فهرست مطالب

مجله مطالعات ادبیات کودک
سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 28، پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محبوبه البرزی*، فریبا خوشبخت، فرزانه سلمان زاده صفحات 1-24
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی مراحل حل مسیله و ویژگی های حل کنندگان مسیله در انیمیشن های کودکان براساس مراحل حل مسیله ی دیویی و ویژگی های حل کنندگان مسیله ی گریفین  بود. پژوهش حاضر در پارادایم تحقیقات کیفی قرار داشت. انیمیشن های بررسی شده در این پژوهش، شامل ده انیمیشن از انیمیشن های برگزیده ی جایزه ی اسکار بود که به صورت تصادفی انتخاب شدند. این انیمیشن ها با استفاده از روش تحلیل محتوای قیاسی و براساس مراحل حل مسیله ی «دیویی» و ویژگی های حل کنندگان مسیله ی گریفین بررسی شدند. نتایج پژوهش نشان دهنده ی این بود که از بین مراحل حل مسیله، بیشترین مرحله مربوط به ارایه ی راه حل و بررسی راه حل ها بود و کمترین مرحله نیز تدوین نتایج و ارزیابی آن ها بود. در این بین از میان ده انیمیشن تحلیل شده؛ انیمیشن شهر اشباح و زوتوپیا بیشترین مراحل حل مسیله و انیمیشن های دلیر و منجمد کمترین مراحل حل مسیله را داشتند. نتیجه ی دیگر پژوهش، تحلیل ویژگی های حل کنندگان مسیله بود که بیش ترین این ویژگی ها مربوط به کارآمدی و کمترین آن ها مربوط به دانش پیشین بود. ویژگی های جست وجوی کمک و تولید راه حل های مختلف نیز مشاهده شدند. از بین انیمیشن های تحلیل شده در این قسمت انیمیشن های کوکو، شهر اشباح و زوتوپیا بیشترین ویژگی های حل کنندگان مسیله را داشتند و انیمیشن های بالا و دلیر کمترین فراوانی را به خود اختصاص دادند.
    کلیدواژگان: انیمیشن های کودکان، تفکر حل مسئله، مراحل حل مسئله ی دیویی، ویژگی های حل کنندگان مسئله ی گریفین
  • هانیه پناهی پور*، قدرت الله طاهری صفحات 25-54

    کودکان در محیط های اجتماعی مختلف و تعاملات و مناسباتی که با افراد دیگر دارند، تجربیاتی را از سر می گذرانند که از آن ها با عنوان تجارب زیستی نام برده می شود. این تجارب که در شکل گیری شاکله ی ذهنی، قضاوت ها و رفتار آنان تاثیرگذار است، باعث می شود هنگامی که درصدد نگارش نوشته های خود برمی آیند، این تجارب را منعکس سازند. ازآنجاکه مجله ی عروسک سخنگو برای کودکان فرصتی را فراهم آورده است تا در مقام نویسنده به تولید ادبیات برای خود بپردازند، در این پژوهش ارتباط محتوایی میان آنچه که کودکان کار در این مجله نگاشته اند با تجربیات زیستی آن ها موضوع تحلیل قرار گرفته است. برای این منظور، در پژوهش حاضر با یاری گرفتن از نظریه ی جان دیویی درباره ی رابطه ی تجارب زیستی افراد با آثاری که می آفرینند؛ سه اثر خودنوشت کودکان کار که در این نشریه منتشر شده، تحلیل شده است. سپس برای اینکه مشخص شود این نوشته ها تجارب زیستی کودکان کار را منعکس می سازند یا خیر، برای هرکدام از آن ها پرسش های متفاوتی در قالب مصاحبه های کتبی تنظیم شده و در اختیار نویسندگان قرار گرفته است. علی رغم اینکه برخی از کودکان در پاسخ دهی به پرسش ها از افشای واقعیت طفره رفتند یا آن را انکار کردند، یافته های پژوهش بیانگر آن است که محتوای این دسته از آثار خودنوشت به تبع شرایط مختلف کودکان کار در جامعه و محیط خانواده به گونه ای آشکارا و یا پنهان، منعکس کننده و برآمده از تجارب زیستی و در مواردی نیز عقده های فروخورده ی آن هاست.

    کلیدواژگان: آثار خودنوشت، تجارب زیستی، جان دیویی، عروسک سخنگو، کودکان کار
  • مهری تلخابی* صفحات 55-82

    هدف مقاله ی حاضر، تبیین پایه های شناخت سرامی، براساس نظریه ی استعاره ی مفهومی است. برمبنای این نظریه، این مقاله برآن است، نشان دهد، استعاره در ادبیات، صرفا ابزاری زبانی در راستای تزیین کلام نیست؛ بلکه ابزاری شناختی است که با جهان نگری شاعر در ارتباط است. چارچوب نظری این مقاله، وام دار نظریه ی طرح واره های تصویری جانسون است. در این مقاله، پس از تامل بر روی استعاره و معرفی نظریه ی طرح واره های تصویری، به گزارش طرح واره های تصویری شعر سرامی پرداخته ایم. نتایج این مقاله حاکی از آن است که طرح واره های تصویری این شعر، نشانگر نظام شناختی شاعر بوده و تقویت کننده ی شالوده ی تجربیات او برای دستیابی به زبانی خاص به حساب می آید. به یاری کشف استعاره های مفهومی در این اثر می توان دریافت که تصاویر این شعر از وحدت نگرش و کنش های پایدار شاعر با محیط فرهنگی و فیزیکی و... سرچشمه می گیرد و درنهایت به شکل گیری زبانی خاص منجر می شود. این مقاله به روش تحلیلی توصیفی بر مبنای مطالعات کتابخانه ای به انجام رسیده است.

