فهرست مطالب

تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی - پیاپی 74 (پاییز 1403)

فصلنامه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی
پیاپی 74 (پاییز 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/01/20
  • تعداد عناوین: 25
|
  • مهناز صابر، برومند صلاحی*، عباس مفیدی صفحات 1-23

    در این مطالعه، تغییرات زمانی-مکانی تبخیر و تعرق (ET) در بخش جنوبی حوضه آبریز رودخانه ارس مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور، از داده های شبکه بندی شده ET مدل FLDAS Noah با تفکیک افقی 1/0*1/0 درجه برای یک دوره 38 ساله (2019-1982) استفاده شد. پس از اعتبارسنجی داده ها، ابتدا مقادیر متوسط سالانه ET برای منطقه تعیین گردید. سپس توزیع ماهانه و فصلی پارامتر به شکل فضایی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در ادامه وردایی ها و ناهنجاری های سال به سال ET  ارزیابی شد. همچنین پراکندگی فضایی فراوانی وقوع ET با لحاظ نمودن آستانه های مطلق 50، ،80، 100 و 120 میلی متر برای حوضه ارس بررسی شد. نتایج بیانگر آن است که ET سالانه در شرق حوضه بالاتر از غرب حوضه می باشد. در مقیاس فصلی، به ترتیب فصل بهار و تابستان بیش ترین مقادیر ET را به خود اختصاص داده اند. در مقیاس ماهانه، ماه های می ژوئن، آوریل و مارس دارای بیش ترین مقادیر ET بوده اند. در مقابل، ماه های فصل پاییز و زمستان پایین ترین مقادیر متوسط ET را به خود اختصاص داده اند. همچنین کل حوضه در طول دوره مطالعه، سه دوره مشخص از تغییرات ET را تجربه نموده است که در بخش های شرقی و غربی حوضه، علیرغم رفتار مشابه در دوره های دوم و سوم، تفاوت برجسته ای در دوره اول ملاحظه گردید. یافته ها همچنین حاکی از وجود ناهنجاری مثبت بعد از سال 2002 در کل حوضه است که بالاترین مقادیر آن در سال 2018 در غرب حوضه بوقوع پیوسته است. بررسی فراوانی وقوع آستانه های مطلق  ET بر روی حوضه، نشان دهنده دفعات بالای وقوع ET در تمامی آستانه ها در شرق حوضه می باشد. بررسی قریب 4 دهه مقادیر ET در حوضه رود ارس، بیانگر افزایش مقادیر ET در طی دو دهه اخیر بر روی کل حوضه بوده که می توان آن را ناشی از وقوع پدیده گرمایش جهانی دانست.

    کلیدواژگان: تبخیر و تعرق، سامانه FLDAS، مدل Noah، حوضه آبریز رودخانه ارس
  • زهرا حجازی زاده، مهری اکبری، زرین جمشیدی عینی* صفحات 24-37

    درمطالعه حاضرجهت برآوردمیزان و نحوه تاثیرپدیده ENSO و NAO بربارش بخشهای جنوبی دریا  خزرازداده های مربوط به نوسانات سطح دریادراطلس شمالی وشاخص چندمتغیره MEI [1]و میانگین بارش ماهانه وسالانه5  ایستگاه دربازه بلندمدت60 ساله (2017 -1956) استفاده شد. بررسی ارتباط بین شاخص های نامبرده وبارش ایستگاه هاازروش ضریب همبستگی پیرسون درسطح حداقل معنی داری 95% (P-value  0/05  ) محاسبه شد. نتایج حاصل ازاین پژوهش نشان دادکه ارتباط معنی دار مثبتی بین بارش و شاخص   NAOدربرخی ماه هادرکلیه ایستگاه هاوجود دارد اما این ارتباط درهمه ایستگاه ها ازالگوی خاصی تبعیت نمی کند. در بررسی با تاخیر1ماهه شاخص NAO وبارش بیشترین ارتباط درایستگاه انزلی مشاهده شدهمچنین محاسبه  همبستگی بین بارش وفازهای مختلف NAO بیانگرهمبستگی مثبت بین بارش وفازمنفی شاخص نامبرده درایستگاه رامسر و همبستگی منفی بین فازمثبت این شاخص و بارش درایستگاه گرگان است.  نتایج  همبستگی پیرسون بین بارش وشاخص ENSO بیانگرارتباط معنی دارمثبت بین شاخص چند متغیره  انسو وبارش ایستگاه هادر فصل پائیزو بعضا اوایل زمستان است. دربررسی دوره های ترسالی وخشکسالی ایستگاه ها باشاخص NAO  ودور پیوند انسومشخص شد؛ رفتار بارشی ایستگاه ها درسال های وقوع النینو که با فازهای مختلف نمایه NAO  همراه بوده است کاملا هماهنگ و متشابه نیست اما مطابقت 89% بارش درحدنرمال و بیشتراز نرمال دردوره های وقوع النینو نشان میدهد النینو بابارش درحدنرمال وبالاترازنرمال دراین ایستگاه -ها انطباق بیشتری دارد.درحالیکه دردوره های وقوع لانینا مطابقت 34%بارش درحدنرمال وفقط4% سالی ضعیف و60%خشکسالی ضعیف تاشدیدنشان میدهد دوره های وقوع لانیناباخشکسالی انطباق بیشتری دارد.

    کلیدواژگان: پیوندازدور، نوسانات اطلس شمالی، انسو، بخش های جنوبی دریای خزر
  • احمد آفتاب*، علی اکبر تقیلو، اکبر هوشمند صفحات 38-57

    حضور مستمر و فعال نیروی انتظامی نقش موثری در برقراری امنیت و آرامش در سطح شهرها دارد. بنابراین توزیع عادلانه و مکفی مراکز انتظامی در فضاهای شهری عامل مهمی جهت تحقق این نیاز اساسی می باشد. از این رو پژوهش حاضر بر آن است تا خدمات رسانی کلانتری ها بر پهنه های آسیب پذیر شهر ارومیه را بررسی کند. روش تحقیق توصیفی تحلیلی بکارگرفته شده در این پژوهش از نوع کاربردی می باشد. نتایج حاصل از پژوهش، پهنه بندی آسیب پذیری شهر ارومیه در قالب چهار طبقه از آسیب پذیری خیلی زیاد تا آسیب پذیری خیلی کم می باشد که حدود km² 68 از کل محدوده شهر دارای آسیب پذیری زیاد تا خیلی زیاد شناخته شده است. بیشتر نواحی شمالی (سکونتگاه های غیررسمی منطقه دو) و مرکزی (محلات قدیمی منطقه چهار) شهر ارومیه به علت تراکم بالای جمعیتی و مسکونی، قرارگیری اکثر مراکز اداری سیاسی، حساس و تجاری در این مناطق، آسیپ پذیرترین مناطق ارومیه هستند. نتایج حاصل از تحلیل شبکه براساس زمان استاندارد (12 دقیقه) بیانگر عدم پوشش پوشش 9/28 درصد (km2 24) از مساحت پهنه های آسیب پذیر ارومیه توسط کلانتریها می باشد. در مدت زمان 12 دقیقه کلانتری های سطح شهر ارومیه به 55 کیلومترمربع از مساحت حدود 75 کیلومترمربع پهنه هایی با آسیب پذیری زیاد دسترسی سریع داشته و حدود 20 کیلومترمربع از این پهنه هم فاقد دسترسی سریع زمانی می باشد. از لحاظ دسترسی کلانتری ها به پهنه هایی آسیب پذیر کم نیز نتایج مشخص کننده این امر می باشند که از حدود 15 کیلومتر مربع از این مناطق به 3 کیلومتر مربع دسترسی سریع دارند که نشان از عدم دسترسی سریع به 12 کیلومترمربع از این مناطق می باشد.

    کلیدواژگان: آسیب پذیری شهری، کلانتری ها، تحلیل شبکه ای، شهر ارومیه
  • محمد کاظمی قراجه*، بهنام سلمانی، محمد حسین رضائی مقدم صفحات 58-75

    هدف پژوهش حاضر بررسی دمای سطح زمین در ارتباط با کاربری اراضی برای شهر تبریز با استفاده از تکنولوژی سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی می باشد. از تصاویر ماهواره لندست 8 به منظور تهیه نقشه دمای سطح زمین برای منطقه مورد مطالعه استفاده شد. تصحیح اتمسفری با استفاده از روش فلش بر روی تصویر مورد نظر اعمال و دمای سطح زمین با استفاده از الگوریتم پنجره مجزاء برای منطقه مورد مطالعه با دقت 51/1 درجه محاسبه شد. نقشه کاربری اراضی شهر تبریز در 6 کلاس با استفاده از روش شی گراء در نرم افزار اکوقونیشن با دقت 03/90 بدست آمد. نتایج حاصل از بررسی ارتباط بین دمای سطح زمین و کاربری اراضی بیانگر آن است که اراضی کشاورزی با دمای 22/18 درجه سانتی گراد، بالاترین دمای سطح زمین را دارا می باشند. همچنین نواحی آبی (رودخانه ای) به دلیل این که توان تشعشعی نزدیک به یک دارند کمترین دمای سطح زمین یعنی معادل 30/10 درجه سانتی گراد را به خود اختصاص داده اند. نتایج تحقیق همچنین نشان دهنده ی این مهم است که الگوریتم پنجره مجزاء نتایج قابل اعتمادی را در برآورد دمای سطح زمین ارائه می دهد که می تواند در مطالعات زیست محیطی و علوم زمین مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: الگوریتم پنجره مجزاء، دمای سطح زمین، روش شی گراء، کاربری اراضی شهری، شهر تبریز
  • شکرالله کیانی*، احمد مزیدی، سید زین العابدین حسینی صفحات 76-97

    فرونشست یک پدیده زیست محیطی و ناشی از نشست تدریجی و یا پایین رفتن ناگهانی سطح زمین است. پدیده فرونشست در مناطق مسکونی، صنعتی و کشاورزی می تواند خسارات فاجعه باری را ایجاد کند. در اکثر مناطق ایران همبستگی بالایی بین فرونشست زمین و کاهش تراز سطح آب زیرزمینی و درنتیجه  تراکم لایه های خاک وجود دارد. در این پژوهش با استفاده از دو سری زمانی تصاویر رادار با روزنه مصنوعی  از سنجنده سنتینل متعلق به سال های 2014 و 2019، میزان فرونشست در دشت دامنه (شهرستان فریدن) محاسبه گردید سپس تغییرات سطح آب چاه های پیزومتری منطقه با استفاده از اطلاعات موجود از 9 حلقه چاه دربازه زمانی1394 تا 1398 مورد بررسی قرار گرفت، نتایج بررسی همبستگی میزان فرونشست زمین با تغییرات سطح آب زیرزمینی در سطح %95 معنی دار بوده است. در ادامه پژوهش با استفاده از مدل رگرسیون لجستیک روند فرونشست در محدوده مورد مطالعه پیش بینی و نقشه احتمال فرونشست تهیه و به عنوان متغیر وابسته برای مدل رگرسیون لجستیک ایجاد شد. متغیرهای مستقل استفاده شده شامل ارتفاع، شیب، جهت شیب، زمین شناسی، فاصله از جاده، فاصله از رودخانه، کاربری اراضی، فاصله از روستا، سطح آب های زیرزمینی، چاه های پیزومتری بوده است. خروجی مدل نقشه پهنه بندی خطر فرونشست بوده که در پنج کلاس ایجاد گردید، ارزیابی دقت و اعتبارسنجی مدل رگرسیون لجستیک با استفاده از منحنی مشخصه عملکرد سیستم انجام گرفت و دقت(89/0) به دست آمد که دقت خوب مدل رگرسیون لجستیک در تولید نقشه احتمال فرونشست در محدوده مورد مطالعه می باشد، در خروجی مدل مشخص گردید که مساحت 1980 هکتار معادل 9/7 % دارای فرونشست با درجه بسیار شدید بوده که وضعیت منطقه را در شرایط خطرناک قرار داده است و نیاز به کنترل و مدیریت برای کاهش این اثر تخریبی است.

