فهرست مطالب

رسوب شناسی کاربردی - پیاپی 22 (پاییز و زمستان 1402)

نشریه رسوب شناسی کاربردی
پیاپی 22 (پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/27
  • تعداد عناوین: 13
|
  • مصطفی سبوحی، سید رضا موسوی حرمی، علی کدخدایی*، پیمان رضائی، محمود جلالی صفحات 1-19
    نهشته های کربناته سازند سروک (سنومانین-تورونین) با دارابودن ذخایر عظیم نفتی به عنوان یکی از مهمترین واحدهای سنگچینهای در میادین نفتی جنوب باختر ایران و گستره دشت آبادان شناسایی و معرفی شده است. مطالعات و بررسی این نهشته ها شامل مغزه ها، آنالیز پتروگرافی، نمودارهای پتروفیزیکی و داده های تخلخل و تراوایی مغزه، در یکی از میادین بزرگ نفتی در ناحیه دشت آبادان منجر به شناسایی 7 ریزرخساره گردید. این ریزرخساره ها در 5 کمربند رخساره ای وابسته به زیرمحیطهای تالاب محدود، پشته زیرآبی، ریف رودیستی و دریای باز می باشد. بررسی جایگاه هر یک از ریزرخساره ها و توالی آنها نشان دهنده محیط رسوبگذاری رمپ کربناته هم شیب برای این نهشته ها است.. عمده فرآیندهای دیاژنزی شناسایی شده شامل میکریتیشدن، تراکم فیزیکی و شیمیایی، انحلال، سیمانی شدن، استیلولیتیشدن، دولومیتیشدن، سیلیسیشدن و شکستگی هستند. توالی رسوبی نهشته های سازند سروک متاثر از تغییرات سطح آب دریا در طی زمان سنومانین-تورونین بوده که با گسترش فرآیندهای دیاژنزی تاثیر عمده ای بر کیفیت مخزنی این نهشته ها گذاشته است. به منظور بررسیهای مخزنی واحدهای سنگی به دو روش تفکیک گونه های سنگی براساس ریزرخساره ها و فرآیندهای دیاژنزی و روش شاخص کیفیت مخزنی مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. نتایج بدست آمده از تلفیق داده های مورد مطالعه، نشان دهنده تاثیر مثبت انحلال در ریزرخساره های دانهپشتیبان در افزایش کیفیت مخزنی و سیمانیشدن دانه ها و پرشدگی شکستگیها با سیمان کلسیتی در کاهش کیفیت مخزنی است. نتایج این بررسی میتواند در برنامه ریزی برای توسعه میادین و اکتشافات آتی راهگشا باشد.
    کلیدواژگان: سازند سروک، گونه های سنگی، دیاژنز، کیفیت مخزنی، دشت آبادان
  • مریم مرتضوی مهریزی*، عالیه اشرفی، غلامرضا میراب شبستری صفحات 20-38
    محدوده مورد مطالعه شامل نهشته های آبرفتی نئوژن شهر بیرجند است که از نظر زمین شناسی به عنوان بخشی از پهنه ساختاری شرق ایران در نظر گرفته می شود. در مطالعات پتروگرافی، از 200 قطعه گراولی و 10 نمونه ماسه سنگی کمک گرفته شده است در حالی که، برای مطالعات شیمی رسوبات از 13 نمونه گل سنگی و 2 نمونه ماسه سنگی استفاده شده است. بررسی پتروگرافی نمونه های فوق نشان-دهنده حضور ذرات با کانی شناسی متفاوت در رسوبات آبرفتی مورد نظر است که علاوه بر کوارتز در آنها فراوانی خرده سنگ های آذرین و رسوبی قابل توجه است. ترسیم نتایج آنالیز اکسید های عناصر اصلی و عناصر فرعی نمونه های فوق در نمودارهای ارائه شده در این زمینه، وجود سنگ های آذرین مافیک تا حدواسط و سنگ های رسوبی در ناحیه منشا رسوبات را منعکس می کند. بررسی واحد های سنگی اطراف محدوده مورد مطالعه نشان می دهد که منشا قطعات گراولی ذرات ماسه ای احتمالا از واحدهای افیولیتی کرتاسه، واحدهای فلیشی کرتاسه پسین تا ائوسن، سنگ های رسوبی آواری-کربناته پالئوژن و سنگ های ولکانیکی و رسوبی جوانتر که در اطراف محدوده مورد نظر رخنمون دارند. بررسی کانی شناسی، بلوغ بافتی و ترکیبی رسوبات به همراه ارزیابی شاخص های هوازدگی شیمیایی نشان می دهد که رسوبات آبرفتی ذکر شده در نزدیک منشا بر جای گذاشته شده و هوازدگی متوسط تا ضعیفی را متحمل شده اند.
