فهرست مطالب

الاهیات قرآنی - پیاپی 19 (پاییز و زمستان 1402)

نشریه الاهیات قرآنی
پیاپی 19 (پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احمد ربانی خواه *، زهرا غفاریان زوارزاده صفحات 13-28

    پس از قرآن، احادیث پیامبر اعظم (ص) و امامان شیعه (عل) چراغ هدایت بشریت بوده اند. حدیث، مانند قرآن دارای ابعاد گوناگون و جنبه های متعدد است و محکم و متشابه، مطلق و مقید و عام و خاص و... دارد که تمامی این جنبه ها در سه حوزه شرح الحدیث، نقدالحدیث و حل اختلاف اخبار بررسی می شود. در طول تاریخ شارحان حدیث از روش های مختلفی برای شرح احادیث استفاده کرده که مهم ترین آن ها بهره گیری از آیات قرآن کریم است. در این میان امام خمینی(ره) به عنوان فقیه جامع علوم فقه، اصول، عرفان، فلسفه و حدیث، چنین نگاهی را در آثار مکتوب خود به یادگار گذاشته اند. این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی و شیوه کتابخانه ای، به بررسی روش امام خمینی(ره) در شرح روایات با بهره گیری از آیات قرآن کریم در کتاب شرح چهل حدیث پرداخته است. بیان اندیشه های قرآن شناختی امام خمینی(ره) با تمرکز بر مسیله فهم قرآن از نگاه امام و ترسیم ابعاد مختلف آن از اهداف اساسی این پژوهش است. روش امام خمینی(ره) در بهره گیری از آیات قرآن در شرح روایات، چراغ روشنی فرا راه نویسندگان، اندیشمندان دینی و حدیث پژوهان است. یافته های پژوهش نشان می دهد، مجموع آیاتی که در شرح روایات چهل حدیث به کار رفته است، در حدود 140 آیه است که بعضی تکراری است. در این میان، 76 آیه برای استشهاد به قرآن، تعداد 30 آیه جهت استدلال به قرآن، 6 آیه به عنوان نمونه و تمثیل و 5 آیه برای بیان مصداق استفاده شده که تفصیل هر یک از این موارد در متن مقاله بیان شده است.

    کلیدواژگان: امام خمینی(ره)، چهل حدیث، آیات قرآن، شرح حدیث، گونه شناسی
  • فاطمه عبدالله پور سنگچی *، عبدالرحمان باقرزاده لداری صفحات 29-47

    مدبر حقیقی جهان، فقط خداوند بزرگ است و هیچ موجودی بدون امر و فرمان خدا عمل نمی کند. این در حالیست که در آیات متعدد قرآن کریم، از وظایف و نقش ملایکه در تدبیر امور انسان سخن گفته است. هدف این مقاله بررسی نقش ملایکه در تدبیر عالم از منظر آیت الله جوادی آملی است. پرسش اصلی این پژوهش این است که حقیقت وجودی ملایکه چیست و چه نقشی در تدبیر امور انسان دارد؟
    روش پژوهش، توصیفی- تحلیلی است. این پژوهش با تکیه بر آرای علامه جوادی آملی، در صدد این است که از حقیقت وجودی ملایکه و چگونگی نقش آفرینی آن ها در تدبیر امور انسان از منظر قرآن کریم، تصویر روشنی ارایه دهد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که ملایکه موجودات مجرد و معصوم و مکلف به تکالیف الهی اند. هم چنین آن ها حاملان عرش و تسبیح کنندگان پیرامون عرش الاهی هستند که خداوند وظایف و مسولیت هایی را برای آن ها در دنیا و آخرت قرار داده است. از جمله این مسیولیت ها عبارتند از ابلاغ وحی، ثبت و ضبط اعمال انسان، امداد غیبی، تدبیر امور بندگان، بشارت دادن فرشتگان بر انسان محتضر، قبض روح، شفاعت کردن ملایکه در عالم آخرت و تحیت و سلام فرشتگان بر مومنان.

