فهرست مطالب

نشریه علوم و فنون شیلات
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 44، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • شهناز کالجی، محمد اکبری نسب*، عباس عینعلی صفحات 306-321

    جبهه دمایی در سطح دریا، مرز بین دو توده آب با ویژگی های دمایی متفاوت را ترسیم می کند. یک جبهه دمایی، مناطقه ای کم عرض است که ویژگی های توده آب مانند دما در آنجا به شدت تغییر کرده و همین موضوع عامل شناسایی آنها است. جبهه های دمایی از منظر شیلاتی، تغییرات اقلیمی، ویژگی های زیستی و غیرزیستی آب دریا و همچنین پدیده های مانند فراجوشی، پیچک و غیره حایز اهمیت است. بنابراین در این پژوهش، جبهه های دمایی دریای کاسپین به مدت پنج سال از 2015 تا 2019 با استفاده از تصاویر سنجنده مادیس بررسی شد. برای تشخیص و آشکارش جبهه های دمایی از الگوریتم کنی (Canny) در محیط متلب بهره گیری شد. علاوه بر مقایسه مکانی جبهه های دریای کاسپین، هر سال نیز به سه بازه زمانی چهار ماهه تقسیم و جبهه های دمایی هر دوره با یکدیگر مقایسه شدند. نتایج نشان داد که جبهه های دمایی شمال دریای کاسپین، در دو دوره سپتامبر تا نوامبر و مارس تا می حضور پایدار داشته، اما در دیگر ماه ها به صورت پراکنده و گسسته ظاهر می شوند. تنها حضور مستمر سالانه جبهه ها در شرق کاسپین جنوبی، ماه مارس است، درحالی که در غرب کاسپین جنوبی، بجز در آگوست، جبهه ها به صورت پایدار شناسایی شدند. الگوی جبهه ها در شرق و غرب کاسپین میانی با یکدیگر متفاوت است. به طور کلی جبهه ها در دوره زمستانی، عمدتا خوشه ای اما در دوره تابستانی آشکارتر و منسجم تر هستند. تعداد جبهه های کاسپین جنوبی در دوره پیش تابستانی کمتر از دیگر دوره ها است. جبهه های دمایی دریای کاسپین عمدتا در محل تشکیل امواج داخلی و پیچک ها و  محدوده های پرشیب نزدیک ساحل شناسایی شد.

    کلیدواژگان: دمای سطحی دریا، مادیس، الگوریتم کنی، دریای خزر
  • سید حامد معصومی، حسین آدینه*، محمد هرسیج، حجت الله جعفریان، حسنا قلی پور کنعانی صفحات 322-334

    این تحقیق به منظور تعیین اثرات عصاره سیر به عنوان مکمل غذایی بر عملکرد رشد، شاخص های خونی و کیفیت آب محیط پرورش ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) تحت تنش آمونیاک انجام شد. تعداد کل 156 قطعه ماهی (میانگین وزن 65/1 ±89/18 گرم و طول کل 52/0 ±27/12 سانتی متر) در 12 مخزن 50 لیتری به مدت 60 روز (دوره اول: 50 روز تغذیه با سطوح مختلف عصاره سیر) و (دوره دوم: 10 روز تحت تنش آمونیاکی با غلظت 024/0 میلی گرم در لیتر) پرورش داده شدند. آزمایش شامل افزودن سطوح مختلف عصاره به غذای پایه به ترتیب 0، 5/0، 1 و 5/1 درصد (به ترتیب شاهد، A1، A2 و A3) بود. عملکرد رشد در ماهیان تغذیه شده با مکمل عصاره سیر به طور معنی داری بیشتر از شاهد بود. ضریب تبدیل غذایی بین تیمارهای مختلف تفاوت معنی داری داشت، به طوری که در تیمار A2 کمترین و در تیمار شاهد بیشترین مقدار به دست آمد. غلظت های پروتیین، ایمونوگلوبولین و کورتیزول به طور معنی داری تحت تاثیر سطوح مختلف سیر قرار گرفت. پایان دوره آزمایش، ماهی ها در یک سیستم بازچرخش بسته آب به مدت 24 ساعت نگهداری  شدند. نمونه برداری از آب محیط پرورش هر 4 ساعت یکبار انجام شد. آمونیاک آب از ساعت 16 تا 24 آزمایش افزایش یافت. در پایان آزمایش (زمان 24) بیشترین میزان آمونیاک در تیمار A3  (43/0) بدست آمد. افزودن 1 تا 5/1 درصد عصاره سیر باعث بهبود عملکرد رشد و پاسخ ایمنی در ماهی قزل آلای رنگین کمان شد درحالی که در سیستم بازچرخشی کیفیت آب محیط پرورش در تیمار شاهد وضعیت بهتری داشت.

