فهرست مطالب

بلاغت کاربردی و نقد بلاغی - سال هفتم شماره 2 (پیاپی 14، پاییز و زمستان 1401)

مجله بلاغت کاربردی و نقد بلاغی
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 14، پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بازخوانی ودیگرخوانی برخی تشبیهات شکلی باتکیه برآثاربلاغی
    حمید طاهری* صفحه 1

    تشبیه یکی از مهمترین وگسترده ترین تصویرهای شعری است. ازاین عنصرخیال بانظربه ارکان ،شکل ،ماهیت ارکان وعناصرتشکیل دهنده ی آن ،انواع واقسام پرشماری ارایه گردیده است وبه همین جهت تشبیه پرتنوعترین عنصرخیال است. گاهی درتقسیماتی که ازتشبیه ارایه می شود، ضروری است ازچند منظر به صورت توام به تشبیه نگریست.اکتفا به یک منظر یا زاویه ی خاص مارا به هدف وغرضی که آن نوع خاص از تشبیه برای آن پدید آمده،رهنمون نمی گردد .به تعبیر بهتر اگرتشبیه را به لحاظ شکل تقسیم بندی می کنیم باید علاوه برفرم یاشکل ظاهری تشبیه ،به وجه شبه آن نیزتوجه داشته باشیم. صرف جابه جایی طرفین تشبیه ،تشبیه معکوس یا مقلوب نمی سازدواگربه وجه شبه آن عنایت نکنیم ،هدف وغرض ازآن که نوکردن وایجاد اغراق بیشتر است ،به دست نمی آید،زیرااغراق دراین تشبیه زمانی خودرا می نماید که وجه شبه پیش ازعکس کردن(تشبیه اول) وپس ازآن (تشبیه دوم)ثابت وواحد باشد. بی توجهی به این دقیقه سبب شده است که برخی تعاریف از انواع تشبیه ، ناقص و گاه اشتباه باشد. نکته دیگر این که هنگام تحقیق در صورت خیال تشبیه، بررسی پیشینه وتطورآن در دوران ها و اعصار مختلف ادب، امری ضروری است. علی الخصوص آن جا که بحث از عکس کردن و تفضیل مشبه بر مشبه به پیش می آید.برای مثال بررسی تاریخ تشبیه مارادرشناخت بهتروبازشناسی آسانتر تشبیه معکوس یاری می دهد . این توجه موجب می شودتابه نوع دیگری ازتشبیه معکوس دست یابیم که با نوع شکلی وفرمی آن متفاوت است.

    کلیدواژگان: تشبیه، تفضیل، عکس، تسویه، جمع
  • شکل شناسی تشبیه از آغاز تا پایان قرن ششم
    وحید علی بیگی* صفحه 2

    استفاده از صور خیال باعث جذابیت و درگیری ذهنی مخاطبان برای فهم مقصود شعرا می گردد. از مهمترین صور خیالی که از آغاز شعر فارسی در آثار ادبی مشاهده می شود، تشبیه است. از قرن سوم و نقطه آغاز شعر فارسی، شاعران به کمک تشبیه، افکار و تصورات ذهنی خویش را به مخاطبان القا می کردند که این امر در آغاز به صورت ابتدائی و کلیشه ای مشهود است. با شروع قرن چهارم تشبیه مسیر اصلی خود را باز می یابد و شعرای قرن مذکور در کاربرد تشبیه دو مسیر مجزا را طی می کنند. دسته اول در کاربرد تشبیه مسیر عادی و کلیشه ای با بسامد کمتر و دسته دوم نوآوری در تشبیه با بسامد بیشتر را سر لوحه کار خود قرار می دهند. با شروع قرن پنجم تشبیه به ابزاری مهم برای ایجاد تخیل در نزد شعرا تبدیل می گردد تا در اواخر این قرن، تشبیه از حالت کلیشه-ای خارج شده و کسانی مانند ناصر خسرو، تشبیهات بدیعی را در اشعار خویش به کار می برند و این رویه با شروع قرن ششم با شاعرانی مانند خاقانی و نظامی به شکل تکاملی خود می رسد و به تفکر سنتی تشبیه پایان می دهد. در این پژوهش با آوردن نمونه هایی از شاعران مشهور، شکل تشبیه را با تحلیل و توصیف ابیات مورد واکاوی قرار داده و ضمن ترسیم نمودارهایی، تشبیهات هر دوره را به صورت جامع برای مخاطبان ترسیم نموده ایم

