فهرست مطالب

روانشناسی شناختی - سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 37، پاییز 1402)

نشریه روانشناسی شناختی
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 37، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • آرزو مجرد، اسماعیل صدری دمیرچی*، علی شیخ الاسلامی، علی رضایی شریف، وحید عباسی صفحات 1-15

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی روش تحریک الکتریکی مغز با جریان مستقیم و پروتکل توانبخشی شناختی کوتاه مدت بر علائم توهم و هذیان در سالمندان مبتلا به آلزایمر خفیف بود. روش پژوهش، آزمایشی گسترش یافته با دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل بود که با استفاده از روش پیش آزمون و پس آزمون انجام شد. جامعه آماری کلیه سالمندان بالای 65 سال مبتلا به آلزایمر خفیف  را شامل می شد که در سال 1401 به پزشک مغز و اعصاب مراجعه کرده بودند که از بین این افراد، 60 نفر به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و سپس به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل (هر گروه 20 نفر) گمارده شدند. سپس متغیرهای مستقل مداخله تحریک الکتریکی مغز با جریان مستقیم (tDCS) به مدت 10 جلسه 20 دقیقه ای به صورت هفته ای یک بار روی یک گروه آزمایش و برنامه توانبخشی شناختی کوتاه مدت به تعداد 9 جلسه (هر جلسه 90 دقیقه) که به روش اسنادی و بر اساس رویکرد جایگزینی کارکرد سالم لوریا (1963) طراحی و پس از تائید روایی محتوا توسط متخصصین، به صورت هفته ای یک بار روی گروه آزمایش دوم اعمال شد و بر روی گروه سوم هیچ مداخله ای انجام نشد. بعد از خاتمه مداخله، پس آزمون با فاصله یک هفته بر روی گروه های آزمایش و گروه کنترل اجرا شد. بعد از یک ماه مجدد گروه های مورد مطالعه مورد پیگیری قرار گرفتند. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه نوروپسیکولوژیک (NPI) استفاده شد. نتایج نشان داد که هر دو روش موجب بهبود علائم توهم در سالمندان مبتلا به آلزایمر خفیف می شود و تفاوت معناداری بین اثربخشی این دو روش وجود ندارد. در حالی که بر روی متغیر هذیان تاثیر معناداری نداشتند. از این رو می توان نتیجه گرفت که از هر دو روش می توان در جهت بهبود توهم در سالمندان مبتلا به آلزایمر خفیف بهره جست.

    کلیدواژگان: تحریک الکتریکی مغز با جریان مستقیم، توانبخشی شناختی، توهم، هذیان، آلزایمر خفیف
  • مریم رجبیان ده زیره*، حمیدرضا مقامی، سید محمدامین حسینی صفحات 16-30

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر شبیه سازی تعاملی بر جو انگیزشی درک شده و خودآگاهی هیجانی دانش آموزان بود. روش پژوهش شبه آزمایشی و از نوع طرح های پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه دانش آموزان چهارم ابتدایی منطقه 12 شهر تهران در سال تحصیلی 1401-1400 بودند که 60 نفر از آن ها (30 نفر گروه آزمایش و 30 نفر گروه کنترل) با روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. گروه آزمایش با استفاده از شبیه سازی PhET و گروه کنترل به روش سنتی در شش جلسه یک ساعته آموزش دیدند. پیش آزمون -پس آزمون دو گروه با استفاده از پرسشنامه اجرا شد. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه جوانگیزشی درک شده سرمد (1390) و خودآگاهی هیجانی کائر و همکاران (2012) بودند. تجزیه وتحلیل داده های پژوهش با آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیری صورت گرفت. یافته های پژوهش نشان داد شبیه سازی تعاملی بر جو انگیزشی درک شده و خودآگاهی هیجانی در دانش آموزان تاثیر داشت (001/0>P). شبیه سازی تعاملی بر  مولفه های جو انگیزشی درک شده (ارتقا یادگیری توسط معلم، پیگیری مقایسه توسط دانش آموزان، نگرانی در مورد اشتباهات، تمایل به مقایسه فراگیران توسط معلم) تاثیر داشت (001/0>P). شبیه سازی تعاملی بر  مولفه های خودآگاهی هیجانی (بازشناسی، شناسایی، تبدیل سازی، حل مسئله) تاثیر داشت (001/0>P). باتوجه به نتیجه، می توان از انواع شبیه سازی آموزشی در جهت آموزش به یادگیرندگان در دروس و مقاطع تحصیلی دیگر می توان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: شبیه سازی آموزشی، جو انگیزشی درک شده، خودآگاهی هیجانی، دانش آموزان ابتدایی
  • فاطمه مولوی، عباس حبیب زاده*، مجید ضرغام حاجبی صفحات 31-44

    هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش بهزیستی روانشناختی بر فرسودگی تحصیلی با میانجی گری اهداف پیشرفت بوده است. روش پژوهش، طرح همبستگی از طریق مدل یابی معادلات ساختاری  بوده است. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان رشته روانشناسی و علوم تربیتی دانشکده علوم انسانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم در سال تحصیلی 1400-1399 بود که با روش نمونه گیری در دسترس به تعداد 440 نفر انتخاب شده اند. جهت گردآوری داده ها، از سه پرسشنامه فرسودگی تحصیلی مسلش (2002)، بهزیستی روانشناختی ریف (1980) و اهداف پیشرفت میدلتن و میدگلی (1997) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از ضرایب همبستگی پیرسون و مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد. یافته ها نشان داد که مدل پژوهش از برازش مطلوبی برخوردار است. بهزیستی روان شناختی  بر اهداف پیشرفت تبحری، رویکردی و اجتنابی و فرسودگی تحصیلی  اثرگذار بود. همچنین اهداف پیشرفت تبحری، رویکردی و اجتنابی بر فرسودگی تحصیلی موثر بود. نتایج نشان داد که بهزیستی روانشناختی با میانجی گری اهداف پیشرفت بر فرسودگی تحصیلی اثرگذار است. به متخصصان حوزه آموزش پیشنهاد می شود در راستای کاهش فرسودگی تحصیلی به مولفه های بهزیستی روانشناختی و اهداف پیشرفت در دانشجویان توجه ویژه داشته باشند.

    کلیدواژگان: فرسودگی تحصیلی، بهزیستی روانشناختی، اهداف پیشرفت
  • فروغ خلیل پور، فریبرز درتاج*، حسن اسد زاده، اسماعیل سعدی پور، کامران شیوندی صفحات 45-59

    هدف از این پژوهش تدوین و اعتبار سنجی بسته آموزشی توانمندسازی شناختی - هیجانی و اثربخشی آن بر حافظه کاری و بازشناسی هیجانی دانش آموزان دختر پایه ششم دبستان بود. روش پژوهش از لحاظ هدف بنیادی و کاربردی و از تحقیقات، ترکیبی-اکتشافی به شمار می رود. جامعه آماری پژوهش در بخش کیفی شامل کتب و مقالات تخصصی فارسی و انگلیسی در حوزه توانمندسازی شناختی - هیجانی در 20 سال اخیر بود که با روش نمونه گیری هدفمند گروه نمونه انتخاب شدند. سپس مولفه های توانمندسازی شناختی - هیجانی استخراج و با روش کیفی تحلیل مضمون کدگذاری شدند. درنهایت بسته توانمندسازی شناختی - هیجانی طی دوازده جلسه تدوین شد و روایی صوری و محتوایی آن توسط متخصصان تایید شد. روش پژوهش در بخش کمی از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دختر مقطع ششم ابتدایی در سال 1401-1400 در مدارس شهر تهران مشغول به تحصیل بودند. حجم نمونه شامل 30 نفر از جامعه آماری به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و در دو گروه گواه و آزمایش جای دهی شدند. ابزار پژوهش شامل آزمون فراخنای عددی (وکسلر، 2003) و آزمون بازشناسی هیجان چهره ای (اکمن و فرایزن، 2003) بود. نتایج نشان داد که مداخله توانمندسازی شناختی - هیجانی بر بهبود حافظه کاری و بازشناسی هیجانی در مراحل پس آزمون و پیگیری تاثیر معنی دار داشته است.