    کلیدواژگان: استعاره، زبان شناسی شناختی، طرح واره های تصویری، قالیچه ی سلیمون، قدمعلی سرامی
  • محمدهادی جهاندیده* صفحات 83-116

    کهن الگوها در ادبیات کودک جایگاه ویژه ای دارند و نقش مهمی را در رمزگشایی از دلالت های معنایی آن ها بازی می کنند. هدف از این پژوهش آن است که با بررسی کتاب تصویری حکایت های بهلول (1399)، نقش کهن الگوها را در رشد اخلاقی کودکان و نوجوانان تبیین کند. روش تحقیق از نوع توصیفی تحلیلی است و داده ها با استفاده از نرم افزار 25 SPSS ارزیابی شده اند. پژوهشگر با «روش پژوهش اصیل خلاق» و تلفیق نظریه های «فرایند فردیت» یونگ و «رشد اخلاقی دینی» لطف آبادی به نقد کهن الگویی اثر برگزیده می پردازد. یافته ها نشان می دهند که کهن الگوی «پیر خردمند» نسبت به سایر کهن الگوهای یونگی و «خوش خویی» در میان آموزه های اخلاقی بالاترین بسامد را در حکایت های بهلول دارند. نتایج پژوهش حاکی از آن است که آگاهی تصویرگر و نویسنده از دنیای کودکان موجب رسایی ارتباط تصویر، متن و تعامل پویای مخاطبان شده است. برای بررسی نقش کهن الگوها در متون پارسی ادبیات کودک بهتر است از دیدگاه های روان شناسان ایرانی که ریشه در فطرت بشری و حکمت الهی دارند، در کنار نظریه های روان شناختی غربی بهره گرفت.

    کلیدواژگان: حکایت های بهلول، کودک، کهن الگو، لطف آبادی، یونگ
  • معصومه دسترنج، زهرا ریاحی زمین* صفحات 117-144
    یکی از نویسندگان پرکار در زمینه بازنویسی متون کهن ادبی، خانم مژگان شیخی است که برخی از حکایات گلستان، بوستان، کلیله ودمنه، قابوسنامه، منطق الطیر و... را برای کودکان بازنویسی کرده است. این مقاله به روش توصیفی تحلیلی و با بهره گیری از ابزار گردآوری اطلاعات کتابخآن های به بررسی ساختاری داستان های بازنوشته ی این نویسنده از شش حکایت گلستان سعدی برای کودکان و مقایسه ی آن ها با متن اصلی می پردازد. یافته های پژوهش نشان می دهد در چارچوب کلی اثر تغییر محسوسی صورت نگرفته، اما پیرنگ بازنوشته ها گسترده تر از متن اصلی شده است. توصیف عملکرد و ظاهر شخصیت ها، افزایش گفت وگوها و در نمونه هایی واگویه های درونی، از شگردهای بازنویس برای جذاب ترکردن داستان است. لحن گفت وگوها، از صورت ادبی و شاعرانه به لحنی ساده و تا حدودی متناسب با شخصیت ها تغییر کرده است. زاویه دید در تمام متن های بازنوشته، راوی دانای کل است که بازنویس در بعضی حکایت ها زاویه دید را به زاویه دید نمایشی نزدیک کرده، ولی تغییری در محتوا و درون مایه ایجاد نکرده است. شیخی در نام گذاری اشخاص ابتکاری نداشته و از اسامی عام به کاررفته در متن اصلی استفاده کرده است. زبان در متن بازنوشته، ساده و رسمی است؛ اما گاهی واژه های دشوار، جملات طولانی، حذف های نادرست و استفاده زیاد از حرف ربط «و» بین جملات، به سادگی و روانی متن آسیب رسانده است. در تمام داستآن ها به طور چشمگیری از اصطلاحات و کنایه های عامیانه، استفاده شده است که برخی برای مخاطب نامفهوم و دشوار است. با آنکه بازنویس در پرداخت اثر گاهی به موفقیت هایی دست یافته است، اما نیاز است که بازنوشته های خود را به ظرافت ها و شگردهای هنری سعدی بیشتر نزدیک کند.
    کلیدواژگان: بازنویسی، داستان کودک، گلستان سعدی، عناصر داستان، مژگان شیخی
  • امیرحسین زنجانبر* صفحات 145-168