    کلیدواژگان: صور خیال، تشبیه، متون نظم، شعر کلاسیک
  • نگرش تصویری جامی در تلمیحات
    الیاس نورایی*، زینب رشیدی، فاطمه کلاهچیان صفحه 3

    تصویر، رابطه بین جهان بیرونی و جهان درونی شاعر و هنرمند است. تصویر در شعر، معادله ی بین دو پدیده مثلا میان مشبه و مشبه به است که هدف از آن اثبات زیبایی یا تناسب است. تلمیح، یکی از شگردهای بلاغی است که برای تاثیر کلام به کار می رود و بر پایه تشبیه و تناسب است. جامی، یکی از سرآمدان شعر سبک عراقی است که استفاده چشمگیری از تلمیح کرده است، او با استفاده از تشبیه، استعاره،ایهام و کنایه و... تصاویری را در ذهن برجسته و مجسم می کند و به آن حالت عینیت و همانندی می دهد. او در شعر مخصوصا غزل با استفاده از تلمیح، تصاویر زیبایی را خلق کرده است. برجسته ترین تلمیحات جامی در غزل عبارت اند از: تلمیحات و اشارات قرآنی و ماجرای پیامبران، تلمیحات تاریخی- داستانی و تلمیحات و اشارات اساطیری. نگارندگان با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی به بررسی نگرش تصویری جامی در تلمیحات غزل پرداختند. جامی، برای بیان اندیشه خود از مفاهیم مهم عرفانی چون «وحدت وجود، تجلی، فقر، فنا و...» و نیز با استفاده از صناعات ادبی مانند: (تشبیه، استعاره، ایهام و کنایه و...) استفاده کرده است.

    کلیدواژگان: نگرش، تصویر، جامی، تلمیحات، غزل
  • تطور نشانه شناختی ساقی نامه های فارسی با تاکید بر ساقی نامه رضی الدین آرتیمانی و هوشنگ ابتهاج
    احمد رضایی جمکرانی*، سمیه خورشیدی صفحه 4

    ساقی نامه از گونه های ادب غنایی با است که اغلب دربردارنده موضوعاتی مانند سرخوشی، اغتنام فرصت، بهره مندی از زمان است؛ به نظر می رسد تحولات اجتماعی کارکرد این نوع ادبی را نیز متاثر ساخته است و آن را از کارکردی غنایی به کارکردی اجتماعی دگرگون کرده که با به کارگیری ابزاری نظام مند می توان این تغییر کارکرد را نشان داد. از جمله این ابزار دانش نشانه شناسی است که می کوشد تا خاستگاه متن را از طریق زیرانگاشت هایی که در آن گسترده اند، شناسایی کند و بر انسجام درونی متن، علی رغم وجود نادستورمندی ها از طریق عبور از خوانش اکتشافی به خوانش پسکنشانه ، دست یابد. پژوهش حاضر به مقایسه و تحلیل نشانه شناسیک ساقی نامه هوشنگ ابتهاج و رضی الدین آرتیمانی از دو دوره مختلف،پرداخته است. خوانش اکتشافی و پس کنشانه و تمرکز بر منظومه های توصیفی و کمینه نگاشت های دو متن، نشان می دهد متون مذکورعلی رغم توجه به بن مایه های برجسته نوع ادبی ساقی نامه، کمینه محتوای آن را دگرگون کرده اند؛ بر این اساس، ابتهاج با بهره گیری از رمزگان اساطیری تنوع و پیام های عمیق تری را منتقل کرده و به عناصر اصلی آن معنایی دیگر بخشیده است؛ ساقی در ساقی نامه وی بار معنایی جدید یافته و رویکرد اجتماعی این ساقی متن را با توجه به وقایع جامعه برجسته تر کرده است. بر اساس تحلیل ماتریس های دو متن، در حالی که آرتیمانی برای رهایی از از بیداد و ستم به فنا و خداوند می اندیشد و ابتهاج به دنبال نجات دهنده ای است که خفتگان جامعه را بیدار کند.

