فهرست مطالب

رفتار حرکتی - پیاپی 53 (پاییز 1402)

نشریه رفتار حرکتی
پیاپی 53 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا شادفر*، محمود شیخ، محبوبه غیور صفحات 17-32
    اختلال نارسایی توجه- بیش فعالی یکی از رایج ترین اختلالات دوران کودکی است که توجه روانشناسان و روان پزشکان را به خود جلب کرده است. ویژگی های اصلی این اختلال شامل: ناتوانی در مهار رفتار حرکتی، نارسایی توجه یادگیری، پرخاشگری، مشکلات تحصیلی، برانگیختی، بی قراری حرکتی می باشد. این پژوهش باهدف تاثیر تمرینات ادراک بینایی بر ادراک عمق کودکان مبتلابه اختلال نارسایی توجه - بیش فعالی صورت گرفت. به همین منظور تعداد 24 کودک پسر مراجعه کننده به کلینیک در دامنه سنی 6 تا 12 ساله به صورت در دسترس انتخاب شدند و بر اساس اهداف پژوهش، آزمودنی ها به صورت تصادفی در دو گروه قرار گرفتند.. یافته های این پژوهش نشان داد که یک دوره تمرینات ادراک بینایی تاثیر معناداری بر کاهش علائم اختلال نارسایی توجه - بیش فعالی دارد. برای یافتن جایگاه تفاوت بین گروه ها از آزمون تحلیل کواریانس استفاده گردید. نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که بین گروه تمرینات بینایی در مقایسه با گروه کنترل در کاهش اختلال توجه_ بیش فعالی تفاوت معناداری وجود دارد (P≤0/05). با توجه به یافته های پژوهش حاضر می توان چنین نتیجه گیری کرد که می توان از تمرینات ادراک بینایی به مثابه روشی مفید در کاهش نشانه های اختلال نارسایی توجه - بیش فعالی استفاده و یا حداقل یکی از این روش ها و نیز ترکیب با دیگر روش های موجود در درمان این کودکان به کار گرفت.
    کلیدواژگان: نارسایی توجه - بیش فعالی، تمرینات بینایی، ادراک عمق
  • مهدی حیدری، علیرضا صابری کاخکی*، حمیدرضا طاهری تربتی صفحات 31-46
    هدف از تحقیق حاضر بررسی اثر تمرینات انسداد بینایی بر اجرای مهارت فورهند بازیکنان غیرماهر تنیس روی میز بود. شرکت کنندگان شامل 48 دانشجو (سال 78/3 ± 06/24) بودند که به چهار گروه بینایی مرکزی (انسداد بینایی محیطی)، بینایی محیطی (انسداد بینایی مرکزی)، بینایی کامل(بدون انسداد بینایی) و گروه کنترل تقسیم شدند. مطالعه شامل سه مرحله پیش آزمون، آزمون یادداری فوری و آزمون یادداری تاخیری بود. پس از مرحله پیش آزمون(30 کوشش)، شرکت-کنندگان گروه های تجربی به مدت هشت جلسه و در هر جلسه پنج بلوک 100 کوششی به تمرین مهارت فورهند پرداختند. در پایان مرحله اکتساب، آزمون یادداری فوری و پس از دو هفته آزمون یادداری تاخیری انجام شد. نتایج آزمون یادداری فوری نشان داد اجرای مهارت فورهند در هر سه گروه تجربی بینایی مرکزی، محیطی و کامل نسبت به گروه کنترل، پیشرفت معنی داری داشتند(05/0p≤). همچنین در این مرحله گروه بینایی محیطی بیشترین پیشرفت را نشان دادند. در مرحله ی آزمون یادداری تاخیری عملکرد گروه های بینایی کامل و بینایی محیطی بهتر از گروه های کنترل و گروه بینایی مرکزی بود و گروه بینایی مرکزی عملکردی مشابه با گروه کنترل داشت. با توجه به عملکرد بهتر گروه بینایی محیطی در آزمون یادداری فوری و یادداری تاخیری نسبت به گروه های کنترل و بینایی مرکزی می توان نتیجه گرفت احتمالا تمرین با وجود انسداد بینایی مرکزی، نوعی از تمرین است که میتواند باعث بهبود عملکرد در مهارت های مهاری با سرعت بالا مانند مهارت فورهند تنیس روی میز باشد.