    کلیدواژگان: رادار سنتینل، رگرسیون لجستیک، فرونشست، دشت دامنه
  • سارا کرمی*، نسیم حسین حمزه، عباس رنجبر صفحات 98-113

    امروزه وقوع توفان های گردوخاک بر زندگی بسیاری از مردم جهان تاثیرگذار است و سبب بروز خسارات فراوان می شود. کشور ایران نیز هر ساله از پدیده های گردوخاک ناشی از چشمه های داخلی و چشمه های گردوخاک واقع در کشورهای مجاور تاثیر می پذیرد. استان سمنان با توجه به موقعیت جغرافیایی خود، دارای چشمه های تولید کننده گردوخاک متعددی است. هدف از این مطالعه، بررسی پدیده گردوخاک استان سمنان و چگونگی تغییرات ماهانه آن در دوره زمانی 15 ساله، بین سال های 2003 تا 2017 است. به این منظور از داده های ایستگاه های هواشناسی همدیدی استان و محصول ماهواره ای عمق نوری هواویزها استفاده شده است. همچنین برای برآورد کمی میزان گسیل گردوخاک از این منطقه و تعیین مقادیر شار قائم گردوخاک در استان سمنان، مدل گردوخاک GOCART بکار رفته است. بررسی میانگین شار گردوخاک نشان داد که بیشترین مقادیر شار گردوخاک در سطح استان، در جنوب شرقی شاهرود مشاهده می شود. بررسی ماهانه نشان داد که در همه ماه ها، میانگین عمق نوری هواویزها و شار گردوخاک در نیمه جنوبی استان سمنان نسبت به نیمه شمالی بیشتر است. بیشترین مقادیر AOD در سطح استان، مربوط به ماه های مه، آوریل و ژوئن بوده و بیشترین مقادیر شار گردوخاک نیز در ماه های مارس، ژوئن و ژوئیه مشاهده شده است. بررسی سرعت باد در مناطق دارای شار گردوخاک، نشان داد که در منطقه جنوب شرقی استان سمنان که بیشترین مقادیر شار گردوخاک در آن مشاهده می شود، جهت باد غالب، شمال و شمال شرقی بوده که سبب می شود ذرات گردوخاک برخاسته از این منطقه، مناطقی از استان های اصفهان، یزد و خراسان جنوبی را نیز تحت تاثیر قرار دهد.

    کلیدواژگان: توفان خاک، شار گردوخاک، میانگین عمق نوری ذرات، سمنان
  • محسن کلانتری، حسین طهماسبی مقدم، بهاره اکبری منفرد* صفحات 114-132

    شهریادگیرنده به عنوان یکی از استراتژی های نوین در برنامه ریزی شهری، با بهره گیری از مفهوم یادگیری مادام العمر، جوامع شهری را برای رویارویی با چنین چالش هایی مجهز می سازد. چنین رویکردی با محور قراردادن کاربری های یادگیرنده، مناسب ترین مدرسه برای تقویت یادگیری در شهرها می باشد. در همین راستا، پژوهش حاضر به بررسی و ارزیابی پراکنش کاربری های یادگیرنده از منظر عدالت فضایی برای تحقق رویکرد شهریادگیرنده در شهرزنجان اختصاص دارد؛ و هدف اصلی آن، پی بردن به تعادل و توازن فضایی در توزیع کاربری های یادگیرنده شهرزنجان، برای توسعه رویکرد شهریادگیرنده می باشد. روش پژوهش توصیفی-تحلیلی و نحوه گردآوری داده ها، کتابخانه ای-اسنادی است. جهت تجزیه و تحلیل یافته ها، از دو شاخص ظرفیت و عدالت اجتماعی در چارچوب مقایسه سرانه و سطوح مطلوب، تکنیک میانگین نزدیک ترین همسایگی و آنتروپی بهره گرفته شده است. نتایج حاصل از تجزیه وتحلیل نحوه توزیع کاربری های یادگیرنده در وضع موجود، حاکی از آن است که توزیع و پراکنش این کاربری ها در سطح شهر، به صورت متمرکز و خوشه ای بوده و با عدم تعادلات فضایی همراه است. به طوریکه اختلافات کمی و کیفی بسیار بالایی را میان مناطق سه گانه شهری به ویژه حواشی شرقی منطقه دو نشان می دهند. چنین مسئله ای توسعه رویکرد شهر یادگیرنده در شهرزنجان را با مشکل روبه رو ساخته و موجب تمرکز این خدمات در مرکز شهر و کمبود شان در نواحی پیرامونی شده است. به طوریکه نابرابری های عمیقی میان نواحی مسکونی شهر به وجود آمده است. در همین راستا نتایج تحقیق، پیشنهاداتی را جهت سازماندهی مجدد کاربری های یادگیرنده، به منظور برقراری رویکرد عدالت فضایی در سطح شهر، ارائه می دهد.

    کلیدواژگان: شهریادگیرنده، الگوی فضایی، عدالت فضایی، زنجان
  • طوبی علیزاده، مجید رضایی بنفشه*، هاشم رستم زاده، غلامرضا گودرزی، حیدر ملکی، حمزه علیزاده صفحات 134-153

    این تحقیق با هدف شناسایی کانون و عوامل همدید موج توفان گرد وغبار 1 تا 3 نوامبر 2017 در شهر کرمانشاه انجام گرفت. جهت بررسی شرایط همدیدی علل وقوع این پدیده، از مجموعه داده های پیش بینی میان مدت جوی مرکز اروپایی (ESMWF) با قدرت تفکیک 125/0 درجه قوسی شامل، ارتفاع ژئوپتانسیل، امگا، فشار تراز دریا، مولفه های مداری و نصف النهاری، رطوبت ویژه ، رطوبت خاک تا عمق 10 سانتی متری و عمق اپتیکی گرد وغبار استفاده گردید.  جهت مسیر یابی منشا ذرات گرد وغبار از روش لاگرانژی مدلHYSPLIT مورد استفاده شد. همچنین با استفاده از مدل جفت شده پیش بینی عددی وضع هوا   WRF-chem توفان گرد وغبار شبیه سازی شد. و در نهایت از طریق پردازش تصاویر ماهواره ای MODIS قلمرو گسترش آن مشخص شد. بررسی نقشه های ردیابی HYSPLIT نشان می دهد که دو مسیر کلی برای انتقال گرد وغبار به منطقه قابل تشخیص است: 1- مسیر شمال غرب- جنوب شرقی که با عبور از روی هسته های گرد وغبار شکل گرفته در بیابان های عراق و سوریه عمل انتقال گرد وغبار به نیمه غربی ایران را انجام می دهد. 2- مسیر جنوب غرب به غرب ایران و شهرکرمانشاه که سرچشمه اصلی گرد وغبار در روز 2 و 3 نوامبر بوده و منبع ذرات کویت، شمال عربستان و بخشی از عراق می باشد. توزیع مکانی گرد وغبار تفسیر شده توسط تصاویر سنجنده MODIS با توزیع مکانی غلظت گرد وغبار شبیه سازی شده توسط مدل WRF-chem انطباق دارد.

    کلیدواژگان: گرد وغبار، سامانه همدید، مدلHYSPLIT، مدل WRF-chem، کرمانشاه
  • لیلا مشکانی، جمیله توکلی نیا*، محمدتقی رضویان صفحات 154-174

    چشم اندازها را نمی توان تنها بسامدهای مبهم جغرافیایی که به وسیله روش های عینی، قابل توصیف باشند، تبیین  کرد، بلکه آنها سوبژه های واقعی قابل مشاهده و تجربه ذهنی هستند که با دریافت هنری و زیباشناختی، تجزیه، تحلیل و مقایسه، قابل استنباط هستند. بدین سان می توان شناخت عناصر پیدایی، شکل گیری و توسعه هر چشم اندازی را آینه تمام نمای دانش، فرهنگ و ادراکات بشری در جغرافیا دانست. مبنی بر چنین برداشتی است که در پژوهش حاضر سعی بر آن است که با تلفیقی از تکنیک های تحلیل محتوای عمقی و عملیات نرم مبتنی بر فلسفه تفسیرگرایی با رویکرد کیفی-کمی  به سوال چرایی پیدایش هر چشم انداز جغرافیایی(شهری) پرداخته شود. بدین ترتیب با تحلیل محتوای منابع چاپی در این حیطه  14 مقوله استخراج گردید، که متخصصان با استفاده از پرسشنامه ارزیابی به سوالات مربوط به نقش هر یک از مقولات پاسخ دادند. در نهایت پس از جمع آوری پرسشنامه ها از میان 10 متخصص علوم جغرافیا  با  کمک تکنیک  دیمتل فازی روابط موجود مابین مقولات مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و سرانجام به سبب نقص این تکنیک در سطح بندی، به کمک تکنیک ساختاری تفسیری سطوح اثرگذاری مابین مقولات مشخص گردید. نتایج بیانگر آن است که مقوله جهان بینی به عنوان متغیر مستقل سیستم چشم انداز جغرافیایی مطرح می شود. در سطوح دیگر، آگاهی، اندیشه فلسفی و اندیشه سیاسی جامعه مدنی قرار دارند که بعنوان مبنایی برای چشم انداز جغرافیایی محسوب می شوند. در این میان متغیرهای چشم انداز زمینه ای، حکمروایی، ابعاد فرهنگی، بستر اجتماعی بعنوان متغیر تعدلیگر سیستم چشم انداز جغرافیایی تعریف می گردند. از تعامل مجموعه متغیرهای ذکر شده، متغیرهایی چون  سازماندهی فضای زیستی، خوانش فضای زیستی، توافق حوزه عمومی و خصوصی و تاب آوری اجتماعی حاصل می گردد.

    کلیدواژگان: چشم انداز جغرافیایی، دیمتل فازی، تحلیل ساختاری تفسیری
  • دانا رحیمی، جواد خوشحال دستجردی*، داریوش رحیمی صفحات 176-193

    در بین بلایای طبیعی، سیلاب بیشترین تلفات انسانی را در بر می گیرد. آسیب های اقتصادی سیلاب در کشورهای در حال توسعه از جمله ایران بیشتر بوده و رخداد آن خصوصا در ماه های سرد سال در غرب کشور بسیار زیاد است. هدف از پژوهش حاضر تحلیل سینوپتیک شدیدترین سیلاب تاریخی رخ داده شده(12 فروردین 1398) در حوضه کرخه می باشد. روش تحقیق توصیفی - تحلیلی و رویکرد آن محیطی به گردشی است. تحلیل سامانه های همدید سیلاب های بزرگ مانند سیلاب 12 فروردین 1398 نشان می دهد که وجود سامانه های پرفشار غرب اروپا، دریا سیاه، شرق خزر و کم فشار شمال دریای سرخ، شرق مدیترانه هماهنگ با سامانه های پرارتفاع غرب اروپا، کم ارتفاع شرق مدیترانه همراه با افت دما حدود 50 درجه سلسیوس(دما در سطح دریا در شرق مدیترانه و دریای سرخ حدود 25 درجه و در تراز میانی جو 25- درجه سلسیوس) همچنین فرا رفت رطوبت از مناطق دریای عرب، شمال اقیانوس هند، دریای سرخ، دریای عمان و خلیج فارس و همراه با ریزش هوای سرد عرض های میانی بر روی منطقه و استقرار رودباد قطبی(هسته ای آن تا 70 متر) و استقرار بخش جلوی رودباد و منطقه چرخندگی مثبت بر روی منطقه ساختار سامانه های همدید موجد سیلاب منطقه را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: تحلیل سینوپتیک، سیلاب، فروردین 1398، حوضه کرخه
  • مانا طاهری، محمدسعید ایزدی*، حمید ماجدی، زھرا سادات سعیده زرابادی صفحات 194-213

    با تغییر و تحولات شدید جمعیتی، اقتصادی و کالبدی- فضایی در دهه های اخیر هویت شهرها نیز دچار تغییرات زیادی شده است. با توجه به اینکه هویت مکانی تحت تاثیر عوامل مختلف اجتماعی، کالبدی، معنایی، کارکردی و طبیعی است که هر یک از این ابعاد دارای شاخص های متعدد با روابط درونی پیچیده می باشد؛ سنجش و ارزیابی آن مسئله ای اساسی و پیچیده است؛ بنابراین هدف این پژوهش «ارائه مدلی ترکیبی جهت سنجش هویت مکانی در فضاهای شهری» است. برای تحقق این هدف از روش های کمی استفاده شده است بدین صورت که ابتدا پرسشنامه خبرگان با حجم نمونه 19 نفر در قالب ترکیب مدل های دیماتل و فرایند تحلیل شبکه تحلیل شده و در ادامه پرسشنامه استفاده کنندگان از فضا با حجم 384 نمونه در 12 فضای شهری توسط مدل تاپسیس آنالیز شد. نتایج نشان می دهد که بازار تهران به عنوان هسته مرکزی بافت تاریخی تهران علی رغم افت هویت در دهه های اخیر هنوز از سطح قابل قبولی برخوردار است اما هر چه فاصله از بازار بیشتر شود، ابعاد مختلف اجتماعی، کالبدی، کارکردی، طبیعی و معنایی هویت با افت مواجه می شوند. همچنین از بعد روش شناختی می توان گفت که مدل ترکیبی DANP-TOPSIS برای سنجش ابعاد مختلف هویت مکان به صورت یکپارچه، مدل مناسبی است.

