فهرست مطالب

مجله جنگل ایران
سال پانزدهم شماره 3 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهران اسمعیلی، محسن جوانمیری پور*، وحید اعتماد، منوچهر نمیرانیان صفحات 259-276

    در شرایط خاص طبیعی اقلیمی و رویشگاهی و غیرطبیعی ناشی از تخریب انسان راش می تواند جست تولید کند و فرم شاخه زاد را پدید آورد. این پژوهش به مقایسه ویژگی های ساختاری توده های شاخه زاد و دانه زاد راش جنگل های هیرکانی در منطقه چتن شهرستان نوشهر می پردازد. برای تعیین موجودی، قطر برابرسینه همه درختان با آماربرداری صددرصد اندازه گیری شد. برای بررسی ساختار مکانی در دو توده قطعه نمونه های 5/0 هکتاری با روش فاصله- آزیموت استقرار یافتند و همه فاکتورهای مربوط برداشت شدند. موجودی خشک دارهای سرپا و افتاده در دو توده نیز اندازه گیری شد. براساس نتایج در توده شاخه زاد تعداد در هکتار درختان زنده و خشک راش به ترتیب 174 و 7/9 اصله در هکتار و حجم آنها به ترتیب 2/146 و 6/3 مترمکعب در هکتار بود. در توده دانه زاد تعداد پایه های زنده و خشک راش 145 و 11 اصله در هکتار را شامل می شد که حجم آنها به ترتیب 5/147 و 1/12 متر مکعب بود. 55 درصد از خشک دارهای سرپا در توده شاخه زاد و 35 درصد از خشک دارهای سرپا و 42 درصد افتاده در توده دانه زاد در درجه یک پوسیدگی قرار داشتند. تعداد جست در جست گروه راش چهار پایه است که سهم این جست گروه ها 17 درصد فراوانی کل جست گروه ها بود. جست گروه های شامل پنج جست و دو جست نیز 9/16 و 5/16 درصد فراوانی را شامل می شدند. شاخص های ساختار مکانی راش در توده شاخه زاد شامل تفکیک پیلو، تجمعی کلارک- ایوانز، شاخص آمیختگی، اختلاف قطر، ابعاد قطر و زاویه یکنواخت، به ترتیب نشان دهنده پیوستگی گونه ای، کپه ای، غالبیت شدید راش، اختلاف متوسط، کوچک بودن غالبیت ابعاد و توزیع کپه ای بود. در این پژوهش، استفاده های سنتی از جنگل بر ویژگی های ساختاری رویشگاه های راش اثرگذار بوده است. بنابراین پیشنهاد می شود که این توده ها و دیگر توده های مشابه به منزله ذخیره گاه جنگلی حفاظت شوند تا سوق یافتن این توده ها به سوی حالت مطلوب تر و پایداری سیمای سرزمین در این مناطق تضمین شود.

    کلیدواژگان: تراکم، چتن، خشک دار، راش، ساختار مکانی، موجودی حجمی
  • بیت الله محمودی*، سامره درخشان هوره صفحات 277-291

