فهرست مطالب

نشریه علم سنجی کاسپین
سال دهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/10
  • تعداد عناوین: 5
|
  • هاشم عطاپور*، اصغر نورمحمدی، رسول زوارقی صفحات 1-14
    سابقه و هدف

    کتابداران به عنوان حرفه مندان رشته علم اطلاعات و دانش شناسی با ایفای نقش های گوناگون می توانند به ارتقای پژوهش و گسترش دانش بشری کمک کنند. پژوهش حاضر قصد دارد با رویکرد علم سنجی به بررسی انتشارات علمی نمایه شده ی کتابداران در پایگاه اسکوپوس در فاصله سال های 2016 الی 2020 بپردازد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها توصیفی است که با رویکرد علم سنجی انجام شده است. جامعه پژوهش شامل مقالات نمایه شده در پایگاه اسکوپوس در بازه زمانی 2020-2016 است که وابستگی سازمانی نویسندگان آنها، واژه ی کتابدار (librarian) درج شده که تعداد آنها پس از بررسی و غربالگری توسط پژوهشگران برابر با 2207 مقاله بود.

    یافته ها

    به طور کلی کتابداران سهم 1/5 درصدی در تولیدات علمی جهان در حوزه علم اطلاعات و دانش شناسی داشتند. کتابداران در بیش از 60 درصد مقالات مورد بررسی، جزء نویسندگان اول تا سوم بودند. 61 درصد از مقالات کتابداران در سایر حوزه های موضوعی مانند علوم زیستی، پزشکی و کامپیوتر منتشر شده بود و آزمون خی دو نشان داد مشارکت کتابداران در موضوعات غیر علم اطلاعات و دانش شناسی به طور معناداری از موضوعات علم اطلاعات و دانش شناسی بیشتر بود (0/001>P). بررسی جزیی تر مقالات نمایه شده ی کتابداران در پایگاه اسکوپوس در حوزه ی موضوعی علم اطلاعات و دانش شناسی نشان داد موضوعات علم سنجی، خدمات کتابخانه ها، پایگاه های اطلاعاتی، آرشیو و مدیریت دانش به ترتیب با فراوانی های 134، 131، 84، 75 و 59 مقاله بیشتر مورد توجه کتابداران بوده است.

    نتیجه گیری

    در سال های اخیر، کتابداران به عنوان دستیار پژوهشی، مشارکت قابل توجهی در نگارش مقالات سایر حوزه های علمی داشتند و علم سنجی از موضوعات اصلی پژوهش های آنها در حیطه ی علم اطلاعات بوده است.

    کلیدواژگان: اسکوپوس، علم سنجی، کتابداران، مشارکت، بروندادهای علمی
  • روح الله خادمی، منصوره صراطی شیرازی، سید آرش حق پناه* صفحات 15-29
    سابقه و هدف

    تحلیل شبکه، رویکردی در مطالعات اجتماعی است که ساختار شهودی و نیز مدل های ریاضیاتی و محاسباتی را ترسیم می نماید و در مطالعات حوزه های مختلف از آن استفاده می شود. هدف از انجام این پژوهش، بررسی و ترسیم ساختار موضوعی آثار علمی حوزه بیومکانیک ایران به عنوان یک حوزه بین رشته ای است.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر با رویکرد علم سنجی و به کارگیری فن تحلیل هم رخدادی واژگان با استفاده از داده های پایگاه وب آو ساینس (Web of Science (WoS)) انجام گرفته است. علاوه بر ترسیم نقشه علم، از تحلیل عاملی و تحلیل خوشه بندی نیز استفاده شده است. به منظور تحلیل داده ها از نرم افزار VOSviewer و SPSS استفاده شده است.

    یافته ها

    با بررسی ساختار موضوعی و مفهومی نقشه حاصل از پیاده سازی فن هم رخدادی واژگان بر جامعه آماری، پنج گروه موضوعی شناسایی شد که عبارتند از: بیومکانیک حرکات بدن، بیومکانیک بافت و ارتوپدی، بیومکانیک قرنیه، بیومکانیک محاسباتی، و بیومکانیک شغل و ستون فقرات. تحلیل خوشه بندی نیز چهار خوشه موضوعی را نشان داد که به جز عدم شناسایی بیومکانیک حرکات بدن، مابقی خوشه های شناسایی شده در نقشه علمی نیز بازیابی شدند و در تحلیل عاملی نیز 6 عامل شناسایی شد که به جز عامل دیابت سایر عوامل در خوشه های موضوعی پدیدار شده بودند.