    کلیدواژگان: ماهی قزل آلای رنگین کمان، عصاره سیر، استرس آمونیاک، سیستم بازگردشی آب
  • نرگس انوشه، افشین عادلی*، عباس نرگسیان، سید مهدی اجاق صفحات 335-346
    اهداف

    هدف مطالعه حاضر ارزیابی میزان مصرف ماهی تیلاپیا و رابطه مقدار مصرف آن با برخی از ویژگی‎های جمعیت‎شناختی مانند جنسیت، سن، شغل، تحصیلات، وضعیت تاهل، شغل، تعداد افراد خانوار و درآمد  است.

    روش‎ها: 

    جامعه آماری این تحقیق کل کشور است پرسشنامه طراحی و به صورت الکترونیکی از طریق فضای مجازی برای افراد فرستاده شد. برای ارزیابی تعداد دفعات خرید ماهی در سال و همچنین میزان هر مرتبه خرید از خروجی نرم‎افزار SPSS و جهت بررسی وجود رابطه معنی‎دار بین مقدار مصرف و ویژگی‎های جمعیت‎شناختی از آزمون‎های همبستگی استفاده گردید.

    یافته‎ ها:

     نتایج نشان داد که اکثر پاسخ‎دهندگان زن، متاهل با سن 20 تا 35 سال، کارمند و دارای مدرک تحصیلی لیسانس و فوق لیسانس هستند. شغل اغلب آنها کارمند و دارای درآمد بین 3 تا 6 میلیون تومان هستند. همچنین مشخص شد که اغلب خانوارهای جامعه مصرف (54 درصد)  تا 20 بار در سال ماهی خریداری می‎کنند. میانگین تعداد دفعات خرید ماهی در سال توسط خانوارهای جامعه مصرف 45 مرتبه بود. بیشتر خانوارهای جامعه مصرف در هر مرتبه خرید، 2 کیلوگرم ماهی خریداری می‎کنند. تعداد خانوارهایی که در هر مرتبه خرید بیش از 10 کیلوگرم ماهی مصرف می‎کنند کم و 3/3 درصد بود. بنابر اطلاعات به دست آمده میانگین مقدار ماهی در هر مرتبه خرید 8 کیلوگرم محاسبه شد و در نهایت مصرف سرانه تیلاپیا در خانواده های مصرف کننده این ماهی 2/4 کیلوگرم بدست آمد.

    کلیدواژگان: تیلاپیا، جمعیت‎شناختی، ضریب همبستگی، سرانه مصرف
  • مهدی بلوکی کورنده*، سید محمدباقر نبوی، محمدرضا شکری، کمال غانمی صفحات 347-357

