فهرست مطالب

مجله علوم پزشکی پارس
سال بیست و یکم شماره 4 (پیاپی 66، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مجتبی قائدی*، صادق صنیع، مجتبی سهراب پور صفحات 1-9
    مقدمه
    جراحی زیبایی بینی یکی از چالش برانگیزترین جراحی های زیبایی است. ماهیت خود عمل جراحی و بی ثباتی همودینامیک در بیماران باعث خونریزی حین عمل میشود که بر کیفیت میدان دید جراحی، عوارض حین و بعد از عمل و نتیجه جراحی تاثیر میگذارد.
    روش کار
    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی دو سویه کور بر روی51 بیمار کاندید جراحی سپتورینوپلاستی صورت پذیرفت. بیماران به صورت تصادفی به دو گروه ترانگزامیک اسید و کنترل، تقسم شدند. پارامترهای همودینامیک در زمان های؛ قبل از اینداکشن، بعد از اینداکشن، 1 دقیقه بعد از اینداکشن، 5 دقیقه بعد از اینداکشن، 30 ،60، 90 و 120 دقیقه حین عمل، ورود به ریکاوری و خروج از ریکاوری سنجیده شد. میزان خونریزی در حین عمل بر اساس میزان خونریزی موجود در ساکشن تخمین زده شد.
    نتایج
    روند میانگین فشار خون سیستولیک و دیاستولیک از زمان های قبل از اینداکشن تا خارج از ریکاوری در گروه های کنترل و ترانرامیک اسید، تفاوت معناداری را نشان داد (001/0< P). در زمان های قبل و بعد از اینداکشن، 5 دقیقه، 15 دقیقه، 30 دقیقه، 60 دقیقه،90 دقیقه، 120 دقیقه، تفاوت معناداری در میانگین ضربان قلب بین دو گروه مشاهده شد (05/0< P).).
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از مطالعه حاضر نشان داد که استفاده از دوز 250 میلی گرمی ترانگزامیک اسید در میانگین تغییرات همودینامیک در طی زمان روند کاهشی داشته است که در این زمان ها تغییرات کاهشی ضربان قلب معنادار بوده است.
    کلیدواژگان: ترانگزامیک اسید، تغییرات همودینامیک، سپتورینوپلاستی
  • بررسی شیوع مقاومت به کلاریترومایسین در بین سویه های هلیکو باکتر پیلوری جدا شده از بیماران با مشکلات گوارشی
    علیرضا احمدزاده*، زهره افتخاری، ژاله محسنی فر، مصطفی رضایی طاویرانی صفحه 2
    پیشینه و اهداف

    مقاومت به کلاریترومایسین که به عنوان یک داروی کلیدی در درمان هلیکوباکتر پیلوری می باشد به یک نگرانی بهداشتی جهانی تبدیل شده است. جهش های نقطه ای در 23srRNA به عنوان یکی از مهمترین دلایل مقاومت به کلاریترومایسین می باشد. هدف این تحقیق بررسی فراوانی مقاومت به کلاریترومایسین و ارتباط این مقاومت با جهش های نقطه ای در ژن 23srRNA می باشد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه در بهمن 1400 و در کلنیک ولیعصر تهران بر روی 100بیمار که به خاطر ناراحتی معده مورد آندوسکوپی قرار گرفتند انجام شد. از هر بیمار دو نمونه بیوپسی گرفته شد که یکی از آنها برای مطالعات پاتولوژیک و دیگری برای مطالعات میکروبیولوژیک استفاده شد. آزمایش های حساسیت آنتی بیوتیکی با روش رقت سازی آگار و PCR انجام شد.

    نتایج

    در بین بیماران، 53 درصد (53/100) با ابتلا به هلیکوباکتر پیلوری تشخیص داده شدند. نتایج پاتولوژیک نشان داد که 54/7 درصد (29/53) بیماران مبتلا به گاستریت مزمن، 37/7 درصد (20/53) گاستریت شدید فعال و 7/5درصد (4/53) از متاپلازی رنج می بردند. در میان 53 بیماری که هلیکوباکتر پیلوری آنها مثبت بود13/2درصد آنها (7/53) مقاوم به کلاریترومایسین تشخیص داده شدند. مقادیر 0/125 میلی گرم در لیتر و2 میلی گرم در لیتر به ترتیب به عنوان مقادیر MIC50 و MIC90 تعیین شدند. بر اساس نتایج PCR، تمامی سویه های مقاوم به کلاریترومایسین دارای جهش نقطه ای A2142G در ژن 23srRNA بودند.

