فهرست مطالب

نشریه علوم تربیتی از دیدگاه اسلام
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 21، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمود سعیدی رضوانی *، فاطمه غلامی صفحات 5-34

    این پژوهش به منظور واکاوی تجارب زیسته مربیان عفاف‎گرایی صورت گرفته است تا امکان تحلیل فرصت‎ها و چالش‎های این حرفه مهم مهیا شود. جامعه پژوهش حاضر، مربیان عفاف گرایی مرتبط با مدارس دوره ابتدایی و متوسطه شهر مشهد را شامل می شود که هفده نفر از ایشان به صورت هدفمند ازنوع «با حداکثر تنوع» انتخاب شدند و با توجه به معیار اشباع داده ‏ها و تکرار اطلاعات، مصاحبه نیمه ساختاریافته با آن ها صورت گرفت. پس از انجام شدن مصاحبه‏ ها، کاوش در تجارب مربیان عفاف‏ گرایی و تجزیه‎ و تحلیل اطلاعات، یافته های پژوهش درقالب 103 مفهوم و 21 مقوله جای داده شد و درنهایت، مقوله های تدوین‎شده، تحت لوای شش مضمون پیش برنده فردی، پیش برنده تعاملی، پیش برنده دانشی و مهارتی، بازدارنده دانشی و مهارتی، بازدارنده تعاملی، و بازدارنده ساختاری و فرهنگی قرار گرفتند. بررسی یافته ‎ها نشان می دهد آنچه مربیگری را پیش می‎راند، تعامل و برهم‎کنش مجموع عوامل پیش‎برنده است و حاصل جمع عوامل بازدارنده نیز اسباب بازدارندگی و اثربخش نبودن وظیفه مربیگری می‎شود؛ از این روی، برآیند مجموعه عوامل پیش‎برنده با هم جمعی عوامل بازدارنده، درکنار دیگر عوامل، تعیین کننده موفقیت یا ناکامی جامعه در عفاف ‎گرایی و تربیت جنسی مطلوب و درنتیجه، بروز رفتارهای سالم یا مخرب جنسی در نسل آینده خواهد بود.

    کلیدواژگان: تجارب زیسته، مربیان عفاف‎گرایی، پیش برنده ها، بازدارنده ها
  • فاطمه علی پور *، اعظم محمودی صفحات 35-57

    هدف از پژوهش حاضر، تحلیل محتوای کتاب های عربی متوسطه دوم براساس میزان توجه به مولفه های تربیت انقلابی در آن هاست و برای انجام دادن این پژوهش از روش تحلیل محتوای کیفی و کمی استفاده کرده ایم. جامعه پژوهش در بخش تحلیل محتوای کیفی، متن بیانیه گام دوم و بیانات امام خامنه ای را شامل می شود و در این حوزه، با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، تمام مستندات مرتبط در سال های 1368 تا 1401 بررسی شده است. در بخش تحلیل محتوای کتاب های درسی، کتاب های عربی رشته علوم انسانی متوسطه دوم، موردنظر بوده و با توجه به ماهیت موضوع و به دلیل محدودیت جامعه آماری، از روش تمام شماری برای نمونه استفاده شده است. ابزار جمع آوری داده ها چک لیست محقق ساخته، مشتمل بر مولفه های تربیت انقلابی مبتنی ‏بر بیانیه گام دوم با اعتبار 0/88 بوده و پایایی آن با استفاده از ضریب پایایی اسکات، به میزان 0/89 به دست آمده است. براساس نتایج تحقیق، هفت مقوله مبانی و اصول، نقاط قوت، فرصت های پیش روی، تهدیدها، راهبردها، سیاست ها و اهداف انقلاب اسلامی، مهم ترین مولفه های تربیت انقلابی ازدیدگاه مقام معظم رهبری را تشکیل می دهند. نتایج تحلیل محتوا بیانگر آن است که در کتاب های موردنظر، درمجموع، 245 بار به تربیت انقلابی اشاره شده که از این تعداد، 82 مورد (33/47 درصد) به پایه دهم، 86 مورد (35/11 درصد) به پایه یازدهم و 77 مورد (31/42 درصد) به پایه دوازدهم اختصاص یافته است. بیشترین میزان توجه به مولفه های تربیت انقلابی در کتاب عربی پایه دهم و کمترین میزان توجه در کتاب عربی پایه دوازدهم دیده می شود. میزان توجه به مفاهیم تربیت انقلابی در بخش مبانی و اصول، 130 مورد (53/06 درصد)، نقاط قوت انقلاب، سی مورد (12/24 درصد)، تهدیدها یک مورد (0/40 درصد)، راهبردها 79 مورد (32/24 درصد) و سیاست ها پنج مورد (2/04 درصد) بوده و به دو بخش فرصت های پیش روی و اهداف انقلاب اسلامی توجهی نشده است.

