فهرست مطالب

مجله طب جنوب
سال بیست و ششم شماره 3 (امرداد - شهریور 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حانیه بخشی، مینا صوفی زمرد*، مسعود سلیمانی صفحات 134-154
    زمینه

    با ظهور ویروس-2  SARS COV شاهد مرگ ومیر و آسیب های متعدد بودیم؛ باتوجه به احتمال بروز سویه های جدید، نیاز به بهبود رویکردهای درمانی وجود داد. گزارش هایی از سلول های بنیادی مزانشیمی انسانی جفت (p-MSCs) به عنوان یک رویکرد درمانی وجود دارد. در این مطالعه اثرات درمانی این سلول ها را در بیماران مبتلا 19-COVID بررسی کردیم.

    مواد و روش ها

    9 بیمار مبتلا به 19-COVID شدید و بحرانی با وضعیت التهابی شدید و بستری در بخش ICU کاندید سلول درمانی شدند. برای هر فرد 3 دوز تزریق داخل وریدی 106×1 (سلول/کیلوگرم) p-MSC صورت گرفت. تظاهرات بالینی بیماران و بروز عوارض احتمالی اولیه، سطح پارامترهای خونی و التهابی و ضدالتهابی قبل و بعد از سلول درمانی بررسی شد.

    یافته ها

    تمام بیماران تحت درمان تزریق P-MSCs را تحمل کردند و عارضه جانبی حاد مرتبط با درمان مشاهده نشد. سطح 2FiO/ 2PaO بیماران پس از سلول درمانی افزایش قابل توجهی داشت. نتایج تحلیل سطح پارامترهای خونی، التهابی و ضدالتهابی بیماران قبل و بعد از سلول درمانی، کاهش معنادار در سطح RBC و CRP، D-dimer، IL-6، TNF-α و افزایش پلاکت و 10-IL را نشان داد. تغییرات WBC، لنفوسیت، نوتروفیل، مونوسیت، Hb و PT و پارامترهای بیوشیمیایی سرم و انعقادی فیبرینوژن و همچنین PH، 2PCO، 2Po، 3 HCOو 2sat O (درصد) از نظر آماری معنادار نبود.

    نتیجه گیری

    بر پایه نتایج، سه دوز تزریق داخل وریدی P-MSCs در بیماران 19-COVID شدید و حاد، سبب بهبود وضعیت التهابی و علایم بالینی شد و تاثیر قابل توجه و معناداری در سطح پارامترهای التهابی و خونی RBC و پلاکت بیماران داشت.

    کلیدواژگان: COVID -19، SARS-CoV-2، سلول درمانی، سلول های بنیادی مزانشیمی، P-MSCs، سلول بنیادی مزانشیمی جفت
  • سعید ملک زاده، سارا غفاریان* صفحات 155-166

    زمینه سیستم ترمیم بعد از همانند سازی (MMR) سیستمی حفاظت شده با نقش کلیدی در پایداری ژنتیکی و صحت همانندسازی است. ژن MLH1 یکی از 4 جز اصلی کمپلکس MMR است. این مطالعه با هدف بررسی همراهی چندشکلی (rs63749795 C>T) MLH1  با استعداد ابتلا به سرطان پستان در جمعیت زنان شمال غرب ایران انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مورد- شاهدی، بر روی 100 زن مبتلا به سرطان و 100 کنترل سالم بدون سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان انجام شد. همراهی چندشکلی تک نوکلیوتیدی MLH1 (rs63749795 C>T) با تکنیک Tetra ARMS-PCR بررسی و نتایج حاصل با استفاده از نرم افزار SPSS ویرایش 24 تجزیه شد. همراه چندشکلی تک نوکلیوتیدی با علایم بالینی بیماران بررسی شد.

    یافته ها

    ژنوتیپ CC در جمعیت بیمار و کنترل مشاهده نشد. فراوانی ژنوتیپ های TC و TT در بیماران به ترتیب 40 و 60 درصد و فراوانی آن ها در افراد سالم مورد مطالعه به ترتیب 41/84  و 58/16 درصد بود. فراوانی آلل های C و T در بیماران به ترتیب 20 و 80 درصد و در جمعیت کنترل به ترتیب 20/91 و 79/09 درصد بود. تجزیه های آماری نشان دهنده عدم همراهی توزیع ژنوتیپی و آللی با سرطان پستان بود. نتایج حاصل نشان دهنده عدم همراهی ویژگی های بالینی مورد مطالعه با سرطان پستان بود. 