    کلیدواژگان: هویت مکانی، مدل دیماتل، مدل تاپسیس، فرایند تحلیل شبکه، مدل ترکیبی
  • زهرا حیدری، اسدالله حجازی*، شهرام روستایی، سیروس فخری صفحات 214-233

    موقعیت استراتژیک ایران در منطقه غرب آسیا(خاورمیانه)و حضور مداوم تهدیدات خارجی، اتخاذ تمهیدات مختلف در حفظ و حراست از مراکز حیاتی و مهم کشور امری ضروری می باشد. استان کرمانشاه دارای حدود 300 کیلومتر مرز مشترک باکشور عراق می باشدو به دلیل جهت قرارگیری ارتفاعات آن به صورت پله ای و موازی با مرز موقعیت خوب پدافندی را ایجاد کرده است. از طرف دیگر شکل هندسی و محدب مرز آن موقعیت خوب آفندی را برای ایران ایجاد نموده است. با توجه به نقش این استان در غرب کشور، لزوم توجه به پتانسیل های ژئومورفولوژیکی و بهره گیری از آن ها برای ایجاد مکان های مناسب با رویکرد پدافند غیرعامل یک نیاز ضروری می باشد که در این پژوهش به صورت جامع مورد تحلیل و واکاوی تحلیل قرارمی گیرد. ابزارهای تحقیق شامل: نقشه های توپوگرافی بامقیاس25000 /1و50000/1، زمین شناسی با مقیاس250000 /1 و100000/1، نقشه هیدرولوژی با مقیاس 250000/1 و همچنین مصاحبه با کارشناسان خبره به شناسایی عوامل اثرگذار در مکان یابی این مراکز پرداخته شده و پس از مشخص شدن آن ها با استفاده از مدل های تصمیم گیری چند معیاره AHP,TOPSIS)) با هدف مقایسه معیارها و انتخاب بهترین مدل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. با توجه به نقشه نهایی که بر اساس عوامل ژئومورفولوژیکی در محیط نرم افزار ARC GIS تهیه شده، مساحت پهنه ی مطلوب برای مکان گزینی مراکز حیاتی و حساس منطقه در بخش شمال و شمال غربی نسبت به مناطق جنوبی و غرب بیشتر است. به عبارتی، ویژگی های ژئومورفولوژیکی منطقه در بخش شمالی و شمال غرب به گونه ای است که این مناطق شرایط مطلوب تری نسبت به مناطق غربی و جنوبی برای انتخاب مکان بهینه مراکز حساس و مهم دارا می باشند.

    کلیدواژگان: پدافند غیر عامل، شاخص های ژئومورفولوژیکی، کرمانشاه، مراکزحساس و مهم، مکان یابی
  • مریم آقائی، سیامک دخانی*، ابراهیم امیدوار صفحات 234-251

    جمع آوری آب باران گزینه ای مناسب جهت ذخیره رواناب سطحی جهت کاربرد های بعدی طی دوره های با محدودیت دسترسی به آب است. مهم ترین مرحله در به کارگیری سامانه های جمع ‏ آوری آب باران، مکان یابی عرصه های مناسب است. لذا با شناسایی محل های مناسب برای این منظور، در زمان و هزینه صرفه جویی می شود. در این پژوهش، برای مکان یابی روش جمع ‏آوری آب باران درجا در حوزه آبخیز تجره از مدل رگرسیون چند متغیره و همچنین سامانه اطلاعات جغرافیایی استفاده شد. بدین منظور لایه های تاج پوشش، لاشبرگ، سنگ و سنگ ریزه، خاک ل خت، شماره منحنی، بارش، شیب و عمق خاک به عنوان متغیر مستقل و عامل نفوذ نیز به عنوان متغیر وابسته در نظر گرفته شد. سپس با توجه به نقشه های تهیه شده، مقادیر آن ها به صورت متوسط برای هر یک از زیرحوضه های 27 گانه محاسبه شد. همچنین برای بررسی ارتباط بین این متغیر ها و وزن دهی به هر یک، عوامل موثر از رگرسیون چند متغیره به روش گام به گام استفاده شد. نتایج نشان داد که مدل رگرسیون چند متغیره خطی با ضریب تبیین 0/993  به خوبی توانسته است مقادیر عامل  نفوذ را برآورد نماید. از لحاظ درجه اهمیت نیز متغیر های شماره منحنی با ضریب 2/433-، عمق خاک با ضریب 0/348 و درصد سنگ و سنگ ریزه با ضریب 0/057 به ترتیب دارای بیشترین اهمیت بوده و سایر عوامل دارای اهمیت معنی داری نبودند. مقایسه نقشه حاصل از مکان یابی رگرسیون چند متغیره در این تحقیق با برخی معیار های توصیه شده سوابق پژوهشی مختلف نشان داد که کلاس های پیش بینی شده با تناسب خوب در بخش های مرکزی حوضه و بسیار خوب مناطق بالادست حوضه که در قسمت شرقی و جنوب شرقی حوضه دارای هم پوشانی با مناطق توصیه شده با این معیار ها است.

    کلیدواژگان: رگرسیون گام به گام، عمق خاک، شماره منحنی، سامانه اطلاعات جغرافیایی، لایه های اطلاعاتی
  • سید مروت افتخاری* صفحات 252-270

    یکی از پیآمد های زلزله می تواند تغییرات سطوح ارتفاعی ناهمواری های منطقه رخداد باشد. این تغییرات در سطح منطقه عمدتا به صورت یکسان نخواهد بود و میزان آن تحت تاثیر عوامل متعددی ازجمله: شدت زلزله, لندفرم ها, جنس زمین, ساختمان زمین شناسی... متفاوت خواهد بود. هدف از این پژوهش انداز گیری تغییرات ژئومورفومتریک ناشی از زلزله 29 بهمن 1399 سی سخت در سطح شهرستان دنا با استفاده از فن تفاضل سنجی راداری می باشد. برای دستیابی به این هدف با توجه به پوشش مناسب و دقت اندازه گیری تصاویر ماهواره راداری سنتینل1 از دو سین تصویر مربوط به منطقه وقوع زلزله برای تاریخ های قبل (20/11/1399) و بعد از زلزله (2/12/1399) از سایت سازمان فضایی اروپا (ESA) دریافت گردید, پس از انجام فرآیند و تحلیل داده با فن تفاضل سنجی راداری, یافته های مستخرج از نقشه های تفاضل سنجی نشان می دهد, پس از زلزله مورخ 29/11/1399 سی سخت بخشی از منطقه موردمطالعه تحت تاثیر تغییرات مثبت ارتفاعی با بالاآمدگی 0.11 سانتی متر و تغییرات منفی پائین رفتگی 0.6 - سانتی متر مواجه گردیده است. این تغییرات مثبت (بالاآمدگی) در نزدیکی کانون زلزله در شرق دنا بیشتر قابل توجه هست و تغییرات منفی (پائین رفتگی) با دره ناودیسی که خرسان رود در برروی آن استقرار دارد کاملا مشهود هست، همچنین این تغییرات در محل های تغییر ساختمان زمین شناسی, جنس سازند و در برخورد با گسل های منطقه دارای بی نظمی خاص هست.

    کلیدواژگان: ژئومورفومتریک، اینترفرامتری، تفاضل سنجی راداری، زلزله سی سخت، دنا
  • حمید باقری، رحیمه رستمی* صفحات 272-292

    طبقه بندی پوششی تالاب ها به منظور شناسایی نوع گونه های گیاهی داخل تالاب و تمایز آن با پوشش گیاهی حاشیه ی تالاب و بررسی تغییرات اکوسیستم آنها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. با توجه به مشابهت طیفی بین گونه های مختلف گیاهی تالاب و گیاهان حاشیه ی تالاب و زمین های کشاورزی این امر با استفاده از داده های چندطیفی با مشکلاتی مواجه است و داده های ابرطیفی می تواند در این زمینه بسیار سودمند باشد. در این مطالعه توان سنجنده های ابرطیفی و چندطیفی در شناسایی ویژگی های تالاب و توانایی سنجنده های  ETM+(2011)، Hyperion(2011) و ALI(2011) به منظور مطالعه ی ویژگی های تالاب شادگان طی سال 1390 بررسی شد و شاخص های مختلف طیفی به همراه ترکیب مناسبی از باندهای تصاویر ماهواره ای سنجنده های مذکور به عنوان ورودی انواع روش های طبقه بندی شامل روش های حداکثر احتمال، حداقل فاصله، شبکه عصبی و ماشین بردار پشتیبان مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج نشان داد که روش های ماشین بردار پشتیبان و شبکه عصبی با دارا بودن دقت طبقه بندی بالای 85 درصد در هر سه تصویر, نتایج نزدیک تری به واقعیت نشان می دهند. دقت طبقه بندی برای هر سه تصویر برای روش ماشین بردار پشتیبان در بالاترین حد خود بود به طوریکه برای تصویر Hyperion صحت کلی برابر 95.73، برای ALI برابر 88.03 و برای ETM+ برابر با 89.34 است. بنابراین ویژگی های در نظر گرفته شده برای تالاب، در سه تصویر حاصل از الگوریتم SVM نشان داد که نمایش تمایز کاربری پوشش گیاهی حاشیه تالاب از کاربری زمین های کشاورزی آبی دارای ابهام بیشتری نسبت به سایر ویژگی های تالاب است. بررسی ها نشان داد که این بخش در تصاویر ALI و ETM+  نسبت به تصاویر Hyperion کمتر قابل شناسایی هستند و یا در برخی مناطق این قسمت ها اصلا قابل تفکیک از ارضی کشاورزی آبی نیستند، در حالیکه Hyperion به دلیل دارای بودن تعداد 220 باند و داشتن سطح بالاتری از جزئیات طیفی, توانایی تفکیک این دو کلاس را از هم دارد.

