فهرست مطالب

پژوهش در سلامت روانشناختی - سال نوزدهم شماره 1 (بهار 1402)

فصلنامه پژوهش در سلامت روانشناختی
سال نوزدهم شماره 1 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/05
  • تعداد عناوین: 6
|
  • طاهره عرب زاده اسماعیل اباد، ازیتا چهری*، حسن امیری، محسن علی اکبریان، سعیده سادات حسینی صفحات 1-14

    پژوهش حاضر با هدف اثربخشی مداخله شناختی رفتاری و روان درمانی مثبت گرا بر خلق منفی در بین بیماران زن سرطانی جراحی شده بوده است. جامعه آماری در این پژوهش شامل کلیه بیماران سرطانی زن جراحی شده  در بیمارستان سینای شهر مشهد در فاصله زمانی فروردین تا  شهریور  1402  بود 200 نفر به صورت هدفمند انتخاب و پرسشنامه خلق منفی جهت پاسخگویی بین آنها توزیع شد و از بین آنها بیماران زن سرطانی جراحی شده (پستان) که در پرسشنامه نگرش ناکارامد نمره کمتری دریافت  کردند تعداد 60 نفر بطور کاملا تصادفی انتخاب و در سه گروه 20 نفر (2 گروه آزمایش و 1 گروه گواه) قرار گرفتند. در این پژوهش از دو پرسشنامه استاندارد اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه خلق منفی یانگ(1990) استفاده شده است که مبتنی بر پروتکل های مداخله شناختی رفتاری هافمن و همکاران(2013) و روان شناسی مثبت نگر رشید و سلیگمان (2011) این ابزار بصورت پیش آزمون-پس آزمون اجرا گردید. در نهایت این نتیجه حاصل شده است که مداخله شناختی رفتاری(cbt) و روان درمانی مثبت گرا بر کاهش خلق منفی بیماران سرطانی جراحی شده تاثیر دارد؛ همچنین اثربخشی روش مداخله شناختی رفتاری(cbt) و روش روان درمانی مثبت گرا بر کاهش خلق منفی  بیماران سرطانی جراحی شده متفاوت است.

    کلیدواژگان: مداخله شناختی رفتاری، روان درمانی مثبت گرا، خلق منفی
  • سالار سیدمجیدی، کیوان صالحی*، یاسر مدنی، سمیه شاهمرادی صفحات 15-30

    تمایزیافتگی خود، پدیده ای بافتارمند، فرهنگی و وابسته به شرایط محیطی و اجتماعی است که در فرآیندی پویا و تحت تاثیر شرایط و عوامل مختلفی شکل گرفته و تجربه می شود. با توجه به همین موضوع، این پرسش مطرح شد که مولفه های زیربنایی در شکل گیری تمایزیافتگی خود چیست؟ بدین منظور از رویکرد کیفی، طرح نظام مند نظریه برخاسته از داده ها در سطح نظم دهی مفهومی بهره گیری شد. از طریق نمونه گیری نظری و با توجه به اشباع نظری در گردآوری داده ها با 17 نفر مصاحبه نیمه ساختاریافته اجرا شد. تحلیل داده ها با استفاده از مرحله اول شیوه کدگذاری استراوس و کوربین انجام پذیرفت. پس از تحلیل داده ها، 112 کد اولیه شناسایی شد، سپس در فرآیند ادغام و مقایسه، 28 زیرمقوله تدوین شده و در قالب 3 مقوله اصلی استقلال فکری، هویت طلبی و منزلت اجتماعی دسته بندی و معرفی گردید. یافته ها نشان می دهند که تمایزیافتگی خود، به شکل افکار، رفتارها و نگرش های مستقلانه و منحصر به فرد به همراه هویت طلبی با تاکید بر توانمندی ها و منزلت اجتماعی و رفتارهای مقتضی پدیدار شده و جریان می یابد. در نتیجه، در شکل گیری تمایزیافتگی خود، مولفه های زیربنایی عمدتا به صورت استقلال فکری تجربه می شود اما هویت طلبی و منزلت اجتماعی بخشی دیگری از این مولفه ها را به خود اختصاص داده اند که در فرهنگ ایرانی تجربه می شوند. یافته های مطالعه حاضر علاوه بر غنی سازی دانش بومی و راهنمایی برای پژوهش های آتی، شناخت عمیق تر این ویژگی روان شناختی را در بستر فرهنگی فراهم نمود که می تواند پیامدهای عملی ویژه ای نیز در مشاوره و خانواده درمانی با توجه به مباحث چندفرهنگی داشته باشد.