    کلیدواژگان: اعتبار سنجی، توانمندسازی شناختی- هیجانی، حافظه کاری، بازشناسی هیجانی، کودکان
  • فائزه اکبری فیض ابادی*، رضا کرمی نوری صفحات 60-74

    مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر محدودیت ظرفیت حافظه کاری و بار شناختی اضافی بر قضاوت از اطمینان نهایی افراد پس از اتمام فرآیند حل مسئله برج هانوی انجام شد. به این منظور، دو گروه با اختلاف بار شناختی برای مطالعه تشکیل شدند و دانشجویان ایرانی در بازه سنی 20 تا 40 سال از دانشگاه های استان تهران وارد این مطالعه شدند. پس از ارزیابی ظرفیت حافظه کاری، افراد در هر دو گروه نسخه رایانه ای مسئله برج هانوی را حل کردند و از طریق پرسشنامه ای که برای این مطالعه طراحی و ساخته شده بود، اطمینان از عملکرد خود را گزارش کردند. این مطالعه در سال 1399 آغاز شد و اجرای آن یک سال و نیم به طول انجامید. تحلیل واریانس دوطرفه و آزمون های فرض نشان دادند که اختلاف ظرفیت حافظه کاری دیداری و فضایی به تنهایی یا در تعامل با بار شناختی بر قضاوت از اطمینان نهایی افراد تاثیری ندارد، اما ارتباط دوطرفه میان تحمل بار شناختی اضافی و افزایش اطمینان نهایی وجود دارد. بدین ترتیب این مطالعه نشان داد، افرادی که بارشناختی بیشتری را تحمل می کنند، نسبت به عملکرد شناختی خود در انتهای فرآیند حل مسئله برج هانوی، اطمینان بیشتری دارند.

    کلیدواژگان: قضاوت از اطمینان نهایی، فراشناخت، حافظه کاری، بار شناختی
  • زهرا ترازی*، ملوک خادمی اشکذری، مهناز اخوان تفتی صفحات 75-84
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی و مقایسه اثربخشی مداخله بازآموزی اسنادی، تنظیم هیجانی و حل مسئله شناختی- اجتماعی بر بهبود سازگاری اجتماعی و کاهش فرسودگی تحصیلی دانش آموزان با ناتوانی یادگیری ابتدایی شهر تهران انجام شد.

    روش

    این مطالعه از نوع نیمه آزمایشی همراه با مراحل پیش آزمون، پس آزمون و دوره پیگیری بود. 40 دانش آموز با ناتوانی یادگیری 8 تا 12 ساله به روش تصادفی ساده انتخاب شدند و به صورت تصادفی در سه گروه آزمایش و یک گروه شاهد قرار گرفتند. آموزش های بازآموزی اسنادی، تنظیم هیجانی و حل مسئله شناختی- اجتماعی طی 8 جلسه یک ساعته، به سه گروه آزمایش ارایه گردید. از پرسشنامه فرسودگی تحصیلی برسو و همکاران(1997) و سازگاری اجتماعی سینها و سینگ(1993) در مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری استفاده شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس تک متغیری و چندمتغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش های بازآموزی اسنادی، تنظیم هیجانی و حل مسئله شناختی- اجتماعی، باعث افزایش معنادار سازگاری اجتماعی و کاهش معنادار فرسودگی تحصیلی گردید، با این تفاوت که برنامه آموزشی بازآموزی اسنادی در کاهش فرسودگی تحصیلی موفق تر از برنامه های آموزشی تنظیم هیجانی و حل مسئله شناختی- اجتماعی بود. علاوه براین، برنامه های آموزشی تنظیم هیجانی و حل مسئله شناختی-اجتماعی با میزان تاثیر یکسان از برنامه بازآموزی اسنادی در افزایش میزان سازگاری اجتماعی، موثرتر است.

    نتیجه گیری

    استفاده از نتایج پژوهش در طراحی برنامه های آموزشی پیشگیرانه و بهبود دستاوردهای آموزشی موثر می باشد.