    نتیجه گیری

    حوزه هایی که بیشتر مرتبط با آسیب های وارده به بدن در حین فعالیت های شغلی، حرکات روزمره یا تصادفات که منجر به شکستگی و آسیب های ارتوپدی می شود، جذابیت و اهمیت بیشتری برای پژوهشگران داشته است. همچنین حجم قابل توجهی از پژوهش ها مبتنی بر روش های محاسباتی بوده است.

    کلیدواژگان: بیومکانیک، هم رخدادی واژگان، ترسیم ساختار علم، تحلیل خوشه ای
  • فاطمه مکی زاده، ابوالفضل اسدنیا*، فضه ابراهیمی صفحات 30-42
    سابقه و هدف

    همه گیری کووید 19 منجر به تغییرات بسیاری از مشاغل خدماتی شد. نظر به اهمیت و تاثیر زیاد این همه گیری، هدف پژوهش حاضر تحلیل مقالات مرتبط با خدمات کتابخانه های عمومی و کووید 19 است.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر توصیفی و کاربردی و با استفاده از روش های رایج در علم سنجی به بررسی پژوهش های انجام شده در حوزه کتابخانه های عمومی و کووید 19 در پایگاه اطلاعاتی وب آو ساینس طی سال های 2023-2020 پرداخته است. داده های پژوهش از طریق جستجوی ترکیبی کلیدواژه های "COVID-19" OR "SARS-CoV-2" OR "2019- nCoV" OR "2019 coronavirus" OR "2019 novel coronavirus" و کلیدواژه کتابخانه عمومی به فرمت Bib TeX در قالب فایل متنی Notepad استخراج و به نرم افزار Excel  منتقل گردید و سپس تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارExcel  و کتابخانه Bibliometrics از نرم افزار R انجام شد.

    یافته ها

    بر اساس داده های حاصل از پژوهش، رشد مقالات این حوزه منفی بود و از نظر فراوانی واژگانی «کتابخانه های عمومی»، «اطلاعات»، «جامعه» و «شبکه های اجتماعی» بیشترین فراوانی را در پژوهش های کتابخانه های عمومی و کووید 19 به خود اختصاص دادند. یافته های مربوط به خوشه بندی منجر به تشکیل 4 خوشه گردید. خوشه «خدمات، چالش ها و فناوری» محوری و از تراکم و مرکزیت بالاتری نسبت به دیگر خوشه ها برخوردار بود. خوشه «مدل های دسترسی و ارایه اطلاعات» غیرمحوری شناخته شد. خوشه «کتابخانه ها و سواد اطلاعاتی» در منطقه کم توسعه نمودار راهبردی قرار گرفت و در نهایت خوشه «جامعه، کووید 19 و نقش کتابخانه ها» به عنوان خوشه نابالغ معرفی گردید.

    نتیجه گیری

    با توجه به فراوانی کلیدواژه ها و خوشه های به دست آمده از نمودار راهبردی، مشخص شد که زمینه های موضوعی «خدمات، چالش ها و فناوری» مهم ترین زمینه های نوظهور در این حوزه می باشند. روندهای پژوهشی این حوزه می تواند برنامه ریزی برای تحقیقات جدید باهدف پوشش زمینه های کمتر کارشده باشد.

    کلیدواژگان: کتابخانه های عمومی، کووید 19، کتاب سنجی، تحلیل هم واژگانی، وب آو ساینس
  • نصرت ریاحی نیا*، سمیرا دانیالی، علی عظیمی صفحات 43-52
    سابقه و هدف

    تحلیل هم استنادی و هم رخدادی واژگان می تواند به شناسایی مقالات شاخص هر حوزه موضوعی کمک رسان باشد. بنابراین هدف از انجام پژوهش حاضر شناسایی روند موضوعی موجود در شبکه ی هم استنادی و هم رخدادی واژگان مقالات برجسته ی حوزه آلودگی آب در جهان است.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی، از لحاظ نوع، توصیفی بوده و با استفاده از تحلیل هم استنادی و هم رخدادی واژگان انجام گردید. جهت درک بهتر مطالعات حوزه آلودگی آب و ترسیم نقشه ی علمی این حوزه کلیه مقالات منتشر شده (28095 مدرک) در پایگاه Web of Science در بازه زمانی 2022- 2011 میلادی و در تاریخ 20 مرداد 1402 بازیابی شدند. از نرم افزار Citespace جهت تحلیل و ترسیم نقشه های هم استنادی و از نرم افزار VOSviewer جهت تحلیل و ترسیم نقشه های هم رخدادی واژگان مقالات حوزه آلودگی آب استفاده گردید.

