فهرست مطالب

فضای شهری و حیات اجتماعی - پیاپی 1 (تابستان 1401)

نشریه فضای شهری و حیات اجتماعی
پیاپی 1 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • شیوا ولایتی* صفحات 1-14
    همگام با روند رشد شهرنشینی، سیاست تولید مسکن انبوه و احداث مجتمع های مسکونی در قالب الگوی کوتاه و بلندمرتبه به عنوان یکی از راه های پاسخ به نیاز مسکن در زمان های مختلف، مشابه با سایر نقاط کشور، در شهر تبریز به مرحله اجرا درآمد. اما معماری مجتمع های مسکونی یکی از مسایل حایز اهمیت دربرنامه ریزی شهری است. چرا که شکل گیری ابعاد مختلف آن بازتاب و برآیند شرایط گوناگون است. از دیدگاه برنامه ریزی شهری شناخت این عوامل و نقش آنها اهمیت بالایی داشته و ضمن اینکه از اولویت های مطالعاتی در حوزه برنامه ریزی شهری محسوب می شود در سیاست گذاری درست جهت توسعه شهرهای مطلوب و پایدار نیز موثر می باشد. در این مقاله ضمن مشخص نمودن این عوامل اعم از اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و مذهبی، سیاسی، شهرسازی و محیطی، از برنامه ریزان شهری، شهرسازان و متخصصان معماری خواسته شده است تا اهمیت هریک از ملاحظات مذکور را در شکل گیری ابعاد معماری مجتمع های مسکونی مشخص نمایند. در ادامه با بکارگیری روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، نقش عوامل مذکور در طراحی پلان، نما، سازه و مصالح، مکانیابی، فرم و جهت گیری مجتمع های مسکونی شهر تبریز رتبه بندی شده است. نتایج حاصل نشان می دهد در بین ابعاد مختلف، عوامل اقتصادی، سیاسی و اجتماعی به مراتب بیشتر از ملاحظات شهرسازی، محیطی و فرهنگی در معماری و ساخت مجتمع های مسکونی موثر بوده و تا حدودی از سایر ابعاد مسکن غفلت شده است. طوریکه ملاحظات اقتصادی بیشترین وزن را دارد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی شهری، مجتمع های مسکونی، سیاست گذاری مسکن، عوامل محیطی
  • هادی حکیمی، رحیم حیدری چیانه، سودا بلالکه* صفحات 15-26

