فهرست مطالب

فضای شهری و حیات اجتماعی - پیاپی 2 (پاییز 1401)

نشریه فضای شهری و حیات اجتماعی
پیاپی 2 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • میترا عظیمی*، مائده هدایتی فرد صفحات 1-17
    نقش پذیری و کارکرد چندگانه برج میلاد در سطح ملی و منطقه ای از جمله نقش مخابراتی، گردشگری و تجاری آن موجب شده است تا این برج از ظرفیت درآمدزایی برای شهر تهران برخوردار باشد. با این حال، بررسی ها نشان می دهند که این برج نتوانسته است بخش عمده ای از ظرفیت-های بالقوه درآمدزایی خود را بالفعل کرده و در توسعه پایدار شهر تهران و کارآمدی نظام مدیریت شهری پایتخت، بطور بایسته ایفای نقش نماید. این امر با روند فزاینده هزینه های نگهداری، زیرساخت و اداره آن، می تواند استهلاک برج، اتلاف منابع مالی و انسانی و در نهایت تحمیل هزینه های مضاعف به شهر را رقم زند. از این رو پرداختن به مسیله تامین مالی قابل اتکا و مستمر برای برج میلاد از اهمیت بالایی برخوردار است. با این توضیح، تحقیق پیش رو به دنبال بررسی ساختار تامین مالی در برج میلاد تهران و ارایه راهکارهای درآمدزایی مطلوب برای آن است. روش انجام تحقیق بدین ترتیب است که ابتدا با استفاده از مطالعه اسنادی، کارکردهای اقتصادی، محل های درآمدزایی برج میلاد که در اسناد فرادست پیش بینی شده و همچنین صورت های مالی برج مورد بررسی قرار گرفته اند. در ادامه، مصاحبه نیمه ساختمند با هفت نفر از مدیران مالی برج میلاد و کارشناسان حوزه تامین مالی بنگاه انجام شده و با بهره گیری از روش تحلیل تماتیک، تحلیل محتوای کیفی و کدگذاری از مصاحبه ها صورت گرفت تا چرایی ناکارآمدی برج میلاد در تامین منابع درآمدی پایدار شناسایی شود. در نهایت راهبردهای محرک برای توانمندسازی مالی برج میلاد ارایه شده است.
    کلیدواژگان: برج میلاد، درآمد پایدار شهری، اقتصاد شهری، توانمندسازی مالی
  • رضا بشارتی، ایرج تیموری*، حسن محمودزاده صفحات 19-34

    تاب آوری شهری به عنوان توانایی های یک شهر و زیرسیستم های آن برای مقابله با انواع مخاطرات، سازگاری با شرایط بحرانی و خودبازیابی و بهبود سریع می باشد. به منظور تحقق شهر تاب آور، بررسی اثرگذاری و اثرپذیری مولفه های مختلف و همچنین آینده ی ناشی از اثرات این مولفه ها ضرورتی اجتناب ناپذیر است. در این راستا، هدف از تحقیق حاضر تحلیل اثرات (اثرگذاری/اثرپذیری) مولفه های تبیین کننده ی تاب آوری و آینده پژوهی آن در بافت قدیم کلان شهر تبریز می باشد. بنابراین، روش تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت آینده نگاری با تاکید بر رویکرد تحلیلی و اکتشافی است. همچنین روش تحلیل داده ها بر مبنای بهره گیری از روش دلفی هدفمند (15 نفر از نخبگان و مدیران حوزه ی مدیریت بحران) و کاربست تکنیک تحلیل اثرات متقاطع در نرم افزار میک مک بوده است. یافته های تحقیق با تحلیل 5 مولفه ی اصلی (اقتصادی، اجتماعی، فردی، مدیریتی-نهادی و کالبدی-زیست محیطی) و 24 مولفه ی فرعی حاکی از آن است که بیشترین اثرگذاری در بین مولفه های مورد بررسی بر سایر مولفه ها در راستای توسعه ی تاب آوری بافت قدیم تبریز مربوط به مولفه های تاکید بر رویکرد حکمروایی و مشارکتی، وجود تعامل و همکاری بین نهادی و بسترسازی فرهنگی در بین نهادها و اقشار اجتماعی و بیشترین اثرپذیری نیز مربوط به مولفه های مثبت اندیشی نسبت به مسایل و احساس مسیولیت اجتماعی در مواجهه با بحران می باشد. نتایج نیز نشان می دهد که با توجه به وضعیت موجود تاب آوری بافت قدیم و کمبود مولفه های کلیدی و استراتژیک تاثیرگذار در راستای توسعه ی سیستم، آینده ی بافت قدیم تبریز از منظر تاب آوری ناپایدار خواهد بود.

