فهرست مطالب

بلاغت کاربردی و نقد بلاغی - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 13، بهار و تابستان 1401)

مجله بلاغت کاربردی و نقد بلاغی
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 13، بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/21
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مولفه های زبانی و بلاغی مثنوی های شش گانه شاه داعی
    محمود بشیری*، نیلوفر انصاری صفحه 1

    یکی از شخصیت های برجسته عرفان وادب در سده نهم هجری، شاه داعی شیرازی است که در مثنویهای شش گانه خود، عمیق ترین مسائل عرفانی را نظیر (وحدت وجود، توحید، حقیقت، طلب، تجرید، ذوق، کشف وشهود، فقر و فنا و...) بیان کرده است. ما در این نوشتار با روشی توصیفی، تحلیلی برآنیم تا ساختار زبانی وبلاغی مثنوی های شش گانه شاه داعی (مشاهد، گنج روان، چهل صباح، چهار چمن، چشمه زندگانی و عشق نامه) را از وجوه مختلف، تجزیه وتحلیل کنیم.نتایج تحقیق بیانگر دقت معانی، استواری کلام وفخامت الفاظ شاه داعی در مثنوی های شش گانه است وصرف نظر از مشرب عارفانه وباریک اندیشی صوفیانه؛ جذبه ها، وجدها وحال های او، جداگانه سرچشمه ذوق، شوق، دقت و رقت است. فکر و مضمون برجسته این مثنوی ها، همان اندیشه های مرسوم شاعران عارف است. رد پای عارفان بزرگی چون ابن عربی، عطار و مولانا، سنایی، شاه نعمت الله ولی، قاسم انوار و حافظ در آثار او مشهود است.سبک این مثنوی ها، تلفیقی از سبک های خراسانی و عراقی است؛ به گونه ای که برخی ویژگیهای زبانی را از سبک خراسانی؛ لطافتها، سوز وگداز را نیز از سبک عراقی گرفته است.جناس وصنعت تکرار در سطوح آوایی؛ استعاره مکنیه، مراعات نظیر وتلمیح در سطوح بلاغی، از برجسته ترین آرایه های ادبی به کار رفته در این منظومه ها هستند

    کلیدواژگان: شاه داعی شیرازی، عرفان، ابن عربی، عطار، مولانا
  • شگردهای مولوی برای اقناع مخاطب در داستان نخجیران و شیر
    مینا شاکر*، رامین محرمی، بیژن ظهیری ناو صفحه 2

    اقناع مخاطب به عنوان فرایندی که برای تغییر نگرش مخاطب و همراه کردن او با عقاید گوینده انجام می شود، یکی از اهداف اصلی متون عرفانی تعلیمی از جمله مثنوی است. مولوی با توسل به شیوه های مختلف تاثیرگذاری بر مخاطب، سعی در انتقال مفاهیم عرفانی به مخاطب دارد و از ابزارهای کلامی و غیرکلامی متعددی برای این منظور بهره می برد. یکی از شیوه های مولوی برای رسیدن به این مقصود، استفاده از شیوه داستان پردازی است. از جمله داستان های مثنوی که این موضوع را به وضوح نشان می دهد داستان نخجیران و شیر است. نتایج حاصل نشان می دهد که مولوی این داستان را به شیوه گفتگو محور پیش می برد و از زبان هر یک از طرفین مناظره کننده، با استفاده از شیوه های خاصی برای اقناع طرف مقابل، به بیان عقاید رایج در زمینه جهد و توکل می پردازد. در این مناظرات مولوی از شیوه های خاصی برای اقناع حریف بهره می برد که اهم آن ها عبارتنداز: احتجاج به آیات و روایات، ذکر دلایل حسی، عقلی و وجدانی، استفاده از زبان بدن، تمثیل و...

