگذاری باز و محوری مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. سپس به منظور تطبیق عقده ها با کهن الگوها، پرسشنامه روایی محتوایی در اختیار چهار نفر از متخصصان آشنا به مفاهیم روان تحلیلی قرار گرفت.

    یافته ها

    بر اساس یافته های پژوهش نتایج نشان می دهد که 28 عقده شناسایی و 15 کهن الگو از هسته عقده ها استخراج شد، کهن الگوهای استخراج شده باعث تدوین سفر قهرمانی زن شدند که در سه مرحله سفر قهرمانی با تحلیل رویکرد معنایی پنهان دسته بندی شدند.سفر قهرمانی زن متشکل از 15 کهن الگوست که توانایی درمان 28 عقده روانی را دارد، تدوین شد. در نهایت مراحل سفر قهرمانی به سه بخش، تدارک سفر، سفر و بازگشت از سفر تقسیم بندی شد. نتایج در اکسل مورد تجزیه و تحلیل CVI قرار گرفت و نمره عقده مازوخیست بر اساس شاخص لاوشه کمتر از 0/7 بدست آمد که حذف شد. در نهایت تطبیق با 28 کهن الگو و 15 کهن الگو مورد تایید قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    هر کهن الگو به عنوان یک الگوی رفتاری و شخصیتی، شامل چندین عقده است که با هم تعامل دارند و شخصیت و رفتار فرد را شکل می دهند. با توجه به این نتایج، در درمان عقده ها، می توان از کهن الگوهای مرتبط با هر عقده استفاده کرد. با توجه به تقسیم بندی که ارایه شده است، در هر یک از سه مرحله تدارک سفر، سفر و بازگشت از سفر، کهن الگوهای مختلفی برای قهرمانی زن مورد استفاده قرار می گیرند.

    کلیدواژگان: سفر قهرمانی، عقده، کهن الگو، تحلیل مضمون، یونگ، روان تحلیلی
  • مریم محمدلو، نعمت ستوده اصل*، راهب قربانی، سیاوش طالع پسند صفحات 2541-2560
    زمینه

    اختلال یادگیری مهم ترین علت عملکرد ضعیف تحصیلی محسوب می شود و هرساله تعداد زیادی از دانش آموزان، به این علت در فراگیری مطالب درسی دچار مشکل می شوند، این مشکلات عمدتا به علت ضعف در کارکردهای اجرایی مانند کمبود توجه انتخابی می باشد، تاکنون پژوهشی به بررسی اثربخشی دو روش توانبخشی شناختی و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر بهبود توجه انتخابی دانش آموزان دارای اختلال یادگیری خاص نپرداخته است و خلاء پژوهشی در این زمینه مشهود است.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی توانبخشی شناختی و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر بهبود توجه انتخابی دانش آموزان دارای اختلال یادگیری خاص بود.

    روش

    این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون، پیگیری، با دو گروه آزمایش و یک گروه گواه است، جامعه آماری، تمامی دانش آموزان مقطع ابتدایی (پایه اول تا ششم) مراکز اختلالات یادگیری شهر زنجان در سال تحصیلی 1401-1400 بود که 60 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در گروه های آزمایش و گواه (هر گروه،20 نفر) قرار گرفتند. گروه های آزمایش به مدت 12 جلسه مداخلات توانبخشی شناختی و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی را دریافت نمودند، داده ها با استفاده از آزمون رایانه ای استروپ (SCWT) جمع آوری شد، برای تحلیل داده ها از تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر، آزمون تعقیبی بنفرونی و نرم افزار SPSS23  استفاده شد.

    یافته ها

    بعد از ارایه مداخلات، میزان توجه انتخابی دانش آموزان دارای اختلال یادگیری خاص افزایش یافت و بین نمرات پس آزمون گروه های آزمایش و گروه کنترل تفاوت معناداری وجود داشت (0/05 P˂) و از بین دو روش مداخله ای، روش توانبخشی شناختی، اثرگذاری بیشتری داشت. همچنین، بین پس آزمون و پیگیری گروهای آزمایش، تفاوت معنی دار ی وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    برنامه توانبخشی شناختی و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر بهبود توجه انتخابی دانش آموزان دارای اختلال یادگیری خاص موثر بود، بنابراین، مسیولان مراکز ناتوانی های یادگیری می توانند از توانبخشی شناختی و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی به عنوان یک رویکرد درمانی موثر و مقرون به صرفه، در جهت بهبود عملکرد شناختی دانش آموزان با اختلال یادگیری خاص استفاده کنند.