    امروزه سکونتگاه های غیررسمی و نبود امنیت تصرف در آنها توجه بسیاری از اندیشمندان را به خود جلب کرده است تا آنجا که سازمان اسکان بشر از نبود امنیت تصرف در مساکن غیررسمی به عنوان شاخص محرومیت یاد کرده است. امنیت تصرف یکی از مهمترین مسایلی است که سکونتگاه های غیررسمی با آن مواجه هستند. موضوع تحقیق حاضر، تحلیل نقش امنیت تصرف در کیفیت کالبدی مسکن در محله یوسف آباد، یکی از مراکز اسکان غیررسمی کلانشهر تبریز، است که در محدوده منطقه یک شهر تبریز قرار گرفته است. هدف از انجام این تحقیق بررسی میزان امنیت تصرف ادراکی و رابطه امنیت تصرف ادراکی و کیفیت کالبدی مسکن در محدوده مورد مطالعه میباشد. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی است و در آن از روش پیمایشی و ابزار پرسشنامه استفاده شده است. جامعه آماری در این مطالعه ساکنان محله اسکان غیررسمی یوسف آباد تبریز میباشد که شیوه نمونه گیری احتمالی ساده بوده و برای محاسبه حجم نمونه از فرمول "شارل کوکران" استفاده شده است وحجم نمونه با توجه به این فرمول 373 است و برای تحلیل داده ها نیز از نرم افزار SPSS.25 استفاده شده است. نتایج تحقیق بیانگر این است که میزان امنیت تصرف ادراکی در محله مورد مطالعه در سطح پایینی قرار دارد و شاخص احتمال تخلیه در هر لحظه از عوامل اصلی در کاهش امنیت تصرف ادراکی در محله یوسف آباد است و میان امنیت تصرف ادراکی و کیفیت کالبدی مسکن رابطه مثبت و معناداری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: مسکن، سکونتگاه غیررسمی، امنیت تصرف ادراکی، کیفیت کالبدی
  • محمد نعمتی*، ایرج تیموری صفحات 27-41
    پژوهش حاضر به دنبال، بررسی اثرپذیری قیمت و اجاره بهای مسکن از برخی متغیرهای کلان اقتصادی است. داده های آماری این پژوهش بصورت اسنادی جمع آوری شده و شامل سال های 1398-1387 و به صورت فصلی می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از مدل رگرسیونی حداقل مربعات معمولی و برای بررسی ایستایی متغیرها از آزمون دیکی - فولر تعمیم یافته استفاده شد. یافته های پژوهش نشان می دهد متغیرهای پیش بین، توضیح دهندگی بسیار بالای بر رفتار متغیر وابسته دارد. به طوری که در قیمت مسکن، معادله رگرسیون معنی داری با ضریب تعیین 98/0 و ضریب تعیین تعدیل شده 975/0 به دست آمد. براین اساس، این مدل 5/97 درصد از واریانس متغیر قیمت مسکن را پیش بینی می نماید. در اجاره بها مسکن نیز، معادله رگرسیون معنی داری با ضریب تعیین 986/0 و ضریب تعیین تعدیل شده 982/0 به دست آمد؛ در واقع، این مدل 2/98 درصد از واریانس متغیر اجاره بها مسکن را پیش بینی می نماید. در قیمت مسکن، ، «نرخ دلار غیررسمی»، «نرخ تورم» و «میزان نقدینگی» رابطه مستقیم و مثبتی به قیمت مسکن دارند. «نرخ بیکاری»، «قیمت سکه تمام بهارآزادی» و «نرخ سود بانکی» نیز رابطه مستقیم و منفی دارد. همچنین، اثر متغیرهای «شاخص قیمت مصرف کننده»، «نرخ دلار رسمی»، «تعداد واحد مسکونی ساخته شده» و «ارزش معاملات بورس» معنیدار نمی باشد. در اجاره بها مسکن، «نرخ دلار غیررسمی» و «نرخ تورم» رابطه مستقیم و مثبتی با اجاره بها مسکن دارند. «قیمت سکه تمام بهارآزادی»، «نرخ سود بانکی» و «نرخ بیکاری» نیز رابطه مستقیم و منفی دارد. همچنین، «شاخص قیمت مصرف کننده»، «نرخ دلار رسمی»، «تعداد واحد مسکونی ساخته شده»، «ارزش معاملات بورس» و «میزان نقدینگی» معنی دار نمی باشد.
    کلیدواژگان: مسکن، قیمت مسکن، اجاره بها مسکن، اقتصاد کلان
  • مهدی خداداد* صفحات 43-53
    بافت های فرسوده مناطق شهری نسبت به سایر مناطق شهری آسیب پذیرتر می باشند چراکه، تعداد بالای ساکنین آن، سیستم نامناسب دفع فاضلاب و زباله های شهری، نحوه ارتباطلات و دسترسی ضعیف، وجود خدمات زیربنایی و خدماتی بسیار کم و همچنین وجود ناامنی در برخی از این مناطق به علت شکل گیری گتوهای فقر، پرداختن به امر ارزیابی و تحلیل کیفیت زندگی در این مناطق امری انکارناپذیر است. در همین راستا، هدف پژوهش حاضر، ارزیابی رضایتمندی ساکنان بافت های فرسوده شهر گرگان از شاخص های کیفیت زندگی می باشد. جهت انجام این پژوهش از روش توصیفی تحلیلی و پیمایشی استفاده شده است همچنین جامعه آماری مورد مطالعه، ساکنین بافت های فرسوده شهر گرگان می-باشند که با استفاده از روش کوکران 480 نمونه انتخاب و پرسشنامه به صورت تصادفی ساده بین آنها توزیع شده است که برای قضاوتی صحیح از 22 شاخص در سه بعد کالبدی- زیست محیطی، اجتماعی- اقتصادی و عملکردی- ساختاری استفاده شده است که مولفه های موردنظر، از طریق نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. یافته های حاصل از پرسشنامه نشان می دهد که میزان رضایت ساکنان این بافت ها در سطح متوسط می باشد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، توسعه شهری، بافتهای فرسوده، شهر گرگان
  • رسول قربانی، رضا کریمی* صفحات 55-72
    در سال های اخیر، جوامع در سراسر جهان آتش سوزی های بزرگ شهری را تجربه کرده اند و صدها نفر جان خود را از دست دادهاند. باید پذیرفت که همیشه درصدی از بحران ها بخش جدایی ناپذیر و طبیعی حیات سیستم ها می باشند؛ ولیکن بخش عظیمی از تهدیدها، بحران ها و التهابات تحمیلی هستند و بایستی با مدیریت صحیح و کاربست پدافند غیرعامل، آن ها را قبل از وقوع، پیش بینی و پیش گیری نمود. لذا هدف این پژوهش سنجش و مدلسازی فضایی آسیب پذیری شهر ارومیه در برابر آتشسوزی با رویکرد پدافند غیرعامل بوده بهطوری که نوع تحقیق، کاربردی و روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی می باشد و گردآوری اطلاعات نیز از طریق مطالعات کتابخانه ای، میدانی و پرسش نامه صورت گرفته است. برای نیل به هدف تحقیق، تعداد 14 شاخص بر اساس نظرات نخبگان انتخاب شده و در نرم افزار GIS لایه های اطلاعاتی برای آن ها تشکیل شده است. برای محاسبه وزن شاخص ها از روش تصمیم گیری چندمعیاره BWM استفاده شده و نتایج آن در نرم افزار GAMS مورد تحلیل قرار گرفته است. سرانجام، وزن بدست آمده از روش BWM در شاخص های 14 گانه استاندارد شده با توابع فازی ضرب شده و ترکیب شده است. نتایج بیانگر آن است که 12 درصد در پهنه آسیب پذیری خیلی کم، 31 درصد آسیب پذیری کم، 14 درصد آسیب پذیری متوسط، 29 درصد آسیب پذیری زیاد و 14 درصد در پهنه آسیب پذیری خیلی زیاد واقع شده است. برای تحلیل خودهمبستگی فضایی پهنه های آسیب پذیری از آماره موران استفاده شده و به منظور مدل سازی فضایی آسیب پذیری شهر ارومیه در برابر آتش سوزی از تحلیل لکه های سرد و داغ بهره گرفته شده است.
    کلیدواژگان: آسیب پذیری، آتش سوزی، پدافند غیرعامل، BWM
  • محمدحسین جهانگیر*، ریحانه رشیدی صفحات 73-88