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش نشان داد ارتباط معنی داری بین توزیع ژنوتیپی و آللی چندشکلی rs63749795 C>T ژن MLH1 با افزایش خطر ابتلا به سرطان پستان و همچنین ویژگی های بالینی مورد مطالعه بیماران در شمال غرب ایران وجود ندارد.

    کلیدواژگان: چندشکلی تک نوکلوتیدی، سرطان پستان، ژن MLH1، Tetra ARMS-PCR
  • صهبا اسلامی نژاد، محمودرضا حجتی، فرهاد مرادی* صفحات 167-177
    زمینه

    یکی از مسایل مهم بهداشت، زخم ها می باشند به خصوص زمانی که آلوده به میکروب های عغونی می شوند. امروزه یکی از راه حل های موثر برای ترمیم زخم، طراحی نانوالیاف با خواص ضد باکتریایی است. 

    مواد و روش ها

    در این تحقیق، از روش الکتروریسی، نانو کامپوزیت پلی اتیلن اکساید/ مس/ پپتید در نسبت (98/1/1) طراحی و سپس ویژگی های نانو کامپوزیت توسط آنالیز میکروسکوپ الکترونی SEM، تست آنالیز کشش و آنالیز گرماسنجی افتراقی (DSC) بررسی شد. هچنین خواص ضدباکتریایی نانوالیاف تهیه شده در برایر سویه های استاندارد استافیلوکوکوس اوریوس و اشرشیا کلی و اثرات آنتی اکسیدانی ترکیب مذکور ارزیابی شد.

    یافته ها

    نتایج SEM نشان داد که نانوذرات مس و پپتید به خوبی رو سطح پلیمر پخش شده اند و با توجه به ارزیابی تست کشش، این نمونه دارای کشش نسبتا بالایی می باشد. همچنین نانوکامپوزیت طراحی شده در آنالیز DSC دارای مقاومت در برابر گرما بوده و همچنین دارای اثرات آنتی باکتریال بر علیه سویه های میکروبی استاندارد و خواص آنتی اکسیدانی نیز می باشد. 

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که از نانوالیاف طراحی شده می توان به عنوان یک ترکیب کاندید با خاصیت ضدمیکروبی و آنتی اکسیدانی در صنایع بهداشتی و درمانی برای تولید زخم پوش ها استفاده کرد.

    کلیدواژگان: الکتروریسی، پپتید، پلی اتیلن اکساید، نانوالیاف، مس
  • آیدا لطفی، جواد حامدی، مجید طاعتی مقدم، فرامرز مسجدیان جزی* صفحات 178-188
    زمینه

    لیستریا مونوسیتوژنز از طریق غذاهای آماده منجر به لیستریوز در انسان می شود. افراد مسن، بیماران دچار نقص ایمنی، زنان باردار و نوزادان در معرض بالاترین خطر ابتلا به این عفونت هستند. برای شناسایی باکتری های پروبیوتیک دارای فعالیت بازدارندگی در برابر لیستریا مونوسیتوژنز، ما به بررسی اثر مهاری لاکتوکوکوس لاکتیس در برابر رشد و تهاجم لیستریا مونوسیتوژنز پرداختیم.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه، از سویه لیستریا مونوسیتوژنز ATCC7644 و سویه پروبیوتیک لاکتوکوکوس لاکتیس PTCC1336 استفاده شد. بررسی اثرات مهاری لاکتوکوکوس لاکتیس بر رشد پاتوژن لیستریا مونوسیتوژنز از روش ایجاد چاهک در آگار و برای بررسی اثر مهاری روی تهاجم این باکتری از کشت همزمان آن با سلول های انتروسیت انسانی Caco-2 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد لاکتوکوکوس لاکتیس در غلظت های 0/25،  0/5، و 1 دارای خاصیت ضد میکروبی در برابر لیستریا مونوسیتوژنز بوده و با افزایش غلظت، اثر بازدارندگی بر این پاتوژن افزایش یافت. علاوه بر این، لاکتوکوکوس لاکتیس اثر مهاری روی تهاجم لیستریا مونوسیتوژنز به سلول های Caco-2 نشان داد. به طوری که در غلظت 1 از لاکتوباسیلوس لاکتیس کاهش تعداد باکتری با کاهش تهاجم لیستریا به سلول ها، از لگاریتم 108 به لگاریتم 102، در غلظت 0/5 از لگاریتم 108 به لگاریتم 103، و در غلظت 0/25 باکتری از لگاریتم 108 به لگاریتم 105 تایید شد.