    کلیدواژگان: نشانه شناسی، ساقی نامه، آرتیمانی ابتهاج
  • جایگاه معنایی باب استفعال در انتقال معانی بلاغی نهج البلاغه
    حسین رحمانی تیرکلایی* صفحه 5

    جایگاه معنایی باب استفعال در انتقال معانی بلاغی نهج البلاغهچکیدهکلام بلیغ متناسب با اقتضائات حالی و مکانی صورت می پذیرد و به تناسب تفاوت مقتضیات، از اسلوب های متعددی در آن استفاده خواهد شد. این عنصر در نهج البلاغه موجب اختصاص یافتن صدها اثر در تبویب سازی شاخصه ها و ابعاد بلاغی در خصوص این کتاب شریف شده است، با این حال کمتر مشاهده شده که از حیث مصداقی به واکاوی ابعاد این بلاغت پرداخته شود، بر اساس این ضرورت نگارنده در این اثر با روشی توصیفی تحلیلی و با تحلیل و تدقیق در معاجم لغوی شاخص در زبان عرب به دنبال بررسی جایگاه معنایی باب استفعال در انتقال معانی بلاغی در نهج البلاغه بوده است تا با ذکر مصادیق متعدد از این باب، عناصر بلاغت را به نحو تطبیقی به مخاطب ارائه دهد و در پایان این نتیجه حاصل شده است که باب استفعال دارای معنای شایع طلب و معنای متداول وجدان الشئ است که سبب شده دیگر معانی این باب کمتر مورد استفاده قرار گیرد. بررسی باب استفعال در نهج البلاغه حاکی از این حقیقیت است که در گفتمان امام(علیه السلام) استخدام هرکدام از معانی ابن باب متناسب با اقتضاء کلامی و معنای مراد به کار گرفته شده تا مراد متکلم با کامل ترین لفظ در ذهن مخاطب تداعی شود.

    کلیدواژگان: باب استفعال، انتقال معانی، بلاغت، نهج البلاغه
  • مضمون پردازی و کارکردهای هنری و بلاغی باورها و رسوم عامیانه در اشعار ظهیر فاریابی
    فاطمه تسلیم جهرمی* صفحه 6

    شعر ظهیر فاریابی، شاعر قرن ششم، به عنوان یکی از حلقه های بین سبک خراسانی و عراقی در بسیاری از داوری های شاعرانه کهن مطرح شده و تاثیر بسیاری بر شعر شاعران پس از خود داشته است. ظهیر، مضمون پردازی متعدد و گسترده ای از دانش های مختلف از جمله باورها و عقاید عامیانه و برخی باورهای محلی در اشعار خود دارد و از این منظر یکی از شاعران پیشرو به شمار می رود. مضمون پردازی باورهای عامیانه در اشعار ظهیر به صورت شبکه ای بلاغی و با توجه به جنبه های مختلف یک باور و آداب و رسوم عامیانه رخ می دهد و در دسته هایی چون: باورهای عامیانه نجومی، اعتقادات عامیانه درباره حیوانات و پرندگان، طب عامیانه و باورها و عقاید مربوط به پدیده های غیبی و رسوم عامه، می توان آن ها را تحلیل کرد. در رسوم عامیانه وی به آدابی چون جرعه افشانی بر خاک، خالکوبی، رسوم عید و... اشاره می کند. برخی مضمون سازی ها از باورهای عامیانه نادر و بسیار کهن در شعر فارسی نیز در میان اشعار وی دیده می شود. از ابزارهای هنری و بلاغی با استفاده از باورها و رسوم عامیانه در اشعار وی، به استعاره، حسن تعلیل، تجاهل العارف و تشبیه می توان یاد کرد. مضمون پردازی با عقاید عامیانه نجومی بیش از همه بازتاب دارد. وی از باورهای عامیانه برای مدح شاه و معشوق یا بیان پریشانی احوال خود بهره برده است. روش تحقیق در این مقاله به شیوه توصیفی- تحلیلی است.

    کلیدواژگان: بلاغت، تصاویر ادبی، ظهیر فاریابی، عقاید عامیانه، رسوم عامه
  • گونه های تعلیل هنری در شعر کودک
    عباس باقی نژاد*، اصغر بابا سالار صفحه 7

