فهرست مطالب

پژوهش های نوین در ارزیابی عملکرد - سال دوم شماره 2 (تابستان 1402)

نشریه پژوهش های نوین در ارزیابی عملکرد
سال دوم شماره 2 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/18
  • تعداد عناوین: 5
|
  • ساره شاکریان حقیقی، زهرا نژادحیدری*، معصومه رئیس زاده، محمود قیومی صفحات 79-90
    هدف

    انتخاب بهترین پیمانکار به روش AHP و VIKOR مطالعه موردی یک پروژه اجرایی در صنعت  لبنیات.

    روش شناسی: 

    انتخاب پیمانکار مناسب نقش مهمی در موفقیت و یا شکست یک پروژه بازی می نماید. تخصصی شدن فعالیت های بخش های گوناگون صنعت از شاخص های بازار کسب و کار کنونی است و برونسپاری بخشی از فعالیت های موردنظر سازمان به عنوان یک پروژه و انتخاب پیمانکار، یکی از دغدغه های مدیران جهت رقابت در بازار کسب و کار هست، چون که ارزیابی پیمانکاران بر اساس معیارهای تعریف شده و درنهایت انتخاب پیمانکار واجد شرایط سبب حذف پیمانکاران ناکارآمد از فرآیند مناقصه خواهد شد. عدم انتخاب پیمانکار اصلح، درنهایت سبب از بین رفتن منابع سازمان خواهد شد.در تکمیل هر پروژه رضایت مندی کامل کارفرما امری مهم و حیاتی است، به طوری که بتوان در اجرای پروژه مطابق با برنامه زمان بندی، با مناسب ترین هزینه و ارایه معتبرترین پروپوزال پیمانکار به حداکثر رضایت مندی در پروژه رسید. هدف از انجام این پژوهش انتخاب بهترین پیمانکار در یکی از پروژه های شرکت های لبنیاتی استان فارس می باشد که پس از برگزاری مناقصه و تکمیل پرسشنامه توسط خبرگان پروژه با استفاده از روش AHP و VIKOR وزن دهی و رتبه بندی پیمانکاران انجام گردید.

    یافته ها

    یافته ها بیان می کند که پیمانکار C رتبه اول، پیمانکار B رتبه دوم و پیمانکار A رتبه سوم را دریافت کرده اند و در نهایت پیمانکار رتبه اول جهت شروع و اجرای فعالیت های اجرایی مورد تایید افراد حاضر در پروژه قرار گرفت.

    اصالت/ارزش افزوده علمی: 

    پژوهش حاضر در راستای  انتخاب بهترین پیمانکار به روش AHP و VIKOR مطالعه موردی یک پروژه اجرایی در صنعت  لبنیات می پردازد.

    کلیدواژگان: پروژه، پیمانکار، رتبه بندی، AHP، VIKOR
  • میثم کاویانی*، سید فخر الدین فخرحسینی صفحات 91-101
    هدف

    هدف از این پژوهش معرفی کارکرد معیار دیرش در مدیریت دارایی ها و بدهی ها و تحلیل تاثیر آن بر عملکرد بانک ها است و به عنوان فرآیندی اشاره دارد که در آن مجموع دارایی هاو بدهی ها.

    روش شناسی پژوهش: 

    روش پژوهش کاربردی است که با استفاده از نتایج تحقیقات بنیادی به منظور بهبود و به کمال رساندن رفتارها، روش ها، ابزارها، وسایل، تولیدات، ساختارها و الگوهای مورد استفاده جوامع انسانی انجام می شود وهدف آن توسعه دانش کاربردی در یک زمینه خاص است. از اینرو این پژوهش ضمن تحلیلی به مدیریت ترازنامه کلی، مدیریت دارایی و بدهی که شامل برنامه ‎ریزی و اجرای استراتژیک و فرآیندهای کنترلی است  به توسعه دانش از طریق تاثیر حجم، ترکیب، سررسید، حساسیت نرخ بهره، کیفیت و نقدینگی بر دارایی ها و بدهی های بانک پرداخته است.