    این پژوهش با هدف سنجش دیدگاه و تلقی جوامع جنگل نشین درباره اجرای طرح مدیریت منابع جنگلی زاگرس، طراحی و اجرا شد. 82 خانوار از جوامع محلی ساکن در منطقه بازفت استان چهارمحال و بختیاری که به طور مستقیم با طرح مدیریت منابع جنگلی در ارتباط بودند انتخاب شدند و ارزیابی معیارها و شاخص های پایش طرح از راه پیمایش میدانی و مصاحبه با سرپرستان خانوارها صورت گرفت. نظر جوامع محلی درباره 24 شاخص و 3 معیار اجتماعی- مشارکتی، اقتصادی- معیشتی و مدیریت جنگل، بررسی و اولویت بندی شد. نتایج نشان داد که از بین شاخص های ارزیابی شده، رضایت مردم از اجرای طرح، پاسخگویی طرح به نیازهای جوامع محلی و ارتقای درآمد خانوار پس از اجرای طرح در کمترین اولویت مطلوبیت قرار دارند. معیارهای مدیریت جنگل، اقتصادی- معیشتی و اجتماعی- مشارکتی به ترتیب اولویت مطلوبیت اول تا سوم را به خود اختصاص دادند. این موضوع موید این است که تاثیر اجرای طرح مدیریت منابع جنگلی بر شاخص های اجتماعی و به خصوص اقتصادی بسیار کمتر از شاخص های مدیریت جنگل بوده است. در واقع از منظر جوامع محلی پیامدهای اقتصادی و اجتماعی طرح هم سنگ اثرهای جنگل شناختی آن نبوده است که همین امر به طور مسلم سودمندی تاثیر طرح بر شاخص های مدیریت جنگل را از بین برده است. نتیجه پژوهش روشن می سازد که در تهیه طرح های جنگلداری و مدیریت جنگل، باید به چگونگی تعریف و اثرگذاری شاخص های اجتماعی و اقتصادی توجه ویژه ای داشت. چراکه این شاخص ها همه ابعاد مدیریتی در جنگل را تحت تاثیر خود قرار خواهند داد و عملا اقدامات حفاظتی، احیایی و شیوه های بهینه بهره برداری را به حاشیه می برند و نتیجه سال ها هزینه و سرمایه گذاری از بین خواهد رفت.

    کلیدواژگان: اثرهای اجتماعی، اولویت بندی شاخص، خانوار جنگلی، طرح جنگلداری
  • مهدی سعیدی، سید محمد حجتی*، اصغر فلاح صفحات 293-311

    تغییرپذیری خصوصیات خاک با گذشت زمان در توده های جنگلکاری به منظور تعیین محدوده سنی بهینه برای اهداف مختلف مدیریتی از جمله موضوعات پژوهشی است که در ایران کمتر به آن توجه شده است. در این پژوهش تغییرات ذخیره کربن خاک برحسب سن در توده های جنگلکاری شده افرا پلت در جنگل های نکا- ظالمرود بررسی شد. سه سن توده 20-10، 30-20 و 40-30 سال در منطقه انتخاب و برای آماربرداری از قطعات نمونه 20×20 متر با استفاده از روش منظم- تصادفی با ابعاد شبکه 50×50 متر استفاده شد. سپس پنج نمونه خاک (در مرکز و چهارگوش قطعه نمونه) از خاک سطحی (15-0 سانتی متری) با استفاده از استوانه فلزی در سه قطعه نمونه در هر طبقه سنی برداشت شد. نتایج نشان داد که از بین مشخصه های فیزیکی بیشترین مقدار رطوبت خاک (33/37 درصد) متعلق به سن توده 40-30 ساله و بیشترین مقدار جرم مخصوص ظاهری (17/2 گرم بر سانتی متر مکعب) متعلق به سن توده 20-10 ساله است. بررسی ویژگی های شیمیایی خاک نشان داد که به جز واکنش خاک و هدایت الکتریکی، بقیه مشخصه ها تحت تاثیر سن توده ها اختلاف معنی داری دارند. بیشترین فسفر قابل جذب، نیتروژن کل و کربن آلی به ترتیب با 81/7 میلی گرم بر کیلوگرم، 35/0 و 1/6 درصد در توده 40-30 ساله و بیشترین پتاسیم قابل جذب با 91/638 میلی گرم بر کیلوگرم در توده 20-10 ساله مشاهده شد. نتایج بررسی ترسیب کربن نشان داد که توده 40-30 ساله با 89/305 تن در هکتار کربن ترسیب شده بیشترین توانایی را دارد. بنابراین می توان نتایج این پژوهش مبنی بر سن بهینه ذخیره کربن (40-30 سال) برای جنگلکاری افراپلت را برای اهداف مدیریتی مختلف معرفی کرد.