    بررسی روند تغیرات دمایی رخ داده در خلیج فارس می تواند جهت تعیین الگوی تغییرات آب و هوایی منطقه و بررسی تاثیر این تغییرات بر روی زیستمندان آبزی موجود در آبهای خلیج فارس موثر باشد. این تحقیق به منظور بررسی میزان تغییرات دمای سطح آب و تغییرات ناهنجاری آن در جزایر خارگ و هندورابی، با استفاده از داده های دوباره واکاوی شده برنامه دسترسی به داده های بخش زیست محیطی سازمان مدیریت اقیانوسی و جوی ایالات متحد آمریکا انجام گرفته و دمای روزانه سطح آب دریا و داده های ناهنجاری آن را در دوره زمانی 35 ساله را مورد بررسی قرار داده است. نتایج نشان داد که میانگین سالانه دمای سطح آب در طول 35 سال در جزایر خارگ و هندورابی حدود 1 درجه سانتی گراد و میانگین ناهنجاری دمای سالانه سطح آب در این جزایر حدود 2 درجه سانتی گراد افزایش یافته است. شیب این روند افزایشی در جزیره خارگ شدیدتر از جزیره هندورابی بود. این بررسی نشان داد که همزمان با گزارش رخ داد سفید شدگی آبسنگ های مرجانی در خلیج فارس در سال های مختلف دمای سطحی آب دریا و ناهنجاری دمای سطحی آب دریا افزایش داشته است. مهمترین رخ داد سفید شدگی در خلیج فارس در سال 2017 رخ داد که بیشترین میزان افزایش دما را می توان در سال 2017 مشاهده کرد. با ادامه روند افزایشی دمای آب در سال های آتی، احتمالا شرایط زیستی برای مرجان های خلیج فارس نامساعدتر شده و صرفا برخی گونه های مقاوم بتوانند به حیات خود در این خلیج ادامه دهند.

    کلیدواژگان: دمای سطحی آب دریا، آبسنگ های مرجانی، جزیره خارگ، جزیره هندورابی، تغییرات آب و هوایی. سفید شدگی
  • احمد عرفان منش، مجید خانزاده*، بابک بیک زاده صفحات 358-370

    در این مطالعه ایمنی زایی واکسنچندظرفیتی استرپتوکوکوزیس/لاکتوکوکوزیس و یرسینیوزیس در ماهی قزل آلای رنگین کمان در مزرعه بررسی شد. 900 ماهی با میانگین 5±50 گرم به سه تیمار و سه تکرار) تیمار تزریقی، تیمار غوطه وری و گروه شاهد) تقسیم شدند. ماهیان به مدت 60 روز نگهداری و نمونه برداری در روزهای 30 و 60 انجام شد. سپس ماهیان به مدت 14 روز با سه باکتری استرپتوکوکوس اینیایی، لاکتوکوکوس گارویه و یرسینیا راکری به صورت جداگانه به چالش کشیده شدند. نمونه برداری برای ارزیابی فعالیت لیزوزیم، کمپلمان، عیار آنتی بادی و نرخ بقا صورت پذیرفت. نتایج حاکی از افزایش معنادار فعالیت لیزوزیم و کمپلمان سرم در روزهای 30 و 60 نمونه برداری در گروه های واکسینه نسبت به گروه شاهد افزایش بود (P<0.05). عیار آنتی بادی علیه استرپتوکوکوس اینیایی، لاکتوکوکوس گارویه و یرسینیا راکری در روزهای 30 و 60 نمونه برداری در گروه های واکسینه افزایش معناداری را نسبت به گروه شاهد داشت (P <0.05).درصد بقای نسبی پس از 14 روز چالش با استرپتوکوکوس اینیایی، لاکتوکوکوس گارویه و یرسینیا راکری در گروه تزریقی به ترتیب (70، 60 و 6/76٪) بود که نسبت به گروه شاهد معنادار بود (P<0.05). همچنین درصد بقای نسبی در گروه غوطه وری با استرپتوکوکوس اینیایی، لاکتوکوکوس گارویه و یرسینیا راکری به ترتیب (30، 6/36 و 3/53%) بودکه فقط در گروه غوطه وری با استرپتوکوکوس اینیایی معنادار بود (P<0.05). به طور کلی می توان نتیجه گرفت که استفاده از واکسن چندظرفیتی به روش تزریقی و غوطه وری اثرات قابل توجهی بر ایمنی و میزان بقای قزل الای رنگین کمان دارد. با این حال، روش تزریق موثرتر و مناسب تر از روش غوطهوری است.