    کلیدواژگان: پژوهش کیفی، تمایزیافتگی خود، خودمتمایزسازی، شکل گیری، طرح نظام مند نظریه برخاسته از داده ها
  • ساناز نبی پور، علیرضا مرادی*، ربابه نوری، هادی پرهون، مریم مقدسین صفحات 31-45

    اضطراب مرگ در بیماران مبتلا به سرطان پیشرفته که امید به زندگی پایینی دارند تجربه رایجی است. مطالعه حاضر ویژگی های روان سنجی نسخه فارسی مقیاس پریشانی مرگ و مردن در بیماران مبتلا به سرطان پیشرفته را مورد بررسی قرار داده است. شرکت کنندگان در این مطالعه شامل 200 بیمار مبتلا به سرطان پیشرفته (102 نفر زن و 98 نفر مرد) مراجعه کننده به بیمارستان ها و کلینیک های سطح شهر تهران بودند. میانگین سنی شرکت کنندگان در این پژوهش 71/9±73/37 سال بود. شرکت کنندگان نسخه فارسی DADDS و مقیاس سلامت بیمار (PHQ-9) و مقیاس کوتاه اضطراب فراگیر (GAD-7) را تکمیل کردند. ویژگی های روان سنجی نسخه پارسی DADDS با استفاده از همسانی درونی، پایایی باز آزمایی، روایی همگرا بر اساس همبستگی با نمرات (PHQ-9 و GAD-7) و روایی سازه با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری (SEM) جهت ارزیابی برازش ساختار تک عاملی و دوعاملی از نسخه انگلیسی DADDS مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها نشان داد که نسخه فارسی DADDS دارای پایایی مطلوب (همسانی درونی بین 67/0 تا 91/0 و پایایی باز آزمایی بین 73/0 تا 89/0) و روایی همگرای مناسب از طریق همبستگی با PHQ-9 و GAD-7 در دامنه بین (47/0 تا 51/0) قرار داشت. همچنین با توجه به اعتبار سازه، SEM نشان داد که مدل دوعاملی بهترین مدل برازش برای DADDS در زبان پارسی است.یافته های پژوهش ما نشان داد که نسخه پارسی DADDS یک مقیاس دوعاملی معتبر است که پریشانی مربوط به کوتاهی زمان ادراک شده و روند مرگ در افراد مبتلا به سرطان پیشرفته در ایران را ارزیابی می کند.

    کلیدواژگان: سرطان پیشرفته، تحلیل عاملی تاییدی، ویژگی های روان سنجی، نسخه فارسی مقیاس پریشانی مرگ و مردن
  • عبدالصمد نیکان، احمد ترابی*، زهرا محسنی نسب، اسیه بهادری، زبنب جوانمرد، معصومه حسینی راد صفحات 46-60

    هدف از پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی طرحواره درمانی و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن اگاهی بر استرس، تاب آوری، تنظیم هیجان و بهزیستی روان شناختی بیماران قلبی- عروقی بوده است. روش تحقیق به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ روش گردآوری اطلاعات شبه آزمایشی می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل بیماران قلبی و عروقی شهر تهران در سال 1401 می باشند. حجم نمونه آماری با توجه به ماهیت روش مطالعه 30 نفر بوده است. ابزار پژوهش پرسشنامه تاب آوری کانر و دیویدسون، پرسشنامه بهزیستی روان شناختی ریف، پرسشنامه استرس ادراک شده کوهن و پرسشنامه تنظیم هیجان گارنفسکی می باشد. مبتنی بر یافته های پژوهش حاضر مشخص گردید طرحواره درمانی بر تاب آوری بیماران قلبی عروقی اثربخش بوده است، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر استرس بیماران قلبی عروقی اثربخش بوده است، طرحواره درمانی و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر تنظیم هیجان  و بهزیستی روان شناختی بیماران قلبی عروقی اثربخش بوده است، همچنین مشخص گردید که طرحواره درمانی نسبت به شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی اثربخش تر بوده است.