    کلیدواژگان: تاب آوری، آینده پژوهی، بافت قدیم، کلان شهر تبریز
  • سعید حسین آبادی*، الهه الهیان کیکانلو صفحات 35-49
    احساس امنیت در فضاهای شهری یکی از مهمترین نیازهای شهروندان و از شاخصهای مهم کیفیت زندگی شهری است که تحت تاثیر عوامل متعددی قرار دارد. یکی از این عوامل، حس اجتماع محلی است . در این تحقیق رابطه بین حس اجتماع و احساس امنیت در محلات شهر آشخانه مد نظر است.حس اجتماع در این پژوهش شامل 4 مولفه عضویت(تعلق)، تامین نیازها، پیوند عاطفی مشترک و حس تاثیرگذاری می باشد و منظور از احساس امنیت، ارزیابی افراد از امنیت محله شان است. این پژوهش، از نوع پیمایشی است که طی آن از پرسشنامه برای گردآوری داده ها استفاده شده است. جامعه آماری شهروندان بالای 15 سال شهر آشخانه ، حجم نمونه 377 نفر و روش نمونه گیری تصادفی ساده است.برای تحلیل داده ها نیز از روشT تک نمونه ای ،همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه استفاده شده است. طبق یافته های این پژوهش میزان حس امنیت و حس اجتماع در محلات شهر آشخانه به ترتیب با میانگین 7/3 و 52/3 بالاتر از حد متوسط است. همچنین با توجه به ضریب همبستگی 45/0 در سطح معناداری کمتر از آلفای 01/0 می توان گفت بین حس اجتماع و احساس امنیت ساکنان شهر آشخانه رابطه مثبت و معنادار وجود دارد و میزان شدت همبستگی در حد متوسط است. نتایج رگرسیون چندگانه نیز بیان می کند که از بین شاخصهای حس اجتماع، به ترتیب دو شاخص تامین نیازها و پیوند عاطفی مشترک بیشترین تاثیر را بر احساس امنیت شهروندان دارد.
    کلیدواژگان: اجتماع محلی، حس اجتماع، احساس امنیت، آشخانه
  • محمدرضا پورمحمدی*، مجید پایدار صفحات 51-67
    رشد شهری روزافزون در دهه های اخیر چالش های متعددی در زمینه های اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی را متوجه شهرها و ساکنان آن کرده است. بنابراین، ضرورت مطالعه و پژوهش در زمینه زیست پذیری شهری و پیاده مداری در جهت سالم زیستن جامعه شهری، بیش از پیش نمایان می شود. زیست پذیری و پیاده مداری مفاهیمی هستند که در نهایت، شهری به دور از آلودگی ها، ترافیک مزمن، مشکلات زیست محیطی، اقتصادی و کالبدی را برای شهروندان به ارمغان می آورد. اصطلاح زیست پذیری اشاره به درجه تامین ملزومات یک جامعه بر مبنای نیازها و ظرفیت افراد آن جامعه دارد. این پژوهش با هدف سنجش وضعیت زیست پذیری در منطقه 2 کلانشهر تبریز با تاکید بر پیاده مداری به انجام رسید که در آن چهار بعد اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی و پیاده مداری بر اساس گویه هایی در قالب پرسشنامه و بر مبنای نظرات شهروندان ساکن در منطقه مورد سنجش واقع شد. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی با هدف کاربردی می باشد. داده ها با بهره گیری از نرم افزار EXCEL, ARCGIS, SPSS و آزمون های آماری با t-test و همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. بر اساس نتایج به دست آمده که به صورت نقشه ارایه شده، بیان گر این است که وضعیت زیست پذیری در کل منطقه 2 بالاتر از متوسط می باشد. در سطح نواحی، بالاترین امتیاز زیست پذیری متعلق به ناحیه 3، و در مقابل ناحیه 1 کمترین امتیاز را کسب کرده است. همچنین نتایج نشانگر این است که ارتباط معنا داری بین پیاده مداری و زیست پذیری در منطقه مورد مطالعه وجود دارد.
    کلیدواژگان: زیست پذیری، رویکرد پیاده مداری، منطقه 2 تبریز، توسعه پایدار شهری
  • رحیم حیدری چیانه*، شهریور روستایی، محمدعلی سالکی ملکی صفحات 69-93