    نتیجه گیری

    لاکتوکوکوس لاکتیس دارای خاصیت ضدمیکروبی و مهاری در برابر تهاجم لیستریا مونوسیتوژنز بود و می تواند به عنوان گزینه ای برای مهار تهاجم و عفونت های گوارشی این باکتری در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: لیستریا مونوسیتوژنز، لاکتوکوکوس لاکتیس، پروبیوتیک، خاصیت ضد میکروبی
  • مریم علوی، راضیه باقرزاده، نیلوفر معتمد، مریم روانی پور* صفحات 189-202
    زمینه

    با توجه به اهمیت وضعیت مادران نخست زا در دوران پس از زایمان و ضرورت شناخت عوامل متعدد جسمی، روانی، شناختی و اجتماعی جهت پرداختن به وضعیت سلامتی آنان؛ مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط بین حس انسجام و کیفیت خواب با علایم افسردگی پس از زایمان و دلبستگی مادر - نوزاد در مادران نخست زای مراجعه کننده به زایشگاه های شهرستان لامرد در سال 1400 طراحی شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی از نوع توصیفی- تحلیلی، با حجم نمونه ای برابر با 156 مادر نخست زا انجام شد. روش نمونه گیری به صورت تمام شماری بود. ابزار جمع آوری داده ها مشتمل بر پرسشنامه های حس انسجام آنتونوفسکی، کیفیت خواب پیتزبورگ، افسردگی ادینبورگ، دلبستگی مادر نوزاد و فرم مشخصات دموگرافیکی مادران بود. پس از ورود داده ها به نرم افزار آماری SPSS ویرایش 24 از آزمون های آمار توصیفی، همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی جهت تجزیه تحلیل داده ها استفاده شد. سطح معنی داری در همه موارد کمتر از 0/05 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    سن مادران شرکت کننده در پژوهش به طور میانگین 5/25±27/10 سال بود. 62/8 درصد شرکت کنندگان زایمان طبیعی و بیشتر آنان تحصیلات لیسانس داشتند. کیفیت خواب در 65/4 درصد مادران خیلی بد بود. میانگین نمره حس انسجام کل 18/78±132/53، علایم افسردگی 2/79 ± 12/09 و میانگین نمره دلبستگی مادر -نوزاد 11/60 ± 65/19 در این مطالعه محاسبه شد. رگرسیون خطی چندگانه نشان داد به ازای یک واحد افزایش در نمره حس انسجام، نمره دلبستگی مادر- نوزاد 0/19 افزایش می یابد و یک واحد افزایش در سطح درآمد خانوار به سمت درآمد مطلوب، با افزایش 3/78 در نمره دلبستگی مادر- نوزاد همراه می باشد. همچنین به ازای یک واحد افزایش در نمره حس انسجام، نمره علایم افسردگی 0/04 کاهش می یابد و شاغل بودن مادر با کاهش 0/86 در نمره علایم افسردگی مادر همراه می باشد. 

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد بین حس انسجام با علایم افسردگی و دلبستگی مادر- نوزاد در زنان نخست زای مراجعه کننده به زایشگاه های شهرستان لامرد ارتباط وجود دارد. توصیه می شود مطالعات آتی، اجرای مداخلات مناسب در راستای ارتقاء حس انسجام در این گروه از مادران را مد نظر قرار دهند.

    کلیدواژگان: حس انسجام، کیفیت خواب، افسردگی، دلبستگی مادر نوزاد، مادران نخست زا
  • فریبا کریمی* صفحات 203-211

    افزایش اولیه ترشح آلدوسترون شایع ترین دلیل افزایش ثانویه فشار خون می باشد ولی بروز آن در دوران بارداری نادر بوده و تاکنون کمتر از 80 مورد در متون علمی گزارش شده است. در اینجا خانم بارداری معرفی می شود که فرزند اول خود را در حضور آلدوسترونیسم اولیه چهار سال قبل بدنیا آورده بود و در حاملگی دوم با فشار خون شدید، کاهش پتاسیم سرم به همراه مسمومیت بارداری در بیمارستان بستری شد. بیمار نوزاد خود را از دست داد و تشخیص افزایش آلدوسترون اولیه (primary aldosteronism) بدلیل آدنوم غده فوق کلیوی برای او داده شد و پس از برداشتن آدنوم فشار خون او به حالت طبیعی برگشت.

    کلیدواژگان: حاملگی، فشارخون ثانویه، کاهش پتاسیم سرم، افزایش آلدوسترون اولیه، آدنوم غده فوق کلیوی
|
  • Hanieh Bakhshi, Mina Soufizomorrod*, Masoud Soleimani Pages 134-154
    Background

    With the emergence of SARS CoV-2, we have witnessed numerous deaths and injuries. Due to the possibility of emergence of new strains, there is a need to improve treatment approaches. There are reports on the application of placenta-derived mesenchymal stem cells (p-MSCs) as a therapeutic approach. In this study, we investigated the therapeutic effects of these cells in patients with COVID-19.