    کلیدواژگان: جنگلکاری، خاک جنگل، سن خاک، فیزیک و شیمیایی خاک
  • مجتبی ایمانی راستابی، حمید جلیلوند*، اصغر فلاح، بهزاد شاهین صفحات 313-327

    انجیلی گونه بومی و مختص جنگل های هیرکانی است که از غرب تا شرق جنگل های شمال ایران پراکنش دارد. در این پژوهش، تنوع ژنتیکی انجیلی با استفاده از اطلاعات مولکولی جمعیت های جمع آوری شده از استان های گیلان (سه رویشگاه)، مازندران (چهار رویشگاه) و گلستان (سه رویشگاه) بررسی شد. با کمک نشانگر AFLP، 826 باند به دست آمد که بیش از 90 درصد آنها چند شکل بودند و میانگین محتوای اطلاعات چندشکل (PIC) و شاخص نشانگر (MI) به ترتیب 24/0 و 4/22 محاسبه شد. تجزیه وتحلیل خوشه ای برمبنای ضریب تشابه جاکارد و الگوریتم UPGMA نشان داد که تنوع گسترده ای در نمونه های جمع آوری شده وجود دارد، به طوری که براساس ضریب تشابه جاکارد، دامنه تشابه ژنتیکی از 26/0 تا 44/0 متغیر بود. نتایج تجزیه واریانس مولکولی (AMOVA) نشان داد که 21 درصد از تنوع ژنتیکی کل در جمعیت های انجیلی ناشی از تنوع ژنتیکی بین جمعیت های سه استان گلستان، مازندران و گیلان است و تنوع ژنتیکی درون جمعیت های رویشگاه ها، 79 درصد به دست آمد. می توان نتیجه گیری کرد که براساس تنوع اطلاعات مولکولی تنوع بین جمعیت های انجیلی به مراتب از تنوع درون جمعیتی آن کمتر است. به نظر می رسد که تنوع موجود بین جمعیت های انجیلی بیشتر متاثر از محیط باشد تا ژنتیک. البته برای نتیجه گیری دقیق تر پیشنهاد می شود که اکوتون های مختلف جمعیت انجیلی نیز با نشانگرهای مولکولی بررسی شوند.

    کلیدواژگان: چندشکلی، حفاظت ژنتیکی، ژنتیک جنگل، نشانگر مولکولی، AFLP
  • مریم پورعظیمی*، شعبان شتایی جویباری، جهانگیر محمدی، حسین آقابابائی صفحات 329-343

    در این پژوهش، قابلیت داده های راداری تک قطبشی ماهواره TanDEM-X در برآورد ارتفاع تاج پوشش جنگل های هیرکانی بررسی شد. دو رویکرد تداخل سنجی تفاضلی با به کارگیری مدل رقومی زمین حاصل از داده های لیدار هوابرد و مدل Sinc حاصل ساده سازی مدل پراکنش حجمی نامنظم روی سطح Random Volume over Ground (RVoG) مقایسه شد. منطقه پژوهش در بخشی از طرح جنگلداری دکتر بهرام نیای گرگان (شصت کلاته) واقع شده است. آمار زمینی 308 قطعه نمونه دایره ای به مساحت 1/0 هکتار برای ارزیابی دقت رویکردهای استفاده شده در برآورد ارتفاع تاج پوشش به کار گرفته شد. به این منظور میانگین ارتفاع لوری در محل قطعات نمونه محاسبه شد. دامنه همدوسی برای برآورد ارتفاع تاج پوشش با استفاده از مدل Sinc به کار برده شد و با حذف اثر توپوگرافی از فاز رفع ابهام شده که با فاز حاصل از زمین در مناطق باز تطبیق یافته بود، ارتفاع تاج پوشش به روش تداخل سنجی تفاضلی به دست آمد. پس از تصحیح هندسی تصاویر، میانگین ارتفاع تاج پوشش برآوردی در محل قطعات نمونه استخراج شد. نتایج ارزیابی مستقیم ارتفاع تاج پوشش برآوردی نسبت به واقعیت زمینی نشان داد که رویکرد تداخل سنجی تفاضلی نسبت به مدل Sinc با مقادیر مجذور میانگین مربعات خطای مطلق RMSE و نسبی rRMSE به ترتیب 86/2 متر و 28/12 درصد و ضریب تبیین 33/0 از دقت بیشتری برخوردار است. این درحالی است که نتایج قابل مقایسه ای با استفاده از مدل Sinc به دست آمد (m41/3 RMSE = و 64/14% rRMSE =). به طور کلی تحقیق حاضر پتانسیل نسبی داده های با طول موج کوتاه TanDEM-X و مدل های مبتنی بر همدوسی را به منظور برآورد ارتفاع تاج پوشش جنگل های هیرکانی در سطح وسیع نشان می دهد، اگرچه تنها 15 درصد از تغییرات میانگین ارتفاع لوری به وسیله مدل Sinc بیان شد. از این رو پژوهش های بیشتری برای درک عوامل تاثیرگذار بر صحت نتایج از جمله نوع گونه، شیب و مشخصه های برداشت تصویر ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: ارتفاع لوری، تداخل سنجی، مدل RVoG، مدل Sinc، همدوسی
  • علیرضا قمی معتضه، رامین نقدی*، ادریس تقوای سلیمی، عبدالله امین آکای صفحات 345-360