    کلیدواژگان: ملایکه، انسان، تدبیر هستی، قرآن کریم، جوادی آملی
  • الهه هادیان رسنانی * صفحات 49-72

    یکی از مبانی کلامی مطرح در میان مفسران مسلمان، مسیله عصمت پیامبران است. ظاهر متشابه برخی آیات قرآن کریم با این مبنا، ناسازگار می نمایاند. ازجمله مهم ترین این آیات، آیاتی است که واژه «ظلم» و غفران آن را درباره برخی پیامبران مطرح می کنند. سوال اصلی این است که با توجه به مبنای عصمت، چه راهکار تفسیری و تاویلی برای تبیین و رفع تشابه این گونه آیات وجود دارد؟ و این تفسیر و تاویل، چگونه در ترجمه آیات، قابل بازنمایی است؟
    اکثر ترجمه های قرآن بدون توجه به تفسیر و تاویل و تنها بر اساس معنای اصطلاحی واژگان، به ترجمه این دست آیات اقدام کرده اند که در بیشتر موارد، علاوه بر عدم موفقیت در رفع تشابه آیه، بر تشابه آن نیز افزوده اند.
    این آیات درباره سه پیامبر بزرگ خدا یعنی حضرت آدم (ع)، حضرت موسی (ع) و حضرت یونس (ع) نیز مطرح است که در این مقاله کوشش شده به روش تحلیلی- توصیفی، با عدول از مفهوم اصطلاحی «ظلم» و «غفران» و مراجعه به ریشه واژگان و نیز با توجه به فضای سیاق این آیات، ترجمه ای دقیق بر اساس رویکرد تفسیری منطبق با مبنای کلامی عصمت، ارایه شود. نتیجه حاصل از این پژوهش، آن است که به نظر می رسد، یکی از مهم ترین راهکارها برای رفع تشابه آیات متشابه، رجوع به مفهوم لغوی واژگان باشد که در تفسیر و ترجمه صحیح آیات متشابه بسیار موثر خواهد بود.

    کلیدواژگان: قرآن، عصمت، پیامبران، ظلم، غفران، آیات متشابه
  • آرش پیامی *، عین الله کشاورز ترک، مجید بزرگمهری، ایرج گلجانی امیرخیز صفحات 73-100

    فهم آینده پژوهانه را می توان به اجمال فهم قرآن مجید در خارج از بافت و زمان نزول تعریف کرد. این فهم و چگونگی شکل گیری آن در درون آدمی، از اهمیت به سزایی برخوردار می شود. فهم، بیشتر حالتی برون دینی دارد و مترداف با هرمنوتیک است. حال آن که تفسیر و یا تاویل، بیشتر حالتی درون دینی دارند و بر پایه پیش فرض های کلامی– الاهیاتی جلو می روند. هدف این مقاله بررسی نقش رویکردهای فهم متون، بر فهم متون وحیانی است. سوال اصلی تحقیق این است که نقش دیدگاه های مختلف فهم متون، بر فهم متون وحیانی از جمله قرآن کریم چیست؟
    روش پژوهش، تحلیل محتوای متون مرتبط با مسیله تحقیق است. ابتدا نحله های فکری درخصوص فهم متون، در سه مقطع هرمنوتیک باستان، هرمنوتیک میانی و هرمنوتیک متاخر مورد بررسی قرار گرفته اند. اگرچه خاستگاه و دغدغه نحله های فکری گوناگون بر روی انجیل بوده است، اما می توان رگه هایی از شباهت ها میان برخی از فهم های آینده پژوهانه از قرآن مجید را با نحله هرمنوتیک باستان یافت که در آن متن هم چنان وزن قابل تاملی دارد. در هرمنوتیک میانه و با شکل گیری رنسانس و تغییراتی که در برداشت از انسان پدید آمده است، این انسان به ما هو انسان است که می باید آن چه مد نظر مولف است را بیرون کشد.
    در هرمنوتیک فلسفی، انسان برپایه دغدغه ها، پیش فرض ها و پیش فهم هایی که دارد با متن وارد گفتگو می شود. از آن جا که ساحت وجودی انسان ها می تواند در طول زندگی تغییراتی کند، در عمل باید گفت که یا نمی توان فهم آینده پژوهانه ای را از متن وحیانی متصور شد و یا آن که باید آن را در زمان حال تعریف کرد که از فردی به فرد دیگر و حتی در طول آن زمان برای آن شخص نیز متفاوت باشد. لذا فهم آینده پژوهانه از قرآن مجید، تابعی از زمان و شرایطی خواهد شد که انسان در آن قرار دارد و به نظر می رسد این شیوه از فهم، با جاودانگی معارف قرآن سازگار نیست.