    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، کتاب درسی عربی، متوسطه دوم، تربیت انقلابی، بیانیه گام دوم انقلاب
  • نیکو دیالمه، مریم خداوردیان * صفحات 59-89

    هدف از پژوهش حاضر، شناسایی مولفه های رهبری تحول گرا براساس سیره حضرت ابراهیم (ع) در قرآن کریم</em> با ملاحظاتی درحوزه تعلیم‏وتربیت است. برای انجام دادن تحقیق از روش کیفی ازنوع تحلیل متن استفاده شده و منبع داده ها قرآن کریم</em> و متون تخصصی مدیریتی و اسلامی بوده است. در بخش اول مقاله، منابع تخصصی مدیریتی، مبانی نظری و پیشینه پژوهش درحوزه رهبری تحول گرا بررسی شده و در بخش دوم، درراستای شناسایی مولفه های رهبری تحول گرا در سیره حضرت ابراهیم (ع)، بررسی آیات و روایات مرتبط با سیره آن حضرت در کتب تفسیری و روایی صورت گرفته است. برمبنای یافته های تحقیق، مولفه های رهبری تحول گرا را می توان به سه حیطه اصلی تقسیم کرد: نخست، ویژگی های عامل تحول (شامل صداقت، بیان محبت آمیز و محترمانه همراه با قاطعیت، علم و آگاهی، و شجاعت و شهامت)؛ دوم، عوامل پیش برنده فرایند تحول (مشتمل بر شروع درسطح فردی و از نزدیکان، توجه دادن افراد به سود و زیان شخصی، شناسایی تهدیدها و خطرات، بیان حجت و دلیل محکم، مهارت چرخش استدلالی، رجوع دادن به فطرت و عقل، استفاده از روش همراهی با مخاطب برای ترغیب او به تفکر، استفاده از روش گام به گام، برایت از عقیده و نه از صاحب عقیده، و بهره گیری از ادبیات پرسشی)؛ سوم، عوامل بازدارنده فرایند تحول (شامل ترس از تضعیف منافع و قدرت، تعصبات نابجا، جهل و توهم آسیب دیدن براثر تحول)؛ درنتیجه، رهبران آموزشی در سطحی پایین تر، همانند پیامبران، رسالتی خطیر درحوزه اصلاح و هدایت جامعه و ایجاد تحول در آن دارند. لازمه رخ دادن تحول درحوزه تعلیم‏وتربیت، وجود رهبران آموزشی تحول آفرین است که علاوه بر داشتن برخی ویژگی ها، به عوامل پیش برنده و بازدارنده توجه کنند و آن ها را در برنامه های تربیتی خود به کار بندند.