    کلیدواژگان: اختلال یادگیری خاص، توانبخشی شناختی، توجه انتخابی، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی
  • شیوا صبور، محمدرضا زربخش بحری*، علی خانه کشی صفحات 2561-2578
    زمینه

    نقش ترومای دوران کودکی در ایجاد اختلال شخصیت مرزی مدت ها مورد مطالعه قرار گرفته است. دقیق ترین مدل های نظری چندعاملی هستند و طیفی از عوامل از جمله ترومای دوران کودکی، سبک های دلبستگی و توانایی ذهنیت سازی را برای توضیح مسیرهای تکاملی اختلال شخصیت مرزی در نظر می گیرند.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین برازش مدل ساختاری نشانگان شخصیت مرزی بر اساس تجربه ترومای کودکی و سبک دلبستگی با نقش میانجی ذهنی سازی، انجام شد.

    روش

    این پژوهش جزء تحقیقات توصیفی از نوع همبستگی بود که در جامعه آماری افراد با تشخیص نشانگان شخصیت مرزی مراجعه کننده به کلینیک روان پزشکی بیمارستان امام حسین شهر کرج در سال 1401 انجام شد. تعداد 319 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه شخصیت مرزی (لیشنرنیگ، 1999)، پرسشنامه سبک دلبستگی (کولینز و رید، 1990)، پرسشنامه تجربه ترومای کودکی (برن استین و همکاران، 2003) و پرسشنامه ذهنی سازی (دیمتری جویس و همکاران، 2018) بود.

    یافته ها

    تجزیه و تحلیل داده ها با روش همبستگی پیرسون و مدلیابی معادلات ساختاری نشان داد تجربه ترومای کودکی (0/79 =β؛ 0/01 >P)، سبک های دلبستگی اجتنابی (0/61 =β؛ 0/01>P) و اضطرابی (0/68 =β؛ 0/01 >P) بر نشانگان شخصیت مرزی تاثیر مثبت و معنادار داشته و سبک دلبستگی ایمن (0/62- =β؛ 0/01 >P) و ذهنی سازی (0/77- =β؛ 0/01 >P) بر نشانگان شخصیت مرزی تاثیر منفی و معنادار دارند.

    نتیجه گیری

    این نتایج این می تواند برای متخصصان بالینی در زمینه درمان اختلال شخصیت مرزی کمک کننده باشد و با در نظر گرفتن نقش عوامل پیش بین در این بیماران، درمان های کارآمدی را برنامه ریزی کنند

    کلیدواژگان: نشانگان شخصیت مرزی، ترومای کودکی، سبک دلبستگی، ذهنی سازی
  • رفعت عطاری، منیژه ذکریایی* صفحات 2579-2597
    زمینه

    با مروری بر پیشینه موجود در حوزه روانشناسی سازمانی، می توان به شکاف عمده ای در شناسایی مصادیق رفتارهای شهروندی مدیران در سازمان های آموزشی و نظریه های موجود پی برد. به رغم مطالعات گسترده در حوزه روانشناسی سازمان، کمتر مطالعه ای را می توان یافت که به دسته بندی و تعیین مصادیق رفتارهای شهروندی در مدیران آموزش و پرورش پرداخته باشد.

    هدف

    هدف از انجام پژوهش حاضر شناسایی نظریه ها و مصادیق رفتار شهروندی سازمانی مدیران در سازمان آموزش و پرورش بود.

