فهرست مطالب

پژوهشنامه بیمه - سال سی و نهم شماره 2 (بهار 1403)

پژوهشنامه بیمه
سال سی و نهم شماره 2 (بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نادر حسینی*، سید رضا حسنی صفحات 87-100
    پیشینه و اهداف

    صنعت بیمه به عنوان یکی از زیر ساخت های امنیت روانی و آرامش جامعه می تواند در توسعه اجتماعی نقش مهمی ایفا کند. به منظور افزایش ضریب نفوذ بیمه در بین اقشار گوناگون مردم و پیرو آن توسعه صنعت بیمه کشور، همچنین رونق چرخه اقتصادی سودمند آن، نیاز به صنعت بیمه ای با حسن شهرت سازمانی در سطح کلان ملی احساس می شود. هدف این مقاله طراحی الگوی شهرت سازمانی برای صنعت بیمه با تاکید بر شناسایی و رتبه بندی عوامل تاثیرگذار بر شهرت سازمانی است.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر از نظر روش تحقیق از نوع آمیخته کیفی و کمی است. در بخش پژوهش کیفی، از روش داده بنیاد برای ارایه مدل مفهومی استفاده شده است. نمونه آماری این بخش، شامل 24 نفر از خبرگان و متخصصان صنعت بیمه بود. روش نمونه گیری در بخش کیفی، شیوه گلوله برفی، روش جمع آوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته و روش تجزیه وتحلیل داده ها، فرایند سه مرحله ای کدگذاری باز، محوری و انتخابی بوده است. نتیجه این بخش ارایه الگوی پارادایمی و عوامل شناسایی شده موثر بر شهرت سازمانی صنعت بیمه است. در بخش کمی، عوامل موثر بر شهرت سازمانی به روش تحلیل سلسله مراتبی، رتبه بندی شده و با روش تحلیل عاملی تاییدی و الگوی معادلات ساختاری، تجزیه وتحلیل داده ها صورت گرفته است. ابزار گردآوری داده ها در بخش کمی، پرسش نامه محقق ساخته براساس مقوله ها و مفاهیم به دست آمده از مرحله کیفی است. نمونه آماری 384 نفر از ذی نفعان شرکت های بیمه در استان های تهران، همدان، کرمانشاه و کردستان بوده است.

    یافته ها

    جلب اعتماد مشتریان، ساختار سازمانی، فرهنگ سازی، راهبردهای کلان در سه سطح: بیمه مرکزی، شرکت های بیمه و برنامه های فناورانه به عنوان مقوله های موثر بر شهرت سازمانی صنعت بیمه هستند. افزایش ضریب نفوذ بیمه و ایجاد آرامش روانی جامعه، به عنوان پیامدهای پدیده اصلی شناسایی شده اند. به طور کلی 40 مفهوم که در شهرت سازمانی صنعت بیمه موثرند شناسایی شد. پس از رتبه بندی، برنامه های توسعه ای ملی در جایگاه نخست و توجه شرکت های بیمه به مسیولیت اجتماعی در اولویت آخر جدول رتبه بندی قرار گرفته است.

    نتیجه گیری

    اعتماد مشتریان به صنعت بیمه تاثیر بسزایی بر حسن شهرت سازمانی دارد، از عوامل تاثیرگذار بر اعتماد، ساختار سازمانی و راهبرد های کلان بیمه مرکزی است. تدوین راهبردهای بیمه مرکزی براساس نگاه فرهنگی درون سازمانی و برون سازمانی، به طور مستقیم بر اقدامات شرکت های بیمه (خصوصی و دولتی) تاثیرگذار خواهد بود، و ازسوی دیگر نقشه راه استفاده از فناوری های نوین سخت افزاری و نرم افزاری در صنعت بیمه را در پی خواهد داشت. نمود عینی راهبردها در دیدگاه مخاطبان و مشتریان صنعت بیمه تجلی پیدا خواهد کرد و آن تصویر ذهنی که مشتمل بر ادراک حس اعتماد و حسن شهرت است در اذهان عمومی شکل خواهد گرفت.

    کلیدواژگان: اعتمادسازی، شهرت سازمانی، ضریب نفوذ بیمه، طراحی الگو
  • مجتبی فروز شهرستانی، هما درودی*، فیروزه حاجی علی اکبری صفحات 101-122
    پیشینه و اهداف

