فهرست مطالب

نشریه مدیریت منابع انسانی پایدار
پیاپی 9 (پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/01/30
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محدثه محمدی، یعقوب مهارتی*، قاسم اسلامی صفحات 7-31
    به سبب فضای رقابتی موجود که وجود نیروی انسانی مستعد را در سازمان ها، ضرورتی اجتناب ناپذیر می سازد، سازمان ها لازم است رویکردهای توسعه منابع انسانی را جهت بقا و توسعه سازمانی بکار گیرند. یکی از رویکردهای اثر بخش در توسعه منابع انسانی، مربی گری است. پژوهش حاضر؛ با هدف بررسی تاثیر مربی گری بر عملکرد کارکنان با نقش واسط پاداش و قدردانی، تعهد و یادگیری کارکنان در شرکت گاز استان گلستان، صورت گرفته است. این تحقیق؛ از لحاظ هدف، کاربردی و به لحاظ روش، توصیفی- پیمایشی می باشد. جامعه آماری؛ کلیه کارکنان رسمی شرکت گاز استان گلستان به تعداد 184 نفر بوده که بر اساس جدول کرچسی و مورگان، تعداد 124 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها ازپرسشنامه با تایید روایی و پایایی آن استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها، از روش مدل سازی معادلات ساختاری و از نرم افزار SPSS و Smart PLS، استفاده گردید. پژوهش حاضر دارای نه فرضیه بود که یافته های این تحقیق نشان می دهد رابطه مربی گری و پاداش و قدردانی، مربی گری و تعهد، مربی گری و یادگیری کارکنان؛ مثبت و معنادار است. همچنین پاداش و قدردانی و عملکرد، تعهد و عملکرد و یادگیری و عملکرد کارکنان؛ ارتباط مثبت و معناداری با یکدیگر دارند. همچنین اینکه پاداش و قدردانی، تعهد و یادگیری؛ رابطه بین مربی گری و عملکرد کارکنان را بطور معناداری میانجی گری می کنند و نقش میانجی آن ها مورد تایید قرار گرفت. سهم علمی پژوهش حاضر؛ شناساندن و شفاف سازی نقش مربی گری بر متغیر مهم عملکرد کارکنان از طریق متغیرهای میانچی مورد تاکید می باشد
    کلیدواژگان: مربی گری، عملکرد، پاداش و قدردانی، تعهد، یادگیری
  • زهرا کاظمی سراسکانرود، میثم شیرخدایی* صفحات 33-48
    در اکثر کشورها، از جمله موضوعات مهم و مورد توجه در پژوهش ها، بحث اجتناب مالیاتی، نحوه اندازه گیری، عوامل موثر بر آن و نتایجی است که از آن حاصل می شود. اجتناب مالیاتی منجر به کمتر بودن درآمدهای مالیاتی کشورها از میزان برآورد شده می شود. یکی از عوامل اساسی تاثیرگذار بر انگیزه های مدیریت برای اجتناب مالیاتی در کشورهای در حال توسعه، عامل سیاسی بودن مدیران شرکت ها بدلیل دولتی بودن شرکت ها می باشد. از طرف دیگر مسئولیت پذیری اجتماعی هدایت شده توسط دولت می تواند در کاهش اجتناب مالیاتی شرکت ها موثر باشد. در این پژوهش تلاش می شود تاثیر روابط سیاسی بر اجتناب مالیاتی شرکت ها بررسی و نقش تعدیل گر مسئولیت اجتماعی منابع انسانی در ارتباط بین این متغیرها شناسایی شود. جامعه آماری پژوهش حاضر شرکت های کوچک و متوسط فعال در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. بدین منظور تعداد 126 شرکت در بین سال های 1393-1399 با استفاده از روش نمونه-گیری حذف سیستماتیک انتخاب گردید. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل رگرسیون چند متغیره به روش داده‎های ترکیبی با اثرات ثابت و نرم افزار Eviews 9 استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که روابط سیاسی شرکت بر اجتناب مالیاتی آن تاثیر دارد و مسئولیت اجتماعی منابع انسانی در ارتباط بین روابط سیاسی شرکت و اجتناب مالیاتی نقش تعدیل گر دارد.
    کلیدواژگان: اجتناب مالیاتی، روابط سیاسی، مسئولیت اجتماعی منابع انسانی، شرکت های کوچک و متوسط
  • حسین ناهید، داوود خانی* صفحات 49-72
    در فرایند ارزیابی عملکرد کارکنان، بعنوان یکی از فرایندهای مدیریتی مهم حوزه منابع انسانی، «ماهیت پدیده مورد سنجش» و «فرایند ارزیابی»، از عوامل مهم ایجاد عدم قطعیت در نتایج ارزیابی هستند. در بین روش های مواجهه با عدم قطعیت، تئوری شواهد یا تئوری توابع باور، ساختاری مناسب برای گردآوری نظرات غیرقطعی از ارزیاب ها بوده و قابلیت مواجهه هم زمان با عدم قطعیت ناشی از تغییرپذیری و عدم قطعیت ناشی از نقص دانش را فراهم می آورد. لذا در این مقاله شیوه جدیدی مبتنی بر ساختار توابع باور جهت دریافت نظر از ارزیاب ها ارائه شده و مزایا و بهبودهای حاصل از ابزار پیشنهادی مورد بررسی قرار گرفته است. برای مقایسه عملکرد ابزار پیشنهادی با سنجه های متداول مورد استفاده در فرایند ارزیابی عملکرد، دو پرسش نامه ی محقق ساخته در دو سطح سوالات ساده و سوالات پیچیده، جهت ارزیابی عملکرد یک مدرس دانشگاهی تهیه و نظرات 5 دانشجو در قالب چهار سنجه لیکرت، عبارات زبانی فازی، مشابهت بصری و ساختار توابع باور دریافت شد. جهت بررسی معنادار بودن تفاوت نتایج به دست آمده، از آزمون «آنالیز واریانس یک طرفه» و جهت بررسی مقبولیت نتایج، از آزمون های ناپارامتریک «فریدمن و ویلکاکسون» استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان داد زمانی که از سوالات ساده و شفاف در ارزیابی ها استفاده شود تفاوت معناداری بین نتایج به دست آمده از روش های مختلف ارزیابی وجود ندارد اما در پاسخ به سوالات پیچیده مزیت های ساختار توابع باور در مواجهه با انواع عدم قطعیت، می تواند امکان اعلام نظر ارزیاب ها را تسهیل کرده و نتایج نهایی حاصل از ارزیابی را بهبود دهد.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، مقیاس ارزیابی، توابع باور، تئوری شواهد