    کلیدواژگان: تصاویر ابرطیفی، تصاویر چندطیفی، تالاب شادگان، طبقه بندی
  • هاجر جهانشاهی، حمیدرضا وارثی*، مسعود تقوایی صفحات 294-308

    در واقع رشد هوشمند شهری، استراتژی عاقلانه ای برای جهت دادن به توسعه شهر و کنترل پراکندگی و سوق دادن رشد شهر به سمت پایداری محسوب می گردد. هدف این پژوهش سنجش میزان برخورداری مناطق شهر بوشهر به لحاظ شاخص های رشد هوشمند است. در همین راستا، این پژوهش از نظر هدف، کاربردی-توسعه ای و از نظر روش، ترکیبی از روش های اسنادی، تحلیلی، علی و پیمایشی است.  پایایی ابزار تحقیق بر پایه ضریب آلفای کرونباخ تحقیق  0/749بوده است که بالاتر از 0/7می باشد و مناسب می باشد. جامعه آماری پژوهش، ساکنین شهر بوشهر هستند که طبق برآورد فرمول کوکران 384 نمونه می باشد. طبق تعداد جامعه آماری، پرسشنامه به صورت تصادفی در بین شهروندان توزیع و تکمیل گردید. جهت مقایسه بین دو منطقه از نظر شاخص های مورد بررسی برای رشد هوشمند شهری در منطقه 1 و 2 شهر بوشهر از آزمونT  با دو نمونه مستقل استفاده شده است. در این آزمون اولین گزینه ای که باید بررسی شود سطح معناداری می باشد در صورتی که سطح معناداری یا sig بین دو منطقه کمتر از 0/05باشد نشان دهنده تفاوت معنادار بین دو منطقه می باشد و برعکس. بررسی سطح معناداری (0.000) نشان می دهد که تفاوت معناداری بین دو منطقه از نظر رشد هوشمند شهری وجود دارد. میانگین منطقه یک، با 3/21بیشتر از منطقه دو، با 2/86 بوده است. هر چند تفاوت معناداری در برخورداری مناطق بوشهر از نظر شاخص های رشد هوشمند وجود دارد، لیکن این تفاوت چشمگیر نیست و در مجموع مناطق بوشهر وضعیت مناسبی از لحاظ شاخص های رشد هوشمند ندارند.

    کلیدواژگان: بوشهر، برنامه ریزی، تحلیل فضایی، شاخص، رشد هوشمند
  • فاطمه حاجی زاده*، سید حامد میرکریمی، عبدالرسول سلمان ماهینی، مرجان محمدزاده صفحات 310-327

    با رشد روزافزون جمعیت شهرها در جهان امروز، فضای فیزیکی شهرها نیز توسعه و گسترش یافته و زمین های اطراف را اشغال کرده است. در این شرایط، نگاه توسعه به فضای درون شهر می تواند از مبانی مهم برنامه ریزی توسعه شهرها بشمار آید. هدف این تحقیق تعیین و اولویت بندی عوامل موثر بر توسعه فضای درون شهری گرگان از نظر شاخص های اقتصادی، اجتماعی و بودم شناختی با استفاده از مدل دلفی و مطالعات کتابخانه ای بوده است. انتخاب کارشناسان گروه دلفی به عنوان اعتبار نتایج متکی بر قضاوت آن ها، یک جزء مهم در روش دلفی است، در این زمینه اعضای دلفی مشتمل بر پانزده کارشناس از سازمان های شهرداری و شورای شهر، استادان دانشگاهی و ارایه دهندگان خدمات فرهنگی، پزشکی و نیروی انتظامی، برنامه ریزان شهری و شهروندان معمولی بوده اند که با استفاده از پرسشنامه نظرات آنها گردآوری شد. پرسشنامه ها طی 4 مرحله برای رسیدن به اجماع تکرار گردید. شرکت کنندگان اهمیت هر شاخص را در مقیاس 5 طیفی لیکرت مشخص کردند (کم اهمیت= 1 تا اهمیت بسیار زیاد = 5). در مجموع 24 شاخص برای 3 گروه اقتصادی، اجتماعی و بوم شناختی شناسایی شدند و سپس درجه اهمیت و درصد اهمیت هریک تعیین گردید. برای گزینش شاخص های مورد نظر نمودار اهمیت شاخص طراحی و تنظیم شد. نتایج نشان داد که مهم ترین شاخص، احساس امنیت و سپس آلودگی صوتی و آلودگی محیطی است. نتایج می تواند در راستای برنامه ریزی برای بهبود فضای درون شهری جهت رفاه بیشتر و ارتقاء کیفیت زندگی ساکنین، به برنامه ریزان شهری و سازمان های مرتبط کمک نماید. اولویت بندی شاخص ها نقشه راهی برای اقدام های مسولان فراهم می کند.

    کلیدواژگان: پرسشنامه، توسعه فضای درون شهری، روش دلفی، شاخص
  • ولی الله قاسمی گیلوایی، افشین قربانی پارام* صفحات 328-345

    طراحی مسکن از مهمترین الگوها و رویکردهای مهم در راستای توسعه پایدار اجتماعی است؛ چرا که امروزه با توجه به تغییرات زیاد در بحث کالبدی، شهرها با مشکلات بسیاری مواجهه هستند. بنابراین اتخاذ شاخص های مطلوب جهت طراحی برج های مسکونی بسیار مهم است. در این تحقیق هدف بررسی شاخص های طراحی برج مسکونی در راستای توسعه پایدار اجتماعی در کلانشهر تهران بوده است. روش تحقیق با توجه به ماهیت آن توصیفی-تحلیلی و از نظر هدف کاربردی است . جامعه آماری پژوهش حاضر کارشناسان  معماری عضو سازمان نظام تهران را تشکیل داده اند. با توجه به استعلام از سازمان نظام مهندسی، جامعه آماری را 22000 نفر  از کارشناسان  و اعضای سازمان نظام مهندسی تهران تشکیل داده اند. حجم نمونه بر اساس جدول مورگان 384 نفر  تعیین شد. نتیجه آزمون فریدمن نشان داد که طراحی فضاهای باز هنری، فرهنگی، بازی  و تفریحی در برج ها در ارتقاء تعاملات و حس تعلق و دور کردن اثرات منفی زندگی صنعتی بر روی ساکنان با وزن 81/17، طراحی انعطاف پذیری برج ها  و مرتفع سازی محدودیت های سازه ای با راهکار هایی مانند (طراحی نواری برج ها و طراحی آتریوم و تسهیل دسترسی مناسب و تعبیه فضاهای باز...) در توسعه پایدار و ارتقاء حس رضایت ساکنان با وزن 51/17 و همچنین شاخص مدیریت قوی در برج ها و عملکرد مناسب در طراحی بام و همکف و ایجاد فضاهای مناسب  اجتماعی (تعاملاتی، ورزشی، فرهنگی، و هنری...) در کاهش مشکلات برج نشینی و ایجاد سرزندگی و مشارکت عمومی با وزن 42/17 به ترتیب در رتبه های اول تا سوم اهمیت قرار گرفته اند. بنابراین توسعه پایدار اجتماعی در طراحی برج های مسکونی موثر است.

    کلیدواژگان: شاخص های طراحی مسکن، توسعه پایدار اجتماعی، کلانشهر تهران
  • مهرداد محمدپور شاطری، هوشنگ تقی زاده*، سحر خوش فطرت صفحات 346-366

    پدیده فقر واقعیتی اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی است که از دیر باز از بزرگترین مشکلات انسان بوده است. پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر بر فقر و بررسی ارتباطات درونی و سطح بندی ابعاد آن با رویکرد ساختاری تفسیری، در کمیته امداد امام خمینی (ره) شهرستان تبریز انجام شده است. در این راستا، بر اساس عوامل استخراج شده از ادبیات، پرسشنامه تدوین شده است. در این مرحله 41 شاخص به عنوان مهمترین شاخصهای موثر بر فقر در کمیته امداد امام خمینی (ره) شهرستان تبریز انتخاب گردیده است؛ که پس از اخذ روایی و پایایی مناسب برای پرسشنامه، در بین نمونه آماری پخش شده است. پس از توزیع پرسشنامه، از روش تحلیل عاملی جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات و تقلیل متغیر ها به ابعاد استفاده گردیده است. نتایج به دست آمده از تحلیل عاملی نشان داد که در حدود 3/68 درصد کل واریانس متغیر ها توسط 14 عامل قابل توجیه است و حدود 7/31 درصد واریانس به وسیله متغیرهای دیگری توضیح داده می شود که اندازه گیری نشده است. در نتیجه 14 عامل به عنوان مهمترین عوامل موثر بر فقر شناسایی شده است. این 14 عامل به ترتیب اهمیت عبارتند از: 1- اقتصادی؛ 2- اجتماعی؛ 3- فردی؛ 4- حقوقی؛ 5- خانوادگی؛ 6- محیطی؛ 7- سیاسی؛ 8- مدیریتی؛ 9- فرهنگی؛ 10- برون مرزی؛ 11- امنیتی؛ 12- علمی؛ 13- سازمانی؛ 14- جغرافیایی. در انتها، ارتباطات درونی بین عوامل و سطح بندی عوامل موثر بر فقر با ارایه الگوی توسعه یافته ساختاری-مقایسه ای (ISM) مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: فقر، ابعاد فقر، تحلیل عاملی اکتشافی، رویکرد ساختاری تفسیری، کمیته امداد امام خمینی (ره)
  • نفیسه ورکیانی پور، سید محمدرضا حسینی*، روح الله سمیعی، مجید اشرفی صفحات 368-388

    زنان نقش مهمی در ارتقای اشتغال و بهبود وضعیت اقتصادی جامعه ایفا می کنند، بنابراین هویت دادن و استقلال بخشیدن به آنان و فراهم کردن زمینه مشارکت فعال آن ها در امور مختلف اقتصادی اجتماعی به خصوص فعالیت های کارآفرینی در مناطق شهری، عامل بسیار مهم این نیروی عظیم است. ابتدا به بررسی و تجزیه و تحلیل مشخصه های جمعیت شناختی خبرگان پرداخته می شود و سپس مولفه های زنجیره ارزش کارآفرینی و توسعه پایدار اجتماعی شناسایی شده را با استفاده از نظر خبرگان (که 20 نفر از زنان برتر کارآفرین استان گلستان هستند) و به کمک روش دلفی فازی و انجام فازی زدایی غربال و مولفه های متغیرهای موردنظر انتخاب می گردد، همچنین روایی و پایایی پرسشنامه ها با استفاده از آلفای کرونباخ مورد بررسی و نرمال بودن توزیع مولفه ها و نمونه ی آماری توسط آزمون کلوموگرونوف اسمیرنوف و آزمون t ادستودنت انجام می شود. در بخش اول مقاله با استفاده از روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی و با بهره گیری از نرم افزار Expertchoice به اولویت بندی و رتبه بندی ابعاد و مولفه های زنجیره ارزش کارآفرینی (توسط 198 نفر از زنان کارآفرین استان گلستان) پرداخته می شود. در بخش دوم مقاله برای سنجش روابط بین توسعه کارآفرینی زنان بر اساس زنجیره ارزش کارآفرینی و توسعه پایدار اجتماعی از تحقیق همبستگی و معادلات ساختاری برای آزمون تحلیل عاملی و روش آزمون تحلیل عاملی با استفاده از نرم افزار Smart pls2 استفاده شده است که این ارتباط معنی دار است، زیرا در تحقیق همبستگی نه تنها روابط بین متغیرها را می توان کشف کرد بلکه نوع و میزان ارتباط متغیرها با یکدیگر نیز از این طریق به دست می آید و سپس به بحث و تفسیر نتایج پرداخته شد و مدل توسعه کارآفرینی زنان بر اساس زنجیره ارزش کارآفرینی با رویکرد توسعه پایدار اجتماعی ارائه گردید. این مدل در تدوین توسعه کارآفرینی زنان کمک شایانی نموده و نقاط قوت و ضعف را به خوبی نمایان می سازد.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، توسعه کارآفرینی، زنجیره ارزش، عوامل موثر کارآفرینی، توسعه پایدار اجتماعی
  • امین قهرمانی تولابی، سید علی نوری* صفحات 390-413