    کلیدواژگان: طرحواره درمانی، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، استرس، تنظیم هیجان، بهزیستی روان شناختی، تاب آوری، بیماران قلبی عروقی
  • ملیحه پازوکی، خدیجه ابوالمعالی الحسینی* صفحات 61-75

    هدف پژوهش رواسازی و پایاسازی پرسشنامه نشانگان اختلال شخصیت نمایشی فرگوسن و نگی (2014) در دانشجویان بود. روش پژوهش زمینه یابی-توصیفی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل دانشجویان مقطع کارشناسی، ارشد و دکتری که در سال تحصیلی 1399در دانشگاه های شهر تهران مشغول به تحصیل بودنددر نظر گرفته شد. تعداد 307 دانشجو به روش نمونه گیری برخط (دردسترس) به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه شخصیت نمایشی  فرگوسن و نگی  (2014) و مقیاسMMPI   استفاده شد. نتایج تحلیل عاملی تاییدی بیانگر این بود که گویه های این پرسشنامه از توان لازم برای اندازه گیری مولفه های اغواگری، جلب توجه  و نشانگان شخصیت نمایشی برخوردار بودند، همچنین آلفای کرونباخ مولفه های مذکور به ترتیب معادل 78/0 و 69/0 بدست آمد و همسانی درونی کلی پرسشنامه معادل 7/0 بود، نمره کل پرسشنامه نشانگان شخصیت نمایشی با نمرات مولفه های انحراف روانی/اجتماعی، پارانویا، ضعف روانی و اسکیزوفرنی  MMPI به صورت مثبت و در سطح معناداری 01/0 همبسته بود. بنابراین پرسشنامه نشانگان شخصیت نمایشی از روایی و پایایی مناسبی برخوردار است و استفاده از آن در کار پژوهشی و درمانی به پژوهشگران و درمانگران توصیه می شود.

    کلیدواژگان: شخصیت، شخصیت نمایشی، هنجاریابی، روایی، پایایی
  • مهدی چمی کارپور، حمید یعقوبی*، محمد صنعتی، بهروز دولتشاهی، حجت الله فراهانی صفحات 76-90

    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی رابطه تعارض نقش جنسیتی با شدت علائم و نشانه های اختلالات روانی و نگرش به دریافت خدمات روانشناسی و مشاوره در مردان ایرانی بود. تعداد 302 نفر از مردان دانشجوی سه دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، دانشگاه تهران و دانشگاه شهید بهشتی پرسشنامه ای شامل ویژگی های جمعیت شناختی، مقیاس تعارض نقش جنسیتی (ا. نیل و همکاران، 1986)، پرسشنامه مختصر نشانه ها (دراگوتیس و همکاران، 1983) و فرم کوتاه مقیاس نگرش نسبت به دریافت خدمات روانشناختی (فیشر و همکاران، 1995) را تکمیل نمودند. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون چندمتغیره همزمان نشان داد که آشفتگی روانشناختی بیشترین رابطه مثبت را به ترتیب با عامل های "تعارض کار-خانواده"، "هیجان پذیری محدود" و "موفقیت، قدرت، رقابت" داشت، و نگرش به کمک طلبی نیز بیشترین رابطه منفی را به ترتیب با عامل های "هیجان پذیری محدود" و "موفقیت، قدرت، رقابت" دارد. همچنین مدل ساختاری پیشنهادی مطالعه حاضر پیرامون تاثیرات تعارض نقش جنسیتی مردانه بر آشفتگی روانشناختی از دو مسیر مستقیم و غیرمستقیم (از خلال اثر منفی بر نگرش کمک طلبی) از برازش مناسبی برخوردار بود. یافته های پژوهش حاکی از آن هستند که عامل های تعارض نقش جنسیتی می توانند به طور معناداری هم شدت بالاتر آشفتگی روانشناختی و هم نگرش منفی تر مردان به کمک طلبی را پیش بینی کنند. همچنین به نظر می رسد که تعارض نقش جنسیتی مردانه از خلال اثر منفی بر نگرش کمک طلبی، بر شدت آشفتگی روانی می افزاید.