  • سجاد ساعی، فرهاد سعیدی، سعید یوسفی* صفحات 73-103
    پیدایش فناوری های نوین، سبب ظهور نقش های جدید شد و از طرفی نیز بحران کمبود نیروی انسانی متخصص در حوزه بیم را حائز اهمیت نمود. به تعبیری، متخصصان جهت رویارویی با حوزه بیم، نیازمند چارچوبی مدون از نقش ها و مسئولیت ها بودند. بعلاوه، یکی از چالش های اصلی، توجه به میزان شایستگی مطلوب متخصصان بیم بود که این امر، نیاز به الگویی جهت سنجش شایستگی را مطرح کرد. فقدان توجه به این دو موضوع، سبب تدوین این تحقیق توسعه ای گردید. در این تحقیق، به کمک روش تحلیل محتوای کیفی و گردآوری داده ها از طریق مصاحبه با 13 نفر از متخصصان، به توصیف نقش ها و مسئولیت های منابع انسانی بیم پرداخته شده و سپس، تدوین الگوی شایستگی نقش های بیم، مورد بررسی قرار گرفت. این تحلیل، با استفاده از نتایج مصاحبه ها، در قالب سه دسته کدگزاری باز، محوری و انتخابی صورت گرفت. در بخش اول، تعداد 61 مفهوم (کد) جدید شناسایی شد که در نهایت، به چارچوبی از نقش ها و مسئولیت های متخصصان که متشکل از 3 نقش و 10 مسئولیت بود، منتج شد. در بخش دوم نیز تعداد 172 مفهوم جدید شناسایی شد که در نهایت به چارچوبی از شایستگی نقش های بیم که شامل 20 عنوان موضوع شایستگی در 8 مجموعه و 3 مولفه شایستگی است، منتج شد. در نهایت، نتایج در دو بخش، به 2 عنوان مسئولیت متمایز: «برنامه ریزی» و «توسعه فردی» از مجموعه نقش های بیم و نیز به 4 عنوان شایستگی منحصربه فرد: «ارزیابی و بهبود مستمر»، «تمایل به یادگیری»، «صلاحیت» و «صداقت و احترام متقابل» به دست آمدند.
    کلیدواژگان: مدل سازی اطلاعات ساختمان، بیم، شایستگی، منابع انسانی، نقش و مسئولیت های بیم، الگوی شایستگی بیم
  • پیمان اکبری*، حسین عنبریان صفحات 105-123
    هدف این پژوهش تاثیر مدیریت منابع انسانی سبز و آگاهی زیست محیطی بر رفتارهای سبز کارکنان: با تاکید بر نقش تعدیل گری رهبری خدمتگزار می‏باشد. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری کارکنان (150) اداره گمرک استان یاسوج بوده که با فرمول کوکران 108 به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده‏ها، پرسشنامه‏ بود که از روایی و پایایی خوبی نیز برخوردار بودند. نتایج فرضیات نشان داد که مدیریت منابع انسانی سبز بر آگاهی زیست محیطی و رفتار سبز کارکنان تاثیر دارد، آگاهی زیست محیطی بر رفتار سبز کارکنان تاثیر دارد، همچنین آگاهی زیست محیطی می‏تواند نقش میانجی‏گری را در تاثیرگذاری مدیریت منابع انسانی سبز بر رفتار سبز کارکنان ایفا کند در نهایت رهبری خدمتگزار می‏تواند نقش تعدیل‏گری ضعیفی را در تاثیرگذاری مدیریت منابع انسانی سبز بر آگاهی زیست محیطی و مدیریت منابع انسانی سبز بر رفتار سبز کارکنان ایفا کند. با وجود مدل طراحی می توان انتظار داشت که اداره مذکور بتواند به منظور پیشبرد اهدافش به رفتارهای سبز کارکنان توجه کافی داشته باشد. لذا بایستی بتواند سطح مدیریت منابع انسانی سبز رو در جهت ارتقا رفتارهای سبز کارکنان در نظر بگیرد، تا از این طریق بتوانند سطح آگاهی زیست محیطی کارکنان را افزایش دهند. همچنین بایستی بتواند سطح رهبری خدمتگذار خود را به منظور ارتقای سطح مدیریت منابع انسانی سبز به منظور افزایش آگاهی زیست محیطی و رفتار سبز کارکنان کاهش ندهد چرا که اثرات جبران ناپذیری را بر پیکره سازمان هم در بلندمدت و هم کوتاه-مدت خواهد داشت.
    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی سبز، آگاهی زیست محیطی، رفتار سبز کارکنان، رهبری خدمتگزار
  • فیروزه احمدی نیا، محمدرضا ربیعی مندجین* صفحات 125-150
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش های مدیران شرکت های دولتی و خصوصی با تاکید بر بهبود عملکرد انجام شده است. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی-توسعه ای است که بصورت آمیخته انجام شده است. در این راستا، برای شناسایی نقش ها، از روشی کیفی از نوع اکتشافی و با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام شده و برای تحلیل داده ها، از روش تئوری داده بنیاد و جهت کدگذاری اولیه از نرم افزار MaxQDA استفاده شده است. جامعه آماری مصاحبه شامل مدیران شاغل در شرکت های خصوصی و دولتی در شهر تهران بوده است. نمونه گیری از نوع گلوله برفی می باشد و حجم نمونه نیز، بررسی تا حد اشباع نظری بوده است؛ لذا، پس از مصاحبه با 26 نفر، پاسخ ها به اشباع نظری رسید. در بخش کمی پژوهش از نوع توصیفی-همبستگی است که با استفاده از ابزار پرسشنامه انجام و با روش مدلسازی معادلات ساختاری و نرم افزار لیزرل و SPSS تحلیل شده است. نمونه آماری در این بخش، 200 نفر برای هریک از شرکت های دولتی و خصوصی می باشد، که با روش نمونه گیری در دسترس، نمونه ها انتخاب گردیدند و داده ها در تابستان 1401 جمع آوری گردید. یافته های پژوهش حاکی از آن است که مدیران در شرکت های خصوصی دارای 16 نقش اصلی و در شرکت های دولتی دارای 15 نقش اصلی مانند ارائه نوآوری بهره بردارانه، ارائه نوآوری اکتشافی و... هستند که این نقش ها تنها در یک مورد شامل ائتلاف پذیری که مخصوص مدیران شرکت های خصوصی است، با یکدیگر متفاوت هستند. همچنین تاثیر تمامی نقش های تعیین شده، بر عملکرد، معنادار و مستقیم بوده است.
    کلیدواژگان: نقش های مدیران، عملکرد شرکت، شرکت های دولتی، شرکت های خصوصی، رویکرد آمیخته
  • فرج الله رحیمی*، بلقیس باورصاد، مهشاد کرم زاده صفحات 151-170

