فهرست مطالب

راهبرد اقتصادی - پیاپی 42 (پاییز 1401)

فصلنامه راهبرد اقتصادی
پیاپی 42 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهره حیدری*، پرویز داودی، حسین صمصامی صفحات 1-24
    در دهه های اخیر، افزایش جهش وار قیمت در بخش مسکن به تواتر مشاهده شده است. از عوامل موثر بر این جهش های قیمتی، می توان به رفتار سوداگرانه بانک ها در بازار مسکن اشاره کرد. اثبات این مسئله ایجاب می کند که مولفه های نظارتی بر فعالیت بانک ها به روزرسانی و فعال تر شوند تا از معضل های متعدد اجتماعی و سیاسی ناشی از گرانی مسکن بکاهد. هدف این مقاله بررسی میزان اثرگذاری رفتار سوداگرانه بانک ها اعم از تجاری، تخصصی، خصوصی شده و خصوصی بر قیمت مسکن مناطق 22 گانه شهر تهران است. لذا برآوردهای لازم توسط یک مدل پانل دیتا طی بازه زمانی 1392 تا 1398 و با به کارگیری متغیرهای باتواتر ماهانه انجام پذیرفته است. رفتار بانک ها در مدل با استفاده از متغیرهای مازاد سپرده، بدهی بانک ها به بانک مرکزی و تسهیلات غیرجاری بررسی شده است. نتایج کلی نشان می دهد که عملکرد سوداگرانه بانک های غیردولتی بر قیمت مسکن به مراتب بیش از بانک های دولتی است. نتایج تاثیرگذاری متغیرهای مدل نشان می دهد که کشش قیمت مسکن نسبت به مازاد سپرده به ترتیب در بانک های خصوصی شده و خصوصی از بالاترین ضریب برخوردار می باشند. بالاترین کشش قیمت مسکن نسبت به بدهی بانک ها به بانک مرکزی مربوط به بانک های تخصصی است که البته رتبه بالای بانک های تخصصی به علت وظایف تعریف شده خاص این نوع بانک هاست که طبیعتا قابل مقایسه با سایر بانک ها نیست؛ لیکن بانک های خصوصی و خصوصی شده در رتبه های بعدی قرار دارند. کشش قیمت مسکن نسبت به تسهیلات غیرجاری در بانک های تجاری و تخصصی از بالاترین رتبه برخوردار بوده و بانک های خصوصی و خصوصی شده در رتبه های بعدی قرار دارند.
    کلیدواژگان: سوداگری، قیمت مسکن، بانک، پانل دیتا، مناطق 22گانه شهر تهران
  • _ وحید شقاقی شهری، شیوا علیزاده*، شیرین واحد رسولی صفحات 25-56
    سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی به عنوان یکی از مهم ترین سیاست های کلی نظام در حوزه اقتصادی در سال های 1384 و 1385 در پنج بند از سوی رهبر انقلاب ابلاغ شده است. اینک با گذشت بیش از 16 سال از ابلاغ سیاست ها، مقاله حاضر در نظر دارد با طراحی الگوی مفهومی ارزیابی راهبردی سیاست های کلی اصل 44 و بهره گیری از الگوی مثلث پایش و ارزیابی مشتمل بر اهداف هر بند سیاست، عوامل حیاتی موفقیت و شاخص های کلیدی عملکردی، تصویری از میزان تحقق اهداف و اجرای سیاست های کلی اصل 44 ارائه دهد. خلاصه نتایج مقاله نشان از این دارد شواهدی مبنی توسعه بخش های غیردولتی، کوچک شدن اندازه دولت، توسعه سهم بخش تعاون از تولید ناخالص ملی، تقویت رقابت پذیری اقتصاد ملی و توانمندسازی بخش خصوصی در کشور، پس از ابلاغ سیاست های کلی مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی راهبردی، سیاست های کلی اصل 44، اقتصاد ایران، الگوی مفهومی، عوامل حیاتی موفقیت، شاخص های کلیدی عملکرد
  • تورج آذری گرگری*، رضا تهرانی، مجتبی دستوری صفحات 57-84

    در صورت مدیریت نادرست یا عدم کنترل ریسک نقدینگی در یک بانک، امکان بروز صدمه های مالی و اعتباری و حتی ورشکستگی بانک به وجود می آید. در این مقاله روشی را پیشنهاد کرده ایم که از روش های بروز در یادگیری ماشین استفاده می کند و برای مقابله با این مشکلات، مدلی را پیشنهاد می کنیم که از شبکه های عصبی مصنوعی و بیزی استفاده می کند. متغیرهای مدل نسبت های نقدینگی هستند و از طریق داده های ترازنامه استاندارد بانکی به راحتی در دسترس هستند. طراحی و اجرای این مدل پیشنهادی شامل چندین الگوریتم و آزمایش جهت اعتبارسنجی مدل است. به عنوان تعریف ریسک نقدینگی بر روی مفهوم توانایی پرداخت تمرکز کرده ایم. همچنین یک مطالعه موردی در بانک ملت با استفاده از داده های صورت های مالی این بانک بین سال های 1390 تا 1396، برای نشان دادن قابلیت اجرا، کارایی، دقت و انعطاف پذیری مدل اندازه گیری ریسک نقدینگی تحقیق، پیاده سازی کرده ایم. نتایج عددی به دست آ مده در مطالعه موردی نشان می دهد که روش هوشمند دو فازی پیشنهادی توانایی تایید نتایج از طریق اجرای مستقل و موازی مجموعه داده های مشابه را دارا می باشد.

