فهرست مطالب

اسلام و مطالعات معنویت - سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، پاییز و زمستان 1402)

نشریه اسلام و مطالعات معنویت
سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/01/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهرا آبیار* صفحات 7-46
    هوش معنوی، مفهومی به نسبت جدید و گسترش یافته در حوزه های روان شناسی، فلسفه، و علوم اجتماعی است. هوش معنوی به عنوان توانایی درک و پی گیری معنا، هدف و ارزش های عمیق در زندگی شناخته می شود. این نوع از هوش به جای تمرکز بر توانایی های شناختی مانند: منطق و حل مسایل، بر تلاش برای پیداکردن معنا و ارتباط با بعدهای معنوی و روحانی در زندگی تمرکز دارد؛ به عبارتی، هوش معنوی به ارتباط با پرسش های عمیق مانند معنای زندگی، ارتباط با دیگران، ارزش های شخصی و امور معنوی می پردازد. متون دینی به خصوص دعای صحیفه سجادیه دارای ظرفیت بسیاری برای تقویت و بهره گیری از هوش معنوی در مسایل مهم زندگی است. نظر به اهمیت این مسیله، در این پژوهش در مطالعه ای کیفی، با روش تحلیل مضمون مولفه های هوش معنوی و الگوی مفهومی آن مورد واکاوی قرار گرفت و شش مضمون فراگیر: «بازاندیشی خود»، «انگیزه و نیت»، «اختیار و انتخاب»، «کنش مندی»، «عبادت عمل پرور» و «پذیرش و انعطاف» به دست آمد. الگوی مفهومی هوش معنوی در صحیفه نشان می دهد که، آگاهی از خود و محیط اطراف انسان نقطه شروع برای توسعه هوش معنوی است. نیت و انگیزه، قدرت و توانایی جسمی و روحی افراد در پی گیری اهداف معنوی و انجام اعمال مرتبط با آن ها به عنوان منبع حیاتی برای پیشبرد مسایل معنوی و رشد شخصی تلقی می شود. این مولفه در کنار قدرت انتخاب و عمل و عبادی دیدن خدمت به دیگری، تاثیر مهمی بر کنش مندی های انسان دارد که در یک پیوستار موجب بالارفتن قدرت پذیرش و انعطاف انسان در مواجهه با مسایل و مشکلات زندگی می شود.
    کلیدواژگان: صحیفه سجادیه، هوش معنوی، امام سجاد×، معنویت، هوش، تحلیل مضمون، الگوی مفهومی
  • بهزاد حمیدیه* صفحات 47-77
    با لحاظ «عشق» به هر دو معنی محبت مفرط و شفقت، می توان از «عشق معنوی» سخن گفت که عشقی متعالی، نیرومند، فراگیر، نامشروط و موجب رشد معنوی است. مسیله این پژوهش آن است که آیا معنویت های نوپدید یا پست مدرن، «عشق معنوی» را به همان معنایی به کار می گیرند که معنویت های اصیل به ویژه، معنویت اسلامی به کار برده اند. روش این نوشتار، جداسازی مقام ثبوت یعنی، تحقق خارجی از مقام اثبات یعنی توصیف هنجاری است. در مقام اثبات، آشکار می شود که «عشق معنوی» در معنویت های نوظهور، قرایتی سطحی و اومانیستی از مفهوم والا، فاخر و کم یاب سنتی آن است؛ زیرا ریشه استوار و معقولی برای هستی و هنجار عشق نامشروط، ارایه نمی دهند و نیز گاه آن را با کلیشه الهه پرستی گره می زنند تا مادر - خدا، ملهم عاطفه و عشق شود و گاه با سکس آزاد همراه می کنند. در مقام ثبوت، ازآنجا که معنویت های نوظهور، متناسب با فرهنگ مدرنیته و پست مدرنیته، انسان محورند و دین به مفهوم سنتی آن را نفی می کنند، به طبع در ایجاد زمینه های عملی برای تحقق عشق در وجود آدمیان ناتوانند.
    کلیدواژگان: عشق معنوی، معنویت های پست مدرن، اومانیسم، سنت های معنوی شرق
  • احمد شاکرنژاد* صفحات 78-105
    زندگی در حال و زیستن در لحظه اکنون تبدیل به اهداف انسان امروز شده است. این هدف با تکنیک «ذهن آگاهی» که برخاسته از آموزه های بودایی است در درمان گری، موفقیت شغلی و در معنایابی زندگی نیز به کار می رود. پرسش مقاله حاضر آن است که، این تجربه آیا تجربه ای معرفت بخش است و آیا می تواند برای فرد رشد اخلاقی و معنوی به همراه بیاورد؟ به علاوه آیا این تجربه نیز مانند تجارب مشابه در عرفان اسلامی (مثلا تجربه حضور قلب) در تعامل با خداوند و با فرض حضور وی انجام می شود یا تنها امری در ساحت ذهن است و دلالتی خداشناختی ندارد؟ برای پرداختن به این مبحث، مقاله حاضر مطالعه ای موردی را آغاز می کند و با روش تحلیل محتوای کیفی، انیمشین روح، که پیام اصلی آن «ذهن آگاهی» برای معنایابی است را تحلیل کرده و سپس با کمک مباحث فلسفه عرفان به خصوص دیدگاه های ریچارد جونز به تحلیل این نوع «ذهن آگاهی» پرداخته و تلاش می کند به پرسش های بحث پاسخ دهد. یافته مقاله حاضر آن است که «ذهن آگاهی» در معنویت عصر جدید که در این انیمیشن نیز به تصویر کشیده شده، محتوای خداشناختی ندارد. علاوه براین دستاوردهای شناختی و اخلاقی نیز به همراه ندارد و تنها حال خوب که ناشی از پایین آوردن حساسیت ذهنی نسبت به گذشته و آینده است را به ارمغان می آورد.
    کلیدواژگان: معنویت عصر جدید، انیمیشن روح، ذهن آگاهی، زندگی در حال، حضور قلب
  • نرگس السادات روح الامین*، سید احمد غفاری قره باغ صفحات 106-132