    برندها همواره تحت تاثیر عوامل درونی و بیرونی هستند که در ارتقای ارزش آنها نقش اساسی ایفا می کنند. عوامل رفتاری کارکنان سطوح مختلف از عالی تا عملیاتی از جمله عوامل درون سازمانی محسوب می شوند که بر ارزش برند تاثیر دارند. زیرا اگر رفتارها مثبت باشند، منجر به ارتقای ارزش برند؛ اما اگر منفی و انحرافی باشند، برای شرکت ها در محیط بسیار رقابتی، به ویژه بنگاه های اقتصادی دولتی تهدید محسوب می شوند؛ در چنین شرایطی به کارگیری اقداماتی در راستای کنترل و کاهش رفتارهای انحرافی ضروری به نظر می ر سید. بنابراین هدف پژوهش، طراحی مدل ارتقای ارزش برند بیمه ایران به عنوان یکی از بنگاه های اقتصادی دولتی از طریق کاربست اقدامات مختلف در نظر گرفته شد.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر از نظر هدف اکتشافی-کاربردی و به لحاظ روش، آمیخته است. جامعه آماری پژوهش تمامی خبرگان اعم از مدیران رده بالا، سرپرستان شعب و نمایندگی های بیمه ایران در استان های شمالی کشور از جمله گیلان، مازندران و گلستان در نظر گرفته شد. در بخش کیفی، از روش کیفی فراترکیب و روش هفت مرحله ای سندلوسکی و همکاران (2007) به منظور احصای اقدامات موثر بهره گرفته شد؛ سپس به منظور تعیین موثرترین اقدامات از دیدگاه خبرگان بیمه ایران از روش دومرحله ای دلفی- فازی استفاده شد. در بخش کمی نیز به منظور اعتبارسنجی و آزمون مدل از روش حداقل مربعات جزیی بهره گرفته شد. حجم نمونه در بخش دلفی- فازی 30 نفر خبره بود و در بخش کمی، 340 پرسش نامه به روش نمونه گیری غیراحتمالی سهمیه ای بین کارشناسان بیمه سه استان شمالی توزیع شد.  

    یافته ها

    ابتدا با بهره گیری از روش کیفی فراترکیب، اقدامات موثر برای کنترل و کاهش رفتارهای انحرافی احصا و با روش تحلیل مضمون 51 اقدام در 4 دسته کدگذاری شد؛ سپس با روش دلفی- فازی و توزیع فرم های نظرسنجی بین 30 نفر از خبرگان بیمه ایران در 3 استان شمالی گیلان، مازندران و گلستان، 39 اقدام با اعداد قطعی بالای 7/0 در 4 دسته نهایی و مدل ساختاری برای بررسی تاثیر اقدامات بر ارزش برند طراحی شد. در بخش کمی، پرسش نامه ای حاوی 51 سوال به روش نمونه گیری سهمیه ای بین 340 نفر از کارکنان شعب و نمایندگی های بیمه ایران در سه استان توزیع و گردآوری شد. نتایج برازش مدل ساختاری نشان داد که مدل با شاخص نیکویی برازش معادل 52/0، از برازش قوی برخوردار است. همچنین نتایج تحلیل مسیر نشان داد که اقدامات ساختاری و سازمانی با ضریب مسیر 79/0 بیشترین تاثیر را بر ارزش برند دارند.

    نتیجه گیری

    در این پژوهش مشخص شد که یکی از مهم ترین دغدغه های مدیران بنگاه های اقتصادی دولتی در بازار به شدت رقابتی، کاربست اقداماتی موثر در راستای کنترل و کاهش انحرافی کارکنان است تا در محدوده منطقی و سازنده ای قرار گیرند، در غیر این صورت، اعتبار و ارزش برندشان خدشه دار می شود. بنابراین برای کنترل و کاهش این گونه رفتارهای مخرب باید پیشنهادهای پژوهش مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اقدامات موثر، ارزش برند، بیمه ایران، رفتارهای انحرافی، نظریه های رفتاری
  • مهدی خادمی گراشی*، شاهین طیار، شیوا نصرتی صفحات 123-136
    پیشینه و اهداف

    بیمه کردن بزرگ ترین سرمایه انسان (عمر)، نیاز به تحلیل های عمیقی از کنش های شخصیتی، اجتماعی و ادراکی دارد. در سایر رشته فعالیت های بیمه ای، بیمه گر ممکن است دلخوش به روابط سازمانی باشد، اما توسعه بیمه زندگی به نفوذ در ذهن و احساس افراد وابسته است. با لحاظ این موضوع که افراد با ویژگی های شخصیتی و جایگاه اجتماعی متفاوت، واکنش های مختلفی به پیشنهاد بیمه زندگی از جنبه ادراک از ریسک دارند، این مطالعه به تحلیل ساختارمند تمایل به خرید بیمه زندگی می پردازد.