    روش

    مطالعه حاضر یک مطالعه مروری نقلی بود. با استفاده از کلیدواژه های رفتار سازمانی، رفتار شهروندی، رفتار شهروندی سازمانی، روانشناسی سازمانی، نظریه های رفتار شهروندی، آموزش و پرورش در پا یگاه های اختصاصی نظیر SID، Magiran، PubMed، Scopus و Science Direct جستجو از سال 2000 الی 2023 انجام شد. تعداد 24 مقاله بازیابی شده و پس از بررسی ملاک های ورود و خروج، در نهایت 5 مطالعه که ارتباط مستقیمی با موضوع داشتند مورد بررسی قرار گرفته و بر اساس بیانیه پریزما یافته های آن ها بایکدیگر ترکیب شد.

    یافته ها

    نتایج بیانگر این بود که توسعه و گسترش عدالت سازمانی، فرهنگ سازمانی و تعهد در سازمان های آموزشی در تمامی ابعاد آن می تواند زمینه بروز رفتارهای شهروندان سازمانی را فراهم کند و احتمال بروز چنین رفتارهایی را افزایش دهد.

    نتیجه گیری

    مسیولان و مدیران سازمان آموزشی باید با استفاده از سبک های رهبری که امکان مشارکت بیشتر در تصمیم گیری را برای همه مدیران میانی و پایه فراهم می کند، زمینه های افزایش رفتار شهروندی سازمانی از طریق عدالت سازمانی، فرهنگ و تعهد سازمانی فراهم کنند.

    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، عدالت سازمانی، فرهنگ سازمانی، تعهد سازمانی، آموزش و پرورش
  • مرضیه پاراو، جعفر پویامنش*، سعیده بزازیان، وحیده باباخانی صفحات 2599-2617
    زمینه

    علایم نشانگان پیش از قاعدگی به صورت تحریک پذیری، تنش، بی قراری، اضطراب و نااستواری هیجانی و خلقی ظاهر می شوند که به طور جدی در سبک زندگی و ارتباطات اجتماعی زنان اختلال ایجاد می کند. علی رغم مطالعات گسترده در زمینه اضطراب و نشانگان ملال پیش از قاعدگی، مطالعه ای به مقایسه آموزش مدیریت استرس به شیوه شناختی-رفتاری و ذهن آگاهی بر کاهش اضطراب دختران دبیرستانی انجام نشده است.

    هدف

    هدف از انجام پژوهش حاضر، اثربخشی آموزش با روش شناختی رفتاری و ذهن آگاهی بر میزان اضطراب و نشانگان ملال پیش از قاعدگی دختران دبیرستانی بود.

    روش

    طرح پژوهش حاضر، نیمه آزمایشی با گروه گواه است. جامعه آماری تمامی دانش آموزان دختر دبیرستانی در بازه سنی 16 الی 18 سال شهر اهواز بودند که از میان آن ها 45 دانش آموز دختر دبیرستانی شهر اهواز با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی ساده در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه گمارده شدند. برای جمع آوری داده ها از ابزار غربال گری نشانگان پیش از قاعدگی (استاینر و همکاران، 2003)، مقیاس خودسنجی اضطراب زونگ (1970) استفاده شد. برای تحلیل داده ها از تحلیل کواریانس در نرم افزار SPSS استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل داده ها بیانگر آن بود که آموزش مدیریت استرس مبتنی بر شیوه شناختی رفتاری بر میزان اضطراب و نشانگان ملال پیش از قاعدگی دختران دبیرستانی در سطح معناداری 0/05 موثر و معنادار بوده است.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های حاصل از این مطالعه می توان نتیجه گرفت که آموزش و ترویج بکارگیری راهبردهایی مانند مدیریت استرس مبتنی بر شیوه شناختی-رفتاری و ذهن آگاهی می تواند به بهبود سطح اضطراب درک شده و کاهش میزان ملال پیش از قاعدگی در دختران دبیرستانی منجر گردد و لازم است روانشناسان و مشاوران مدارس نسبت به برگزاری و اجرای چنین آموزش هایی اقدام نمایند.