    معناکاوی روشی مرکب از روان کاوی و نشانه شناسی است که کریستوا برای مطالعه ی فرایند سوژگی آن را ابداع کرده است. از نظر کریستوا انسان سوژه ی دوپاره ای برساخته از دو وجه ناهمگون زبان است: یکی وجه مردانه ی زبان، موسوم به امر نمادین و دیگری وجه زنانه ی آن، موسوم به امر نشانه ای. فرایند دلالت (و به طور متناظر، فرایند سوژگی) با آلوده انگاری تن مادر و ترک کورا آغاز می شود. کورا از نظر واژگانی به معنای زهدان مادر است و از نظر مفهومی، مخزن امر نشانه ای و جایگاه جسمانی برای شکل گیری نخستین دلالت ها. زبان به عنوان مظهر امر نمادین با واپس زنی امر نشانه ای، مرزهای هویت سوژه را تعین می بخشد؛ اما امر نشانه ای مطرود از بین نمی رود بلکه در قالب «میل بازگشت به کورا» همواره مرزهای هویت برساخته ی سوژه ی سخن گو را در معرض تهدید نگه می دارد. کریستوا تنها مجرای اعاده ی امر نشانه ای زنانه و بازگشت به کورای مادرانه را «انقلاب زبان شاعرانه» می داند. منظور کریستوا از این انقلاب زبانی، سرپیچی از نظام های مبتنی بر امر نمادین مردانه است. کتاب تصویری سنگ آسمانی، یکی از عناوین مجموعه ی ده جلدی پهلوان کچل و اسبش کری، به قلم زهره پریرخ و تصویرگری زهرا کیقبادی (1400الف) برای گروه سنی «ب» است. برآنم به روش تحلیل محتوای کیفی از نوع قیاسی، ضمن دگرخوانش اثر مذکور به چگونگی رابطه ی بازگشت به کورا و رفع افسردگی انسان مدرن، بپردازم. نتیجه ی پژوهش نشان می دهد که سوژه ی مدرن که بر اثر آلوده انگاری کورای زنانه و تسلط نظام نمادین مردانه دچار افسردگی شده است، می تواند با اعاده ی امر نشانه ای به تعادل برسد.