    روش شناسی:

     تحقیق پیش رو به لحاظ هدف کاربردی و از حیث روش توصیفی و از نوع اکتشافی است؛ گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و میدانی و با استفاده از ابزار مصاحبه عمیق ساختارنیافته و پرسش نامه در دو بخش کیفی و کمی صورت گرفته است. پارادایم نظری- فلسفی که این پژوهش بر آن اساس بنا شده است از نوع آمیخته تفسیرگرا- اثبات گرایی است. روش تحقیق استفاده شده در بخش کیفی، رویکرد پدیدارشناسی توصیفی زیست جهان تاملی است. در بخش کمی،  پرسش نامه ها با روش نمونه گیری منطقه ای در دسترس توزیع شد. داده ها از 265 پرسش نامه در سه منطقه تهران حاصل شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل فرضیه ها نشان داد که بعد وظیفه شناسی رابطه معناداری با تمایل به خرید بیمه زندگی دارد. همچنین یافته ها نشان می دهد گونه شناسی شخصیت بیمه گذار بر ریسک ادراک شده تاثیر دارد که در نهایت کنش وی در تمایل به دریافت بیمه زندگی را متاثر می سازد. همان طور که یافته های این پژوهش نشان داد بعد وظیفه شناسی رابطه منفی معناداری با ریسک ادراک شده دارد، یعنی هرچه مسیولیت پذیری فرد بیشتر باشد ریسک کمتری را درک می کند. همچنین رابطه معکوس معنادار بین ریسک ادراک شده و تمایل به خرید بیمه زندگی یافت شد؛ اما نتایج نشان داد که هیچ یک از عوامل طبقه اجتماعی بر قصد خرید بیمه زندگی تاثیری ندارد.

    نتیجه گیری

    کاوش در نتایج این تحقیق می تواند در حل چالش بیمه گران در شناسایی درست گروه (های) هدف و تحلیل ادراک متنوع افراد، موثر باشد. با توجه به نتایج پژوهش می توان بیان کرد بیمه زندگی با مزایایی که دارد ثابت شده است که فرد را قادر می سازد عدم قطعیت خطرات را پوشش دهد. شرکت های بیمه باید تفاوت های نگرش خانواده ها به ریسک را در نظر بگیرند و انواع مختلف بیمه های زندگی را توضیح و بنا بر شرایط و خواسته های مشتریان توصیه هایی در خصوص بیمه مناسب ارایه دهند. شرکت های بیمه باید تفاوت های نگرش خانواده ها به ریسک را در نظر بگیرند و انواع مختلف بیمه های زندگی را با توجه به کارکردهای حمایتی و سرمایه گذاری بیمه توضیح و بنا بر شرایط و خواسته های مشتریان توصیه هایی در خصوص بیمه مناسب ارایه دهند و اطمینان حاصل کنند که خانواده فعالانه در خرید منطقی و علمی بیمه زندگی مشارکت می کنند. یافته های این مطالعه درک بهتری از پاسخ های افراد به ریسک براساس ویژگی های شخصیتی ارایه می دهد و اهمیت درک خطر از نداشتن بیمه زندگی را نشان می دهد. اگر اطلاعاتی درباره ویژگی های شخصیتی افراد داشته باشیم، می توانیم رفتار افراد را پیش بینی کنیم، به طوری که ارایه دهندگان بیمه زندگی می توانند مداخلات مناسبی با هدف افزایش آگاهی در بین افراد جامعه طراحی کنند.

    کلیدواژگان: بیمه زندگی، تمایل به خرید، ریسک ادراک شده، موقعیت اجتماعی، ویژگی های شخصیتی
  • آرش نجف پور*، محمود یحیی زاده فر، میثم شیرخدایی، جواد سلطان زاده صفحات 137-154
    پیشینه و اهداف

    امروزه پیچیدگی و تغییرات در اکوسیستم کسب وکارها به خصوص صنعت بیمه به قدری سریع شده که لازمه بقا در چنین محیطی تطابق با تغییرات و پایداری است. این مهم هرگونه تصمیم خرد و کلان مدیران کسب وکارها را تحت تاثیر قرار داده است. بنابراین در این شرایط آنچه بسیار اهمیت دارد دانستن میزان پایداری شرکت ها در محیط متغیر امروزی است. بر این اساس این پژوهش بر آن است به شناسایی مولفه های ارزیابی پایداری شرکت های بیمه ای در ایران بپردازد و شرکت های بیمه ای در ایران را براساس پایداری طبقه بندی کند.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر از حیث هدف کاربردی و از حیث شیوه گردآوری و تحلیل جزء پژوهش های توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش تمامی شرکت های بیمه ای ایران است. برای تعیین شاخص های ارزیابی ابتدا شاخص های ارزیابی مدل GRI که از مطالعه عمیق در ادبیات، سایت گزارش جهانی ابتکار عمل استخراج شدند و اهمیت هریک از معیارها مشخص شد، براساس آن پرسش نامه ای ساختاریافته طراحی شد که بین 12 خبره توزیع و با روش دلفی فازی اعتبار مولفه در دو راند سنجیده شد سپس بعد از تایید مولفه ها بعد از دو راند، پرسش نامه ای ساختاریافته تدوین شد و در اختیار 28 خبره قرار گرفت، پس از گردآوری داده ها با استفاده از نرم افزار Spss شرکت های بیمه ای با روش کامیانگین طبقه بندی شدند. 