    حمام ها از جمله بناهای عام المنفعه ای هستند که در دوره های تاریخی مختلف شکل و معماری آنها دستخوش تغییرات قرار گرفته اما روابط  فضایی آنها همواره از الگویی ثابت پیروی کرده است. به دلیل اهمیت این بناهای ارزشمند، حمام ها همواره مورد پژوهش محققین بوده است. کرمانشاه یکی از شهرهایی است که در طول دوران تاریخی علی الخصوص در دوره قاجار به دلیل قرارگیری در مسیر عتبات عالیات مورد توجه حکام وقت بوده و دارای بافت و نمونه های متعددی از حمام های تاریخی است. بنابراین پژوهش حاضر در پی شناخت گونه های حمام های تاریخی استان کرمانشاه با تآکید برموقعیت استقرار است. برای دستیابی به این مهم لازم است عوامل موثر بر شکل گیری، موقعیت استقرار در بافت های شهری، روستایی و محلات، هندسه فضایی حمام های کرمانشاه بررسی شود. روش تحقیق در این پژوهش، روش توصیفی - تحلیلی است که بر اساس بررسی های میدانی، تجزیه و تحلیل موقعیت استقرار، سازه، معماری، تزئینات ، تناسبات و مصالح 12 نمونه از حمام های استان کرمانشاه و مطالعه تطبیقی - تاریخی نمونه ها صورت گرفته است. نتایج حاصل از این تحقیق نشانمی دهند که حمام های استان کرمانشاه از لحاظ محل استقرار به 6 گونه: حمام در درون بازار، حمام منفرد در محلات، حمام دوقلو در محلات، حمام به عنوان عنصری از یک مجموعه در محلات، حمام در درون خانه ها و حمام در بافت روستایی تقسیم شده اند. هندسه فضاهای حمام های کرمانشاه تابع موقعیت استقرار در بافت شهر یا روستا می باشد. فضاها و راهروهای ارتباطی در حمام های محلات و وابسته به بازار بر اساس پیمون بزرگ اما در حمام های خصوصی و حمام های درون خانه و حمام های روستایی بر اساس پیمون کوچک است. فضاهای اصلی حمام های شهری دارای تزئینات آهک بری، اما حمام های روستایی فاقد تزئینات آهک بری هستند. تمام حمام های مورد مطالعه، دارای 3 فضای اصلی بینه، گرمخانه و خزینه آبگرم هستند و مساحت فضای گرمخانه به نسبت، بیشتر و بزرگتر از فضای بینه است.

    کلیدواژگان: حمام، کرمانشاه، فضای معماری، گونه شناسی، قاجار
  • حبیبه نبی زاده*، الهام چراغی، سید معین موسوی ندوشن صفحات 414-428

    توجه به عوامل موثر بر تبدیل مکان ها و مقاصد به برند گردشگری از پیش نیازهای توسعه گردشگری هر منطقه می باشد. چرا که این عوامل نقش مهمی در تبدیل مقاصد به برند گردشگری دارند و از سوی دیگر تبدیل یک مقصد به برند گردشگری خود نیز عاملی برای توسعه هرچه بیشتری گردشگری در مقاصد است. با توجه به اهمیت این موضوع، تحقیق حاضر با هدف بررسی عوامل و محرک های موثر بر افزایش تبدیل مناطق شهری و روستایی به برند گردشگری در استان گیلان انجام گرفته است. تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی و روش انجام آن ترکیبی است. ابزار گردآوری داده ها و اطلاعات پرسش نامه و مصاحبه می باشد. جامعه آماری پژوهش، کارشناسان و متخصصان حوزه گردشگری در استان گیلان می باشد که با روش نمونه گیری هدفمند، 50 کارشناس به عنوان نمونه انتخاب گردید. برای پاسخگویی به سوالات پژوهش از مدل لجستیک باینری و تحلیل کیفی استفاده شد. نتایج  پژوهش گویای آن است که ارتباط خطی و معنی داری به عوامل و محرک های مورد نظر تحقیق با تبدیل مکان های شهری و روستایی به برند گردشگری وجود داشته است. همچنین نتایج نشان داد که از میان عوامل پنجگانه مورد نظر تحقیق، سه عامل تنوع فرصت های شغلی، فرهنگ و دارایی های طبیعی و زیرساخت های محلی بیشترین اثرات را بر تبدیل مناطق شهری و روستایی در استان گیلان به برند گردشگری داشته اند.

    کلیدواژگان: گردشگری، مقاصد گردشگری شهری و روستایی، برند گردشگری، استان گیلان
  • ارسلان کریمی خیاوی، سیامک پناهی*، شهاب کریمی نیا صفحات 430-449

    علم شهرسازی همچون سایر علوم تحت تاثیر جریانات فکری مختلفی قرار گرفته است. ریشه های شهرسازی فولدینگ که در فلسفه وامدار نظرات دلوز در ریزوم، فولد و بر اساس ریاضیات لایپنیتز است، در معماری توسط پیتر آیزنمن به منصه ظهور رسید که امروزه در مقیاس شهری با ادبیات پسا مدرن فمنیستی بصورت آنتی ادیپ و ضد فرویدی به حیات خود ادامه می دهد. شهرسازی فولدینگ در سه سطح جغرافیا، منظر و شهر قابل بررسی می باشد که در این پژوهش به سطوح منظر و شهر پرداخته می شود. در این پژوهش سیر تحول فولدینگ  بر اساس تبارشناسی فوکو که به حفره های تاریخ و روابط قدرت می پردازد، انجام گرفته است که در حوزه شهرسازی این روابط، آنتولوژی لایه های توپولوژی شهری را بر حسب معادلات ریمانی و فلسفه دلوزی در آثار معمارانی چون پیتر آیزنمن، زاها حدید، اریک اون ماس، چارلز جنکز، جیمزواینز بروز می دهد. روش پژوهش در این نوشتار بصورت توصیفی- تحلیلی با تلفیقی از استقرایی و قیاسی است. فرایند حاصل از این تحقیق به این نتیجه دست یافته است که شهرسازی فولدینگ بر اساس هندسه فرکتال مندلبروت، منطق فازی لطفی زاده و در فضای آشوب لارنس شکل گرفته است و روابط قدرت در شکوه شکل گیری فمنیسم و تجلی آن بر  شهرسازی از اصلی ترین دلایل شکل گیری شهرسازی فولدینگ است. نظریه های مشابه مورد استفاده در معماری فولدینگ، ریزوم، آنتی ادیپ، موبیوس، دور هرمنوتیک، نظریاتی شکل گرفته است که با روانشناسی گشتالت و دیدگاه پدیدارشناسانه که در فلسفه وحدت در کثرت مستتر است، قرابتی تنگاتنگ دارد. در این نظریات جزء در کل فولد شده است. خط آسمان، دسترسی ها، نماها و تمامی اندوخته معماری یک کل واحد را تشکیل می دهد. نظریات مرتبط با شهرسازی فولدینگ مانند فرش شهری در مقیاس خرد در مبلمان شهری به توفیقی دست نیافته است.

    کلیدواژگان: تبارشناسی، شهرسازی فولدینگ، عقیده ادیپ، میشل فوکو
  • فائقه زیردابی اسکوئی، سولماز بابازاده اسکویی* صفحات 450-470

    افت منزلت اجتماعی و اقتصادی و نابسامانی های کارکردی و کالبدی این بافت ها به همراه افت بسیار شدید کیفی محیط شهری از جمله دلایلی است که سیاست گذاران و برنامه ریزان شهری را مجاب به ارائه راهبردها و راهکارهای نوینی در مواجهه با مسائل و مشکلات آن کرده است. بر این اساس، رویکرد آینده پژوهی می تواند چشم مردم را نسبت به رویدادها، فرصت ها و مخاطره های احتمالی آینده باز نگاه دارد؛ ابهام ها، تردیدها و دغدغه های فرساینده مردم را می کاهد، توانایی انتخاب هوشمندانه جامعه و مردم را افزایش می دهد. در همین راستا هدف این پژوهش واکاوی پیشران های کلیدی موثر بر ارتقاء بافت های ناکارآمد شهری با رویکرد آینده پژوهی در محله سرتپوله ی شهر سنندج می باشد. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و با توجه به مولفه های مورد بررسی، رویکرد حاکم بر آن روش توصیفی - تحلیلی می باشد و از تکنیک پویش محیطی و دلفی برای شناسایی متغیرها و شاخص ها استفاده شده است. سپس پرسشنامه ی نیمه ساختاریافته بین 45 کارشناس متخصص و خبره در حوزه ی مسائل شهری توزیع شد. و داده های بدست آمده از طریق نرم افزار MICMAC تجزیه و تحلیل شدند. نتایج تحقیق نشان داد که سیستم شهری بخصوص در بخش بافت فرسوده ی محله ی سرتپوله (در شهر سنندج) شرایط ناپایداری را سپری می کند. همچنین بر اساس تحلیل های انجام گرفته، 19 عامل به عنوان پیشران های کلیدی مانند روش های آمرانه مدیریتی به منظور نوسازی بافت فرسوده، تمرکزگرایی، تزریق به موقع اعتبارات هنگام نوسازی بافت فرسوده ناحیه به صورت مستقیم و متغیرهای توجه به بهسازی و نوسازی در طرح های جامع و تفصیلی، حق مداخله شهروندان در ساخت و سازه، بسترسازی جهت ورود بخش خصوصی و تعادل بخشی و تحقق عدالت اجتماعی به صورت غیرمستقیم برای ارتقای کیفیت و عملکرد بافت های فرسوده معرفی شدند.

    کلیدواژگان: بافت فرسوده، آینده پژوهی، برنامه ریزی شهری، پیشران های کلیدی، محله سرتپوله (سنندج)
  • فرهاد جودی، رحیم سرور*، صدیقه حسنی مهر صفحات 472-490

    شناخت و سنجش کیفیت زندگی در نواحی شهری که معلول اقدامات مدیریت شهری و سایر نهادهای دولتی و خصوصی است، موضوع بسیار حیاتی است. با توجه به عدم سنجش کیفیت زندگی شهری در سکونتگاه های غیررسمی شهری، می توان زمینه ای برای ترسیم نقشه راه جهت مدیریت شهری و آگاهی نهادهای مسوول از وضعیت موجود و اقدام برای تحقق صورت وضعیت مطلوب فراهم نمود. هدف این تحقیق سنجش کیفیت زندگی در سکونتگاه های غیررسمی شهر میاندوآب است. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی و مبتنی بر گردآوری داده ها به صورت میدانی از طریق ابزار پرسش نامه است. روایی ابزار مشخص و پایایی آن نیز با آلفای کرونباخ بیشتر از 70/0 تایید شد. جامعه آماری تحقیق را شهروندان ساکن در سکونتگاه های غیررسمی شهر میاندوآب، 11545 نفر تشکیل داده اند. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران، 313 نفر تعیین شد. نتیجه آزمون نشان می دهد که چهار شاخص اجتماعی، اقتصادی، کالبدی و زیست محیطی کیفیت زندگی در سکونتگاه های غیررسمی شهر میاندوآب در سطح کمتر از 05/0 معنادار بوده اند. بررسی جهت معناداری گویای نامناسب بودن وضعیت شاخص ها است. همچنین آزمون آنووا تایید کرد که 10 محله مورد مطالعه از نظر شاخص های اجتماعی، کالبدی و زیست محیطی در سطح کمتر از 05/0 تفاوت معناداری دارند اما در زمینه شاخص اقتصادی(سطح معناداری برابر با 094/0) شرایط یکسانی وجود دارد. سنجش اثر مدیریت شهری بر بهبود کیفیت زندگی از طریق معادلات ساختاری نیز تایید نمود که میزان تبیین برای شاخص اجتماعی برابر با 97/0؛ برای شاخص اقتصادی برابر با 48/0 ؛ برای شاخص کالبدی برابر با 93/0 و برای شاخص  زیست محیطی برابر با 55/0 است. بنابراین بیشترین اثر مدیریت شهری بر شاخص اجتماعی و سپس کالبدی است.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، سکونتگاه های غیررسمی، شهر میاندوآب
|
  • Mahnaz Saber, Bromand Salahi*, Abbas Mofidi Pages 1-23

    In this study, the spatiotemporal variations of evapotranspiration (ET) were investigated in the southern part of the Aras River catchment. For this purpose, the ET networked data of FLDAS Noah model with horizontal resolution of 0.1 * 0.1 degree were used for a period of 38 years (2019-1982). After validating the data, the average annual ET values ​​for the region were determined first. Then the monthly and seasonal distribution of the parameter were analyzed spatially. Subsequently, ET variations and anomalies were evaluated year to year. Also, the spatial distribution of the occurrence frequency of ET was investigated by considering the absolute thresholds of 50, 80, 100 and 120 mm for the Aras basin. The results show that the annual ET in the east of the basin is higher than the west of the basin. In the seasonal scale, spring and summer have the highest ET values, respectively. In the monthly scale, Mayو June, April and March had the highest ET values, respectively. In contrast, the autumn and winter months have the lowest average ET values. Also, the whole basin during the study period has experienced three distinct periods of ET changes that in the eastern and western parts of the basin, despite the same behavior in the second and third periods, a significant difference was observed in the first period. The results also indicate the existence of positive anomalies after 2002 in the whole basin, the highest values ​​occurred in 2018 in the west of the basin. The study of the frequency of occurrence of absolute ET thresholds on the basin shows the high frequency of ET occurrence at all thresholds in the east of the basin. A study of nearly 4 decades of ET values ​​in the Aras River Basin shows an increase in ET values ​​over the last two decades over the entire basin, which can be attributed to the occurrence of global warming.