    کلیدواژگان: آلوده انگاری، انقلاب زبان شاعرانه، کتاب تصویری، کریستوا، کورا، نقد فمینیستی
  • حسین صرفی، محمدرضا نجاریان*، مجید پویان صفحات 169-196
    فانتزی های نوین، ادامه ی اساطیر و قصه های عامیانه اند که با تاثیرپذیری مستقیم یا غیرمستقیم از چهره ها و حوادث قصه های کهن الهام گرفته اند. چهره هایی که از عالمی دیگر، از دنیایی که در چشم ما ناممکن جلوه می کنند، پا به دنیای واقعی مردم می گذارند و همانند چهره های اساطیری، رفتاری از آن ها سرمی زند که برای ما، دور از دسترس و ناشدنی می نماید. ویژگی ها و اعمالی از آن ها می بینیم که آرزوها و نیازهای حال و آینده ی ما را بازتاب می دهند، همچنان که اساطیر و حماسه ها پاسخگوی پرسش ها و بیانگر تشویش ها و آرزوهای نیاکان ما بودند. اژدها در رمان عینکی برای اژدها، اثر محمدهادی محمدی، نمادی از افسانه های رو به فراموشی است که نویسنده قصد دارد با این رمان اهمیت افسانه ها، حماسه ها، قصه های عامیانه و... را به نسل جدید یادآور شود. در این مقاله کوشش شده است که اژدهای این رمان با اژدهایان اساطیری و حماسی (به ویژه در اشعار شاهنامه) مقایسه شود، وجوه تشابه و افتراق آن ها بررسی گردد و  کارکردهای اجتماعی اژدهای فانتزی تبیین شود. همچنین به این پرسش پاسخ داده شود که اگر هدف از این فانتزی جلب توجه نسل جوان به افسانه هاست، چرا با وجود دو افسانه گوی فعال، یعنی بی بی ترنج و ننه اژدها، در کل رمان حتی یک بار هم افسانه ای از آن ها نمی شنویم؟
    کلیدواژگان: آشنایی زدایی، اسطوره، رمان عینکی برای اژدها، فانتزی، معکوس سازی هویت.
  • فرزانه فرازمند، محمود صادق زاده*، هادی حیدری نیا صفحات 197-226
    در مقاله ی حاضر به بررسی ویژگی های سبکی دو نفر از نویسندگان و شاعران مطرح ادبیات کودک در دوره ی معاصر، محمود کیانوش و ناصر کشاورز پرداخته شده است. هر کدام از این شاعران کودک از امکانات شعر کودک به شکلی خاص بهره می برند که با دیگری تفاوت دارد و هر یک به عناصر خاصی از شعر کودک توجه بیشتری نشان می دهند. ستاست      ططططروش تحقیق، کتابخانه ای بوده و نوع آن، توصیفی تحلیلی است. کشاورز با بهره جستن از صنایع ادبی در آفرینش تصاویر، ایجاد حس و شور، تقویت بعد موسیقایی و زیبایی شناختی اشعار خویش و نیز در به کارگیری علم بیان (لفظی و معنوی) موفق بوده است. وی را به عنوان یکی از شاعران نوگرا و صاحب سبک در شعر کودک و نوجوان نام می برند که اولین شعرش در سال 1362 منتشر شد. آثار وی چنان دلنشین و جذاب است که برای بزرگ سالان نیز جذابیتی ویژه دارد. او تاکنون جوایز متعددی در حوزه ی شعر کودک و نوجوان دریافت کرده است. کیانوش از یک سو به دلیل آشنایی با ادبیات جهان و از سوی دیگر به سبب پیوندی که با دنیای بچه ها داشت، توانست شعرهایی بگوید که هم وجهه ی ادبی نیرومند داشته باشد و هم مناسب دنیای کودکان باشد و ضمنا در پیوندی همه جانبه با آموزه های جاری در نظام آموزشی کشور قرار بگیرد. او توانست با تصرف در وزن ها و قالب های شعر کهن ، وزن ها و قالب های گوناگون اما متناسب برای کودکان و نوجوانان بسازد و در واقع جریان ساز باشد.
    کلیدواژگان: شعر کودک، محمود کیانوش، ناصر کشاورز، ویژگی های سبکی
  • رامین محرمی*، نسیم نیکنام صفحات 227-248
    کمیک استریپ در ایران بیشتر در چهار ژانر عمده خلق شده که شامل ژانر مذهبی، ژانر حماسی، ژانر جنگی و ژانر عامیانه  است. ژانر عامیانه به فرهنگ بومی توجه دارد و در کمیک استریپ های کودکان اهمیت بیشتری دارد .از بدو ورود کمیک به ایران، داستان ها و افسانه های محلی و عامیانه، ضرب المثل ها، متل ها و حکایت ها با فرم ویژه ی کمیک، روایت و تصویرسازی شده اند. در داستان های ژانر عامیانه هدف، یادگیری و جلب توجه کودکان به ضرب المثل های ایرانی است. جامعه ی آماری پژوهش حاضر کتاب های کمیک کودکان مانند کمیک احسان ماندگاری، کمیک مثل آباد، کمیک ماهنامه ی نبات از آثار سعید رزاقی است که بیشترین میزان کمیک های این ژانر متعلق به اوست. این پژوهش براساس مطالعات کتابخانه ای و تحلیل محتوا و بررسی عناصر و ویژگی های ژانر عامیانه کمیک استریپ انجام گرفته است. نتایج، گویای آن هستند که در ژانر عامیانه، موضوعات اخلاقی و اجتماعی به منظور آشنایی با راه ورسم صحیح زندگی بیان شده است. طرح داستان های ژانر عامیانه ی کمیک استریپ ساده است و شخصیت پردازی و حتی زاویه ی دید در آن از طریق گفت وگو اتفاق می افتد. فضای داستان ها شاد و هیجان انگیز و رنگ های استفاده شده در تصاویر نیز بر شادی و هیجان انگیزی فضای داستان می افزاید.
    کلیدواژگان: آموزش‎ ‎تصویری، ژانر‎ ‎عامیانه، عناصر، کمیک استریپ، ‎ ‎ویژگیها.‏
  • فرزانه محمدزاده، نسرین علی اکبری* صفحات 249-276
    یکی از کارکردهای نقد خواننده محور، فراهم آوردن بستر مناسب برای کشف و مشارکت خواننده در معناسازی در متن است. شکاف های متن از جمله مولفه هایی هستند که میزان مشارکت خواننده را در بسط یا محدودسازی معنا در فرایند خواندن، تعیین می کند. موضوع این پژوهش، بررسی رمان برایم شمع روشن کن از فهرست لاکپشت پرنده در فصل نامه ی پژوهشی کودک و نوجوان، با رویکرد چمبرز است که موفق به دریافت پنج نشان لاکپشت پرنده شده است. نویسنده بخش هایی از روایت را به راوی سپرده تا در متن بپروراند و در قالب توصیف مستقیم و غیرمستقیم جهان عاطفی و ارزشی شخصیت ها به ویژه قهرمان داستان را که دختری نوجوان است توصیف کند. اما در بخش هایی از رمان، شکاف های متنی ایجاد کرده است تا ادراک خواننده ی نهفته را به درون متن می کشاند و او به توصیف و شکافتن لایه های پنهان معنایی و تفسیر آن ها در سطح های گوناگون صوری معنایی، سبکی، توصیفی، شخصیت پردازی، ارتباطی و ایدیولوژیکی، هم سو با دغدغه های احساسی، عاطفی و ایدیولوژیکی شخصیت اصلی داستان می پردازد.
    کلیدواژگان: ایدن چمبرز، خواننده ی درون متن، شکاف های متنی، نقد خواننده محور
  • محتشم محمدی*، مطهره الله دادی، علی محمد محمودی صفحات 277-300
    بررسی و نقد لایه های صوری و معنایی قصه های ایرانی در شمار پژوهش های نقد ادبی می گنجد. قصه های عامیانه از حیث محتوا و ساختار، دارای ارزش های فرهنگی و ادبی هستند. هدف این پژوهش، بررسی قصه ی عامیانه «برگ مروارید» از مجموعه ی قصه های ایرانی (41 متن قصه و 35 روایت) گردآوری و تالیف انجوی شیرازی است. انجوی شیرازی این قصه ی کوتاه را از راوی، علی محمد فرهادی، اهل توسک سفلی ملایر شنیده و در این مجموعه ثبت کرده است. روش پژوهش توصیفی تحلیلی و با ابزار کتابخانه ای و به کاربستن نظریه ی نشانه معناشناختی گریماس انجام شده است. ساختار و بافت قصه، شیوه ی آفرینش و دریافت معنا در این روش اساس بررسی است. گریماس در پی آن بود که برای مطالعه ی روایت، الگویی منسجم را ارایه دهد که بعدها آن را نشانه معناشناسی نوین نامیدند؛ به باور گریماس آنچه اهمیت دارد، شناخت فرایند تولید متن از زمان انتقال تا دریافت، برپایه ی عناصر شوشی و کنشی است؛ به این ترتیب می توان ادبیات داستانی را بستری مناسب برای کاوش های گفتمانی و تلفیق ادبیات و گفتمان دانست؛ زیرا روایت مبتنی بر زبان شناسی، دریچه های تازه ای در عرصه ی ادبیات داستانی باز می کند. در این پژوهش با بهره گیری از درون مایه ی قصه ی «برگ مروارید»، گونه های مختلف نظام گفتمانی هوشمند و عوامل آن ها را استخراج کردیم و به این نتیجه رسیدیم که هرچند این قصه برآمده از فرهنگ عامه است و ساختاری سنتی دارد، درعین حال از الگوی ساختاری و روایتی نظام مند و معنادار برخودار است و با نظریه ی نشانه معناشناسی گریماس انطباق بسیار زیادی دارد؛ ازجمله اینکه فرایند روایی تغییر معنا نیز در این قصه ، با گذر از مراحل عقد قرارداد، عملیات اصلی (توانش و کنش) و ارزیابی شناختی و عملی اتفاق افتاده است.
    کلیدواژگان: ساختار قصه، قصه ی برگ مروارید، قصه ی عامیانه ی ایرانی، گریماس، گفتمان، نشانه معناشناسی
  • محمدجعفر یاحقی*، زهرا پارساپور، مه دخت پورخالقی چترودی، فاطمه محمدزاده صفحات 301-327