    کلیدواژگان: مدیریت استرس، ذهن آگاهی، درمان شناختی رفتاری، نشانگان ملال پیش از قاعدگی، اضطراب
|
  • Morteza Hendijani Fard, Zahra Arasti*, Narges Imanipour, Ehsan Chitsaz Pages 2393-2415
    Background

    In contrast to success, failure and its aftermaths have always received less attention in entrepreneurship literature. In addition to social and psychological challenges for entrepreneurs, failure can also bring positive outcomes for them. These social and psychological processes after failure and their interaction with each other are less investigated. Moreover, previous studies have acknowledged the need for field research on entrepreneurial failure.

    Aims

    The present study aims to develop a model for the post-failure social and psychological processes among Iranian entrepreneurs.

    Methods

    The present research is an applied one in terms of purpose and a narrative one in terms of method. The statistical population is Iranian entrepreneurs who failed in 2020 and 2021 in Iran. We used a purposive sampling method to choose the samples. The sample size is determined based on theoretical saturation, and we conduct semi-structured interviews to gather data. Data is analyzed using the grounded theory method.

    Results

    social and psychological processes after failure include the following main categories: individual factors, institutional factors, cognitive biases, failure costs, coping strategies, social-psychological reactions, intervening factors, and positive outcomes.

    Conclusion

    The most important practical implication of this research for entrepreneurs is to identify coping strategies (i.e., psychological recovery strategies and ego-protective strategies) to reduce psychological costs and to identify impression management strategies (i.e., jumping ship, concealing failure, desensitization, and compensation) to reduce the social costs of failure. Its policy implication for policymakers is to foster an enterprising culture and revise the bankruptcy laws to reduce entrepreneurs' failure costs.

    Keywords: business failure, social processes, psychological processes, narrative research, Iranian entrepreneurs
  • Ehsan Tavakolian, Hojjatollah Farahani*, Parviz Azadfallah Pages 2417-2432
    Background

    Classification of psychosomatic symptoms has been one of the constant challenges for researchers in this field and many different categories of these symptoms have been found in different studies. This issue has made the research and treatment of these disorders a challenge, and in order to better recognize and treat these symptoms, the relationship between each group of symptoms and psychological causes should be clarified.

    Aims

    The present study was conducted with the aim of investigating the relationship between ego development and various psychosomatic symptoms using the method of discovering associative rules.

    Methods

    This was an exploratory cross-sectional research. For this purpose, 440 participants from the capital city of Tehran were recruited and completely answered the questions. The somatic symptoms checklist and The Washington University sentence completion test were used to collect data. The association rule mining method was used to analyze data.

    Results

    At high levels of ego development, psychosomatic symptoms are not present, while at medium levels of ego development, all psychosomatic symptoms are present in a significant way. Also, at very low levels of ego development, only gastrointestinal symptoms are present.

    Conclusion

    These results indicate that gastrointestinal symptoms are developmentally similar to other psychosomatic symptoms, but they have a qualitative difference from other symptoms, which supports the theory of brain-gut axis malfunction in severe psychological disorders. The implication of these findings is that psychological and medical treatments must consider this difference it improves the treatment efficacy.

    Keywords: somatic symptoms, ego development, brain-gut axis, gastrointestinal symptoms, association rule
  • Sara Darabi, Soudabeh Ershadi Manesh* Pages 2433-2450
    Background

    Risky- taking behaviors in people with attention deficit/hyperactivity are due to their impulsivity. Therefore, investigating the effective variables in the occurrence of risky- taking behaviors in these individuals is an inevitable necessity.

    Aims

    The aim of this study was to investigate the structural relationship between executive functions and risky behavior in children with attention deficit/hyperactivity by mediating psychological maltreatment

    Methods

    The research method is descriptive-correlational. The statistical population of this study was all children aged 8 to 12 years in Tehran. The sample consisted of 316 children with ADHD in Tehran referring to psychiatric clinics who were selected by available sampling method. Psychological Maltreatment (Fidel, 1989), Eyberg Child Behavior Inventory (Eyberg and Pincus, 1999) and Executive functions self-rating scale (Coolidge and Wynn, 2001) were used to collect the research data. To evaluate the proposed model, structural equation modeling was used using AMOS version 24 and SPSS Version 27.

    Results

    The results of the structural model showed that 18% of variance of psychological maltreatment is explained by executive functions and 59% of variance of risky -taking behaviors is explained by psychological maltreatment and executive functions.