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان داد که وجود جهش های نقطه ای در ژن 23srRNA ممکن است با مقاومت به کلاریترومایسین در سویه های هلیکوباکتر پیلوری ارتباط داشته باشد.

    کلیدواژگان: هلیکوباکتر پیلوری، مقاومت به کلاریترومایسین، تغییرات هیستوپاتولوژیک، حداقل غلظت مهاری، جهش نقطه ای
  • افزایش زمان پرتودهی در سلول های سرطانی رده MCF-7 و فعال شدن مسیرهای مرتبط با دیابت نوع 1
    مجید کوثری، محمدرضا تقوا، اباذر روستازاده* صفحه 3
    مقدمه

    سرطان سینه از شایع ترین سرطان ها در میان زنان می باشد. از آنجائیکه ریز آرایه روشی جدید در تشخیص سرطان می باشد، در مطالعه کنونی کتابخانه ریز آرایه سلول های سرطان سینه رده MCF-7 پس از پرتودهی بررسی گردید تا الگوی بیان ژن و مسیرهای متابولیسمی مرتبط با آن پیش بینی شود.

    روش کار

    داده های ریز آرایه استخراج شده از مرکز ملی اطلاعات زیست فناوری (NCBI) مربوط به سلول های MCF-7 توسط GEO2R و نرم افزارR مورد تحلیل قرار گرفتند. سپس ژن هایی که افزایش و کاهش بیان داشتند استخراج و با استفاده از پایگا های داده DAVID و Enrichr تحلیل عملکرد در مورد آن ها انجام شد.

    یافته ها

    در این مطالعه پس از 48 ساعت پرتودهی 234 ژن با Log2FC>1 افزایش بیان و 146 ژن با Log2FC<-1 کاهش بیان داشتند (Adjusted p value <0.05). آنالیز KEGG بر روی ژن های دارای افزایش بیان نشان داد که این ژن ها با بیماری دیابت نوع 1 در ارتباط می باشند (P= 2.43E-04). ژن های استخراج شده در این مسیر شامل HLA-DRB5, HLA-DRB4, CPE, TNF, HLA-DRB1 و HLA-DM بودند (Adjusted p value <0.05). همچنین یافته ها نشان می دهد که ژن هایی که در جزایر لانگرهانس در خصوص دیابت نوع 1 دخالت دارند شامل CPE ، MHC-II و TNF-α می باشد.

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه نشان داد افزایش زمان پرتودهی در سلول های سرطان سینه احتمالا با واسطه ژن های CPE ، MHC-II و TNF-α در جزایر لانگرهانس منجر به فعال شدن مسیرهای مربوط به بیماری دیابت نوع 1 می گردد.

    کلیدواژگان: پرتودهی، تحلیل عملکرد، دیابت نوع 1، ریز آرایه، سرطان سینه
  • بررسی اثر ملاتونین و تیزانیدین بر پارامترهای همودینامیک در بیماران تحت عمل جراحی کاتاراکت
    مجید وطن خواه*، مهرداد ملک شعار، پوریا ادیبی، طیبه زارعی، نجلا طهمورسی صفحه 4
    مقدمه

    کاتاراکت از بیماری های رایج دنیا و شایع ترین عامل بروز کاهش دید و نابینایی در جهان است. ثبات علائم همودینامیک یکی از عوامل بسیار مهم در طول عمل جراحی کاتاراکت می باشد. بنابراین هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر ملاتونین و تیزانیدین بر پارامترهای همودینامیک در بیماران تحت عمل جراحی کاتاراکت می باشد.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی آینده نگر بر روی 90 بیمار کاندید عمل جراحی کاتاراکت انجام شد. بیماران به سه گروه مساوی؛ ملاتونین، تیزانیدین و دارونما تقسیم شدند. پارامترهای همودینامیک در زمان پایه و هر 5 دقیقه در طول جراحی ثبت شد.

    نتایج

    هیچ تفاوتی در متغیرهای سن، جنسیت وزن بین گروه های مورد مطالعه وجود نداشت. ضربان قلب، فشارخون دیاستولیک و سیستولیک با گذشت زمان در هر سه گروه کاهش پیدا کرد. فشارخون دیاستولیک در دقیقه 10 جراحی (اواخر جراحی) در گروه تیزانیدین به طور چشمگیری کمتر از گروه کنترل بود (0.05<p).