    کلیدواژگان: بینایی پیرامونی، انسداد، بینایی مرکزی، اعمال مهاری، فورهند تنیس روی میز
  • مسعود ظهیری، شهزاد طهماسبی بروجنی*، مهدی شهبازی، اسماعیل صائمی صفحات 49-68
    به نظر می رسد ترکیب خودکنترلی دشواری تکلیف با دشواری تحمیلی از خارج باعث بهبود بهتر عملکرد نسبت به شرایط کاملا خودکنترل شده می شود(1). هدف تحقیق، تعیین اثر خودکنترلی دشواری تکلیف در ابتدا و انتها تمرین بر یادگیری حرکتی بود. بدین منظور، به صورت تصادفی 48 دانش آموزان مبتدی مقطع متوسطه دوم با میانگین سنی (75/1± 5/17) سال، در چهار گروه شامل گروه کاملاخودکنترل، خودکنترل در ابتدا، خودکنترل در انتها و جفت شده به صورت تصادفی قرار گرفتند. در مرحله اکتساب که شامل 100کوشش می باشد به شرکت کنندگان گروه های خودکنترل گفته شد قبل از هر کوشش می توانند هر یک از فواصل، (3،5/3،4،5 /4، 5) متری را برای پرتاب بسکتبال انتخاب و تمرین کنند. میانگین نمرات دقت پرتاب بسکتبال در مرحله اکتساب و آزمون های یادداری و انتقال با استفاده از روش تحلیل واریانس مرکب با اندازه گیری مکرر تحلیل شد. نتایج تحقیق نشان داد که خودکنترلی دشواری تکلیف باعث بهبود دقت نسبت به گروه جفت شده شد (0.001 P=) . همچنین، نتایج گروه خودکنترلی دشواری تکلیف در ابتدا نسبت به گروه انتهای تمرین بهتر بود (0.001 P=) و دقت گروه خودکنترلی دشواری در ابتدا نسبت به گروه خودکنترلی دشواری تکلیف و گروه جفت شده به طور معناداری بهتر بود (0.001 P=). به طورکلی مزایای خودکنترلی دشواری تکلیف با استفاده از چارچوب نقطه چالش، دیدگاه پردازش اطلاعات و دیدگاه شناختی توجیه شد.
    کلیدواژگان: آموزش تطبیقی مبتنی بر عملکرد، دشواری تکلیف، خودکنترلی جزئی، خودتنظیمی، یادگیری حرکتی
  • ماندانا حیدری*، حسن محمدزاده، مالک احمدی صفحات 69-82
    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر عوامل کانون توجه بیرونی و خودمختاری به صورت جداگانه و ترکیبی بر یادگیری یک تکلیف حرکتی هدف گیری، بر اساس نظریه بهینه یادگیری حرکتی بود. تعداد 60 دانشجوی دختر به طور تصادفی در 4 گروه 15 نفری شامل خودمختاری-توجه بیرونی (حق انتخاب محل پرتاب و تمرکز به هدف)، توجه بیرونی (تمرکز به هدف)، خودمختاری (حق انتخاب محل پرتاب) و کنترل (بدون دستورالعمل توجهی) قرار گرفتند. تکلیف حرکتی در این تحقیق، پرتاب کنترلی سکه با دست برتر از فاصله 5 متری به هدف شامل ده دایره متحد المرکز ترسیم شده برروی زمین بود. شرکت کنندگان در یک طرح عاملی 2 * 2 (با و بدون کانون توجه بیرونی) * (با و بدون خودمختاری)، مرحله تمرین را در 60 کوشش تمرین کردند. آزمون های یادداری با تاخیر 2 ساعت و 24 ساعت اجرا شد. نتایج تحلیل واریانس نشان داد اثر اصلی توجه بیرونی (38/0P=)، و تعامل بین عوامل توجه بیرونی و خودمختاری (69/0P=) معنادار نمی باشد. اثر اصلی عامل خودمختاری معنادار می باشد (002/0P=). به طوریکه، دقت اجرای شرکت کنندگان گروه خودمختاری در مرحله یادداری بهتر از گروه بدون خودمختاری است. به طور کلی، یافته ها بیانگر آن است که عامل خودمختاری به صورت جداگانه و بدون ترکیب با کانون توجه بیرونی در یادگیری مهارت حرکتی هدفگیری تاثیر گذار می باشد.
