فهرست مطالب

نشریه علوم و تکنولوژی محیط زیست
سال بیست و پنجم شماره 9 (پیاپی 136، آذر 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/29
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مصطفی میرآبادی*، افشین برجسته، علی حسین عبدی قلعه صفحات 1-20
    زمینه و هدف

    امروزه گردشگری یکی از بزرگترین بخش های اقتصادی در بسیاری از کشورها به شمار می رود. توسعه صنعت گردشگری، به ویژه برای کشورهای در حال توسعه که معضلاتی همچون میزان بیکاری بالا، محدودیت منابع ارزی و اقتصاد تک محصولی مواجه هستند، از اهمیت فراوانی برخوردار است. بر این اساس اهداف مدنظر این پژوهش از یک سو، شناسایی اولویت جاذبه های گردشگری، میزان رضایت گردشگران، وضعیت زیر ساخت ها، تسهیلات و خدمات گردشگری شهرستان و سنجش میزان تاثیر جاذبه های طبیعی در توسعه شهرستان می باشد و از سوی دیگر تعیین راهبردهای مناسب توسعه گردشگری بر اساس نقاط قوت، نقاط ضعف، تهدیدها و فرصت های شناسایی شده در مدلSWOT است.

    روش بررسی

    روش تحقیق این پژوهش براساس هدف، کاربردی و براساس ماهیت و روش، توصیفی _ تحلیلی می باشد. در همین راستا جهت دست یابی به اهداف تحقیق به کمک مطالعات کتابخانه ای و میدانی و سپس با استفاده از پرسشنامه و نظرسنجی از گردشگران و کارشناسان اطلاعات لازمه جمع آوری شده و سپس در محیط نرم افزارهای SPSS و Excel تحلیل های آماری مورد نیاز بر روی داده های به دست آمده صورت گرفته است.

    یافته ها

    مجموع امتیازات قوت ها و ضعف ها، 3/2 و مجموع امتیازات فرصت ها و تهدیدها 46/2 به دست آمد، لذا یافته های پژوهش بر اساس مطالعات انجام شده در شهرستان مهاباد نشان می دهد که در ماتریس ارزیابی عوامل داخلی و خارجی نقاط ضعف بر نقاط قوت و تهدیدها بر فرصت غلبه دارند.

    بحث و نتیجه گیری

    برای دستیابی به توسعه گردشگری در شهرستان مهاباد، نیاز به برنامه ریزی جامع برای حد اکثر استفاده از نقاط قوت، تقویت فرصت ها، مقابله با تهدیدات به خوبی احساس می شود. فلذا در پژوهش حاضر سعی شده است در این راستا گام نهاده تا در نهایت ماتریس راهبردها و راهکارهای توسعه گردشگری شهرستان مهاباد تهیه شود.

    کلیدواژگان: شهرستان مهاباد، اکوتوریسم، مدل SWOT، توسعه
  • تدوین و انتخاب استراتژی توسعه مدیریت سبز دانشگاه گیلان بر اساس تحلیل SWOT و ماتریس برنامه ریزی استراتژیک کمی (QSPM)
    نرگس بنائیان*، مرتضی زنگنه، سید حسین پیمان صفحه 2

    در سال های اخیر، با افزایش نگرانی های زیست محیطی، استفاده از ابزارهای علمی و کاربردی در این حوزه، مورد استقبال قرارگرفته است. دانشگاه ها مستعدترین مکان برای توسعه فعالیت های زیست محیطی هستند و تلاش می کنند به طور مسئولانه تری عملکردهای زیست محیطی را در اولویت کار خود قرار دهند. مطالعه حاضر به بررسی و انتخاب راهبردهای توسعه مدیریت سبز در دانشگاه گیلان به عنوان یکی از دانشگاه های پیشرو در مدیریت سبز در آموزش عالی پرداخته است. با توجه به وضعیت دانشگاه گیلان، 14 و 17 گویه به ترتیب به عنوان عوامل داخلی (قوت و ضعف) و خارجی (فرصت و تهدید) در مدیریت سبز دانشگاه از طریق انجام تحلیل سلسله مراتبی مورد بررسی قرار گرفتند. ضعف در زیرساخت ها بالاترین رتبه اهمیت را دارد که به دلیل فرسودگی ساختمان ها و تاسیسات، عدم وجود تاسیسات کنترل کننده انرژی، و غیره باعث مصرف بالای انرژی، مواد و کاغذ شده است. سپس ارزیابی عوامل داخلی و خارجی، تلفیق و رسم ماتریس فاصله، نشان داد که مدیریت سبز دانشگاه گیلان در وضعیتی قرار دارد که راهبردهای تهاجمی بر سایر راهبردها ارجحیت دارد. راهبردهای تهاجمی به تفصیل معرفی شده و بر اساس ماتریس برنامه ریزی استراتژیک کمی مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که راهبردهای حمایت از طرح های پژوهشی سبز، فرهنگ سازی عمومی و سیاست های تشویقی به ترتیب موثرترین و بهترین راهکارها در جهت توسعه مدیریت سبز دانشگاه گیلان می باشند.