    یافته ها

    در کل 245 پیوند هم استنادی بین 101 مدرک در شبکه هم استنادی مقالات برقرار است. مقالات برتر حوزه آلودگی آب در بازه زمانی مذکور 12 خوشه موضوعی را تشکیل دادند. نتایج هم استنادی مدارک حوزه آلودگی آب نشان از تشکیل مهم ترین خوشه (خوشه شماره 0) در سال 2014 و با موضوع آب آشامیدنی، حذف آرسنیک از آب آشامیدنی، آلودگی آب های زیرزمینی دارد. بیشترین تعداد خوشه (5 خوشه از تعداد کل 12 خوشه) در بازه زمانی 2019-2017 تشکیل شده است. نتایج هم رخدادی واژگان نشان داد، که خوشه شماره 1 با 65 عضو و با موضوع روش های مختلف تصفیه فاضلاب مهم ترین موضوعی است که در مقالات به آن پرداخته شده است. اصطلاحات "water pollution"، "adsorption" و "water quality" به ترتیب با 2177، 2136 و 945 فراوانی از بیشترین میزان هم رخدادی نسبت به سایر اصطلاحات برخوردارند.

    نتیجه گیری

    خوشه های مختلفی در این پژوهش شکل گرفت که تمرکز بیشتر آن ها بر روی حذف آلودگی از آب به شیوه های مختلف و با استفاده از جدیدترین روش ها است. این نتایج می تواند گامی موثر در صرفه جویی وقت و هزینه مسیولین جهت سیاست گذاری های لازم باشد.

    کلیدواژگان: آلودگی آب، تولیدات علمی، هم رخدادی واژگان، هم استنادی، علم سنجی، نقشه علم
  • امیدرضا آرش، زهره حسنی، بهرام یوسفی*، وریا طهماسبی صفحات 53-64
    سابقه و هدف

    هدف اصلی پژوهش حاضر، تحلیل علم سنجی تولیدات علمی حوزه علوم ورزشی بر اساس مقالات نمایه شده در پایگاه وب آوساینس طی سال های 2022-2012 می باشد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نظر نوع در زمره پژوهش های کاربردی است که در آن از تکنیک ها و شاخص های علم سنجی استفاده شده است. جامعه ی آماری این پژوهش شامل کلیه ی مقاله های نمایه شده در پایگاه وب آوساینس در دوره ی 10ساله از ابتدای سال 2022-2012 در حوزه علوم ورزشی است. جهت ترسیم نقشه هم تالیفی سازمان ها، نقشه چگالی کشورها و همچنین هم رخدادی واژگان از نرم افزار VOSviewer استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بیشترین و کمترین تولیدات علمی در حوزه مورد بررسی به ترتیب در سال های 2021 و 2012 بود. بر اساس داده های به دست آمده از نرم افزار VOSviewer، تعداد 36 گره و 335 پیوند در نقشه وجود دارد. موضوعات «آموزش عالی»، «علوم ورزشی»، «عملکرد»، و «تربیت بدنی» بر اساس خوشه بندی واژگان پربسامد، به عنوان خوشه های موضوعی حوزه ی علوم ورزشی شناسایی شدند. کشورهای اسپانیا و استرالیا نسبت به ایتالیا، آلمان، ترکیه و جمهوری خلق چین از چگالی بیشتری در حوزه مقالات ورزشی برخوردار هستند (0/01<p). تحلیل خوشه ای شبکه هم تالیفی کشورها در حوزه علوم ورزشی نشان می دهد که این شبکه از 5 خوشه ی متمایز تشکیل شده است.