    کلیدواژگان: ریسک نقدینگی، صنعت بانکداری، شبکه عصبی مصنوعی، شبکه بیزی
  • هادی کشاورز*، رمضان حسین زاده، معصومه قرنجیک صفحات 85-108
    اقتصاد ایران طی چند دهه اخیر با ریسک های مختلف اقتصادی، مالی و سیاسی مواجه بوده است. از این رو مطالعات متعددی اثر این ریسک ها را بر متغیرهای اقتصاد کلان بررسی کرده اند، اما مطالعه جامع و کاملی در زمینه اثرگذاری بی ثباتی ها بر رشد اقتصادی صورت نگرفته است؛ بنابراین این پژوهش تلاش دارد اثر ریسک های مالی، اقتصادی و سیاسی را بر رشد اقتصادی ایران بررسی نماید. بدین منظور از شاخص ریسک مالی، سیاسی و اقتصادی در چارچوب رویکرد خودرگرسیونی با وقفه های توزیع شده (ARDL) برای دوره 1398-1368 استفاده شده است. نتایج تخمین بلندمدت متغیرها نشان داده است که دو شاخص ریسک اقتصادی و ریسک مالی اثر منفی و معنادار بر رشد اقتصادی در ایران داشته اند. از بین این دو شاخص نیز اثرگذاری منفی شاخص ریسک مالی بیشتر از ریسک اقتصادی بوده است. براین اساس پیشنهاد می شود تا سیاست ها و اقدام های مناسبی برای کاهش ریسک های مالی و اقتصادی در اقتصاد ایران صورت گیرد. اتخاذ سیاست های پایدار مالی و پولی و عدم اتخاذ تصمیم های ناگهانی و بدون بررسی و مطالعه جامع در اقتصاد می تواند سهم به سزایی در کاهش ریسک های مالی و اقتصادی داشته باشد.
    کلیدواژگان: ریسک اقتصادی، ریسک مالی، ریسک سیاسی، رشد اقتصادی
  • مصطفی اسماعیلی*، حمیدرضا هاشمی صفحات 109-136
    امنیت اقتصادی جایگاه والایی در دستور کار نظام های سیاسی یافته تا جایی که سیاست گذاران را موظف کرده تا در سطح ملی به هدایت و بهبود امنیت اقتصادی بپردازند. با آغاز گام دوم انقلاب اسلامی، معضل امنیت اقتصادی به یکی از اصلی ترین مسائل کشور تبدیل شده است. اسناد بالادستی، فرمایش ها و تاکیدهای رهبر معظم انقلاب در سال های اخیر، همگی دلالت بر لزوم توجه جدی به این امر دارد. دراین راستا هدف از این پژوهش ارائه منظومه فکری معظم له در حوزه امنیت اقتصادی است. این مقاله از نوع کاربردی توسعه ای و روش تحقیق، تحلیل محتوای کیفی با رویکرد قیاسی است. مسئله اصلی این پژوهش آن است که مفهوم امنیت اقتصادی از منظر رهبر معظم انقلاب مورد مداقه قرار خواهد گرفت تا از این مسیر به سمت منظومه فکری کاملی از امنیت اقتصادی در حوزه علمی و عملی پیش رفت و به شناخت مولفه ها و مقوم های مرتبط با آن در جامعه پرداخت و با استخراج از مجموعه بیانات این رهبر فرزانه در حوزه امنیت اقتصادی، که دارای ابعاد و مولفه های گوناگونی می باشد، عبارت اند از: اقتصاد مقاومتی، مبارزه با مفاسد اقتصادی، امنیت شغلی کارگران، امنیت سرمایه، امنیت غذایی، نظام توزیع و قیمت گذاری، مقابله با قاچاق، شفاف سازی اقتصادی و مدیریت اقتصادی.