    کلیدواژگان: ناتوانی یادگیری، بازآموزی اسنادی، تنظیم هیجانی، حل مسئله ی شناختی-اجتماعی، سازگاری اجتماعی، فرسودگی تحصیلی
  • احمد رستگار، محمدحسن صیف، سمیه نگهداری*، زهرا دهقان خلیلی صفحات 85-99

    هدف پژوهش حاضر ارائه مدل علی ادراک از محیط آموزش الکترونیکی (مجازی) و تفکر بازتابی با توجه به نقش واسطه ای انعطاف پذیری شناختی در میان دانشجویان دانشگاه پیام نور شیراز است. این پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی است. بدین منظور با استفاده از نمونه گیری تصادفی ساده، از بین تمامی دانشجویان دانشگاه پیام نور مرکز شیراز، 400 دانشجو به عنوان نمونه آماری انتخاب و پرسشنامه های ادارک از محیط آموزشی سوئینی و همکاران (1994)، تفکر بازتابی کمبر و همکاران (2000) و پرسشنامه انعطاف پذیری شناختی (CFI) دنیس و وندروال (2010) را تکمیل کردند. تمامی پرسشنامه ها استاندارد و دارای روایی و پایایی است. داده های جمع آوری شده با کمک نرم افزار لیزرل تحلیل شد. نتایج تحقیق نشان داد که اثر مستقیم و مثبت مشغولیت در تکالیف تحصیلی، اصالت یادگیری و احساس عضویت بر مولفه های انعطاف پذیری شناختی (ادراک کنترل پذیری، ادراک توجیه رفتار و ادراک گزینه های مختلف) معنی دار است. همچنین، اثر مستقیم و مثبت احساس حمایت بر مولفه های ادراک کنترل پذیری، و ادراک گزینه های مختلف معنی دار است. ضمن اینکه اثر مستقیم و مثبت احساس مالکیت بر مولفه ادراک توجیه رفتار معنی دار است. اثر مستقیم و مثبت مولفه های انعطاف پذیری بر تفکر بازتابی نیز معنی دار است. همچنین نتایج نشان داد که به طور کلی نقش واسطه ای مولفه های انعطاف پذیری شناختی در رابطه بین ادراک از محیط آموزشی با تفکر بازتابی دانشجویان معنی دار است.

    کلیدواژگان: تفکر بازتابی، ادراک از محیط آموزش الکترونیکی (مجازی)، انعطاف پذیری شناختی، و دانشجویان
|
  • Arezoo Mojarrad, Esmaeil Sadri Damirchi*, Ali Sheykholeslami, Ali Rezaei Sharif, Vahid Abbasi Pages 1-15

    The purpose of this study was to compare the effectiveness of transcranial direct current stimulation (tDCS) and short-term cognitive rehabilitation protocol on Symptoms of hallucinations and delusions in the elderly with mild Alzheimer's disease. The research method was an extended experiment with two experimental groups and one control group, which was conducted using the pre-test and post-test method. The statistical population included all elderly people over 65 years of age with mild Alzheimer's who had referred to a neurologist in 1401, and among these people, 60 people were selected by available sampling and then randomly. They were assigned in two experimental groups and one control group (20 people in each group). Then, the independent variables of transcranial direct current stimulation (tDCS) for 10 sessions of 20 minutes once a week on an experimental group and a short-term cognitive rehabilitation program for 9 sessions (90 minutes each session) It was designed according to the documentary method and based on Luria's (1963) healthy function replacement approach, and after confirming the validity of the content by experts, it was applied to the second experimental group once a week, and no intervention was performed on the third group. After the end of the intervention, the post-test was conducted with an interval of one week on the experimental and control groups. After one month, the studied groups were followed up again. Neuropsychological Questionnaire (NPI) was used to collect data. The results showed that both methods improve hallucination symptoms in the elderly with mild Alzheimer's and there is no significant difference between the effectiveness of these two methods. while they had no significant effect on the delusion variable. Therefore, it can be concluded that both methods can be used to improve hallucinations in the elderly with mild Alzheimer's disease.

