فهرست مطالب

کتاب قیم - پیاپی 29 (پاییز و زمستان 1402)

مجله کتاب قیم
پیاپی 29 (پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/01
  • تعداد عناوین: 17
|
  • حدیث ریاحی*، بی بی سادات رضی بهابادی، فریده امینی صفحات 7-27
    فاحشه از واژه های حوزه معنایی مفهوم گناه در قرآن کریم است. برای تبیین هر مفهوم در نظام معنایی قرآن کریم علاوه بر تمرکز بر با هم آیندهای آن التفات به معنای واژه در زبان های سامی از اهمیت خاصی برخوردار است که در این راستا ریشه شناسی تاریخی خودنمایی خواهد کرد. این مطالعه عهده دار تبیین و تدقیق معنای فاحشه در قرآن کریم با روش های معناشناسی است که تاکنون با رویکرد جامع معناشناسانه به آن پرداخته نشده و جایگاه آن در نظام معنایی قرآن تبیین نشده است. ریشه شناسی کاربست این ریشه را در معانی «از حد گذراندن و سبقت نمودن» و «کندی و تاخیر کردن» در زبان های اکدی، آرامی و عبری نشان می دهد. لغت شناسان متقدم نیز خروج از اعتدال را در معنای آن یاد کرده اند. به تدریج مفهوم گناهان قبیح در آراء لغت شناسان متاخر و معاصر براساس مصداق فاحشه در قرآن کریم دیده می شود. بررسی روابط هم نشینی و جانشینی سه مولفه اصلی فاحشه را نمایان می سازد: درک فاعل به قبح عمل، دوگونه بودن فاحشه و لزوم بسترسازی برای ارتکاب آن در جامعه مسلمین. بافت معنایی فاحشه حکایت از قدرت بازدارنگی نماز، برهان و اخلاص در ارتکاب فاحشه دارد.
    کلیدواژگان: روابط هم نشینی، ریشه شناسی تاریخی فاحشه، فاحشه، قرآن کریم
  • محمد تیموری، محمدرضا آرام*، سید محمد رضوی صفحات 29-51

    قرآن کریم مجموعه ای از گفتار الهی است و سبکی گفتاری (خطابی) دارد و پاراگراف ها از بخش های اساسی این کتاب آسمانی هستند. یکی از گام های اساسی برای رسیدن به ساختار سوره، به مثابه واحدی پیوسته و دارای ساختاری منسجم و منظم، تقسیم آن به واحد های معنایی و موضوعی (پاراگراف بندی) است. بر خلاف روش های مفسران و قرآن پژوهانی که با استفاده از شواهد معنوی، سوره را به اجزاء و بخش هایی تقسیم کرده اند، پژوهش حاضر در صدد است به روش ترکیبی و با استفاده از شواهد و نشانه های لفظی به پاراگراف بندی و تقسیم بندی موضوعی سوره ها بپردازد. در این راستا، با مطالعه چند سوره، برخی شواهد و نشانه های لفظی شامل قسم، خطابات خداوند به پیامبر اکرم (ص) و سایرین و تکلم خداوند و غیره احصاء شده و قواعدی استخراج و با استفاده از آنها سوره مایده بخش بندی شد. با به کارگیری قواعد این روش، در بیشتر موارد، تقسیم بندی موضوعی سوره بدون توجه به محتوای آیات امکان پذیر است.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، ساختار سوره، پاراگراف بندی موضوعی سوره، مائده، نشانه های لفظی، نظام گفتاری (خطابی)
  • اباذر کافی موسوی* صفحات 53-65
    فهم ظهور آیات الهی، منوط به درک صحیح و کامل معنای مفردات آن است. مفسران برای رسیدن به معنای صحیح مفردات قرآنی از قواعد و اصول متعددی بهره گرفته اند. «تبادر» یکی از این اصول پرکاربرد و مهم  است که در مباحث الفاظ علم اصول فقه به تبیین آن پرداخته شده، اما جایگاه آن در مباحث علوم قرآنی به خوبی تبیین نشده است. تبادر، ابزاری برای شناخت و تمییز معنای حقیقی از مجازی است. اهمیت تبادر و کثرت کاربرد آن در منابع تفسیری، ایجاب می کند تا تحقیقی برای تبیین جایگاه و شرایط کاربست آن در تحلیل و فهم معنای واژگان قرآن انجام گیرد. نوشتار حاضر که به روش توصیفی تحلیلی سامان یافته، در پی پاسخ به این پرسش است که گستره تبادر در فهم و تفسیر واژگان قرآنی تا چه اندازه است و در چه شرایطی می توان در تفسیر واژگان قرآنی از این اصل بهره گرفت؟ در نهایت، با بهره گیری از دیدگاه صاحب نظران اصولی به دست آمد، چنانچه تبادر یا همان سبقت معنا به ذهن، بر فهم عرف و ارتکاز ذهنی مردمان همان عصر تکیه داشته باشد، مشروط بر اینکه دلالت لفظ بر معنا مستند به خود لفظ باشد، نه بر قراین و بافت، می توان گستره عملکرد آن را فراتر از فهم معنای حقیقی دانست و از آن در تشخیص حدود دقیق و لوازم معنا و حتی تشخیص معنای مجازی الفاظ بهره گرفت.
    کلیدواژگان: اصل تبادر، تبادر ذهنی، انسباق، شم زبانی، معنای حقیقی
  • فرهاد زینلی بهزادان* صفحات 67-85
    نخستین آیه سوره هود بر احکام عام یا همان محکم بودن تمام آیات قرآن کریم دلالت می کند درحالی که آیه هفتم از سوره آل عمران بر احکام خاص یا همان محکم بودن برخی از آیات دلالت می کند. برخی مفسران برای حل این تناقض ظاهری، بر معناشناسی «احکام» تمرکز کرده اند و راه حل هایی مبتنی بر چند معنایی «احکام» ارایه کرده اند که از شواهد و دلایل کافی برخوردار نیست. این پژوهش با بهره گیری از تاثیر معناشناختی اصطلاحات قرآنی ای که در آیات مختلف، همنشین مفهوم «احکام» شده اند، به معناشناسی این مفهوم پرداخته و پاسخی جدید برای حل این تناقض ارایه داده است. معناشناسی «احکام» نشان می دهد که محکمات، آیاتی هستند که از تطبیق بر مصادیق باطل و نامناسب بازداشته شده اند و احکام عام وصفی برای جمیع آیات از منظری تنزیلی است که با اشراف خدای حکیم بر نزول تدریجی آیات در موقعیت های مقتضی و مناسب محقق گردیده است. با دورشدن از هنگامه تنزیل و از دست رفتن برخی قراین، وجه افتراق آیات متشابه که موضوعاتی مشابه و احکامی متنافی دارند، فراموش می شود و خطر تاویل باطل یا همان تطبیق نادرست آنها بر مصادیق غیرتنزیلی و جدید بروز می کند. آیه هفتم از سوره آل عمران از منظری تاویلی به مجموعه آیات قرآن می نگرد و از این منظر تنها احکام آن دسته از آیات استمرار می یابد که مشابهی نداشته و برای همیشه از تطبیق بر مصادیق باطل بازداشته شده اند.
    کلیدواژگان: تاویل، تفصیل، تنزیل، فرقان، محکمات، متشابهات
  • محمد دانش نهاد*، محمدحسن وکیلی صفحات 87-105