    کلیدواژگان: نقاط قوت و ضعف، مدیریت سبز، دانشگاه گیلان، ماتریس برنامه ریزی استراتژیک
  • مریم ناظمی جلال*، مرضیه علی خواه اصل، الهام فروتن صفحات 19-30
    زمینه و هدف

    استفاده و مدیریت بهینه یک سرزمین نیازمند اطلاعات بهنگام و درست می باشد. یکی از مهمترین منابع اطلاعاتی در مدیریت منابع طبیعی، نقشه های پوشش اراضی است. هدف از انجام این پژوهش، تهیه نقشه های پوشش اراضی منطقه کتالان برای بررسی تغییرات صورت گرفته طی 12 سال گذشته می باشد.

    روش بررسی

    در انجام این تحقیق داده های ماهواره لندست سنجنده OLI سال 2013 و سنجنده ETM سال 2001 به کارگرفته شد و پس از انجام تصحیحات لازم بر روی تصاویر، از GPS و نقشه های توپوگرافی به منظور بازدید صحرایی منطقه و برداشت نقاط تعلیمی، استفاده شده است. نقشه های پوشش اراضی با استفاده از روش طبقه بندی نظارت شده با الگوریتم حداکثر احتمال تهیه گردید.

    یافته ها

    بر اساس نتایج به دست آمده، منطقه مورد مطالعه دارای 6 طبقه شامل: اراضی زراعی آبی، اراضی زراعی دیم، اراضی زراعی رها شده، رخنمون سنگی، مرتع و معدن می باشد. دقت کلی و ضریب کاپا برای نقشه پوشش اراضی سال 2013، به ترتیب برابر 11/86% و 82/0و برای سال 2001 به ترتیب برابر با 26/78% و 71/0 به دست آمد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج تحقیق نشان می دهد که اراضی زراعی آبی، اراضی رها شده و طبقه مرتع از سال 2001 نسبت به سال 2013 به ترتیب 84/1 % و 29/1 % و 21/1% افزایش سطح داشته است و کلاس اراضی زراعی دیم و برو ن زد سنگی به ترتیب 09/5 % و 62/0% کاهش یافته است. همچنین طبقه معدن در سال 2001 وجود نداشته و در سال 2013، 3939/49هکتار معادل 36/1 درصد از مساحت منطقه را به خود اختصاص داده است.

    کلیدواژگان: کتالان، سنجش از دور، طبقه بندی نظارت شده، پوشش اراضی
  • مریم معصومی باباعربی، رضا بصیری*، مصطفی مرادی، بهمن کیانی صفحات 21-35
    زمینه و هدف

    شناخت الگوی مکانی گونه های گیاهی برای بررسی موقعیت تاج پوشش، وضعیت زادآوری، پویایی جنگل و شناسایی روابط زیستی موجود در این اکوسیستم ها ضروری است. یکی از اهداف اصلی در تحلیل الگوی مکانی درختان در بوم سازگان جنگل، کشف روابط معنی دار بیشتر بین درختان و محیط زیست آن ها است. به این منظور از روش های تجزیه وتحلیل خاصی برای کمی کردن الگوی مکانی جوامع گیاهی استفاده می شود. هدف از این پژوهش تعیین الگوی مکانی پده از طریق به کارگیری توابع مختلف K، L، G و J و بررسی قابلیت توابع در تعیین جزئیات بیشتر الگوی مکانی این گونه در جنگل های رودخانه ای مارون بهبهان است.

    روش بررسی

    دو توده خالص و آمیخته از گونه پده مورد مطالعه و آماربرداری صد در صد قرار گرفت. موقعیت مکانی (فاصله و آزیموت) تمام درختان پده دارای قطر بیشتر از 5 سانتی متر تعیین شد. با استفاده از توابع K رایپلی، L، G و J الگوی مکانی پده در دو توده خالص و آمیخته تعیین شد. جهت تحلیل تبیینی در تجزیه آمار نقطه ای، آزمون فرض تصادفی بودن کامل نقاط در نظر گرفته شد. آزمون فرض معمول در آمار تحلیل نقطه ای، بر پایه آزمون های شبیه سازی مثل آزمون معنی داری مونت کارلو منطبق شد. این آزمون با تکرار 999 بار انجام شد تا احتمال خطای نوع اول حداقل نزدیک به 5% شود. همچنین به منظور بررسی همگنی و ناهمگنی مناطق موردمطالعه نیز از آزمون کولموگروف-اسمیرنوف و برای تحلیل الگوی پراکنش نیز از نرم افزار R (Var3.2.2) استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج مربوط به تحلیل الگوی پراکنش مکانی پده با استفاده از تابع K رایپلی در توده خالص بیانگر این است که الگوی توزیع پده تا فاصله تقریبا 150 متری کپه ای و از این فاصله به بعد، الگو به سمت تصادفی و سپس یکنواختی تغییر یافته است. در توده آمیخته نیز تا فاصله حدودا 125 متری الگوی کپه ای معنی داری دیده می شود. نتایج تحلیل تابع L ناهمگن در توده خالص الگوی مکانی پده را تا فاصله حدود 150 متری کپه ای معنی داری نشان می دهد. در توده آمیخته تا حدود فاصله 125 متری الگو کپه ای و از این فاصله به بعد الگو به سمت تصادفی و سپس به طور معنی داری به سمت یکنواختی تغییر پیدا می کند. تابع ناهمگن G در توده خالص پده تا فاصله حدود 100 متری با یک شیب ملایم مبین الگوی کپه ای است. در توده آمیخته پده از فواصل اولیه به بعد، منحنی با یک شیب ملایم نشانگر یک الگوی کپه ای متوسط است. مقدار شاخص J در توده خالص، تا فاصله حدود 30 متری معادل 1 است و منحنی حالت یکنواخت نشان می دهد که بیانگر وجود یک الگوی تصادفی تا این فاصله است. مقدار شاخص از فاصله 30 تا حدودا 75 متری با یک شیب تقریبا تند کمتر از 1 شده است که بیانگر الگوی کپه ای نسبتا قوی است. در توده آمیخته، مقدار شاخص تا فاصله حدود 60 متری، با یک شیب تند تر کمتر از 1 شده و الگوی کپه ای قوی را نشان می دهد.