    کلیدواژگان: واکسن، استرپتوکوکوزیس، لاکتوکوکوزیس یرسینیوزیس، ایمنی، قزل آلای رنگین کمان
  • فائزه مرتضائی، بهرام فلاحتکار*، میرمسعود سجادی، رقیه صفری صفحات 371-385

    این مطالعه، با هدف بررسی عملکرد راهبرد برنامه ریزی تغذیه ای بر شاخص های رشد و خون شناسی تاسماهی استرلیاد با استفاده از جایگزینی نسبی پودر ماهی (FM) با کنجاله سویا (S) در دوران لاروی انجام شد. تاسماهی استرلیاد با میانگین وزن اولیه 01/0 ± 32/0 گرم به طور تصادفی در 12 حوضچه بتونی گرد توزیع و با چهار جیره آزمایشی شامل صفر (شاهد/FM)، 15 (S15)، 30 (S30) و 45% (S45) کنجاله سویا به جای پودر ماهی، در سه مرحله زمانی (سه تکرار) تغذیه شدند. در مرحله اول (مرحله برنامه ریزی)، ماهیان به مدت 28 روز با چهار جیره آزمایشی مختلف تغذیه شدند. سپس، تمامی گروه های آزمایشی، در مرحله دوم (میانی) با جیره FM و در مرحله سوم (مواجهه) با جیره S45 به مدت 28 روز غذادهی شدند. در پایان هر مرحله، شاخص های رشد اندازه گیری شدند. در پایان مرحله مواجهه نیز شاخص های خون شناسی شامل تعداد گلبول های قرمز، هموگلوبین، هماتوکریت، حجم متوسط هر گلبول قرمز، میانگین هموگلوبین در سلول و میانگین غلظت هموگلوبین در سلول ارزیابی شدند. عملکرد رشد در مراحل اول و دوم اختلاف معنی داری میان تیمارها نشان نداد، اما در مرحله سوم، وزن نهایی، شاخص های وزن کسب شده، نرخ رشد ویژه و میانگین رشد روزانه در S45 به طور معنی داری بالاتر از FM بود. همچنین، بین هیچکدام از شاخص های خون شناسی در گروه های مختلف اختلاف معنی داری مشاهده نشد. با توجه به نتایج به دست آمده، راهبرد برنامه ریزی تغذیه ای در مراحل ابتدایی رشد می تواند در افزایش سازگاری تاسماهی استرلیاد طی مراحل بعدی چرخه زندگی به جیره مبتنی بر پروتیین گیاهی موثر باشد.

    کلیدواژگان: راهبرد غذایی، برنامه ریزی تغذیه ای، پروتئین گیاهی، جایگزینی پودر ماهی، تاسماهیان
  • محمد درویشی*، محمد مومنی، سیامک بهزادی، علی سالارپوری، شیوا آقاجری خزایی صفحات 386-397