    عصمت حضرت آدم (ع) یکی از موضوعات چالشی در علوم تفسیر و کلام است به گونه ای که ظاهر آیات و روایات برای برخی موجب این تصور گردیده که حضرت آدم (ع) در زمان بی توجهی به نهی از شجره، معصیت کرده و از عصمت برخوردار نبوده است. این تحقیق با روش توصیفی تحلیلی و با جمع آوری اطلاعات همراه با مقارنه آراء، در پی اثبات عصمت حضرت آدم (ع) از طریق روش تفسیر قرآن به قرآن است. بر این اساس، ابتدا آیات عام دال بر عصمت حضرت آدم (ع) بیان می شود و آنگاه، ادله ارشادی بودن نهی از شجره که منافاتی با عصمت ندارد، بر مبنای روش تفسیر آیه به آیه تحلیل می گردد. در گام نهایی، واژگان موهم عدم عصمت حضرت آدم (ع) نیز، بر مبنای روش تفسیری گفته شده تحلیل می شوند. از جمله نتایج تحقیق اینکه اولا، آیات ﴿لا ینال عهدی الظالمین﴾ و ﴿فینسخ الله ما یلقی الشیطان﴾ به طور عام، دال بر عصمت حضرت آدم (ع) هستند، ثانیا، از میان دلایل ارشادی بودن نهی از شجره، تنها یک دلیل بر ارشادی بودن نهی دلالت ندارد و مابقی ادله، دلالتشان تام است و ثالثا، بر اساس روش تفسیر قرآن به قرآن، هیچ یک از واژگان «ظلم»، «عصیان»، «غوایت»، «توبه» و «خسارت» منافاتی با عصمت حضرت آدم (ع) ندارد.

    کلیدواژگان: تفسیر قرآن به قرآن، حکم ارشادی، عصمت حضرت آدم(ع)، ظلم، ترک اولی، توبه، شیطان
  • زهره اخوان مقدم*، ربابه عزیزی صفحات 107-128
    موضوع مالکیت و حکمرانی در قرآن برای خداوند و انسان به کار رفته و ممکن است این تصور پدید آید که «مالکیت الهی و انسانی از قدرت و تسلط یکسانی برخوردار هستند». این مهم، موجب شد تا مقاله حاضر به روش توصیفی تحلیلی به معناشناسی واژه «ملک» بر اساس روابط همنشینی در آیات قرآن کریم بپردازد. بررسی تمام آیات ملک الهی و ملک انسانی (48 مورد) نشانگر امور ذیل است: الف) ملک الهی در نقش مبتدای موخر بیشتر با ریشه های «س/ ب/ ح»، (ح/ م/ د)، (ب/ ر/ک)، (خ/ ل/ ق) و... و در نقش مبتدا با موضوع ای قیامت، برپایی حکومت الهی در آن و إعطای جزای مومنان و کافران با ریشه های (ب/ غ/ ت)، (ع/ ق/ م) و... روابط همنشینی دارد، ب) ملک انسانی در غالب موارد با نقش مفعول به با ریشه های (ا/ ت / ی)، (ش/ ی/ ا)، (ن/ ز/ ع)، (ش/ د/ د) و (ص/ ف/ و) همنشین است، ج) خداوند مالک حقیقی جهان است و ملک را به هر کسی که بخواهد، می دهد و از هر کسی که بخواهد، می گیرد و إیتاء ملک به هر دو انسان مومن یا کافر بستگی به مشیت الهی دارد، د) تمام آیات ملک الهی به بیان ویژگی های یک مالک مطلق از جمله دارا بودن قدرت بی نهایت، آفرینش موجودات، ربوبیت الهی، فرمان پذیری مطلق موجودات، اجرای شفاعت، عدالت و برپایی روز جزا در جهانی دیگر می پردازد؛ اما در آیات ملک انسانی به این موضوع که فرمانروای زمینی چه ویژگی ها و اختیاراتی دارد، اشاره ای نمی کند بلکه مهم ترین موضوع، دادن و پس گرفتن قدرت فرمانروایی از انسان، انتخاب فرمانروا براساس شایستگی ها (انسان مومن) و تفویض اختیاراتی همچون علم، قدرت و حکمت می باشد. بنابراین مهمترین مساله در آیات ملک انسانی این است که ملک انسانی نیز در طول ملک الهی قرار دارد و فرمانروایی انسان و تفویض اختیار فرمانروایی به انسان، جزیی از مدیریت جهان توسط خداوند است.
    کلیدواژگان: قرآن، ملک الهی، ملک انسانی، معناشناسی، زبان شناسی، ادبیات عرب
  • رضوان باغبانی* صفحات 129-144

    روایت زمان، یکی از مباحث مهم در علم روایت شناسی است. ژرار ژنت بزرگترین نظریه پرداز مبحث زمان در روایت، جامع ترین بحث را در این خصوص مطرح کرده است. وی مسیر گردش داستان از زمان تقویمی به زمان روایی را در سه مقوله «نظم»، «تداوم» و «بسامد» بررسی کرده است. پژوهش حاضر درصدد است تا به شیوه توصیفی تحلیلی مولفه های زمان روایی را در داستان زکریا (ع) در قرآن بررسی کند و چگونگی کاربرد عنصر زمان در این داستان را تبیین نماید. نتایج پژوهش نشان می دهد که در مولفه نظم، پیشواززمانی و بازگشت زمانی در داستان زکریا (ع) بسیار به کار رفته اند؛ اما پیشواززمانی نسبت به بازگشت زمانی، بیشترین میزان را به خود اختصاص داده است و در درجه اول قرار دارد. در مولفه تداوم نیز، گفتگو، خلاصه و حذف در داستان نمود بیشتری دارد و بسامد غالب در داستان، از نوع مکرر است.