    به منظور تنوع بخشیدن به منابع رشد اقتصادی و درآمدهای ارزی و همچنین ایجاد فرصتهای جدید شغلی در کشور، توسعه صنعت گردشگری از اهمیت فراوانی برخوردار است؛ چرا که ایران از نظر جاذبه های گردشگری جزء ده کشور اول جهان قرار دارد و از پتانسیل بسیار زیادی برای جهانگردی و گردشگری بین المللی برخوردار است. یکی از مهمترین اقدامات مورد لزوم جهت بهبود شاخص های اقتصاد گردشگری در کشور و شهر تبریز اتخاذ راهبرهایی جهت بازاریابی گردشگری با توجه به شرایط عصرپست مدرنیسم و گردشگران پست مدرن است. در این راستا این مقاله با رویکرد اکتشافی مبتنی بر روش های آینده پژوهی به ارزیابی راهبرهای بازاریابی گردشگری پست مدرن با استفاده از روش های دلفی، تحلیل اثرات متقاطع، سناریو نویسی و سوات پرداخته است. نتایج نشان می دهد از بین 49 شاخص موثر بر آینده بازاریابی گردشگری پست مدرن در شهر تبریز 21 شاخص به عنوان پیشران حیاتی انتخاب شدند. جهت سناریو پردازی با استفاده از شاخص های منتخب 63 وضعیت (سناریو) تدوین شد که پس از ارزیابی و وزن دهی سناریوها نیز از میان 3621 سناریو تعداد 6 سناریو به عنوان سناریوهای احتمالی انتخاب شدند که در این میان سناریو پنجم به عنوان سناریو برتر و پایه تحلیل و ارایه راهبرها اننتخاب شد. از میان راهبرهای چهارگانه بر اساس روش سوات نیز سناریو تهاجمی با امتیاز 0.0108 به عنوان راهبرد برتر پیشنهاد شد.