    ماهی یال اسبی سربزرگ یکی از گونه های مهم اقتصادی خلیج فارس و دریای عمان است. تنظیم الگوی برداشت مناسب و پایدار یک ذخیره مستلزم تعیین برخی از خصوصیات زیستی از جمله تولیدمثل است. به همین منظور داده های موردنیاز مربوط به روش های مختلف صید از فروردین تا اسفندماه 1398 از شش تخلیه گاه اصلی صید در استان هرمزگان (بندر پارسیان، بندر کنگ، جزیره قشم، بندرعباس، بندر سیریک و بندر جاسک) در جمع آوری گردید. در تشخیص مراحل جنسی از کلید 5 مرحله ای رسیدگی جنسی در سطح ماکروسکوپی استفاده شد. در تعیین فصل تخم ریزی از شاخص رسیدگی جنسی و مقایسه آن در ماه های مختلف بهره گیری شد. کمترین شاخص رسیدگی جنسی ماهیان ماده در شهریورماه (2/1) قرار داشت. بیشترین شاخص رسیدگی جنسی ماهی نر در آذرماه با مقدار 1/3 و پس ازآن در اردیبهشت ماه 6/2 تعیین گردید. بررسی شاخص رسیدگی جنسی و مراحل باروری، دو دوره تخم ریزی اصلی در اواسط فصل بهار و اواخر فصل پاییز را نشان داد. در تمامی ماه های سال مراحل جنسی مختلف دیده شد که نشان دهنده استراتژی تخم ریزی چندگانه در این ماهی بود. در طی ماه های مختلف تفاوت های معنی داری در نسبت جنسی مشاهدهگردید، اما در طی بررسی حاصل و درمجموع بین نسبت جنسی ماده: نر در نسبت قابل انتظار 1:1 تفاوت معنی داری مشاهده نگردید. طول بلوغ جنسی این گونه 7/78 سانتی متر طول کل به دست آمد. لازم است جهت حفط ذخایر این گونه تمهیداتی جهت ممنوعیت صید آن در فصول تخم ریزی اعمال گردد.

    کلیدواژگان: ماهی یال اسبی سربزرگ، طول بلوغ جنسی، فصل تخم ریزی، خلیج فارس و دریای عمان
|
  • Shahnaz Kaleji, Mohammad Akbarinasab*, Abbas Einali Pages 306-321

    This study investigated the Caspian Sea surface temperature fronts from 2015 until 2019 using satellite images (MODIS). The sea surface temperature front, a narrow-width area with a high-temperature gradient, plays a crucial role in various biological, chemical, physical, and agricultural parameters and climate change issues. Detecting sea surface temperature fronts also helps understand other phenomena such as upwelling, eddy, and biological accumulation. The Canny algorithm was used in the MATLAB environment for detecting the fronts, and the results were compared spatially and temporarily. It was observed that the fronts in the north of the Caspian Sea are permanent from September until November and March until May, while they are impermanent and dashed at other times of the year. In the east of the south Caspian Sea, the only detected fronts in March repeat annually, whereas in the west of the south Caspian Sea, fronts were detected in all months except for August, consistently over the five years. The pattern of temperature fronts in the east and west of the Middle Caspian Sea differs. The fronts are clustered in winter but become coherent and clear in summer. Additionally, the southern Caspian Sea temperature fronts are less abundant in the pre-summer period than in other periods. The Caspian Sea surface temperature fronts were mostly detected in the location of internal waves, steep areas near the coast, and eddies.

    Keywords: Sea Surface Temperature, MODIS, Canny Algorithm, Caspian Sea
  • Seyed Hamed Masoumi, Hossein Adineh*, Mohamad Harsij, Hojatollah Jafariyan, Hosna Gholipour Kanani Pages 322-334

    This research was conducted to determine the effects of garlic extract as feed supplement on the growth performance, body content, blood indicators and culture water quality of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) under stress ammonia. A total number of 156 fish (Average weight 18.37±1.43g and total length 12.27±0.52cm) were reared in twelve 50-L tanks for 60 days (First period: 50 days of feeding with different levels of garlic extract) and (Second period: 10 days under ammonia stress of 0.024 mg /L). Experimental included adding different levels of extract to base food, 0, 0.5, 1 and 1.5% (control, A1, A2 and A3, respectively). The growth performance was significantly higher in fish fed garlic extract supplementation than control. There was a significant difference in feed conversion ratio between different treatments, so that was obtained the lowest in A2 and the highest in control. Protein, immunoglobulin and cortisol concentrations were significantly affected by different levels of garlic. The end of the experiment period, the fish were kept in a close recirculation system for 24 hours. Water sampling was carried out every 4 hours. Water ammonia increased from 16 to 24 hours of the test. At the end of the experiment (time 24), the highest ammonia was obtained in treatment A3 (0.43). In general, the results showed that the addition of 1 to 1.5% garlic extract improved the growth performance and immune response in rainbow trout, while in the recirculation system, the water quality of the rearing environment was better in the control treatment.