    آمیختگی حیات انسان با ناانسان و طبیعت در عصر اسطوره و پیشاتاریخ، به گونه ای بود که انسان، نخستین گام ها را در راه شناخت و تعامل با محیط زیست خود برمی داشت. او نگاهی رازآمیز به جهان طبیعت داشت و حیات خود را با بقای سایر موجودات گره خورده می دید. حماسه های طبیعی از چنین جهانی سخن می گویند. باتوجه به تحولاتی که در رابطه ی انسان با طبیعت صورت گرفته است و تغییر رویکرد و نگاه انسان به طبیعت و سایر موجودات، این پرسش درباره ی آثار اقتباسی از حماسه های طبیعی طرح می شود: اقتباس کننده تاچه میزان به رویکرد اولیه پای بند بوده و تاچه حد متناسب با نگاه و اندیشه و حتی نیازهای زیست محیطی انسان امروز در روایت تصرف کرده است؟ در این پژوهش با روش توصیفی تطبیقی و با رویکرد بوم گرایانه به توصیف و مقایسه ی رابطه ی انسان با طبیعت در داستان کیومرث شاهنامه ی فردوسی و اثر اقتباسی از آن؛ یعنی اولین پادشاه جهان، اثر محمدرضا یوسفی پرداخته و به این پرسش پاسخ داده ایم. نتیجه ی به دست آمده نشان داد که در داستان کیومرث شاهنامه یفردوسی، نگاهی تعاملی میان انسان و طبیعت مشاهده می شود. کیومرث پادشاه فرهمند و خردمندی است که انسان و ناانسان درکنار او با آرامش زندگی می کنند؛ از او کیش و آیین می آموزند و تنها دشمن آن ها اهریمن است که تلاش می کند نظام هماهنگ انسان و طبیعت را برهم زند. در روایت اقتباسی اولین پادشاه جهان، در بسیاری مواقع تعامل میان انسان و ناانسان وجود دارد؛ چنان که نویسنده تلاش کرده است کیومرث را ناجی طبیعت از سیطره ی ضد طبیعت (اهریمن) معرفی کند، اما در بخشی از داستان، نگاهی انسان محور وجود دارد و طبیعت به حاشیه رانده می شود. با درنظرگرفتن بروز مسایل و بحران های زیست محیطی که پیامد نگاه انسان محور در دنیای امروز است، تغییر یا حذف این بخش از داستان در ایجاد حس مسیولیت پذیری، ارزش گذاری و احترام مخاطب کودک و نوجوان به طبیعت کمک می کند.