    مصرف انرژی در ساختمان ها همیشه از موضوعات مورد توجه مردم و تمامی نهادهای دنیا بوده است.ضرورت توجه به این موضوع به دلیل مصرف انرژی بالا و همچنین تلفات انرژی قابل توجه در آن ها می باشد.هدف از انجام این مطالعه،محاسبه انرژی مصرفی یک ساختمان آموزشی و به دست آوردن میزان تلفات انرژی آن ودرنهایت ارایه راهکار برای بهبود مصرف انرژی وکاهش آن است.در راستای این هدف از ممیزی انرژی استفاده می شود.به این معنی که ساختمان موردنظر برای محاسبات ساختمان،دقیق معاینه شده و هزینه های آن برآورد شده و درآخر پیشنهادات کاهش مصرف انرژی با توجه به نقاطی که تلفات در آنها اتفاق می افتد ارایه می گردد.برای شبیه سازی ساختمان از نرم افزار دیزاین بیلدر و برای محاسبات ممیزی انرژی آن از روابط موجود در دستورالعمل تعیین مصرف انرژی و برچسب انرژی سازمان ملی استاندارد استفاده می شود.نتایج مطالعه نشان می دهد که بیشترین تلفات از در و پنجره و پل های حرارتی اتفاق می افتد و با تعریف سه سناریو و اجرای آنها در ساختمان بهبود مصرف انرژی وکاهش تلفات مشاهده می شود. در نهایت میتوان مشاهده کرد که میزان تلفات حدود 40 درصد کاهش داشته و دمای آسایش ساختمان به 20 درجه سانتی گراد تغییر می یابد.