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی و اولویت بندی کاربردهای فناوری اینترنت اشیا در مدیریت منابع انسانی انجام شده است. این پژوهش با استفاده از روش آمیخته- اکتشافی در دو بخش کیفی و کمی انجام شد. در بخش کیفی از طریق ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته و تکنیک تحلیل محتوای کیفی، کاربرد های اینترنت اشیاء در مدیریت منابع انسانی از دیدگاه متخصصان و خبرگان صنعت که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده بودند، شناسایی و دسته بندی شد.در بخش کمی پژوهش با روش پیمایشی و از طریق ابزار پرسشنامه دیدگاه های 12 نفر از متخصصان صنعت گردآوری و سپس داده ها با استفاده از تکنیک بهترین- بدترین تجزیه و تحلیل و کاربردهای اینترنت اشیاء در مدیریت منابع انسانی اولویت بندی شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار های Excel، Spss و Lingo استفاده شد. نتایج پژوهش در بخش کیفی چهار کاربرد اینترنت اشیاء در مدیریت منابع انسانی را شناسایی نمود که عبارتند از: فناوری های منابع انسانی، سهولت در فعالیت های منابع انسانی، کمک به بازیگران منابع انسانی و توسعه منابع انسانی . یافته های بخش کمی پژوهش نشان داد که از بین کاربردهای شناسایی شده، معیار توسعه منابع انسانی دارای بیشترین اهمیت نسبی (با وزن 386/0) و معیار کمک به بازیگران منابع انسانی دارای کمترین اهمیت نسبی (با وزن 145/0) از دیدگاه خبرگان صنعت است.