    کلیدواژگان: قرآن، زکریا (ع)، زمان، نظم، تداوم، بسامد، روایت شناختی
  • زکیه زارع، محمدحسین برومند، امیر جودوی، محمدعلی حیدری مزرعه آخوند* صفحات 145-160

    روایات تفسیری ذیل آیات قرآن کریم، روشن کننده معنا و مصداق برخی آیات درباره ایمه معصومین (ع) هستند. یکی از اوصاف مطرح شده در روایات برای اهل بیت (ع)، «اهل ذکر» است که در آیات 43 سوره نحل و 7 سوره انبیاء با عباراتی مشابه بیان شده است: ﴿و ما ارسلنا من قبلک إلا رجالا نوحی إلیهم فسیلوا اهل الذکر إن کنتم لا تعلمون﴾. آنچه در ایجاد اختلاف در تفسیر و تعیین مصداق برای این آیات قابل ملاحظه است، تقابلی ظاهری است که میان برخی روایات وارده در این موضوع با سیاق این دو آیه جلب نظر می کند. این مقاله با روش توصیفی تحلیلی پس از ارایه گونه شناسی و دسته بندی آراء مفسران، روایات تفسیرگر مربوط به آیات را ارایه نموده و با تبیین قراینی از سیاق آیات، سعی در روشن ساختن هماهنگی موجود میان روایات و فحوای آیات دارد. از پژوهش حاضر این نتیجه به دست آمد که علاوه بر اثبات عدم وجود تعارض میان روایات و سیاق آیه، در سوره انبیاء مفهوم اهل بیت به عنوان مصداق اهل ذکر در قالبی دوپهلو و در لفافه و پوسته اهل کتاب بیان شده است؛ اما در سوره نحل، مصداق اهل ذکر با تعریف ذکر به قرآن، جز اهل قرآن به شکل اعم و اهل بیت (ع) به شکل اخص نخواهد بود.

    کلیدواژگان: اهل ذکر، اهل بیت (ع)، اهل کتاب، روایات تفسیری، سیاق
  • مهناز قدرتی قره قشلاقی، حسن رضایی هفتادر* صفحات 161-178
    فهم درست نسبت به حقیقت هر چیز، به ویژه ماهیت انسان، تاثیر مستقیم بر کیفیت هویت بخشی و تدوین حقوق متناسب با آن دارد. به همین دلیل در این جستار، با اشاره به آیات خلقت زن از مرد، نحوه مواجهه مفسران غرب جهان اسلام (ابن عربی، ابن عطیه، قرطبی و ابن عاشور) با آیات خلقت زن مورد بررسی قرار گرفته تا ادعای وجود تبعیض جنسیتی در آیات پیش گفته که برداشت تفسیر مفسران یاد شده است تحلیل شود.مفسران یادشده با وجود اختلاف در مفردات آیات مربوطه، نتیجه مشترکی از کیفیت و هدف از خلقت زن ارایه کرده اند. ابن عربی، ابن عطیه و قرطبی حرف «من» در آیه 1 نساء و 72 نحل را «من» جنسیه دانسته اند؛ ولی ابن عاشور، «من» تبعیضیه می داند. با وجود این، همه مفسران یادشده، تبعیض در مبدا خلقت را نتیجه گرفته اند. همچنین، ابن عطیه و قرطبی، «من» در آیه 21 روم و 189 اعراف را «من» جنسیه دانسته اند؛ اما ابن عاشور در 21 روم، «من» نوع و در 189 اعراف، «من» تبعیضیه می داند. البته، همه مفسران یادشده، هدف از خلقت زن را خدمت به مرد بیان کرده اند که ادعایشان بر دو دلیل استوار است: دلیل اولشان، به روایتی است که توام با روایات متعارض است و دلیل دومشان، بر تفسیر «ثم» در آیه 6 زمر است که بدون بررسی رابطه معطوف و معطوف علیه، آن را به معنای تاخیر رتبی گرفته اند؛ در صورتی که لفظ «ثم»، هنگامی بر تراخی رتبی دلالت دارد که در آیه، شواهدی دال بر پایین بودن جایگاه معطوف نسبت به معطوف علیه وجود داشته باشد. با توجه به اینکه چنین شواهدی در آیات مربوطه یافت نشد؛ اندیشه قرآنی، دلالت بر یکسانی و یگانگی ماهوی زن و مرد دارد. گواه بر این مطلب، تقریر میزان واحد ارزیابی تقوا برای همه انسان هاست.
    کلیدواژگان: خلقت زن از مرد، غرب جهان اسلام، فروتری زن، فراتری مرد، مطالعات زنان، تفسیر تطبیقی
  • لیلا اسدی، عبدالمجید طالب تاش* صفحات 179-198
    «التبیان فی تفسیر القرآن» نخستین تفسیر جامع شیعی است که مورد توجه مفسران بعدی قرار گرفته است. اثرپذیری «مجمع البیان» از «التبیان» مشهور است. خاستگاه این شهرت، بیان طبرسی در مقدمه «مجمع البیان» است که «التبیان» را به عنوان اساس کار خویش در نگارش این تفسیر معرفی می کند. در زمینه اثرپذیری «مجمع البیان» از «التبیان» و شیوه آن، دو دیدگاه مطرح است. برخی مستشرقان مانند برویس فاج در کتاب «هرمنوتیک قرآنی، طبرسی و مهارت تفسیر قرآن» در میزان این اثرپذیری مغالطه کرده و «مجمع البیان» را رونوشتی از «التبیان» می داند و دیدگاه دیگر اینکه اثرپذیری را صرفا در شیوه و روش تفسیری طبرسی مطرح می کند. در این پژوهش با روشی تحلیلی، دیدگاه فاج مورد نقد قرار گرفته و به بیان تفاوت های این دو تفسیر در دو بعد ظاهری و محتوایی و رد این نظریه پرداخته شده است. آنگاه، به تحلیل شیوه اثرپذیری طبرسی پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: شیخ طوسی، امین الاسلام طبرسی، مجمع البیان، التبیان، شیوه اثرپذیری
  • عصمت کاظمی، مرتضی ایروانی نجفی، بی بی زینب حسینی*، علیه رضاداد صفحات 199-220