    یافته ها

    یافته‎ های نشان می ‎دهد که ارزیابی مناسب از وضعیت ALM یک بانک مستلزم درک صحیح از ماهیت دارایی‎ ها و بدهی‎ ها، مشتریان، اقتصاد و محیط رقابتی حاکم بر آن بانک خواهد بود و معیار دیرش می‎ تواند کمک شایانی به مدیریت دارایی‎ ها و بدهی‎ و هم چنین مدیریت ریسک نرخ بهره در سیستم بانکداری کشورمان نماید و همچنین می‎توان با توجه به اهمیت مدیریت این بخش، به نقش آن در عملکرد بانک‎ ها پی برد.

    اصالت/ارزش افزوده علمی:

     پژوهش حاضر در راستای همین موضوع به رویکرد تحلیلی به مدیریت دارایی ها و بدهی ها از طریق معیار دیرش و تاثیر آن عملکرد بانک ها می پردازد.

    کلیدواژگان: دیرش، دارایی، بدهی، عملکرد، بانک
  • محمد شریف زادگان* صفحات 102-113
    هدف

    ایجاد انعطاف پذیری در روش ها، فرایندها، محصول و تصمیم سازی های سازمانی در راستای پاسخگویی به موقع به تغییرات گسسته و پیوسته محیطی، ضروری به نظر می رسد. در این پژوهش به بررسی روابط مدیریتی بر عملکرد بازاریابی با نقش میانجی نوآوری در سازمان و نقش تعدیل گری آشفتگی محیطی در شرکت فولاد خوزستان می پردازد. تلاطم و نوسانات شدید بازارها در جذب مشتریان و رقابت پذیری، نقش خلاقیت در خلق ایده های جدید را در سازمان ها برجسته می سازد.

    روش شناسی پژوهش: 

    جامعه آماری پژوهش شامل مدیران شرکت فولاد خوزستان به تعداد 33 نفر که از روش نمونه گیری قضاوتی، وجهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه استاندارد و جهت آزمون فرضیه های پژوهش از روش معادلات ساختاری و نرم افزار pls استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان می دهد که روابط مدیریتی بر نوآوری سازمانی، روابط مدیریتی بر عملکرد بازاریابی و نوآوری سازمانی بر عملکرد بازاریابی تاثیر مثبت و معنی داری داشته است؛ هم چنین، روابط مدیریتی از طریق نوآوری سازمانی بر عملکرد بازاریابی و آشفتگی محیطی، رابطه بین روابط مدیریتی و نوآوری های سازمانی تحت تاثیر قرار داده است.

    اصالت/ارزش افزوده علمی: 

    روابط مدیریتی با وجود محدودیت های منابعی با ایجاد بسترهای مناسب در فراهم سازی سیستم های پشتیبان در توانمندسازی منابع مادی و انسانی به خلق ایده های نو در شرایط آشفتگی بازارها و تنوع پذیری مشتریان به بهبود عملکرد بازاریابی در شرکت کمک می کند.

    کلیدواژگان: عملکرد بازاریابی، روابط مدیریتی، آشفتگی محیطی، نوآوری در سازمان، شرکت فولاد خوزستان
  • وحید یدالله نژاد، جعفر قیدرخلجانی*، کریم آتشگر صفحات 114-133
    هدف

    ارزیابی عملکرد کارکنان یکی از مهم ترین نیازمندی های مدیران ارشد سازمان ها است. در این راستا یکی از چالش ها، ارزیابی عملکرد کارکنان ستادی است، که به دلیل ماهیت فعالیت آن ها، تعریف شاخص های کمی به تنهایی نمی تواند ارزیابی قابل قبولی را ارایه دهد. لذا در این پژوهش به ارایه یک مدل فازی کاربردی جهت ارزیابی کارکنان ستادی پرداخته شده است.