    کلیدواژگان: روش بهترین-بدترین، تحلیل محتوا کیفی، اینترنت اشیا، مدیریت منابع انسانی
  • فریده انوری، میر علی سید نقوی*، سعید زرندی، حسین اصلی پور صفحات 171-203

    کارگران پلتفرم معمولا با چالشهایی روبرو می شوند که ماهیت یا شدت آن با چالشهایی که کارگران سنتی سازمانی تجربه می-کنند متفاوت است. برای درک بهتر و حمایت از کارگران پلتفرم ضرورت شناسایی این چالشها و سیاست گذاری برای مرتفع نمودن آنها به شدت احساس می شود. با توجه به تنوع دیدگاه ها در مورد این چالشها، نیاز مبرم به جمع آوری و ترکیب یافته های پژوهشی وجود دارد که به عنوان مبنایی برای بحثهای آینده قرار بگیرند. لذا هدف این پژوهش، بررسی نتایج مطالعات اولیه در زمینه چالشهای منابع انسانی پلتفرم و تحلیل، ترکیب و طبقه بندی آنها و ارائه پیشنهادات می باشد. پژوهش حاضر یک پژوهش کیفی است و جهت درک جامعتر از موضوع پژوهش، از روش مرور سیستماتیک ادبیات و رویکرد فراترکیب استفاده شده است. از مجموع 875 مقاله که در جستجوی اولیه احصاء شدند، بر اساس یک پروتکل سیستماتیک 116 مقاله از طریق نرم افزار "اطلس تی آی 8" مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد چالشهای منابع انسانی پلتفرم در سه طبقه روابط صنعتی(دولت، کارفرما و کارگر) قرار می گیرند که بیشترین حجم چالشها در طبقه دولت و به ترتیب مربوط به حمایت اجتماعی ضعیف از حقوق کارگران، نزاع بر سر طبقه بندی کارگران، تضعیف عدالت اجتماعی، تنظیم گری ضعیف، نظام سرمایه داری و معضل مالیات در کار دیجیتالی می باشد. همچنین مهمترین چالش مربوط به طبقه کارگر نیز دشواری شغلی می باشد و در نهایت چالشهای مربوط به طبقه کارفرما نیز احصاء شدند که در بین آنها مهمترین چالش شناسایی شده ضعف سیستمهای منابع انسانی می باشد.

    کلیدواژگان: اقتصاد پلتفرم، چالشهای کارگران پلتفرم، مرور سیستماتیک ادبیات
  • مریم تسلیمی، عبدالحمید صفایی قادیکلایی*، محمد ولی پور خطیر صفحات 205-224
    امروزه با توجه به اهمیت استقرار اینترنت اشیاء در صنعت و پیشرفت روزافزون فناوری ها در این حوزه، بهره گیری از نیروی کار ماهر برای موفقیت صنایع ضروری می باشد. افزایش پیچیدگی فناوری ها مستلزم تمرکز بر معیارهای لازم برای مهارت ها و مشخصه های نیروی کار در حوزه ی اینترنت اشیاء صنعتی می باشد؛ لذا در این پژوهش سعی شده جهت بررسی کارآمدی نیروی کار، در اجرا و پذیرش اینترنت اشیاء صنعتی در صنعت خودرو، به شناسایی و بهره گیری از معیارهای ارزیابی و روابط ساختاری بین آنها پرداخته شود. بدین منظور بعد از مطالعه ی ادبیات تحقیق و استخراج معیارها، با استفاده از ارزیابی خبرگان که ده نفر از مدیران و کارکنان در حوزه ی صنعت خودرو بوده به وسیله ی تکنیک دلفی فازی معیارها بومی سازی شده است. در ادامه به وسیله تکنیک دیمتل تجدید نظر شده، روابط علی و معلولی معیارها مشخص شده، سپس با بکارگیری تکنیک مدل ساختاری تفسیری کل به سطح بندی معیارهای پرداخته شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار MATLAB استفاده شده است. با توجه به نتایج به دست آمده معیارهای پشتیبانی مدیریت، هماهنگی و یکپارچگی فناوری، مهارت ارتباطی، رهبری، مدیریت ریسک و بحران و تجربه ی کاری مرتبط معیارهای علی می باشند و معیارهای سطح عملکرد کارکنان، ارزش و باور و فرهنگ کار، استفاده از تکنولوژی دیجیتال و انعطاف پذیری با تغییر شرایط، معیارهای معلول می باشند؛ بنابراین باید تمرکز لازم به معیارهای اثرگذار از سوی مدیران و صنایع برای پیاده سازی بهتر اینترنت اشیاء صنعتی صورت گیرد تا نتایج موثری به دست آورند.
    کلیدواژگان: صنعت نسل 4، نیروی کار در اینترنت اشیاء صنعتی، خودرو ایران، تکنیک دیمتل تجدید نظرشده، مدل ساختاری تفسیری کل
  • حسین عظیمی*، حمید زارع، ایلیا منزوی، صابر باستی صفحات 225-239

    هدف از انجام این مقاله، شناسایی ابعاد توسعه شناختی دانشجویان مبتنی بر الگوی شناختی به صورت مطالعه کیفی در سطح دانشجویان دانشگاه تهران می باشد. این تحقیق با رویکردی اکتشافی در پی پاسخ به این سوال اساسی است ابعاد و مولفه های توسعه شناختی دانشجویان مبتنی بر الگوی شناختی به صورت مطالعه کیفی در سطح دانشجویان دانشگاه تهران کدام اند؟ بنابراین پس از تبیین مفاهیم پایه و مرور مبانی نظری، گزارش ها و اسناد مرتبط، بررسی و راهنمای مصاحبه تهیه شد، سپس ضمن شناسایی هدفمند 15 نفر از خبرگان دانشگاهی و اجرایی متخصص و مرتبط در دانشگاه تهران، مصاحبه عمیق انجام پذیرفت و در پی آن مفاهیم، ابعاد و مولفه های توسعه شناختی از دیدگاه خبرگان با بهره گیری از استراتژی تحلیل مضمون استخراج شد. با انجام تحلیل مضمون، در مجموع 95 کد توصیفی (مضمون پایه) استخراج شد و از تحلیل آن ها 8 کد تفسیری(مضمون سازمان دهنده) به دست آمد و در آخر نیز با بررسی نهایی 2 کد رابطه ای (مضامین فراگیر) حاصل شد.بر اساس یافته های به دست آمده مشخص شد که تقویت احساس شایستگی در بین دانشجویان، ارتقاء سطح مسئولیت پذیری و قدرت اختیار دانشجویان، افزایش سطح تیم محور در بین دانشجویان، ایجاد اعتماد متقابل بین دانشجویان، به کارگیری استعدادهای دانشجویی، توانایی حل مساله، کمک به سطح معیشت دانشجویان، افزایش سطح ارتباطات اجتماعی بر توسعه شناختی دانشجویان دانشگاه تهران موثر است.