    Keywords: Rainbow trout, Garlic extract, Ammonia stress, Water recycling system
  • Narges Anoosheh, Afshin Adeli*, Abbas Nargesian, Seyed Mehdi Ojagh Pages 335-346
    Aims

    The aim of the present study is to evaluate the amount of tilapia fish consumption and the relationship between its consumption amount and some demographic characteristics Such as gender, age, occupation, education, marital status, occupation, number of household members and income.

    Methods

    The statistical population of this research is the whole country. A questionnaire was designed and sent to people electronically through virtual space. Correlation tests were used to evaluate the number of fish purchases per year as well as the amount of each purchase from the output of SPSS software and to investigate the existence of a significant relationship between consumption and demographic characteristics.

    Findings

    The results showed that Most of the female respondents are married, aged 20 to 35, employed and have bachelor's and master's degrees. Most of them are employees and earn between 3 and 6 million tomans. It was also found that most households (54%) buy fish up to 20 times a year. The average number of times of buying fish per year by the households of the consumption community was 45 times. Most households in the consumer society buy 2 kg of fish each time they buy. The number of households that consume more than 10 kg of fish per purchase was 3.3%. According to the obtained information, the average amount of fish per purchase was calculated to be 8 kg. The per capita consumption of tilapia in households consuming this fish was 4.2 kg.

    Keywords: tilapia, demographic, correlation coefficient, per capita consumption
  • Mehdi Bolouki Kourandeh*, Seyed MohammadBagher Nabavi, MohammadReza Shokri, Kamal Ghanemi Pages 347-357

    Investigating the trend of temperature changes occurring in the Persian Gulf can be used to determine the pattern of climate change in the region and to study the impact of these changes on aquatic habitats in the Persian Gulf waters.  This study was carried out to investigate the changes in sea surface temperature and sea surface temperature anomaly in Kharg and Hendourabi islands by using Environmental Research Division's Data Access Program (ERDDAP) of National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) and  daily sea surface temperature and sea surface temperature anomaly  were investigated over a 35-year period.The results showed that the average annual surface temperature increased by about 1 °C over 35 years in Kharg and Hendourabi Islands and the average annual sea surface temperature anomaly in these islands were increased by 2 °C. The slope of this increasing trend on Kharg Island was more severe than Hendourabi Island. The most significant bleaching event in the Persian Gulf occurred in 2016-2017, with the highest increase in temperature in 2017. As water temperatures continue to increase in the coming years, the living conditions of the Persian Gulf corals are likely to deteriorate, and only some resistant species can survive in the Gulf.

    Keywords: Sea surface temperature (SST), Coral reefs, Kharg Island, Hendourabi Island, climate changes, Bleaching
  • Ahmad Erfanmanesh, Majid Khanzadeh*, Babak Beikzadeh Pages 358-370

    In this study,the immunogenicity of streptococcosis/lactococcosis and yersiniosis vaccine in rainbow trout was investigated in farm.900 fish with an average of 50±5 g were divided into three treatments and three replications (injection treatment, immersion treatment and control group).Fish were kept for 60 days and samples were taken on the 30th and 60th days.Then the fishes were challenged for 14 days with three bacteria, Streptococcus iniae, Lactococcus garvieae, and Yersinia ruckeri.Sampling was done to evaluate lysozyme activity,complement, antibody titer and survival rate. The results indicated a significant increase in serum complement and lysozyme activity on the 30th and 60th days of sampling in the vaccinated groups compared to the control group (P<0.05).Antibody titers against S. iniae, L. garvieae and Y. ruckeri on the 30th and 60th days of sampling in the vaccinated groups had a significant increase compared to the control group (P < 0.05).The  relative percentage survival after 14 days of challenge with S. iniae, L. garvieae and Y. ruckeri in the injected group was (70, 60, and 76.6%),respectively, which was significant compared to the control group (P<0.05).Also, the relative percentage survival in the immersion group with S. iniae, L. garvieae and Y. ruckeri was(30, 36.6 and 53.3%),respectively, which was significant only in the group immersed with S. iniae (P<0.05).In general,it can be concluded that the use of polyvalent vaccine by injection and immersion has significant effects on the immunity and survival rate of rainbow trout. However, the injection method is more effective and suitable than the immersion method.