    Conclusion

    According to the results, it can be concluded that risky behaviors in children with ADHD are affected by executive functions and the role of psychological maltreatment in this relationship and the occurrence of risky behaviors requires psychological interventions

    Keywords: Executive functions, Risk-Taking behaviors, Children with ADHD, Psychological maltreatment, Children
  • Hamid Hashemi, Esmaeil Sadipour*, Kamran Sheivandi Chalicheh, Fariborz Dortaj, Hasan Asadzadehdehraei Pages 2451-2466
    Background

    Parental self-efficacy as an important factor in reducing children's educational and personality disorders is influenced by various factors, among them are parenting styles. So far, no study has been conducted on the effect of parenting training based on self-determination theory on the self-efficacy of parents.

    Aims

    The purpose of this study is to investigate the effectiveness of the parenting training package based on the self-determination theory on parenting self-efficacy.

    Methods

    The present research is based on quantitative and qualitative data type, prospective in terms of time and an exploratory mixed research regarding the aim. First, a parenting training package based on the theory of self-determination was compiled and after confirming validity and reliability by experts, in order to investigate its impact on parenting self-efficacy, 40 parents with a children aged 7 to 11 years in Damavand city were selected by purposive sampling, divided into two groups, experimental and control, and completed the parenting self-efficacy scale (Domka, 1996) in the pre-test and post-test stages.

    Results

    The results of the analysis of covariance (ANCOVA) showed that the F value (P< 0.01,
    F= 14.21) for the effect of the independent variable (group) on the parenting self-efficacy score was statistically significant and the parenting self-efficacy of mothers who underwent the intervention was more than the parents of the control group and the effect size is 33%.

    Conclusion

    In line with past research, it was found that the use of self-determination in parenting improves the self-efficacy of parents in regard to raising children properly, and Domka self-efficacy questionnaire can be used in family studies.

    Keywords: Self-efficacy, Parenting, Self-determination, Autonomy, Nurture
  • Mehrnoosh Esmaili, Seyed Esmaeil Hashemi*, Mahnaz Mehrabizadeh Honarmand, Najme Hamid, Mana Ahmadian Pages 2467-2484
    Background

    Migraine headache is a debilitating disease that has many complications and limitations for sufferers. Since this disease is considered one of the psychosomatic disorders, therefore, how the disease is experienced and perceived can affect the course of the disease.

    Aims

    The present study was conducted to explore the lived emotional experiences of patients with migraine disorder.

    Methods

    The approach of this research was qualitative and its phenomenological method was of a descriptive type, for this purpose, 20 people were selected from among the patients who were referred to the medical and psychiatric clinics of Isfahan city in 1400 after meeting the conditions of entering the research. and were subjected to in-depth interviews. The interviews continued until the saturation of information was recorded using a voice recorder and finally analyzed through the multi-phased procedure of Giorgi (2003).

    Results

    The findings of the research indicate the achievement of 3 general themes (10 sub-themes) including; I don't know what I am facing and what to do with it. (Awareness, validation, and experience of emotions), What is going on inside me? (self-destructive, worrying, anticipatory, and restorative) and what guides the path of my being. (Cognitive, emotional, and physiological guides).

    Conclusion

    The research findings showed that people suffering from migraine headaches have problems in experiencing and processing their emotions and they suffer from worry and self-blame, which directs their behavior towards their illness, so it is possible to focus on the obstacles to their emotional experience. The behavioral cycle them changed their attribution to their illness and in this way reduced the recurrence of their headaches.

    Keywords: Emotion, Lived experiences, Lived emotional experiences, migraine disorder
  • Fateme Zolfagharian, Friborz Dortaj*, Soghra Ebrahimi Qavam, Kamran Sheivandi Chalicheh, Mahnaz Akhavan Tafti Pages 2485-2501
    Background

    Dyslexia is an unpredictable neurological problem. One of the language components for dyslexics is the use of compensatory strategies. Although the use of phonological methods to improve reading is very common among Persian language researchers, compensatory strategies in the Persian language have not received much attention. Therefore, examining and applying these language strategies in the Persian language is one of the necessities of designing improvement methods for dyslexics, which few studies have addressed.