    Keywords: Evapotranspiration, FLDAS system, Noah model, Aras river basin
  • Zahra Hejazizadeh, Mehry Akbary, Zarin Jamshidiyini* Pages 24-37

    The present study investigated the impacts of NAO and ENSO on the precipitation in the southern shores of Caspian Sea. The accumulated monthly and annual rainfalls from 5 synoptic stations during the years (1956-2017) were taken through Islamic Republic of Iran Meteorology Organization (IRIMO) and the Multivariate Enso Indices (MEI) and NAO activity years are obtained from National Oceanic Atmospheric Administration. Pearson correlation was used to investigate the relationship between indices and precipitation amounts of selected stations. The results showed that there was a significant relationship between precipitation and NAO index in some months in all stations but this correlation was not following a particular pattern in all the stations. The maximum correlations were observed at Babolsar and   Anzali station and the least correlation was found at  Gorgan stations. The correlation between precipitation and different phases of NAO showed that there was a positive correlation between precipitation and negative phase of the index in Ramsar station and a negative correlation between precipitation and positive phase in the Gorgan station.The results of the Pearson correlation show a significant correlation between the MEI and rainfall amounts in the autumn in some stations in the early winter. In Review drought and wet periods with both Indicator it was observed that the behavior of the stations in the El Niño period, which was with different phases of the NAO was not entirely harmonious but the coefficient of 89% of rainfall in normal and more than normal during the period of El Niño showed that Elnino is better fitted to normal and more than normal rainfall in these stations also coefficient of 60%  of weak to severe droughts in the Lanina period in the selected stations Indicates that the LaNina phase was more related with severe droughts in the under studied period.

    Keywords: ENSO, NAO, MEI, Caspian Sea
  • Ahmad Aftab*, Ali Akbar Taghilo, Akbar Houshmand Pages 38-57

    The continuous and active presence of disciplinary centers has an important role in ensuring security and peace in cities.Therefore the fair and efficient distribution of law enforcement centers in urban areas is an important factor in meeting this basic need.Therefore, the present study aims to investigate the service of police stations on vulnerable areas of Urmia.The descriptive-analytical research method used in this study is applied.The results of the study show that the vulnerability zoning of the city of Urmia is in four categories from very high to very low. About 68 km2 of the whole area of the city is known to be highly vulnerable.Most of the northern (informal settlements of Region 2) and central (old districts of four region) settlements of Urmia are the most vulnerable areas due to the high density of population and housing,with most of the politically sensitive, commercial and administrative offices in these areas.The results of the network analysis based on standard time (12 minutes) indicate that the 28.9% (24 km2) of the Urmia Vulnerable Areas was not covered by the police stations.Within 12 minutes the police stations of Urmia city have quick access to 55 km2 of about 75 km2 area with high vulnerability and about 20 km2 of this area also without timely access. In terms of the police stations access to low vulnerability areas,the results also show that from about 15 km2 of these areas to 3 km2 have quick access, indicates that there is no quick access to these 12 km2

    Keywords: Urban Vulnerability, Police Stations, Network Analysis, Urmia City
  • Mohammad Kazemi Garajeh*, Behnam Salmani, Mohammad Hossein Rezaei Moghaddam Pages 58-75

    The purpose of the present study is to assess the land surface temperature in relation to landuse for the city of Tabriz using remote sensing technology and GIS. Landsat 8 satellite image was used to map the land surface temperature for the study area. Atmospheric correction was applied to the desired image using the FLAASH method and the land surface temperature was estimated using the split-window algorithm for the study area with an accuracy of 1.51 degrees. Landuse map of Tabriz city in 6 classes was obtained using the object-based approach in eCognition software with an accuracy of 90/03. The results of studying the relationship between land surface temperature and landuse indicate that agricultural lands with a temperature of 18.22 °C have the highest land surface temperature. Also, water areas (rivers) have the lowest (10.30 °C) land surface temperature, because of their radiant power close to one. The research results also indicate that the split-window algorithm provides reliable results for land surface temperature estimation that can be used in environmental studies and earth sciences.

    Keywords: Split-Window Algorithm, Land Surface Temperature, Object-Based Approach, Urban Landuse, Tabriz city
  • Shokrollah Kiani*, Ahmad Mazidi, Seyed Zein Al-Abedin Hosseini Pages 76-97

    Subsidence is an environmental phenomenon caused by the gradual subsidence or sudden subsidence of the earthchr('39')s surface. The phenomenon of subsidence in residential, industrial and agricultural areas can cause catastrophic damage. In most parts of Iran, there is a high correlation between land subsidence and the decrease of groundwater level and consequently the density of soil layers. In this study, using two time series of radar images with artificial apertures from Sentinel sensors belonging to 2014 and 2019, the amount of subsidence in Damaneh plain (Frieden city) was calculated. Wells were studied in the period 2014 to 2019, the results of the study of the correlation between land subsidence with changes in groundwater level at the level of 95% was significant. In the continuation of the research, using the logistic regression model, the subsidence trend in the study area was predicted and a subsidence probability map was prepared and created as a dependent variable for the logistic regression model. The independent variables used included altitude, slope, slope direction, geology, distance from the road, distance from the river, land use, distance from the village, groundwater level, piezometric wells. The output of the model is subsidence risk zoning map which was created in five classes. The accuracy and validation of the logistic regression model was evaluated using the system performance characteristic curve and the accuracy (0.89) was obtained. The good accuracy of the logistic regression model in producing the probability map Subsidence is in the study area. In the output of the model, it was found that the area of ​​1980 hectares, equivalent to 7.9%, has a very severe subsidence that has put the situation in a dangerous situation and the need for control and management to reduce this destructive effect.

    Keywords: subsidence, radar, sentinel, damaneh plain, logistic regression
  • Sara Karami*, Nasim Hossein Hamzeh, Abbas Ranjbar Pages 98-113

    Today, dust storms affect the lives of many people around the world and cause a lot of financial and human losses. Every year, Iran is affected by dust storms caused by internal sources and external dust sources located in neighboring countries. Semnan province has several dust-producing sources due to its geographical location, that affect not only this province, but also the neighboring provinces. The purpose of this study is to investigate the dust phenomenon of Semnan province and its monthly changes in the 15-year period, between 2003 and 2017. For this purpose, meteorological stations data of the province and the aerosol optical depth of satellite product have been investigated. Also, GOCART model has been used to estimate the amount of dust emissions from this region and to determine the vertical dust flux in Semnan province. The study of average dust flux showed that the highest values ​​of dust flux was in the southeast of Shahroud and then in the south of Shahroud, Damghan and Sorkheh. A monthly investigation showed that in all months, the average AOD in the southern half of Semnan province was higher than in the northern half. The highest levels of AOD were in May, April and June, and the highest amounts of dust flux were observed in March, June and July. Also, the prevailing wind direction was northeast and northeast, and this factor causes dust particles rising from this region and dust loading in the south of Semnan province and areas of Isfahan, Yazd and South Khorasan provinces.

    Keywords: Dust storm, dust flux, aerosol optical depth, Semnan
  • Mohsen Kalantari, Hossein Tahmasebi Moghadam, Bahareh Akbari Monfared* Pages 114-132

    only be implemented when the aforementioned land uses have balanced distribution across the city. In this regard, the present study is to investigate and evaluate learning land uses from the perspective of spatial justice for attain of the learning city approach in Zanjan; And the main goal of this research is to find out the spatial equilibrium in the distribution of learning land uses of Zanjan city, in order to develop the learning city approach. The research method was descriptive-analytical and data collection has done by using the library-documentary method. In addition, in order to analyze the findings, after describing the basic concepts of the learning city and taking into account the principles and indicators governing it, from two indicators of capacity and social justice have been used in the framework of comparing per capita and desirable levels, Nearest Neighborhood (NN) and entropy techniques. The results of the analysis of the distribution of learning land uses in the current situation indicate that the distribution of these land uses in the city are concentrated and clustered, with spatial imbalances. In such a way they show very high qualitative and quantitative differences between the three urban areas, especially indicated in the eastern margin of district two. Such a problem has hampered the development of the learning city approach in Zanjan and has resulted in the concentration of these services in the center of the city and their shortage in the peripheral areas as made a profound inequalities between the residential areas of the city. Therefore, the results of the research provide suggestions for reorganizing learning land uses to establish a spatial justice approach at the city level.

    Keywords: Learning City, Spatial distribution, Spatial Justice, Zanjan City
  • Tooba Alizadeh, Majid Rezaei Banafsheh*, Hashem Rostamzadeh, Gholamreza Goodarzi, Hedar Maleki, Hamzeh Alizadeh Pages 134-153

    The aim of this study was to identify the epicenter and co-occurrence factors of dust storm wave from 1 to 3 November 2017 in Kermanshah. To investigate the synoptic conditions of the causes of this phenomenon, from the European Central Center (ESMWF) mid-term weather forecast data set with a resolution of 0.125 degrees of arc including, geopotential height, omega, sea level pressure, orbital and meridional components, humidity. The Lagrangian method of HYSPLIT model was used to orient the source of dust particles. in this study, dust storm WRF-chem was simulated using a paired numerical weather forecasting model. Finally, through the processing of MODIS satellite images, its scope was determined. Examination of HYSPLIT tracking maps shows that two general paths for dust transfer to the area can be identified. 1- The northwest-southeast route, which passes through dust cores formed in the deserts of Iraq and Syria, transports dust to the western half of Iran. 2- Southwest to west of Iran and Kermanshah, which is the main source of dust on November 2 and 3, The source of the particles is Kuwait, northern Saudi Arabia and part of Iraq. The spatial distribution of the dust interpreted by the MODIS sensor images is consistent with the spatial distribution of the dust concentration simulated by the WRF-chem model.

    Keywords: Dust, Synoptic system, HYSPLIT model, WRF-chem, Kermanshah city
  • Leyla Meshkani, Jamile Tavakolinia*, Mohamad Taghi Razavian Pages 154-174

    Landscapes cannot be explained only by obscure geographical frequencies that can be described by objective methods, but they are real subjective observations and experiences that can be inferred by artistic and aesthetic perception, analysis and comparison. Thus, recognizing the elements of the emergence, formation and development of any perspective can be considered as a mirror of the whole picture of human knowledge, culture and perceptions in geography. It is based on such an understanding that the present study attempts to combine qualitative content analysis techniques and soft operations based on interpretive philosophy with a qualitative approach to the question of why each geographical (urban) landscape emerges. Thus, by analyzing the content of printed resources in this field, 14 categories were extracted, and the experts answered the questions related to the role of each category by using the evaluation questionnaire. Finally, after collecting the questionnaires from 10 geography experts, with the help of Fuzzy DEMATEL technique, the existing relationships between categories were analyzed and finally, due to the defect and inability of this technique in leveling, the effective levels between categories were determined by ISM technique. In the meantime, the results indicated that the worldview category, which in the general sense includes religious and ideological concept, is considered as an independent variable of the geographical landscape system. At other levels, there is civic awareness, philosophical thought, and political thought, which serve as the basis for the geographical landscape. In this context, the perspective variables of context, governance, cultural dimensions, and social context are defined as the moderating variables of the geographical landscape system. From the set interaction of variables mentioned, such as the organization of living space, reading of living space, public and private agreement and social resilience are obtained.