    بحث و نتیجه گیری

    کلیه توابع مورد بررسی در توده خالص و آمیخته، تا فاصله حدود 100 متری نتایج مشابهی را که همان الگوی کپه ای است تایید کردند. تابع J جزئیات بیشتری از الگوی مکانی را ارائه داد. همه توابع وجود یک نوع وابستگی اکولوژیکی بین پایه های پده را مورد تایید قراردادند.

    کلیدواژگان: الگوی پراکنش، توده خالص و آمیخته، جنگل های رودخانه ای، توابع ناهمگن
  • محمدمهدی کریمی، رسول ثانوی فرد*، علی اصغر عیوضی، مصطفی خواجه صفحات 37-53
    زمینه و هدف

    این پژوهش با هدف ارائه چارچوب بازار پایدارکسب و کارهای الکترونیکی روستایی (REB) در استان سمنان انجام شد.

    روش بررسی

    روش تحقیق پژوهش حاضر، پیمایشی- تفسیری است و جامعه آماری پژوهش شامل تولیدکنندگان محصولات کشاورزی و دامی و همچنین افراد خبره در زمینه کسب و کارهای روستایی بود که تعداد آنها برابر 10 نفر بود. بدین منظور ابتدا با مرور در پژوهش های پیشین مجموعه عوامل تاثیرگذار بر کسب و کارهای الکترونیکی روستایی جمع آوری شدند و سپس با روش PESTEL عوامل دسته بندی شدند. سپس با توجه به تاثیرگذاری و تاثیر پذیری ساختار و ترسیم گراف ها چارچوب مورد نظر طراحی گردید و با استفاده از روش مدل سازی تفسیری ساختاری عوامل در نواحی چهارگانه تعین شدند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد، عامل قانونی، مهمترین عامل زیربنایی در دستیابی به طراحی چارچوب کسب و کار الکترونیکی روستایی است. عوامل اقتصادی، سیاسی و تکنولوژی در رتبه بعد و جزء عوامل پیوندی هستند. عوامل زیست محیطی و اجتماعی جزء عوامل وابسته هستند.

    بحث و نتیجه گیری

    همچنین با توجه به اینکه عوامل قانونی نقش موثرتری در توسعه بازار کسب و کار الکترونیک روستایی دارد و محققان به نقش دولت ها در وضع و اجرای قوانین در توسعه تجارت الکترونیک تاکید کرده اند، می توان انتظار داشت دولت ها با وضع قوانین متناسب با محیط کسب و کار کشور به پایداری کسب و کارهای الکترونیکی روستایی کمک نمایند.

    کلیدواژگان: کسب و کار الکترونیکی روستایی، بازارمحصولات روستا، روش PESTEL، تکنیک ISM
  • بابک صادقی، علیرضا لطفی دودران *، مظفر باشکوه صفحات 55-67

    مقابله حقوقی با آلودگی محیط زیست و زیان های فراوان و گوناگون ناشی از آن که حیات بشر در نسل حاضر و نسل های آتی را به خطر انداخته، ضمانت های اجرایی مناسب و کارآمد حقوقی را می طلبد. مسئولیت مدنی به عنوان شاخه ای از علم حقوق، ضمانت های اجرایی با ارزشی را در این زمینه ارائه نموده است که نقش پیشگیرانه و جبران کننده دارد. هدف از انتخاب موضوع مقاله حاضر، معرفی و بررسی ضمانت های اجرائی مسئولیت مدنی ناشی از آلودگی محیط زیست در حقوق ایران و آمریکا می باشد. مطابق مطالعات صورت گرفته در این پژوهش، ضمانت های اجرایی مسئولیت مدنی در حقوق آمریکا نسبت به ضمانت های اجرائی حقوقی ایران کاملتر می باشد، چرا که در حقوق آمریکا خسارت تنبیهی، مسئولیت تضامنی و همه پرسی مورد پذیرش قرار گرفته است. اما حتی ضمانت -های اجرایی حقوق آمریکا نیز دارای کاستی هایی می باشد که نگارندگان به آن اشاره نموده اند. وانگهی با نظریه پردازی و بررسی پیرامون مسائل این حوزه نگارندگان ضمانت های اجرایی جدیدی مانند بطلان قراردادهای آلوده کننده محیط زیست و استرداد اموال حاصل از فعالیتهای آلاینده را نیز ارائه نموده اند تا موجبات جبران و پیشگیری بهتر از زیان های ناشی از آلودگی محیط زیست فراهم گردد.