    جاده های جنگلی یکی از منابع تولید رسوب در حوضه های آبخیز کوهستانی محسوب می شوند که پیش بینی مقدار رسوبات حاصل از آنها اهمیت زیادی در فرایندهای مدیریتی دارد. یکی از کارامدترین مدل های تخمین مقدار رسوبات حاصل از جاده های جنگلی، مدل فرسایش سطحی واشینگتن است که در جنگل های ایالات متحده تولید و برای استفاده به کل جهان عرضه شد؛ اما محدودیت اصلی آن استفاده نکردن از داده های مربوط به دامنه خاکریزی است. از این رو با توجه به ویژگی های خاص جنگل های شمال ایران از جمله شیب زیاد دامنه ها و نوع گونه های درختی و درختچه ای، این عامل به عنوان فاکتور احتمالی در تغییر نتایج مدل بررسی شد. این پژوهش در سری سه طرح جنگلداری چلوند واقع در حوزه یک جنگل های شمال ایران انجام گرفت. طول کل جاده های بررسی شده 5/5 کیلومتر بود که به 48 قطعه نمونه با ویژگی های همگن تقسیم و اطلاعات لازم برای اجرای مدل در آنها برداشت شد. نتایج مدل، مقدار تخمینی رسوبات حاصل از سطح جاده و دامنه خاکبرداری را 786/94 تن در کیلومتر بر سال برآورد کرد. سپس اطلاعات مربوط به دامنه خاکریزی نیز وارد و مدل دوباره اجرا شد. مقدار رسوبات حاصل از دامنه خاکریزی 4/3 تن بر کیلومتر در سال پیش بینی شد. مقایسه نتایج مدل در حضور و نبود اطلاعات دامنه خاکریزی با استفاده از آزمون تی نشان داد که تفاوت مشاهده شده بین نتایج حاصل معنی دار نیست. از این رو می توان نتیجه گرفت که اضافه کردن ویژگی های مربوط به دامنه خاکریزی نمی تواند تاثیر معنی داری در تغییر نتایج نهایی حاصل از مدل در منطقه پژوهش داشته باشد.

    کلیدواژگان: جاده جنگلی، رسوب، فرسایش، مدل های پیش بینی
  • ایمان ظفریان ریگکی، علی سلطانی، علی جعفری* صفحات 361-376
    مقدمه

    جنگل های بلوط زاگرس به طور مستم در معرض تنش های انسان ساز قرار دارند، چنانکه نه تنها وسعت آنها در حال کاهش است، بلکه ساختار کیفی توده ها نیز کاهش می یابد. مدل ها براساس اطلاعات میدانی می توانند تغییر شاخص های ساختار جنگل بر اثر عوامل تنش زا را قبل از کاهش وسعت جنگل پیش بینی کنند. این تحقیق به اثر برخی از عوامل اصلی تنش زای انسانی بر شاخص های اصلی جنگل های زاگرس مرکزی می پردازد.

    مواد و روش ها

    شاخص های ساختاری توده های جنگلی تحت پنج کاربری ارضی در 78 قطعه نمونه و 11 توده جنگلی در گستره ای به وسعت حدود 24 هزار هکتار از دهستان مشایخ در زاگرس مرکزی توسط پیمایش زمینی اندازه گیری شدند. اندازه گیری در هر توده، بسته به مساحت در شش تا نه قطعه نمونه یک هکتاری به صورت سیستماتیک تصادفی با فاصله یکسان انجام گرفت. همچنین از ریز قطعات نمونه یک متر مربعی برای نمونه برداری از پوشش غیر درختی استفاده شد. آنالیز واریانس یکطرفه برای تعیین شاخص های تفکیک کننده و مدل خطی عمومی برای تحلیل اثر تنش های انسان ساز بر جنگل به کار گرفته شد.