    کلیدواژگان: بهینه سازی مصرف انرژی، ساختمان آموزشی، ممیزی انرژی، دیزاین بیلدر
|
  • Shiva Velayati * Pages 1-14
    Along with the growth of urbanization, the policy of mass housing production and the construction of residential complexes in the form of short and high-rise models was implemented in Tabriz as one of the ways to respond to housing needs at different times, similar to other parts of the country.But the architecture of residential complexes is one of the most important issues in urban planning. Because its different formations are a reflection and result of different conditions. From the perspective of urban planning, knowing these factors and their role is very important. Not only it is one of the study priorities in the field of urban planning, but also it is effective in making the right policy for the development of desirable and sustainable cities. In this article, various factors were determined, then urban planners, city planners and architectural experts were asked to determine the importance of each of the mentioned factors in the formation of the architectural dimensions of residential complexes. Then, using the Analytic Hierarchy Process (AHP), the role of the main factors in the design of the plan, facade, structures and materials, location, form and direction of residential complexes in Tabriz is ranked. The results show that economic, political and social factors are far more effective than urban planning, environmental and cultural considerations in the architecture and construction of residential complexes And to some extent, other aspects of housing have been neglected. So that economic considerations have the most weight. Therefore, it is necessary to provide suitable solutions and processes for planning, designing and building models of residential complexes So that managers and urban planners consider social, cultural values and government regulations and formulated policies in the first priorities And residential buildings should be built in order to meet the requirements and pay attention to sustainability factors
    Keywords: urban planning, residential complexes, housing policy, environmental factors
  • Hadi Hakimi, Rahim Heydari Chianeh, Sevda Balalakeh * Pages 15-26

    Today, informal settlements and the lack of security of occupation in them has attracted the attention of many researchers , so much so that the Human Housing Organization has mentioned the insecurity of occupation as an indicator of deprivation in informal settlements. Occupation security is one of the most important issues facing informal settlements.The subject of this research (or study) is the analysis of the role of the security of occupation in the physical quality of housing in Yousef- Abad neighborhood, one of the informal housing centers of Tabriz metropolis, which is located within the area of Tabriz Region 1. The aim of this study is to investigate the level of perceptual occupancy security and the relationship between the perceptual occupancy security and the physical quality of housing in the studied area. The research method used in this research is of descriptive and correlation type, and it uses the survey method and a questionnaire tool, and SPSS. 25 software is used for data analysis. The statistical population in this study is the residents of Yousefabad informal settlement neighborhood. The probabilistic sampling method is simple and "Charles Cochran's" formula has been used to calculate the sample size And the sample size according to Cochran's formula is 373. The results show that the level of the perceptual occupancy security is very low in this district, and the Index of evacuation to any time is one of the main factors in reducing the security of perceptual occupation in Yousef- Abad neighborhood. and these is not a positive and meaningful relationship between the perceptual occupancy security and physical quality of housing.