    کلیدواژگان: کانی شناسی، تجزیه عنصری، نهشته های آبرفتی، کواترنری، بیرجند
  • امید کاک مم، محمدحسین آدابی*، عباس صادقی، محمود جلالی صفحات 39-65
    سازند سروک (و معادل های آن) به سن کرتاسه بالایی (آلبین - تورونین) دومین مخزن مهم کربناته در ایران است که در شرایط آب و هوای گرم و حاره ای بر روی صفحه عربی توسعه یافته است. این سازند در میادین نفتی امید، منصوری و اهواز دارای سنگ شناسی غالب سنگ آهک بوده و به صورت هم شیب رسوبات شیلی سازند کژدمی را پوشانده و خود توسط سازند ایلام پوشیده شده است. مطالعات دقیق پتروگرافی منجر به شناسایی 12 ریزرخساره کربناته شد که بررسی زیرمحیط رسوبی مربوط به آنها موید نهشت بر روی یک پلاتفرم کربناته از نوع رمپ هموکلینال است. پلاتفرم رمپ کربناته شناسایی شده از چهار کمربند رخساره ای اصلی شامل رمپ داخلی، میانی و خارجی و یک حوضه اینتراشلف تشکیل شده است. زون های بایواستراتیگرافی موجود، آنالیز رخساره ای، محیط های نهشتی و لاگ های الکتریکی منجر به تقسیم پالئوجغرافیای منطقه مورد مطالعه به چهار توالی سکانسی درجه سوم شده است. مرز بالایی سکانس-های نهشتی سوم و چهارم در هر سه میدان با توجه به وجود شواهد انحلال گسترده و دیگر شواهد دیاژنز متئوریکی از نوع مرز فرسایشی بوده و در نتیجه رخنمون پلاتفرم کربناته ایجاد شده است. دیگر مرزهای سکانسی تعیین شده از نوع پیوستگی معادل ناپیوستگی هستند. سکانس ها و مرزهای سکانسی شناسایی شده برای توالی رسوبی سازند سروک قابل انطباق با مرزهای سکانسی تعیین شده در سایر مناطق در حوضه زاگرس و به سمت غرب در صفحه عربی هستند.
    کلیدواژگان: ریزرخساره، رمپ کربناته، حوضه اینتراشلف، توالی سکانسی، سازند سروک
  • سکینه عارفی فرد*، سیما شاهین فر صفحات 66-85
    فقدان اکسیژن بعنوان یکی از دلایل اصلی در طی انقراض دسته ‎ جمعی قبل از مرز پرمین-تریاس (تقریبا 9/251 میلیون سال پیش) در نظر گرفته می شود. در این مطالعه شرایط اکسیداسیون و احیا در شیلهای پرمین بالایی دو برش آلی باشی و زال در شمال غرب ایران با استفاده از عناصر کمیاب حساس به اکسیداسیون و احیا برای بررسی وضعیت ژئوشیمیای آب دریا در طی پرمین بالایی و قبل و بعد از افق انقراض مورد مطالعه قرار گرفته است. بر اساس مقادیر نسبتهای V/Cr و V/(V+Ni) شرایط اکسیداسیون و احیا در طول توالی پرمین بالایی در هر دو برش مورد مطالعه از اکسیک-دیزاکسیک به ساب اکسیک تغییر می کند و در عضو ارس به سن بالاترین بخش چنگسینکین که بلافاصله بعد از افق انقراض قرار گرفته افزایش مقادیر این دو نسبت در مقایسه با سایر بخشهای توالی مشهود می‎باشد. بررسی نسبتهای Mo/U درجازا در هر دو برش موید کمتر بودن آن از نسبت مولار Mo/U آب کف دریا (تقریبا 5/7 تا 9/7) است و نمودار MoEF در مقابل UEF قرار گیری نمونه های دو برش را در زونهای اکسیک-دیزاکسیک تا ساب اکسیک نشان می دهد. با توجه به داده‎های بدست آمده گرچه که شواهدی از کمبود اکسیژن در طول توالیهای پرمین بالایی وجود دارد ولی فقدان کامل اکسیژن و شرایط انکسیک در افق انقراض اتفاق نیافتاده و حتی در عضو ارس تنها شرایط ساب اکسیک وجود داشته است. بنابرین، دلیل کاهش تنوع فونایی در بالاترین افقهای پرمین بالایی در دو برش آلی‎باشی و زال را باید در مکانیسم‎های دیگری به غیر شرایط انکسیک جستجو کرد.
    کلیدواژگان: شرایط هوازی، لوپینگین، جلفا، انقراض انتهای پرمین
  • ایرج مغفوری مقدم*، مصطفی صداقت نیا صفحات 86-107
    هدف از این پژوهش بررسی کانی شناسی اولیه و نوع سیستم های دیاژنزی در واحدهای کربناته سازند تله زنگ در جنوب باختری لرستان بر مبنای ژئوشیمی عنصری می باشد. سازند تله زنگ در این برش با داشتن ضخامت 5/84 متر و سنگ شناسی غالب سنگ آهک و سنگ آهک ماسه ای تشکیل شده است. از این برش تعداد 20 نمونه جهت آنالیز EDS و EPMA انتخاب گردید. روند تغییرات عنصر Sr به Na در برابر Mn نشان داد نمونه های مورد مطالعه در محدوده ی سنگ آهک های آراگونیتی گوردون تاسامانیا یا در مجاورت آن، اما با روندی مشابه قرار می گیرند. روند تغییرات عنصر Mn در برابر Sr نمونه ها نشان داد که این نمونه ها در محدوده مشابه کانی شناسی اولیه آراگونیتی سازند مزدوران قرار دارند که دلیلی بر آراگونیتی بودن کانی شناسی اولیه سازند تله زنگ در برش مورد مطالعه دارد. بالا بودن نسبت استرانسیم به منگنز (میانگین 70/63) و استرانسیم به کلسیم (میانگین 01/21) ، مقادیر پایین عناصر آهن (میانگین 1/75 پی پی ام) منگنز (میانگین 70/24 پی پی ام)، تمرکز بالای Sr (میانگین 35/750 پی پی ام) در نمونه های مورد مطالعه، ترسیم مقادیر Sr / Ca در برابر Mn,Mn, Fe بیانگر سیستم دیاژنزی بسته تا کمی باز با تبادل آب به سنگ پایین (W/R) برای سازند تله زنگ می باشد. سیستم دیاژنزی به نسبت کمی باز در این سازند می تواند به دلیل تاثیر سیالات جوی باتوجه به حضور ناپیوستگی فرسایشی باشد که در راس سازند تله زنگ می باشد.