    کلیدواژگان: استراتژی، سناریو، گردشگری پست مدرن، کلانشهر تبریز
  • کیومرث ملکی*، اسماعیل علی اکبری، اقبال پاهکیده صفحات 95-114
    آسیب شناسی از پهنه های لرزه خیز در مناطق کشور حاکی از تمرکز جمعیت در شهرها و ناکارآمدی در آسیب شناسی و حفاظت از این فضاها است که این امر ضرورت پدافند غیر عامل را بیش از بیش مطرح می سازد. این مقاله با هدف مطالعه خطر پذیری زلزله و روند توسعه فیزیکی کلان شهر کرمانشاه با رویکرد پدافند شهری، است. که از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا توصیفی- تحلیلی است. این پژوهش درصدد است بر اساس شاخص های 45 گانه حاصل شده، با تهیه پهنه آسیب پذیری و نقشه خطر در کلان شهر کرمانشاه، استراتژی های کاهش خطر را باز تعریف کند. نتایج حاصل از پهنه های خطر زلزله در این شهر نشان می دهد که بیش از 14 درصد سطح شهر در دامنه آسیب پذیری زیاد و خیلی زیاد قرار دارد که عمدتا در مناطق 1و 3 و 5 و 7 است. همچنین با توجه به داده ها و نتایج حاصل از پژوهش، جهات بهینه متناسب با ملاحظات پدافند غیرعامل برای توسعه کالبدی-فضایی کلان شهر کرمانشاه الگوی شعاعی-خطی (الگوی فعلی) با نظم داخلی-شطرنجی است.
    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، آسیب پذیری، زلزله، کلان شهرکرمانشاه
|
  • Mitra Azimi *, Maede Hedayatifard Pages 1-17
    The multiple functions of Milad Tower at the national and regional levels, including its role in telecommunications, tourism and trade, have made this tower have the capacity to generate revenue for the city of Tehran. However, studies show that this tower has not been able to realize most of its potential revenue-generating capacities and should play a role in the sustainable development of Tehran. This, with the increasing cost of maintenance, infrastructure and administration, can lead to the depreciation of the tower, the loss of financial and human resources, and ultimately the imposition of double costs on the city. Therefore, addressing the issue of reliable and continuous financing for Milad Tower is of great importance. With this explanation, the present research seeks to study the financing structure in Milad Tower of Tehran and present a favorable model for it. The method of this research is as follows: first, using a documentary study, economic functions, revenue generating areas of Milad Tower, which are predicted in the above documents, as well as the financial statements of the tower have been examined. In the following, semi-structured interviews were conducted with Milad Tower financial managers and experts in the field of financing of the firm, and by using thematic analysis method, qualitative content analysis and coding of interviews; Milad Tower was inefficient in providing sustainable income sources. Be identified. Finally, stimulus strategies for revitalization and financial empowerment of the presentation tower along with a favorable financing model are presented.
    Keywords: Milad tower, sustainable urban income, urban economy, financial empowerment
  • Reza Besharati, Iraj Teimouri *, Hassan Mahmoudzadeh Pages 19-34

    Urban resilience is the ability of a city and its subsystems to cope with a variety of hazards, adapt to critical situations, and self-recover and recover quickly. In order to achieve a resilient city, it is inevitable to study the impact and effectiveness of various components as well as the future resulting from the effects of these components. In this regard, the purpose of the present study is to analyze the effects (effectiveness/effectiveness) of the components explaining resilience and its future research in the old texture of Tabriz metropolis. Therefore, the research method is applied in terms of purpose and in terms of the nature of futurism with emphasis on analytical and exploratory approach. Also, the data analysis method was based on purposeful Delphi method (15 elites and managers in the field of crisis management) and the application of cross-impact analysis technique in Micmac software. Findings of the research by analyzing the 5 main components (economic, social, individual, managerial-institutional and physical-environmental) and 24 sub-components indicate that the most effective among the studied components on other components in order to develop resilience of the old texture of Tabriz the components of emphasis on the governance and participatory approach, the existence of interaction and cooperation between institutions and cultural context between institutions and social strata, and the most effective are related to the components of positive thinking about issues and sense of social responsibility in the face of crisis. The results also show that due to the current situation of old texture resilience and the lack of key and strategic components affecting the development of the system, the future of old Tabriz texture will be unstable in terms of resilience.