    نتایج

    به جز شاخص تراکم درختان بلوط، بقیه مشخصه های ساختاری در بین توده ها متفاوت بودند. این تحقیق نتوانست تفاوتی در درصد پوشش، تعداد اشکوب و تعداد گونه های درختی و غیردرختی در بین سطوح تنش (حفاظت و تخریب) بیابد. با افزایش سطح زراعت زیراشکوب و با نزدیک شدن به روستا از متوسط تعداد جست در هر جست گروه کاسته و بر قطر متوسط درختان افزوده شد که نشانه حذف درختان جوان توسط زارعان بود. سطوح متفاوت چرا و نزدیکی به جاده، تفاوتی در شاخص های ساختاری جنگل ایجاد نکرد. اعمال برنامه های حفاظتی در دو توده جنگلی کاوند و دوتو، تنها سبب افزایش متوسط ارتفاع درختان شد و بهبود ساختاری دیگری به وجود نیاورد.

    نتیجه گیری

    اثر تنش های انسان ساز بر ساختار جنگل های شاخه زاد قبل از آنکه سبب کاهش وسعت یا تراکم درختان شود، در قطر درختان و تعداد جست در هر جست گروه نمود می یابد. همچنین حفاظت توده های جنگلی به مدت دو دهه به افزایش متوسط ارتفاع درختان می انجامد.

    کلیدواژگان: چرای دام، زراعت زیراشکوب، فاصله از جاده، فاصله از روستا، متوسط تعداد جست
  • پروانه سبحانی، افشین دانه کار* صفحات 377-392
    مقدمه

    کنترل و مدیریت اثرهای گردشگران از طریق برآورد ظرفیت برد گردشگری، اقدامی موثر در زمینه حفظ ارزش های مناطق تفرجی و توسعه طبیعت گردی پایدار در این مناطق است. بر این اساس در پژوهش حاضر با هدف اتخاذ تصمیم های مدیریتی برای کنترل تعداد گردشگران و کاهش اثرهای تهدیدکننده آنها بر جنگل های مانگرو خمیر و قشم، ظرفیت برد گردشگری طبیعت برآورد شد.

    مواد و روش ها

    با در نظر گرفتن شرایط محدوده پژوهش و محدودیت های زیستی منطقه، ظرفیت برد مطابق با چارچوب دستورالعمل ذکرشده (2003) IUCN در سه سطح فیزیکی، واقعی و موثر برآورد شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که ظرفیت برد فیزیکی سالانه 29,088,095 نفر گردشگر است. ظرفیت برد واقعی نیز با توجه به محدودیت های اقلیمی و ممکن نبودن فعالیت های گردشگری در هفت ماه از سال 12,217,000 نفر برآورد شد که گردشگران در ماه هایی با شرایط اقلیمی مطلوب (شامل ماه های آذر، دی، بهمن، اسفند و فروردین) می توانند از این منطقه بازدید کنند یا در آن به فعالیت های تفرجی سازگار بپردازند. در نهایت ظرفیت برد موثر در جنگل های مانگرو خمیر و قشم با توجه به وسعت و تعداد محیط بانان لازم برای مدیریت و کنترل منطقه 1,710,380 نفر در سال است.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج، مدیران و تصمیم گیران می توانند با کنترل تعداد گردشگران، برای حفاظت و توسعه طبیعت گردی پایدار در این منطقه اقدام کنند، به طوری که ضمن بهره برداری از قابلیت های گردشگری آن، حداقل تخریب و آسیب به این ذخایر ارزشمند طبیعی وارد شود.