    کلیدواژگان: تله زنگ، زمین شیمی، لرستان
  • محمدعلی موسوی زاده*، کوروش رشیدی صفحات 108-126
    در این تحقیق دو برش از سازند تاربور در زون زاگرس مرتفع و زاگرس چین خورده مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته اند. سازند تاربور به سن مائس تریشتین در برش های مورد مطالعه به صورت همشیب و پیوسته بر روی سازند گورپی قرار دارد. در برش ماندگان این سازند با مرز فرسایشی و همشیب توسط سازند بختیاری پوشیده می شود و در برش خانه نهر سازند ساچون با ناپیوستگی فرسایشی بر روی آن قرار گرفته است. با توجه به فراوانی محتوای فسیلی در این رسوبات، عمده مطالعات صورت گرفته بر روی این سازند در زمینه دیرینه شناسی متمرکز شده است. مطالعات سنگ شناسی و رخساره ای در منطقه فارس داخلی نشان دهنده وجود 12 رخساره رسوبی کربناته در این رسوبات است که در چهار زیر محیط دریای باز پشته های سدی بایوکلستی، لاگون و پهنه جزر و مدی پراکنده شده اند. فراوانی روزن بران کف زی به خوبی تغییرات شرایط را از محیط های عمیق به کم عمق نشان می دهد. نتایج بررسی های صحرایی و روند تغییرات جانبی و عمودی رخساره ها منعکس کننده وجود یک رمپ کربناته از نوع هموکلینال در زمان ته نشینی این رسوبات است. روند تغییرات عمق رخساره ها، الگوی پراکندگی آنها و ویژگی مرز فوقانی سازند نشان می دهد برش ماندگان در قسمت کم عمق این رمپ قرار داشته و به سمت جنوب شرق به سمت برش خانه نهر روند عمیق شدگی در محیط وجود داشته است. علاوه بر این، جایگزین شدن روزنبران کف زی بزرگ توسط دوکفه ای هایی نظیر رودیست، تایید دیگری بر روند کاهشی عمق در گذر زمان است. این نتایج می تواند در بازسازی روند تکامل حوضه رسوبی در این منطقه مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سازند تاربور، مائستریشتین، فارس داخلی، رخساره کربناته، رمپ هموکلینال
  • علی سلیمانی، احسان ده یادگاری*، محبوبه حسینی برزی، مهراب رشیدی، محمد حسن جزایری صفحات 127-143
    ناحیه فارس در ایران از نظر ذخایر گازی یکی از غنی ترین نقاط در دنیا است. منطقه مورد بررسی در این مطالعه در زیر پهنه فارس ساحلی قرار دارد. در این پژوهش، سنگ‎های منشاء احتمالی توسط روش‎های ژئوشیمی آلی مورد ارزیابی قرار گرفت و پس از آن مدل سازی یک بعدی سیستم نفتی در دو حلقه چاه از میادین گازی جنوب ایران انجام گرفت. در ادامه بر اساس داده‎های انعکاس ویترینایت و درجه حرارت‎های حال حاضر سازندها در چاه‎های موجود، مدل کالیبره شده و نمودارهای تاریخچه تدفین، نرخ تبدیل کروژن به هیدروکربن(TR)، زمان و میزان خروج هیدروکربن‎های سبک (C1-C5) و هیدروکربن‎های مایع (C6+) ترسیم و تعیین گردید. بر اساس مطالعات ژئوشیمیایی صورت گرفته در ناحیه، سازند سرچاهان به عنوان یکی از سنگ‎های منشاء اصلی در ناحیه فارس مطرح است. نتایج به دست آمده از مدل سازی نشان می‎دهد که در چاه میدان اول، سازند سرچاهان از 130 میلیون سال پیش و درچاه میدان دوم از 140میلیون سال پیش شروع به زایش هیدروکربن نموده است. در حال حاضر بلوغ حرارتی مواد آلی و کروژن موجود در سازند سرچاهان در هر دو چاه در پنجره تولید گاز قرار دارد. تاکنون میزان هیدروکربن‎های مایع(C6+) خارج شده از سازند سرچاهان در محل چاه میدان اول و دوم به ترتیب حدود kg/m2 23500 و kg/m2 21300 و میزان هیدروکربن‎های گازی (C1-C5) kg/m23000 و kg/m21200 می‎باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی سنگ منشاء، مدل زایش هیدروکربن، خروج هیدروکربن‎، سازند سرچاهان، زیر پهنه فارس ساحلی
  • محمدحسین دهاقین، حمزه مهرابی*، حسین رحیم پور بناب، بیژن بیرانوند صفحات 144-166

    هدف از این پژوهش تعیین گونه های سنگی مخزنی، واحدهای جریانی هیدرولیکی و زون بندی مخزنی بر اساس روش لورنز (SMLP) و بررسی ارتباطات موجود بین این مفاهیم با جایگاه های سکانسی توالی های مورد نظر می باشد. بر اساس اطلاعات در دسترس، تعداد 7 گونه سنگی مخزنی و 8 واحد جریانی هیدرولیکی با استفاده از مفهوم نشانگر زون جریان تعیین شده است. همچنین بر اساس روش لورنز، تعداد 15 زون مخزنی و غیرمخزنی در این توالی ها شناسایی گردید. گونه سنگی PRT1 شامل انیدریت متراکم، پایین ترین کیفیت مخزنی و گونه سنگی PRT7 شامل پکستون/ گرینستون های دولومیتی شده بهترین کیفیت مخزنی را در سازندهای مورد مطالعه دارا می باشند. سازند کنگان در توالی های مورد مطالعه به 5 زون تقسیم می شود، همچنین تعداد 10 زون نیز در سازند دالان بالایی شناسایی و تفکیک شده است. ناهگنی های کوچک مقیاس و بزرگ مقیاس در توالی های مخزنی مورد مطالعه بر مبنای تلفیق روش های پتروفیزیکی و مطالعات پتروگرافی مورد بررسی قرار گرفته و جایگاه سکانسی آن ها مشخص گردیده است. در نتیجه مشخص گردید که بخش های غیرمخزنی مخازن دالان بالایی و کنگان در سیستم تراکت RST سکانس UDS3 و بخش بالایی سیستم تراکت RST سکانس KS1 متمرکز شده اند و افق های مخزنی خوبی در سکانس های رسوبی UDS4، بخش میانی و بالایی سکانس KS2 و ابتدای سکانس KS1 قابل مشاهده است.