    Keywords: Resilience, Future research, Old texture, Tabriz metropolis
  • Saeed Hossein Abadi *, Elahe Elahian Keykanlou Pages 35-49
    Feelings of security is one of the most important needs of citizens and one of the indicators of urban quality of life that is influenced by several factors. One of these factors is sense of community.In this research, the relationship between the sense of community and the security feeling of the citizens of Ashkhaneh is considered. In this research ,sense of community includes 4 components of membership (belonging), fulfillment of needs, shared emotional connection and sense of influence, and the sense of security is people's evaluation of the security of their neighborhood.This research is a survey research and a questionnaire was used to collect data.. The statistical population is citizens over 15 years of age in Ashkhaneh city . The sample size is 377 people and the sampling method is random simple.The data analysis method is one-sample t-test , Pearson correlation and multiple regression analysis.According to the findings of this research, the mean of feeling of security and sense of community in the neighborhoods of Ashkhaneh city are 3.7 and 3.52, respectively, that are higher than the average.Also, according to the correlation coefficient of 0.45 at a significance level of P-value<0.1 it can be said that there is a significant and positive relationship between the sense of community and the sense of security of the residents of Ashkhaneh city, and the intensity of the correlation is moderate.The results of multiple regression also show that among the indicators of community sense, the two indicators of fulfillment of needs and shared emotional connection, respectively, have the greatest impact on citizens' sense of security.
    Keywords: community, sense of community, feeling of security, Ashkhaneh city
  • Mohammad Reza Pourmohammadi *, Majid Paydar Pages 51-67
    Urbanization as the second revolution in human culture, has caused a change in human relations with each other and far with the rapid growth of urbanization and increasing problems in the field of housing, job creation and income, providing public health and physical and mental health, increasing environmental problems Biodiversity.The present study is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of nature. The data required for analysis were collected using a questionnaire and the Likert scale. The validity of the questionnaire was confirmed and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha of 0.793. Dependent variables in the present study, which include walkability and livability, which is a set of economic, social, environmental and physical variables as an independent variable using EXCEL, ARCGIS, SPSS software and statistical tests with t- Pearson test and correlation were analyzed. Based on the results of T-test in the environmental dimension, the condition of all areas in livability is appropriate. In the pedestrian dimension, the most responses in the very high category belonged to the condition of cleaning the lane and maintaining the pedestrian space, which accounted for 14.6% of the responses. Based on the results of the T-test, the pedestrian in the three areas obtained an average higher than 3, which indicates the appropriate condition of the pedestrian in the eyes of the respondents. In general, based on the results of a single-sample t-test for areas, among the three areas of the study area, the best situation in the pedestrian dimension belongs to area 2 with an average difference of 5.93%. In the next ranks are Zones 3 and 1, respectively, and in the field of livability, based on the results obtained as presented in the map, it indicates that the livability situation in the whole Zone 2 is higher than average
    Keywords: livability, Pedestrian Approach, Region 2, Urban Sustainable Development
  • Rahim Heydari Chianeh *, Shahrivar Rostaei, Mohamad Ali Salekimaleki Pages 69-93

    In order to diversify the sources of economic growth and foreign exchange earnings, as well as to create new job opportunities in the country, the development of the tourism industry is very important; Because Iran is among the top ten countries in the world in terms of tourist attractions and has a great potential for international tourism. One of the most important measures required to improve tourism economic indicators in the country and the city of Tabriz is to adopt strategies for marketing tourism according to the conditions of the post-modern era and post-modern tourists. In this regard, this article, with an exploratory approach based on future research methods, has evaluated postmodern tourism marketing strategies using Delphi methods, cross-effects analysis, scenario writing, and SWAT. The results show that among the 49 indicators affecting the future of post-modern tourism marketing in Tabriz city, 21 indicators were selected as vital drivers. 63 situations (scenarios) were developed for scenario development using selected indicators, and after evaluating and weighting the scenarios, 6 scenarios were selected as possible scenarios out of 3621 scenarios, among which the fifth scenario is the best and basic scenario. Analysis and presentation of the selected leaders. Among the four strategies based on the SWAT method, the offensive scenario with a score of 0.0108 was suggested as the best strategy.

    Keywords: Strategy, Scenario, post-modern tourism, Tabriz metropolis
  • Kiomars Maleki *, Esmaeil Ali Akbari, Eghbal Pahkideh Pages 95-114
    Pathology of seismic zones in the regions of the country indicates the concentration of population in cities and inefficiency in pathology and protection of these spaces this raises the need for passive defense. The aim of this article is to study earthquake risk and the process of physical development of Kermanshah metropolis with an urban defense approach. It is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of implementation method. This study intends to redefine risk reduction strategies based on the 45 indicators obtained by preparing a vulnerability zone and risk map in Kermanshah metropolis. The results show the earthquake risk zones in this city more than 14% of the city is in the range of high and very high vulnerability, which is mainly in areas 1, 3, 5 and 7. Also, according to the data and results of the research, the optimal directions in accordance with the passive defense considerations for the physical-spatial development of Kermanshah metropolis is a radial-linear model with internal-checkered order.
    Keywords: Passive Defense, Vulnerability, Earthquake, Kermanshah Metropol