    کلیدواژگان: توسعه، شناختی، دانشجویان، دانشگاه تهران، کیفی
  • جواد معدنی*، عبدالرسول حافظی فر، حبیب ابراهیم پور صفحات 241-262

    امروزه در تمامی سازمان ها، مدیریت دانش و مدیریت منابع انسانی به عنوان مفاهیم مکمل و دیده می شوند. مدیریت منابع انسانی دانش محور یکی از الزامات اصلی و اساسی سازمان های دولتی است که در بسیاری از جوامع، پیاده سازی و بکارگیری شده است. هدف اصلی تحقیق حاضر، ارائه الگوی مدیریت منابع انسانی دانش محور در سازمان های دولتی است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش شناسی، ترکیبی یا آمیخته است. رویکرد مورد استفاده در تحقیق، رویکرد متوالی تبیینی است که در آن، ابتدا داده ها و اطلاعات کمی گردآوری و تحلیل می شوند، و سپس اطلاعات کیفی مورد بررسی قرار می گیرند. در فاز اول مطالعه، از روش تحلیل محتوای کمی، و در فاز دوم به منظور طراحی الگوی مربوطه از روش کیفی نظریه داده بنیاد بهره برده شده است. مطابق با یافته های تحقیق، در فاز اول از میان 214 تحقیق مرتبط، 28 تحقیق اصلی یا معیار شناسایی و مورد تحلیل قرار گرفتند. در فاز دوم، داده ها و اطلاعات از طریق نمونه گیری هدفمند، از 12 تن از خبرگان این حوزه با استفاده از ابزار مصاحبه های نیمه ساختاریافته استخراج شدند. گزاره های مستخرج با استفاده از رهیافت نظامند استراوس و کوربین کدگذاری شدند که در نهایت، 137 کد باز، 63 کد محوری و 20 کد انتخابی حاصل شدند. مطابق با الگوی حاصله می توان نتیجه گرفت که منابع انسانی دانش محور، وابسته به شیوه های مدیریت منابع انسانی است که مجموعه ای از شیوه های مورد استفاده سازمان برای مدیریت منابع انسانی از طریق تسهیل توسعه شایستگی ها و مدیریت دانش را در بر می گیرد و ضمن ایجاد سرمایه فکری دانش محور؛ سازمانی یادگیرنده می باشد.