    کلیدواژگان: حضرت ابراهیم (ع)، رهبری، رهبری تحول گرا، تعلیم ‏و تربیت
  • عاطفه رحمانی، بدرالسادات دانشمند، اصغر سلطانی صفحات 91-116

    هدف اصلی از پژوهش حاضر، بررسی مولفه ‏های هوش اخلاقی در کتاب‏ های هدیه های آسمان</em> دوره ابتدایی بوده است و برای انجام‏ دادن تحقیق از روش توصیفی ازنوع تحلیل محتوا استفاده کرده ایم. کتاب های درسی هدیه‏ های آسمان</em> دوره ابتدایی پایه‏ های دوم تا ششم به عنوان جامعه آماری انتخاب شده اند. نمونه‏ گیری با استفاده از روش تمام شماری صورت گرفته و حجم نمونه برابر با حجم جامعه بوده است. ابزار گردآوری داده ‏ها نیز چک لیست هوش اخلاقی بوده که براساس سازه‏ ها و مولفه ‏های نظریه هوش اخلاقی بوربا تهیه شده است و پنج متخصص آن را تایید کرده اند. شاخص توافق بین این متخصصان، 5/4 محاسبه شده است. واحدهای تحلیل، متن (جملات و پاراگراف ها، جدول ها و نظرات حاشیه ای)، سوالات و تصاویر بوده اند و به منظور احراز روایی و پایایی داده ها از فرایند خوانش و تفسیر موازی استفاده کردیم. تجزیه وتحلیل داده‏ ها با استفاده از روش معادلات آنتروپی شانون انجام شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد به طور کلی، به مولفه های خویشتن‏داری، همدلی، وجدان، احترام، انصاف و مهربانی در کتاب های درسی موردبررسی به صورت متوازن و متناسب توجه نشده است؛ همچنین برپایه یافته های این تحقیق، در محتوای کتاب درسی هدیه‏ های آسمان</em> به مولفه مهربانی نسبت به دیگر مولفه ‏ها به بیشترین میزان توجه شده و از آن سوی، کمترین توجه به مولفه خویشتن‏داری اختصاص یافته است؛ بر این اساس، نسبت متوازن در توزیع مولفه های هوش اخلاقی در کتاب های درسی هدیه</em> </em>های آسمان </em>دوره ابتدایی رعایت نشده و بنابراین، چگونگی توزیع مولفه های هوش اخلاقی در این کتاب ها نیازمند بازنگری و بازنویسی است.

    کلیدواژگان: هوش اخلاقی، تعلیم وتربیت، کتاب هدیه های آسمان، دوره ابتدایی
  • سید حشمت الله مرتضوی زاده * صفحات 117-140

    همگام با تغییرات صورت گرفته در نظام آموزشی کشورمان، پس از تدوین سند تحویل بنیادین آموزش وپرورش</em>، در آموزش دوره ابتدایی نیز تغییراتی ایجاد شد که چالش هایی را درپی داشت. در همین راستا، هدف اصلی از تحقیق حاضر، بازنمایی تجارب معلمان مدارس ابتدایی چندپایه روستایی استان قم درخصوص چالش های نظام دوری بوده است. این پژوهش به صورت کیفی و با استفاده از روش پدیدارشناسی انجام شده و جامعه آماری آن، شامل کلیه معلمان مدارس ابتدایی چندپایه روستایی بوده است که به طور مداوم، بیش از سه سال پیاپی منتهی به سال تحصیلی 1401-1402 به دانش آموزان چندین پایه در یک مدرسه آموزش داده اند. نمونه گیری نیز با استفاده از شیوه هدف مند ملاک محور با رعایت اصل اشباع نظری ازطریق مصاحبه های عمیق و نیمه ساختارمند انجام شده است و داده ها با استفاده از روش تحلیل مضمون تحلیل شده اند. برای اعتباربخشی به داده ها از دو راهبرد بازبینی اعضا و تحلیل همگنان استفاده شده و برای بررسی پایایی، نوشته ها واکاوی و سعی شده است طی فرایند رمزگذاری، معنای رمزها تغییر نکند. یافته ها نشان می دهند تجربه معلمان روستایی در نظام دوری، در سه مضمون کلی، شامل چالش های حرفه ای، چالش های سازمانی و چالش های رابطه ای مشخص شده است و این سه مضمون کلی به استخراج شانزده مضمون فرعی انجامیده اند. عرضه آموزش های ضمن خدمت تخصصی آموزش در نظام دوری، ایجاد بسترهای لازم، و ارتقابخشیدن سطح آگاهی والدین درخصوص تقویت رابطه خانه و مدرسه از توصیه های این پژوهش است.

