فهرست مطالب

مجله مدیریت فرهنگ سازمانی
پیاپی 71 (بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید مهدی الوانی، محمد شهاب شیبانی فر* صفحات 1-20
    زمینه

    مطالعات تاریخی در رشته مدیریت در ایران یا انجام نشده یا به صورت پراکنده بوده و روشمند نبوده است. تاریخ شفاهی دانش مدیریت در ایران به مثابه روشی متداول در تاریخ نگاری نیز مورد توجه محققان نبوده است.

    هدف

      در این مطالعه ثبت و ضبط خاطرات و مشاهدات استادان و پیشکسوتان مطلع از تطور دانش مدیریت در ایران جهت تدوین تاریخ شفاهی این دانش دنبال می‏شود. عمده هدف تاریخ شفاهی ثبت و نگهداری خاطرات و اطلاعات کسانی است که از رویدادهای تاریخی در زمینه ای خاص باخبرند.

    روش پژوهش: 

    در این مقاله، روایت های شفاهی تعدادی از استادان پیشکسوت دانش مدیریت در ایران با استفاده از روش تاریخ شفاهی ثبت و ضبط شده اند. مصاحبه شوندگان کنشگران اصلی در دوره های مختلف تطور مدیریت بوده اند که از روند شکل گیری و توسعه این دانش در ایران آگاه و مطلع بودند.

    یافته ها

    از مصاحبه با استادان پیشکسوت خاطرات، مشاهدات، شنیده ها، و اطلاعاتی به دست آمد که به صورت خام و بدون دستکاری و دخالت مورخان روایت شده اند که به تدوین تاریخی موثق و قابل استناد، منطبق با اصول و مراحل تاریخ شفاهی، منتج شده است و از برتری های آن ارایه کدها و کلیدواژه هایی تاریخی است که می توانند موضوع مطالعه سایر محققان و مورخان مدیریت قرار گیرند.

    نتیجه گیری

    مورخان، ضمن رعایت اصالت تاریخ شفاهی و روایت آن بدون دستکاری، چهار مولفه اصلی شامل ساختارهای موثر، خبرگان موثر، آثار موثر، و رویدادهای موثر بر علوم اداری را به عنوان الگویی نظری در تبیین و تدوین تاریخ دانش مدیریت در ایران استنتاج کردند.

    کلیدواژگان: تاریخ شفاهی، تاریخ مدیریت، تاریخ نگاری، تطور مدیریت، مدیریت در ایران
  • حسن زارعی متین*، پریسا آرتا، غلامرضا جندقی، حمیدرضا یزدانی صفحات 21-32

    عدم رضایت شغلی کارکنان درمانی باعث کند شدن فرایند بهبود بیماری، طولانی شدن اقامت بیمار در بیمارستان، افزایش هزینه، و در نهایت عدم رضایت استفاده کنندگان این خدمات می شود. از عوامل مهم اثرگذار بر رضایت شغلی رهبری اثربخش است. بنابراین هدف از پژوهش حاضر ارایه الگوی رهبری اثربخش به منظور افزایش رضایت شغلی کارکنان درمانی بود. پژوهش از نظر هدف توسعه ای و از نظر نوع روش توصیفی اکتشافی است. استراتژی پژوهش نظریه داده بنیاد مبتنی بر رهیافت ظاهرشونده گلیزر بود. مشارکت کنندگان در پژوهش شامل مدیران، سرپرستاران، و سوپروایزرهای بیمارستان های دولتی و خصوصی بودند که با منطق اشباع نظری با 13 نفر مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام شد. شیوه تحلیل داده ها کدگذاری باز و انتخابی و نظری بود. یافته های پژوهش بیان می کند که شش مقوله اصلی شامل ویژگی های فردی، ویژگی های بین فردی، رشد پیروان، استفاده صحیح از ابزارها، عوامل سازمانی، و عوامل محیطی تشکیل دهنده رهبری اثربخش در بیمارستان های منتخب دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی ایران هستند.