    کلیدواژگان: جنگل های مانگرو خمیر و قشم، ظرفیت برد فیزیکی، ظرفیت برد موثر، ظرفیت برد واقعی، گردشگری طبیعت
|
  • M. Esmaeili, M .Javanmiri Pour *, V. Etemad, M. Namiranian Pages 259-276

    The beech tree has the ability to produce shoots and form a coppice stands under specific natural climatic and environmental conditions or under unusual circumstances caused by human interference. The current research aims to compare the structural characteristics of coppice and standard stands of beech in the Hyrcanian forests in the Chetan area in Nowshahr. The diameter at breast height of all trees was measured using the full calipering method to determine the stocking volume. Half-hectare sample plots were established using the distance-azimuth method to study the spatial structure. The standing and log stocking volumes were also determined. According to the results, the number of live and dead trees in the coppice stand was 174 and 9.7 per hectare, respectively, and their volume was 146.2 and 3.6 m³/ha, respectively. In the standard stand, the number of live and dead beech individuals was 145 and 11 per hectare, respectively, while their volume was 147.5 and 12.1 m³/ha, respectively. About 55% of the standing dead trees in the coppice stand and 35% of the standing dead trees and 42% of the fallen dead trees in the standard stand were primarily in the first decay degree. The highest number of individuals in a beech coppice group included four, which is 17%. Groups of five individuals and two individuals also accounted for 16.9% and 16.5%, respectively. Spatial structure indices of beech coppice, including the Pielou segregation, Clark and Evans, Mingling, DBH differentiation, DBH dominance, and uniform angle, indicate species continuity, clustering, severe dominance of beech species, moderate differences, small size dominance, and clump distribution, respectively. Traditional uses of forests have influenced the structural characteristics of beech stands. Therefore, it is suggested that these and other similar stands be protected as a forest reserve to ensure the development of these habitats towards a more favorable state and the stability of the landscape in these areas.

    Keywords: Chetan, Density, Dead tree, Beech, spatial structure, Stock
  • B .Mahmoudi *, S .Derakhshan Houreh Pages 277-291

    This research was designed and implemented with the aim of gauging the perceptions and views of forest-dwelling communities regarding the implementation of the Zagros Forest Resources Management Plan. Field surveys and interviews were conducted with heads of 82 households from local communities in the Bazoft region of Chaharmahal and Bakhtiari province, who were directly involved with the forest resources management plan. The study examined and prioritized the opinions of local communities on 24 indicators and three criteria: social-participatory, economic-livelihood, and forest management. The results revealed that among the evaluated indicators, people's satisfaction with the plan's implementation, the plan's responsiveness to the needs of local communities, and the improvement of household income after the plan's implementation were the least desirable. The criteria of forest management, economic-livelihood, and social-participation were prioritized from first to third, respectively. This confirms that the impact of the forest resources management plan on social and especially economic indicators was much less than on the forest management indicators. In fact, from the perspective of local communities, the economic and social outcomes of the plan have not been on par with its forestry effects. This has undoubtedly undermined the plan's effectiveness on forest management indicators. The study's findings underscore the need for special attention to the definition and effectiveness of socioeconomic indicators in the preparation of forestry and forest management plans. These indicators will influence all aspects of management in the forest and could potentially marginalize conservation, revitalization, and optimal utilization methods, leading to the loss of years of cost and investment.

    Keywords: Indicator prioritization, Social Effects, forest household, Forest plan
  • M .Saeidi, S.M. Hojjati *, A .Fallah Pages 293-311

    The study of soil property variability over time in forest stands to determine the optimal age range for various management purposes is a research topic that has received limited attention in Iran. This research aimed to investigate the changes in soil carbon storage according to age in reforested stands of Acer velutinum in the Neka-Zalemroud forests. Three age groups were selected: 10-20, 20-30, and 30-40 years. Statistical analysis was conducted using 20 × 20 m sample plots and a systematic-random method with 50 × 50 m grid dimensions. Five soil samples (in the center and square of the sample plot) were taken from the surface soil (0-15 cm) in each age class studied. The results showed that among the physical characteristics, the highest soil moisture (37.33%) was found in the 30-40 year age group, and the highest bulk density  (2.17 grams per cubic centimeter) was found in the 10-20 year age group. Upon examining the chemical characteristics of the soil, it was found that apart from acidity and electrical conductivity, the rest of the characteristics had significant differences influenced by the age of the stand. The highest amounts of absorbable phosphorus (7.81 mg/kg), total nitrogen (0.35%), and organic carbon (6.1%) were found in the 30-40 year old stand, and the highest amount of absorbable potassium (638.91 mg/kg) was found in the 10-20 year old stand. The carbon sequestration study showed that the 30-40-year-old stand had the greatest ability among the stands, with 305.89 tons of carbon sequestered per hectare. Therefore, based on the optimal age of carbon storage (30-40 years) for reforested Acer velutinum, the results of this research can be prescribed for different management purposes.