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاکی از آن است که برای سنجش پایداری شرکت های بیمه ای در ایران 21 مولفه اصلی و 35 مولفه فرعی شناسایی شدند. با توجه به پژوهش های انجام شده شرکت های بیمه ای در ایران به لحاظ پایداری در سه خوشه دسته بندی شدند، خوشه اول شرکت های در مرحله تشکیل، خوشه دوم رشد و خوشه سوم توسعه به لحاظ پایداری اند که 17 شرکت در خوشه اول، 6 شرکت در خوشه دوم و 5 شرکت در خوشه سوم است..

    نتیجه گیری

    شرکت ها با ارایه گزارش پایداری در تلاش اند در زمینه توسعه پایدار گام بردارند، صنعت بیمه هم از این امر مستثنا نیست، صنعت بیمه یک عامل تسهیل گر در پیشبرد فعالیت های اجتماعی، زیست محیطی و اقتصادی است و سازوکارها و مشوق های لازم برای تسهیل فعالیت پایدار تجارت در سطح کلان را در اختیار دارد، اما بخش های مختلف صنعت بیمه در برابر ریسک های نوظهور ناشی از عوامل اجتماعی، زیست محیطی و اقتصادی آسیب پذیرند. در سطوح مختلف پایداری اقتضایات هر کسب وکار متفاوت است و هر شرکت بیمه ای متناسب با سطحی از پایداری که در آن قرار دارد و میزان انعطاف پذیری شرکت های بیمه ای نسبت به تغییر و تحولات محیط پیرامونی متفاوت است. بدین منظور شرکت های بیمه ای هر خوشه باید آمادگی لازم را برای این تغییرات داشته باشند.

    کلیدواژگان: بیمه، پایداری، خوشه بندی، طبقه بندی
  • علی سوری، زینب بهبودی راد*، لیلی نیاکان صفحات 155-172
    پیشینه و اهداف

    یکی از موضوعات بسیار مهم که توجه اقتصاددانان را طی دهه های گذشته به خود جلب کرده است، نقش و اهمیت نظام مالی در رشد اقتصادی کشورهاست. صنعت بیمه یکی از اجزای مهم بازارهای مالی است. ازاین رو، ثبات و کارایی صنعت بیمه به عنوان یک بازار مالی برای اقتصاد کشور امری ضروری است. یکی از مهم ترین تغییرات در صنعت بیمه ایران، مقررات گذاری های صورت گرفته در سال های اخیر است. یکی از اهداف اصلی مقررات گذاری رفع شکست بازار و بهبود کارایی است. این پژوهش به دنبال بررسی اثر این مقررات گذاری ها بر کارایی شرکت‏های بیمه در ایران است.

    روش شناسی: 

    جامعه مورد مطالعه 27 شرکت بیمه در سطح کشور هستند و آمار مربوطه برای سال های 1385-1400 گردآوری شده است. این مطالعه در دو مرحله صورت گرفته است. در مرحله اول، با استفاده از روش تحلیل پوششی داده ها کارایی شرکت های بیمه با رویکرد بوت استرپ اندازه گیری شده است. فرض ضمنی روش تحلیل پوششی داده های سنتی این است که ورودی ها و خروجی ها قطعی هستند. اما خروجی یک بیمه گر لزوما قطعی نیست. برای حل این مشکل، می توان با استفاده از رویکرد بوت استرپ ویژگی های آماری را برای این روش به دست آورد. در مرحله دوم، برای بررسی اثر مقررات گذاری بر کارایی، با توجه به مطالعات بررسی شده، هدف مطالعه حاضر و شرایط صنعت بیمه ایران، عوامل موثر بر کارایی تعیین و مدل رگرسیونی تعریف شده است. سپس، مدل رگرسیونی پویا با استفاده از روش گشتاورهای تعمیم یافته برآورد شد و آزمون های مربوطه اعتبار نتایج مدل را تایید کردند. برای محاسبه کارایی و برآورد مدل از نرم افزارهای متلب و ایویوز استفاده شده است.

    یافته ها

    مهم ترین یافته پژوهش معنی دار بودن اثر مقررات گذاری بر کارایی است. همچنین ضریب متغیرهای مقررات گذاری، سهم بازار و خصوصی بودن شرکت بیمه به ترتیب 066/0-، 041/0 و 306/0 برآورد شده اند.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد که مقررات گذاری اثر منفی بر کارایی بیمه گران داشته و به کاهش کارایی آن ها منجر شده است، اما سهم بازار و خصوصی بودن شرکت بیمه اثر مثبت بر کارایی داشته اند. در پایان پیشنهادهایی برای بهبود کارایی بیمه گران ارایه شده است.