    کلیدواژگان: دانشگاه علوم پزشکی، رضایت شغلی، رهبری اثربخش، کارکنان درمانی
  • علی شریعت نژاد*، ساناز سهرابی صفحات 33-48
    پژوهش حاضر با هدف شناخت و فهم پدیده ارتباط‏گریزی منابع انسانی و تحلیل عوامل پیشایندی و پسایندی آن انجام پذیرفت. جامعه ‏آماری این پژوهش خبرگان بودند که با استفاده از روش نمونه‏گیری گلوله‏برفی و بر اساس اصل کفایت نظری اعضای نمونه آن انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده‏ها در بخش کیفی مصاحبه نیمه‏ساختار‏یافته و در بخش کمی پرسشنامه بود که روایی و پایایی آن‏ها به ترتیب با استفاده از روش‏های روایی نظری و پایایی درون کدگذار میان‏گذار و روایی اعتبار محتوا و پایایی بازآزمون تایید شد. در این پژوهش برای تحلیل داده‏ها در بخش کیفی از روش تحلیل محتوا مبتنی بر کدگذاری و نرم افزار Atlas.ti و در بخش کمی از روش دیمتل فازی استفاده شد. یافته‏های پژوهش مشتمل بر شناسایی عوامل پیشایندی و پسایندی ارتباط‏گریزی منابع انسانی و اولویت‏یابی آن‏ها بود. بر این اساس نتیجه‏گیری پژوهش به تفکیک دو بخش پیشایندها و پسایندهای ارتباط‏گریزی منابع انسانی حاکی از آن است که مهم ترین عوامل پیشایندی و اثرگذار بر پدیده ارتباط گریزی منابع انسانی فقدان مهارت‏های اجتماعی و جمع پذیری، سوگیری‏های شناختی، خودارزیابی منفی و خود‏کم‏بینی، اختلال عدم ‏اعتمادبه‏نفس و شخصیت خجالتی و هوش هیجانی هستند. همچنین بخش دوم نتایج نشان دهنده آن است که مهم‏ترین عوامل پسایندی و پیامدهای ارتباط‏گریزی منابع انسانی عدم ارتقای جایگاه اجتماعی، فرسودگی شغلی و هیجانی، کاهش توانش یادگیری فرد، و مشکلات در تبادل اطلاعات و تضعیف مهارت‏های اجتماعی فردی هستند.
    کلیدواژگان: ارتباطات، ارتباط‏گریزی، دیمتل‏فازی، منابع ‏انسانی
  • اکبر ذوالفقاری*، طاها عشایری صفحات 49-68
    زمینه
    کارآفرینی سازمانی پدیده ای چندگانه ای است که با کمک سرمایه اجتماعی و اشتراک اطلاعات و رقابت ها افزایش می یابد و دستاوردها بیشتر می شود و نقش اعتماد متقابل در دستیابی به اهداف تضمین می شود.
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه مولفه ها و ابعاد سرمایه اجتماعی با فرهنگ کارآفرینی سازمانی بود.
    روش
    روش اجرای پژوهش فراتحلیل کمی بود. هدف فراتحلیل  کمی انسجام بخشی، مرور نظام مند، و یک دست سازی مطالعات صورت گرفته در یک حوزه معین پژوهشی است. جامعه آماری این پژوهش چهل پژوهش از پژوهش های صورت گرفته در سال های 1390 تا 1400 بود که بر اساس ملاک های فراتحلیل کمی (ضریب همبستگی، حجم نمونه، سطح معنی داری، کیفیت پژوهش، اعتبار و روایی پژوهش، پیمایش) با هدف ترکیب و شناسایی میزان تاثیر آن انتخاب شدند.
    یافته ها
    یافته های تحقیق نشان داد سرمایه اجتماعی در مجموع بر فرهنگ کارآفرینی سازمانی تاثیر معنا دار دارد و مقدار اثر آن برابر با 651/0 است. مطابق مدل کوهن (سطح اندازه اثر) از بین ابعاد و مولفه های سرمایه اجتماعی در پژوهش تعهد سازمانی (380/0)، تعلق سازمانی (412/0)، تعلق مذهبی (358/0)، مشارکت سازمانی (340/0) دارای اثر بیشتر، انسجام سازمانی (262/0) و اعتماد سازمانی (278/0) دارای اثر متوسط، اخلاق کار اسلامی (187/0) و فرهنگ کار سازمانی (197/0) دارای اثر کم بوده است.
    نتایج
    مطابق نتایج تحقیق، هر چه سرمایه اجتماعی قوی تر باشد فرهنگ کارآفرینی سازمانی قوی تر خواهد شد. با گسترش روابط اجتماعی، همکاری های بین بخشی، توسعه شبکه های اجتماعی، رشد اشتراک اطلاعات، شهرت و اعتماد سازمانی تحقق اهداف فرهنگ کارآفرینی سازمانی ضمانت می یابد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، فرهنگ کارافرینی سازمانی، و فراتحلیل
  • رضا سپهوند، مریم مومنی*، عبدالله ساعدی صفحات 69-85
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل جبران خدمت اعضای هییت علمی در دانشگاه های دولتی استان لرستان با استفاده از رویکرد آمیخته انجام شده است.