    کلیدواژگان: متون، تفسیر، آینده پژوهی، قرآن کریم
  • صفر نصیریان، محمد یوسفی اصل، جعفر جوان هوشیار * صفحات 101-116

    یکی از مسایل و شبهاتی که به طور معمول در مورد هدایت و ضلالت انسان مطرح می شود، این است که انسان در هدایت و سرنوشت خود هیچ گونه اختیار و نقشی ندارد و خداوند متعال هرکس را بخواهد هدایت یا گمراه می کند. این شبهه که از ظاهر آیاتی از قرآن استفاده شده است، با قراینی در خود این آیات و نیز آیات دیگری که از زاویه عوامل انسان شناختی به مفهوم هدایت و ضلالت توجه کرده اند، قابل دفع است. بر این اساس، هدف مقاله حاضر، تبیین عوامل انسان شناختی هدایت و ضلالت به منظور پاسخ به این شبهه که خداوند انسان را در مسیر هدایت و گمراهی مجبور کرده، خواهد بود. روش پژوهش حاضر، توصیفی- تحلیلی بر پایه آثار مرتبط با هدف مقاله است. طبق آیات قرآن، ایمان، رضایت خداوند، جهاد و توبه از عوامل انسان شناختی هدایت و کفر، ظلم، فسق و دروغ به عنوان عوامل انسان شناختی ضلالتند. بر اساس این نوع آیات، با آن که عوامل دیگری نظیر اراده خداوند در هدایت و ضلالت انسان دخالت دارند، ولی تحقق نهایی این دو امر، در گرو اراده خود اوست. بر این اساس، انسان از ابتدا با اختیار خودش، یکی از عوامل هدایت یا گمراهی مثل ایمان یا کفر را برمی گزیند و آن گاه، بقیه مراتب هدایت و گمراهی اش، متاثر از همان عوامل، تحقق می یابد. بنابراین، هدایت و ضلالت نهایی انسان، متاثر از اراده خود اوست و نقش عوامل دیگر مثل اراده خداوند، به معنای زمینه چینی برای هدایت و ضلالت انسان است.

    کلیدواژگان: قرآن، انسان، هدایت، ضلالت، جبر
  • علی محمد حیدرسرلک * صفحات 117-137

    توحید افعالی یکی از شاخه های توحید نظری است که توحید در خالقیت، ربوبیت، رازقیت، حاکمیت و مالکیت، شعب آن شمرده می شوند. از آن جایی که هر کدام از این شعب، به خصوص توحید در خالقیت با اختیار انسان مرتبط است، در تبیین رابطه توحید افعالی با اختیار انسان، اشاعره با استناد به آیات دال بر عمومیت افعال خداوند، انسان را موجودی مختار نمی دانند. معتزله توحید افعالی را می پذیرند، اما افعال اختیاری انسان را از فعل خدا نمی دانند و فقط به خود انسان نسبت می دهند. شیعیان امامیه به تبعیت از اهل بیت (عل) هر دو دیدگاه را نادرست می دانند و به دیدگاه سومی بنام امر بین الامرین قایلند که از تبعات منفی دو دیگاه دیگر مبرا است.
     این نوشته در صدد تبیین رابطه توحید افعالی با اختیار انسان با تاکید بر نظریه امر بین الامرین و با تکیه بر منابع کتابخانه ای و شیوه تفسیری قرآن به قرآن و استفاده از تفسیر روایی به روش توصیفی- تحلیلی در راستای ارایه تبیینی معقول از ارتباط توحید افعالی با افعال اختیاری انسان است، بدون این که جبر و یا تفویض پیش بیاید.
    یافته های این پژوهش نشان می دهد که با تکیه بر قاعده فاعل تسبیبی و فاعل مباشری یا فاعل قریب و فاعل بعید (علت های طولی)، قاعده ترتب ایجاد بر وجود، قاعده عینیت هستی امکانی با ربط به مبدا اعلی، قاعده مظهریت هستی امکانی از خالق، به صورت منطقی رابطه توحید افعالی به نحو عام با افعال انسان بدون افتادن در دام جبر یا تفویض قابل تبیین است.