    روش شناسی پژوهش: 

    این پژوهش به توسعه یک سیستم ارزیابی عملکرد فازی سلسله مراتبی, متشکل از شاخص های کیفی و کمی به صورت همزمان پرداخته است. شاخص ها متشکل از 7 شاخص کمی و 5 شاخص کیفی است که با نظر 11 مدیر ارشد سازمان شناسایی و  فازی سازی شده است. در نظر گرفتن همزمان تمامی شاخص ها در یک سیستم نیازمند تعداد قواعد فازی بسیار زیادی خواهد بود، لذا در این مقاله از یک مدل قدم به قدم با سیستم های فازی بهم پیوسته و سلسله مراتبی استفاده شده، که تعداد قواعد را به طور محسوسی کاهش داده است. در نهایت مدل توسعه داده شده در ابزار Simulink نرم افزار متلب و با روش ممدانی اجرایی شده است.

    یافته ها

    نتایج ارزیابی مدل توسعه داده شده با دقت خوبی به انتظارات نزدیک بوده و می تواند مبنای مناسبی برای ارزیابی کارکنان قرار گیرد. از مزایای این مدل دقت نسبتا خوب آن نسبت به مدل های سنتی و رضایت مندی بیش تر کارکنان است، و موجب می گردد ارزیابی های سلیقه ای حاصل از پیش داوری، روابط و... را تا حدود زیادی حذف شود، همچنین ارزیابی را برای سرپرستان و مدیران ساده و سریع تر خواهد نمود.

    اصالت/ارزش افزوده علمی:

     مدل ارایه شده یک رویکرد کاربردی است که به صورت عملی در یک سازمان واقعی اجرایی شده است و این امکان برای سایر سازمان ها نیز وجود دارد که با تغییر برخی شاخص ها متناسب با فعالیت آن سازمان به ارزیابی کارکنان خود بپردازند.

    کلیدواژگان: فازی، سیستم استنتاژ فازی، فازی سلسله مراتبی، ارزیابی عملکرد، ارزیابی عملکرد کارکنان ستادی، سازمان های خدمات محور، کارکنان ستادی
  • مریم طاهری*، فائزه دلقندی صفحات 134-145
    هدف

    در این مقاله، با توجه به حضور اینترنت و شبکه های فضای مجازی، کارکرد رده بندی علوم و جایگاه و کاربرد فلکسونومی و تاکسونومی در کتابخانه های معاصر (کتابخانه دیجیتال) موردبررسی قرار گرفته است. در این چکیده، ابتدا به اهمیت کارکرد رده بندی علوم در کتابخانه های معاصر اشاره شده است. رده بندی علوم، با ارایه یک ساختار منطقی و منسجم برای سازمان دهی اطلاعات، به کاربران کمک می کند تا اطلاعات موردنیاز خود را به راحتی و به طور موثری بیابند.

    روش شناسی پژوهش: 

    بررسی های این مقاله نشان می دهد که هرچند نیازهای کتابخانه ها در دوران معاصر فراتر از گذشته شده اند، اما نقش رده بندی علوم همچنان مهم و ضروری است. رده بندی علوم، با ارایه یک ساختار منطقی و منسجم برای سازمان دهی اطلاعات، به کاربران کمک می کند تا اطلاعات موردنیاز خود را به راحتی و به طور موثری بیابند. در ادامه، به نقش فلکسونومی و تاکسونومی در کتابخانه های معاصر پرداخته شده است.

    یافته ها

    درعین حال، فلکسونومی و تاکسونومی نیز به عنوان روش های نوین سازمان دهی دانش، نقش مهمی در کتابخانه های معاصر ایفا می کنند. فلکسونومی، با استفاده از برچسب های کاربر محور، به کاربران امکان می دهد تا اطلاعات را با توجه به نیازها و دیدگاه های خود سازمان دهی کنند. تاکسونومی نیز با ارایه یک ساختار سلسله مراتبی برای سازمان دهی اطلاعات، به کاربران کمک می کند تا اطلاعات را به طور عمیق تر و دقیق تر درک کنند.