    کلیدواژگان: آلودگی محیط زیست، مسئولیت مدنی، ضمانت های اجرایی، حقوق ایران و آمریکا
  • سالی صالحی، فرید غلامرضافهیمی*، مسعود کیا دلیری، احمد توانا، کیوان صائب صفحات 81-96
    زمینه و هدف

    فرآیند بازیافت پساب های صنعتی، آلودگی هایی را به جا می گذارد که در فرآیند کارخانجات تولید شن و ماسه بازیافتی مشهود است. پژوهش حاضر به بررسی اثرات زیست محیطی بازیافت نخاله های ساختمانی در کارخانه های بازیافت شن و ماسه پرداخته است.

    روش بررسی

    دو مرحله بهره برداری و اجرای طرح احداث کارخانه ملک شن واقع در گود آبعلی تهران، در فاصله سال های 1399-1400، به عنوان فازهای اصلی تحقیق حاضر در نظر گرفته شد. از این رو، 13 فعالیت خرد و 23 پارامتر محیطی شناسایی شد و نتایج در نرم افزار EIA+ با استفاده از روش ماتریس لئوپولد ایرانی مورد تجزیه و تحلیل و بر اساس نتایج مورد بحث قرار گرفت.

    یافته ها

    سه ریز فعالیت شامل شستشوی ماسه ریز از طریق دستگاه اوواش با امتیاز 6/3-، تبدیل قطعات بتنی و تخته سنگ های بزرگ به قطعات کوچکتر و انتقال به دستگاه سنگ شکن فکی با امتیاز 8/2- و انتقال باقیمانده خاکاب تولید شده توسط دستگاه اوواش به حوضچه دپو با امتیاز 7/2- بیشترین اثرات منفی را داشته اند. سه ریز فعالیت ایجاد فضای سبز با امتیاز 2/2+، فروش محصولات با امتیاز 9/0+ و استخدام کارکنان با امتیاز 5/0+ بیشترین تاثیرات مثبت را بر محیط زیست دارند.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به تاثیر مثبت بر اقتصاد، افزایش فضای سبز در منطقه، اشتغال زایی و همچنین کاهش میزان فزاینده نخاله های انباشته شده در گود آبعلی، احداث و بهره برداری کارخانه، فعالیتی مثبت ارزیابی می شود، ولی با توجه به اثرات مخرب محیط زیستی آن، نیاز است تا راهکارهای جایگزین جهت تعدیل تاثیرات زیست محیطی آن، در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: ارزیابی اثرات زیست محیطی، خاکاب، کارخانه بازیافت شن و ماسه، گود آبعلی، نرم افزار E
  • مهدی کارگر *، قاسم ذوالفقاری صفحات 97-109
    زمینه و هدف

    نحوه تولید زباله های شهری در اکثر مناطق شهری در ایران نگران کننده است. افزایش تراکم جمعیت، صنعتی شدن و میزان زباله های تولید شده، از اهمیت زیادی برخوردار است. ورود فلزات سنگین از طریق زباله های شهری به اکوسیستم های طبیعی، به ویژه خاک ها یکی از مهمترین نگرانی های زیست محیطی است. هدف از این تحقیق، تعیین غلظت برخی از فلزات سنگین (سرب، کروم، روی، نیکل) در خاک محل دفن زباله شهری سرایان می باشد.

    روش بررسی

    بدین منظور 20 نمونه خاک از محل دفن زباله شهری در سال 1396 جمع آوری گردید و در آزمایشگاه با استفاده از دستگاه جذب اتمی Contraa 700 آنالیز شد. سپس داده ها با تکنیک های آماری و نرم افزارهای Excel و IBM SPSS statistics نسخه 25 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. جهت تعیین میزان آلودگی منطقه مورد مطالعه، از شاخص های فاکتور آلودگی (CF) و زمین انباشتگی (Igeo) استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بیشترین مقدار فاکتور آلودگی مربوط کروم سطحی و کمترین آن مربوط به سرب سطحی است و میزان شاخص زمین انباشتگی (Igeo) برای فلز کروم بین 1 تا 3 به دست آمد.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به بررسی های انجام شده فلز کروم در طبقات کمی آلوده و خیلی آلوده و سایر نمونه های جمع آوری شده فلزات در کلاس غیر آلوده تا کمی آلوده قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: فلزات سنگین، محل دفن زباله، آلودگی خاک، شاخص های آلودگی
  • سمیه اعظمی*، فاطمه عباسی صفحات 111-129
    زمینه و هدف

    مطابق با تساوی کایا، میان انتشار دی اکسید کربن (CO2) و تولید ارتباط وجود دارد. هدف این مطالعه بررسی تاثیر غیر خطی و یا نامتقارن شوک های تولید بر انتشار CO2 است.

    روش بررسی

    به منظور بررسی واکنش انتشار دی اکسید کربن به شوک های تولید در آلوده کننده های بزرگ آسیایی؛ هند، ژاپن، ایران، عربستان سعودی و کره جنوبی در فاصله زمانی 2020-1960 از الگوی ARDL پانل غیر خطی استفاده می شود.

