فهرست مطالب

فضای شهری و حیات اجتماعی - پیاپی 7 (زمستان 1402)

نشریه فضای شهری و حیات اجتماعی
پیاپی 7 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • آرام خضرلو* صفحات 1-19

    امنیت کالبدی و دسترسی به خدمات عمومی یکی از مهم ترین بارزه های یک محله سکونتی سالم محسوب شده و به ارتقای ایمنی و حس آرامش و نشاط در شهروندان منجر می شود. امینت کالبدی به حفظ جان و مال مردم گرایش داشته و با دسترسی به خدمات عمومی نیازهای روزمره آنان را برآورده می سازد. هدف این تحقیق سنجش تاثیر امنیت کالبدی و دسترسی به خدمات عمومی بر ارتقای کیفیت سکونتی شهروندان می باشد. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی بوده و از ابزار پرسش نامه جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات استفاده شده است و نمونه مورد مطالعه در تحقیق منطقه 4 شهر ارومیه می باشد. در تحقیق حاضر با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون که برای تمامی متغیرهای شاخص های امنیت کالبدی و دسترسی به خدمات عمومی در ارتباط با کیفیت سکونتی مثبت و معنادار بدست آمده، می توان به این نتیجه رسید که با ارتقای شاخص-های امنیت مسکن می توان به ارتقای کیفیت سکونتی شهروندان کمک کرد، هر چند که این ارتباط چندان هم قوی نباشد. براساس نتایج بدست آمده میزان رضایت مندی عمومی از شاخص امنیت کالبدی در بین ساکنین منطقه 4 در حد پایینی بوده و برابر با 23/2 بوده است. در این بین رضایت مندی از عمر واحد مسکونی و کیفیت معابر اصلی با 14/2 و 27/1 از همه پایین تر است. میزان رضایت مندی از معیار دسترسی به خدمات شهری به جهت وجود گره های فعالیتی در این منطقه بالاتر از میانگین و برابر با 04/4 است.

    کلیدواژگان: امنیت، دسترسی به خدمات عمومی، کیفیت سکونتی، سوات وزنی
  • امیر پورداداش، اکبر اصغری زمانی*، ایرج تیموری صفحات 21-39
    تغییرات شدید جهان معاصر ضرورت حفظ محیط زیست، کاهش فقر، افزایش سواد، ساختارهای پنهان، پیچیدگی های عملکردی- ساختاری جوامع امروزی از موضوعاتی نیست که بتوان با الگوهای توسعه عصر صنعتی به آنها دست یافت. حکمروایی شایسته به عنوان یک پیش شرط اساسی برای عملکرد خوب بازارها و ایجاد شرایط جذب سرمایه گذاری و تخصیص پایدار سرمایه گذاری های فیزیکی و بهبود کارایی سازمانها و عملکرد شهرها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. از سوی دیگر می تواند از طریق اثرگذاری بر سایر مولفه های توسعه منطقه در افزایش رفاه عمومی و امنیت اقتصادی نیز تاثیرگذار باشد و زمینه توسعه پایدار مناطق آزاد را فراهم سازد. نوع تحقیق کاربردی - توسعه ای و روش تحقیق توصیفی - تحلیلی است و روش جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای و پیمایشی با استفاده از پرسشنامه می باشد. در تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و از روش های آزمون T تک نمونه ای، همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره استفاده شده است. محدوده مورد مطالعه کل محدوده 51 هزار هکتاری منطقه آزاد ارس بوده که حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 400 نفر می باشد. نتایج حاصل از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون نشان می دهد که رابطه معنادار بالایی بین شاخص های حکمروایی خوب با شاخص های توسعه پایدار وجود داشته و الگوهای حکمروایی خوب با ضریب تحقق 62 درصد توانایی پیش بینی و تحقق شاخص های توسعه پایدار را در منطقه دارا می باشد. در نهایت جهت تحقق توسعه پایدار منطقه آزاد ارس اتخاذ رویکرد حکمروایی خوب الزامی است.
    کلیدواژگان: حکمروایی خوب، توسعه پایدار، منطقه آزاد، ارس
  • محمد محمدنژاد، فریدون نقیبی* صفحات 41-56