    Materials and Methods

    Nine patients with severe and critical COVID-19 and severe inflammatory condition admitted to the ICU were candidates for cell therapy. For each subject, three 1 x 106 injections of p-MSC (cell/kg) were administered intravenously. The clinical manifestations of the patients and the occurrence of potential early complications as well as the levels of blood and inflammatory and anti-inflammatory parameters before and after cell therapy were investigated.

    Results

    All treated patients tolerated the p-MSC injection and no acute side-effect was reported for the treatment. The PaO2/FiO2 level increased significantly in the patients after cell therapy. The analysis of the blood, inflammatory and anti-inflammatory parameters of the patients before and after cell therapy showed a significant decrease in the level of RBC and CRP, D-dimer, IL-6 and TNF-α and an increase in platelets and IL-10. The changes in WBC, lymphocytes, neutrophils, monocytes, Hb and PT and biochemical parameters in the serum, fibrinogen coagulation, PH, PCO2, Po2, HCO3 and O2 sat (%) were not statistically significant.

    Conclusion

    Based on the results, three intravenous injections of p-MSCs in severe and acute patients improved their inflammatory condition and clinical symptoms and had a significant effect on their inflammatory and blood parameters including RBC and platelet.

    Keywords: COVID-19, SARS-CoV-2, cell therapy, mesenchymal stem cells, P-MSCs, placental mesenchymal stem cells
  • Saeied Malekzadeh, Sara Ghaffarian* Pages 155-166
    Background

    The MisMatch Repair (MMR) system is a conserved system with a key role in genetic stability and replication integrity. The MLH1 gene is one of the four main components of the MMR complex. This study was conducted to assess the association of MLH1 (rs63749795 C>T) gene polymorphism with the risk of breast cancer among women in the northwest of Iran.

    Materials and Methods

    A case-control study was conducted on 100 women with breast cancer and 100 healthy controls with no family history of cancer. The association of single-nucleotide polymorphism of MLH1 (rs63749795 C>T) was examined by Tetra-ARMS-PCR assay and the resultant data were analyzed in SPSS software, version 24. Single-nucleotide polymorphism association with clinical symptoms was examined in the patients.

    Results

    CC genotype was not observed in the patient and control groups. The frequency of TC and TT genotypes was 40% and 60% in the case group, and 41.84% and 58.16% in the control group. The frequency of C and T alleles was 20% and 80% in the case group, and 20.91% and 79.09% in the control group. The statistical analysis of the data showed no association between genotypic and allelic distribution and breast cancer in northwestern Iran. The results also showed no significant association between clinical characteristics and breast cancer.

    Conclusion

    The findings of this research showed that there is no significant relationship between the genotypic and allelic distribution of the rs63749795 C>T polymorphism of MLH1 gene and the increased risk of breast cancer or clinical characteristics of the studied patients in northwest Iran.

    Keywords: Single-Nucleotide Polymorphism, Breast Cancer, MLH1 Gene, Tetra ARMS-PCR
  • Sahba Eslaminezhad, Mahmoodreza Hojjati, Farhad Moradi* Pages 167-177
    Background

    Wounds are one of the most crucial health issues, especially when they are infected with pathogenic microbes. Nowadays, nanofibers have been designed with antibacterial properties to serve as an effective solution for wound healing.

    Materials and Methods

    In this research, a polyethylene oxide/copper/peptide nanocomposite was
    designed using electrospinning at a ratio of 98/1/1 mg. Then, the characteristics of the nanocomposite were analyzed by scanning electron microscopy (SEM), tensile testing and differential scanning calorimetry (DSC). In addition, the antibacterial properties of the prepared nanofibers were evaluated against standard strains of Staphylococcus aureus and Escherichia coli, and the antioxidant effects of the said composite were evaluated.

    Results

    The SEM results showed that copper and peptide nanoparticles were well spread on the surface of the polymer and the tensile test results revealed that this sample has relatively high tensile strength. Also, the designed nanocomposite was resistant to heat according to the DSC and had antibacterial effects against standard microbial strains and antioxidant properties.

    Conclusion

    The results of this study showed that the designed nanofibers can be used as a compound with antimicrobial and antioxidant properties in the healthcare and hygiene industries to produce wound dressings.