    کلیدواژگان: انسان، توحید افعالی، اختیار، جبر، تفویض، امر بین الامرین
  • سید عقیل میرفتاحی * صفحات 139-155

    قرآن به عنوان آخرین و کامل ترین کتاب آسمانی واجد مولفه ها و الگوهای دقیق و جامع فرهنگی برای تربیت و هدایت انسان ها است. این تحقیق، مولفه ها و الگوهای فرهنگی قرآن را مورد احصاء و بررسی قرار داده است. نگارنده از روش تحقیق کتابخانه ای و توصیفی برای تشریح بحث، بهره گرفته است. یافته ها حاکی از آن است که این مولفه ها در سه حوزه باورها، ارزش ها و رفتار قرار دارد. باورهای اساسی، ایمان به مبدا و معاد، رسالت انبیاء، کتب آسمانی، ملایکه و غیب است. ارزش ها در چهار محور اخلاق، تعلیم و تربیت، عدالت و جهاد قرار دارد و در حوزه رفتار، تکالیف واجب شرعی محوریت دارد. هم چنین الگوهای فرهنگی در منطق قرآنی، پیامبران اولوالعزم (عل) (رسول اکرم(ص)، نوح(ع)، ابراهیم(ع)، موسی(ع) و عیسی(ع)) معرفی شده و وجوه الگوبودن آنان تقریر و تبیین شده است. بی تردید احصاء این مولفه ها و الگوها، ضمن آن که قابلیت های متعدد و خصوصیات منحصر به فرد فرهنگ اسلامی، اصالت و حقیقی بودن، قابلیت تمدن سازی، برتری این فرهنگ بر سایر فرهنگ ها، انطباق آن با همه نیازهای بشری و نیل انسان ها به سعادت واقعی در همه ابعاد را به تصویر می کشد، می تواند به عنوان الگویی اصیل و واقعی به دیگر مکاتب نیز معرفی شود.

    کلیدواژگان: مولفه، الگو، فرهنگ، باور، ارزش، رفتار
|
  • Ahmad Rabbanikhah *, Zahra Ghaffarian Zavvarzadeh Pages 13-28

    After the Qur'an, the hadiths of the Prophet of Islam (pbuh) and Shiite imams (pbuh) have been the guiding lights of humanity. Hadith, like the Qur'an, has various dimensions and many aspects, and it is strong and similar, absolute and binding, general and specific, etc. All these aspects are examined in the three areas of hadith interpretation, hadith criticism, and news dispute resolution. Throughout history, Hadith commentators have used various methods to explain Hadith, the most important of which is using the verses of the Holy Quran. In the meantime, Imam Khomeini as a comprehensive jurist in the fields of intellectual and narrative sciences, jurisprudence and principles, mysticism, philosophy and hadith, has left such a view in his written works.
    This research, with a descriptive-analytical method and a library method with the tool of indexing, examines the method of Imam Khomeini in explaining hadiths by using the verses of the Holy Quran in the book Explanation of Forty Hadiths. Expressing the thoughts of Imam Khomeini's knowledge of the Qur'an based on focusing on the problem of understanding the Qur'an from the Imam's point of view and drawing its various dimensions is one of the main goals of this research. Imam Khomeini's method of using Quranic verses in the narrations is a bright light for writers, religious thinkers and hadith scholars. The findings of the research show that the total number of verses used in the narration of forty hadiths is about 140 verses, which are sometimes repetitive. Among these, 76 verses are used to refer to the Qur'an, 30 verses are used to argue with the Qur'an, 6 verses are used as examples and allegories, and 5 verses are used to express examples.