    کلیدواژگان: توجه بیرونی، خودمختاری، نظریه بهینه یادگیری حرکتی
  • مهتا اسکندرنژاد*، حسام یاسین، شیرین یزدانی صفحات 83-100
    هدف پژوهش حاضر ارزیابی نقش عوامل کینماتیکی در پیش بینی عملکرد حرکتی کودکان ژیمناست 12-10 سال با بررسی اثر انسداد تحت فشار می باشد. نمونه آماری پژوهش را 40 نفر ژیمناست دختر ماهر با دامنه سنی 12-10 سال تشکیل دادند که به صورت دردسترس انتخاب شده و عملکرد حرکتی آنها (اجرای زنجیره ای از حرکات زمینی ژیمناستیک) پس از ارزیابی برخی متغیرهای کینماتیکی (دامنه حرکتی و حس وضعیت مفصل) در دو شرایط اجرایی کم فشار و پرفشار توسط دو داور و یک مربی ژیمناستیک سنجش و ارزیابی شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و استنباطی (رگرسیون خطی) در نرم افزار SPSS انجام شد. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که عوامل کینماتیکی در شرایط فشار روانی بالا می تواند عملکرد حرکتی ژیمناست ها را پیش بینی کند. پس می توان نتیجه گرفت عوامل کینماتیکی ممکن است نقش بسزایی در پیش بینی عملکرد حرکتی ژیمناست ها در شرایط تحت فشار روانی داشته و آن را دستخوش تغییر کند.
    کلیدواژگان: ژیمناستیک، کینماتیک، عملکرد، انسداد تحت فشار
  • معصومه غیب الهی، شهاب پروین پور*، مرضیه بلالی، زهرا انتظاری صفحات 101-112
    از دست دادن تعادل و زمین خوردن یکی از اصلی ترین مشکلات دوران سالمندی است. استفاده از روش های تمرینی مختلف یکی از بهترین رویکردها برای بهبود این فاکتور در این قشر است. تاثیر دستکاری قیود تکلیف یکی از روش هایی است که به نظر مرسد می تواند بر بهبود شاخص های تعادلی در سالمندان موثر باشد. ، از این رو تحقیق حاضر در نظر دارد به بررسی تاثیر دستکاری قیود تکلیف بر شاخص های تعادل سالمندان سالم بپردازد. به این منظور 30 سالمند سالم به صورت تصادفی انتخاب و در دو گروه مداخله و کنترل تقسیم بندی شدند. گروه مداخله اقدام به انجام تمرینات دستکاری قیود تکلیف به مدت 8 هفته و به صورت 3 بار در هفته پرداختند. گروه کنترل نیز، طی مدت اجرای تحقیق به فعالیت عادی خود ادامه دادند. شاخص های تعادلی با استفاده از دستگاه بایدوکس بررسی شدند. نتایج تحقیق نشان داد اعمال پروتکل تمرینات دستکاری قیود تکلیف باعث بهبود شاخص های تعادلی در گروه مداخله میشود. نتایج آزمون تحلیل کوواریانس با حذف اثر پیش آزمون نشان داد، هر سه شاخص ثبات کلی، ثبات قدامی خلفی و ثبات میانی جانبی در گروه مداخله بهبود معناداری را نسبت به گروه کنترل داشت(001/0=P). نتایج این پژوهش موید تاثیر تمرینات با دستکاری قیود تکلیف بر بهبود تعادل و در سالمندان است. با بهبود این توانایی خطر زمین خوردن در این قشر از جامعه کاهش مییابد.