    تعلیل هنری یا «حسن تعلیل» در «شعر کودک» کاربردی خاص و متفاوت از شعر بزرگسالان دارد. هدف این پژوهش، کشف و تفکیک الگوهایی است که ده شاعر صاحب سبک کودک در بهره مندی از حسن تعلیل در نظر داشته اند. در این پژوهش، جایگاه حسن تعلیل در محتوا و ساختار و نقش آن در معنی آفرینی، تخیل پردازی و زیباشناختی اشعار این ده شاعر تبیین شده و نوعی طبقه بندی الگویی برای تعلیل های هنری آنان ارایه گردیده است. این طبقه بندی، منطبق بر چند الگوی کلی از جمله «الگوی رفتاری»، «الگوی عاطفی»، «الگوی زبانی»، «الگوی تمثیلی - استعاری» و «الگوی فانتزی» شکل گرفته و مبنای آن، معیارهایی است که این شاعران کودک در علت آفرینی مد نظر دارند؛ یا تشخص و برجستگی خاصی، اعم از برجستگی خیالی، عاطفی، فکری و زبانی است که در تعلیل های شعر آنان وجود دارد وجود دارد. در بحث مربوط به هر یک از انواع حسن تعلیل، سبک و سیاق علت آفرینی و کیفیت اثر گذاری حسن تعلیل بر مخاطبان کودک، هم چنین کارکرد آن نوع خاص از حسن تعلیل، تشریح، بررسی و تحلیل شده است.

    کلیدواژگان: شعر کودک، مخاطب، حسن تعلیل. کودک
  • بررسی و تحلیل انواع پرکاربرد آیرونی در منطق الطیر عطار
    پروین ابیضی اسفهلان* صفحه 8

    آیرونی از صناعات پیچیده ادبی است. و آن شگردی است که نویسنده، معنایی متضاد با ظاهر سخن خود به کلام می بخشد به طوری که اغلب با غافلگیری و ریشخند همراه است. در مقاله حاضر که به روش توصیفی، تحلیلی-آماری است ابتدا به تعریف آیرونی و ویژگی های عمده آن و تقسیم بندی انواع آن پرداخته شده سپس ضمن بیان مختصری در خصوص منطق الطیر و معرفی اجمالی آن، به تفصیل به بررسی و تحلیل انواع پرکاربرد این صنعت در منطق الطیر پرداخته شده و بسامد هر یک از انواع پرکاربرد آیرونی در جدول نشان داده شده و در نهایت نتیجه گیری کلی از تحقیق به عمل آمده است. هدف از این تحقیق، بررسی و تحلیل چگونگی کاربرد آیرونی و بسامد انواع آن و دلایل به کاررفتن این صنعت در منطق الطیر است. نتایج پژوهش نشان می دهد عطار به علت ساختار داستانی این اثر که می تواند منشاء گوناگونی از آیرونی باشد از انواع آیرونی بهره برده و با نگرش آیرونیک و زبان طنز آمیز خود، حقایق فراوانی را روشن کرده و انواع مسایل مهم زمانه خود و مسائل فکری، عقیدتی و الهیاتی خود را در قالب شگرد آیرونی، مفید و ظریف بیان کرده است. از نظر آماری نیز، آیرونی های کلامی و سقراطی به ترتیب با بیست و سیزده درصد بیشترین بسامد و آیرونی های تقدیر و نمایشی به ترتیب با یک و سه درصد کمترین بسامد را به خود اختصاص داده اند.

    کلیدواژگان: آیرونی، صناعت ادبی، عطار نیشابوری، منطق الطیر
|
  • Rereading some figurative similes based on rhetorical works
    H Tăheri * Page 1

    Simile is one of the most expanding and significant poetic images . Abundant types of simile ,in terms of its essential sides ,its form, the nature of its elements, and others, have been made. Consequently, it is considered as one of the most various and abundant types of images. The theme developed in this article is that it sometimes sounds necessary to look at imile from several perspectives at the some time when categorizing or discussing the kinds of simile, and also the fact that the focus on one special feature would not lead to the intention of that particular simile; and more significantly, when the subject is the classification of simile on the basis of form, the focus must be on similarity. For instance, antithetical simile concentrating on the form and appearance of the simile and avoiding the element similarity between the two sides and emphasizing on the reversion of tenor and vehicle, would result in deviation and loss of a correct definition of simile, for the purpose behind antithetical simile is the renewal of simile and further exaggeration. This exaggeration cannot be obtained unless the element of similarity in simile before revision and in the revision remains fixed and singular. In addition, in studying of the imaginative forms like simile, and specifically antithetic simile, the exploration of its history and background sounds quite essential. The reversion of the two elements in simile is perfectly illustrated when the simile before revision is also examined.