    افرایش جمعیت شهر ها و در کنار آن رشد افقی شهر ها باعث تغییر کاربری اراضی ناب کشاورزی و همچنین نادیده گرفته شدن بافت مرکزی و قدیمی شهر ها شده است. از رویکرد های مطرح شده در انتقاد به این مسائل می توان به توسعه میان افزای شهر نام برد که به دنبال بهره برداری از زمین های خالی، بهسازی و نوسازی بافت های فرسوده در شهر است. هدف اصلی این پژوهش واکاوی پتانسیل توسعه میان افزا در منطقه چهار شهر ارومیه است. تحقیق از نظر هدف کاربردی و روش تحقیق در این پژوهش از نوع تحلیلی - توصیفی می باشد. ابتدا با استفاده از از مطالعات و منابع کتابخانه ای و اسنادی، شاخص های توسعه میان افزا شامل 9 معیار اصلی مشخص گردیده و با استفاده از پرسشنامه، از متخصصین مرتبط با موضوع که در دسترس بودند، به این شاخص ها و مولفه ها امتیاز داده شده و وزن نهایی شاخص های اصلی از طریق تحلیل سلسله مراتبی حاصل گردیده است. بنابراین با اعمال وزن و برهم نهی لایه ها، توسط تحلیل گر همپوشانی به ارزیابی پتانسیل توسعه میان افزا در منطقه 4 شهر ارومیه اقدام شده است. نتایج حاصل از نقشه همپوشانی شده نشان می دهد حدود 10 درصد از اراضی منطقه پتانسیل خیلی زیاد (بسیار مناسب)، 24 درصد اراضی منطقه پتانسیل زیاد (مناسب)، 11 درصد از اراضی دارای پتانسیل متوسط و حدود 50 درصد اراضی منطقه دارای پتانسیل کم برای توسعه میان افزا می باشد.

    کلیدواژگان: توسعه میان افزا، منطقه 4 شهر ارومیه، تحلیل همپوشانی وزن دار، سیستم اطلاعات جغرافیایی
  • اصغر عابدینی*، فاطمه جبارپور مهرآباد، ابراهیم امامی، مهدی باقر زاده، روزبه ایرانی فر صفحات 57-73

    در برنامه ریزی کاربری اراضی، عدالت در توزیع و پراکنش فضایی کاربری ها یکی از مولفه های اساسی در توسعه پایدار شهری محسوب می شود. یکی از کاربری های بسیار مهم در شهرها کاربری آموزشی است، که ضرورت وجود آن برکسی پوشیده نیست. در تفکر و اندیشه اسلامی و با توصیه ی قرآن به تفکر و تحقیق و جست وجو در عالم خلقت به ریشه اصلی ایجاد مراکز علمی در جوامع اسلامی تاکید شده است. در این راستا پژوهش مورد نظر به ارزیابی کاربری های آموزشی (مدارس ابتدایی) با توجه به اصول شهر اسلامی و وضعیت پراکنش آن ها در بین مناطق ده گانه تبریز پرداخته و سپس با تلفیق شاخص ها به تحلیل مکانیابی فضاهای آموزشی می پردازد. نوع پژوهش حاضر کاربردی و روش پژوهش توصیفی - تحلیلی است. در این پژوهش، ابتدا از روش نزدیکترین مجاورت یا همسایگی برای نشان دادن پراکندگی مدارس ابتدایی شهر تبریز و از روش تحلیل شبکه در سیستم اطلاعات جغرافیایی برای تحلیل وضع موجود توزیع فضایی مدارس و بررسی شعاع عملکرد آن ها استفاده شده است و در نهایت برای ارزیابی معیارهای سه گانه از مدل تاپسیس استفاده شده تا واحد ارزیابی معیارها یکسان سازی شوند. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که مناطق6، 8 و 10 به ترتیب در بالاترین رتبه و منطقه 7 در رتبه آخر قرار دارد، به این صورت که تنها منطقه 8 تحت پوشش100 درصدی شعاع عملکرد مفید قرار گرفته و از نظر معیار الگوی توزیع مدارس، منطقه 6 دارای الگوی منظم می باشد. و از نظر سرانه نیز هیچ یک از مناطق از وضعیت رضایت بخشی برخوردار نیستند.