    کلیدواژگان: نظام دوری، دوره ابتدایی، مدارس روستایی، کلاس چندپایه، تجارب زیسته معلمان
  • عابدین دارابی عمارتی * صفحات 141-168

    در پژوهش حاضر، طراحی و اعتبارسنجی الگوی آموزشی ارزش آفرین صورت گرفته و بدین منظور، داده های موردنیاز در دو بخش کیفی (براساس تحلیل مضمون) و کمی (برپایه روش پیمایشی) گردآوری شده است. جامعه آماری در بخش کیفی، شامل متون و پژوهش های مرتبط و در بخش مصاحبه، مشتمل بر هجده نفر از معلمان متخصص با تحصیلات عالی بوده است که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند (گلوله برفی) انتخاب شدند. در بخش کمی نیز جامعه آماری، تمام معلمان مدارس ابتدایی شهرستان صحنه به تعداد 250 نفر را شامل می شده است که ازمیان آن ها با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، 150 نفر به منظور تکمیل پرسشنامه ها انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها در بخش کیفی، مصاحبه نیمه ساختاریافته و در بخش کمی، پرسشنامه محقق ساخته بسته پاسخ با 66 گویه مستخرج از مصاحبه بوده است. برای تجزیه و تحلیل و طبقه بندی داده ها در بخش کیفی، از روش تحلیل مضمون استفاده شده است؛ سپس در بخش کمی با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی در نرم افزار AMOS داده ها تحلیل شده اند. یافته ها نشان می دهد الگوی آموزش ارزش آفرین، هفت بعد (اهداف، مربی، متربی، محتوا، برنامه درسی، یاددهی- یادگیری و ارزشیابی) و 26 مولفه دارد و از برازش مناسبی برخوردار است. نتیجه کلی به دست آمده از پژوهش، آن است که تحول در نظام آموزش وپرورش ضرورتی اجتناب ناپذیر دارد و در این حوزه باید بر آموزش دهی ارزش ها تاکید شود؛ لذا بهتر است این مدل یاددهی- یادگیری در مدارس اجرا شود تا شکاف ایجادشده بین درک دانش آموزان و معلمان از ارزش های اسلامی کاهش یابد.

    کلیدواژگان: الگوی آموزشی، ارزش آفرین، معلمان، برنامه درسی، یاددهی- یادگیری
|
  • Mahmood Saeedy Rezvani *, Fatemeh Gholami Pages 5-34

    This research has been done with the aim of analyzing the lived experiences of chastity trainers, so that it is possible to analyze the opportunities and challenges of this important profession. The community of the present research is considered to include chastity educators related to elementary and secondary schools in Mashhad, and 17 of them were selected purposefully from the "maximum diversity" type and according to the data saturation criterion and repetition of information, semi-structured interviews were conducted with them. After conducting the interviews, exploring the experiences of chastity trainers and analyzing the information, the findings of the research were placed in the form of 103 concepts and 21 categories, and finally, the compiled categories are under the six themes of individual promotion, interactive promotion, knowledge and skill promoter, knowledge and skill hindrance, interactive hindrance, and structural and cultural hindrance were placed. The analysis of the findings indicates that what drives coaching is the interaction and interaction of the sum of the promoting factors, and the sum of the inhibiting factors is also the cause of inhibition and ineffectiveness of the task of the coach.  From this point of view, the result of the group of promoting factors, together with the group of inhibiting factors, along with other factors, determines the success or failure of the society, in chastity and desirable sexual education, and as a result, the emergence of healthy or destructive sexual behaviors will be in the next generation.