    Keywords: Geographical Perspective, Fuzzy DEMATEL, ISM
  • Dana Rahimi, Javad Khoshhal Dastjerdi*, Dariush Rahimi Pages 176-193

    Among natural disasters, floods have the highest human toll. The economic impacts of floods are greater in developing countries, including Iran, and are particularly severe in the colder months of the year in the west of the country. The purpose of the present study is to analyze the most severe historical synoptic floods that occurred in Karkheh Basin  (1 April, 2019). Descriptive - analytical research method and its environmental approach into circulation. Analysis of synoptic systems of large floods such as the April 12, 2019 floods show that Western Europe's high-pressure systems, Black sea, East of the Caspian and low pressure north of the Red Sea, Eastern Mediterranean in harmony with the high-rise systems of Western Europe, Low Mediterranean East with a temperature drop of about 50 degrees Celsius(The temperature at sea level In the eastern Mediterranean and Red Sea about 25 degrees Celsius and in the middle of the atmosphere -25 degrees Celsius) also the climb Humidity from the Arabian Sea, North Indian Ocean, Red Sea, Oman Sea and Persian Gulf and Along with Mid-width cold air loss On the area and the establishment of the Polar jet stream) Core up to 70 m(And the establishment of the front jet stream And positive rotation area On the area shows the structure of the synoptic systems causing the flood in the area.

    Keywords: Synoptic Analysis, Flood, April 2019, Karkheh Basin
  • Mana Taheri, Mohammad Saied Izadi*, Hamid Majedi, Zahra Sadat Saeedeh Zarabadi Pages 194-213

    According to the fact that place identity is influenced by various social, physical, semantic, functional, and natural factors, each of these dimensions has multiple indicators with complex internal relationships; Measuring and evaluating it is a fundamental and complex issue. Therefore, the aim of this study is to "provide a combined model for measuring the identity of place in urban spaces." To achieve this goal, quantitative methods have been used. First, the expert questionnaire with a sample size of 19 people was analyzed in the form of a combination of DEMATEL model and Analytical network process, then the questionnaire of space users with a volume of 384 samples in 12 urban spaces was analyzed by TOPSIS model. The results show that despite the decline in identity in recent decades, Tehran Bazaar as the central core of Tehran's historical district still has an acceptable level, but the further away from the Bazaar, the different dimensions of social, physical, functional, natural and the semantic identity is declining. Also, from a methodological point of view, it can be said that the combined DANP-TOPSIS model is a suitable model for measuring the various dimensions of place identity in an integrated way.

    Keywords: place identity, DEMATEL model, TOPSIS model, Analytical Network Process, DANP-TOPSIS hybrid model
  • Zahra Heidari, Asadolah Heqazi*, Shahram Rostaei, Siros Fakhri Pages 214-233

    Given Iran's ongoing role in the Middle East and the constant threat of external threats, it is imperative that I take action on the critical and important steps of my country Of the measures that can prevent the occurrence of malignancies , Kermanshah region due to its geographical location and proximity to Iraq as well as its complex morphology include high mountainous lands, relatively wide valleys and plains, geological structural diversity and With the immediate approach, Identify these natural features It creates the right places With passive defense approach To establish these centers. In this research, the research tools are surveyed topographic maps, geology and satellite and aerial images of the area as well as interviews with experts identifying the effective factors in locating critical and important centers with emphasis on passive defense..And after identifying them using AHP (Multi Criteria Decision Making Models) in order to compare the criteria has been analyzed. Also according to the final map based on geomorphological factors in ARC- GIS software environment The area of optimum area for the location of critical and sensitive areas in the northern part is greater than the soothe In other words, the geomorphologic features of the region in the northern and eastern parts of the region are more favorable than those in the western and southern regions for the optimal location of sensitive and important sites.

    Keywords: Centers of gravity critical, sensitive, important, Passive Defensive, Geomorphological evaluation, Locating, Kermanshah border area
  • Maryam Aghaie, Siamak Dokhani*, Ebrahim Omidvar Pages 234-251

    Rain water harvesting is an appropriate option for storing surface runoff for subsequent uses during periods with limited access to water. The most important step in the application of rainwater harvesting systems (RWH) is the site selection suitable areas. Therefore, by identifying suitable sites for this purpose, time and cost will be saved . In this research, multivariate regression model and GIS were used to site selection in situ (RWH) in Tajare watershed. For this purpose, layers such as crown cover, litter, rock and stones, soil, curve number, rainfall, slope and depth of field as independent variable and infiltration were considered as the dependent variable. Then, according to the maps, their values were calculated in average for each of the 27 sub-basins. Also, to investigate the relationship between these variables and weighting, each of the effective layers of multi-variable regression was used by the stepwise method The results showed that the linear multivariate regression model with an explanation coefficient of 0.993 was able to estimate the penetration factor values well In terms of grade of importance, the curve number variables with a coefficient of -2.433, depth of soil with a coefficient of 0.3488, and rubble and gravel percent with a coefficient of 0.057, were the most important, and other factors were not significant. Comparison of the map from the site selection of multivariate regression in this research with some recommended criteria of various research studies showed that the predicted classes with good in the central parts of the basin and very good in the upstream areas of the basin which in the eastern and southeastern part of the basin fit have a good overlap with the recommended areas with these criteria.

    Keywords: Stepwise Regression, Soil depth CN, Gis, Information layers
  • Sayyd Morovat Eftekhari* Pages 252-270

    One of the consequences of the earthquake can be changes in the elevation levels of the unevenness in the area of occurrence. These changes at the level of the region will not be the same and the amount will be different under the influence of several factors such as: earthquake intensity, landforms, geo-material, and structure geological... The purpose of this research is to measure the geomorphometric changes caused by the earthquake of 17th February 2021 at the level of Dana County using the radar technique differential SAR Interferometry. To achieve this goal, taking into account the appropriate coverage and measurement accuracy of the Sentinel 1 radar satellite images from two image scenes related to the earthquake area for the dates before (2021.02.08) and after the earthquake (2021.02.20) from the organization's website. European Space Agency (ESA) was received, after performing the process and data analysis Differential Synthetic Aperture Radar Interferometry (D-InSAR), it was found that after the earthquake dated 2021,02,17, a part of the studied area was affected by positive elevation changes with a rise of 0.11 cm and Negative changes of -0.6 cm subsidence have been encountered. These positive changes (uplift) are more noticeable near the epicenter of the earthquake in the east of Dena, and the negative changes (subsidence) are quite evident with the Syncline Valley on which Khorasan Rivers is located. And in dealing with the faults, changing the geological structure, geo-material of the region, it has a special irregularity.

    Keywords: Geomorphometric, Interferometry, D-InSAR, Earthquake Sisakhat, Dena
  • Hamid Bagheri, Rahime Rostami* Pages 272-292

    Wetland cover classification is of special importance in order to identify the type of plant species inside the wetland and also to distinguish it from the wetland margin vegetation and to study their ecosystem changes.  Due to the spectral similarity between different plant species of wetlands and plants along the wetlands and agricultural lands, this is faced with problems using multispectral data and hyperspectral data can be very useful in this regard. in this study power of hyperspectral and multispectral sensors in identifying the characteristics of the wetland and the ability of ETM + (2011), Hyperion (2011) and ALI (2011) sensors to study the characteristics of Shadegan wetland during 1390 and different spectral indices with a suitable combination of The satellite imagery bands of these sensors were compared as input to a variety of classification methods including maximum likelihood, minimum distance, neural network and support vector machine. The results showed that the support vector machine and neural network methods with closer classification accuracy of 85% in all three images show closer results to reality. The classification accuracy for all three images was at its highest for the backup vector machine method, with a total accuracy of 95.73 for the Hyperion image, 88.03 for the ALI and 89.34 for the ETM +. Therefore, the characteristics considered for the wetland, in the three images obtained from the SVM algorithm showed that showing the differentiation of wetland vegetation use from irrigated agricultural land use is more ambiguous than other wetland features. Studies have shown that this part is less recognizable in ALI and ETM + images than Hyperion images, or in some areas these parts are not separable from aquaculture land at all, while Hyperion due to having 220 bands and having a higher level of Spectral details have the ability to distinguish between the two classes.

    Keywords: Superspectral images, Multispectral images, Shadegan wetland, Classification
  • Hajar Jahanshahi, Hamidreza Varesi*, Masoud Taghavei Pages 294-308

    In fact, the growth of urban consciousness is a wise strategy to drive urban development and control dispersion and drive urban growth toward sustainability. The purpose of this study was to evaluate the rate of Bushehr city area in terms of growth indices. In this regard, this research is a goal-oriented, applied-developmental one, and a combination of documentary, analytical, causal and survey methods. Reliability of the research instrument based on Cronbach's alpha coefficient of the research was 0.749 which is higher than 0.7 and is appropriate. The statistical population of the study is Bushehr inhabitants which according to Cochran formula is estimated 384 samples. According to the statistical population, the questionnaire was distributed randomly among the citizens. In order to compare between two regions, T-test with two independent samples was used for evaluation of urban smart growth in District 1 and 2 of Bushehr. In this test, the first option to be considered is the significance level while the significance level or sig between the two regions is less than 0.05 indicates a significant difference between the two regions and vice versa. Significance level analysis (0.000) shows that there is a significant difference between the two regions in terms of urban smart growth. Meanwhile, the mean of Region 1 with 3.21 was higher than that of Region 2 with 2.86. Although there is a significant difference in Bushehr region in terms of smart growth indices, this difference is not significant and in general Bushehr regions are not in a good position in terms of smart growth indices.

    Keywords: Bushehr, Planning, Spatial Analysis, Index, Smart Growth
  • Fateme Hajizade*, Seyed Hamed Mirkarimi, Abdorassuol Salman Mahini, Marjan Mohammadzade Pages 310-327

    Cities are open systems that constantly change and bring about changes in inside and outside neighboring areas. With the rapid growth of urban population in the world, cities sprawl and occupy surrounding lands. In this situation, attention to the developments inside urban space could be a key principle in urban planning. The aim of this study was determining and prioritizing economic, social and ecological factors which influence inside urban space indicators in City of Gorgan using Delphi method and literature review. Following the increase in population, developments inside urban space in the future is inevitable. Understanding and recognition of this process is essential to effective management in the field of conservation of the urban environment. Four expertize requirements should be taken into account: knowledge and experience of the field of study; ability and willingness to participate; adequate time to participate; and effective communication skills. Experts’ panel included fifteen specialists from municipality, city council, academics, cultural and medical service providers, police, urban planners and citizens, whose points of view were collected using questionnaires. Data collection for questionnaire was repeated 4 times to reach a consensus. Overall, twenty - four factors were identified for the economic, social and ecological factors, and then the degree and percentage of importance for each one was determined. Results showed that the most important indicator is feeling of security followed by the noise pollution and environmental pollution. Results could be helpful to urban planners and related organizations to improve inside urban space for welfare and life quality of citizens. Prioritization of these indicators provides an appropriate action agenda for the managers.