    کلیدواژگان: عدالت اجتماعی، شهر اسلامی، تحلیل شبکه، مدل نزدیکترین همسایگی
  • محمودرضا شرقی، رحیم حیدری چیانه*، شهریور روستایی صفحات 75-94

    نواحی شهری به علت آن که جاذبه های تاریخی و فرهنگی بسیاری دارند غالبا مقاصد گردشگری مهمی محسوب می شوند. صنعت گردشگری به عنوان صنعتی نوپا، به ویژه در سال های اخیر تاثیرات عمیقی بر وضعیت اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی بیشتر کشورهای جهان داشته است. مطالعات در زمینه اثرات گردشگری در دهه 1960، به اثرات مثبت گردشگری و در دهه 1970 به اثرات منفی آن پرداخته اند و در دهه 1980 به رویکردی متعادل تر و نظام مند تر روی آورده اند. گردشگری از بعد فرهنگی و اجتماعی، سبب تعامل فرهنگی با دنیای خارج، بین المللی شدن فرهنگ بومی، بهبود نظام های آموزشی و بهداشتی و خواهد شد اما با همه تاثیرات مفید خود در حیطه اجتماعی - فرهنگی، تاثیرات مخربی نیز داشته است. در این راستا این مقاله با هدف ارزیابی و شناخت اثرات توسعه گردشگری در کلان شهر تبریز به بررسی عوامل مذکور پرداخته است. روش تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی-تحلیلی است. مهمترین ابزار تحقیق پرسشنامه است که در میان ساکنین جامعه میزبان پخش و پرسشگری شده است. جهت تحلیل و ارزیابی نتایج نیز بر حسب نیاز از روش ها و مدل های آماری من جمله آزمون آلفای کرونباخ، کلومگروف-اسمیرنف و تی استیودنت استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد جامعه میزبان شهر تبریز درک مثبتی از اثرات توسعه گردشگری در این شهر ندارد که این امر به صورت غیر مستقیم بر مشارکت اجتماعی شهروندان و احساس پذیرش گردشگر توسط آنان را تاثیر منفی می گذارد.

    کلیدواژگان: گردشگری شهری، اثرات توسعه گردشگری شهری، نگرش شهروندان، کلانشهر تبریز
  • یاسر قلی زاده، ایرج تیموری*، رحیم حیدری چیانه صفحات 95-108
    با توجه به اهمیت گردشگری هوشمند، به عنوان یکی از اساسی ترین منبع درآمد هدف این پژوهش تحلیل اسنادی مقالات معتبر داخلی در خصوص گردشگری هوشمند بوده است. پژوهش حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی و روش آن فراتحلیل است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه مقالات علمی- پژوهشی است که در نشریات علمی-پژوهشی مورد تایید وزارت علوم تحقیقات و فناوری در داخل کشور به چاپ رسیده است که به خاطر کم بودن تعداد آن ها (12 مورد) از روش تمام شماری استفاده شده است. نتایج حاصله از تحلیل نشان می دهد که از سال 1396 تا به حال (1400) تنها 12 مقاله علمی پژوهشی در داخل کشور وجود دارد که این امر بیانگر کم توجهی به پژوهش در خصوص گردشگری هوشمند در کشور ایران است. همچنین نتایج حاصله نشان دهنده آن است که از نظر پراکنش جغرافیایی، شهر اصفهان در جایگاه نخست قراردارد و رشته مدیریت بخصوص مدیریت بازگانی بیشترین نقش را در زمینه گردشگری هوشمند در ایران داشته است. همچنین تمام مقالات حوزه گردشگری هوشمند در ایران به صورت چندبعدی یا همان کل نگری بوده است و چیرگی روش ترکیبی به روش پوزیتیویسم یا اثبات گرایی کاملا مشهود است. از دیگر یافته های پژوهش این است که روش گردآوری اکثر مقالات چاپ شده، اسنادی و ترکیبی (پرسشنامه و مصاحبه) بوده است. همچنین تجزیه و تحلیل داده ها در اکثر مقالات با استفاده از آزمون تی تک نمونه ای، مدل معادلات ساختاری و مدل فراترکیب بوده است و در خصوص نرم افزارهای پرکاربرد در حوزه مقالات داخلی گردشگری هوشمند به نرم افزار SPSS به همراه Smart PLS می توان اشاره نمود.
    کلیدواژگان: واکاوی اسنادی، گردشگری هوشمند، تحلیل، ایران
|
  • Aram Khezerlou * Pages 1-19