    کلیدواژگان: بوت استرپ، تحلیل پوششی داده ها، صنعت بیمه، کارایی، مقررات گذاری
  • مژگان خانلو ساوجبلاغی*، نوروز نورالله زاده، رویا دارابی صفحات 173-188
    پیشینه و اهداف

    طی پنج سال اخیر، نرخ متوسط بازدهی دارایی های صندوق بازنشستگی کشوری تنها حدود 15 درصد بوده است و ازسوی دیگر در دوره یادشده، حدود 75 درصد از منابع مالی لازم برای ایفای تعهدات صندوق یادشده را کمک های دولت تامین کرده است. در این مطالعه در راستای مدیریت دارایی - بدهی صندوق بازنشستگی کشوری، نحوه تعیین سبد بهینه سرمایه گذاری صندوق در گروه های عمده بورسی بررسی شده است و راهکارهای پیشنهادی مدیریت دارایی ها در قالب اصلاح سهم سرمایه گذاری صندوق در گروه های مختلف بورسی و با هدف پایداری مالی صندوق ارایه شده است.

    روش شناسی:

     پژوهش حاضر از نظر نوع داده ها به شکل کمی است و از نظر هدف و نتیجه، توصیفی و کاربردی محسوب می شود و به دلیل به کارگیری عملکرد گذشته سهام موجود در پرتفوی صندوق بازنشستگی کشوری و مطالعه تاریخچه اطلاعات، پژوهشی رویدادی است. داده های کمی پژوهش برای دوره 79 ماهه (1584 روز کاری) از ابتدای فروردین 1396 تا پایان مهر 1402 از بانک اطلاعات مرکز پردازش اطلاعات مالی ایران شرکت مدیریت فناوری بورس تهران گردآوری شده و برای انجام محاسبات الگوها، تفکیک دارایی های بورسی صندوق به 18 گروه بورسی شامل دارویی، سیمان، آهک و گچ، لاستیک و پلاستیک، قند و شکر، کاشی و سرامیک، استخراج کانه های فلزی، فرآورده های نفتی، محصولات چرمی، بیمه ای، رایانه، کانی غیرفلزی، غذایی به جز قند و شکر، فلزات اساسی، نهادهای مالی واسط، سرمایه گذاری ها، شیمیایی، حمل ونقل انبارداری و ارتباطات، چندرشته ای صنعتی انجام شده است. جمع آوری داده ها و مرتب سازی داده ها در نرم افزار مایکروسافت اکسل انجام شده و حل توابع هدف بر مبنای الگوهای مارکویتز و ارزش در معرض ریسک با استفاده از نرم افزار متلب انجام گرفته است.

    یافته ها

    در سبد فعلی سرمایه گذاری بورسی صندوق بازنشستگی کشوری، بخش عمده (حدود 95 درصد) سبد فقط به سه گروه بورسی «چندرشته ای صنعتی»، «حمل ونقل انبارداری و ارتباطات» و «شیمیایی» اختصاص دارد و براساس منحنی مرز کارای ترسیم شده مبتنی بر داده های تاریخی، سبد فعلی صندوق بر روی منحنی یادشده قرار ندارد و لزوم بهینه کردن سبد مزبور مشخص شد. توابع هدف بر مبنای الگوهای مارکویتز و ارزش در معرض ریسک برای یافتن سبد بهینه صندوق حل شد و در سه حالت سبد سرمایه گذاری کنونی، سبد بهینه مدل مارکویتز و سبد بهینه مدل ارزش در معرض ریسک، شاخص میانگین بازدهی روزانه سبد سرمایه گذاری به ترتیب برابر با 0.232، 0.235 و 0.230 درصد، ریسک سبد سرمایه گذاری به ترتیب 1.62، 1.31 و 1.21 درصد و نسبت بازدهی به ریسک به ترتیب برابر با 0.143، 0.1793 و 0.1908 حاصل شد. لذا می توان نتیجه گرفت در میان سه حالت سبد سرمایه گذاری مطالعه شده، سبد حاصله از الگوی ماکویتز با توجه به دارا بودن بالاترین نسبت بازدهی به ریسک، بهترین سبد سرمایه گذاری است.

    نتیجه گیری

    برای بهینه کردن سبد سرمایه گذاری فعلی صندوق بازنشستگی کشوری با حفظ میزان مطلق سرمایه گذاری، باید سهم سرمایه گذاری در گروه های «چندرشته ای صنعتی»، «حمل ونقل انبارداری و ارتباطات» کاهش یابد و سهم گروه هایی چون «قند و شکر»، «سیمان، آهک و گچ»، «کاشی و سرامیک»، «دارویی» و «سرمایه گذاری ها» افزایش یابد.

    کلیدواژگان: ارزش در معرض ریسک، سبد سرمایه گذاری، صندوق بازنشستگی، صندوق بازنشستگی کشوری، مارکویتز، مدیریت دارایی - بدهی
|
  • N. Hosseini *, S.R. Hasani Pages 87-100
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Insurance industry as one of the infrastructures of mental security and peace of society can play an important role in social development. In order to increase the penetration rate of insurance among people and then develop a country's insurance industry, also the prosperity of its beneficial economic cycle, the need for an insurance industry with a good organizational reputation at the macro-national level is felt. The purpose of this article is to design an organizational reputation model for the insurance industry while emphasizing the identification and ranking of factors influencing organizational reputation. 