    کلیدواژگان: ناهمگنی های مخزنی، واحدهای جریانی هیدرولیکی، زون بندی مخزن، چینه نگاری سکانسی، دالان و کنگان
  • کبری فتحی نژاد، کبری میربیک سبزواری*، احمد عبیات، سیامک بهاروند، سید وحید شاهرخی صفحات 167-179
    در این مطالعه، ریزرخساره ها و محیط رسوبی سازند کژدمی در برش مارین (یال جنوبی تاقدیس خامی) در شرق زون ایذه، مورد بررسی قرار گرفته است. مطالعات رسوب شناسی منجر به شناسایی 6 ریزرخساره رسوبی در این سازند گردید. این ریزرخساره ها به واسطه دارا بودن دانه های اسکلتی مانند رادیولرها، فرامینیفرهای پلانکتون، الیگوستژینیدها، سوزن اسفنج، آمونیت و خار اکینودرم، در یک محیط عمیق تشکیل شده اند. وفور فسفات و وجود گلوکونیت، از دیگر ویژگی های این ریزرخساره هاست. وجود لایه های شیلی آمونیت دار و غنی از مواد آلی، در تناوب به سنگ آهک های سازند کژدمی در برش مارین، موید عمیق بودن حوضه رسوبی سازند کژدمی می باشد. شواهد یادشده، نشان از ته نشست ریزرخساره های سازند کژدمی، در یک حوضه اینتراشلفی در این برش دارد. ریزرخساره های شناسایی شده در برش مارین، در زیرمحیط های حوضه و پلاتفرم بیرونی تشکیل شده و اثری از زیرمحیط های کم عمق تر در آن ها دیده نمی شود. در این مطالعه، ریزرخساره ها و محیط رسوبی سازند کژدمی در برش مارین (یال جنوبی تاقدیس خامی) در شرق زون ایذه، مورد بررسی قرار گرفته است. مطالعات رسوب شناسی منجر به شناسایی 6 ریزرخساره رسوبی در این سازند گردید.
    کلیدواژگان: مارین، حوضه رسوبی، اینتراشلف، کژدمی، ایذه
  • امیرحسین رحیمی نژاد*، حامد زند مقدم صفحات 180-192
    در این پژوهش، تشکیل پیریت های فرامبویید در دو افق شیلی سیاه دریایی دونین بالایی در جنوب شرق ایران مرکزی واقع در جنوب بلوک طبس مورد بررسی قرار گرفته است. جهت شناسایی و بررسی مورفولوژی و اشکال پیریت های فرامبوییدی، در ابتدا تعدادی مقاطع پالیش از نمونه های شیلی پیریت دار تهیه شدند. سپس مقاطع پالیش توسط میکروسکپ الکترونی روبشی (SEM) بررسی و بلورهای پیریتی موجود در آنها بوسیله آن مشاهده و عکسبرداری شدند. پیریت ها به صورت کروی تا نیمه کروی شناسایی شدند و هرکدام از آنها از میکروکریستال های پیریتی هم اندازه و متراکم که به اشکال یوهدرال و یوهدرال اکتاهدرال دیده می شوند تشکیل شده اند. به طور کلی اندازه قطر پیریت های فرامبویید در مجموع دو افق شیلی سیاه مطالعه شده بین 5 تا 18 میکرون متغیر می باشد. بر اساس پراکندگی، فراوانی نسبی و اندازه پیریت های فرامبویید، آنها عمدتا به صورت دیاژنزی اولیه در زیر مرز اکسیداسیون- احیا ، داخل نهشته های درون بستر محیط دریایی نزدیک ساحل در زیر ستونی از آبهایی با شرایط اکسیک تا کمی دیسوکسیک تشکیل شدند. در شرایطی که آبهای تحتانی در محیط رسوبگذاری دو افق شیلی سیاه پیریت دار اکسیک تا کمی دیسوکسیک بوده اند، میکرو کریستالهای موجود در پیریت ها فرامبوییدی دیاژنزی به صورت یوهدرال تشکیل می شدند. عدم مشاهده پیریت ها فرامبویید در سایر افق های شیلی شناسایی شده در برش چینه شناسی دونین فوقانی در ناحیه مطالعه شده می تواند نشان دهنده شرایط کاملا اکسیک آب باشد.
    کلیدواژگان: رسوب شناسی، کرمان، پیریت فرامبویید، شیل، مرزاکسیداسیون- احیا
  • مهدی قنواتی، ایرج مغفوری مقدم*، محسن آل علی، مهران آرین صفحات 193-208
    در این مطالعه بررسی دقیق اثرشناسی نهشته های سازند میشان به سن میوسن در برش امیدیه در فروافتادگی دزفول انجام شده است. سازند میشان به سن میوسن در این برش چینه شناسی مجموعه متنوعی از اثرفسیل ها دارد که در بردارنده 4 اثر جنس با 5 اثر گونه است. این اثرفسیل ها نشان دهنده رفتارهای حرکتی ، تغذیه ای، پناهگاهی و گریزینگ هستند و شاملProtovirgularia cf. pennatus, Planolites isp., Helminthopsis isp., Thalassinoides isp., Thalassinoides suevicus می باشد. لایه های دربردارنده این اثرفسیل ها شامل تناوب سنگ آهکهای توده ای، متوسط تا ضخیم لایه، ماسه سنگهای متوسط تا ضخیم لایه و مارنهای آهکی توده ای می باشد. در این مطالعه 5 شاخص زیست آشفتگی مطابق با شاخص های زیست آشفتگی استاندارد و همچنین 5 ایکنوفابریک مرتبط با محیط های دلتا، جزر و مدی و لاگون شناسایی شد. تنوع زیاد طبقه بندی رفتاری اثرفسیلها شامل سکونت، تغذیه، حرکت و چریدن همراه با رکورد اثرفسیلها بوسیله جانداران رسوب خوار و بطور کمتر جانوران معلق خوار سازند میشان نشان دهنده رسوبگذاری در رخساره های مربوط به آبهای کم عمق همراه با اکسیداسیون بالا می باشد.