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که بین سه گروه تیزانیدین، ملاتونین و کنترل از نظر پارامترهای همودینامیک تفاوت آماری معنی داری وجود ندارد. پیشنهاد می شود مطالعات آینده با حجم نمونه بالاتر انجام شود و پارامترهای همودینامیک در ریکاوری و پس از عمل جراحی نیز سنجیده شود.

    کلیدواژگان: ملاتونین، تیزانیدین، علائم همودینامیک
  • فاطمه رضایی، سیده سرور هاشمی، طاهره رحیمی* صفحات 10-17
    مقدمه

    سواد سلامت ناکافی، افزایش مرگ و میر و بار بیماری و همچنین افزایش هزینه های بهداشتی درمانی را در افراد بزرگسال به دنبال خواهد داشت. هدف از مطالعه حاضر بررسی سواد سلامت و عوامل موثر بر آن در بزرگسالان تحت پوشش مراکز خدمات جامع سلامت شهر جهرم در سال 1401 انجام شد.

    روش کار

    مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی تحلیلی بود که روی 648 فرد 30 تا 65 ساله در شهر جهرم انجام شد. روش نمونه گیری به صورت چند مرحله ای و جمع آوری اطلاعات با استفاده از پرسشنامه استاندارد شده سواد سلامت و مشخصات دموگرافیک بود. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS22 با استفاده از آزمون کای اسکوئر مورد تجزیه تحلیل قرار گرفتند. سطح معنی داری 05/0<p در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین سن شرکت کنندگان 48/10 ±68/44 بود. از مجموع شرکت کنندگان به ترتیب 3/19 درصد سواد سلامت ناکافی، 4/26 درصد سواد سلامت نه چندان کافی، 6/36 درصد سواد سلامت کافی و 8/19 درصد سواد سلامت عالی داشتند. سواد سلامت با جنسیت، سن، وضعیت تاهل، سطح تحصیلات و وضعیت مالی رابطه آماری معنی داری نشان داد (01/0<p).

    نتیجه گیری

    سواد سلامت در بیش از 45 درصد از جمعیت 30 تا65 ساله شهر جهرم نامطلوب گزارش شد. بنابراین طراحی مداخلات افزایش سواد سلامت در بزرگسالان که مبتنی بر متغیرهای جمعیت شناختی باشد، می تواند به ارتقاء سلامت این گروه از افراد کمک نماید.

    کلیدواژگان: سواد سلامت، بزرگسالان، جهرم
  • مرضیه محمدی*، زهره پارسا یکتا، حمید پیروی، نعمت الله فاضلی صفحات 26-35
    زمینه و هدف

    همدلی یکی از شاخص های موثر در عملکرد پرستاری است و درک مفهوم آن برای ارائه مراقبت بهتر در محیط پر چالش بخش مراقبت ویژه ضروری است. با این حال، همدلی در این بخش با موانعی مواجه است. این مطالعه با رویکرد تحلیل محتوا با هدف تبیین عوامل بازدارنده همدلی در پرستاران بخش مراقبت ویژه، انجام شده است.

    روش

    در این مطالعه کیفی 12 مصاحبه نیمه ساختاریافته با میانگین زمان 30 تا 45 دقیقه با پرستاران بخش مراقبت ویژه که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند، در بازه زمانی سالهای 1401-1400 انجام شد. بیانات مصاحبه شونده ها پس از ضبط وتبدیل به نوشتار با نرم افزار 11 MAXQDATA و با روش تحلیل محتوای قراردادی تحلیل شد.

    یافته ها

    فرآیند کدگذاری پس از حذف کدهای تکراری و ادغام کدهای مشابه به صورت تحلیل مقایسه ای پیوسته انجام شد و یازده زیرطبقه و سه مضمون اصلی شناسایی شد که شامل " موانع سازمانی"، "موانع فردی" و "موانع مرتبط با عوامل محیطی و فرهنگی" بود. در نهایت درون مایه کلی (تم اصلی) تحت عنوان" موانع همدلی در پرستاران" به دست آمد.