    نتیجه گیری

    هم آیندی واژگان گوناگونی چون «تمرین»، «آموزش» و «ورزش» در ترسیم نقشه علم، بیانگر اهمیت و لزوم آگاهی پژوهشگران علاقه مند به مباحث علوم ورزشی است که می تواند برترین نویسنده، کشور و سازمان ها را معرفی و تصویر و بینش مناسبی از روند و محتوای این حوزه ترسیم نماید.

    کلیدواژگان: علوم ورزشی، پایگاه وب آوساینس، تولیدات علمی، علم سنجی
|
  • Hashem Atapour*, Asghar Nourmohammadi, Rasoul Zavarqi Pages 1-14
    Background and aim

    Librarians, as practitioners of Library and Information Science (LIS), by playing various roles, can contribute to the promotion of research and expansion of human knowledge. The aim of the present study was to investigate librarians' scientific publications indexed in the Scopus database between 2016 and 2020 using the scientometric approach.

    Materials and methods

    The present study, which was conducted using a scientometric approach, is descriptive in terms of data collection and applied in terms of the objective. The research population was all articles indexed in the Scopus database in 2016-2020 in which the word "librarian" is included in at least one of the authors’ organizational affiliations. The number of these articles amounted to 2207 after review and screening by the researchers.

    Findings

    In general, librarians accounted for 1.5% of the worldwide scientific production in the field of LIS. Librarians were the first, second or third author in more than 60% of the articles analyzed. Totally, 61% of the articles by librarians were published in non-LIS disciplines such as biological sciences, medicine, and computer science, and the chi-square test showed that the participation of librarians was significantly higher in non-LIS disciplines than in LIS disciplines (p<0.001). A closer examination of the articles indexed by librarians in the Scopus database in the LIS subject area showed that scientometrics, library services, databases, archives, and knowledge management were the most interesting topics for librarians with a frequency of 134, 131, 84, 75 and 59 articles, respectively.

    Conclusion

    Librarians as research assistants have made an important contribution to the writing of articles from non-LIS fields in recent years. Moreover, scientometrics has been one of the main topics of their research in the LIS field.

    Keywords: Scopus, Scientometrics, Librarian, Contribution, Scientific outputs
  • Rouhallah Khademi, Mansoureh Serati Shirazi, Seyyed Arash Haghpanah* Pages 15-29
    Background and aim

    Network analysis is an approach in social studies that draws intuitive structures as well as mathematical and computational models and is used in studies of various fields. The purpose of present research is to map intellectual structure of the subject categories of Iran's biomechanics field as an interdisciplinary field.

    Materials and methods

    The current research has been carried out by scientometric approach and co-word analysis of Iranian biomechanics documents indexed in Web of Science. For data analysis, VOSviewer ana SPSS were used.

    Findings

    Based on the analysis of data, five clusters were identified: cluster 1, biomechanics of body movements, cluster 2, tissue biomechanics and orthopedics, cluster 3. Corneal biomechanics, cluster 4, computational biomechanics and cluster 5 occupational and spine biomechanics. Also, through factor analysis, in addition to these items, the biomechanics of diabetes were also identified. The clustering analysis also showed four subject clusters, except for the lack of identification of Human motion biomechanics, the rest of the clusters identified in the scientific map were also recovered and in the factor analysis, 6 factors were identified, except for the diabetes factor, other factors appeared in thematic clusters.

    Conclusion

    The areas that are more related to injuries caused to the body during work related activities, daily movements or accidents that lead to fractures and orthopedic injuries have been more attractive and important for researchers. Also, a significant amount of research has been based on computational methods.

    Keywords: Biomechanics, Co-occurrence analysis, Scientific structure mapping, Cluster analysis
  • Fatemeh Makkizadeh, Abolfazl Asadnia*, Fezzeh Ebrahimi Pages 30-42
    Background and aim

    The COVID-19 pandemic has led to changes in many service jobs. Considering the great importance and impact of this epidemic, the aim of this research is to analyze articles related to public library services and COVID-19.

    Materials and methods

    The present study is descriptive and applied and using common methods in scientometrics, it examines the research conducted in the field of public libraries and COVID-19 in the Web of Science database, from 2020 to 2023. Research data through combined search of keywords "COVID-19" OR "SARS-CoV-2" OR "2019-nCoV" OR "2019 coronavirus" OR "2019 novel coronavirus" and public library keyword in Bib TeX format in Notepad text file format was extracted and transferred to Excel software, and then data analysis was done using Excel software and Bibliometrics library from R software.