    کلیدواژگان: تعادل، قید تکلیف، سالمند، شاخص عملکردی
  • نسرین شهبازی، علی حیرانی*، احسان امیری، دنیل گومز داسیلوا ماچادو صفحات 113-132
    اگرچه امروزه واقعیت مجازی به عنوان جایگزین مناسب و پرهیجان نسبت به سایر روش های تمرینی پیشنهاد می-شود، اما همه ابعاد اثرگذاری آن در ترکیب با سایر مداخلات هنوز بخوبی روشن نشده است. بنابراین هدف ما تعیین تاثیر واقعیت مجازی با و بدون تحریک جریان مستقیم فراجمجمه ای مغز بر عملکرد تعادلی بود. شرکت کنندگان در پژوهش 36 دختران نوجوان کم تحرک بودند که بصورت هدفمند انتخاب و داوطلبانه در این مطالعه شرکت کردند. آزمودنی ها بصورت تصادفی به سه گروه کنترل (12 نفر)، واقعیت مجازی + تحریک آنودال (12 نفر) و گروه واقعیت مجازی + تحریک شم (12 نفر) تقسیم شدند. ابتدا هر گروه تحریک مغز (آنودال یا شم) را به مدت 20 دقیقه با شدت 2 میلی آمپر دریافت می کرد سپس تمرینات واقعیت مجازی را یک ساعت انجام می دادند. گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نمی کرد. هر گروه، 12 جلسه (3 جلسه در هفته) بصورت یک روز درمیان مداخله را اجرا می کرد. برای ارزیابی تعادل، از آزمون Y و STROK استفاده شد. از آزمون آماری تحلیل واریانس دوراهه مرکب در سطح معنا داری 05/0 و نرم افزار SPSS23 استفاده گردید. مقادیر تعادل ایستا در گروه آنودال بیشتر از گروه شم (004/0p=) و گروه کنترل (001/0p=) بود. همچنین تعادل پویا در گروه آنودال بیشتر از گروه شم (013/0p=) و همچنین گروه کنترل (001/0 p<) بود. الگوی یافته ها نشان داد تحریک آنودال می تواند اثرگذاری تمرینات مجازی را بیشتر و ماندگارتر کند. و این تفاوت در مرحله پیگیری حفظ شد به گونه ای که عملکرد گروه تحریک آنودال نسبت به دو گروه دیگر برتری داشت.
    کلیدواژگان: تحریک جریان مستقیم فراجمجمه ای مغز، تعادل ایستا، تعادل پویا، دختران نوجوان کم تحرک، واقعیت مجازی
|
  • Reza Shadfar *, Mahmoud Sheikh, Mahbobeh Ghayour Pages 17-32
    Attention Deficit Hyperactivity Disorder is one of the most common childhood disorders that has attracted the attention of psychologists and psychiatrists. The main features of this disorder include: inability to control motor behavior, learning deficits, aggression, academic problems, sedation, and motor dysfunction. The purpose of this study was to investigate the effect of visual perception training on depth perception in children with attention deficit hyperactivity disorder. The research method was applied in terms of purpose and in terms of nature and method of quasi-experimental post-test with control group. For this purpose, 5 boy children referred to the clinic in the age range of 6 to 12 years were selected and available based on research objectives, Rats were randomly divided into two groups. The findings of this study showed that a period of visual perception training had a significant effect on reducing the symptoms of ADHD. The covariance analysis test was used to find the differences between the groups. The results showed that there was a significant difference in attention deficit hyperactivity disorder in comparison with the control group in reducing attention deficit hyperactivity disorder (P≤0/05). Based on the findings of the present study, it can be concluded that visual perception training can be a useful method in reducing symptoms of ADHD or at least one of these methods and in combination with other methods used in the treatment of ADHD children.