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه نشان داد پرستاران بخش مراقبت ویژه با موانع مهمی در زمینه همدلی روبرو هستند. با توجه اینکه شناخت موانع همدلی و رفع آن کمک زیادی به بهبود مراقبت از بیماران، به ویژه بیماران در محیط پیچیده بخش مراقبت ویژه می کند، لازم است موانع شناخته شده توسط مدیران و سیاستگزاران شناسایی و برطرف شوند. 

    کلیدواژگان: همدلی، پرستاران، بخش مراقبت ویژه، مطالعه کیفی
  • مریم احمدی*، جاوید صدرایی، عبدالحسین دلیمی، مجید پیرستانی صفحات 36-45
    مقدمه

    بلاستوسیستیس یک انگل روده ای تک سلولی است که بین انسان و حیوانات مختلف مشترک می باشد. ال-آرژنین به عنوان یک سوبسترا سبب تحریک آنزیم اکسید نیتریک سنتتاز (iNOS) شده که منجر به سنتز اکسید نیتریک (NO) در سلولهای اپیتلیال روده و حذف بلاستوسیستیس می شود. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی تاثیر ال-آرژنین بر ساب تایپ 3 بلاستوسیستیس در شرایط آزمایشگاهی انجام شد.

    روش کار

    انگل در محیط کشت DMEM-F12 فاقد آرژنین کشت داده شد سپس به وسیله واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR) ساب تایپ آن که ST3 بود شناسایی شد. تست های MTT و فلوسایتومتری به ترتیب جهت سنجش میزان سمیت و آپوپتوز (مرگ سلولی) در سلول های Caco2 پس از مواجهه با غلظت های مورد نظر از داروها/مواد مورد مطالعه انجام شد. تاثیر غلظت های (1/0 2/0 4/0 8/0 و 6/1 میلی مول) ال-آرژنین و غلظت های (1 2 4 8 و 16 میکروگرم بر میلی لیتر) مترونیدازول بر تروفوزوئیت های بلاستوسیستیس در دو دوره 24 و 48 ساعته بررسی شد و در نهایت تعداد سلولهای زنده با رنگ امیزی تریپان بلو و به وسیله لام نئوبار شمارش شد و غلظت IC50 هر دارو/ماده مشخص شد.

    یافته ها

    بعد از 48 ساعت با افزایش غلظت ال-آرژنین به طور چشمگیری تعداد تروفوزوئیت های زنده بلاستوسیستیس کاهش یافت. در غلظت 6/1 میلی مول درصد تروفوزوئیت های زنده 83/33 درصد بود. (p≤0/05)

    نتیجه گیری

    ال-آرژنین در غلظت های بالا قادر به مهار رشد تروفوزوئیت های بلاستوسیستیس در شرایط آزمایشگاهی می باشد.

    کلیدواژگان: بلاستوسیستیس، آرژنین، فلوسایتومتری، برون تنی
  • حانیه پروانه پور، رویا ترکاشوند*، مریم رادمهر صفحات 46-53
    سابقه و هدف

    زنان سرپرست خانوار به دلیل تجربه فشارهای مداوم و مزمن درمعرض مشکلات روان شناختی قرار دارند. یکی از متغیرهای تاثیرگذاربرسلامت روانی زنان، متغیر تاب آوری آنهاست.این مطالعه با هدف ارزیابی تاثیر بکارگیری نظریه روابط بین ‎فردی پپلائو بر تاب آوری زنان سرپرست خانوار انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی است.جامعه آماری در این مطالعه زنان سرپرست خانوار تحت پوشش اداره بهزیستی خرم آباد بودند که با استفاده از روش نمونه گیری دردسترس 60 نفر از زنان سرپرست خانوار تحت پوشش اداره بهزیستی خرم آبادانتخاب و سپس به روش تصادفی ساده (قرعه کشی) به دوگروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. مداخله جهت گروه مداخله شامل جلسات آموزشی حضوری و انفرادی طبق نظریه پپلائو بود. اطلاعات توسط پرسشنامه های اطلاعات جمعیت شناختی، پرسشنامه تاب آوری کونور - دیویدسون قبل و یک ماه بعد از مداخله جمع‎آوری شد. اطلاعات به دست آمده با استفاده از آزمون های آماری تحلیلی و توصیفی و نرم افزار SPSS نسخه22 مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    دو گروه مداخله وکنترل ازنظر متغیرهای جمعیت شناختی و میزان تاب آوری قبل از مداخله تفاوت آماری معناداری نداشتند (05/0<P). مقایسه میانگین امتیاز تاب آوری نشان دهنده افزایش معناداری در شرکت کنندگان گروه مداخله نسبت به گروه کنترل بود (001/0>p).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش حاضرمی توان نتیجه گرفت که آموزش براساس تئوری بین فردی پپلائو، میزان تاب آوری را در زنان سرپرست خانوار افزایش می دهد وبدین منظور مشاوران و دست اندرکاران بهزیستی و سایردستگاه های اجرایی برای بهبود میزان تاب‎آوری در زنان سرپرست خانوار باید به آن توجه ویژه ای داشته باشند.