    تبیین هستی شناسی عرفانی و فلسفی عشق و فنا فی الله که نهایت کمال و انتهای قوس صعود سالک عاشق را نشان می دهد، از اهمیت بسیاری برخوردار است. هدف این پژوهش، تبیین رابطه عشق و فنای فی الله در آثار ملاصدرا و عین القضات همدانی است و در پی یافتن این پرسش است که آیا رابطه عاشقی و معشوقی در فنا باقی می ماند و یا عشق و فنا با یکدیگر تنافی دارند. این پژوهش با روش تحلیلی مقایسه ای و استفاده از داده های کتابخانه ای، به مقایسه تطبیقی و تحلیل اندیشه های ملاصدرا و عین القضات به عنوان دو نماینده حوزه فلسفه و عرفان، می پردازد. فنای عاشق به معنای حقانی شدن و از دست دادن انانیت است. فنا مضمحل کننده عشق است و در مقام فنا،که نهایت عشق و جایگاه بالاتری از آن است، ثنویت عاشق و معشوق وجود ندارد. اگرچه بررسی و تحلیل اندیشه ها و مضامین مشترک، همسویی دیدگاه های این دو حکیم را درباره تبیین رابطه عشق و فنا نشان می دهد، اما با مقایسه دقیق دیدگاه های ایشان می توان به برتری تبیین ملاصدرا نظر داد. وی در عین پذیرش تبیین های صحیح عرفانی، اما به واسطه بهره مندی از مبانی حکمی خود، ازجمله: جسمانیه الحدوث و روحانیه البقاء بودن نفس، حرکت جوهری، اتحاد عاقل و معقول، تحلیل دقیق تر و عمیق تری از رابطه عشق و فنا ارایه می دهد. وی فنا عاشق را به معنای انسلاخ وجودی و تبدل جوهری تعین خلقی به تعین حقی بر می شمرد.

    کلیدواژگان: رابطه عشق و فنا، اتحاد عاشق و معشوق، انسلاخ وجودی، ملاصدرا، عین القضات
  • محمدحسین کیانی* صفحات 133-161

    اندیشه آرمسترانگ و گیاتسو با استناد به تعالیم دینی و به منظور ارایه اندیشه معنوی برای حل بحران های اجتماعی و تحقق سعادت شکل می گیرد؛ هدف این مقاله نیز، سنجش این رهیافت تحت عنوان «زیست - جهان معنوی» است و پرسش اینکه، تحلیل آنها از زیست - جهان به منزله رهیافتی فراگیر برای وصول به سعادت دربردارنده چه کاستی هایی است؟ بدین سان، آنها بر مسایل مشترکی نظیر: اعتنا به چالش های جهانی، اقتباس از دین و عدم تعهد به دین توجه دارند؛ لکن، آرمسترانگ به زیستن در پرتو «شفقت» و گیاتسو، به زیستن در پرتو «شادی» تاکید دارند. توامان، ناظر به زیست - جهان معنوی معتقدند که شفقت یا شادی مقصود سعادت است؛ لکن تقریر آنها دست کم با دو اشکال مواجه می شود؛ نخست، در استناد به باورهای دینی - در مقام اثبات اندیشه خود- دچار سوءبرداشت از حقیقت دین می شوند. دوم، استتناج آنها از خوشبختی ناقص است؛ چراکه به تمام جوانب سعادت توجه ندارند. خوشبختی در اندیشه آنها به آرمان هایی مندرج در زندگی دنیوی تنزل می یابد و یا به ارایه دیدگاه های مثبت و امیدبخشانه در برابر شرایط سخت زندگی محدود می شود. در واقع، آنها سعادت را در سروسامان دادن به بحران های اجتماعی تقلیل می دهند و از دیگر امکانات و اهداف انسانی غفلت می کنند.