    METHODS

    The present research method is a mixed qualitative and quantitative one. In the qualitative research section, the Grounded Theory method is used to present conceptual model. Statistical sample of this section includes 24 experts and specialists from insurance industry. In the qualitative section, Snowball Sampling method is applied, semi-structured interview method is used to collect data and 3-step open, axial and selective coding process is used to analyze data . The result of this section is to present a paradigm model and identify the factors affecting the organizational reputation of  the insurance industry. In the quantitative part, the factors affecting organizational reputation are  ranked using the Analytical Hierarchy Process (AHP) method and  data is analyzed using the confirmatory factor analysis method and Structural Equation Modeling (SEM). In the quantitative section, data collection tool is a researcher-made questionnaire based on categories and concepts obtained from qualitative part. Statistical sample includes 384 stakeholders of insurance companies in Tehran, Hamadan, Kermanshah, and Kurdistan provinces.  

    FINDINGS

    Winning customers' trust, organizational structure, culture instilling, macro strategies at three levels: Central Insurance, insurance companies, and technological programs are effective categories in the organizational reputation of the insurance industry. Increasing the penetration rate of insurance and creating psychological peace of society have been identified as the consequences of the main phenomenon. In general, 40 concepts effective in the organizational reputation of the insurance industry were identified. After the ranking, the national development programs are in the first place and the attention of insurance companies to social responsibility is placed in the last priority of the ranking table. 

    CONCLUSION

    The trust of customers in the insurance industry has a significant impact on the good reputation of the organization. It is one of the factors that influence the trust, organizational structure and macro strategies of the Central Insurance. Formulation of the Central Insurance’s strategies based on intra-organizational and extra-organizational cultural view will directly affect the actions of insurance companies (private and public).On the other hand, the road map of using new hardware and software technologies in the insurance industry will follow. The objective appearance of the strategies will be manifested in the perspective of the contacts and customers of the insurance industry, and that mental image that includes the perception of the sense of trust and good reputation will be formed in the public mind.

    Keywords: Insurance Penetration Rate, Model Design, Organizational Reputation, Trust Building
  • M. Forouz Shahrestani, H. Doroudi *, F. Hajialiakbari Pages 101-122
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Brands are always influenced by internal and external factors that play a fundamental role in enhancing their value. Behavioral factors of employees at different levels, from high to operational, are considered organizational factors that have an impact on brand value. If these behaviors are positive, they lead to the promotion of brand value, but if they are negative and deviant, they are considered a threat to companies in a very competitive environment, especially public economic enterprises. Accordingly, it seems necessary to take efficient action to control and reduce deviant behaviors.

    METHODS

    The current research is mixed in terms of exploratory-applied purpose and in terms of method. The statistical population of the research included all experts, including high-level managers, branch supervisors, and Iran Insurance Agencies in the northern provinces of the country, including Guilan, Mazandaran, and Golestan. In the qualitative part, the meta-synthesis qualitative method was used to collect the effective actions. Then, in order to determine the most effective actions from the point of view of Iran insurance experts, two-stage Delphi-fuzzy method was used. In the quantitative section, partial least squares method was used to validate and test the model. The sample size in the Delphi-fuzzy section was 30 experts, and in the quantitative section, 340 questionnaires were distributed among insurance personnel in 3 northern provinces by non-probability quota sampling method.

    FINDINGS

    First, using the meta-synthesis qualitative method, effective actions to control and reduce deviant behaviors were counted and 51 actions were coded in 4 categories with thematic analysis method; Then, with the Delphi-Fuzzy technique and distribution of survey forms among 30 Iran insurance experts in the 3 northern provinces, 39 actions with definite numbers above 0.7. In the final 4 categories and a structural model to investigate the effect of the actions on the brand value was designed. In the quantitative part, a questionnaire containing 51 questions was distributed among 240 employees of the Iranian insurance branches and agencies in 3 provinces by quota sampling method. The structural model fitting results showed that the model has a strong fit with a goodness of fit index equal to 0.52. Also, the results of the path analysis showed that structural and organizational actions with a path coefficient of 0.79 have the greatest effect on brand value.

    CONCLUSION

    In this research, it was found that one of the most important concerns of the managers of state-owned economic enterprises in the highly competitive market is the use of effective actions to control and reduce employee deviance so that they are within a logical and constructive range, otherwise, the value of their brands will be damaged. Therefore, to control and reduce such destructive behaviors, research proposals should be considered.