    کلیدواژگان: اثرفسیل، ایکنو فابریک، میوسن، بخش گوری، زاگرس
  • رضا میرزایی محمودآبادی* صفحات 209-238
    توالی کامپانین-ماستریشتین در منطقه شیراز فارس داخلی سازندهای گورپی و تاربور را شامل می شوند. به منظور مطالعه پتروگرافی، ارزیابی تکامل محیط رسوبی و چینه نگاری سکانسی سازند تاربور تعداد 2 برش چینه شناسی کوه قلعه و کوه شهرک ابرج در شهرستان مرودشت استان فارس انتخاب و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. بر اساس مطالعات صحرایی، نمونه های دستی و مطالعه دقیق میکروسکوپی تعداد 250 مقطع نازک تهیه شده از سازندهای موردمطالعه تعداد 14 رخساره (11 ریزرخساره کربناته و 3 لیتوفاسیس) شناسایی گردید که در یک پلاتفرم شلف لبه دار رسوب گذاری شده اند. با مطالعه حدود 1400 متر رسوبات بازه زمانی ماستریشتین بسته به موقعیت قرارگیری برش های مورد مطالعه از لحاظ چینه نگاری سکانسی تعداد 3 سکانس رسوبی درجه سوم شناسایی و تفکیک گردید. در بازه زمانی کامپانین و شکل گیری بسته رسوبی LST به سمت شمال شرقی منطقه مورد مطالعه (برش کوه قلعه) رسوبات آواری بخش پایینی سازند تاربور و در بخش های عمیق تر حوضه رسوبی سازند گورپی به صورت هم ارز رسوب گذاری شده است. در زمان بالا بودن و ایستایی سطح آب دریا (دسته رخساره HST) و بالا بودن نرخ تولید کربنات در بخش شیب دار محیط رسوبی واریزه های ریفی به صورت بین لایه ای (پکستون و گرینستون رودیست دار) در بین آهک های سازند تاربور رسوب گذاری شده اند. مهم ترین فرایندهای دیاژنزی موثر بر توالی مورد مطالعه می توان به نوشکلی، زیست آشفتگی، میکرایتی شدن، سیمانی شدن، انحلال، فشردگی مکانیکی، استیلولیتی شدن، پیریتی شدن، هماتیتی شدن، دولومیتی شدن و شکستگی است که تغییرات دیاژنز تحت تاثیر الگوی انباشتگی رسوبات در زمان پسروی و پیشروی آب دریا است.
    کلیدواژگان: محیط رسوبی، دیاژنز، سازند تاربور، شلف کربناته
  • یوسف عابدی، حسین مصدق*، محمدعلی کاوسی صفحات 239-258
    بخش بزرگی از هیدروکربن ناحیه دشت آبادان در گروه بنگستان از جمله سازند ایلام جای گرفته است. سازند ایلام به سن سانتونین از مخازن نفتی مهم دشت آبادان محسوب می شود که مرز بالایی آن با سازند گورپی و مرز زیرین آن با سازند لافان به صورت همساز است و به طور عمده از سنگ آهک با لایه بندی منظم و میان لایه های نازک شیل تشکیل شده است. هدف از این مطالعه، تعیین و نقش مجموعه میکروفاسیس ها و فرایندهای دیاژنتیکی تاثیرگذار در بخش مخزنی سازند ایلام است. مطالعات پتروگرافی بر روی تعداد 142 نمونه مقطع نازک مربوط به خرده های حفاری، به شناسایی 7 ریز رخساره مربوط به سه کمربند رخسارهای لاگون، تپه زیرآبی و دریای باز منجر گردید. از مهم ترین فرایندهای دیاژنتیکی سازند ایلام می توان به سیمانی شدن، میکرایتی شدن، تراکم، دولومیتی شدن، آهن دار شدن، گلوکونیتی شدن، پیریتی شدن، انحلال و انواع تخلخل اشاره کرد. به طور کلی نتایج ارتباط توزیع ویژگی های مخزنی سازند ایلام با مطالعه ریز رخساره های رسوبی و فرایندهای دیاژنتیکی تاثیرگذار نشان می دهد که بهترین ریز رخساره های مستعد مخزن، وکستون تا پکستون بایوکلستی و وکستون حاوی روزن بران پلانکتونی می باشد. همچنین از فرایندهای دیاژنتیکی اثرگذار در بخش مخزنی می توان به انحلال و تخلخل ناشی از آن (تخلخل حفره ای)، تخلخل حاصل از شکستگی، تبلور مجدد (ناشی از تخلخل های میکروسکوپی) و دولومیتی شدن اشاره نمود.