    Keywords: Delphi method, factor, Inside urban space development, questionnaire
  • Valiollah Ghasemi Gilvaei, Afshin Ghorbani Param* Pages 328-345

    Housing design plays a crucial role in sustainable social development as cities face numerous challenges due to various changes in the physical landscape. Therefore, it is imperative to establish appropriate design indicators for residential towers. This study aims to investigate the design indicators for sustainable social development in residential towers in the metropolis of Tehran. The research method employed is descriptive-analytical and applied in nature. The statistical population for this study consists of architectural experts who are members of the Tehran Organization. According to the Engineering System Organization, the statistical population comprises 22,000 experts and members of the Tehran Engineering System Organization. The sample size was determined to be 384 individuals based on the Morgan table. The results of the Friedman test indicate that designing open spaces for art, culture, games, and entertainment in towers promotes interactions and a sense of belonging, while mitigating the negative effects of industrial life on residents. This aspect was found to have the highest weightage of 17.81. Additionally, the flexibility in tower design and overcoming structural constraints through solutions such as strip design and atrium design, along with facilitating proper access and installation of open spaces, contribute to sustainable development and enhance residents' satisfaction. This indicator obtained a weightage of 17.51. Furthermore, the effective management of towers and the design of suitable social spaces on roofs and ground floors (interactive, sports, cultural, and artistic) have a significant impact on reducing tower-related issues and promoting vitality and public participation. This indicator ranked third with a weightage of 17.42. Consequently, sustainable social development is closely linked to the design of residential towers.

    Keywords: Sustainable social development, High-rise construction, Urban environment, Tehran metropolis
  • Mehrdad Mohamadpour Shatery, Hoshang Taghizadeh*, Sahar Khoshfetrat Pages 346-366

    The phenomenon of poverty is a social, economic, cultural, and political reality that has long been one of the greatest human problems. The purpose of this study was to identify the factors affecting poverty and examine the internal relations and its leveling with an interpretive structural approach in the Imam Khomeini Relief Committee of Tabriz. In this regard, based on the factors extracted from literature, a questionnaire has been developed. In this phase, 41 indicators have been selected as the most important indicators affecting poverty at Imam Khomeini Relief Committee of Tabriz city. After obtaining appropriate validity and reliability for the questionnaire, it has been distributed among the statistical sample. After distributing the questionnaire, factor analysis was used to analyze the information and reduce the variables to dimensions. The results of factor analysis showed that about 68.3% of the total variance of variables was explained by 14 factors and about 31.7% of the variance was explained by other variables that were not measured. As a result, 14 factors have been identified as the most important factors affecting poverty. These 14 factors are important in order of importance: 1- Economic; 2- Social; 3- Individual; 4- Legal; 5- Family; 6; Environment; 7; Political; 8; Management; 9; Cultural; 10- Overseas; 11. Security; 12. Scientific; 13. Organizational; 14. Geographical. Finally, the interrelationships between factors and the leveling of poverty-related factors have been examined by presenting an extended structural-comparative model (ISM).

    Keywords: Poverty, Poverty dimensions, Exploratory factor analysis, Interpretative structural approach, Imam Khomeini Relief Committee
  • Nafiseh Varkianipoor, Seyed Mohammadreza Hoseini*, Rohalla Samiee, Majid Ashrafi Pages 368-388

    Women play an important role in promoting employment and improving the economic situation of society. Therefore, giving them identity and independence and providing the ground for their active participation in various economic and social affairs, especially entrepreneurial activities in urban areas is a very important factor of this great force.
    The experts’ demographic features are analyzed. Then the components of entrepreneurship value chain and social sustainable development are sifted out using experts’ opinions (twenty of the best women entrepreneur of Golestan province), Fuzzy Delphi method, and De-fuzzy to find the components of intended variables. Validity and reliability of questionnaires are investigated by Cronbach’s Alpha and normal distribution of components and statistical samples are also analyzed by Kolmogorov-Smirnov and Student’s t-Test. In section one, the prioritization and ranking of dimensions and components of entrepreneurship value chain are addressed (by 198 of women entrepreneur of Golestan province) by using hierarchical analysis process method and Expertchoice software. In section two, to measure the relationships between the developing women’s entrepreneurship according to value chain and the social sustainable development, the Correlational research, the Structural equation for factor analysis test, and Smart pls2 software are used that show a statistical significant. In correlational research not only the relationship between variables are detected but also the type and rate of variables relationship are reachable. The results then are discussed. And the model of developing women’s entrepreneurship according to value chain with the approach of social sustainable development is presented. The model helps adjust the developing women’s entrepreneurship and show the strength and weakness.

    Keywords: entrepreneurship, developing entrepreneurship, value chain, effective factors on entrepreneurship, social sustainable development
  • Amin Ghahramani Tolabi, Sayed Ali Nouri* Pages 390-413

    Baths are among the public buildings whose shape and architecture have changed during different historical periods. Due to the importance of these valuable buildings. Kermanshah is one of the cities that during the historical period, especially in the Qajar period, due to its location on the path of Atbat-e-Aliat, was considered by the rulers of the time and has many textures and examples of historical baths. Therefore, the present study seeks to identify the types of historical baths in Kermanshah province with emphasis on the location. To achieve this, it is necessary to study the factors affecting the formation, location in urban, rural and neighborhood contexts, spatial geometry of Kermanshah baths. The research method in this research is a descriptive-analytical method based on field studies, analysis of the location, structure, architecture, decorations, proportions and materials of 12 samples of baths in Kermanshah province and a comparative-historical study of the samples. The results of this study show that Kermanshah province baths in terms of location are divided into 6 types: baths in the bazaar, single baths in neighborhoods, twin baths in neighborhoods, baths as an element of a complex in neighborhoods, baths in houses and baths They are divided in the rural context. The geometry of Kermanshah bath spaces is a function of the location in the city or village. Communication spaces and corridors in neighborhood and market-affiliated baths are based on the big measure, but in private baths and in-house baths and rural baths are based on the small measure. The main spaces of urban baths are decorated with limestone, but rural baths do not have limestone decorations. All the baths studied have 3 main spaces: Bine, garmkhaneh and khazineh, and the area of ​​the garmkhaneh space is relatively larger and larger than Bine, space.

    Keywords: Bath, Kermanshah, Architectural Space, Typology, Qajar
  • Habibeh Nabi Zadeh*, Elham Cheraghi, Seyyed Moein Moosavi Nadoshan Pages 414-428

    Considering the factors affecting the conversion of places and destinations to the tourism brand of the prevalence of tourism development in each region. Because these factors play an important role in the conversion of tourism destinations, and on the other hand, the conversion of a destination to its tourism brand is also a factor in developing more tourism in purposes. Considering the importance of this issue, the present study aimed to investigate the factors and stimuli effect on increasing the transformation of urban and rural areas to tourism brand in Guilan province. The present research is in terms of purpose, applied and method of doing it. The data collection tool and the questionnaire and interview information. The statistical population of the research is experts and tourism specialists in Guilan province, using targeted sampling method, 50 experts were selected as samples. To answer the research questions, the binary logistics model and qualitative analysis were used. The results of the research indicate that linear and meaningful communication has existed with the factors and stimuli of the research with the conversion of urban and rural places to the tourism brand. Also, the results showed that among the five factors in question, three factors of diversity of job opportunities, culture and natural assets and local infrastructure have had the most effects on the transformation of urban and rural areas in Guilan province for tourism brand.

    Keywords: : tourism, urban, rural tourism destinations, tourism brand, Guilan province
  • Arsalan Karimi Khiavi, Siamak Panahi*, Shahab Kariminia Pages 430-449

    The science of urban planning, like other sciences, has been influenced by different intellectual currents. The origins of Folding urbanism, which owes much to philosophy in rhizome, based on Leipnitz mathematics, emerged in architecture by Peter Eisenman, which today survives on an urban scale with postmodern feminist literature as anti-Oedipus and anti-Freudian. Gives. Folding urban planning can be studied in three levels of geography, landscape and city. In this research, landscape and city levels are discussed.

    Objective

    In this research, the evolution of folding is based on Foucault genealogy, which deals with the holes of history and power relations. In the field of urban planning of these relations, the ontology of urban topology layers according to Riemannian equations and Deleuze philosophy in the works of architects such as Peter Eisenman, Zaha Hadid, Eric Owen Moss, Charles Jenks, James Wines.  The research method in this paper is descriptive-analytical with a combination of inductive and deductive. The process of this research has reached the conclusion that Folding urbanism is based on Mendelbrot fractal geometry, Lotfizadeh fuzzy logic and in Lawrence chaos atmosphere and power relations in the glory of feminism and its manifestation on urbanism are the main reasons for the formation. Urbanization is a folding.

    Results

    Similar theories used in folding architecture, rhizome, anti-Oedipus, Mobius, hermeneutic cycle, theories have been formed that are closely related to Gestalt psychology and the phenomenological view that is hidden in the philosophy of unity in plurality. In these theories, the component is folded in its entirety. The skyline, the accesses, the views and all the architectural reserves form a whole unit. Theories related to folding urban planning such as small-scale urban carpets in urban furniture have not been successful, but in single buildings have provided the desired philosophies and have been somewhat successful, and on a large scale in the city well phenomenology, unity in plurality , Contains rhizomes, anti-Oedipus and all the issues raised within it.

    Keywords: Genealogy, Folding Urbanism, Oedipus, Michel Foucault
  • Faeghe Zirdabi Oskouei, Solmaz Babazadeh Oskouei* Pages 450-470

    The decline of social and economic status and functional and physical disorders of these contexts along with the very severe decline in the quality of the urban environment are among the reasons that have persuaded urban policymakers and planners to provide new strategies and solutions in the face of its problems. Accordingly, the futures research approach can keep peoplechr('39')s eyes open for possible future events, opportunities, and risks; Reduces ambiguities, doubts and erosive concerns of people, increases the ability of society and people to make smart choices. In this regard, the purpose of this study is to investigate the key drivers affecting the promotion of dysfunctional urban contexts with a future research approach in the Sartpooleh neighborhood of Sanandaj. This research is applied in terms of purpose and according to the studied components, the approach is descriptive-analytical method and environmental and Delphi scanning technique has been used to identify variables and indicators. Then, a semi-structured questionnaire was distributed among 45 experts in the field of urban issues. The data were analyzed using MICMAC software. The results showed that the urban system, especially in the worn-out tissue section of Sartpooleh neighborhood (in Sanandaj) is going through unstable conditions. Also, according to the analysis, 19 factors as key drivers such as authoritative management methods to renovate worn-out tissue, centralism, timely injection of funds when renovating worn-out tissue directly and variables focusing on improvement and renovation in comprehensive and detailed plans. Citizenschr('39') right to intervene in construction, paving the way for the entry of the private sector and balancing and achieving social justice were indirectly introduced to improve the quality and performance of worn-out structures.

    Keywords: Dilapidated texture, Future research, Urban planning, Key drivers, Sartpooleh neighborhood (Sanandaj
  • Farhad Judi, Rahim Sarvar*, Sedigheh Hassani Mehr Pages 472-490

    Recognizing and measuring the quality of life in urban areas that are the result of the actions of urban management and other public and private institutions is a very vital issue. Due to the lack of quality of urban life in informal urban settlements, it is possible to provide a roadmap for urban management and awareness of responsible institutions of the current situation and action to achieve the desired situation. The purpose of this study is to assess the quality of life in informal settlements in Miandoab. The research method is descriptive-analytical and based on data collection in the field through a questionnaire. The validity of the instrument and its reliability were confirmed by Cronbach's alpha greater than 0.70. The statistical population of the study consists of 11545 citizens living in informal settlements in Miandoab. The sample size was determined based on Cochran's formula, 313 people. The test results show that four indicators of social, economic, physical and environmental quality of life in informal settlements of Miandoab were significant at a level of less than 0.05. Examination of the direction of significance indicates the inappropriateness of the indicators. The ANOVA test also confirmed that the 10 neighborhoods studied in terms of social, physical and environmental indicators are significantly different at the level of less than 0.05, but in the field of economic indicators (significance level equal to 0.094) there are the same conditions. Assessing the effect of urban management on improving the quality of life through structural equations also confirmed that the rate of explanation for the social index is equal to 0.97; For economic index equal to 0.48; It is equal to 0.93 for the physical index and 0.55 for the environmental index. Therefore, the greatest effect of urban management is on the social index and then the physical.

    Keywords: quality of life, informal settlements, Miandoab city