    Keywords: transcranial direct current stimulation, cognitive rehabilitation, hallucinations, delusions, mild Alzheimer's
  • Maryam Rajabiyan Dehzireh*, Maryam Maghami, Seyyed Mohammad Amin Hoseini Pages 16-30

    The aim of this study was to examine the impact of interactive simulation on students perceived motivational climate and emotional self-awareness. The research method was quasi-experimental and of the type of pre-test-post-test designs with the control group. The statistical community of the present study was all the fourth elementary students of the 12th District of Tehran in the academic year 2022-2021, 60 of whom (30 of the test group and 30 of the control group) were selected as samples by the available sampling method. The experimental group trained using PhET simulation and the traditional control group in six one-hour sessions. The pre-test-the post-test of the two groups was performed using the questionnaire. Research tools included the sarmed perceived motivational climate questionnaire (2011) and Kauer et al emotional self-awareness (2012). The analysis of the research data was done with a multivariate covariance analysis test. The findings of the study showed that interactive simulation influenced the perceived motivational climate and emotional self-awareness in students (P<0/001). Interactive simulation on the components of perceived motivational climate (teacher-led learning, follow-up of comparison by students, concerns about mistakes, willingness to compare learners by teacher) had an impact (P<0/001). Interactive simulation influenced the components of emotional self-awareness (recognition, identification, conversion, problem solving) (P<0/001). As a result, a variety of educational simulations can be used to teach learners in other subjects and study districts.

    Keywords: educational simulation, perceived motivational climate, emotional self-awareness, elementary students
  • Fatemeh Molavi, Abbas Habibzadeh* Pages 31-44
    Background and purpose

    The purpose of the present study was to investigate the role of psychological well-being on academic burnout through the mediation of achievement goals.

    Research method

    The method of the current research was the correlation design through structural equation modeling. The statistical population included all students of psychology and educational sciences of the Faculty of Humanities, Islamic Azad University of Qom in the academic year 2019-1400, who were selected by available sampling method in the number of 440 people. In order to collect data, three questionnaires were used: Moslesh's academic burnout, Rif's psychological well-being, and Midgley's and colleagues' progress goals. Pearson correlation coefficients and structural equation modeling were used for data analysis.

    Findings

    The findings showed that psychological well-being with a standard coefficient of 0.60 was effective on goal orientation and with a standard coefficient of -0.25 on academic burnout. Also, goal orientation with a standard coefficient of -0.55 was effective on academic burnout. All effects were significant at P>0.001 level. The results showed that psychological well-being has an effect on academic burnout through the mediation of achievement goals.

    Conclusion

    In order to reduce academic burnout, it is suggested to the experts in the field of education to pay special attention to the components of psychological well-being and goal orientation in students.

    Keywords: academic burnout, psychological well-being, achievement goals
  • Forough Khalilpour, Fariborz Dartaj*, Hassan Asadzadeh, Esmaeil Sadipour, Kamran Sheivandi Pages 45-59

    The purpose of this research was to develop and validate the educational package of cognitive-emotional empowerment and its effectiveness on working memory and emotional recognition of sixth grade female students. The research method is considered to be fundamental and applied in terms of its purpose, and the research is considered to be hybrid-exploratory. The statistical population of the research in the qualitative part included Persian and English specialized books and articles in the field of cognitive-emotional empowerment in the last 20 years, which were selected by the purposeful sampling method of the sample group. Then the components of cognitive-emotional empowerment were extracted and coded with the qualitative method of thematic analysis. Finally, the package of cognitive-emotional empowerment was compiled during twelve sessions and its formal and content validity was confirmed by experts. The research method in the quantitative part was a semi-experimental type with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of this research includes all the female students of the sixth grade of elementary school in 1400-1401 who were studying in schools in Tehran. The sample size includes 30 people from the statistical population selected by available sampling method and they were placed in two control and experimental groups. For the experimental group, the developed program of cognitive-emotional empowerment was implemented, while the control group did not receive training. The research tools included numerical span test (Wechsler, 2003) and facial emotion recognition test (Ekman and Friesen, 2003). The results showed that the cognitive-emotional empowerment intervention had a significant effect on improving working memory and emotional recognition in the post-test and follow-up stages.