    Keywords: Attention Deficit Hyperactivity Disorder, Vision Exercise, Depth Perception
  • Mehdi Heidari, Alireza Saberi Kakhki *, Hamidreza Taheri Pages 31-46
    The purpose of the present study was to investigate the effect of visual occlusion training on the performance of forehand drive skill. Participants included 48 students (24.06 ±3.78 yrs.) who were divided into four groups: central vision, peripheral vision,, complete vision and control. The study consisted of three stages: pre-test, immediate and delayed retention tests. After the pre-test phase (30 trails), the participants of the experimental groups practiced the forehand drive in table tennis for eight sessions and five blocks of 100 trails in each session. At the end of the acquisition stage, the immediate retention test was performed and after two weeks, the retention test was performed with the same of the pre-test. The results of the immediately retention test showed that forehand skill was significantly improved in all three experimental groups compared to the control group (p≤0.05). Likewise, at this stage, the peripheral vision group showed the most progress. In the delayed retention test phase, the performance of the full vision and peripheral vision groups was better than the control and central vision groups, and the central vision group had a similar performance to the control group. Generally, according to the findings, considering the better performance of the peripheral vision group in the immediate and delayed retention tests compared to the control and central vision groups, It can be concluded that training with central vision occlusion is probably a type of training that improves performance in forehand drive in table tennis skill.
    Keywords: peripheral vision, occlusion, central vision, interceptive skills, forehand drive in table tennis
  • Masoud Zahiri, Shahzad Tahmasebi Boroujeni *, Mehdi Shahbazi, Esmaeel Saemi Pages 49-68
    Combining self-controlled and imposed levels of task difficulty during training seems to be better than completely self-controlled conditions. This study aimed at determining whether self-control of task difficulty affects skill learning during the early and late practice stages. For this purpose, 48 novice of high school students with a mean age (17.5 ± 1.75) years were randomly divided into four groups including complete self-controlled, self-controlled at the early, self-controlled at the end and paired. In the acquisition phase, which includes 100 trails,the self-control group was informed that they could choose and practice any of the preset distances from the target (1/5, 3, 3/5, 4, 4/5, 5 m) before each trial during the acquisition phase. The task difficulty was either self-controlled or imposed to the participants in the two phases of the acquisition session. The accuracy score of basketball throwing were analyzed by mixed variance analysis with repeated measures in acquisition and retention and transfer tests. The results showed that self-control of task difficulty improves the compared to the paired group (P=0. 001). Secondly, the performance of self-control of task difficulty in the early practice group was better than self-control of task difficulty in the end practice group (P=0. 001). Third, accuracy in the self-control of task difficulty in the early practice group was significantly better than self-control difficulty group and the paired group (P=0. 001). In general, the benefits of self-control of task difficulty were justified using the challenge point framework, the information processing perspective and cognitive perspective.
    Keywords: Performance-Based Adaptive training, Task Difficulty, Partial self controlld, Self-regulation, Motor Learning
  • Mandana Heydari *, Hasan Mohammadzadeh, Malek Ahmadi Pages 69-82
    Aim
    The aim of this study was to examine the separate and combined effects of the external focus of attention and autonomy support on learning a targeting task, according to OPTIMAL theory of motor learning.
    Methodology
    60 female students were randomly assigned into 4 groups of 15 participants in each group including external focus - autonomy support (provided a choice about the place of throwing along with a focus on target); external focus (focus on target); autonomy support (provided a choice about the location of throwing); and a control (without attentional instruction). The research motor task was a controlling throw of a coin with a dominant hand on targets placed on the ground consisting of ten concentric circles. Participants in a 2 * 2 design, (focus externally: Yes/No) (autonomy-support: Yes/No) completed the acquisition phase consisting of 60 trials. Retention test using with 2 hours and 24 hours' delay, were performed.