    یافته ها

    بررسی مسیر زمانی نشان می دهد که انتشار CO2 و تولید ناخالص داخلی کشورها با هم در حال حرکت هستند. آزمون ها، بیانگر وجود ارتباط بلندمدت میان این دو متغیر است. آزمون علیت غیر خطی حاکی از وجود رابطه علی یک طرفه از شوک های مثبت و منفی تولید به انتشار CO2 است. برآورد الگوی PNARDL حاکی از آن است که در بلندمدت، انتشار CO2 با افزایش تولید افزایش و با کاهش تولید کاهش می یابد. پویایی های کوتاه مدت نشان می دهد شوک های مثبت تولید دوره جاری و دوره گذشته منجر به افزایش معنی دار انتشار CO2 می گردد. شوک های منفی تولید دوره جاری و دوره گذشته(با وقفه) به ترتیب باعث افزایش و کاهش معنی دار انتشار CO2 می گردد. برآورد ضریب سرعت تعدیل بیانگر آن است که تعدیل به سمت تعادل بلندمدت با کندی صورت می گیرد.

    بحث و نتیجه گیری

    بررسی ارتباط میان تولید و انتشار CO2، نقش مهمی را در سیاست گذاری های زیست محیطی ایفا می کند. سرعت تعدیل (از کوتاه مدت به بلندمدت) کند و تاثیر کوتاه مدت شوک های منفی تولید دوره جاری بر انتشار باید مورد توجه سیاست گذاران زیست محیطی کشورهای مورد مطالعه قرار گیرد. در شرایط کاهش تولید سیاست های سخت گیرانه زیست محیطی نباید سریعا متوقف گردد. با توجه به تاثیر مثبت و معنی دار شوک های مثبت تولید بر انتشار در کوتاه مدت و در بلندمدت، افزایش کارایی انرژی و افزایش سهم انرژی های تجدید پذیر در کل مصرف انرژی کشورها (جایگزینی انرژی تجدیدپذیر به جای انرژی فسیلی) توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: تخریب محیط زیست، انتشار دی اکسید کربن، تولید، الگوی PNARDL، عدم تقارن
  • یاسین ابراهیم دوست، علیرضا مردوخ پور * صفحات 145-157
    زمینه و هدف

    باران یکی از مهم ترین پارامترهایی است که در سیکل هیدرولوژی دخالت دارد. درصد زیادی از حجم بارندگی در مناطق مختلف تحت تاثیر عواملی چون تشکیلات و ساختار زمین شناسی، پوشش گیاهی، شیب زمین و شکل حوضه به رواناب سطحی تبدیل می شود. سیلاب نیز نتیجه رواناب ناشی از بارندگی های شدید با ذوب ناگهانی برف است. در حوضه های آبریز، اندازه-گیری تمام کمیت های مورد نیاز برای تحلیل رواناب میسر نمی باشد لذا انتخاب مدلی که بتواند در عین سادگی ساختار و با استفاده از حداقل عوامل، رواناب حاصل از بارندگی را به طور قابل قبولی پیش بینی کند امری ضروری به نظر می رسد.

    روش بررسی

    در این مطالعه با استفاده از شبیه سازی تبدیلات بارش به سیلاب در یک دوره طولانی مدت آماری حدودا 20 ساله بین بازه زمانی 23 ژانویه 2000 تا 23 سپتامبر 2021 میلادی در حوضه آبریز آستانه-کوچصفهان با نرم افزار HEC-HMS، از اهداف اساسی اثر انتخاب نوع هیدروگراف های تبدیل جریان، بر مقدار خطای محاسباتی بر آورد سیلاب بررسی شد. با تحلیل نتایج مشخص شد که هر یک از روش های تبدیل جریانات سطحی تحت عناوین شناخته شده و پر کاربرد SCS ,Clarck ,Synder دارای محدودیت ها، ضعف ها و قوت هایی می باشند. روش SCS به عنوان شناخته شده ترین روش، با توجه به محدودیت کمتر آن در مدل های با مقیاس متعارف محلی در حدود حوضه های آبریز درجه سوم، نشان داد که خطای حاصل از آن، کمتر از موارد دیگر بوده است

    یافته ها

    در این مطالعه بر خلاف روش SCS که در آن به رقم خطا به صورت تابع نش به مقدار 540/0 و RMSE به مقدار 7/0 و هم چنین درصد انحراف با رقم 01/28 اشاره شده، برای روش کلارک تابع نش به مقدار 533/0 و RMSE به مقدار 7/0 و هم چنین درصد انحراف با رقم 71/29 می باشد. هم چنین در روش اشنایدر نیز تابع نش به مقدار 477/0 و RMSE به مقدار 7/0 و هم چنین درصد انحراف با رقم 25/34 می باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    محاسبات از نظر خطا سنجی موید آن است که یکی از بهترین ملاک های مشاهده اختلاف نمی تواند RMSE باشد. با انجام مرحله صحت سنجی، مقدار خطای اولیه بر روی مجموعه به صورت معنا داری کاسته شد. این مقدار در طول دروه بلند مدت 20 ساله برای تابع نش به رقم 595/0 رسید. درستی مدل در مرحله واسنجی برای کاهش خطا، تایید همین مطلب است که لزوما انتخاب یک نوع از هیدروگراف برای محدوده نمی تواند به کاهش عمده خطای شبیه سازی منجر شود. با این حال نوع هیدروگراف تبدیل اختیار کرده، بر کاهش خطا در مرحله واسنجی تا حد چشم گیری موثر است.