    کلیدواژگان: انسان، ادبیات کودک و نوجوان، داستان اولین پادشاه جهان، شاهنامه ی فردوسی، طبیعت، نقد بوم گرا
|
  • Mahboobeh Alborzi *, Fariba Khoshbakht, Farzaneh Salmanzadeh Pages 1-24
    TThe purpose of this study was to investigate the problem-solving stages and the characteristics of problem-solvers in children's animations based on the Dewey problem-solving stages and the characteristics of Griffin problem-solvers. The present study was in the paradigm of qualitative research. The animations studied in this study included 10 animations from the Oscar-selected animations that were randomly selected. These animations were examined using the method of deductive content analysis based on the "Dewey" problem solving steps and the characteristics of "Griffin" problem solvers. The results showed that among the problem-solving stages, the most important step was related to providing solutions and reviewing solutions, and the lowest stage was to formulate the results and evaluate them. Among the 10 animations analyzed, Sprited Away and Zootopia had the most problem-solving stages and the brave and frozen animations had the least problem-solving stages. Another result of the research was the analysis of the properties of problem solvers, most of which were related to previous knowledge. The characteristics of seeking help and producing different solutions were observed. Among the animations analyzed in this section, Coco, Sprited Away and Zootopia animations had the most problem-solving features and high and brave animations had the least frequency..
    Keywords: Children Animations, Dewey Problem Solving Steps, Griffin Characteristics of problem solvers, Problem Solving Thinking
  • Haniyeh Panahipour *, Ghodratollah Taheri Pages 25-54

    Children in various social settings and through their interactions and relationships with others, undergo a series of experiences known as lived experiences. These experiences, which contribute to the development of children's mindsets, judgment, and behavior, cause to reflect in children's writings when they want to write their own writings. As Aroosak-e-Sokhangoo magazine allows children to create literary works as writers for themselves, this study analyzes the content relationship between what child laborers wrote there and their lived experiences. To this end, the present study examines three autobiographical works of child laborers in this magazine based on John Dewey's theory on the relationship between people's lived experiences and the works they create. The child laborers as writers were then provided with different questionnaires in the form of written interviews to determine whether these writings reflected their lived experiences or not. Even though some children avoided revealing or denied the truth while answering the questions, the research findings suggest that the content of this category of autobiographical works, depending on child laborers' conditions in society and family settings, openly or covertly reflects and emerges from their lived experiences and sometimes they are from their hidden traumas and complexes.

    Keywords: autobiographical works, lived Experiences, John Dewey, Aroosak-e-Sokhangoo, child laborers
  • Mehri Talkhabi * Pages 55-82

    The purpose of this article is to explain how Sarrami knew the world based on the theory of conceptual metaphor. this paper, we show that, according to cognitive linguistics, metaphor is not merely linguistic, but it is a tool for cognition. The theoretical framework of this paper is indebted to theory of Johnson's image schemas. In this article, after explaining the metaphor and introducing the theory of image schemas, we report the image schemas of Sarrami poetry. This article concludes that the image schemas of this poem show the poet's cognitive system and strengthen the foundation of his experiences to achieve a specific language. By discovering conceptual metaphors in this work, it can be understood that the images of this poem originate from the unity of the poet's attitude and stable actions with the cultural and physical environment, etc., and ultimately lead to the formation of a specific language. This article is an analytical-descriptive method based on library studies

    Keywords: metaphor, image schemas, cognitive linguistics, Soleimon rug .Sarrami
  • MohammadHadi JAHANDIDEH * Pages 83-116

    Archetypes have specific position in children literature and play significant role in decoding their suggestive meanings. This study aims at analyzing the picture book, Bohlool Anecdotes (2020), in order to determine the role of archetypes in self-actualization of children and young adults. This research is conducted by using descriptive-analytic methodology. Analysis of data is made by using SPSS software. Through “Authentic Creative Research Method", the researcher will combine Jung’s theory of “Individualism” with Lotfabadi’s theory of “Religious-Moral Development” for conducting archetypal criticidm of the selected text. The findings indicate that“Sage” among Yungian archetypes and “Humor” within moral teachings have the highest frequencies. To conclude, the familiarity of the painter and writer with children’s world has led into the correct relationship between image and text. For scrutinizing the impacts of archetypes on moral development of the eastern children, it is better to mix the ideas of native psychologists rooted in human nature with the western psychological theories.