    Physical security and access to public services are considered to be one of the most important features of a healthy residential neighborhood and lead to the promotion of safety and a sense of peace and vitality in citizens. Physical security tends to protect people's life and property and fulfills their daily needs by providing access to public services. The purpose of this research is to measure the impact of physical security and access to public services on improving the quality of living of citizens. The research method is descriptive-analytical and the questionnaire tool was used to analyze the information and the sample studied in the research is Region 4 of Urmia city. In this research, by using Pearson's correlation coefficient, which was obtained for all the variables of physical security indicators and access to public services in relation to positive and meaningful residential quality, it can be concluded that by improving housing security indicators, It is possible to help improve the living quality of citizens, although this relationship is not very strong. Based on the obtained results, the level of public satisfaction with the physical security index among the residents of region 4 was low and equal to 2.23. Meanwhile, satisfaction with the life of the residential unit and the quality of the main roads are the lowest with 2.14 and 1.27 respectively. The level of satisfaction with the criterion of access to urban services due to the presence of activity nodes in this area is higher than the average and is equal to 4.04.

    Keywords: Security, Access to Public Services, Residential Quality, Weighted SWOT
  • Amir Pourdadash, Akbar Asghari Zamani *, ]Raj, Eymuri Pages 21-39
    Competent governance is of particular importance as a basic precondition for the good functioning of markets and creating conditions for investment attraction and sustainable allocation of physical investments and improving the efficiency of organizations and the performance of cities. On the other hand, it can be effective in increasing public welfare and economic security by affecting other components of the region's development and providing the basis for the sustainable development of free zones. The type of research is applied-developmental and the research method is descriptive-analytical, as well as the method of collecting library and survey information using a questionnaire. SPSS software and single-sample T-test, Pearson correlation and multivariate regression methods were used in data analysis. The studied area is the entire area of 51 thousand hectares of Aras Azad Zone, and the sample size is 400 people using Cochran's formula. The results of the research show that despite the failure of Aras Free Zone in achieving sustainable development goals, there is a significant relationship between good governance indicators and sustainable development indicators, and good governance models with a 62% realization rate have the ability to predict and realize development indicators. have stable in the region.
    Keywords: Good Governance, Sustainable development, Free Zone, Aras
  • Mohammad Mohammadnejad, Fereydoun Naghibi * Pages 41-56

    The increase in the population of cities and along with it the horizontal growth of cities has caused a change in the use of pure agricultural lands as well as neglecting the central and old fabric of cities.Among the approaches raised in criticism of these issues, we can mention the Infill development of the city, which seeks to exploit vacant lands, improve and renovate worn-out structures, and redevelop and use unused land capacities in the city. The main goal of this research is to analyze the potential of Infill development in the 4th region of Urmia. The research in terms of practical purpose and research method in this research is descriptive-analytical. First, by using studies and library and documentary sources, the indicators of intermediate development including 9 main criteria were determined and by using a questionnaire, experts related to the subject who were available, were selected to these indicators and the components were scored and the final weight of the main indicators was obtained through AHP. Therefore, by having the layer related to each index in the Arc GIS software and applying the weighting and layering of the layers, the weighted overlay analyzer has been used to evaluate the development potential of Infill development in the 4th region of Urmia city. The results of the overlay map show that about 10% of the lands in the region have very high potential (very suitable), 24% of the lands in the region have high potential (suitable), 11% of the lands have medium potential, and about 50% of the lands in the region have Low potential for Infill development.