    شناخت مفهوم دقیق و علمی اصطلاح «جمع قرآن» در سده نخست هجری، یکی از موضوعاتی است که با وجود گستردگی مطالعات تاریخ قرآن، همچنان نیازمند واکاوی و بررسی است. این اصطلاح در یک بازه زمانی پس از رحلت رسول اکرم (ص) برای اقدامی درباره قرآن کریم، توسط امام علی (ع) و ابوبکر و عمر به کار رفته است. بی شک، اقدام ایشان در جمع قرآن کریم، یکسان نبوده و مساله تفاوت این دو مصحف تا قرن پنجم هجری، همچنان محل منازعات کلامی و مذهبی بین شیعه و اهل سنت بوده است. شناسایی دقیق مفهوم جمع قرآن در سده نخست هجری در متون حدیثی، راه گشا و تعیین کننده مسیر صحیح برای مطالعات تاریخ قرآن است. در این پژوهش تلاش می شود با روش کاربردشناسی که روشی علمی و اطمینان آور در تعیین مدلول واژگان است، مدلول اصطلاح جمع قرآن در سده نخست هجری تبیین گردد. مولفه های کاربردشناسی به ویژه، شخصیت عمر بن خطاب و امام علی (ع)، نشان گر تفاوت نگرش ایشان درباره تجانس وحی با سنت نبوی یا عدم تجانس آن است. این تفاوت در نگرش، در نهایت، به تفاوت در ماهیت جمعی که از قرآن صورت گرفته، منجر شده است.

    کلیدواژگان: جمع قرآن، تجانس، کاربردشناسی، تجرید القرآن، حجیت سنت نبوی
  • علی نجفی ایوکی*، فاطمه محمودی، روح الله صیادی نژاد صفحات 221-240
    تحلیل متون دینی بر اساس نظریه ها موجب پویایی و درک ژرف تر آن ها می شود. یکی از نظریه های جدید  مطرح شده در قرن بیستم، نظریه مربع ایدیولوژیک ون دایک است. وی که از نظریه پردازان برجسته تحلیل گفتمان انتقادی است، نظریه مربع ایدیولوژیک خود را برای تحلیل گفتمان ارایه می دهد. مربع ایدیولوژیک وی دارای چهار ضلع است که بر برجسته سازی ویژگی مثبت خودی، برجسته سازی ویژگی های منفی دیگری، کم رنگ سازی ویژگی منفی خودی و به حاشیه رانی ویژگی های مثبت دیگری تاکید دارد. با توجه به کارایی بالای این نظریه، پژوهش پیش روی قصد دارد، خطبه 108 نهج البلاغه را با رویکرد کیفی و روش تحلیل گفتمان انتقادی بر اساس مربع ایدیولوژیک ون دایک بررسی نماید. چنین استنباط می شود که تمامی تلاش صاحب سخن از برجسته سازی ها و حاشیه رانی ها، به منظور تحقق این ایدیولوژی پنهان است که امام علی (ع) و پیامبر (ص)، بر حق اند و حکومتشان نیز، نماد درستی و حاکمیت حق است. در مقابل، بنی امیه باطل و ناحق اند و زمامداری شان نیز، نماد حاکمیت ناراستی و باطل است. همچنین، ایدیولوژی صاحب گفتمان درباره کوفیان این بوده است که آنان با کوردلی و سستی و نابینایی، به گروه باطل پیوسته اند که باید آگاهشان کرد و از پیوستن صددرصدی به جبهه باطل و سیاهی مطلق، نجاتشان داد. توضیح یک نکته در اینجا ضرورت دارد و آن اینکه می گوییم امام (ع) کوشیده است تا نکات منفی خود یا خودی را به حاشیه براند، به این مفهوم نیست که ایشان نقاط ضعفی برای خود متصور بودند، بلکه موضوع از پندار باطل جبهه مقابل سرچشمه گرفته و به تبع آن، صاحب گفتمان تلاش کرده است، نکات منفی منتسب به جبهه خودی را به حاشیه براند.
    کلیدواژگان: نهج البلاغه، خطبه 108 نهج البلاغه، گفتمان انتقادی، ون دایک، مربع ایدئولوژیک، برجسته سازی، حاشیه رانی
  • سید سلیمان موسوی، محمدابراهیم روشن ضمیر* صفحات 241-258

    زلزله به عنوان یکی از حوادث پر رمز و راز طبیعی با پیامدهای دهشتناک آن، اقوام و فرهنگ های گوناگون را بر آن داشته است در باره علل و عوامل بروز آن، افسانه سرایی کرده و تفاسیر مختلفی ارایه دهند. در روایات اسلامی نیز عللی برای بروز زلزله همچون کوه قاف و حرکت جانداران حامل زمین برشمرده شده است. برخی از اندیشمندان مسلمان آنها را پذیرفته اند و برخی دیگر، با استناد به روایاتی که می گوید مادام که محتوای روایات از قبیل روز دانستن شب و یا شب دانستن روز نباشد، نباید آنها را رد کرد، در برابرشان سکوت کرده و علمش را به اهلش واگذار کرده اند. این پژوهش که به شیوه توصیفی تحلیلی و با رجوع به منابع کتابخانه ای انجام شده است، به دنبال بررسی مقایسه ای این علل طبیعی در روایات با باورهای فرهنگ های پیشین در این زمینه است. بررسی ها نشان داد که رابطه تنگاتنگی بین این علل در روایات اسلامی با اسطوره های دیگر فرهنگ ها وجود دارد. وجود این قرابت های بسیار نزدیک با اساطیر دیگر فرهنگ ها، حضور افرادی همچون کعب الاحبار در اسناد این روایات که در اسناد بسیاری از اسراییلیات وجود دارند و مخالفت آنها با بدیهیات حسی و قطعیات علمی که در حد روز دانستن شب است، ما را به این نتیجه رساند که این روایات به هیچ وجه قابل پذیرش نیستند و جایی برای سکوت و واگذاری علم این روایات به اهلش وجود ندارد.

    کلیدواژگان: زلزله، فقه الحدیث، روایات، کوه قاف، اسرائیلیات
  • محمد عافی خراسانی*، روح الله شهیدی صفحات 259-274

    از چالش های مهم در بهره گیری از میراث اسلامی، به ویژه، سندهای حدیثی، پدیده تصحیف است. یکی از گونه های پیچیده این پدیده، تصحیف چندمرحله ای/ ترکیبی است. گاهی در دفعات متعدد نسخه برداری از روی یک اثر، یک عبارت، چند بار آلوده به تصحیف شده است به گونه ای که با گذشت چند مرحله از تصحیف ، هیچ شباهت ملموسی میان عبارت اصیل با عبارت مصحف باقی نگذاشته است. چنین پدیده ای می تواند پیامدهای چشم گیری در اعتبارسنجی احادیث نیز داشته باشد. این مقاله با روش توصیفی تحلیلی و با واکاوی موردی یک سند از احادیث ابوبکر جعابی (م. 355ق)، تلاش نموده تا کشف اینگونه تصحیف ها را روشمندتر سازد. مقایسه نام های موجود در این سند با دیگر منابع، دقت در تصحیف های دیگر رخ داده در همین سند و توجه به مناسبات میان راویان در آن، روشن نمود که بخشی از این سند در چند مرحله، دچار تصحیف شده است به گونه ای که هویت برخی از راویان موجود در آن، کاملا نادرست تشخیص داده می شود.