    Aims

    The aim of the present study was to investigate the effect of using cognitive compensatory strategies based on special processing of dyslexia on text comprehension, reading accuracy, and speed in Persian-speaking children.

    Methods

    The method of the present research is a pre-test-post-test type experiment. The statistical population was all the second-grade students of the dyslexic primary school in Semnan, from which a sample was selected using a random cluster method. A total of 31 people were selected for the sample. The research tools were the Frostig Visual Perception Test (Frostig, 1996), Shirazi and Nilipour's reading test (2010), and the researcher's test. The provided training protocol was (Clark Wellion, 2011). For data analysis, a covariance analysis test was used in spss software.

    Results

    Examining the covariance of visual perception levels (high-medium) on the post-test scores of the group trained in the compensatory method shows that the effect of visual perception is effective in reducing reading errors and also the length of reading time according to a significance level lower than 0.05.

    Conclusion

    According to the findings of this research, it can be concluded that the use of compensatory and phonological methods together can help to improve the accuracy, speed, and comprehension of dyslexic texts; Therefore, to improve reading components in dyslexics, different cognitive abilities and compensatory strategies used in them should be known and used.

    Keywords: Cognitive compensatory strategies, dyslexia, phonological strategies
  • Reyhaneh Ghanaati, Zahra Jamebozorg* Pages 2503-2524
    Background

    Assessment is an important issue in the education process that must be present in all stages of education, which include: initial assessment, formative assessment and final assessment. By selecting and adding virtual education learning tools and facilities to the teaching and learning process and turning it into an interactive and constructive educational activity, as well as using active learning environment design patterns such as 5E in schools, learning can be increased in students.

    Aims

    The purpose of this research is to design a learning environment for virtual education based on creative methods of assessment and to determine its impact on the learning of second grade elementary school students.

    Methods

    The current research design was carried out in two stages by using the combined or mixed research method. The first stage of the research was conducted using the content analysis method, using the literature of the virtual education learning environment based on the creative methods of measuring and learning students, along with the latest domestic and foreign written articles through databases. The second stage of the research was conducted using a quasi-experimental method in the form of a pre-test and post-test design with a control group. The statistical population of this research was elementary school students of Hefde district of Tehran. In this research, purposeful sampling was used. The sample of this research included sixth grade students of 17 Shahrivar primary school in the academic year of 1401-1402. The number of these students was 60, and in this research, they were randomly replaced in the test and control groups (30 people in each group).

    Results

    The results show that the difference between the post-test scores in the two experimental and control groups is significant. The significance level of the findings is 95% confidence. In this research, creative and new measurement methods that have been less used so far were used in the design of the 5E learning environment and it was observed that these creative and new measurement methods have an effect on learning.

    Conclusion

    Therefore, the design of the learning environment based on creative assessment methods has an effect on learning and its dimensions, including involvement, exploration, explanation, expansion of the subject and reporting of the students of the second year of elementary school.

    Keywords: Designing the learning environment, virtual education, creative methods of assessment, learning
  • Seyedmohammad Khorsandi, Seyed Mohammad Khorsandi*, Fatemeh Golshani, Roya Kockentezar Pages 2525-2540
    Background

    Archetypes are the most important manifestation of the collective unconscious in mankind, which appears in the form of psychological complexes in the individual. Complexes cause psychological problems in the individual, and the heroic journey is one of the ways to cure it, which has not been done much research in this field.

    Aims

    This research was conducted with the aim of compiling the heroic journey of a woman's life based on psychological complexes in the psychoanalytic theory of Carl Jung.

    Methods

    The research method was qualitative, with a thematic analysis method. The statistical population of Jung's works and their sequels and the use of the opinions of experts familiar with psychoanalysis have been done. The means of collecting information, reading texts, and using the opinions of experts in the form of targeted sampling in such a way that until no new information is obtained, the sampling was completed. For data analysis and theme analysis and network drawing, MaxQDA2020 software was analyzed with open and axial coding. Then, in order to match the complexes with the archetypes, a content validity questionnaire was given to four experts familiar with The concepts were analyzed psychoanalytically.