    کلیدواژگان: مقام معظم رهبری، امنیت اقتصادی، منظومه فکری، اقتصاد مقاومتی
  • محمد جواد صابری، محمد مبین شفیعی ناطق*، محمد توحیدی، محمد امین رشیدی صفحات 137-172
    صنعت پتروشیمی یکی از صنایع مهمی است که می تواند در رشد اقتصادی و تامین منابع ارزی کشور بسیار موثر واقع شود؛ بنابراین حفظ، توسعه و سرمایه گذاری در این صنعت، بسیار حائز اهمیت می باشد. این صنعت امروزه در معرض ریسک ها و چالش های متعددی قرار گرفته که موجب تضعیف صنعت پتروشیمی و سبب ایجاد مشکلات و آسیب های متعددی شده است. در صنعت پتروشیمی ایران می توان از ریسک های مختلف و متعددی نام برد که ریسک های راهبردی مالی از مهم ترین ریسک های صنعت می باشد. ریسک های راهبردی مالی، ریسک های مالی و غیرمالی هستند که مانع از تحقق راهبردی مالی صنعت شده و به شکل همه جانبه و کلان بر تمامی اجزا و ابعاد صنعت تاثیر می گذارند. این ریسک ها بلندمدت و حیاتی بوده، که می تواند روند و جریان مالی صنعت را مختل کرده و سبب ایجاد مشکلات عدیده ای شوند که درنهایت راهبردهای رشد و توسعه صنعت را بی اثر می کنند. درهمین راستا پژوهش پیش رو با مسئله محوری شناسایی و تحلیل ریسک های راهبردی مالی صنعت پتروشیمی جمهوری اسلامی ایران انجام گرفته است. این پژوهش، پژوهشی کیفی بوده که با ابزار مصاحبه به جمع آوری داده ها از خبرگان مالی صنعت پتروشیمی پرداخته و با روش تحلیل مضمون، با استفاده از نرم افزار MAXQDA 2018 به ایجاد شبکه مضامین دست یافته است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که ریسک های راهبردی مالی صنعت پتروشیمی جمهوری اسلامی ایران شامل ریسک تحریم های مالی، ریسک تصمیم های موثر مالی دولت، ریسک اعتباری، ریسک نقدینگی، ریسک های مالی حوزه تولید، ریسک نرخ ارز و ریسک های حوزه بیمه و پوشش ریسک است.
    کلیدواژگان: ریسک مالی، ریسک راهبردی، راهبرد مالی، صنعت پتروشیمی
|
  • Zohreh Heydari *, Parviz DAVOODI, Hossain Samsami Pages 1-24
    One of the factors influencing these price jumps is the speculative behavior of banks in the housing market; The purpose of this article is to investigate the effect of commercial behavior of banks, including commercial, specialized, privatized and private, on housing prices in 22 districts of Tehran. Therefore, the necessary estimates have been made by a data panel model during the period 1392 to 1398 and using monthly battery variables.The behavior of banks in the model is examined using the variables of surplus deposits, banks' debt to the central bank and non-current facilities. The overall results show that the speculative performance of non-governmental banks on housing prices is much higher than that of state-owned banks. The results of the effect of the model variables show that the elasticity of housing prices to the surplus of deposits in the privatized and private banks have the highest coefficient, respectively. The highest elasticity of housing prices to the debt of banks to the central bank is related to specialized banks, which, of course, the high ranking of specialized banks due to the defined duties of this type of banks, which is not naturally comparable to other banks; But private and privatized banks are next. ; But private and privatized banks are next. The elasticity of housing prices to non-current facilities in commercial and specialized banks has the highest rank, and private and privatized banks are in the next ranks.
    Keywords: Business, Housing prices, bank, Data panel
  • Vahid Shaghaghi Shahri, Shiva Alizadeh *, Shirin Vahed Rasooli Pages 25-56
    The general policies of article 44 of the constitution have been set as one of the vital general policies in the economic area under five policies by supreme leader in the years 1384-85. After more than 15 years from setting of the above mentioned general policies, the current paper is aimed for evaluation general policies of article 44 by designing a conceptual model for strategic evaluation of the general policies of article 44 and using of a monitoring model including objectives, critical success factors & key performance indicators. The results of paper reveal after setting of general policies, there is no evidence of developing non-governmental sectors, decreasing the government size, increasing of cooperative sector share of national gross production, strengthening the economic competitive & empowering the private sector.