    کلیدواژگان: معنویت جدید، دغدغه های جهانی، شفقت، شادی، خوشبختی، کارن آرمسترانگ، تنزین گیاتسو
  • مرتضی فیضی زاده*، علیرضا قائمی نیا صفحات 162-191
    بحث پیرامون حالات و تجربیات معنوی ریشه در سنت ها و ادیان در سرتاسر جهان دارد. در سنت اندیشه و معنویت اسلامی، عارفان مسلمان با تعابیری چون احوالات باطنی، کشف و شهود، وحی و الهامات، مقامات عرفانی به این موضوع پرداخته اند. در سالهای اخیر تجربه معنوی بعنوان یکی از حالات و رفتارهای انسانی مورد توجه خاص روانشناسان، دانشمندان علوم اعصاب و معنویت پژوهان قرار گرفته است. یکی از این افراد، داوسن چزچ است که که در سال های اخیر اصطلاح مغز عارف را مطرح کرده و سعی دارد تجارب معنوی امری را سکولار نشان داده و به یکسری حالات روانشناختی و فیزیکال تقلیل دهد. تحقیق پیش رو که با روش اسنادی صورت گرفته است، به دنبال جواب این سوال است که: چه نسبتی میان این دیدگاه به تجارب معنوی و دیدگاه معنویت اسلامی وجود دارد؟ یافته های تحقیق نشان می دهد حداقل در 5 زمینه، اختلاف بنیادین بین دو دیدگاه مذکور پیرامون تجربه معنوی وجود دارد که عبارتند از: معناشناسانه، هستی شناسانه، انسان شناسانه، غایت شناسانه و روش شناسانه.
    کلیدواژگان: تجربه معنوی، معنویت اسلامی، معنویت نوظهور، داوسن چرچ، علوم اعصاب، روانشناسی
|
  • Zahra Abyar * Pages 7-46
    Spiritual intelligence is a relatively new and expanded concept in psychology, philosophy, and social sciences. Spiritual intelligence is known as the ability to understand and pursue meaning, purpose and deep values in life. Instead of focusing on cognitive abilities such as logic and solving problems, this type of intelligence focuses on trying to find meaning and connection with spiritual dimensions in life. In other words, spiritual intelligence deals with deep questions such as the meaning of life, relationships with others, personal values and spiritual matters. Religious texts, especially the prayers of Sahifa Sajjadiyeh, have a lot of potential to strengthen and benefit from spiritual intelligence in important issues of life. Considering the importance of this issue, in this research, in a qualitative study, the components of spiritual intelligence and its conceptual model were analyzed using the theme analysis method, and six comprehensive themes were obtained including self-reflection, motivation and intention, option and choice, activity, pragmatic worship and acceptance and flexibility. The conceptual model of spiritual intelligence in Sahifa shows that the awareness of oneself and the human environment is the starting point for the development of spiritual intelligence. Intention and motivation, strength and physical and mental ability of people in pursuing spiritual goals and performing actions related to them are considered as vital sources for advancing spiritual issues and personal growth. This component, along with the power of choice and action and considering service to others as worship, has an important effect on human actions, which in a continuum increases the power of acceptance and flexibility of man in facing the problems and obstacles of life.
    Keywords: Sahifa Sajjadiyeh, Spiritual Intelligence, Imam Sajjad, Spirituality, Intelligence, Thematic analysis, conceptual model.
  • Behzad Hamidieh * Pages 47-77
    By considering love in both the meaning of extreme loving and compassion, we can refer to "spiritual love" which is a transcendental, strong, comprehensive, unconditional love that leads to spiritual growth. The problem of this research is whether new or postmodern spiritualities use "spiritual love" in the same sense as authentic spiritualities, especially Islamic spirituality. The method of this article is to separate the position of proof, i.e., external realization, from the position of explanation, i.e., normative description. As a proof, it is revealed that "spiritual love" in novel spiritualities is a superficial and humanistic reading of its traditional high, noble and rare concept. Because they do not provide a solid and reasonable root for the existence and norm of unconditional love, and sometimes they relate it to the cliché of God worship so that the mother - God, inspires affection and love, and sometimes they associate it with free sex. As an explanation, since novel spiritualities are human-centered, in accordance with the culture of modernity and postmodernity, and religions reject it in its traditional sense, they are naturally unable to provide practical context for the realization of love in the existence of human beings.
    Keywords: Spiritual love, postmodern spiritualities, Humanism, Eastern spiritual traditions
  • Ahmad Shakernejad * Pages 78-105
    Living in the present and living at the moment have turned into goals of today's man. These goals are also used with the "mindfulness" technique, which originated from Buddhist teachings, in therapy, career success, and finding meaning in life. The question of this article is that, is this experience an enlightening experience and can it bring moral and spiritual growth for a person? In addition, does this experience, like similar experiences in Islamic mysticism (for example, the experience of the presence of the heart) take place in interaction with God and with the assumption of His presence, or is it only a matter of the mind and does not have a theological meaning? To deal with this issue, the present article starts a case study and through the method of qualitative content analysis, it analyzes the animation called soul, whose main message is "mindfulness" for finding meaning, and then with the help of the topics of mystical philosophy, especially the views of Richard Jones, analyzes this type of mindfulness and tries to answer the questions of the discussion. The finding of the present article suggests that "mindfulness" in the spirituality of the new age, which is also depicted in this animation, does not have a theological content. In addition, it does not bring cognitive and moral achievements and only brings good mood which is caused by reducing the mental sensitivity towards the past and future.
    Keywords: New Age spirituality, the animation soul, mindfulness, living in the present, presence of the heart
  • Narges sadat Rouholamin *, Seyed Ahmad Ghaffari Ghare Bagh Pages 106-132