    کلیدواژگان: بیش مردانگی، اختلالات روانی، مشاوره و رواندرمانی، کمک طلبی
|
  • Tahareh Esmailabad, Azita Chehri*, Hasan Amiri, Mohsen Aliakbarian, Saeedeh Sadat Hoseini Pages 1-14

    The purpose of this research is to evaluate the effectiveness of cognitive behavioral intervention and positive psychotherapy on negative mood among female cancer patients who underwent surgery. The statistical population in this research included all female cancer patients who underwent surgery at Sinai Hospital in Mashhad between April and September 1402. 200 people were purposefully selected and a negative mood questionnaire was distributed among them, and among them were female cancer patients who underwent surgery. (Breast) who received a lower score in the dysfunctional attitude questionnaire, 60 people were selected completely randomly and 20 people were divided into three groups (2 experimental groups and 1 control group). In this research, two standard demographic information questionnaires and Yang's negative mood questionnaire (1990) were used, which are based on the cognitive behavioral intervention protocols of Hoffman et al. (2013) and positive psychology Rashid and Seligman (2011). was executed Finally, the conclusion has been reached that cognitive behavioral intervention (cbt) and positive-oriented psychotherapy have an effect on reducing the negative mood of operated cancer patients; Also, the effectiveness of cognitive behavioral intervention method (CBT) and positive-oriented psychotherapy method on reducing negative mood in cancer patients who underwent surgery is different.

    Keywords: Cognitive behavioral intervention, positive psychotherapy, negative mood
  • Salar Seyyed Majidi, Keyvan Salehi*, Yaser Madani, Somaye Shahmoradi Pages 15-30

    Self-differentiation is a contextual phenomenon and dependent on social conditions that is formed and experienced in a dynamic process under the influence of various conditions. Considering this issue, the question was raised, what are the basic components in the formation of self-differentiation? For this purpose, the qualitative approach, the systematic design of grounded theory at the level of conceptual ordering has been used. Through theoretical sampling and according to theoretical saturation, 17 people were interviewed. Data analysis was done using the first stage of theoratical coding method. After data analysis, 112 primary codes were identified, then 28 subcategories and 3 categories were formed. The findings show that self-differentiation emerges and flows in the form of independent thoughts, behaviors and attitudes along with identity seeking and social dignity. As a result, in the formation of self-differentiation, the basic components are mainly experienced as intellectual independence, but identity seeking and social dignity are another part of these components that are experienced. The findings of this study, guidance for future researches and provided a deeper understanding of this psychological characteristic in the cultural context, which can also have practical consequences in family therapy with regard to multicultural issues.

    Keywords: Differentiation of self, Formation, Qualitative research, Self-differentiation, Systematic Design of Grounded theory
  • Sanaz Nabipour, Moradi Moradi*, Robabeh Nouri, Hadi Parhoon, Maryam Moghadasin Pages 31-45

    Death anxiety is commonly experienced by individuals with advanced cancer who have a limited life expectancy. The Death and Dying Distress Scale (DADDS) is a validated measure that was created to capture this experience; but no Persian version is available to date. We conducted a cross-sectional study to explore the psychometric properties of a Pearsion version DADDS (DADDS) in patients with advanced cancer.200 patients with advanced cancer were recruited from the Imam Khomeini, Shohada Tajrish and Baqiyatallah hospitals. Measures administered included: DADDS-C, Patient Health Questionnaire (PHQ-9), and General Anxiety Disorder-7(GAD-7). McDonald's Omega, Cronbach's alpha, Confirmatory Factor Analysis were used to test DADDS reliability and validity.The Persian version of DADDS has good reliability (internal consistency between 0.67 and 0.91 and test-retest reliability between 0.73 and 0.89) and appropriate convergent validity through correlation with PHQ-9 and GAD-7 in the range was between (0.47 to 0.51). Also, according to construct validity, SEM showed that the two-factor model is the best fitting model for DADDS in Persian language.The DADDS is a valid measure of death anxiety in Iranian patients with advanced cancer. It may provide useful information in the assessment and treatment of distress in patients near the end of life.