    Keywords: simile, Similarity, Antithetical simile, Tenor, vehicle, preferential simile
  • The morphology of the simile from the beginning to the end of the sixth century
    Vahid Alibaygi * Page 2

    The use of imagery forms the attraction and mental involvement of the audience to understand the purpose of the poets. It is likened to the most important imagery from the beginning of Persian poetry in literary works. From the third century and the beginning of Persian poetry, the poets, with the help of likeness, induced their thoughts and mindsets to the audience, which is apparent at first in a primitive and stereotyped way. With the start of the fourth century, the likeness of its original path begins, and the poets of the century, in the simile application, travel through two distinct paths. The first group uses the similitude of the lower and lower frequency stereotypical path and the second category of innovation in the similitude with more frequencies. With the onset of the fifth century, the likeness of the instrument becomes an important tool for the creation of imagination in the eyes of poets, until the end of this century, it is likened to a stereotypical form, and those like Nasser Khosrow apply novels to their poems, and this procedure With the start of the sixth century, it is evolving with poets such as khaqani and military, and end the similitude of traditional thinking. In this study, by bringing examples of famous poets, we mapped the likeness of the form by analyzing and describing the abysses, and drawing the diagrams, we depict the simulations of each course comprehensively for the audience.

    Keywords: imagination, simile, order texts, classical poetry
  • Jami's visual attitude in lyric allusions
    Elyas Nooraei *, Zeinab Rashidi, Fatemeh Kolahchian Page 3

    The image is the relationship between the outer world and the inner world of the poet and the artist. An image in poetry is an equation between two phenomena, for example between likeness and likeness, the purpose of which is to prove beauty or proportion. Allusion is one of the rhetorical techniques that is used for the effect of words and is based on analogy and proportion Jami is one of the leaders of Iraqi style poetry who has made significant use of allusion. He uses simile, metaphor, allusion, irony, etc. He has created beautiful images in poetry, especially in ghazal, using allusions. The most prominent allusions of Jami in Ghazal are: Qur'anic allusions and allusions and the story of prophets, historical-story allusions and mythological allusions and allusions. Using descriptive-analytical method, the authors examined Jami's semantic and visual attitude in sonic allusions.To express his thought, Jami has used important mystical concepts such as "unity of existence, manifestation, poverty, annihilation, etc." and also using literary industries such as:"simile, metaphor, ambiguity and irony, etc.".

    Keywords: Attitude, image, Jami, Allusions, Sonnet
  • Semiotic evolution of the Drinking Song Based on the Houshang Ebtehaj and Razi-al-din Artimani’s Drinking Songs
    Somayeh Khorsidi Page 4

    Drinking Song is a kind of lyric that dates back to the Anacreontic verse. It seems that social developments have also affected the function of this type of literature and transformed it from a lyrical function to a social function, which can be shown by using a systematic tool. One of these tools is the knowledge of semiotics, which tries to identify the origin of the text through the sub-images that are spread in it and to achieve the internal coherence of the text, in spite of the existence of inaccuracies, through the exploratory reading to the post-exploratory reading. The present study has compared and analyzed the semiotic semiotics of Houshang Ebtehaj and Razi-al-din Artimani from two different periods. Exploratory and retrospective reading and focus on descriptive systems and hypograms of the two texts show that the mentioned texts, despite paying attention to the prominent themes of the literary type of the drinking song, have changed their content. Accordingly, Ebtehaj, using mythological codes, conveys deeper diversity and messages and gives another meaning to its main elements; The butler has found a new meaning in his drinking song and the social approach of this butler, according to the events of the society, has made the text more prominent. According to the analysis of the matrices of the two texts, while Artimani thinks of annihilation and God to get rid of tyranny and oppression, Ebtehaj seeks a savior who will awaken the dormant society.

    Keywords: semiotics, “Drinking Song”, “Artimani, “Ebtehaj
  • The semantic position of the chapter on the Estefaal of rhetorical meanings in Nahj al-Balaghah
    Hossian Rahmanitirkalai * Page 5

    The semantic position of the chapter on the use of rhetorical meanings in Nahj al-BalaghahAbstractRhetoric is done in accordance with the present and spatial requirements, and according to the difference of requirements, several methods will be used in it. In Nahj al-Balaghah, this element has led to the allocation of hundreds of works in the description of the characteristics and dimensions of rhetoric about this noble book, however, it has rarely been observed to analyze the dimensions of this rhetoric in terms of examples. The necessity of the author in this work with a descriptive-analytical method and by analyzing and refining the lexical dictionary of the index in Arabic language has sought to examine the semantic position of the chapter on the use of rhetorical meanings in Nahj al-Balaghah to cite several examples of this chapter. To present to the audience in a comparative way, and in the end it has been concluded that the chapter on use has a common meaning and a common meaning of conscience, which has caused other meanings of this chapter to be used less. Examining the chapter on usufruct in Nahj al-Balaghah indicates the fact that in the discourse of Imam (pbuh) the employment of each of Ibn Bab's meanings in accordance with the theological necessity and the meaning of the meaning is used so that the speaker's meaning is associated with the most complete word in the audience's mind. Be.