    کلیدواژگان: تصحیف، تصحیف چندمرحله ای، ترکیبی، اسناد حدیثی، ابوبکر جعابی
  • مرتضی اوحدی، محمد شریفی*، فرهنگ (حامد) مهروش (خانی)، محسن نورائی صفحات 275-295
    یکی از ادوار مهم در تاریخ اندیشه اخلاقی جهان اسلام، عصر صحابه پیامبر اکرم (ص) است. در این عصر، آموزه های اخلاقی پیامبر اکرم (ص) توسط صحابه رواج یافته اند. یکی از صحابه که روایات بسیاری را از پیامبر اکرم (ص) نقل کرده، ابوهریره است. به دلیل جایگاه مهم سیاسی و فرهنگی ابوهریره در عصر امویان، یعنی جانشینی مروان بن حکم در مدینه و پرداختن به حرفه قصص گویی، کشف اندیشه اخلاقی که او ترویج کرده، از اهمیت به سزایی برخوردار است. نخستین گام برای کشف نظریه اخلاقی ابوهریره، تبیین مبانی هستی شناختی ابوهریره است. واکاوی بنیاد ی ترین نگرش های ابوهریره به هستی و ساحت های مختلفش، ازآن رو اهمیت دارد که پایه گذار درک ابوهریره نسبت به فعل اخلاقی، غایت اخلاقی زیستن و شیوه سلوک برای رسیدن به این غایت است. در این مطالعه برای بازشناسی نگرش های هستی شناسانه ابوهریره، همه روایات او که در مهم ترین منابع روایی اهل سنت گزارش شده اند و در آن ها، کلیت هستی و آفریده های هستی در اندیشه ابوهریره بازتاب یافته است، تحلیل شده اند. براساس یافته های این تحقیق، که به روش توصیفی تحلیلی  انجام شده،  آن سان که در روایات منسوب به ابوهریره بازتاب یافته است، مهم ترین نگرش های ابوهریره به هستی و ساحت های مختلف هستی را می توان در ذیل سه بحث کلان صورت بندی نمود: «آفریدگار جهان و اوصافش»، «دنیا» و «پایان کار جهان». همچنین، برپایه مطالعه کنونی می توان دریافت که میان نگرش های ابوهریره نسبت به ساحات هستی انسجام برقرار است و پایه گذار اندیشه اخلاقی ابوهریره، همین نگرش ها به هستی و ساحت های مختلف هستی محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: ابوهریره، هستی شناسی، اندیشه اخلاقی، اخلاق، عصر صحابه، تاریخ اندیشه اخلاقی
  • مهدی غلامعلی، سید مجتبی مجاهدیان*، سید علی سجادی صفحات 297-314
    چکیدهآیت الله مسلم داوری از رجالیان معاصر در حوزه علمیه قم است. علاوه بر نقش وی درمعجم رجال الحدیث خویی، خود دو اثر مستقل تحقیقی مشتمل بر مباحث تخصصی در فواید و قواعد علم رجال دارد. پژوهش پیشه رو در پاسخ به پرسش از بود یا نبود دستگاه منسجم ونظام واره معرفتی یا به اصطلاح«نظریه رجالی»داوری است. اگر «مبانی، روش ها و آرا» را اضلاع یک نظریه بدانیم، به گواهی نتایج حاصل ازاین پژوهش توصیفی تحلیلی بی پیشینه، داوری شاخصه های یک نظریه رجالی را داراست. مفاهیم روشن، تعاریف دقیق، مبانی منسجم در اثبات حجیت خبر واحد و نیازمندی به رجال، تعیین مناط حجیت قول رجالی، تبیین منهج اعتبارسنجی حدیثی، ارزیابی مستوفی منابع مهم رجال، واژگان پژوهی توصیفات و قواعد رجالی وصدور آرای اجتهادی، هندسه معرفتی رجالی داوری را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: نظریه رجالی، قواعد رجالی، اصول علم رجال، خبر واحد، راوی، مسلم داوری
  • علیرضا خراسانی، علی محمد میرجلیلی*، احمد زارع زردینی صفحات 315-340

    برای بهره مند شدن از روایات به عنوان یکی از منابع مهم شناخت دین، شناخت جایگاه رجالی راویان موجود در زنجیره سند آنها ضرورت دارد. این شناخت خود بر شناخت شخص راویان استوار است، زیرا ابتدا باید شخص قرار گرفته در زنجیره سند شناسایی گردد تا پس از آن جایگاه رجالی او مورد بررسی گیرد. مبحث توحید مختلفات در علم رجال به دنبال کشف همه عناوین راویان و یکسان سازی آن هاست که تلاشی بایسته در مسیر شناخت شخص راوی محسوب می شود. کشف علل تعدد عناوین راویان یکی از راه هایی است که می تواند پژوهش گر را در این راستا یاری کند. این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی و با بررسی منابع روایی و رجالی در مقام پاسخ به این سوال است که علل تعدد عناوین یک راوی چیست؟ نتایج پژوهش نشان می دهد که تصحیف عناوین در کنار تعدد واقعی عناوین، اختلاف در عناوین، اختلاف منابع رجالی و حدیثی، خلط نام ها با نام واره ها، خلط کنیه ها و کنیه واره ها، اختصار سند، اختصار عنوان و تعمد در تعدد عناوین، مهم ترین علل تعدد عناوین راویان است.