    کلیدواژگان: روش بدون بعد، سیلاب، دبی بیشینه، زمان اوج، شکل هیدگراف، نرم افزار HEC-HMS
|
  • mostafa mirabadi*, Afshin barjasteh, ali hosein abdi ghale Pages 1-20
    Background and Objective

    Today, tourism is considered to be one of the largest economic sectors in many countries. The development of the tourism industry, particularly for developing countries which face problems such as high unemployment, limited foreign exchange resources and single-product economy, is of a great importance. According to this the goals of this research is on one hand to identify priorities of tourism attractions, tourist satisfaction, infrastructures, facilities and services of the County, measuring the effects of natural attractions in the development of the County, and on the other hand is to identify tourism development strategies based on the strengths, weaknesses, opportunities and threats applied in SWOT model.

    Material and Methodology:

     The methodology of this study based on the goal is to be functional and the method is descriptive-analytical. With that in mind, in Order to achieve the objectives of the research with the aim of library and field studies, then using a questionnaire and a survey the tourists and experts, necessary information is collected and then in SPSS and Excel Software, Statistical analysis was performed on data.

    Findings

    The total score of strengths and weaknesses was 2.3 and the total score of opportunities and threats was 2.46, so the findings, based on studies in the County of Mahabad show that based on the matrix of internal and external influential factors, the weaknesses overcome the strengths and threats overcome the opportunities.

    Discussion and Conclusion

    For the development of tourism in the County of Mahabad, we believe there is a strong need for comprehensive planning of maximum use of the strengths, enhance opportunities and dealing with threats. Therefore, in this study we have taken a step forward in this direction so that ultimately the matrix of the solutions and strategies of development of Mahabad’s tourism are prepared.

    Keywords: development, Ecotourism, The County of Mahabad, SWOT model
  • Development and selection of green management development strategy in University of Guilan based on SWOT analysis and Quantitative Strategic Planning Matrix (QSPM)
    Narges Banaeian*, Morteza Zangeneh, seyed Hossein Payman Page 2

    In recent years, with the increase of environmental concerns, application of scientific and practical tools in this field has been welcomed. Universities are the most appropriate place to develop environmental activities and strive to prioritize environmental practices more responsibly. The present study examines and selects green management development strategies in the University of Guilan as one of the leading universities in green management in higher education. According to the University of Guilan situation, 14 and 17 items were examined respectively as internal factors (strengths and weaknesses) and external factors (opportunities and threats) in the green management of the university through hierarchical analysis. One of the most important weaknesses is lack of infrastructure and fundamental facilities, which have led to high consumption of energy, materials and paper due to the deterioration of buildings and equipment, lack of energy control facilities, and etc. Evaluation of internal and external factors, integration and drawing of space matrix, showed that the green management of University of Guilan is in a situation where aggressive strategies take precedence over other strategies. Offensive strategies were quantitatively evaluated and ranked based on the strategic planning matrix. The results showed that the strategies of supporting green research projects, public culture and incentive policies are the most effective and best strategies for the development of green management at the University of Guilan, respectively.

    Keywords: University of Guilan, Strengths, Weaknesses, Green Management, Strategic Planning Matrix
  • Maryam Nazemi jalal *, Marzieh Alikhah-Asl, Elham Forootan Pages 19-30
    Background and Objective

    Updated and correct information is necessary for using and optimized managing of a land. Land cover map is one of the most important information resources in natural resource management. The goal of this research is to provide Katalan land cover map for investigating land use changes during 12 years in this area.

    Material and Methodology

    For this purpose, satellite images such as Landsat ETM 2001 and OLI 2013 were used after performing necessary corrections whereas; GPS and topographic maps were implemented for surveying fields and gathering trained samples. Land cover maps were provided using supervised classification method with maximum likelihood algorithm.

    Findings

    The results of this study revealed that the study area comprises six classes viz. irrigated farm land, rainfed farm land, bare land, rock stone, range land and mine class. The overall accuracy and kappa coefficient for 2013 map were estimated 86.11% and 0.82, respectively and theses values for 2001 land use map were 78.26%, and 0.71, respectively.

    Discussion and Conclusions

    The results of this research revealed that the class of farm land, bare land and range land were increased 1.84%, 1.29%, and 1.21%from 2001 to 2013, and the class of rock stone and rainfed farmland were decreased 5.09%, and 0 .62%, respectively. Also, there was not mine class in 2001 but this class was 1.36% equivalent to 49.3939 hectare of the whole area in 2013.

    Keywords: Katalan, Remote sensing, supervised classification, land cover
  • Maryam Maasoumi baba Arabi, Reza Basiri *, Mostafa Moradi, Bahman Kiani Pages 21-35
    Background and Objective

    Recognition of spatial pattern of plant species is essential to check the canopy position, regeneration, forest dynamics and identify biological relationships in an ecosystem. One of the main goals in analyzing the spatial pattern of trees in forest ecosystems is to discover more meaningful relationships between trees and their environment. For this purpose, special analytical methods are used to quantify the spatial pattern of plant communities. The aim of this study was to determine the spatial pattern of Populus euphratica Oliv. using various K, L, G and J functions and the ability of these functions in determining details spatial pattern of the species in riparian forests of Maroon, Behbahan.

    Material and Methodology

    Two stands of Populus euphratica including Pure and mixed were studied and callipered. Position (distance and azimuth) of all individuals with DBH larger than 5 cm was set. Spatial pattern of Populus euphratica in both pure and mixed stands was determined using Ripley's K function, L, G and J functions. For explanatory analysis in analysis of point statistics, the assumption test of complete randomness of points was considered. The usual hypothesis test in point analysis statistics was applied based on simulation tests such as the Monte Carlo significance test. This test was repeated 999 times so that the probability of the first type of error is at least close to 5%. Also, in order to check the homogeneity and heterogeneity of the studied areas, the Kolmogorov-Smirnov test was used, and R software (Var3.2.2) was used to analyze the distribution pattern.