    روش شناسی

    پژوهش حاضر ترکیبی از پژوهش کیفی و کمی است و از منظر پیش فرض های فلسفی در حیطه پارادایم پراگماتیسم و از نظر هدف جزء پژوهش های توسعه ای کاربردی است. جامعه آماری پژوهش شامل دانشگاه های دولتی استان لرستان است. نمونه پژوهش بر اساس اصل کفایت نظری مشتمل بر 30 نفر از خبرگان است که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شد ند. در بخش کیفی، با استفاده از روش تحلیل مضمون و سپس از طریق کدگذاری، داده ها جمع آوری و استخراج شدند. سپس، در بخش کمی پژوهش، داده ها با استفاده از توزیع پرسشنامه و با بهره گیری از روش مدل سازی ساختاری تفسیری تجمیع و مدل نهایی ارایه شده است.

    یافته های پژوهش

    یافته های پژوهش در بخش کیفی شامل شناسایی مضامین جبران خدمت از قبیل ویژگی های موقعیتی جبران خدمت، ابعاد جبران خدمت، پیامدهای جبران خدمت، و شاخص های جبران خدمت و در بخش کمی بیانگر سطح بندی مضامین و ارایه مدل جبران خدمت است.

    نتیجه گیری

    بر اساس مدل اکتشاف شده رضایت شغلی، عدالت سازمانی، تعلق خاطر شغلی، و تعهد سازمانی دارای اثرپذیری بالا، شاخص های فردی و محیطی دارای تاثیرگذاری بالا، جذب و نگهداشت استعداد، محیط شغلی، عوامل جغرافیایی، حساسیت شغلی، عملکرد برجسته، عملکرد شایسته، شاخص سازمانی، شاخص شغلی، پرداخت پایه، پرداخت عملکردی، و پرداخت غیرمستقیم دارای تاثیرپذیری و تاثیرگذاری بالا هستند. همچنین نتایج پژوهش می تواند از حیث نظری به دانش موجود در حوزه جبران خدمت بیفزاید.

    کلیدواژگان: جبران خدمت، هیئت علمی، دانشگاه دولتی، رویکرد آمیخته
  • بیژن نصیری، حمید زارع*، محمدرضا جابر انصاری صفحات 87-104

    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر عوامل علی و زمینه ای و مداخله گر موثر بر مدیریت منابع انسانی رفاه محور بانک سپه صورت گرفت. روش پژوهش توصیفی پیمایشی بود. جامعه آماری پژوهش 43500 نفر از کارکنان بانک سپه بودند که 361 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار این پژوهش پرسشنامه محقق ساخته بود. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل عاملی تاییدی با استفاده از نرم افزار SmartPLS3 صورت گرفت. نتایج نشان داد شرایط علی (انگیزش کارکنان، توجه به نیازهای کارکنان، آموزش، شایسته سالاری، توانمندسازی) بر مدیریت منابع انسانی رفاه محور در بانک سپه تاثیرگذار است. اما مدیریت مشارکتی تاثیر معناداری بر مدیریت منابع انسانی رفاه محور ندارد. همچنین شرایط زمینه ای (مقررات، فرهنگ سازمانی، ساختار سازمانی) بر مدیریت منابع انسانی رفاه محور در بانک سپه تاثیرگذار است. نتایج همچنین نشان داد شرایط مداخله گر (حقوق و دستمزد، بی عدالتی، سبک های مدیریت سنتی، عدم توجه به تخصص، عدم توجه به مسایل انگیزشی) بر مدیریت منابع انسانی رفاه محور در بانک سپه تاثیرگذار است. همچنین، مشخص شد شرایط زمینه ای (قوانین و مقررات، فرهنگ سازمانی، ساختار سازمانی) بر راهبردهای مدیریت منابع انسانی رفاه محور در بانک سپه تاثیرگذار است. در مورد شرایط مداخله گر هم نتایج نشان داد حقوق و دستمزد، بی عدالتی، عدم توجه به مسایل انگیزشی بر مدیریت منابع انسانی رفاه محور در بانک سپه تاثیر منفی و معنادار دارد. اما سبک های مدیریت سنتی و عدم توجه به تخصص تاثیر معنا دار ندارد. نتایج نیز نشان داد مدیریت منابع انسانی رفاه محور در بانک سپه بر راهبردها تاثیرگذار است. در نهایت تحقیق نشان داد راهبردها بر پیامدها (بهره وری، سودآوری، تعهد سازمانی، تعالی سازمانی) تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: بانک سپه، رفاه کارکنان، مدیریت منابع انسانی، مدیریت منابع انسانی رفاه محور
|
  • Seyyed Mahdi Alvani, Mohammad Shahab Sheybani Far * Pages 1-20
    Background