    کلیدواژگان: دشت آبادان، سازند ایلام، ریز رخساره، محیط رسوبی، دیاژنز
|
  • M. Sabouhi, R. Moussavi-Harami, A. Kadkhodaie *, P. Rezaee, M. Jalali Pages 1-19
    The Sarvak formation (Cenomanian-Turonian) has one of the main stratigraphical units in SW of Iran oil fields and Abadan plain due to huge amounts of trapped oil. Investigation of Sarvak Formation based on 3 wells data including core, petrographical analysis, petrophysical logs, and POROPERM data which was received from the core laboratory, led to recognized seven microfacies in this succession. The identified facies were deposited in five sub-environments; restricted lagoon, shoal rudist biostromes, and open marine. The situation of each facies and their depositional setting proposed the homoclinal carbonate ramp platform.Petrographical investigation shows the several diagenetic realms that affected this formation. the main diagenetic process identified in this research are, micritization, mechanical and chemical compaction, dissolution, cementation, stylolitization, dolomitization, silicification, and fracture. The depositional environment of Sarvak formation affected by a sea-level change in Cenomanian-Turonian time which is affected the reservoir section by several diagenetic phenomena. To investigate the reservoir rock typing two methods were analyzed. One of them is based on microfacies analysis and diagenetic process investigation and the other is based on RQI/FZI index. integration data and analysis show that dissolution has a positive effect, especially in grain-supported facies and cementation has a negative impact on reservoir quality index. the result of this study could be implemented in the planning of hydrocarbon exploration and development stage.
    Keywords: Sarvak formation, Rock Typing, Diagenesis, reservoir quality, Abadan Plain
  • M. Mortazavi Mehrizi *, A. Ashrafi, Gh. Mirab Shabestari Pages 20-38
    The studied area includes the Neogene alluvial deposits of Birjand city that is geologically considered as a part of the structural zone of eastern Iran. In petrographic studies, 200 gravel clasts and 10 sandstone samples were used, while for sediment chemistry analysis, 13 mudstone samples and 2 sandstone samples were used. The petrographic examination of the above samples shows the presence of particles with different mineralogy in the studied alluvial sediments, in which, in addition to quartz, the abundance of igneous and sedimentary rocks is significant. Drawing the results of the major oxide and minor elements analysis of the above samples in the presented graphs in this context, reflects the presence of mafic to intermediate igneous rocks and sedimentary rocks in the source area. The examination of the rock units around the studied area shows that the origin of the gravel fragments and the sand particles is probably from the Cretaceous ophiolitic units, Late Cretaceous to Eocene flysch units, Paleogene clastic-carbonate sedimentary rocks and younger volcanic and sedimentary rocks which are exposed around the target area. Study of mineralogy, textural and compositional maturity of sediments along with the evaluation of chemical weathering indicators show that the mentioned alluvial sediments were deposited near the source and suffered moderate to weak weathering.
    Keywords: mineralogy, Elemental Analysis, Alluvial deposits, Quaternary, Birjand
  • O. Kakemem, M. H. Adabi *, A. Sadeghi, M. Jalali Pages 39-65
    The Upper Cretaceous (Upper Albian-Lower Torunian) Sarvak Formation (and its equivalents) is the second most important carbonate reservoir in Iran that was developed under the warm tropical climate. The Sarvak Formation with the predominant limestone lithology in the Omid, Mansuri, and Ahvaz Oil Fields was conformably overlies the shaly Kazhdumi Formation and overlain by the Ilam Formation. Detailed petrographical studies led to determine twelve carbonate microfacies that indicate deposition on a homoclinal ramp-type carbonate setting. The identified ramp-type setting was composed of four main facies belts including inner, middle and outer ramp associated with an intrashelf basin. Biostratigraphic assemblage zones, facies analysis, depositional sub-environments, and wire-line logs assisted in mapping the paleogeography of the study area into four third-order stratigraphic sequences. The upper boundary of third and forth depositional sequences (DS3-4) in all studied oil fields defined as a disconformity confirmed by the evidence of extensive dissolution and other meteoric diagentic features that reveal a platform exposure. The other sequence boundaries defined as a correlative unconformity. The modified sequences and sequence boundaries of the Sarvak succession are clearly correlatable with sequence boundaries and surfaces derived from the Arabian Plate sequenc stratigraphy in Iran and adjacent Arabian countries.
    Keywords: microfacies, Carboante ramp, Intrashelf basin, Sequence Stratigraphy, Sarvak formation
  • S. Arefifard *, S. Shahinfar Pages 66-85
    The lack of oxygen is considered as one of the main causes of mass extinction before Permian-Triassic boundary (ca. 251.9 million years ago). In this study redox conditions of Upper Permian shales of the Ali Bashi and Zal sections in SW Iran have been evaluated using redox-sensitive trace elements in order to examine the geochemical status of the seawater during Late Permian as well as before and after extinction horizon. According to V/Cr and V/(V +Ni) ratios the redox conditions throughout Upper Permian successions in both sections change from oxic/dysoxic to suboxic and in uppermost Changhsingian Aras Member which is located immediately after extinction horizon the increase of these for-mentioned rations are evident. The Mo/U authigenic ratios in both sections demonstrate their lower values than Mo/U molar ratio of seawater ( ~7.5-7.9) and MoEF and UEF covariate plots show the position of samples of two study sections in oxic/dysoxic to suboxic zones. Considering the obtained results, although there is evidence of low oxygen conditions in some parts of the Upper Permian deposits, the lack of oxygen and anoxic condition did not happen in extinction horizon and even in the Aras Member there was a suboxic status. Therefore, other mechanisms should be investigated for the low faunal diversity of the Upper portion of the Upper Permian deposits of the Ali Bashi and Zal sections.