    It is very important to explain the mystical and philosophical ontology of love and death by God, which shows the ultimate perfection and the end of the ascension of the lover. The purpose of this research is to explain the relationship between love and mortality in the works of Mulla Sadra and Ain al- Quzat Hamedani, and seeks to find out whether the relationship between love and the beloved remains in death, or whether love and death are mutually exclusive. This research, with the comparative analytical method and the use of library data, deals with the comparative comparison and analysis of the thoughts of Mulla Sadra and Ain al-Quzat Hamedani as two representatives of philosophy and mysticism. The death of a lover means becoming righteous and losing egotism. Death is the problem of love, and in the position of death, which is the ultimate love and a higher position than it, there is no duality of lover and beloved. Although the examination and analysis of common thoughts and themes shows the alignment of the views of these two scholars regarding the explanation of the relationship between love and death, but by comparing their views carefully, it is possible to comment on the superiority of Mulla Sadra's explanation. While accepting the correct mystical explanations, he provides a more detailed and deeper analysis of the relationship between love and death by benefiting from his ruling bases, such as the physicality of occurrence and the spirituality of the survival of the soul, the substance theory, the unity of the wise and the reasonable.He considered the death of the lover as the meaning of existential annihilation and the essential change of the natural determination to the right determination.

    Keywords: The relationship of love, death, the unity of the lover, the beloved, existential annihilation, Mulla Sadra, Ain al-Quzat
  • Mohammadhosein Kiyani* Pages 133-161

    Armstrong's and Gyatso's views are based on religious teachings and providing a spiritual idea to solve social crises and achieve happiness. This article aims to evaluate this approach under the title “spiritual lifeworld” and the question is, what are the shortcomings of their analysis of the lifeworld as a comprehensive approach to achieve happiness? Therefore, they pay attention to common issues such as paying attention to global challenges, extracting from religion and not committing to religion. However, Armstrong emphasizes living in the light of "compassion" and Gyatso emphasizes living in the light of "joy". Both of them, regarding spiritual lifeworld, believe that compassion or joy is the purpose of happiness. However, their occurrence faces at least two problems. First, in referring to religious beliefs - in proving their thoughts - they misunderstand the truth of religion. Second, their definition of happiness is incomplete, because they do not pay attention to all aspects of happiness. In their thought, happiness is reduced to ideals in worldly life or is limited to presenting positive and hopeful views against difficult life conditions. In fact, they limit happiness to social crises and neglect other human possibilities and goals.

    Keywords: New spirituality, global concerns, compassion, joy, happiness, Karen Armstrong, Tenzin Gyatso
  • Morteza Feizi Zadeh *, Alireza Ghaeminia Pages 162-191
    Discussions over spiritual states and experiences trace back to traditions and religions around the world. In the tradition of Islamic thought and spirituality, Muslim mystics have dealt with this issue with terms such as inner states, discovery and intuition, revelation and inspiration. In the past years, spiritual experience as one of the human states and behaviors has received the special attention of psychologists, neuroscientists and spiritual researchers. One of these people is Dawson Church, who in recent years has proposed the term "mystical brain" and is trying to make spiritual experiences seem secular and limit them to a series of psychological and physical states. The present study, which has been carried out via documentary method, seeks to answer this question, what is the relationship between this view of spiritual experiences and the view of Islamic spirituality? The findings of the study suggest that there is a fundamental difference between the two mentioned views on spiritual experience in at least 5 areas, which are semantic, ontological, anthropological, teleological and methodological.
    Keywords: spiritual experience, Islamic spirituality, novel spirituality, Dawson Church, neuroscience, Psychology