    Keywords: Archetype, Bohlool, Children, Lotfabadi, Yung
  • Masoomeh Dastranj, Zahra Riahizamin * Pages 117-144
    One of the most prolific writers in the field of rewriting ancient literary texts is Mrs. Mozhgan Sheikhi, who has rewritten a number of stories for children such as Golestan, Bostan, Kalileh and Damaneh, Qaboos Nameh,Mantiq-ut-Tayr,etc. This article examines the structure of this author's rewritten stories from Golestan Saadi's six children's stories and compares them with the original text using a descriptive-analytical method and using library information collection tools. The findings of the research show that there is no noticeable change in the general framework of the work, but the range of rewritings has become wider than the original text. Describing the performance and appearance of the characters, increasing the dialogues, and in some cases, internal expression is among the rewriting techniques to make the story more interesting. The tone of the dialogue has changed from literary and poetic to a simple tone that matches the characters to some extent. The point of view in all rewritten texts is the omniscient narrator. In some stories, rewriting brought the point of view closer to the dramatic point of view, but did not change the content and theme. Sheikhi was not innovative in naming people and used common names in the original text. The language in the transcript is simple and formal. But sometimes difficult words, long sentences, incorrect omissions, and excessive use of the conjunction "and" between sentences have harmed the simplicity and fluency of the text. In all the stories, common terms and ironies are used significantly, some of which are incomprehensible and difficult for the target audience. Although the rewriter has sometimes achieved success in rewriting the work, there is a need for his rewrites to approach Saadi's artistic subtleties and tricks..
    Keywords: Rewriting, narrator, child story, Saadi’s Golestan, elements of the story, Mozhgan Sheikhi
  • AmirHossein Zanjanbar * Pages 145-168

    Semanalysis is a method composed of psychoanalysis and semiotics that Kristeva invented to study the subjectivity process. According to Kristeva, human is a divided subject made of two different dimensions of language: one is the masculine dimension of language, known as the symbolic, and the other is its feminine dimension, known as the semiotics. The process of signification (and, correspondingly, the process of subjectivity) begins with the abjection of the mother's body and the leaving of Chora. From the lexical point of view, Chora means the mother's womb, and from the conceptual point of view, it is the reservoir of semiotic matter and the physical place for the formation of the first signs. Language, as the embodiment of the symbolic, determines the boundaries of the subject's identity by withdrawing the semiotic; But the rejected semiotic does not disappear; Rather, in the form of "desire to return to Chora", it always keeps the boundaries of the speaking subject's constructed identity under threat. Kristeva considers the only channel to restore the feminine semiotic and return to the maternal Chora as "revolution in poetic language". Kristeva means this language revolution, defiance of the systems based on male symbolic. The picturebook "Celestial Stone" is one of the titles of the ten-volume series "The Bald Athlete and Her Horse Kori" written by Ms. Parirokh and illustrated by Ms. Keiqobadi (1400) for +8 age group. Based on this, I will use the qualitative content analysis method of comparative type, while re-reading the mentioned work on how the relationship between returning to maternal chora and relieving the depression of modern man. The result of the research shows that the modern subject, who is depressed due to the dominance of the symbolic dimension of language and the loss of maternal chora, can achieve balance by restoring the semiotic.