    Results

    The results were analyzed by CVI in Excel and the masochist complex score was less than 0.7 based on the Lavesche index, which was removed. Finally, matching with 28 archetypes and 15 archetypes was confirmed. Based on the findings of the research, the results show that 28 identified complexes and 15 archetypes were extracted from the core of the complexes, the extracted archetypes caused the compilation of the journey of a woman's heroism, which were categorized into three stages of the journey of heroism by analyzing the hidden meaning approach. The journey of a woman's heroism consists of 15 archetypes, which can treat 28 mental complexes, were compiled. Finally, the stages of the championship journey were divided into three parts, preparation for the trip, travel, and return from the trip.

    Conclusion

    Each archetype, as a behavioral and personality pattern, consists of several complexes that interact with each other and shape the individual's personality and behavior. Based on these findings, in the treatment of complexes, related archetypes can be used for each complex. According to the presented classification, in each of the three stages of travel preparation, travel, and return from travel, different archetypes are used for the heroine.

    Keywords: hero's journey, complex, archetype, thematic analysis, Jung, psychoanalysis
  • Maryam Mohammadlou, Nemat Sotoude Asl*, Raheb Ghorbani, Siavash Talepasand Pages 2541-2560
    Background

    Learning disabilities are considered the main cause of poor academic performance, and every year a significant number of students face difficulties in learning academic subjects due to this reason. These difficulties are primarily attributed to deficiencies in executive functions such as selective attention. So far, there has been a research gap in investigating the effectiveness of two cognitive remediation approaches, namely cognitive enhancement therapy and mindfulness-based cognitive therapy, on improving selective attention in students with specific learning disabilities, and there is a noticeable research vacuum in this area.

    Aims

    The present study was conducted with the aim of comparing the effectiveness of cognitive rehabilitation and cognitive therapy based on mindfulness in improving the selective attention of students with special learning disorders.

    Methods

    This study employed a semi-experimental design with a pretest-posttest, follow-up, and a control group. The population of the study included all elementary school students (grades 1 to 6) in learning disability centers in Zanjan City during the academic year 2021-2022. Sixty participants were selected through convenience sampling and randomly assigned to experimental and control groups (20 participants in each group). The experimental groups received 12 sessions of cognitive enhancement therapy and mindfulness-based cognitive therapy interventions. The data were collected using the Stroop computerized test (SCWT) and analyzed using repeated measures analysis of variance, Bonferroni post-hoc test, and SPSS 23 software.

    Results

    After the interventions, the level of selective attention in students with SLD increased, and there was a significant difference between the post-test scores of the experimental and control groups (p<0.05). Also, the CRT intervention had a greater effect on improving selective attention than MBCT. There was no significant difference between the post-test and follow-up test scores of the experimental groups.

    Conclusion

    The CRT and MBCT programs based on mindfulness were both effective in improving selective attention in students with SLD; however, the CRT intervention was more effective. It is recommended that learning disorder centers use these therapies as effective and cost-effective complementary treatment approaches to enhance the cognitive performance of students with SLD

    Keywords: Specific learning disorder, cognitive therapy based on mindfulness, cognitive rehabilitation, selective attentio
  • Shiva Saboor, Mohammadreza Zarbakhsh Bahri*, Ali Khaneh Keshi Pages 2561-2578
    Background

    The role of childhood trauma in the development of borderline personality disorder has long been studied. The most accurate theoretical models are multifactorial and consider a range of factors including childhood trauma, attachment styles and mentalization ability to explain the developmental pathways of borderline personality disorder.

    Aims

    The present study was conducted with the aim of determining the fit of the structural model of borderline personality syndromes of childhood trauma experience and attachment style with the mediating role of mentalization.

    Methods

    This research was descriptive research of the correlation type that was conducted in the statistical population of people by identifying borderline personalities who referred to the psychiatric clinic of Imam Hossein Hospital in Karaj in 1401. 319 people were selected by available sampling method. The data collection tool was borderline personality questionnaire (Lishnernig, 1999), attachment style questionnaire (Collins, & Reid, 1990), childhood trauma experience questionnaire (Bernstein and et al., 2003) and mentalization questionnaire (Dimitrijević and et al., 2018).