    Keywords: lived experiences, chastity trainers, promoters, inhibitors
  • Fatemeh Alipoor*, Azam Mahmoodi Pages 35-57

    The aim of the current research is to analyze the content of secondary Arabic books based on the amount of attention paid to the components of revolutionary education in them, and to conduct this research, we have used qualitative and quantitative content analysis methods. The research community in the qualitative content analysis section includes the text of the second step statement and the statements of Imam Khamenei, and in this area, using the purposeful sampling method, all related documents have been examined in the years 1368 to 1401. In the section of content analysis of textbooks, the Arabic books of the secondary humanities major were considered, and due to the nature of the subject and due to the limitation of the statistical community, the enumeration method was used for the sample. The data collection tool is a researcher-made checklist, which includes the components of revolutionary education based on the statement of the second step, with a validity of 0.88, and its reliability using Scott's reliability coefficient is 0.89. Based on the results of the research, seven categories of foundations and principles, strengths, opportunities, threats, strategies, policies and goals of the Islamic Revolution constitute the most important components of revolutionary education from the perspective of the Supreme Leader. He results of the content analysis show that revolutionary education is mentioned 245 times in the books in question, of which 82 cases (33.47 percent) refer to the 10th grade, 86 cases (35.11 percent) refer to the 11th grade. And 77 cases (31.42 percent) are assigned to the twelfth grade. The highest amount of attention to the components of revolutionary education is seen in the 10th grade Arabic book and the lowest amount of attention is seen in the 12th grade Arabic book. The amount of attention to the concepts of revolutionary education in the basics and principles section, 130 cases (53.06 percent), the strengths of the revolution, 30 cases (12.24 percent), threats one case (0.40 percent), strategies 79 cases (24. 32 percent) and policies were five cases (2.04 percent) and the opportunities of advancement and the goals of the Islamic Revolution were not paid attention to.

    Keywords: Content analysis, Arabic textbook, secondary school, revolutionary education, statement of the second step of the revolution
  • Nikoo Dialameh, Maryam Khodaverdian* Pages 59-89

    The purpose of the current research is to identify the components of transformational leadership based on the biography of Prophet Ibrahim (PBUH) in the Holy Quran with considerations in the field of education. The qualitative method of text analysis was used to conduct the research, and the source of data was the Holy Quran and specialized management and Islamic texts. In the first part of the article, specialized management resources, theoretical foundations, and research background in the field of transformational leadership are examined, and the second part, identifies the components of transformational leadership in the life of Prophet Ibrahim (PBUH), the verses and narrations related to his life in the books A commentary has been reviewed and quoted. Based on the findings of the research, the components of transformational leadership can be divided into three main areas: First, the characteristics of the transformation agent (including honesty, expressing love and respect with determination, knowledge and awareness, and courage and bravery). ; Second, the driving factors of the transformation process (including starting at the individual and relative level, paying attention to personal gains and losses, identifying threats and risks, expressing strong arguments, reasoning skills, referring to nature and reason, using methods). Accompanying to encourage the audience to think, using the step-by-step method, acquitting the opinion and not the opinion owner and using questioning literature). Third, the factors inhibiting the transformation process (including the fear of weakening interests and power, misplaced prejudices, ignorance, and the illusion of being harmed by transformation). As a result, educational leaders at low levels, like prophets, have a serious mission in the field of reforming and guiding society and creating transformation in it. The necessity of transformation in the field of education is the existence of transformative educational leaders who, in addition to having special characteristics, pay attention to promotional and inhibiting factors and use them in their educational programs.