    کلیدواژگان: توحید مختلفات، عناوین راویان، تعدد عناوین، علل تعدد عنوان
|
  • Hadis Riahy *, Bibi Sadat Razi, Faride Aminy Pages 7-27
    Faheshe is one of the words in the semantic domain of the concept of sin in the Holy Quran.. In order to explain each concept in the semantic system of the Holy Quran, in addition to focusing on its combinations, it is very important to study the meaning of the word in Semitic languages, and historical etymology will show itself in this regard. This study is responsible for explaining and verifying the meaning of prostitute in the Holy Quran with semantic methods, which has not been addressed with a comprehensive semantic approach and its place in the semantic system of the Quran has not been explained. Etymology shows the use of this root in the meanings of overtaking and overtaking and slowness and delay, Aramaic and Hebrew languages. In addition to mentioning its examples, lexicographers have mentioned departure from moderation, not agreeing with the right and severity in the matter in its meaning. The semantic components of prostitution can be presented at the four levels of what it is and its nature, divine prohibition, Satan's order, and man's encounter with prostitution. It is clearly ugly. Examining cohabitation relationships indicates that prostitution can be evaluated both at the level of the word and at the level of the act. . The Holy Qur'an does not consider any member of the society immune from committing prostitution and points to the deterrent power of prayer, evidence and sincerity in not committing it.
    Keywords: cohabitation relationships, Historical etymology of the Faheshe, Faheshe, The Holy Quran
  • Mohammad Teimoori, MohammadReza Aram *, Seyed Mohammad Razavi Pages 29-51

    Although the Qur'an has a speech style, paragraphs are one of its basic parts, which, by creating a link between the verses, play the role of the main and constructive cell in the living, dynamic text of the Surah, and they perform coherently and regularly as a continuous and structured unit. Each of these paragraphs consists of a variety of topics and themes, which, contrary to the topic scattered appearance are not unrelated, rather, as structural components, in accordance with speech characteristics, they are necessary and proportionate to provide the purpose and central theme of the Surah, and they bring the reader one step closer to a more complete understanding of the main theme of the Surah. The present research is in pursuit of that, while studying some surahs in order to count verbal evidences and signs, extracting rules and using them and in most cases, regardless of the content of the verses, has noticed this as one of the basic steps, and, for example, divide Surah al-Māʾidah into sections; unlike the methods of others, which are often using spiritual evidence, including Robinson in the article "Hands outstretched towards a re-reading of Surah al-Māʾidah", which will be analyzed.

    Keywords: The Holy Qurʾan, Surah Structure, Thematic Paragraphing of the Surah, Māʾidah, Verbal Signs, Speech System
  • Abazar Kafimosavi * Pages 53-65
    Understanding the emergence of divine verses depends on the correct and complete understanding of the meaning of its words. Commentators have used many rules and principles to find the correct meaning of Quranic terms. One of these widely used and important principles is (Tabadr), which is explained in the discussions of the vocabulary of the principles of jurisprudence; But its position in the Quranic sciences has not been well explained. Tabadar is a tool for recognizing and distinguishing the real meaning from the virtual. The importance of tabadur and the multitude of its use in interpretive sources require that a research be done to explain the place and conditions of its use in analyzing and understanding the meaning of the words of the Qur'an; For this purpose, in the present article, we are looking for the answer to this question by descriptive-analytical method, what is the scope and conditions of Tabadur's performance? In order to find an answer to this question, we used the opinions of fundamental experts and came to the conclusion that Tabadur or meaning precedes the mind, At the same time, it is possible to know the extent of the function of tabadur beyond the understanding of the real meaning, and it can be used to recognize the exact limits and accessories of the meaning and even to recognize the figurative meaning of a word. Based on this, it is possible to reach the true and original meaning of words such as hejr, abkar and usher.
    Keywords: mental process, Linguistic sham, Word research, true meaning
  • Farhad Zeinali Behzadan * Pages 67-85
    The seventh verse of Surah Al-Imran indicates the specific "ihkām" of some verses, while the first verse of Surah Hud indicates the general "ihkām" of the all verses. The solutions of commentators to solve this contradiction are based on the polysemantic approach of the concept of "ihkām". But the solution of the present article is different and based on the single-meaning approach of "ihkām". "ihkām" means preventing the verses from being revealed in inappropriate situations, and preventing them from being applied to false examples after being revealed. From the point of view of "taʾwīl", or the gradual revelation, "ihkām" is a temporary feature of each verse. God prevents the revelation of the verses in inappropriate situations, but after the revelation and during "taʾwīl", or the application of the verses to new examples, only The "ihkām" of the verses that do not have any similarities with other verses continue.
    Keywords: ihkām, muhkamāt, Tafsīl, tanzīl, taʾwīl, Semantic companionship
  • MOHAMMAD DANESHNAHAD *, Mohammadhasan Vakili Pages 87-105

    The infallibility of Prophet Adam (pbuh) is one of the challenging topics in the sciences of interpretation and theology in such a way that the appearance of verses and narrations has caused some people to think that Prophet Adam (pbuh) disobeyed the prohibition of genealogy and did not have infallibility. . This research, with the method of collecting and analyzing information along with the comparison of votes, seeks to prove the infallibility of Hazrat Adam (pbuh) through the method of interpreting the Qur'an to the Qur'an. Based on this, first the general verses indicating the infallibility of Prophet Adam (pbuh) will be stated, and then the evidence of the prohibition of genealogy, which does not contradict with infallibility, will be analyzed based on the method of verse-by-verse interpretation. In the final step, the important words of the infallibility of Hazrat Adam (pbuh) are also analyzed based on the mentioned interpretation method. Among the results of its research that: 1- The verses "La Yanala Ahdi Al-Zalamiin" and "Fiansakhu Allah Ma Yulqi Al-Shaitan" generally indicate the infallibility of Prophet Adam (pbuh). 2- Among the reasons for the prohibition of genealogy, only one reason does not imply that the prohibition is directive, and the rest of the reasons are complete. 3- According to the method of interpretation of the Qur'an, none of the words oppression, rebellion, rebellion, repentance, and damage contradicts the infallibility of Adam (pbuh).

    Keywords: Interpretation of the Qur', an to the Qur', an, Instructive order, Infallibility of Hazrat Adam (pbuh), Oppression, Abandoning the first, Repentance, Satan
  • Zohre Akhavanmoghaddam *, Robabe Azizi Pages 107-128
    The issue of ownership and governance in the Qur'an is used for God and man, and it may be assumed that "divine and human ownership have the same power and control". This importance made the present article deal with the semantics of the word "property" based on the relationship of cohabitation in the verses of the Qur'an in a descriptive-analytical way. The examination of all the verses of divine property and human property (48 cases) showed; A) God's property in the role of a late beginner with the roots of "SABH", "HAMD", "Barak", "Khalaq" and... and in the role of a beginner with the topics of the resurrection, the establishment of the divine government in it and the giving of punishment to believers and unbelievers with the roots "Baghat", "Aqm" and... have cohabitation relationships. b) In most cases, the human property is accompanied by the passive voice with the roots "at-y", "shiy", "naza", "shadd" and "saf" and c) according to the reviewed verses, the human property is located along with the divine property and In all cases (the ruler of a believer and the ruler of a polytheist), the surrender of property is dependent on God's will and providence.
    Keywords: Governance in the Qur', an, divine property, human property, semantics, providence
  • Rezvan Baghbani * Pages 129-144

    Narration of time is one of the important topics in the science of narratology. Gerard Genette is the greatest theorist of the time in the narrative and has given the most comprehensive discussion in this regard. He distinguishes between the time of the story and the time of the text and examines the path of the story from the calendar time to the narrative time in three categories: "order, duration and frequency". The present study tries to examine the various components of narrative time in the story of Zakaria in the Holy Quran in a descriptive-analytical manner and using Gerard Genett's theory about narration time and explain how the element of time is used in this story. The results of the research show that in the component of order, prolepsis and analepsis have been used a lot in the story of Zakaria; But prolepsis has the highest rate compared to analepsis and is in the first place. In the duration component, dialogue, summary and omission are evident in the story. And the dominant frequency in the story is repetitive.