    Keywords: Oxic conditions, Lopingian, Julfa, End-Permian extinction
  • I. Maghfouri Moghaddam *, M. Sedaghatnia Pages 86-107
    The aim of this research is to investigate the primary mineralogy and the type of diagenesis systems in the south-west of Lorestan based on elemental geochemistry. The Talezang F ormation is formed in this section with a thickness of 84.5 meters and the predominant lithology is limestone and sandy limestone. From this section , 20 samples were selected for EDS and EPMA analysis. The change trend of Sr element to Na compared to Mn showed that the studied samples are in the range of Gordon aragonite limestones of Tasmania . Also, the trend of changes of Mn element against Sr in the studied samples showed that are in the same range as the primary mineralogy of the aragonite of the Mo zdooran Formation, which is a proof of the aragonite mineralogy of the primary limestones of the formation. The high ratio of strontium to manganese (average 63.70) strontium to calcium (average 21.01), low amounts of iron elements (average 1.75 ppm) manganese (average 24.70 ppm), the high concentration of Sr (average of 750.35 ppm) in the studied samples and the plotting of Sr / Ca values ​​against Mn , Mg, Fe indicate a closed to slightly open diagenesis system with exchange of water to rock bottom. (W/R) is for carbonates of Talezang Formation. The relatively open diagenesis system in this formation can be due to the influence of atmospheric fluids due to the presence of an erosional discontinuity that is at the top of the Talez ang Formation.
    Keywords: Talehzang, Geochemistry, Lorestan
  • S. M. A. Moosavizadeh *, K. Rashidi Pages 108-126
    In this study, two stratigraphic sections of the Tarbur Formation have been investigated in the Structural Zagros Fold-Thrust Belt. The Tarbur Formation in the studied area conformably underlaid the Gurpi Formation but its top boundary overlaid by Bakhtiyari and Sachun formations as a disconformity. Due to the abundance of fossil content in these sediments, most of the studies had been focused on paleontology aspects. Lithological and facies studies on the sediments of this formation in the Interior Fars Province show the existence of 12 carbonate sedimentary facies in these sediments, which are scattered in four sub-environments including open marine, bioclastic shoal, lagoon and tidal flat. The abundance of benthic foraminifera in these sediments shows the change of conditions from deep to shallow environments. The results of field investigations and the trend of lateral and vertical changes of facies and sub-environments reflect the presence of a homoclinal carbonate ramp during the deposition of these sediments. The trend of changes in the depth of the facies, their distribution pattern and the characteristics of the upper boundary of the formation in the studied sections show that the Mandegan section was located in the shallow part of this ramp and there was a deepening trend in the environment towards the south-east towards the Khanehnahr section. In addition, the replacement of large benthic foraminifers by bivalves such as rudist is another confirmation of the decreasing depth trend over time. These results can be used in reconstructing the evolution of the sedimentary basin in this region.
    Keywords: Tarbur Formation, Maastrichtian, Interior Fars, Carbonate facies, homoclinal Ramp
  • A. Soleimani, E. Dehyadegari *, M. Hosseini-Barzi, M. Rashidi, M. H. Jazayeri Pages 127-143
    The Fars region in Iran is one of the richest places in the world in terms of gas reserves. The area investigated in this study is located on the coastal Fars subzone. In this research, probable source rocks were evaluated by organic geochemical methods and then 1D petroleum system modeling in two wells from the gas fields of southern Iran was contracted and studied. Based on the vitrinite reflectance data and the current temperatures of the formations in the existing wells, the calibrated model and burial history diagram, kerogen to hydrocarbon transformation ratio (TR), the time and amount of light hydrocarbons (c1-c5) and Liquid hydrocarbons (C6+) expulsed from source rock were determined. The geochemical studies in the area reveals that, the Sarchahan Formation is the main candidate source rock. The results obtained from the modeling show that the Sarchahan Formation in the well of the first and second field generated hydrocarbons from 130 and 140 million years ago respectively. Currently, the thermal maturity of the Sarchahan Formation in the both wells is in the gas window. Up to now, the amount of liquid (C6+) hydrocarbons expulsed from the Sarchahan Formation in the first and the second field is about 23500 kg/m2 and 21300 kg/m2 and for gaseous (C1-C5) hydrocarbons is 23000 kg/m2 and 21200 kg/m2, respectively.
    Keywords: Source rock Evaluation, Haydrocarbon Generation Modeling, Hydrocarbon expulsion, Sarchahan Formation, Coastal Fars subzone
  • M. H. Dahaghin, H. Mehrabi *, H. Rahimpour-Bonab, B. Beiranvand Pages 144-166

    This study integrates the results of petrographic studies of core samples and thin sections with petrophysical data for the evaluation of heterogeneities in the distribution of reservoir properties in the Upper Dalan and Kangan formations. Reservoir rock types, hydraulic flow units, and reservoir zonation of these formations are determined in a sequence stratigraphic framework. Accordingly, 7 rock types and 8 hydraulic flow units are defined using the petrographic evidence and flow zone indicator values, respectively. Based on the Lorenz approach, 15 reservoir, barrier, and baffle zones have been differentiated. Among the defined rock types, PRT1 (compacted anhydrite) has lowest reservoir quality, and PRT7 (dolomitized packstone and grainstone) has highest reservoir quality. A combination of depositional facies characteristics and diagenetic alterations controlled the reservoir properties in these formations. There are one reservoir and one baffle zone in K1 unit, two reservoir zones and one speed zone in K2, one reservoir, baffle, barrier, and speed zone in K3, and three reservoirs, two baffle, and one barrier zone in K4 unit. All macroscopic and microscopic heterogeneities are determined in sequence stratigraphic framework. Results showed that non-reservoir units of Permian–Triassic formations are concentrated within the RSTs (regressive systems tracts) of UDS3 and KS1 sequences. On the other hand, reservoir zones correspond to KS2 and UDS4 sequences.