    Keywords: Imam Khomeini, forty hadiths, verses of the Qur'an, interpretation of hadiths, Typology
  • Fatemeh Abdollahpour *, Abdorrahman bagherzadeh Pages 29-47

    The real manager of the world is only the great God and no creature can act without God's command. This is the fact that in many verses of the Holy Quran, he has spoken about the duties and roles of angels in managing human affairs. The purpose of this article is to investigate the role of angels in the planning of the world from the perspective of Ayatollah Javadi Amoli. The main question of this research is what is the existence of angels and what role does it play in human affairs?
     The research method is descriptive-analytical. Based on the opinions of Javadi Amoli, this research aims to provide a clear picture of the existence of angels and how they play a role in the planning of human affairs from the perspective of the Holy Quran. The findings of the research indicate that; Angels are unmarried and innocent beings who are responsible for divine duties. Also, they are the bearers of the throne and the glorifiers around the divine throne, for whom God has assigned duties and responsibilities in this world and the hereafter. Among these responsibilities are: conveying revelations, recording and recording human actions, supernatural aid, taking care of servants' affairs, giving good news of angels to dying people, collecting souls, interceding for angels in the world of the hereafter, and greeting and salutations of angels to believers.

    Keywords: Angels, human beings, being deliberate, Holy Quran, Javadi Amoli
  • Elaheh Hadian Rasanani * Pages 49-72

    One of the bases of belief raised among Muslim commentators and scholars is the issue of infallibility of prophets. The problematic appearance of some verses of the Holy Quran shows that they are incompatible with this basis. Among the most important of these verses are the verses that mention the words "oppression" and "forgiveness" about some prophets.
    The question is, considering the basis of belief in the infallibility of the prophets, what is the interpretive solution for explaining and interpreting such verses? And how can this interpretation be shown in the translation of the verses?
    Translations of the Qur'an have often translated such verses without paying attention to the interpretation and based solely on the idiomatic meaning of the words, which in most cases, in addition to failing to solve the problem of the verse, have also added to its difficulty.
    These verses are mentioned about God's great prophet Adam (pbuh), Prophet Moses (pbuh) and Prophet Yunus (pbuh) in the Quran, which has been tried in this article in an analytical-descriptive way, ignoring the term "oppression" and "Forgiveness" and by referring to the roots of the words and also considering the space of these verses, a translation is presented that is in accordance with the principles of the infallibility of the prophets.
    The result of this research is that one of the most important solutions to solve the problem of some verses is to refer to the lexical meaning of the words, which will be very important in the correct interpretation and translation of the verses.

    Keywords: Quran, infallibility of prophets, Adam, Moses, Yunus, Oppression, Forgiveness, Difficult verses
  • Arash Payami *, Einollah Keshavarz, Majid Bozorgmehri, Iraj Goljani Pages 73-100

    Future -oriented understanding of Holy Quran or any other divine text can be defined understanding of it, outside the context and time of its revelation. This understanding and how it is formed inside a person is very important. Understanding is mostly defined within an extra-religious approach and is synonymous with hermeneutics, while interpretation is mostly done within intra-religious approach and proceeds based on theological presuppositions. The purpose of this article is to investigate the role of these two approaches as how they can affect understanding of revelation texts. The main question of the research is: What is the role of different perspectives of understanding the texts on the understanding of the revealed texts, including the Holy Quran?
    The research method is content analysis of texts related to the research problem. First, the schools of understanding of texts have been examined in three stages of ancient hermeneutics, middle hermeneutics and late hermeneutics. Although the origins and concerns of various schools of thought have been originated from Bible, we can find traces of similarities between some futures –oriented understandings of the Holy Qur'an with the ancient hermeneutic school, in which the text still has considerable weight. In middle hermeneutics and with the formation of the Renaissance and the changes that have occurred in the perception of human, this is human as he to derivate what the author intended in his text.
    In philosophical hermeneutics, people enter into a conversation with the text based on their concerns, presuppositions, and preconceptions. Since the existence of human beings can change during their lifetime, in practice it should be said that it is impossible to imagine a future-oriented understanding from the text of revelation. Or that it should be defined in the present tense, which is different from person to person and even during that time for that person. Therefore, the future-oriented understanding of the Holy Quran will be a function of the time and conditions in which man is located, and it seems that this way of understanding is not compatible with the immortality of the teachings of the Quran.