    کلیدواژگان: تئوری پرستاری پپلائو، تاب آوری، زنان سرپرست خانوار
|
  • Mojtaba Ghaedi *, Sadegh Saneia, Mojtaba Sohrabpour Pages 1-9
    Introduction
    Rhinoplasty is one of the most challenging cosmetic surgeries. The nature of surgery itself and hemodynamic instability in patients causes bleeding during surgery, which affects the quality of the surgical field of view, complications during and after surgery, and the outcome of surgery.
    Methods
    This double-blind randomized clinical trial study was conducted on 51 patients aged 18 to 44 years with anesthesia class І, II who were candidates for septorhinoplasty surgery. The patients were randomly divided into two groups of tranexamic acid and control. Hemodynamic parameters at times; before induction, after induction, 1 minute after induction, 5 minutes after induction, 30, 60, 90 and 120 minutes during the operation, entry into recovery and exit from recovery were measured. The amount of bleeding during the operation was estimated based on the amount of bleeding in the suction.
    Results
    The average trend of systolic and diastolic blood pressure from the time before induction to outside of recovery in the control and tranramic acid groups showed a significant difference (P<0.001). In the times before and after induction, 5 minutes, 15 minutes, 30 minutes, 60 minutes, 90 minutes, 120 minutes, a significant difference in the average heart rate between the two groups was observed (P<0.05). ).
    Conclusion
    The results of the present study showed that the use of a dose of 250 mg of tranexamic acid had a decreasing trend in the average hemodynamic changes over time, and during these times, the decreasing changes in heart rate were significant.
    Keywords: Tranexamic Acid, Hemodynamic Changes, Septorhinoplasty
  • Investigating the prevalence of clarithromycin resistance among Helicobacter pylori strains isolated from patients with digestive problems
    Alireza Ahmadzadeh *, Zohre Eftekhari, Zhaleh Mohsenifar, Mostafa Rezaei Tavirani Page 2
    Background & Objectives

    Nowadays occurrence of resistant to clarithromycin which is a key component of eradication therapy for Helicobacter pylori strains is a worldwide health concern. Point mutations in 23srRNA gene is one of the main causes of clarithromycin resistance. This study aimed to examine rate of clarithromycin resistance and its link with 23srRNA gene point mutation.

    Methods

    This study was conducted on 100 patients suffering from gastric complications had referred to tehran valiasr clinic during january of 2022. Two separate biopsy samples were collected from each patient and used for pathological and microbiological examinations. Antimicrobial susceptibility tests were performed by agar dilution and PCR.

    Results

    53% (53/100) of the study patients were diagnosed as H. pylori+. Pathological findings indicated that 54.7% (29/53) of the H.pylori+ patients suffered from Chronic Gastritis, 37.7% (20/53) from Sever Active Gastritis and 7.5% (4/53) with Intestinal Metaplasia. Clarithromycin resistant were found among 13.2% (7/53) of patients. The MIC values of 0.125 mg/L and 2 mg/L were determined as the MIC50 and MIC90 values, respectively. Based on PCR results, all clarithromycin resistant strains had point mutations A2142G in 23SrRNA gene.

    Conclusions

    The findings revealed the existence of point mutations in 23srRNA gene which may be related with resistance to clarithromycin in H. pylori strainsKeywords: Helicobacter pylori, Clarithromycin Resistance, Histopathological Changes, Minimum Inhibitory Concentration

    Keywords: Helicobacter pylori, Clarithromycin Resistance, Histopathological Changes, Minimum inhibitory concentration, point mutation
  • Increasing radiation time in MCF-7 cancer cells and activating pathways related to type 1 diabetes mellitus
    Majid Kowsari, Mohammadreza Taghva, Abazar Roustazadeh * Page 3

    Breast cancer is one of the most common cancers among women. Since microarray is a new method in cancer diagnosis, in the current study, the microarray library of MCF-7 breast cancer cells after irradiation was examined to predict the gene expression pattern and metabolic pathways related to it.Materials and Methods Microarray data extracted from National Center for Biotechnology Information (NCBI) related to MCF-7 cells were analyzed by GEO2R and R software. Then the genes that had increased and decreased expression were extracted and gene ontology analysis was performed using DAVID and Enrichr databases.