    Keywords: Picturebook, feminist criticism, Kristeva, Abjection, poetic language revolution
  • Hossein Sarfi, Mohammadreza Najjariyan *, Majid Pooyan Pages 169-196
    Modern fantasies are the continuation of myths and folk tales being directly or indirectly influenced and inspired by the characters and elements used in these genres. Characters from another world, which seem to us impossible, stepping into the real world of the people and their behaviours, like mythological characters, seem implausible and far from our access. The characteristics and actions of fantastic characters reflect our own dreams and desires, exactly like as the ancient myths and epics which have reflected our ancestors` concerns and wishes and answered their questions.In the novel Eyeglasses for the Dragon, by mohammadhadi mohammadi the author attempts to draw the attention of the new generation to the significance of legends, epics, folk tales, etc. In this article, an attempt has been made to compare the similarities and differences between the dragon in this novel and mythological-epic dragons (particularly the ones in the Shahnameh) and consequently answer this important question: if the purpose of the fantasy is drawing the attention of the young generation to fairy tales and the element of the dragon is supposed to appear in the fairy tale, why has the dragon not been mentioned even once in the whole novel despite the presence of the two story tellers in the novel, i.e. Bibi Torang and Naneh Ejdeha?
    Keywords: Defamiliarization, Myth, the Novel Eyeglasses for the dragon, Fantasy, Identity Change
  • Farzaneh Farazmand, Mahmoud Sadeghzadeh *, Hadi Heidariniya Pages 197-226
    In this article, the stylistic features of two prominent writers and poets of children's literature in the contemporary period, Mahmoud Kianoosh and Nasser Keshavarz, have been studied. The research method is library and its type is analytical-descriptive. Nasser Keshavarz has succeeded in using various literary crafts in creating images, creating a magical feeling and passion, consolidating his poems and strengthening the musical dimension and beautifying his poetry, as well as applying the science of expression in both fields (verbal and spiritual). In his poetry, the crafts of repetition, exaggeration, proportion, modesty and allusion have a high frequency, which shows the poet's attention and sensitivity to the musical dimension of the poem. Kianoosh, on the one hand, because of his knowledge of world literature, and on the other hand, because of his connection with the world of children, was able to recite poems for children that have both a strong literary image and are suitable for the world of children in line with the current teachings in the country's education system. By capturing the weights and forms of ancient poetry, he was able to create various but appropriate weights and forms for children and adolescents, and in fact create a flow. In one sentence, it can be said that Mahmoud Kianoosh founded and identified poetry for children in Iran.
    Keywords: Educational subjects, stylistic features, Mahmoud Kianoosh, Nasser Keshavarz
  • Ramin Moharrami *, Nasim Niknam Pages 227-248
    In Iran until now, comics have been mostly created in four major genres, which are: religious genre, epic genre, war genre and folk genre. Folk genre is one of the genres that pay attention to local culture. And it is always more important in children's comic strips, and since the arrival of comics in Iran, local and folk stories and legends, proverbs, proverbs and anecdotes have been narrated and illustrated in a special form of comics. The statistical population of the study is children's comic books, such as: Ehsan Mandezadi comic, Moshlab Abad comic, Mahname Ya Nabat comic from the works of Saeed Razaghi, the majority of comics in this genre belong to him. The results show that in the folk genre, moral and social issues are expressed in order to familiarize with the correct way of life. In folk genre stories, the goal is to learn and make children pay attention to Iranian proverbs.
    Keywords: comic strip, visual education, pinama, popular genre
  • Farzaneh Mohammadzadeh, Nasrin Aliakbari * Pages 249-276
    One of the functions of reader-response criticism is to provide a suitable platform for the reader's discovery and participation in creating meaning in the text. The Clear cut gaps are among the components that determine the reader's participation in expanding or limiting the meaning in the reading process. The subject of this research is the novel “Light a Candle for Me” from the list of the Flying Turtle in the research quarterly for children and teenagers, with the approach of Chambers, which has received five Flying Turtle awards. The author entrusted parts of the narrative to the narrator to develop in the text and in the form of direct and indirect description of the emotional and value world of the characters, especially describe the protagonist who is a teenage girl. However, in some parts of the novel, he has created Clear-cut gaps that draw the implied reader perception into the text, and he describes and splits the hidden layers of meaning and interprets them at different formal and meaningful levels such as stylistic, descriptivel levels, characterization, communicative and ideological ones. it deals with the emotional ideological concerns of the main character of the story
    Keywords: Aiden Chambers, embedded reader, clear cut gaps, reader-response criticism
  • Mohtasham Mohammadi *, Motahhareh Allahdadi, Ali Mohammad Mahmudi Pages 277-300
    Examining and reviewing the formal and semantic layers of Persian language stories is one of the tasks in the field of contemporary literary criticism. The cultural and linguistic functions of folk tales are the reason for preserving and examining them via literary criticism. They also increase the importance of such stories. The purpose of this study is to investigate the folk tale of "the Pearl Leaf" by Enjavi Shirazi based on structuralists and poststructuralists’ viewpoint. So, adopting a descriptive-analytical approach based on Greimas’ theory, the method of producing and receiving the meaning of this story has been studied and analyzed. Greimas, the semantic semiotician, sought to provide a coherent model for the study of narrative, which was later called the modern semantic semiotics. According to him, the important thing is to know the process of text production from the time of transmission to reception, based on the Actantial and sensitivity elements. In this way, fiction can be considered as a suitable platform for discourse exploration and integration of literature and discourse; since linguistic narrative has opened new windows in the field of fiction. In this study, using the theme of this story, different types of intelligent discourse system and their factors have been extracted. Finally, it has been concluded that although this story comes from the heart of popular culture (folklore), with an appearance simple, yet complex and coherent form, it has a specific structural and narrative pattern and form- Propp's morphology - which has made it fully compatible with Greimas’ theory of semantic semiotics.
    Keywords: Enjavi Shirazi, the Pearl Leaf, Greimas, discourse, semantic semiotics
  • MohamadJafar Yahaghi *, Zahra Parsapour, MAHDOKHT Pourkhaleghi Chatroodi, Fateme Mohamadzadeh Pages 301-327

    The fusion of human life with non-human and nature in the era of myth and prehistory was such that man took the first steps in the way of knowing and interacting with his environment. He had a mysterious view of the natural world and saw his life as tied to the survival of other creatures. Natural epics speak of such a world. Considering the changes that have taken place in the relationship between man and nature and the change in the attitude and view of man towards nature and other creatures, this question can be asked about the works of adaptation of natural epics: to what extent did the adaptor The original has been consistent and to what extent has it been used in the narrative in accordance with the view and thought and even the environmental needs of today's man?In this research, with a descriptive-comparative method and with an ecological approach, to describe and compare the relationship between man and nature in the story of Kiyomarth of Ferdowsi's Shahnameh and its adaptation; That is, the first king of the world, by Mohammad Reza Yousefi, and we have answered this question. The obtained result showed that in the story of Kiyomarth of Ferdowsi's Shahnameh, an interactive view between man and nature can be observed. Kiyomarth is a wise and wise Pasha, with whom humans and non-humans live peacefully. They learn religion and rituals from him, and their only enemy is the devil who tries to disrupt the harmonious system of man and nature

    Keywords: Ferdowsi's Shahnameh, Human, nature, the story of the first king of the world, ecological criticism