    Keywords: Hazrat Ibrahim (AS), leadership, transformational leadership, education
  • Atefeh Rahmani, Badrosadat Daneshmand *, Asghar Soltani Pages 91-116

    The main purpose of the current research was to investigate the components of moral intelligence in the books of the gifts of heaven (Heavenly Gifts) in the elementary school, and we used a descriptive method of content analysis to conduct the research. The textbooks of the gifts of heaven (Heavenly gifts) for the primary period of the second to sixth grades have been selected as the statistical community. Sampling was done using the enumeration method and the sample size was equal to the population size. The data collection tool was the moral intelligence checklist, which was prepared based on the structures and components of Borba's theory of moral intelligence and was approved by five experts. The agreement index between these experts was calculated as 4.5. The units of analysis were text (sentences and paragraphs, tables and marginal comments), questions and pictures, and in order to verify the validity and reliability of the data, we used the parallel reading and interpretation process. Data analysis has been done using the method of Shannon entropy equations. The results of the research show that in general, the components of self-control, empathy, conscience, respect, fairness and kindness have not been given balanced and proportional attention in the textbooks under review; Also, the findings show that in the content of the textbook "Gifts of Heaven", (Heavenly Gifts) the component of kindness is given the most attention compared to other components, and on the other hand, the least attention is given to the component of self-control; Based on this, the balanced ratio in the distribution of the components of moral intelligence in the textbooks of the gifts of heaven (Heavenly Gifts) for the primary period has not been observed, and therefore, the distribution of the components of moral intelligence in these books needs to be reviewed and rewritten.

    Keywords: moral intelligence, education, book of gifts from heaven (Heavenly gifts), elementary school
  • Seyyed Heshmatollah Mortazavizadeh * Pages 117-140

    Along with the changes made in the education system of our country, after the fundamental transformation document was compiled, changes were made in the education of the elementary school, which caused challenges. In this regard, the main goal of the present research was to represent the experiences of teachers of multi-level rural primary schools in Qom province regarding the challenges of the looping system. This research was conducted qualitatively using the phenomenological method and the statistical population of the research included all the teachers of multi-grade rural primary schools who continuously taught students of several grades in the same school for more than three consecutive years leading to the academic year 1401-1402. Sampling has also been done using the criterion-oriented method by the principle of theoretical saturation through in-depth and semi-structured interviews, and the data has been analyzed using the thematic analysis method. To validate the data, two strategies of member review and homogeneous analysis were used, and to check the reliability of the writings, it was tried not to change the meaning of the codes during the coding process. The findings show that the experience of rural teachers in the looping system has been identified in three general themes, including professional challenges, organizational challenges, and relational challenges, and these three general themes have led to the extraction of sixteen sub-themes. The recommendations of this research are the provision of specialized in-service training for looping system education, creating the necessary platforms, and raising the level of parents' awareness about strengthening the relationship between home and school.

    Keywords: looping system, elementary school, rural schools, multigrade class, teachers' lived experiences
  • Abedin Darabi Emarati * Pages 141-168

    The aim of the current research was to design and validate a value-creating educational model. The required data were collected in two parts: qualitative (based on thematic analysis) and quantitative (based on the survey method). In the qualitative part of the statistical society, including related texts and researches, and in the interview part, there were 18 expert teachers with higher education who were selected by purposeful sampling (snowball). In the quantitative part, the statistical population included all the primary school teachers of Sahne city in the number of 250 people, of which 150 people were selected by stratified random sampling in order to complete the questionnaires. The data collection tool in the qualitative part was a semi-structured interview and in the quantitative part, the researcher made a questionnaire with 66 items extracted from the interview. Thematic analysis method was used to analyze and classify the data in the qualitative section. Then, in the quantitative part, the data was analyzed using confirmatory factor analysis in AMOS software. The findings showed that the model of value-creating education has 7 dimensions (goals, instructor, instructor, content, curriculum, teaching-learning, evaluation), 26 components, and this model has a good fit. The general conclusion is that transformation in the education system is an inevitable necessity and values education should be emphasized; Therefore, it is better to implement this teaching and learning model in schools to reduce the gap created between students' and teachers' understanding of Islamic values.

    Keywords: educational model, value creation, teachers, curriculum, teaching-learning