    Findings

    Based on the data obtained from the research, the growth of scientific publications in this field was negative, and in terms of vocabulary frequency, "public libraries", "information", "society" and "social networks" are the most frequent in researches of public libraries and COVID-19. Findings related to clustering led to the formation of 4 clusters. The "Services, Challenges and Technology" cluster was central and had a higher density and centrality than other clusters. The "Access and Information Presentation Models" cluster was found to be non-central. The "Libraries and Information Literacy" cluster was placed in the underdeveloped region of the strategic diagram and finally "Society, COVID-19 and the role of libraries" cluster was introduced as an immature cluster.

    Conclusion

    According to the abundance of keywords and clusters obtained from the strategic diagram, it was found that the thematic fields of "services, challenges and technology" are the most important emerging factors in this field. Research trends in this field can be planned for further new research in order to cover less work done in these fields.

    Keywords: Public libraries, COVID-19, Bibliometrics, Co-word analysis, Web of Science
  • Nosrat Riahinia*, Samira Daniali, Ali Azimi Pages 43-52
    Background and aim

    Co-citation and word co-occurrence analysis can help to identify key articles in any subject area. Therefore, the purpose of the current paper is to identify the thematic orientation in the co-citation and co-occurrence network of prominent articles in water pollution field in the world.

    Materials and methods

    The current research is applied in terms of purpose, and descriptive in terms of type, which was carried out using co-citation and word co-occurrence analysis. In order to better understand the research conducted in water pollution and draw a scientific map of this field, all the published articles (28095 docs) were retrieved in the Web of Science database from 2011 to 2022 in August 20, 2023. Citespace software was used to analyze and draw co-citation maps and VOSviewer was used to analyze and draw word co-occurrence maps in water pollution articles.

    Findings

    Generally, there exists 245 co-citation link between 101 documents in the co-citation network of articles. The top articles in water pollution field in the above-mentioned time period formed 12 thematic clusters. The results of co-referencing documents in water pollution state the formation of the most important cluster (cluster 0) in 2014 in drinking water, removing arsenic, groundwater pollution. The largest number of clusters (5 clusters out of the total number of 12 clusters) was formed in the period of 2017-2019. The word co-occurrence results stated that cluster number 1 with 65 members and the topic of different methods of wastewater treatment is the most important one discussed in the articles. The terms "water pollution", "adsorption", "water quality" have the highest frequency of co-occurrence compared to other terms with 2177, 2136, 945 respectively.

    Conclusion

    Different clusters were formed in this research, most of which focus on removing pollution in water in different ways using the latest methods. These results can be an effective step in saving the time and money of officials in forming necessary policies.

    Keywords: Water pollution, Scientific productions, Word co-occurrence, Co-citation, Scientometrics, Map of science
  • Omidreza Arash, Zohreh Hassani, Bahram Yousefi*, Worya Tahmasebi Pages 53-64
    Background and aim

    The main purpose of the current paper is the Scientometric analysis of scientific productions in sports science based on the articles indexed in the Web of Science during the years 2012-2022.

    Materials and methods

    In terms of type and nature, the current research is an applied one in which scientific techniques and indicators are used. The statistical population of this research includes all the articles indexed in Web of Science in the 10-year period of 2012-2022 in sports sciences. VOSviewer software was used to draw the co-authorship network of organizations, the density map of countries and the co-occurrence of words.

    Findings

    The results stated that the highest and lowest scientific productions in the focused area were in 2021 and 2012, respectively. According to the data obtained from the VOSviewer software, there are 36 nodes and 335 links in the map. The topics of "higher education", "sports science", "performance", and "physical training" were identified as the topic clusters of the field based on the clustering of high-frequency words. The countries of Spain and Australia have more density in articles than Italy, Germany, Turkey and republic of China (p<0.01). The cluster analysis of the co-authorship network of countries in the field of sports sciences states that the network consists of 5 distinct clusters.

    Conclusion

    The convergence of various words such as "exercise", "education" and "sports" in drawing the scientific map illustrates the importance and necessity of the awareness in researchers interested in the topic, who can introduce the best author, country and organizations and also draw a proper picture and insight of the process and content of this field.

    Keywords: Sports sciences, Web of Science, Scientific products, Scientometrics