    Keywords: Infill Development, Fourth Region of Urmia City, Weighted Overlay Analysis, geographical information system (GIS)
  • Asghar Abedini *, Fatemeh Jabbarpour Mehrabad, Ebrahim Emami, Mehdi Bagherzadeh, Rouzbeh Irani Far Pages 57-73

    In land use planning, justice in the distribution is considered one of the basic indicators in sustainable urban development. One of the most important land uses in cities is educational use, the necessity of which is not hidden from anyone, However, its position in the Islamic city becomes doubly important, because in Islamic attitude and with the recommendation of the Quran to think, research in the world of creation, the creating scientific centers in Islamic societies has been emphasized. this research evaluates educational uses (primary schools) and their distribution status among the 10 districts of Tabriz, and then re-locates educational spaces by interpreting the indicators. The study at hand is practical and the research method is descriptive-analytical research. In this research, first, the nearest neighborhood (RN) method has been used to show the distribution of primary schools in Tabriz then The network analysis method in GIS has been used to analyze the current situation of the spatial distribution of schools and to check the radius of their performance and finally, the TOPSIS model was used to evaluate the three criteria so that the evaluation unit of the criteria is unified. The results of this research show that regions 6, 8 and 10 are ranked highest and region 7 is ranked last and only region 8 is covered by 100% of the useful performance radius and in terms of the distribution pattern of schools, region 6 has a regular pattern. And in terms of per capita, none of the regions have a satisfactory situation.

    Keywords: social justice, Islamic City, Network Analysis, Nearest Neighborhood Model (RN)
  • Mahmodreza Sharghi, Rahim Heydari Chianeh *, Shahrivar Rostaei Pages 75-94

    Urban areas are often considered important tourist destinations due to the fact that they have many historical and cultural attractions. The tourism industry as a new industry, especially in recent years, has had a profound impact on the economic, social and cultural situation of most countries in the world. Studies on the effects of tourism in the 1960s focused on the positive effects of tourism and on its negative effects in the 1970s, and in the 1980s, they turned to a more balanced and systematic approach. From the cultural and social aspect, tourism will cause cultural interaction with the outside world, the internationalization of local culture, the improvement of educational and health systems, but with all its beneficial effects in the socio-cultural field, it has also had destructive effects. In this regard, this article has investigated the aforementioned factors with the aim of evaluating and understanding the effects of tourism development in the metropolis of Tabriz. The research method is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method. The most important research tool is the questionnaire, which was distributed and questioned among the residents of the host community. In order to analyze and evaluate the results, statistical methods and models, including Cronbach's alpha, Klumgrove-Smirnov and Student's t-test, have been used as needed. The results of the research show that the host community of Tabriz does not have a positive understanding of the effects of tourism development in this city, which indirectly has a negative effect on the social participation of citizens and their sense of acceptance of tourists.

    Keywords: urban tourism, the effects of urban tourism development, citizens', Attitude, Tabriz metropolis
  • Yaser Gholizadeh, Iraj Teimouri *, Rahim Heydari Chianeh Pages 95-108
    Smart tourism is a new applied term that describes the increasing dependence of tourism destinations, industries and different forms of tourists on new forms of information and communication technology that transform massive amounts of data into valuable propositions. Despite the growing importance of smart tourism, as one of the most basic sources of income for societies, not so many studies (especially inside the country) have been conducted in this regard. Therefore, the purpose of this research was document analysis of authentic domestic articles about smart tourism in an analytical way. The current research is descriptive-analytical and its method is analysis. The statistical population of this research includes all scientific-research articles that have been published in scientific-research publications approved by the Ministry of Science, Research and Technology in the country, and due to the small number of them (12 cases), the full enumeration method was used. The results of the analysis show that from 2016 to now (2021) there are only 12 scientific research articles in the country, which indicates the lack of attention to research on smart tourism in Iran. Also, the results show that in terms of geographical distribution, Isfahan city is in the first place and the field of management, especially Market management, has played the most important role in the field of smart tourism in Iran. Also the superiority of the combined method over positivism or positivism is quite evident. Another finding of the research is that the method of collecting most the printed articles was documentary and combined (questionnaire and interview). Also the data analysis in most of the articles has been using the typical T-Tech test, structural equation model and composite model, and regarding the widely used software in the field of domestic smart tourism articles, we can mention SPSS software along with Smart PLS.
    Keywords: documentary analysis, intelligent tourism, analysis, Iran