    Keywords: reforested, Forest soil, soil age, soil physiochemistry
  • M. Imani Rastabi, H. Jalilvand *, A. Fallah, B. Shahin Kaleybar Pages 313-327

    Parrotia persica, a native species of the Hyrcanian forests, is distributed from the west to the east of the forests of northern Iran. This study investigated the genetic diversity of Parrotia persica using molecular information from populations collected from three habitats in Gilan, four habitats in Mazandaran, and three habitats in Golestan. Using the Amplified Fragment Length Polymorphism (AFLP) marker, 826 bands were obtained, with more than 90% of the bands being polymorphic. The mean content of polymorphic information (PIC) and marker index (MI) were calculated to be 0.24 and 22.4, respectively. Cluster analysis based on the Jaccard similarity coefficient and Unweighted Pair Group Method with Arithmetic Mean (UPGMA) algorithm revealed a wide variety in the collected samples. Based on the Jaccard similarity coefficient, the range of genetic similarity varied from 0.26 to 0.44. The results of the molecular analysis of variance (AMOVA) showed that 21% of the total genetic diversity in Parrotia persica populations was due to genetic diversity between the populations of the three provinces of Golestan, Mazandaran, and Guilan. Genetic diversity within the populations of the habitats accounted for 79%. It can be concluded that there is no difference between the populations based on the diversity of molecular information, but there is diversity within the populations. The diversity among the evangelical populations seems to be more influenced by the environment than genetically. However, for a more accurate conclusion, it is suggested that different ecotones of the population be examined with molecular markers.

    Keywords: Polymorphism, Genetic protection, forest genetic, Molecular marker, AFLP
  • M .Poorazimy *, Sh .Shataee Jouibary, J. Mohammadi, H .Aghababaei Pages 329-343

    In this study, the capability of single-polarized TanDEM-X data was assessed for estimating the Hyrcanian forest height. Two approaches of Sinc interferometric coherence model based on Random Volume over Ground (RVoG) and differential interferometry utilizing airborne LiDAR-derived DTM were compared. The study was conducted in part of Dr. Bahram Nia’s forest management plan (Shast-Kalateh). 308 circular sample plots with an area of 0.1 ha were used in evaluating the accuracy of predicted forest height using two different approaches. For this reason, Lorey’s mean tree height weighted by basal area was calculated. The interferometric coherency was involved in the Sinc function for inverting forest height. We also removed topography from the SAR phase calibrated with LiDAR-derived DTM on open areas for estimating forest height based on differential interferometry. After terrain correction, the average predicted canopy height was extracted for each plot. Our results showed higher accuracy of differential interferometry than the Sinc model in forest height estimation when compared with ground reference data (RMSE=2.86 m and rRMSE=12.28%). Although, the accuracy of estimated forest height by the Sinc model was comparable with RMSE=3.41 m and rRMSE=14.46%. We found TanDEM-X data and coherence-based models a relatively promising approach in the Hyrcanian forest even though only 15% of Lorey’s men height change was explained by the Sinc model. Hence, further studies are needed to figure out the effects of species, slope, and image aquisition features on the results.

    Keywords: : Lorey’s height, Interferometry, RVoG model, Sinc model. Coherency
  • A .Ghomi Motazeh, R. Naghdi *, E .Taghvaye Salimi, A.E. Akay Pages 345-360

    Forest roads are recognized as one of the primary sources of sediment production in mountainous watersheds. Predicting the amount of sediment they produce is crucial for effective management. The WARSEM model, developed in the forests of the United States and used globally, is one of the most efficient models for estimating sediment from forest roads. However, a significant limitation of this model is the lack of fillslope data. Given the unique characteristics of the northern forests of Iran, such as steep slopes, this study investigated the potential impact of this factor on the model's results. The study was conducted in the third district of the Chelavand forestry project, located in the natural resources area of Astara city in Northwestern Iran. The total length of the roads studied was 5.5 km, divided into 48 samples with homogeneous characteristics. Essential information was collected for the implementation of the model. The model estimated the amount of road and cutslope sediment to be 94.786 tons per kilometer per year. After incorporating information about the fillslope area, the model was run again. The predicted amount of sediment from the fillslope area was 3.4 tons/km per year. A t-test analysis revealed that the observed difference between the results was not significant. Therefore, it can be concluded that adding features related to the fillslope area does not significantly affect the final results of the model in the study area.