    Results

    In this study, after 48 hours of irradiation, 234 genes with Log2FC>1 increased expression and 146 genes with Log2FC<-1 decreased expression (Adjusted p value <0.05). KEGG analysis on genes with increased expression showed that these genes are related to type 1 diabetes (P=2.43E-04). The genes extracted in this pathway included HLA-DRB5, HLA-DRB4, CPE, TNF, HLA- DRB1 and HLA-DM (Adjusted p value <0.05). Also, the findings show that the genes involved in type 1 diabetes in the islets of Langerhans include CPE, MHC-II, and TNF-α.

    Conclusion

    The findings of this study showed that the increase in irradiation time in breast cancer cells probably leads to the activation of pathways related to type 1 diabetes through CPE, MHC-II and TNF-α genes in the islets of Langerhans.

    Keywords: Breast cancer, Gene ontology, Microarray, Irradiation, Type 1 diabetes mellitus
  • Investigating the effect of melatonin and tizanidine on hemodynamic parameters in patients undergoing cataract surgery
    Majid Vatankhah *, Mehrdad Malekshoar, Porua Adibi, Tayebe Zarei, Najla Tahmoresi Page 4
    Introduction

    Cataract is one of the most common diseases in the world and the most common cause of vision loss and blindness in the world. Stability of hemodynamic symptoms is one of the most important factors during cataract surgery. Therefore, the purpose of this study is to investigate the effect of melatonin and tizanidine on hemodynamic parameters in patients undergoing cataract surgery.

    Methods

    This prospective clinical trial study was conducted on 90 patient's candidates for cataract surgery. Patients into three equal groups; Melatonin, tizanidine and placebo were divided. Hemodynamic parameters were recorded at baseline and every 5 minutes during surgery.

    Results

    There was no difference in the variables of age, sex, weight between the studied groups. Heart rate, diastolic and systolic blood pressure decreased over time in all three groups. Diastolic blood pressure in the 10th minute of surgery (late surgery) in the tizanidine group was significantly lower than the control group (P<0.05).

    Conclusion

    The results of this study showed that there is no statistically significant difference between the three groups of tizanidine, melatonin and control in terms of hemodynamic parameters. It is suggested that future studies be conducted with a larger sample size and that hemodynamic parameters be measured during recovery and after surgery.

    Keywords: Melatonin, Tizanidine, Hemodynamic Symptoms
  • Fatemeh Rezaei, Seyedeh Soroor Hashemi, Thereh Rahimi * Pages 10-17
    Introduction

    Inadequate health literacy will lead to an increase in mortality and disease burden, as well as an increase in healthcare costs in adults. The aim of the present study was to investigate health literacy and related factors among the clients of comprehensive health service centers in Jahrom city in 2022.

    Methods

    The present study was an analytical cross-sectional study that was conducted on 648 people aged 30 to 65 in Jahrom city. Multi-stage sampling was used in this study. A standardized health literacy questionnaire and demographic characteristics were used to collect information. The collected data were analyzed using SPSS22 software using Chi-Square test. A significance level of p<0.05 was considered.

    Findings

    The average age of the participants was 10.48±44.68. Of the total participants, 19.3% had inadequate health literacy, 26.4% had limited health literacy, 36.6% had adequate health literacy, and 19.8% had excellent health literacy. Health literacy showed a statistically significant relationship with gender, age, marital status, education level and financial status (p<0.01).

    Conclusion

    Health literacy was reported to be unfavorable in more than 45% of the population aged 30 to 65 in Jahrom city. Therefore, designing interventions to increase health literacy in adults based on demographic variables can help improve the health of this group of people.

    Keywords: Health literacy, Adults, Jahrom
  • Marziyeh Mohammadi *, Zohreh Parsa Yekta, Hamid Peyrovi, Nematallah Fazeli Pages 26-35
    Background and Purpose

    Empathy is one of the most effective indicators of nursing performance, therefore understanding the concept of empathy in the ICU seems necessary to provide better care in this challenging environment. However, empathy faces barriers in this area. This study was conducted using the content analysis approach with the aim of explaining the factors that inhibit empathy in intensive care nurses.