    کلیدواژگان: دانش، مدیریت دانش، منابع انسانی، روش ترکیبی
  • شهناز اکبری امامی، مونا جامی پور*، سارا فتحی صفحات 263-284
    رشد روزافزون هوش مصنوعی به عنوان یک فناوری جدید و بنیادین توجه بسیاری از پژوهشگران مدیریت را به خود جلب کرده است. در حوزه منابع انسانی نیز هوش مصنوعی یک انقلاب در حال گسترش و غیرقابل توقف است که بر اهمیت ورود هوش مصنوعی به مدیریت منابع انسانی می افزاید. علیرغم رشد تمایل سازمان ها به سرمایه گذاری در هوش مصنوعی، پژوهشی که درک جامعی از ابعاد بکارگیری هوش مصنوعی در حوزه منابع انسانی برای مدیران فراهم سازد تاکنون صورت نگرفته است. لذا، هدف از پژوهش حاضر ارائه چارچوبی است تا با بهره گیری از رویکرد سیستمی به شناسایی محرک ها، فرآیندها و پیامدهای به کارگیری هوش مصنوعی در منابع انسانی بپردازد. پژوهش حاضر از نظر شیوه گردآوری داده ها، پژوهشی کیفی و از نظر هدف دارای رویکردی اکتشافی می باشد که به منظور استخراج مولفه های چارچوب پیشنهادی به مصاحبه های باز و عمیق با خبرگان پرداخته شده است. نتایج تحلیل نشان می دهد، محرک ها تحت عنوان پیشران های به کارگیری هوش مصنوعی در مدیریت منابع انسانی شامل محرک های فنآوری، محرکه های محیط رقابتی و محرک های سازمانی دسته بندی شدند. وجه دوم مدل تحت عنوان فرایندها شامل انتخاب و استخدام استعدادها، آموزش و توسعه، ارزیابی عملکرد، جبران خدمات و حفظ و نگهداشت نیروی انسانی را شامل می شود. در نهایت پیامدهای به کارگیری هوش مصنوعی در مدیریت منابع انسانی شامل پیامدهای مرتبط با مالی، فرآیند داخلی، افراد و رشد و یادگیری می باشد. شرکت ها برای ارزیابی پیشبرد برنامه های هوشمندسازی منابع انسانی می توانند از یافته ها پژوهش استفاده کنند و به عنوان اصول راهنمای پیاده سازی هوش مصنوعی در منابع انسانی از آن بهره مند شوند.
    کلیدواژگان: هوش مصنوعی، مدیریت منابع انسانی، منابع انسانی هوشمند، رویکرد سیستمی
|
  • Mohadeseh Mohammadi, Yaghoob Maharati *, Ghasem Eslami Pages 7-31
    Due to the existing competitive environment that makes the presence of talented human resources in organizations an inevitable necessity, organizations need to use human resource development strategies for organizational development. the effective approaches in the field of human resource development is coaching. the present research; With the aim of investigating the impact of coaching on employee performance with the intermediary role of reward and appreciation, commitment and learning of employees in Golestan Gas Company, it has been done. it is of applied type and in terms of method, it is descriptive-survey type of research. The population of this research; All the official employees of Golestan Gas Company are 184 people, and according to Kerchesi and Morgan's table, 124 were selected as a sample by simple random sampling method. A questionnaire was used to collect data, confirming its validity and reliability. structural equation modeling method and SPSS and Smart PLS software were used. The current research had nine hypotheses that the findings of this research show the relationship between coaching and reward and appreciation, coaching and commitment, coaching and employee learning; It is positive and meaningful. Also reward and appreciation and performance, commitment and performance and learning and performance of employees; They have a positive and meaningful relationship with each other., reward and appreciation, commitment and learning; They significantly mediate the relationship between coaching and employee performance, and their mediating role was confirmed.
    Keywords: Coaching, Performance, Rewards & Recognition, Commitment, Learning
  • Zahra Kazemi Saraskanrood, Meysam Shirkhodaie * Pages 33-48
    In most countries, one of the most important and interesting topics in research is the discussion of tax aggressiveness, how it is measured, the factors affecting it, and the results obtained from it. Tax aggressiveness leads to countries' tax revenues being lower than the estimated amount. One of the main factors affecting management's motivations for tax aggressiveness in developing countries is the political factor of company managers due to the fact that the companies are state owned. On the other hand, social responsibility guided by the government can be effective in reducing corporate tax aggressiveness. This study attempts to investigate the impact of political connections on tax aggressiveness and identify the moderating role of human resources social responsibility in relation to these variables. The statistical population of the present study is small and medium sized companies active in Tehran Stock Exchange. For this purpose, 126 companies were selected by systematic elimination sampling method between 2014 to 2020. In this study, multivariate regression analysis with combination data whith fixed effects method in Eviews 9 software was used. The results indicate that the company's political connections affect on tax aggressiveness. Human resources social responsibility has a moderating role in the relationship between corporate political connections and tax aggressiveness.
    Keywords: Tax Aggressiveness, Political Connections, Human Resources Social Responsibility, Small, Medium Enterprises
  • Hosein Nahid, Davoud Khani * Pages 49-72
    Performance evaluation is one of the management processes,, the accuracy and validity of the results of this process is of great importance. In the performance evaluation process. common performance evaluation scales do not have the appropriate capability of modeling and dealing with uncertainty. Among the methods of dealing with uncertainty, the theory of belief functions is a suitable structure for gathering inconclusive opinions from evaluators and it has the ability to simultaneously face the uncertainty caused by the variability and uncertainty of the lack of knowledge. In this paper, a new way to get opinions from evaluators based on belief functions structure was presented and the advantages and improvements of the presented model were compared to the common metrics used in the performance evaluation process. Two questionnaires were prepared to evaluate different scales including Likert , Fuzzy Linguistic , Visual Analogue and Belief Functions. The first questionnaire contains 5 simple questions and the second questionnaire contains 3 complex questions. after summarizing the results of each questionnaire, a survey was conducted regarding the acceptability of the obtained results. According to the data conditions, one-way ANOVA test and Friedman's non-parametric test were used to analyze. The results of the implementation of the model in evaluating the performance of university lecturers showed that the advantages of the belief functions structure in the face of uncertainty can facilitate the possibility of expressing opinions for evaluators and improve the final results of the evaluation.
    Keywords: Performance evaluation, Evaluation scale, Belief functions, Evidence theory
  • Sajjad Saeii, Farhad Saeedi, Saied Yousefi * Pages 73-103
    The emergence of new technologies creates roles and responsibilities. On the other hand, there was a crisis of specialized human resources in this field, which required a framework of roles and responsibilities to deal with BIM. In addition, one of the main challenges is to pay attention to the suitability of BIM tools, which requires a model to measure BIM competence. First, in research, with the help of qualitative content analysis method and data collection through semi-interviews Structured with 13 experts to describe the roles and responsibilities of human resources and develop the BIM competency model. The following analysis with a homogeneous sampling of experts to a framework of BIM roles and responsibilities which consist of 3 roles and 10 distinct responsibilities achieved. Also, in the second part of the research, a framework of the competence of roles which includes 20 BIM topics Competence is analyzed in 8 sets and 3 components of competence. Finally, the results in two The main part have 2 distinct responsibilities of "Planning" and "Individual development" from the set of roles, also BIM 4 unique competencies: "Evaluation and Continuous improvement" "Willingness to learn", "Certificate" and "Honesty and Mutual respect" achieved.
    Keywords: Competency, BIM, Responsibility, Model, human resources
  • Peyman Akbari *, Hosein Anbarian Pages 105-123
    The purpose of this research is the effect of GHRM and environmental awareness on employees' green behaviors: emphasizing the moderating role of servant leadership. The current research is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of nature and method. The statistical population was the employees (150) of Yasuj Province Customs Department who were selected by simple random method using Cochran's 108 formula. The data collection tool was a questionnaire that had good validity and reliability. The results of the hypotheses showed that GHRM has an effect on the environmental awareness and GBE, environmental awareness has an effect on the GBE, and environmental awareness can play a mediating role in the influence of GHRM on behavior. Finally, servant leadership can play a weak moderating role in the influence of GHRM on environmental awareness and GHRM on the GBE. Despite the design model, it can be expected that the said department can pay enough attention to the green behaviors of the employees in order to advance its goals. Therefore, it should be able to consider the level of GHRM in order to promote the GBE, so that they can increase the level of EA of employees. Also, he should be able not to reduce the level of leadership of his employees in order to improve the level of GHRM in order to increase EA and GBE, because it will have irreparable effects on the body of the organization both in the long term and in the short term.
    Keywords: Green Human Resource Management, environmental awareness, green employee behavior, Servant Leadership
  • Firuzeh Ahmadinia, Mohammadreza Rabiee Mandejin * Pages 125-150
    the present research was conducted with the aim of investigating the roles of managers of public and private companies with an emphasis on improving performance. In terms of purpose, this research is applied-developmental, which was done in a mixed way. In this regard, to identify the roles, an exploratory qualitative method was used using semi-structured interviews, and for data analysis, the foundational data theory method was used, and MaxQDA software was used for initial coding. Is. The statistical population of the interview included managers working in private and public companies in Tehran. Sampling is of the snowball type and the sample size has been investigated to the limit of theoretical saturation; Therefore, after interviewing 26 people, the answers reached theoretical saturation. In the quantitative part the research is of a descriptive-correlation type, which was conducted using a questionnaire tool and analyzed with the structural equation modeling method and Lisrel and SPSS software. The statistical sample in this section is 200 people for each of the public and private companies, which were selected using the available sampling method and the data was collected in the summer of 2022. The findings of the research indicate that managers in private companies have 16 main roles and in public companies they have 15 main roles, such as providing exploitative innovation, providing exploratory innovation, etc. are that these roles differ from each other only in one case, including the ability to form a coalition, which is specific to the managers of private companies.
    Keywords: Managers Roles, Company's Performance, Public companies, Private companies
  • Farajallah Rahimi *, Belqis Bavarsad, Mahshad Karamzadeh Pages 151-170