    Keywords: advanced cancer, confirmatory factor analysis, Death, Dying Distress Scale, psychometric validation
  • Abdolsamad Nikan, Ahmad Torabi*, Zahra Mohseninasab, Asie Bahadori, Zeinab Javanmard, Masoome Hosinirad Pages 46-60

    The purpose of this research was to compare the effectiveness of schema therapy and cognitive therapy based on mindfulness on stress, resilience, emotional regulation and psychological well-being of cardiovascular patients. The research method is practical in terms of purpose and semi-experimental in terms of data collection method. The statistical population of this research includes cardiovascular patients in Tehran in 1401. According to the nature of the study method, the size of the statistical sample was 30 people. The research tools are Connor and Davidson's resilience questionnaire, Rief's psychological well-being questionnaire, Cohen's perceived stress questionnaire and Garnevsky's emotion regulation questionnaire. It was found that schema therapy has been effective on the resilience of cardiovascular patients, cognitive therapy based on mindfulness has been effective on the stress of cardiovascular patients, schema therapy has been effective on emotional regulation of cardiovascular patients, cognitive therapy based on mindfulness has been effective on emotional regulation of patients Cardiovascular has been effective, schema therapy has been effective on the psychological well-being of cardiovascular patients, cognitive therapy based on mindfulness has been effective on the psychological well-being of cardiovascular patients; It was also found that schema therapy was more effective than cognitive therapy based on mindfulness.

    Keywords: schema therapy, cognitive therapy based on mindfulness, stress, emotion regulation, psychological well-being, resilience, cardiovascular patients
  • Malihe Pazooki, Khadige Abolmalihoseini* Pages 61-75

    This research aimed to validate and validate Ferguson and Negi's (2014) Dramatic Personality Disorder questionnaire in college students. The research method was descriptive-contextualization. The statistical population of this research included undergraduate, graduate and doctoral students who were studying in the universities of Tehran in the academic year of 2019. 307 students were selected as a sample using online sampling (available). Ferguson and Nagy's (2014) expressive personality questionnaire and MMPI scale were used to collect data. The results of the confirmatory factor analysis indicated that the items of this questionnaire had the necessary power to measure the components of seduction, attracting attention and dramatic personality symptoms, and Cronbach's alpha of the mentioned components was 0.78 and 0.69, respectively, and the overall internal consistency of the questionnaire was equal to 0.7, the total score of the personality syndrome questionnaire was positively correlated with the scores of the psychological/social deviance, paranoia, mental weakness and schizophrenia components of the MMPI at a significance level of 0.01. Therefore, the questionnaire of demonstrative personality syndromes has good validity and reliability, and its use in research and treatment work is recommended to researchers and therapists.

    Keywords: personality, Theatrical character, standardization, validity, reliability
  • Mehdi Chamikarpour, Hamid Yaghubi*, Mohammad Sanati, Behrouz Dolatshahee, Hojjatollah Farahani Pages 76-90

    The main purpose of the present study was to investigate the relationship between gender role conflict and the severity of symptoms of mental disorders and the attitude towards help-seeking in Iranian men. 302 male students of three universities, namely University of Social Welfare and Rehabilitation Sciences, Tehran University and Shahid-Beheshti University, completed a questionnaire including demographic characteristics, the gender role conflict scale (O’Neil et al. 1986), Brief Symptoms Inventory (Derogatis et al., 1983), and the short form of the Attitudes Toward Seeking Professional Psychological Help Scale (Fischer et al., 1995). The results of simultaneous regression analysis showed that psychological distress had the most positive relationship with the factors of "work-family conflict", "restrictive emotionality" and "success, power, competition", respectively, and the attitude towards help-seeking has the most negative relationship with " restrictive emotionality " and "success, power, competition" factors, respectively. Also, the proposed structural model of the present study about the effects of the masculine gender role conflict on psychological distress from two direct and indirect paths (through the negative effect on help-seeking attitude) had a good fit. Thus, it seems that the masculine gender role conflict increases the severity of psychological distress through a negative effect on the help-seeking attitude.

    Keywords: Over-masculinity, Mental Disorders, Counseling, Psychotherapy, Help-seeking