    Method

    In this qualitative study, 12 semi-structured interviews with an average duration of 30-45 minutes were conducted with ICU nurses selected by purposive sampling during the period 2021-2022. The interviewees' statements were analysed after being recorded and converted into text using MAXQDATA 11 software and conventional content analysis methods.

    Findings

    The coding process was carried out after removing duplicate codes and merging similar codes as a continuous comparative analysis. Eleven subcategories and three main themes were identified, including "organisational barriers", "individual barriers" and "barriers related to environmental and cultural factors". ". Finally, the general theme (the main theme) was obtained under the title 'Barriers to empathy in nurses'.

    Conclusion

    The results of this study showed that intensive care nurses face significant barriers to empathy. Given that knowledge of the barriers to empathy and their removal will contribute greatly to improving patient care, it is necessary to identify and remove the existing barriers known to managers and policy makers.

    Keywords: empathy, Nurses, Intensive care unit, qualitative study
  • Maryam Ahmadi *, Javid Sadraei, Abdolhossein Dalimi, Majid Pirestani Pages 36-45
    Introduction

    Blastocystis is an extracellular and noninvasive unicellular enteric parasite with zoonotic potential. Intestinal epithelial cells produce nitric oxide (NO), primarily on the apical side, in order to target luminal pathogens. L-arginine can act as a substrate for inducible nitric oxide synthesis (iNOS), which leads to the synthesis of nitric oxide. The current study was designed to assess the effect of L-arginine on Blastocystis ST3 in vitro conditions.

    Materials and Methods

    The parasite was cultivated in DMEM F-12`s medium and was then identified by polymerase chain reaction (PCR) and the subtype of the parasite was determined which was subtype 3. Then, the methyl thiazolyl tetrazolium (MTT) and flow cytometry methods were used to evaluate the cytotoxicity and probable apoptosis of the prepared druges /substances on Caco2 cells. This study investigated the concentrations of L-arginine ( 1/02/04/08/0 and 1/6 mM ) and Metronidazole (1 2 4 8 and 16 µg/mL ), and their effect on 24 and 48 hour time points after exposure to the parasite. Then, the final number of parasites was counted after staining with trypan blue by a Neubauer slide and the values of IC50 were calculated for each substance.

    Results

    It was found that after 48 hours the number of live Blastocystis trophozoites decreases with the increase in L-arginine concentration and At the concentration of 1.6 mM the number of live trophozoites was 33.83 (P≤0.05).

    Conclusion

    L-arginine, especially in high concentrations‚ is capable of inhibiting Blastocystis trophozoites In vitro. 

    Keywords: Blastocystis, L-Arginine, flow cytometry, In vitro
  • Haniyeh Parvanehpour, Roya Torkashvand *, Maryam Radmehr Pages 46-53
    Background and Objective

    Female-headed households, due to continuous and chronic exposure to various pressures, often face psychological challenges. Resilience is a crucial variable influencing the mental health of women in such circumstances. This study aims to assess the impact of implementing the Peplau Interpersonal Theory on the resilience of female-headed household members.

    Materials and Methods

    This is a quasi-experimental study. The target population consisted of female-headed households covered by the Welfare Office of Khorramabad. Using convenience sampling, 60 female household heads were selected from those covered by the Welfare Office, and they were randomly assigned into two groups: control and intervention. The intervention for the experimental group included face-to-face and individual training sessions based on the Peplau theory. Data were collected using demographic information questionnaires and the Connor-Davidson Resilience Scale before and one month after the intervention. The gathered data were analyzed using descriptive and inferential statistical tests with SPSS software version 22.

    Findings

    Both intervention and control groups did not have statistically significant differences in terms of demographic variables and the level of resilience before the intervention (P>0.05). Comparison of the average resilience score showed a significant increase in the participants of the intervention group compared to the control group (p<0.001).

    Conclusion

    Based on the findings of this research, it can be concluded that education based on Peplau interpersonal theory increases the level of resilience in female-headed households. Therefore, counselors and welfare professionals, as well as other executive bodies, should pay special attention to improving the resilience of female-headed household members.

    Keywords: Peplau's Nurseing theory, resilience, female heads of households