    اصالت/ارزش افزوده علمی: 

    نتایج این مقاله نشان می دهد که رده بندی علوم، فلکسونومی و تاکسونومی، مکمل یکدیگر هستند و می توان از آن ها به طور هم زمان برای کمک به کاربران در یافتن و به اشتراک گذاشتن اطلاعات مناسب با نیازهایشان در کتابخانه های معاصر بهره برد و بهتر است برای کاربردی تر شدن و این که به راحتی بتوان از واژگان کنترل شده در زبان طبیعی استفاده کرد از هستی شناسی نیز استفاده شود که باعث می شود دایره انسجام و طبقه بندی علوم از این طریق کامل تر شود.

    کلیدواژگان: رده بندی علوم، فلکسونومی، تاکسونومی، کتابخانه های معاصر، اینترنت، شبکه های فضای مجازی
|
  • Sare Shakerian Hagigi, Zahra Nezhad Heydari *, Masoomeh Raeiszadeh, Mahmood Qayumi Pages 79-90
    Purpose

    Selection of the best contractor by AHP and VIKOR method, a case study of an executive project in the dairy industry.

    Methodology

    Choosing the right contractor plays an important role in the success or failure of a project. The specialization of the activities of various sectors of the industry is one of the indicators of the current business market, and the outsourcing of a part of the desired activities of the organization as a project and the selection of a contractor is one of the concerns of managers to compete in the business market, because the evaluation of contractors based on Defined criteria and ultimately the selection of qualified contractors will eliminate inefficient contractors from the bidding process. Failure to choose the right contractor will eventually lead to the loss of the organization's resources. In the completion of any project, complete satisfaction of the employer is important and vital, so that the project can be implemented according to the schedule, with the most appropriate cost and the most valid proposal. The contractor reached maximum satisfaction in the project. The purpose of this research is to select the best contractor in one of the projects of dairy companies in Fars province, after holding a tender and completing a questionnaire by project experts, using AHP and VIKOR methods, the contractors were weighted and ranked.

    Findings

    The findings state that contractor C received the first rank, contractor B the second rank and contractor A the third rank, and finally the first rank contractor was approved by the people present in the project to start and implement executive activities.

    Keywords: project, Contractor, RATING, AHP, VIKOR
  • Meysam Kaviani *, Seyed Fakhreddin Fakhrhosseini Pages 91-101
    Purpose

    The purpose of this research is to introduce the function of duration criterion in the management of assets and liabilities and to analyze its impact on the performance of banks, and it refers to a process in which total assets and liabilities are simultaneously and integrated. They can be under control and management.

    Methodology

    It is an applied research method that is carried out using the results of basic research in order to improve and perfect the behaviors, methods, tools, devices, products, structures and patterns used by human societies, and its purpose is to develop practical knowledge in a specific field. Therefore, this research, while analyzing the overall balance sheet management, asset and debt management, which includes strategic planning and implementation and control processes has led to the development of knowledge through the impact of volume, composition, maturity, interest rate sensitivity, quality and liquidity on bank assets and liabilities.

    Findings

    The findings show that a proper assessment of a bank's ALM situation requires a correct understanding of the nature of assets and liabilities, customers, the economy and the competitive environment that governs that bank, and its duration criterion can be of great help. To asset and debt management as well as interest rate risk management in the banking system of our country it is also possible to realize its role in the performance of banks due to the importance of managing this sector.

    Originality/scientific added value:

     In line with this topic, the current research deals with the analytical approach to the management of assets and liabilities through the duration criterion and its effect on the performance of banks.

    Keywords: Duration, Asset, Debt, performance, Bank
  • Mohammad Sharifzadegan * Pages 102-113
    Purpose

    It seems necessary to create flexibility in methods, processes, products and organizational decision-making in order to respond in time to discrete and continuous environmental changes. In this research, it examines the management relationship on marketing performance with the mediating role of innovation in the organization and the moderating role of environmental disturbance in Khuzestan Steel Company. Turbulence and extreme market fluctuations in attracting customers and competitiveness highlights the role of creativity in creating new ideas in organizations.

    Methodology

    The statistical population of the research includes the managers of Khuzestan Steel Company in the number of 33 people who used the judgmental sampling method to collect data from a standard questionnaire and to test the hypotheses of the research using the structural equation method and pls software.