    Keywords: habitation (housing), informal habitation, perceptual occupancy security, Physical quality
  • Mohammad Nemati *, Iraj Teimouri Pages 27-41
    The aim of this research is to investigate the macroeconomic variables effect on housing prices and rents. The data are collected from reports and documents. Data is quarterly and is from 2008 to 2019. The ordinary least squares (OLS) regression model was used to analyze the data and the augmented Dickey-Fuller test (ADF) was used to examine the unit root of the variables. Results show that predictor variables have a significant explanatory effect on the behavior of the dependent variable. Thus, for the housing price, the regression equation was significant with an R squared of 0.98 and an adjusted R squared of 0.975. Accordingly, this model predicts 97.5% of the variance in the housing price. Also, for the rental price, the regression equation was significant with an R squared of 0.986 and an adjusted R squared of 0.982. Accordingly, this model predicts 98.2% of the variance in the rental price. In housing prices, "informal exchange rate", "inflation rate" and "liquidity rate" have a direct and positive correlation with housing prices. "Unemployment rate", "coin price" and "bank interest rate" are also directly and negatively correlated. Also, the effect of the "consumer price index", "official exchange rate", "number of residential units built" and "Volume of the stock market" is not significant. In housing rent, the "informal exchange rate" and "inflation rate" have a direct and positive correlation with housing rent. "coin price", "bank interest rate", and"Unemployment rate" are also directly and negatively correlated. Also, the effect of the "consumer price index", "official exchange rate", "number of residential units built", "liquidity rate", and "Volume of the stock market" is not significant.
    Keywords: Housing, Housing Prices, housing rents, macroeconomics
  • Mehdi Khodadad * Pages 43-53
    Dilapidated tissues of urban areas are more vulnerable than other urban areas because of its high number of inhabitants, inadequate municipal sewage and waste disposal system, poor communication and accessibility, very little infrastructure and services, and the existence of Insecurity in some of these areas is undeniable due to the formation of poverty ghettos, assessing and analyzing the quality of life in these areas. In this regard, the purpose of this study is to assess the satisfaction of residents of worn-out areas of Gorgan with quality of life indicators. For this research, descriptive-analytical and survey methods have been used. Also, the statistical population of the study is the residents of worn-out tissues of Gorgan. Using Cochran's method, 480 samples were selected and a questionnaire was randomly distributed among them. For correct judgment, 22 indicators in three dimensions of physical - environmental, socio-economic and functional - structural have been used and the components have been analyzed using SPSS software. The findings of the questionnaire show that the level of satisfaction of the residents of these tissues is moderate.
    Keywords: Quality of life, urban development, worn-out fabrics, Gorgan city
  • Rasool Ghorbani, Reza Karimi * Pages 55-72
    In recent years, communities around the world have experienced major urban fires and hundreds have lost their lives. It must be acknowledged that a percentage of crises are always an integral and natural part of systems life, however, a large part of the threats, crises and inflammations are imposed and must be anticipated and prevented before they occur with proper management and application of passive defense. Therefore, the purpose of this study is to Measure and model the spatial vulnerability of Urmia to fire with a passive defense approach, so that the type of research is applied and the research method is descriptive- analytical and data collection has been done through library, field and questionnaire studies. To achieve the purpose of the research, 14 indicators have been selected based on the opinions of the elites and information layers have been formed for them in GIS software. BWM multi-criteria decision making method was used to calculate the weight of the indicators and the results were analyzed in GAMS software. Finally, the weight obtained from the BWM method is multiplied and combined in 14 standardized indicators with fuzzy functions. The results show that 12% are in very low vulnerability zone, 31% are in low vulnerability zone, 14% are in medium vulnerability zone, 29% are in high vulnerability zone and 14% are in very high vulnerability zone. To analyze the spatial autocorrelation of vulnerable zones, Moran statistic has been used and in order to model the spatial vulnerability of Urmia city against fire, cold and hot spot analysis has been used.
    Keywords: Vulnerability, Fire, Passive Defense, BWM
  • Mohammad Hossein Jahangir *, Reyhaneh Rashidi Pages 73-88

    Energy consumption in buildings has always been a topic of concern for people and all institutions in the world. The need to pay attention to this issue is due to high energy consumption and significant energy losses in them. The purpose of this study is to calculate the energy consumption of a The educational building and obtaining the amount of energy losses and finally providing a solution to improve energy consumption and reduce it. In line with this purpose, energy audits are used. Finally, suggestions for reducing energy consumption are presented according to the points where losses occur. To build the building, Design Builder software is used and for its energy audit calculations, the relationships between the energy consumption guidelines and the energy label of the National Standards Organization are used. Most of the losses occur from doors, windows and thermal bridges, and by defining three scenarios and implementing them in the building, energy consumption is improved and losses are reduced. Finally, it can be seen that the loss rate is reduced by about 40% and the comfort temperature of the building changes to 20 ° C.

    Keywords: Energy consumption optimization, educational building, Energy audit, Design Builder