    Keywords: passivity, meaning transfer, rhetoric, rhetorical approach
  • Thematic and artistic and rhetorical functions and beliefs of folk beliefs and customs in Zahir Faryabi's poem
    Fatemeh Taslim Jahromi * Page 6

    TThe poetry of Zahir Faryabi, a sixth-century poet, has emerged as one of the links between the Khorasanian and Iraqi styles in many ancient poetic judgments and has had a great influence on the poetry of later poets. Zahir has a wide range of themes from various sciences, including folk beliefs and some local beliefs in his poems, and from this perspective, he is one of the leading poets. Based on the results of this study, the thematicization of folk beliefs in Zahir's poem occurs in the form of rhetorical networks and according to various aspects of a folk belief and customs, and in descriptive-analytical methods in categories such as: astronomical folk beliefs, animal beliefs in And birds, folk medicine, and beliefs about occult phenomena and folk customs can be analyzed. Some themes of rare and very ancient folk beliefs in Persian poetry can also be seen in his poems. One of his artistic and rhetorical tools for using folk beliefs and customs is metaphor, simile, exaggeration, good interpretation and ignorance of the mystic. Thematic with astronomical folk beliefs is most reflected and has used folk beliefs with topics such as the praise of the king and the beloved or expressing his condition

    Keywords: rhetoric, Zahir Faryabi, appearance, Folklore, folk customs
  • Types of artistic etiology in child poetry
    Abbas Baghinejad *, Asghar Babasalar Page 7

    The artistic interpretation or " fantastic etiology " in "child poetry" has a special and distinct function in adult poetry. The purpose of this research is to explore and distinguish between the patterns that ten poets of the child's style have used self-consciously and unconsciously in benefiting from good judgment. In this research, the position of good explanation in the content and structure and its role in the meaning, the imagination and aesthetic of the poetry of these ten poets have been explained and a kind of model classification for their artistic deductions has been presented this classification is based on several general patterns, such as "pattern", "emotional pattern", "linguistic pattern", "allegoric-metaphorical pattern" and "fantasy pattern", based on which criteria these children's poets In the cause of creation; there is a certain distinction and prominence, including the imaginary, emotional, intellectual, and linguistic prominence that is contained in the justifications. In the discussion of each type of explanation, the style and nature of causation and the quality of the impact of good judgment on the audiences of the child, as well as the function of that particular type of good explanation, description and analysis.

    Keywords: child poem, audience, fantastic etiology, child
  • The study and analysis of different useful kinds of irony in Manteg-Alteyr
    Parvin Abyazi Esfahlan * Page 8

    Irony is one of the difficult literary kinds because the meaning of irony is so extensive, dynamic and growth. By using this device, the writer changes the meaning of speech in a manner that is full of surprisal and coxing. The method of present article is descriptive, analytic and statistical. In this manner, first the writer tries to define the meaning of irony and it′s features, then the kinds of irony will be explained. Also, the book of Manteg-Alteyr has been introduced and summarized. The study and analysis of the kinds of irony about the book of Manteg-Alteyr will be detailed in this article. The frequency of each all-purpose kinds of irony has been shown in the table. In the end, the conclusion of this study has been written. The purpose of this research is study and analysis of the quality using the irony and the frequency of it′s different kinds. In addition of these three purposes, the most important one is Attar′s reasons for using the irony in Manteg-Alteyr. The results show that because of fictional and figurative structure of the book, Attar had used different kinds of irony. Also, Attar had elucidated many facts by using the ironic attitude toward it and his satirical speech. It should be said that each kind of irony is related to Attar and his ideas. For example, most of the verbal ironies constituent element of irony is based on Gnosticism.

    Keywords: irony, literary kind of speech, Attare-Nishaburi, Manteg-Alteyr