    Findings: 

    The results related to the analysis of the spatial distribution pattern of the Populus using Ripley's K function in the pure stand indicate that the distribution pattern of the Populus up to a distance of approximately 150m is clumped and from this distance onwards, the pattern has changed to randomness and then to uniformity. A significant clumped pattern can be seen in the mixed stand up to a distance of about 125m. The results of the analysis of the heterogeneous L function in the pure stand show the spatial pattern of the field up to a distance of about 150m, a significant clump. In the mixed stand up to a distance of 125m, the pattern is aggregated and from this distance onwards, the pattern changes towards randomness and then significantly towards uniformity. The inhomogeneous function G in the pure stand of Populus up to a distance of about 100m shows a clumped pattern with a low slope. In the mixed stand of Populus from the initial intervals onwards, the curve with a low slope indicates a medium aggregated pattern. The value of the J index in the pure stand is equal to 1 up to a distance of about 30m, and the uniform state curve shows the existence of a random pattern up to this distance. The value of the index is less than 1 from the distance of 30 to about 75m with an almost steep slope, which indicates a relatively strong clumped pattern. In the mixed stand, the value of the index is less than 1 up to a distance of about 60m, with a steeper slope, and shows a strong clumped pattern.

    Results and Discussion

    All functions for two stands have confirmed similar results which are clumped up to a distance of about 100 meters. The J function provided more detail of the spatial pattern. Generally, the functions endorsed a type of ecological dependency between the Populus euphratica individuals.

    Keywords: Inhomogeneous functions, Spatial pattern, Pure, mixed stands, Riparian forests
  • MohammadMehdi Karimi, Rasoul Sanavifard*, Aliasghar Eyvazi, Mostafa Khajeh Pages 37-53
    Background and Objective

    This research was conducted with the aim of providing a framework for sustainable market and rural electronic business (REB) in Semnan province.

    Material and Methodology

    The research method of the present study is a survey-interpretation in which data were collected using a questionnaire and its analysis was performed using SPSS and excel and MICMAC software. The statistical population of the study included 10 producers of agricultural and livestock products as well as experts in the field of rural businesses. For this purpose, first, by reviewing previous studies, a set of factors affecting rural e-businesses were collected and then the factors were categorized by PESTEL method.

    Findings

    The results showed that the legal factor is the most important underlying factor in achieving the design of rural e-business framework. Economic, political and technological factors are in the next rank and are related factors. Environmental and social factors are dependent factors.

    Discussion and Conclusion

    According to the more effective role of the legal factors in developing rural E-commerce marketplace and the emphasis of the researchers on the role of governments in law enactment and law implementation in developing E-commerce, it can be expected that the governments help to the stability of the rural E-commerce through enacting laws proportionate to the country's business environment.

    Keywords: Rural Electronic Business, Rural Product Market, PESTEL Method, ISM Technique
  • Babak Sadeghi, alireza lotfi doudaran*, Mozaffar Bashokouh Pages 55-67

    The legal confrontation with environmental pollution and the many and various losses resulting from it, which endangers human life in the present generation and future generations, requires appropriate and efficient legal enforcement guarantees. Civil Liability, as a branch of legal science, has provided valuable executive guarantees in this field, which has a preventive and compensatory role. The purpose of choosing the topic of this article is to introduce and review and complete the executive guarantees of civil liability caused by environmental pollution in Iran and US law. According to the studies conducted in this research, the executive guarantees of civil liability in US law are more complete than the legal executive guarantees of Iran, because punitive damages, joint and several liability and referendum have been accepted in US law. But even the executive guarantees of US law also have shortcomings that the authors have pointed out, and by theorizing and examining the issues of this area, the authors have created new executive guarantees, such as the cancellation of contracts that pollute the environment and the return of property. It has also presented the results obtained from the polluting activities in order to provide better means of compensation and prevention of the losses caused by environmental pollution.

    Keywords: Civil Liability Sanctions about Environmental Pollution in Iran, US Law
  • Sally Salehi, Farid Gholamreza Fahimi *, Masoud Kiadaliri, Ahmad Tavana, Keivan Saeb Pages 81-96
    Background & Objective

    The recycling process of industrial wastewater leaves pollution that is evident in the process of factories producing recycled sand. This research has investigated the environmental effects of construction debris recycling in sand recycling factories.

    Material and Methodology

    The two phases of operation and implementation of the factory construction plan were considered as the main phases of the current research. Therefore, 13 micro-activities and 23 environmental parameters were identified and the results were analyzed in EIA+ software using the Iranian Leopold matrix method and discussed based on the results.

    Findings

    Three micro-activities include washing fine sand through a washing machine with a score of -3.6, converting concrete pieces and large boulders into smaller pieces and transferring them to a jaw crusher with a score of -2.8 and transferring the remaining The sewage produced by the washing machine has had the most negative effects on the depot pond with a score of -2.7. The three micro-activities of creating green spaces with a score of +2.2, selling products with a score of +0.9, and hiring employees with a score of +0.5 have the most positive effects on the environment.