    Keywords: Behavioral Theories, Deviant Behaviors, Brand Value, Effective Actions, Iran Insurance Co
  • M. Khademi Gerashi *, Sh. Tayyar, Sh. Nosrati Pages 123-136
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Insuring is an enormous human capital that requires deep analyses of personality, social and cognitive actions. In other fields of insurance activities, the insurer may be happy with its organizational relationships, but the development of life insurance depends on influencing people's minds and feelings. Therefore, considering that people with different personality traits and social statuses have different reactions to the offer of life insurance in terms of risk perception, this survey-based study deals with the structured analysis of the purchase intention of life insurance.

    METHODS

    The current research is practical in terms of purpose, and is descriptive and exploratory in terms of method. Data was collected in the library and field using unstructured in-depth interview tools and questionnaires in a qualitative and quantitative manner. The theoretical and philosophical paradigm on which this research is based is a mixed interpretivism-positivist type. The research method used in the qualitative part is the descriptive phenomenological approach of the reflective world of Dahlberg et al. (2008). In the quantitative part of the questionnaire, a 5-point Likert scale was distributed through the sampling method. The data was obtained from 265 questionnaires in three regions of Tehran. The multiple linear regression method was used using SPSS software in data analysis.

    FINDINGS

    The results of the hypothesis analysis showed that the dimension of committment has a significant relationship with the purchase intention of life insurance. Also, the findings show that the typology of the policyholder's personality affects the perceived risk, ultimately affecting the customer's action to receive life insurance. As conducted in this research, the dimension of commitment has a significant negative relationship with perceived risk. Also, a meaningful inverse relationship was found between perceived risk and purchase intention of life insurance. But the results showed that no social class factors affect purchasing life insurance.

    CONCLUSION

    Exploring this research's results effectively solves insurers' challenge in correctly identifying target groups and analyzing diverse perceptions of people. According to the investigation results, life insurance, with its benefits, has been proven to enable a person to cover the uncertainty of risks. Insurance companies should consider the differences in families' attitudes to risk, explain the different types of life insurance, and provide recommendations regarding the appropriate insurance according to the conditions and demands of the customers. Also, they should explain the relevant ’protective and investment functions to customers and ensure that families with different risk attitudes are actively involved in the rational and scientific purchase of life insurance. The results of this study provide a better understanding of people’s responses to risk based on personality traits and show the importance of understanding the risk of not having a life insurance. If we know information about people's personality traits, we can predict people's behavior so that life insurance providers can design appropriate interventions to raise awareness among people in society.

    Keywords: Life Insurance, Perceived risk, personality traits, Purchase intention, Social status
  • A. Najafpour *, M. Yahyazadehfar, M. Shirkhodaie, J. Soltanzadeh Pages 137-154
    Background and Objective

    In today's rapidly evolving business ecosystem, particularly in the insurance industry, complexity and pace of change have reached a level where adaptation to these fluctuations and ensuring sustainability are essential for survival. This has a significant influence both on small-scale and on strategic decisions made by business managers. Therefore, understanding the level of sustainability of companies within the dynamic contemporary environment is of utmost importance. This study aims to identify the sustainability assessment components of insurance companies in Iran and classify them based on sustainability using a clustering approach.

    METHODS

    The study was carried out as applied work in terms of the objective and as a descriptive and survey work in terms of data collection and analysis approach. The statistical population of the study included all insurance companies in Iran. To determine the assessment indicators, the main indicators of the GRI model were extracted through an in-depth literature review and analysis of the Global Reporting Initiative website. After weighing these indicators, a structured questionnaire was designed and distributed among 12 experts, and the validity of the components was assessed through a two-round Fuzzy Delphi method. After confirming the components in two rounds, a structured questionnaire was formulated and distributed to 28 experts. Following data collection, insurance companies were classified using the k-means clustering method in SPSS.

    Findings

    The research findings revealed 21 main components and 35 sub-components for assessing the sustainability of insurance companies in Iran. According to the results, the Iranian insurance companies were classified into three clusters based on sustainability: the first cluster included companies in the formation stage, the second cluster encompassed companies in the growth phase, and the third cluster consisted of companies in the development phase with regards to sustainability. Specifically, 17 companies were in the first cluster, 6 companies in the second cluster, and 5 companies in the third cluster.

    Conclusion

    Companies strive to take steps towards sustainable development by providing sustainability reports, and the insurance industry is no exception. The insurance industry acts as a facilitator in promoting social, environmental, and economic activities. It possesses the necessary mechanisms and incentives to facilitate sustainable business activities on a macro level. However, segments within the insurance industry are susceptible to emerging risks stemming from social, environmental, and economic factors. Businesses deal with a variety of necessities at different levels of sustainability, and each insurance company aligns itself with a particular level of sustainability. The flexibility of insurance companies to adapt to changes and environmental transformations also varies. Therefore, insurance companies within each cluster must be adequately prepared for the changes.