    Keywords: Reservoir heterogeneity, Hydraulic Flow Unit, Reservoir zonation, Sequence Stratigraphy, Dalan, Kangan
  • K. Fathi Nezhad, K. Mirbeik Sabzevari *, A. Abyat, S. Baharvand, S. V. Shahrokhi Pages 167-179
    In this study, the microfacies and sedimentary environment of the Kazhdumi Formation in the Marin section (southern flank of the Khami Anticline) in the east of Izeh Zone have been investigated. Sedimentological studies turned into the identification of 6 sedimentary microfacies in this formation. These microfacies are formed in a deep environment due to the presence of skeletal grains such as radiolarians, plankton foraminifers, oligosteginids, sponge spicules, ammonite and echinoderm spines. The abundance of phosphate and the presence of glauconite are other characteristics of these microfacies. The presence of shale layers with ammonite and rich in organic matter alternating with the limestone of the Kazhdumi Formation in the Marin section confirms the depth of the sedimentary basin of the Kazhdumi Formation. The above-mentioned evidence shows the deposition of the microfacies of the Kazhdumi Formation in an intrashelf basin in this section. The microfacies identified in the Marin section are formed in the sub-environments of the basin and the outer platform, and no trace of shallower sub-environments can be seen in them.
    Keywords: Marin, sedimentary environment, Intrashelf, Kazhdumi, Izeh
  • A. H. Rahiminejad *, H. Zand-Moghadam Pages 180-192
    In this study, formation of pyrite framboids was investigated in two Upper Devonian marine black shale intervals in south of the Tabas Block in southeast of central Iran. In order to identify and study the morphology of the pyrite framboids, polished section slides were prepared from pyrite-bearing black shale samples. The section slides from the shale samples were examined and photographed with a scanning electron microscope (SEM). The identified pyrite framboids are spheroid to sub-spheroid in shape and consist of several euhedral and octahedral-euhedral compact microcrystals. Generally, the diameter of the pyrite framboids range from 5 μm to 18 μm. The relative abundance and size distribution of the pyrite framboids in the studied shale intervals show that the identified pyrite framboids were mainly formed during the early diagenesis below the redox boundary, within the sediments of a nearshore marine substrate, under a slightly dysoxic–oxic water column. The absence of pyrite framboids in the other shale intervals in the studied Devonian succession may indicate fully oxic conditions in the water column.
    Keywords: Sedimentology, Kerman. Pyrite framboid, Shale, Redox boundary
  • M. Ghanavati, I. Maghfouri Moghaddam *, M. Aleali, M. Arian Pages 193-208
    In this study, a detailed investigation the trace fossils of Mishan Formation in the Omidieh section has been carried out. The Miocene Mishan Formation has a diverse collection of trace fossils, which includes 4 ichnogenera and 5 ichnospecies. These trace fossils show locomotion, feeding, sheltering and grazing behaviors and include Protovirgularia cf. pennatus, Planolites isp., Helminthopsis isp., Thalassinoides isp. and Thalassinoides suevicus. The trace fossils of Mishan Formation are in the alternation of massive, medium to thick beded limestone, medium to thick beded sandstones, and marl. In this study, 5 bioturbation indexes were identified according to the standard bioturbation indicators, as well as 5 ichnofabrics related to delta, tidal flat and lagoon environments. The great variety of ethological classification including locomotion, feeding, sheltering and grazing, along with the trace fossil record of sediment feeding organisms and, to a lesser extent, suspension feeding animals, confirm very shallow sedimentary environment with a high oxidation content.
    Keywords: Trace fossil, Ichnofabric, Miocene, Guri Membe, Zagros
  • R. Mirzaee Mahmoodabadi * Pages 209-238
    The Campanian-Maastrichtian sequence in the Shiraz region of Inner Fars includes Gurpi and Tarbur formations. In order to study petrography and evaluate the evolution of the sedimentary environment and sequence stratigraphy of these sediments, two stratigraphic sections of Koh-e Qhale and Koh-e Shahrek Abarj in Marvdasht city of Fars province were selected and analyzed. Based on field studies, manual samples, and a detailed microscopic study of 250 thin sections prepared from the studied formations, it was identified that 14 facies (11 carbonate microfacies and three lithofacies) were deposited in a shelf carbonate platform. By studying about 1400 meters of Maastrichtian sediments, depending on the location of the sections under study, three third depositional sequences were identified and separated in terms of sequence stratigraphy. During the Campanian period and the formation of the LST systems tract towards the northeast of the studied area (Koh-e Qhale section), the clastic sediments of the lower part of the Tarbur formation and in the deeper parts of the sedimentary basin of the Gurpi formation were deposited equivalently. At the time of the highstand systems tract (HST facies) and high carbonate production rate in the steep part of the sedimentary environment, interlayered reef deposits (rudist packstone and rudist grainstone) were deposited between the limestones of the Tarbur Formation.
    Keywords: Sedimentary Environment, Diagenesis, Tarbur Formation, Carbonate Shelf
  • Y. Abedi, H. Mossadegh *, M. A. Kavoosi Pages 239-258
    A large part of the hydrocarbons of the Abadan plain region is located in the Bangestan Group, including the Ilam Formation. Ilam Formation of Santonian age is considered as one of the important oil reservoirs of Abadan plain, whose upper boundary is conformable with Gurpi Formation and its lower boundary with Laffan Formation, and it is mainly composed of limestone with regular layering and between thin layers of shale. The purpose of this study is to determine the role of microfacies and influential diagenetic processes in the reservoir part of Ilam Formation. Petrographic studies on the number of 142 thin section samples related to the drilling debris led to the identification of 7 microfacies related to the three belts of lagoon, Shoal and open marine facies. Among the most important diagenetic processes of Ilam Formation, we can mention cementation, micriteization, compaction, dolomitization, Hematization, glauconitization, pyritization, dissolution, and various types of porosity. In general, the results relating the distribution of reservoir characteristics of Ilam Formation with the study of sedimentary microfacies and influential diagenetic processes show that the best reservoir prone microfacies are wackestone to bioclast packstone and wackestone containing planktonic foraminifera. Also, among the effective diagenetic processes in the reservoir section, we can mention the dissolution and resulting porosity (vuggy porosity), porosity resulting from fracture, recrystallization (caused by microscopic porosity) and dolomitization.
    Keywords: Abadan Plain, Ilam Formation, microfacies, sedimentary environment, Diagenesis