    Results

    Analyzes with Pearson's correlation method and structural equation modeling showed that experience of childhood trauma (β= 0.79; P< 0.01), fear attachment styles (β= 0.61; P< 0.01) and anxiety (β= 0.68; P< 0.01) had a positive and significant effect on borderline personality symptoms, and the attachment style of faith (β= 0.62; P< 0.01) and mentalization (β= 0.77; P< 0.01) 01) have a negative and significant effect on borderline personality disorder.

    Conclusion

    These results can be helpful for clinical specialists in the field of borderline personality disorder treatment and plan efficient treatments considering the role of predictive factors in these patients.

    Keywords: Borderline Personality Syndrome, Childhood trauma, Attachment style, Mentalization
  • Rafat Attari, Manjih Zakaryaei* Pages 2579-2597
    Background

    With a review of the existing background in the field of organizational psychology, a significant gap can be observed in identifying instances of citizenship behaviors among managers in educational organizations and the available theories. Despite extensive studies in the realm of organizational psychology, fewer studies categorize and determine instances of citizenship behavior among education and training managers.Top of Form

    Aims

    The objective of the present research was to identify the theories and instances of organizational citizenship behavior of managers within the education and training organization.

    Methods

    The present study was a systematic review. A search was conducted from 2000 to 2023 using keywords related to organizational behavior, citizenship behavior, organizational citizenship behavior, organizational psychology, theories of citizenship behavior, and education in specialized databases such as SID, Magiran, PubMed, Scopus, and Science Direct. Twenty-four articles were retrieved, and following the inclusion and exclusion criteria, ultimately, five studies directly relevant to the subject were examined. Their findings were synthesized together based on the PRISMA statement.

    Results

    The results indicated that the development and expansion of organizational justice, organizational culture, and commitment within educational organizations, in all their dimensions, can create an environment conducive to the emergence of organizational citizenship behaviors and increase the likelihood of such behaviors occurring.

    Conclusion

    Managers and leaders within educational organizations should create opportunities for increasing organizational citizenship behavior through organizational justice, culture, and commitment by employing leadership styles that allow greater participation in decision-making for all middle and lower-level managers.

    Keywords: Organizational citizenship behavior, organizational justice, organizational culture, organizational commitment, education, training
  • Marzieh Parav, Jaffar Pouyamanesh*, Saedeh Bazzazian, Vahideh Babakhani Pages 2599-2617
    Background

    The symptoms of premenstrual symptoms appear as irritability, tension, restlessness, anxiety and emotional and mood instability, which seriously disrupts the lifestyle and social relations of women. Despite extensive studies in the field of premenstrual anxiety and boredom syndrome, little study has been done regarding the effect of cognitive-behavioral and mindfulness-based training on reducing anxiety in high school girls.

    Aims

    The purpose of the current research was to evaluate the efficacy of training with cognitive-behavioral and mindfulness methods on the anxiety and premenstrual boredom syndromes of high school girls.

    Methods

    The current research design is a semi-experimental one with a control group. The statistical population was all female high school students of Ahvaz city, among them 45 female high school students of Ahvaz city were selected using the convenience sampling method and were randomly assigned to three groups. The premenstrual syndrome screening tool (PSST) and Zong's anxiety self-assessment scale (SAS) were used to collect data.

    Results

    The results of data analysis indicated that stress management training based on the cognitive behavioral method was effective and significant on the level of anxiety and premenstrual boredom syndromes of high school girls at a significance level of 0.05.

    Conclusion

    According to the findings of this research, it can be stated that stress management training based on cognitive behavioral methods and mindfulness as an effective intervention method can be effective on the level of perceived anxiety and premenstrual boredom symptoms and on this basis, by teaching and promoting the use of such strategies, it can lead to improving the level of anxiety and reducing the level of boredom in high school girls, and it is necessary for psychologists and school counselors to hold and implement such training.

    Keywords: Stress management, Mindfulness, cognitive behavioral therapy, premenstrual boredom syndrome, anxiety