    Historical research of management in Iran has not been studied or has not been methodical. Oral history of management in Iran has not been considered a common method in historiography by researchers.

    Purpose

    The purpose of this study was to record the memories and observations of professors and veterans aware of the evolution of management knowledge in Iran to record and preserve the oral history of management in Iran. The main purpose of oral history is to record and preserve the memories and information of those who are aware of historical events in a particular field.

    Design / Methodology / Approach: 

    In this article, the oral narratives of several professors and veterans of management knowledge in Iran are studied and recorded using the oral history method. The interviewees were the main actors in different periods of management development in Iran who were aware of the process of formation and development of management knowledge in Iran.

    Findings

    From interviews and conversations with professors and veterans, memories, observations, hearings, and information were obtained that were narrated raw and without manipulation and the intervention of historians, and have shaped the oral history of management knowledge in Iran.

    Results

    This study has resulted in a reliable and citationable historical compilation by the principles and stages of one of the scientific and accepted methods of historical studies, namely oral history which can be studied by other management researchers and historians.

    Keywords: evolution of management, Historiography, History of management, management in Iran, Oral History
  • Hassan Zareie Matin *, Parisa Arta, Gholamreza Jandaghi, Hamid Reza Yazdani Pages 21-32

    Job dissatisfaction among medical staff slows down the recovery process, prolongs the patient's stay in the hospital, increases costs, and ultimately dissatisfaction among users of these services. One of the most important factors affecting job satisfaction is effective leadership. Therefore, the purpose of this study is to provide an effective leadership model to increase the job satisfaction of medical staff. The research is developmental in terms of purpose and descriptive-exploratory in terms of the type of method. The research strategy of data foundation theory is based on Glaser's apparent approach. Participants in the study included managers, supervisors, and supervisors of public and private hospitals, which was conducted with semi-structured interviews with 13 people with theoretical saturation logic. The method of data analysis was open, selective, and theoretical coding. Findings indicate that 6 main categories: personal characteristics, interpersonal characteristics, follower growth, proper use of tools, organizational factors, and environmental factors are the components of effective leadership in selected hospitals of Iran University of Medical Sciences and Health Services.

    Keywords: Job satisfaction, Effective Leadership, Medical staff, University of Medical Sciences
  • Ali Shariatnejad *, Sanaz Sohrabi Pages 33-48
    This study was conducted to know and understand the phenomenon of human resources communication avoidance and analyzing its antecedent and background factors. The statistical population of this research is experts who consist of university professors in the fields of organizational behavior management, human resource management and psychology, along with managers of government organizations in the research which uses the snowball sampling method and based on the principle of theoretical adequacy, the sample members were selected. The data collection tool is a semi-structured interview in the qualitative part and a questionnaire in the quantitative part. In this research, the coding method and Atlas. ti software were used in the qualitative part of the data analysis, and the Fuzzy Dymetal method was used in the quantitative part. The findings of the research include the identification of antecedent and consequential factors of human resources communication apprehension and their prioritization. Based on this, the conclusion of the research, separated into two parts, the antecedents and the consequences of communication apprehension, indicates that the most important antecedent and influencing factors on the phenomenon of communication apprehension are the lack of social skills and collectability, cognitive biases. negative self-evaluation and self-depreciation, lack of self-confidence disorder, and shy personality and emotional intelligence. Also, the second part of the results shows that the most important factors and consequences of communication apprehension are lack of promotion of social status, job and emotional burnout, reduction of individual's learning ability and problems in information exchange, and weakening of individual social skills.
    Keywords: Communication, Communication Apprehension, human resources, FUZZY Dymetal Technique
  • Akbar Zolfaghari *, Taha Ashayeri Pages 49-68
    between the components and dimensions of social capital and organizational entrepreneurial culture.
    Method
    The research method is quantitative meta-analysis. In this study, the researcher has identified and categorized the studies related to the relationship between the components and dimensions of social capital and organizational entrepreneurship culture from 2010-2014. The statistical population of the research was 68 research documents;, 40 documents were selected after checking in terms of method, validity, validity, and scientific findings. Method, sample size, correlation coefficient, significance level, statistical population, and year were the selection criteria of these researches.
    Findings
    The research findings show that social capital has a significant effect on organizational entrepreneurial culture and its effect value is equal to 0.651. According to Cohen's model (effect size level), organizational commitment (0.380); organizational belonging (0.412); religious affiliation (0.358); Organizational participation (0.340) have a greater effect; organizational cohesion (0.262); organizational trust (0.278); has a medium effect and Islamic work ethics (0.187); corporate culture (0.197), has a little effect.
    Results
    According to the research, strong social capital will lead to a strong organizational entrepreneurial culture. The organizational entrepreneurship culture will be guaranteed with the expansion of social relations, inter-departmental cooperation, development of social networks, and growth of information sharing, organizational reputation, and trust.
    Purpose
    The purpose of the current research is to examine the relationship
    Keywords: Community Development, Organizational Entrepreneurial Culture, Organizational trust, religious affiliation, work ethic
  • Reza Sepahvand, Maryam Moumeni *, Abdollah Saedi Pages 69-85
    Purpose