    Keywords: Holy Quran, Zakaria, Time, Order, Duration, Frequency, Narration
  • Zakieh Zare, MohammadHoseyn Baroomand, Amir Joudavi, MohammadAli Heydari Mazrae Akhound * Pages 145-160

    Interpretive narrations following the verses of the Holy Quran clarify the meaning and application of some verses about the Imams (AS). One of the attributes mentioned in the narrations for Ahl al-Bayt (AS) is "Ahl al-Zikr" which is expressed in verses 43 of Surah An-Nahl and 7 of Surah Anbiya with completely similar phrases. What is significant in creating a difference in interpretation and determination of the examples for these verses is the apparent confrontation that has taken place between the narrations in this regard with the context of these two verses. This article, after presenting the typology and classification of the commentators' opinions and a brief review of it, presents the narrations expressing this meaning and tries to clarify the existing harmony between the narrations and the context of the verses by explaining the context of the verses of these two suras separately.

    Keywords: Ahl al-Zikr, Ahl al-Bayt, Ahl al-Kitab, Interpretive narrations, Context
  • Mahnaz Qodrati, Hasan Rezaii Haftadur * Pages 161-178
    The creation of the woman is an epistemic question to which the exegetes do not have a similar response. Some believe in the dependent creation of the woman and some others believe in her independent creation. The accurate understanding of the truth of every phenomenon – especially the human essence – has a direct effect on the identification and development of its appropriate rights. and the factors effective on the interpretations presented by these exegetes. From the viewpoint of Qur’ān researchers, numerous internal and external factors have impacted the interpretations of the exegetes, this study shows that the thoughts put forth by the aforementioned exegetes have been influenced by external factors so much that there has remained no room for the effectiveness of the internal factors. Interpreting the term “the one soul” as Adam and consequently considering the women dependent on the man by the foregoing exegetes is not acceptable due to several reasons. These include the lack of direct stipulation for such an interpretation in the Qur’ān, the contradiction of this such a stance with some verses and scientific findings, the invalidity of the chain of transmission and content of the related narrations, the existence of conflicting traditions, the deletion of the role of father in the creation of Jesus (a) and the continuation of the progeny of the Last Prophet through his daughter’s lineage, contradiction to the essential principle of Oneness that necessitates the creation of all humans from one unique source, the contradiction with the principle, etc.
    Keywords: Challenging verses, Creation of woman from man, Western Islamic world, Origin of exegetic differences
  • Leila Asadi, Abdolmajid Talebtash * Pages 179-198
    Attebyan Interpretation of Sheikh Toosi is on of the best Perfect Shieet Interpretation books and next interpreters have paid great attention on this book. Tabarsi has written Majmao-Al-Bayan Interpretation after Sheikh Toosi and the influence of Attebyan interpretation is completely presented in his book. As Tabarsi has stated in the introduction of Majmao-Al-Bayan Interpretation, The basis of his book is Attebyan Interpretation.Tabarsi Specific attention to Attebyan concluded to this assumption by some Eastern interpreters such as Bruce Fudge that his book is a copy of Alltebyan and Tabarsi has just changed a little Alltebyan Statements–Referred to t Fudge book: Quranic hermeneutics Tabrisi and the craft of commentary. In this Project and article, we have tried to show the differences of these two mentioned interpretation books and criticize Fudge Point of view. The differences between Attebyan and Majmao-Al-Bayan can be reviewed in both aspect of content and Appearance.In Appearance aspect the perfect coherent order ,arrangement and style and in Content aspect the virtue of Surah, Presenting the connection between surah and Sentences(Ayat), The expansion of Literary Discussions, increscent of Narrations, presenting the various Interpretation Point of views in Majmao-Al-Bayan and the critic of Sheikh Toosi comments are reviewed and checked.
    Keywords: Attebyan, Majmao-Al-Bayan, Interpretation, difference
  • Esmat Kazemo, Morteza Iravani Nagafi, Bibi Zeinab Hosseini *, Eleyeh Rezadad Pages 199-220

    Knowing the precise and scientific meaning of the term "Collection of the Qur'an" in the first century of the Hijri is one of the topics that, despite the extensive studies of the history of the Qur'an, still needs to be analyzed and investigated. The term "collecting the Qur'an" was used by Imam Ali (a.s.), Abu Bakr and Umar in a period of time after the death of the Holy Prophet (pbuh) for an action about the Holy Qur'an. Undoubtedly, his action in gathering the Holy Qur'an was not the same, and the issue of the difference between these two Mushafs continued to be the site of theological and religious conflicts between Shiites and Sunnis until the fifth century of Hijri. The accurate identification of the concept of the plural of the Qur'an in the first century of Hijri in the hadith texts is a way-opener and determines the correct path for the study of the history of the Qur'an. In this research, an attempt is made to explain the meaning of the plural term of the Qur'an in the first century of Hijri with the method of pragmatics, which is a scientific and reliable method in determining the meaning of words. The components of utilitarianism, especially the character of Omar Ibn Khattab and Imam Ali (AS), show the difference in their attitude about the compatibility of revelation with the prophetic tradition or its incompatibility. This difference in attitude has finally led to the difference in the collective nature of the