    Keywords: Classification, Clustering, Insurance, Sustainability
  • A. Souri, Z. Behboudirad *, L. Niakan Pages 155-172
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    One of the important issues that has attracted the attention of economists over the past decades is the role of financial systems in the economic growth of countries. Insurance industry is one significant component of financial markets. Therefore, the stability and efficiency of insurance industry as a financial market sector is important for a country's economy. One of the most crucial changes in Iran's insurance industry is the regulations having been made in recent years. One main goal of regulation is to eliminate problems of market failure and improve efficiency. This research investigates the effect of these regulations on the efficiency of insurance companies in Iran.

    METHODS

    The studied community is 27 insurance companies in the country and the relevant statistics were collected for the years 1385-1400 Persian Year (2005-2020). This study was conducted in two stages. In the first stage, the efficiency of insurance companies has been measured, using the method of data envelopment analysis (DEA) with the bootstrap approach. The implicit assumption of the traditional data envelopment analysis method is that the inputs and outputs are definite. But the output of an insurer is not necessarily certain. To solve this problem, we can use the bootstrap approach to obtain statistical characteristics for this technique. In the second stage, in order to investigate the effect of regulation on efficiency, according to the reviewed studies, the purpose of the present study, and the conditions of Iran's insurance industry, the effective factors on efficiency are determined and the regression model is defined. Then, the dynamic regression model was estimated using the generalized method of moments (GMM) and the related tests confirmed the validity of the results of the model. To calculate the efficiency and estimation of the model, MATLAB and Eviews software were used.

    FINDINGS

    The most important finding of the research is the significant effect of regulation on efficiency. Also the coefficient of regulation, market share, and privateness of insurance companies are estimated as -0.066, 0.041 and 0.306 respectively.

    CONCLUSION

    The results of the research show that regulation had a negative effect on the efficiency of insurers and led to a decrease in their efficiency, but the market share and the privateness of insurance companies had a positive effect on the efficiency. In the end, suggestions for improving the efficiency of insurers have been presented.

    Keywords: Bootstrap, Data Envelopment Analysis, Efficiency, Insurance Industry, Regulation
  • M. Khanlou Savejbolagh *, N. Nourolahzadeh, R. Darabi Pages 173-188
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    During the last five years, the average rate of return on the assets for Civil Servants Pension Fund was only about 15%, and, during that period, about 75% of the financial resources required to fulfill the obligations of the Fund were provided by government grants. In this study, for the goal of asset-liability management of the Fund, determining the optimal investment portfolio of the Fund in major stock market groups has been studied and the proposed solutions for asset management in the form of modifying the fund's investment share in various stock market groups and with the aim of financial stability of the fund have been presented.

    METHODS

    Research is quantitative in terms of the type of data and descriptive and applied in terms of purposes and results.Due to the use of the past performance of the stocks in the Fund portfolio and the study of the history of information, it is an event research. Quantitative research data for the period of 79 months (1584 working days) from March 2017 to October 2023 was collected from the data bank of the Iran Financial Information Processing Center of the Tehran Stock Exchange Technology Management Company, and to perform model calculations, the stock exchange assets of the Fund were separated into 18 stock groups, including pharmaceuticals, cement, lime, plaster, rubber and plastic, sugar, tile and ceramic, metal ore extraction, petroleum products, leather products, insurance, computer, non-metallic mineral, food except sugar, basic metals, intermediary financial institutions, investments, chemical, transportation, warehousing and communication, multi-disciplinary industries have been carried out. Data collection and data sorting were done using Microsoft Excel software, and objective functions were solved based on Markowitz patterns and value at risk using MATLAB software.

    FINDINGS

    In the current investment portfolio of the Fund, the major share (about 95%) of the portfolio is dedicated to only three groups including "multi-industry", "transportation, warehousing and communication" and "chemical" and based on the efficiency frontier curve drawn based on historical data, the Fund's current portfolio is not on the mentioned curve, and the need to optimize the current portfolio was determined. The objective functions were solved based on the Markowitz models and value at risk to find the optimal portfolio of the Fund, and in three cases of the current investment portfolio, the optimal portfolio of the Markowitz model and the optimal portfolio of the value at risk model, the average daily rate of return is equal to 0.232, 0.235 and 0.230 percent respectively; the risk of the portfolio was 1.62, 1.31 and 1.21 percent respectively; and the return-to-risk ratio was equal to 0.143, 0.1793 and 0.1908 respectively. Therefore, it can be concluded that among the three studied investment portfolios, the portfolio from Makowitz's model is the best investment portfolio due to the highest return-to-risk ratio.

    CONCLUSION

    In order to optimize the current investment portfolio of Civil Servants Pension Fund while maintaining the absolute amount of investment, the share of investment in the "multi-industry", "transportation, warehousing and communication" groups should be reduced and the share of groups such as "sugar", "cement, lime and plaster", "tiles and ceramics", "pharmaceutical" and "investments" should be increased.

    Keywords: Pension Fund, Civil Servants Pension Fund, Asset-Liability Management, Investment Portfolio, value at risk, Markowitz