    Keywords: Strategic evaluation, General Policies of Article 44, Iran Economy, Conceptual model, Critical success factors, Key Performance Indicators
  • Tooraj Azari Gargari *, Reza Tehrani, Mojtaba Dastoori Pages 57-84

    Lack of liquidity management of banks is one of the most important risks for any bank and if less attention is paid to liquidity risk, it may lead to irreparable consequences; Preventing liquidity risk requires a comprehensive measurement method but liquidity risk is complicated issue, and this complexity makes it difficult to provide a proper definition. In addition, defining liquidity risk determinants and formulation of the related objective function to measurement its value is a difficult task. To address these problems, in this study we propose a model that uses artificial neural networks and Bayesian networks. Design and implementation of this model includes several algorithms and experiments to validate the proposed model. In this paper, we have used Lunberg-Marquardt and Genetic optimization algorithms to teach artificial neural networks. We have also implemented a case study in Bank Mellat to demonstrate the feasibility, efficiency, accuracy and flexibility of the research liquidity risk measurement model.

    Keywords: Liquidity risk, banking industry, ANN, Bayesian Network
  • Hadi Keshavarz *, Ramezan Hosseinzadeh, Masumeh Gharanjik Pages 85-108
    Iran's economy has faced various economic, financial and political risks in recent decades. Therefore, several studies have examined the effect of these risks on macroeconomic variables, but no comprehensive study has been done on the effect of instabilities on economic growth. Therefore, this study tries to investigate the effect of financial, economic and political risks on Iran's economic growth. For this purpose, the financial, political and economic risk index in the framework of the Autoregressive distributed lag (ARDL) for the period 1398-1388 has been used. The results of long-term estimation of variables have shown that the two indicators of economic risk and financial risk have had a negative and significant effect on economic growth in Iran. Between these two indicators, the negative impact of financial risk index was more than economic risk. Based on this, it is suggested that appropriate policies and measures be taken to reduce financial and economic risks in the Iranian economy. Properly adopting fiscal and monetary policies and not making sudden decisions without a comprehensive study of the economy can make a significant contribution to reducing financial and economic risks.
    Keywords: Economic Risk, Financial risk, political risk, Economic Growth
  • Mostafa Esmaeili *, Hamidreza Hashemi Pages 109-136
    Economic security has found a high position in the agenda of political systems to the extent that policy makers are obliged to guide and improve economic security at the national level. With the beginning of the second step of the Islamic Revolution, the problem of economic security has become one of the main issues of the country. The upper documents, the statements and emphasis of the supreme leader of the revolution in recent years, all indicate the need to pay serious attention to this matter. In this regard, the aim of this research is to present the intellectual system of Moazzam Leh in the field of economic security.This article is a developmental application and research method, qualitative content analysis with a comparative approach. The main issue of this research is that the concept of economic security will be studied from the perspective of the supreme leader of the revolution in order to move towards a complete intellectual system of economic security in the scientific and practical field and to know the components and institutions related to it in the society. And by extracting from the collection of His Holiness' statements on economic security, the intellectual system of the Supreme Leader has various dimensions and components, which include: resistance economy, fight against economic corruption, job security of workers, capital security, food security, distribution and price system establishment, dealing with smuggling, economic clarification and economic management.
    Keywords: supreme leader, Economic security, Intellectual System, resistance economy
  • Mohammad Javad Saberi, Mohammad Mobin Shafie Nategh *, Mohammad Tohidi, Mohammad Amin Rashidi Pages 137-172
    The petrochemical industry is one of the important industries that can be very effective in the economic growth and provision of foreign exchange resources of the country; Therefore, maintaining, developing and investing in this industry is very important. But today, it has been exposed to many risks and challenges that have weakened the petrochemical industry and caused many problems and damages. In Iran's petrochemical industry, there are many different risks that can be mentioned, and financial strategic risks are among the most important risks of the industry. Financial strategic risks are financial and non-financial risks that prevent the realization of the financial strategic goals of the industry and affect all the components and dimensions of the industry in a comprehensive and macro way. These risks are long-term and critical, which can disrupt the process, financial flow, etc. of the industry and cause many problems, which ultimately make the growth and development strategies of the industry ineffective. In this regard, the research has been carried out with the central problem of identifying and analyzing the financial strategic risks of the petrochemical industry of the Islamic Republic of Iran. This research is a qualitative research that collects data from financial experts of the petrochemical industry with the help of interviews, and creates a network of themes using the MAXQDA 2018 software using thematic analysis method. The results of this research show that the strategic financial risks of the petrochemical industry of the Islamic Republic of Iran include the risk of financial sanctions, the risk of effective financial decisions of the government, credit risk, liquidity risk, financial risks of production, exchange rate risk, and risks of insurance and risk coverage.
    Keywords: Financial risk, strategic risk, Financial Strategy, Petrochemical industry