    The present study is descriptive in terms of its exploratory-applicative purpose, in terms of the method of data collection. The statistical population of this research was industry experts in Khuzestan province. samples were selected using the purposeful and accessible sampling method. In order to determine the sample size in the qualitative phase of the research, the theoretical saturation of the data and in the quantitative phase of the research was limited to the most referenced answers. In the qualitative phase of the research, a semi-structured interview method was used to collect data. The data of the qualitative phase of the research were analyzed with the help of qualitative content analysis technique. In the quantitative phase of the research, the data collection tool was a researcher-made questionnaire. Data from the quantitative section were analyzed using the best-worst method. We have also used Excel, Spss and Lingo software for data analysis. The findings of the qualitative phase of the research included 4 basic applications for the Internet of Things in the human resource management sector. These applications include: human resource technologies, ease of human resource activities, assistance to human resource actors and human resource development. The findings of the quantitative phase of the research showed that among the identified applications, the criterion of human resources development has the highest relative importance (with a weight of 0.386) and the criterion of ease in human resources activities has the lowest relative importance (with a weight of 0.145) from the point of view Industry experts.

    Keywords: Best-Worst Method, Qualitative content analysis, Internet of Things, Human resource management
  • Farideh Anvari, Mirali Seyed Naghavi *, Saeed Zarandi, Hossein Aslipour Pages 171-203

    Platform workers typically face challenges that are different in nature or severity from those experienced by traditional organizational workers. In order to better understand and support platform workers, the need to identify these challenges and make policies to solve them is strongly felt. Considering the variety of views on these challenges, there is an urgent need to collect and combine research findings to serve as a basis for future discussions. Therefore, this research aims to examine the results of primary studies in platform human resources challenges and analyze, combine, and classify them and provide suggestions. The current research is qualitative research, and a systematic literature review and a meta-synthesis approach were used for a more comprehensive understanding of the research subject. From a total of 875 articles that were counted in the initial search, based on a systematic protocol, 116 articles were analyzed through "Atlas TI8" software. The results showed that the human resources challenges of the platform are placed in three classes of industrial relations (government, employer, and worker), with the most significant amount of challenges in the government class, respectively related to weak social protection of workers' rights, the battle over the classification of workers, weak social justice, weak regulation, the capitalism system, and tax problem in digital work. Also, the most important challenge related to the worker class is job difficulty, and finally, the challenges related to the employer class were also counted, among which the most important challenge is the weakness of human resource systems.