    Keywords: Forest Road, Erosion, Predictive Models, Sedimentation
  • I .Zafarian Rigaki, A. Soltani, A.Jafari * Pages 361-376
    Introduction

    Oak forests in the Zagros region are under continuous anthropogenic disturbances, leading to a decline in their extent and deterioration in the qualitative structure of the stands. Field-based models can predict shifts in forest structure indices due to disturbance long before forest cover is depleted. This study examines the effects of anthropogenic land uses on key structure indices of oak forests in the Central Zagros.

    Materials and Methods

    Forest stand structure indices in five land uses were measured by field survey on 78 sample plots in 11 forests over an area of about 24,000 ha in the rural area of Mashayekh, Central Zagros. Depending on the area, six to nine systematically randomly designated one-hectare plots were measured at the same distance in each forest. In addition, one-meter square plots were sampled for non-tree cover. One-way ANOVA and General Linear Models were used to determine discriminant indices and analyze the effects of anthropogenic disturbance, respectively.

    Results

    Except for oak density, structural indices differed significantly among the studied stands. This study did not find any differences in cover, number of trees, and non-tree species under different levels of disturbance (protection and destruction). The average number of shoots per stool decreased with increasing understory cultivation and proximity to villages, while the average diameter of shoots increased, indicating that farmers were removing young trees and shoots. Different levels of grazing and distance from the road had no effect on the structural index of the forest. The implementation of the conservation program in two forests in Kavand and Doto led only to an increase in the average height of trees and not to any other structural improvement.

    Conclusion

    Long before causing a reduction in forest area or a decrease in tree density, the effects of anthropogenic disturbance on the structure of coppiced woodlands were manifested in the diameter of trees and the number of shoots-per-stool. In addition, the decadal protection of the forest stands led to an increase in the average height of the trees. This suggests that the impact of anthropogenic disturbance on forest structure precedes the depletion of forest cover. Therefore, it is necessary to consider these early indicators in forest management plans.

    Keywords: Grazing, Understory cultivation, village proximity, road proximity, number of shoots-per-stool
  • P .Sobhani, A .Danehkar * Pages 377-392
    Introduction

    The control and management of tourist impacts through the estimation of tourism carrying capacity is an effective strategy for preserving the values of recreational areas and promoting sustainable nature tourism development. This study aims to cquire management decisions to control tourist numbers and mitigate their threatening impacts on the mangrove forests of the Khamir and Qeshm area by estimating the nature tourism carrying capacity.

    Materials and Methods

    Given the conditions of the study area and its biological limitations, the carrying capacity was estimated in accordance with the framework of the IUCN guidelines (2003), across three levels: physical, real, and effective.

    Findings

    The results showed that the annual physical carrying capacity is equivalent to 29,088,095 tourists. Considering the climatic limitations and the impossibility of tourism activities in 7 months of the year, the actual carrying capacity was estimated to be 12,217,000 people. Tourists can visit this area or engage in compatible recreational activities during months with favorable climatic conditions (including December, January, February, March, and April). Finally, the effective carrying capacity in the mangrove forests of Khamir and Qeshm, based on the area size and the number of environmental guardians required to manage and control this area, is equal to 1,710,380 people per year.

    Conclusions

    According to the results, managers and decision-makers can protect and promote sustainable nature tourism development in this area by controlling the number of tourists. This ensures that while its tourism capabilities are being exploited, minimal destruction and damage are caused to these valuable natural reserves.

    Keywords: nature tourism, Physical Carrying Capacity, Real Carrying Capacity, Effective carrying capacity, Khamir, Qeshm mangrove forests