    Discussion and conclusion

    Considering the positive effect on the economy, increasing the green space in the region, job creation, and also reducing the increasing amount of scum accumulated in Abali pit, the construction and operation of the factory is evaluated as a positive activity, but considering the destructive effects of the environment. its biological, it is necessary to consider alternative solutions to adjust its environmental effects.

    Keywords: Environmental Impact Assessment, Khakab, sand recycling factory, Abali landfill, EIA+ software
  • mahdi kargar*, Ghasem Zolfaghari Pages 97-109
    Background and Objective

    Ways to produced urban wastes is concern in most urban areas of Iran. Increasing population density, industrialization and the amount of waste produced are of great importance. The introduction of heavy metals through urban wastewater into natural ecosystems, especially soils, is one of the most important environmental concerns. The purpose of this study is to investigate the concentration of some heavy metals (lead, chromium, zinc, nickel) in the soil of landfill site of Sarayan.

    Material and Methodology

    For this purpose, 20 soil samples were collected from urban landfills and analyzed in a laboratory using Contraa 700 atomic absorption spectrophotometer and then analyzed by statistical techniques and Excel and IBM SPSS statistical software version 25.

    Finding

    To determine the contamination of the studied area, contamination factors (CF) and land accumulation (Igeo) were used and the results showed that the highest amount of contamination was related to surface-level chromium and the lowest was related to surface water and the amount of earthquake index Igeo) was found for chromium metal between 1 and 3.

    Discussion and Conclusion

    According to the study, the chromium metal in the slightly infected and highly infected classes and other samples collected in non-infected classes of metals were slightly contaminated.

    Keywords: heavy metals, landfill, soil pollution, pollution indicator
  • Somayeh Azami *, Fatemeh Abasi Pages 111-129
    Background and Objective

    According to Kaya's identity, there is a relationship between carbon dioxide (CO2) emission and output. The aim of this study is to investigate the non-linear or asymmetric effect of output on CO2 emissions.

    Material and Methodology

    The PNARDL model is used to investigate the response of carbon dioxide emissions to output shocks in major Asian polluters; India, Japan, Iran, Saudi Arabia and South Korea in the time interval of 1960-2020.

    Findings

    Examining the time path shows that CO2 emissions and GDP of countries are co-movement. The tests show the long-run relationship between these two variables. The non-linear causality test indicates the existence of a one-way causal relationship from positive and negative output shocks to CO2 emissions. In the long-run, CO2 emissions increase as output increases and decrease as output decreases. Short-run dynamics show that positive output shocks of the current and past period significantly lead to an increase in CO2 emissions. Negative output shocks of the current and past periods significantly increase and decrease CO2 emissions, respectively. The estimation of the adjustment speed coefficient indicates that the adjustment towards the long-run equilibrium is slow.

    Discussion and Conclusion

    Investigating the relationship between output and CO2 emissions plays an important role in environmental policies. The speed of adjustment (from short-run to long-run) is slow and the short-run impact of negative output shocks of the current period on emissions should be taken into consideration by the environmental policy makers of the studied countries. In the conditions of output reduction, strict environmental policies should not be stopped immediately. Considering the positive and significant effect of positive production shocks on emissions in the short-run and in the long-run, it is recommended to increase energy efficiency and increase the share of renewable energy in the total energy consumption of countries (substitution of renewable energy instead of fossil energy).

    Keywords: Environmental degradation, Carbon dioxide emissions, Output, PNARDL model, Asymmetry
  • Yasin Ebrahimdoust, Alireza Mardookhpour* Pages 145-157
    Background and Objective

    Rain is one of the most important parameters in the hydrological cycle. A large percentage of rainfall in different areas under the influence of factors such as geological structure and structure, vegetation, land slope and the shape of the basin becomes surface runoff. Floods are also the result of runoff caused by heavy rains with sudden melting of snow. In catchments, it is not possible to measure all the quantities required for runoff analysis, so it is necessary to choose a model that can easily predict the runoff from rainfall while using simple structure and minimal factors. arrives

    Material and Methodology

    In this study, using simulation of rainfall to flood conversions in a long statistical period of about 20 years between January 23, 2000 to September 23, 2021 in the Astana-Kuchesfahan catchment with HEC-HMS software, one of the objectives The effect of selecting the type of flow conversion hydrographs on the amount of computational error in flooding was investigated.

    Findings

    In this study, unlike the SCS method, in which the error digit as a Nash function is 0.540 and the RMSE is 0.7 as well as the deviation percentage with a digit of 28.01, for the Clark method the Nash function is The value is 0.533 and RMSE is 0.7 and also the percentage of deviation is 29.71. Also in Schneider method, Nash function is 0.477 and RMSE is 0.7 and also the percentage of deviation is 34.25.

    Discussion and conclusion

    This calculation also confirms in terms of error measurement that one of the best criteria for observing the difference can not be RMSE. By performing the validation step, the amount of initial error on the set was significantly reduced. This value reached 0.595 during the long 20-year period for the Nash function. Also, for all the elements in the model, the flow volume and discharge at the moment of the peak event improved significantly. The correctness of the model in the calibration step to reduce the error confirms that selecting one type of hydrograph for the range does not necessarily lead to a significant reduction in the simulation error. However, the converted hydrograph type is significantly effective in reducing the calibration error.

    Keywords: dimensionless method, flood, maximum flow, peak time, hydrograph shape, HEC-HMS software