    Keywords: Electrospinning, Peptide, Polyethylene Oxide, Nanofiber, Copper
  • Aida Lotfi, Javad Hamedi, Majid Taati Moghadam, Faramarz Masjidian Jezi* Pages 178-188
    Background

    Listeria monocytogenes leads to listeriosis in humans through the consumption of ready-to-eat foods. Older adults, immunocompromised patients, pregnant women, and newborns are at the highest risk for this infection. To detect probiotic bacteria with an inhibitory activity against L. monocytogenes, we evaluated the inhibitory effect of Lactococcus lactis on the growth and invasion of L. monocytogenes.

    Materials and Methods

    In this study, we used the L. monocytogenes ATCC 7644 strain and the L. lactis PTCC 1336 probiotic strain. To investigate the inhibitory effects of L. lactis on the growth of pathogenic L. monocytogenes, we employed the well diffusion agar method, and to investigate its inhibitory effect on invasion by this bacterium, we conducted a co-culture with Caco-2 human enterocyte cells.

    Results

    The results showed that L. lactis in concentrations of 0.25, 0.5, and 1 had antimicrobial properties against L. monocytogenes. With increasing concentration, the inhibitory effect on this pathogen increased. In addition, L. lactis showed an inhibitory effect on the L. monocytogenes invasion of Caco-2 cells. Therefore, in the concentration of 1, L. lactis decreased the number of bacteria by reducing the invasion of the cells by Listeria from log 108 to log 102; in the concentration of 0.5, from log 108 to log 103; and in the concentration of 0.25, from log 108 to log 105.

    Conclusion

    L. lactis has antimicrobial and inhibitory properties against the invasion of L. monocytogenes and can be considered an option to inhibit invasion and gastrointestinal infections caused by this bacterium.

    Keywords: Listeria monocytogenes, Lactococcus lactis, probiotic, antimicrobial properties
  • Maryam Alavi, Razeah Bagherzadeh, Nilofar Motamed, Maryam Ravanipour* Pages 189-202
    Background

    Considering the importance of primiparous women’s condition in the postpartum period and the need to recognize various physical, psychological, cognitive and social factors in order to address their health status, the present study was designed to determine the relationship of sense of coherence and quality of sleep with symptoms of postpartum depression and mother-infant attachment in primiparous women referring to Lamerd maternity wards in 2021.

    Materials and Methods

    This descriptive-analytical cross-sectional study was conducted on 156 primiparous women selected by consensus sampling. Data were collected using a demographic information form, Antonovsky’s sense of coherence scale, Pittsburgh sleep quality index, Edinburgh postnatal depression scale, and the mother-infant attachment scale. The collected data were entered into SPSS, version 24, and analyzed using descriptive statistics, Pearson’s correlation coefficient and linear regression tests at the significance level of P<0.05.

    Results

    The mean age of the mothers participating in the research was 27.10±5.25 years; 62.8% of them had vaginal deliveries, and most of them had bachelor's degrees. Mothers’ quality of sleep was rated as very poor in 65.4% of them. The mean score of the overall sense of coherence was 132.53±18.78, depression symptoms 12.09±2.79, the mean score of mother-infant attachment was 65.19±11.60. The multiple linear regression showed that for one unit increase in the sense of coherence score, the mother-infant attachment score increases by 0.19, and one unit increase in the level of household income towards optimal income is associated with an increase of 3.78 in the mother-infant attachment score. Also, for one unit increase in the sense of coherence score, the depression symptoms’ score decreases by 0.04 and the mother’s being employed is associated with a decrease of 0.86 in the score of depression symptoms.

    Conclusion

    The results of this study suggest that there is a relationship between the sense of coherence and the symptoms of depression and mother-infant attachment in primiparous women referring to maternity wards in Lamerd. Future studies are recommended to implement appropriate interventions to improve the sense of coherence in this group of mothers.

    Keywords: Sense of Coherence, Sleep Quality, Depression, Mother-Infant Attachment, Primiparous Women
  • Fariba Karimi* Pages 203-211

    Primary aldosteronism (PA) is the most common cause of secondary hypertension, but its incidence during pregnancy is rare and less than 80 cases in pregnancy have been reported in literature to date. Here, we present a pregnant woman who delivered her first child in the presence of PA four years before, but in her second pregnancy, she developed severe hypertension associated with hypokalemia, and was admitted with preeclampsia. She lost her infant and received a diagnosis of PA due to an adrenal adenoma. After adrenalectomy, her blood pressure was normalized.

    Keywords: Pregnancy, secondary hypertension, hypokalemia, primary aldosteronism, adrenal adenoma