    Keywords: vaccine, streptococcosis, lactococcosis, yersiniosis, immunity, rainbow trout
  • Faezeh Mortezaei, Bahram Falahatkar*, MirMasoud Sajjadi, Roghieh Safari Pages 371-385

    The objective of this study was to evaluate the performance of nutritional programming on growth and hematological indices of sterlet sturgeon (Acipenser ruthenus) during the larval stage by partial replacement of fish meal (FM) with soybean meal (S). Sterlet sturgeon with initial mean weight of 0.32 ± 0.01 g were randomly distributed into twelve circular concrete tanks (260 fish per each tank) and fed four experimental diets with substitution levels of 0 (control/FM), 15% (S15), 30% (S30) and 45% (S45) of fish meal with soybean meal during three phases in three replicates. In phase 1 (programming), fish were fed four different diets for 28 days. All the groups were then fed with FM during phases 2 (intermediate) and S45 at phase 3 (challenge) for 28 days. At the end of each phase, growth indices were measured. Hematological indices including red blood cell, hemoglobin, hematocrit, mean corpuscular volume, mean corpuscular hemoglobin and mean corpuscular hemoglobin concentration were assessed at the end of the challenge phase. The growth performance was not significantly different in either phases 1 or 2 (P > 0.05); however, final weight, weight gain, specific growth rate, and average daily growth were significantly higher in S45 than FM during phase 3 (P < 0.05). Moreover, no significant difference was indicated among the groups in hematological indices (P > 0.05). According to the obtained results, early nutritional programming could effectively enhance the adaptation of sterlet sturgeon to plant-based protein later in life.

    Keywords: Feeding strategy, Nutritional programming, Plant protein, Fish meal replacement, Sturgeons
  • Mohammad Darvishi*, Mohammad Momeni, Siamak Behzadi, Ali Salarpouri, Shiva Aghajari Khazaei Pages 386-397

    Trichiurus lepturus is one of the most important and commericial species in the Persian Gulf and Oman Sea.In order to come up with the responsible fishing pattern,there was a need to identify  reproduction characteristics. Data were collected randomly from April 2019 to February 2020 from six major artisanal fish-landing sites in Hormuzgan Province (Bandar Parsian, Bandar Kong, Qeshm Island, Bandar Abbas, Bandar Sirik and Bandar Jask). In the detection of sexual stages, the 5-stage key of sexual maturity was used at the macroscopic level. In determining the spawning season, the gonado-somatic index(GSI) was used and its comparison in different months. The lowest GSI of female fish was in September (1.2). The highest GSI of male fish was determined in December with a value of 3.1 and after that in May 2.6. Examination of the GSI and reproductive stages showed two main spawning periods in the middle of spring and late autumn. Different sexual stages were seen in all months of the year, which indicated the batch spawning strategy in T. lepturus. During different months, significant differences in the sex ratio were observed, but during the investigation and in total, no significant difference was observed between the female: male sex ratio in the expected ratio of 1:1.The length at first maturity obtained 78.7 cm total length. It is necessary to ban fishing during the spawning season in order to protect the stocks of this species.

    Keywords: Trichiurus lepturus, Length at first maturity, Spawning season, Persiam Gulf, Oman Sea