    Keywords: Texts, Interpretation, future studies, Holy Quran
  • Safar Nasirian, Mohammad Yousefi asl, Jafar Javan hoshyar * Pages 101-116

    One of the problems and questions that is usually raised about the guidance and misguidance of man is that man does not have any authority or role in his guidance and destiny, and Almighty God guides or misleads whoever He wants.  This question that has been used by some Qur'an’s verses, can be dispelled by evidences in these verses as well as other verses that exists in the Quran which is related with the concept of guidance and misguidance with anthropological factors.
    Based on this, the purpose of this article is to explain the anthropological factors of guidance and misguidance in order to answer the question that whether or not God has forced man on the path of guidance and misguidance. 
    This research is a descriptive and analytical study based on related workes. According to the verses of the Qur'an, faith, God's satisfaction, jihad and repentance are the anthropological factors of guidance and, disbelief, injustice, transgression and lying are the anthropological factors of misguidance. 
    According to these types of verses, even though other factors such as God's will are involved in guiding and misleading human, however, the final realization of these two things depends on his own free will.  Based on this, from the beginning, man chooses one of the factors of guidance or misguidance, such as faith or unbelief, and then the rest of his guidance and misguidance are realized by the same factors.  Therefore, man's final guidance and misguidance is affected by his own free will, and the role of other factors such as God's will is an introduction for man's guidance and misguidance.

    Keywords: Qur'an, human being, guidance, misguidance, determinism
  • Alimohammad Heidar sarlak * Pages 117-137

    Afali monotheism is one of the branches of theoretical monotheism, whose branches include monotheism in creation, lordship, wealth, sovereignty, and ownership.
    Since each of these branches, especially monotheism in creation, is related to human free will, in explaining the relationship between monotheism of actions and human free will, Ash'areh do not consider man to be a free-willed being by referring to the verses indicating the generality of God's actions. Mu'tazila accept the monotheism of verbs, but they do not consider the optional actions of man to be God's actions and only attribute them to man himself. Following the Ahl al-Bayt (Aal), the Imami Shiites consider both views to be incorrect and hold to a third view called the theory of Amron Bayn Al-amreyn, which is free from the negative consequences of the other two views.

    Keywords: Human, Afaali monotheism, Free will, determinism, Delegate, Entrust, Amron Bayn Al-amreyn
  • Seyyed Aghil Mirfatahi * Pages 139-155

    As the last and most complete divine book, the Qur'an contains precise and comprehensive cultural components and patterns for the education and guidance of humans. This research has analyzed the components and cultural patterns of the Quran. The author has used descriptive and library research methods to explain the discussion.
    The findings indicate that the components are located in the three areas of beliefs, values and behavior; The basic beliefs are faith in the origin and resurrection, the mission of the prophets, the holy books, angels and the unseen; Values are located in the four axes of ethics, education, justice and jihad, and in the field of behavior, obligatory Shariah tasks are centered. Also, the cultural models in the Quranic logic, the first prophets, the Holy Prophet, Noah, Abraham, Moses and Jesus, and the aspects of their role models have been described and explained. Undoubtedly, the calculation of these components and patterns, while the numerous capabilities and unique characteristics of Islamic culture, authenticity and authenticity, the ability to build civilization, the superiority of this culture over other cultures, its adaptation to all human needs and the achievement of human beings to true happiness in all dimensions. depicts, it can be introduced to other schools as an authentic and real model.

    Keywords: component, model, culture, belief, value, behavior