    The present research was conducted to provide a compensation model for faculty members in public universities of Lorestan province using a mixed approach.

    Methodology

    The present research is a combination of qualitative and quantitative researches from the perspective of philosophical assumptions in the field of pragmatism paradigm and in terms of purpose it is applied- developmental researchers. The statistical population of the research includes public universities of Lorestan provinces. Based on the principle of theoretical adequacy, the research sample consists of 30 experts from the public universities of Lorestan province, who were selected using the purposeful sampling method. In the qualitative part of the research, data was collected and extracted using the thematic analysis method and then through coding. Then, in the quantitative part of the research, the data is presented using the distribution of the questionnaire and using the method of structural-interpretive modeling, aggregation, and the final model.

    Finding

    The research findings in the qualitative section include identifying the themes of compensation such as situational characteristics of compensation, dimensions of compensation, indicators of compensation, and consequences of compensation. Also, the findings of the research in the quantitative part show the leveling of the themes and the presentation of the compensation model. 

    Conclusion

    Based on the discovered model of job satisfaction, organizational justice, job belonging and organizational commitment with high effectiveness, individual and environmental indicators with high impact, talent attraction and retention, job environment, geographic factors, job sensitivity, outstanding performance, competent performance, organizational index, job index, basic pay, performance pay, and indirect pay are highly effective. Also, the result of the research can be theoreticallytheoretically added to the existing knowledge in the field of compensation.

    Keywords: compensation, Faculty, Province Universities, Mix method
  • Bijhan Nasiri, Hamid Zare *, MohammadReza Jaber Ansari Pages 87-104

    This research was conducted to investigate the effect of causal, contextual, and intervening factors on the welfare-oriented human resources management of Sepah Bank. The research method was a descriptive-survey. The statistical population of the research was 43,500 Sepah Bank employees, of which 361 were selected by multi-stage cluster sampling. The tool of this research is a researcher-made questionnaire. Data analysis was done using a confirmatory factor analysis test using SmartPLS3 software. The results showed that the causal conditions (motivation of employees; attention to the needs of employees; training; meritocracy; empowerment) were effective on welfare-oriented human resource management in Sepah Bank, but participatory management did not have a significant effect on welfare-oriented human resource management. Also, background conditions (regulations, organizational culture, and organizational structure) had an impact on welfare-oriented human resource management in Sepah Bank. The results also showed that the intervening conditions (salaries, injustice, traditional management styles, lack of attention to expertise, and lack of attention to motivational issues) had an impact on welfare-oriented human resources management in Sepah Bank. It was also found that background conditions (laws and regulations, organizational culture, and organizational structure) had an impact on welfare-oriented human resource management strategies in Sepah Bank. Regarding the intervening conditions, the results showed that salaries, injustice, and lack of attention to motivational issues had a negative and significant effect on welfare-oriented human resource management in Sepah Bank, but traditional management styles, and lack of attention to expertise had no significant effect. The results also showed that welfare-oriented human resource management in Sepah Bank had an impact on strategies. Finally, the current research showed that the strategies had an impact on the results (productivity, profitability, organizational commitment, and organizational excellence).

    Keywords: Human resource management, Employee welfare, welfare-oriented human resource management, Sepah Bank