    Keywords: platform economy, challenges of platform workers, systematic literature review
  • Maryam Taslimi, Abdolhamid Ghadikolaei *, Mohammad Valipour Khatir Pages 205-224
    Today, due to the importance of establishing the Internet of Things in the industry and the increasing progress of technologies in this field, the use of skilled workforce is necessary for the success of industries. The increasing complexity of technologies requires focusing on the necessary criteria for the skills and attributes of the workforce in the field of industrial Internet of Things.Therefore, in this research, in order to investigate the efficiency of the workforce in the implementation and acceptance of the Internet of Industrial Things in the automotive industry, the evaluation criteria and the structural relationships between them should be identified and used. For this purpose, after studying the research literature and extracting the criteria, the criteria have been localized using expert evaluation and the fuzzy Delphi Method. In following, the cause and effect relationships of the criteria have been identified by means of the Revised DEMATEL Method, then the leveling of the criteria has been done by using the Modified Total Interpretive Structural Model. MATLAB software was used for data analysis.According to the obtained results, the criteria of management support, communication skills, leadership, risk and crisis management and related work experience are causal criteria and the criteria of employee performance level, value and belief and work culture, use of digital technology and flexibility with Change of conditions are effect criteria; Therefore, managers and industries should focus on effective criteria for better implementation of industrial Internet of Things to achieve effective results.
  • Hossein Azimi *, Hamid Zare, Ilya Monzavi, Saber Basti Pages 225-239

    The purpose of this article is to identify the dimensions of cognitive development of students based on the cognitive model in the form of a qualitative study at the level of Tehran University students. This research with an exploratory approach seeks to answer this basic question: what are the dimensions and components of students' cognitive development based on the cognitive model in the form of a qualitative study at the level of Tehran University students? Therefore, after explaining the basic concepts and reviewing the theoretical foundations, related reports and documents, a review and an interview guide were prepared, then, along with the targeted identification of 15 specialized and related academic and executive experts in the University of Tehran, an in-depth interview was conducted and followed by Those concepts, dimensions and components of cognitive development were extracted from the experts' point of view by using the theme analysis strategy. By analyzing the theme, a total of 95 descriptive codes (basic theme) were extracted, and 8 interpretive codes (organizing theme) were obtained from their analysis, and finally, 2 relational codes (overarching themes) were obtained through the final analysis. Was obtained.Based on the findings, it was found that strengthening the sense of competence among students, improving the level of responsibility and authority of students, increasing the team-oriented level among students, creating mutual trust between students, using student talents, problem solving ability, Helping students' living standards, increasing the level of social communication is effective on the cognitive development of Tehran University students.

    Keywords: Development, Cognitive, students, University of Tehran, Qualitative
  • Javad Madani *, Abdolrasoul Hafezifar, Habib Ebrahimpour Pages 241-262

    Today, in all organizations, knowledge management and human resources management are seen as complementary concepts. Knowledge-based human resources management is one of the main and basic requirements of public organizations that has been implemented and used in many societies. The main purpose of this research is to provide a pattern of knowledge-based human resource management in public organizations. This research is applied in terms of purpose and mixed in terms of methodology. The approach used in the research is a sequential explanatory approach in which quantitative data and information are first collected and analyzed, and then qualitative information is examined. In the first phase of the study, the quantitative content analysis method was used, and in the second phase, the qualitative method of grounded theory was used to design the relevant pattern. According to the findings of the research, in the first phase, among 214 related researches, 28 main researches or criteria were identified and analyzed. In the second phase, data and information were extracted through targeted sampling from 12 experts in this field using semi-structured interviews. Extracted propositions were coded using the systematic approach of Strauss and Corbin, and finally, 137 open codes, 63 central codes and 20 selective codes were obtained. According to the resulting pattern, it can be concluded that knowledge-based human resources is dependent on human resource management methods, which includes a set of methods used by the organization to manage human resources by facilitating the development of competencies and knowledge management, while creating knowledge-based intellectual.

    Keywords: Knowledge, knowledge management, human resources, Mixed Method
  • Shahnaz Akbari Emami, Mona Jamipour *, Sara Fathi Pages 263-284
    The increasing growth of artificial intelligence (AI) as a new and fundamental technology has attracted the attention of many management researchers. In the field of human resources (HR),, AI is an expanding and unstoppable revolution that increases the importance of AI in HRM. Despite the growing desire of organizations to invest in AI, research that provides a comprehensive understanding of the dimensions of using AI in the field of HR for managers has not been done so far. Therefore, the aim of the current research is to provide a framework to use a systemic approach to identify the antecedents, processes and consequences of using AI in HRM. In terms of the method of data collection, the current research is a qualitative research and in terms of the goal, it has an exploratory approach, in order to extract the components of the proposed framework, open and in-depth interviews with experts have been conducted. The results of the analysis show that the antecedents were categorized into three groups including technological, competitive environment and organizational factors. The second facet of the model under the name of processes includes the selection and recruitment of talents, training and development, performance evaluation, service compensation and human resource retention. Finally, the consequences of using AI in HRMinclude consequences related to finance, internal process, people and growth and learning. Companies can use research findings to evaluate the advancement of human resource intelligence programs and benefit from it as guiding principles for the implementation of AI in HRM.
    Keywords: Artificial Intelligence, Human Resources Management, intelligent human resources, systemic approach