    Findings

    The results of the research show that managerial relationships have a positive and significant effect on organizational innovation, managerial relationships on marketing performance, and organizational innovation on marketing performance. Also, managerial relations through organizational innovation have affected marketing performance and environmental disturbance, the relationship between managerial relations and organizational innovations.

    Originality/Value:

     despite resource limitations, management relationships helped to improve marketing performance in the company by creating appropriate platforms in providing support systems in empowering material and human resources to create new ideas in the conditions of turbulent markets and customer diversity.

    Keywords: Marketing Performance, management relations, environmental disturbance, Organizational Innovation, Khuzestan Steel Company
  • Vahid Yadollahnejad, Jafar Gheidar-Kheljani *, Karim Atashgar Pages 114-133
    Purpose

    Evaluating the performance of employees is one of the most critical requirements for senior managers in organizations. One of the challenges in this regard is the assessment of the performance of staff personnel. Due to the nature of their activities, defining quantitative indicators alone cannot provide an acceptable evaluation. Therefore, this research focuses on presenting an applied fuzzy model for the evaluation of staff personnel.

    Methodology

    This study involves developing a hierarchical fuzzy performance evaluation system composed of both qualitative and quantitative indicators simultaneously. The indicators consist of 7 quantitative and 5 qualitative ones, identified and fuzzified with the input of 11 senior managers of the organization. Considering all indicators simultaneously in a system would require a very large number of fuzzy rules. Therefore, a step-by-step model with continuous and hierarchical fuzzy systems is used in this article, significantly reducing the number of rules. Finally, the developed model is implemented in Simulink, a Matlab tool, using the Mamdani method.

    Findings

    The results of the `evaluation of the developed model closely matched expectations with good accuracy, providing a suitable basis for employee assessments. The advantages of this model include its relatively good accuracy compared to traditional models, higher employee satisfaction, and reducing subjective assessments resulting from bias, relationships, etc. It also enables faster and simpler evaluations for supervisors and managers.

    Originality/Value:  

    The presented model is a practical approach that has been implemented in a real organization. It offers the possibility for other organizations to conduct employee evaluations by adjusting some indicators according to their activities, thereby adding value to the scientific field.

    Keywords: Fuzzy, Fuzzy inference system, Fuzzy Hierarchy, Performance Evaluation, Staff Performance Evaluation, Service-Oriented Organizations, Headquarters staff
  • Maryam Tahery *, Faeze Delghandi Pages 134-145
    Purpose

    In this article, considering the presence of internet and virtual space networks, the function of science classification and the place and application of flexonomy and taxonomy in contemporary libraries (digital library) have been investigated. In this abstract, the importance of science classification function in contemporary libraries is mentioned first. Science classification helps users find the information they need easily and efficiently by providing a logical and coherent structure for organizing information.

    Methodology

    The research of this article shows that although the needs of libraries in the contemporary era have exceeded the past, the role of science classification is still important and necessary. Science classification helps users find the information they need easily and efficiently by providing a logical and coherent structure for organizing information. Next, the role of flexonomy and taxonomy in contemporary libraries has been discussed. Flexonomy, using user-centered tags, allows users to organize information according to their needs and perspectives. Taxonomy also helps users understand information more deeply and accurately by providing a hierarchical structure for organizing information.

    Findings

    At the same time, flexonomy and taxonomy also play an important role in contemporary libraries as new methods of organizing knowledge. Flexonomy, using user-centered tags, allows users to organize information according to their needs and views. Taxonomy also helps users to understand information more deeply and accurately by providing a hierarchical structure for organizing information.

    Originality/Value: 

    The results of this article show that science classification, flexonomy and taxonomy are complementary to each other and they can be used simultaneously to help users find and share information suitable for their needs in contemporary libraries and it is better. In order to be more practical and to be able to easily use controlled vocabulary in natural language, ontology is also used, which makes the circle of coherence and classification of sciences more complete in this way.

    Keywords: classification of sciences, Flexonomy, Taxonomy, Contemporary libraries, Internet, Virtual space networks