    Keywords: Validation, Cognitive-emotional empowerment, working memory, emotional recognition, children
  • Faezeh Akbarifeizabadi*, Reza Kormi Nouri Pages 60-74

    This paper aims to investigate the impact of working memory capacity and excessive cognitive load on people's confidence after solving the Tower of Hanoi puzzle. For this purpose, two groups with different levels of cognitive load were formed for the study, and Iranian students in the age range of 20 to 40 years from universities in Tehran province were included in this study. After assessing working memory capacity, subjects in both groups solved the computerized version of the Tower of Hanoi problem. At the end, through a questionnaire that was designed and made for this study, they evaluated their confidence in their performance. This study started in 2019 and ended after one and a half years. However, the study did not find any relationship between the capacity of their visual-spatial working memory and their self-confidence, either alone or in interaction with the cognitive load, but there is a two-way relationship between bearing additional cognitive load and increasing final confidence. Therefore, people who bear more cognitive load are more confident about their cognitive performance at the end of the Tower of Hanoi problem-solving process.

    Keywords: Final judgement of confidence, working memory, cognitive load, metacognition
  • Zahra Tarazi*, Molok Khademi Ashkezari, Mahnaz Akhavan Tafti Pages 75-84
    Aim

    The aim of this research was to investigate and compare the effectiveness of attributional retraining program, emotion regulation and cognitive-social problem solving on Improvement of social adjustment and reduction of academic burnout in Students with early learning disabilities in Tehran.

    Methods

    This was a quasi-experimental study with pretest-posttest, and follow-up.The participants consisted of 40 students with learning disability of 8 to 12 years old.They were selected through Simple random sampling and randomly divided into 3 experimental groups and a control group. attributional retraining, emotion regulation and social-cognitive problem solving training were presented in 8 sessions, each lasting 1 hours, in the 3 experimental groups. Brosu et al. academic burnout Questionnaire and Sinha and Sing Social Adjustment questionnaire were used in the pretest, posttest, and follow-up stages. The data were analyzed using MANCOVA, ANCOVA.

    Findings

    The results showed that attributional retraining, emotion regulation and social-cognitive problem solving training caused a significant increase in social adjustment and a significant decrease in academic burnout. In addition the emotional regulation and cognitive-social problem solving programs were more effective with the same effect than the attributional retraining program in increasing social adjustment.

    Conclusions

    the use of the present research results can be effective in the designing of preventive educational programs and improving educational achievements.

    Keywords: learning disability, attributional retraining, emotion regulation, cognitive-social problem solving, Social adjustment, academic burnout
  • Ahmad Rastegar, Mohammadhasan Seyf, Somayeh Negahdari*, Zahra Dehghan Khalili Pages 85-99

    The purpose of the present study is to investigate the relationship between the presentation of the causal model of perception of the electronic (virtual) learning environment and reflective thinking with regard to the mediating role of cognitive flexibility among the students of Payam Noor University in Shiraz. This research is descriptive and correlational. For this purpose, using simple random sampling, 400 students were selected as a statistical sample from all the students of Payam Noor University, Shiraz center, and questionnaires of perceptions from the educational environment of Sweeney et al. (1994), reflective thinking by Kamber et al. Cognitive flexibility questionnaire (CFI) was completed by Dennis and Vanderwaal (2010). All questionnaires are standard and have validity and reliability (alpha higher than 0.70). The collected data were analyzed with the help of Lisrel software. The results of the research showed that the direct and positive effect of engagement in academic assignments, learning authenticity and feeling of membership on the components of cognitive flexibility (perception of controllability, perception of behavior justification and perception of different options) is significant. Also, the direct and positive effect of the feeling of support on the components of the perception of controllability and the perception of different options is significant. In addition, the direct and positive effect of the sense of ownership on the component of the perception of the justification of behavior is significant. The direct and positive effect of flexibility components on reflective thinking is also significant. Also, the results showed that, in general, the mediating role of cognitive flexibility components is significant in the relationship between the perception of the educational environment and students' reflective thinking.

    Keywords: perception of e-learning (virtual) environment, reflective thinking, Cognitive flexibility, and Student