    Results
    The analysis of variance revealed that the main effect of external focus (p=0.38) and the interaction effects of external focus and autonomy support (p=0.69) are not significant. The main effect of autonomy support is significant (p=0.002). Participants in autonomy support groups performed better than those without autonomy support in retention phase.
    Conclusion
    Overall, these findings suggest that the autonomy support separately and without the combination of external focus affects the learning of a targeting motor skill.
    Keywords: autonomy support, External attention, Optimal theory of motor learning
  • Mahta Eskandarnejad *, Hussam Yaseen, Shirin Yazdani Pages 83-100
    The purpose of the present study is to evaluating the role of kinematic factors in predicting the motor performance of gymnastic children aged 10-12 years by examining the effect of choking under pressure. The statistical sample of the research consisted of 40 skilled female gymnasts with an age range of 10-12 years, who were selected as available and their motor performance (execution of a chain of gymnastic floor movements) after evaluating some kinematic factors (motion range and sense joint position) was measured and evaluated in low-pressure and high-pressure conditions by two referees and a gymnastics coach. Data analysis was done using descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential (linear regression) methods in SPSS software. The results of the research showed that kinematic factors in conditions of high pressure can predict the motor performance of gymnasts. Therefore, it can be concluded that kinematic factors may play a significant role in predicting the motor performance of gymnasts under psychological pressure and change it.
    Keywords: Gymnastics, Kinematic, Performance, choking under pressure
  • Masume Gheybollahi, Shahab Parvinpour *, Marzieh Balali, Zahra Entezari Pages 101-112
    Background
    falling and losing balance is one the most Important problem in elderly. Exercise interventions are one the best approach to resolve this problem. Task constraints manipulation is one this approach seems it can improve balance indexes in elderly population. So the aim of current study is to investigate effect of task constraints manipulation on balance indexes of healthy elderly adults
    Methods
    Thirty elderly people were selected to participate in the research, and they were randomly divided into control and intervention groups. The intervention group participated in task constraints manipulation exercises for 8 weeks (3 times per week), while the control group lived without any interventions. The balance indexes were evaluated using the Biodex system.
    Results
    The results showed task constraints manipulation exercises improve the balance indexes in intervention group. The result of ANCOVA test revealed a significant improvement in the scores of postural control and balance (P<0.05).
    Conclusion
    The results of this research confirm the effect of task constraints manipulation exercises on improving balance indexes in the elderly. Balance improvement finally can lead to reduce the fall risk in elder population.
    Keywords: Balance, task constraints, Performance Index
  • Nasrin Shahbazi, Ali Heyrani *, Ehsan Amiri, Daniel Gomez Da Silva Machado Pages 113-132
    Today, although virtual reality is suggested as a suitable and exciting alternative to other training methods, but all aspects of its effectiveness in combination with other interventions have not yet been well clarified. Therefore, our aim was to determine the effect of virtual reality with and without transcranial direct current stimulation on balance performance. The participants in the research were 36 sedentary adolescent girls who were purposefully selected and voluntarily participated in this study. The subjects were randomly divided into three control groups (12 people), VR+a-tDCS (12 people) and VR+sh-tDCS (12 people). First, each group received brain stimulation (anodal or sham) for 20 minutes with an intensity of 2 MA, then they performed virtual reality exercises for one hour. The control group did not receive any intervention. Each group conducted 12 sessions (3 sessions per week) with one day in between. Y and STROK tests were used to evaluate balance. The statistical test of the analysis Two-way Mixed ANOVA was used at the significance level of 0.05 and SPSS23 software. Static balance in the anodal group were higher than the sham group (p=0.004) and control group (p=0.001). Also, the dynamic balance in the anodal group was higher than the sham group (p=0.013) and the control group (p<0.001). The findings showed that anodal stimulation can increase the effectiveness of virtual exercises more and more lastingly. And this difference was maintained in the retention stage so that performance of the VR+a-tDCS group was superior to the other two groups.
    Keywords: Transcranial direct current stimulation of the brain, Static Balance, Dynamic Balance, Sedentary adolescent girls, virtual reality