    Keywords: The plural of the Qur', Homogeneity, Usage, abstraction of the Qur', an, the authority of the Prophet', s Sunnah
  • Ali Najafi Ivaki *, Fatemeh Mahmoudi, Rohoallah Seyadi Nejad Pages 221-240
    analyzing religious texts based on new theories causes the dynamism of those texts and their deeper. One of the new theories that came up in the 20th is van Dijk's ideological square theory in the field of critical speech analysis. van Dijk, who is one of the prominent theorists of speech analysis, presents his ideological square theory for speech analysis; His ideological squad has four sides, which emphasizes on signalization the positive features of oneself, the negative characteristics of the other, and paling out the negative characteristics of the self, the positive characteristics of the other. Considering the high potential of this theory, the present research intends to examine the 108th sermon of Nahj al-Balagha, which is considered as one of the war sermons, with a qualitative approach and critical speech analysis method based on van Dijk’s ideological squad and tries to find out the imam's hidden ideology through it. Imam Ali could be found in the lower layers of the mentioned text. It is inferred that all the efforts of the speaker about signalization and marginalization are along with the realization of this hidden ideology that he and the Prophet are the truth and their government is also a symbol of righteousness and the rule, while Bani Umayyah is false, and their leadership is also a symbol of injustice and falsehood. In the meantime, the Kufians have also joined the false group by weakness, which should be informed and saved from joining into the false front and absolute blackness.
    Keywords: Critical speech, van Dijk, ideological squad, Nahj al-Balagha, 108th sermon, signalization, marginalization
  • Seyed Soleyman Mousavi, Mohammadebrahim Roshanzamir * Pages 241-258

    Earthquake, as one of the mysterious natural events with its terrible consequences, has led various ethnic groups and cultures to create legends and provide different interpretations about the causes and factors of its occurrence. In Islamic traditions, the causes of earthquakes such as Mount Qaf and the movement of earth-carrying creatures have been listed. Some Muslim thinkers have accepted them and others, citing traditions that say that as long as the content of the traditions is not such as the day knowing the night or the night knowing the day, they should not be rejected, they should remain silent in front of them and leave their knowledge to their people. Have. This research, which was carried out in a descriptive-analytical way and with reference to library sources, seeks to compare these natural causes in the narratives with the beliefs of previous cultures in this field.Investigations showed that there is a close relationship between these causes in Islamic traditions and myths of other cultures. The existence of these very close affinities with the myths of other cultures, the presence of people like Ka'b al-Ahbar in the documents of these traditions, which are present in the documents of many Israelis, and their opposition to sensory axioms and scientific certainties, which is as much as knowing the night and day, led us to this conclusion. that these narrations are not acceptable in any way and there is no room for silence and leaving the knowledge of these narrations to his family.

    Keywords: Earthquake, Hadith jurisprudence, Narrations, Mount Qaf, Israelite
  • Mohammad Afi Khorasani *, Ruhallah Shahidi Pages 259-274

    One of the important challenges in using Islamic heritage, especially in sanads of Hadith, is the phenomenon of Ṭaṣḥīf. One of the complex types of this phenomenon is multi-stage/mixture Ṭaṣḥīf. Sometimes, in transcription of a book, a phrase has caught this problem several times, so that after a few steps, the set of these Ṭaṣḥīfs left no tangible resemblance between the original phrase and the incorrect phrase. This article used a descriptive-analytical method to analyze objective example of this type of Ṭaṣḥīf in Sanads of hadiths and through this way has reached this conclusion that paying attention to the following issues has a significant role in discovering this type of Ṭaṣḥīf: comparing the names in Sanad with other sources, paying attention to other Ṭaṣḥīfs that occurred in the Sanad, and check the relations between the narrators in it.

    Keywords: Ṭaṣḥīf, Multi-stage Ṭaṣḥīf, Sanads of Hadiths, Al-Jiʿābī
  • Morteza Ohadi, Mohammad Sharifi *, Farhang (Hamed) Mehrvash (Khani), Mohsen Nouraei Pages 275-295
    One of the most important periods in the history of moral thought in the Islamic world is the era of the companions of the Holy Prophet (PBUH). In this era, the moral teachings of the Holy Prophet (PBUH) have been popularized by the Companions. Abu Huraira is one of the Companions who narrated many hadiths from the Holy Prophet (PBUH). Because of the important political and cultural position of Abu Hurairah in the Umayyad era; That is, the succession of Marwan bin Hakem in Madinah and dealing with the profession of storytelling, discovering the moral thought that he promoted is of great importance. The first step to discover Abu Hurairah's moral theory is to explain Abu Hurairah's ontological foundations. Analyzing Abu Hurairah's most fundamental attitudes towards existence and its various fields is important because it is the foundation of Abu Hurairah's understanding of moral action, the moral goal of living and the way of behavior to reach this goal. In this study, we intend to recognize his ontological attitudes by reviewing and analyzing all the traditions attributed to Abu Hurairah in various Islamic sources.
    Keywords: Abu Hurairah, Ontology, Moral Thought, ethics, The Age of Sahaba, History of Moral Thought
  • Mahdi Qolamali, S Mojtaba Mojahedian *, Seyed Ali Sajjadi Pages 297-314
    Ayatollah Muslim Dauri is one of the contemporary scholars in the seminary of Qom. In addition to his role in Al-Rijal al-Hadith Khoi's collection, he has two independent research works containing specialized topics on the benefits and rules of Rijal science. Professional research is in response to the question of whether or not there is a coherent and systematic epistemic system or the so-called "Rajali theory" of arbitration. If we consider "foundations, methods and opinions" as the sides of a theory, as evidenced by the results of this unprecedented analytical descriptive research, it has the characteristics of a royal theory. Clear concepts, precise definitions, coherent bases in proving the authenticity of a single news and the need for Rizal, determining the scope of the validity of Rizal's sayings, explaining the methodology of hadith validation, evaluating the important sources of Rizal, lexicography of Rizal's descriptions and rules and issuing ijtihadi opinions, the epistemic geometry of Rizal's judgment. it shows.
    Keywords: theory of masculinity, rules of masculinity, principles of masculinity science, single news, Narrator, Muslim judgment
  • Alireza Khorasani, Ali Mohammad Mirjalili *, Ahmad Zare Zardini Pages 315-340

    In order to benefit from hadiths, as one of the major sources of religious knowledge, it is necessary to know about the biographical and scholastic identities of the narrators of those hadiths. As a matter of fact, investigating the scholastic status of a narrator should be preceded by gaining biographical knowledge about him. To this end, valuable attempts have been made to extract any possible information about hadith narrators and organize it into unified datasets. This can help researchers detect why a given narrator has been mentioned with different names or titles. Through a descriptive-analytical method, this research delves into hadith sources and biographies to detect why a narrator is sometimes referred to with numerous names or titles. As the results of the study show, the main factors in this regard are the deliberate misspelling or mispronunciation of names, disparity of names, differences among biographical and hadith sources, existence of confusable names and titles, brevity of the lists of narrators, conciseness of names, and deliberate multiplication of names.

    Keywords: Unification of differences, Narrators&rsquo, names, Multiplicity of names, Reasons for the multiplicity of names