    کلیدواژگان: مثنوی، داستان پردازی، مناظره، زبان بدن، اقناع
  • بازخوانی بافه های بلاغی و معانی اتساعی در بیتی از غزلیات حافظ شیرازی
    فاضل عباس زاده، بهزاد اسبقی، مهرداد آقائی* صفحه 3

    زبان حافظ چند وجهی و هنری است واژه ها و ترکیبات و به تبع آن عبارات و جملات در شعر او خطی و تک معنایی نیست، بلکه متعدد و اتساعی است و این ویژگی هنری باعث شده که انسان در جستجوی معنا برای زندگی اش، گم شده ذهن و ضمیرش را در لایه های معانی ابیات او یافته و او را سروش وار در آسمان ها پایگاه بخشد. پژوهش حاضر، از طریق نقد خواننده محور ضمن بررسی بافه های بلاغی در یک بیت حافظ، تلاش می کند استنباط خود را از این بیت به عنوان ساختار پذیرفته شده معنا به سمت عملکرد جاری ذهن خوانندگان گرایش داده، و وجوه معانی پنهان در پوشش حریری واژگان هنری قابل تفسیر آن را بازگو کند. بدین ترتیب بر اساس بافه های بلاغی و معانی اتساعی، هیچ یک از شارحان حافظ تاکنون به این هنر فخرآمیز او در این بیت اشاره نکرده اند. البته اهمیت بحث، از آن جهت نیست که این نوشته، اولین پژوهش در باب مسائل تراکم تصویر باشد، بلکه اهمیت آن، از این جهت است که پژوهش حاضر سعی دارد با روش توصیفی- تحلیلی معانی درست و نزدیک به ذهن این بیت را که شرح زیادی درباره آن نوشته شده، به خوبی ارائه دهد. از خلال نتایج پژوهش متوجه شدیم که زیبایی هر تصویر تا حدی نمایان است که رمز ابداع و به وجود آمدن آن بر مخاطب پوشیده شده و حافظ در این غزل به خوبی از عهده آن برآمده است.

    کلیدواژگان: حافظ، پرده گلریز، تراکم تصویر، بافه های بلاغی، معانی اتساعی
  • "بررسی جنبه های ادبی و بلاغی متون وقف نامه عضد الملک
    هادی محمدی*، جواد مهربان قزلحصار صفحه 4

    شناخت فرهنگ ، ادبیات و سنت های ملی ؛ برای مردم هر مرز و بوم بیانگر موجودیت , غرور و هویت پر افتخار ملی آن جامعه و اقوام هر سرزمینی است و آنچه به شناخت تمدن و فرهنگ کمک کرده است شرح شجاعت , دلاوری ها و اقدامات جاودانه و ماندگار اقوام پیشینیان است که با هنرورزی ادبیات منثور به ما رسیده است . بررسی ادبی متون منثور وقف نامه های قدیمی نمادی از جلوه های پر شور فرهنگ و ادبیات فارسی است که تلاش کرده تا مفاهیم دانش ادبی در دوره های مختلف تاریخ را حفظ و به نسل های بعدی انتقال دهد . منظومه های نظم و نثرهای تاریخی با شور آفرینی علم بلاغت تا امروز جاودانه مانده اند و مورد توجه نسل های مختلف در همه ادوار تاریخ بوده است.یکی از پربار ترین آثاری که توانسته در ردیف آثار فاخر ادبیات قدیم قرار گیرد متون منثور وقف نامه های ایست که از گذشتگان به ما رسیده است آشنائی با مفهوم وقف ؛ که با قلم پر ذوق دبیران وکاتبان زبر دست ، تقریر یافته و عالی ترین مفاهیم ادبی را در خویش جا داده است به عنوان منابع پر ارزش ادبیات فارسی ، تا امروز کمتر مورد بررسی ادبی مراکز تحقیقاتی و پژوهشی قرار گرفته است . این پژوهش با هدف بررسی جنبه های ادبی متن وقف نامه یکی از رجال پر نفوذ دوره قاجار تدوین گریده است.

    کلیدواژگان: بررسی ادبی، علم بلاغت، نثر وقف نامه
  • بلاغت شعر هوشنگ ایرانی
    حسین حسن پور آلاشتی، راشین مبشری* صفحه 5

    این پژوهش با هدف خوانش شعر هوشنگ ایرانی بر اساس منطق طرحواره ای برای دستیابی به مولفه های تصویری شعر «کتاب فروشی_آرمان» انجام گردید. این رویکرد با استفاده از جست و جوی هم پوشانی تفسیرهای متن و مولف با استفاده از منابع روانشناختی و پدیدارشناختی است. در شعر «کتاب فروشی_آرمان»، تصاویر عمق بر پایه ی تصاویر اتفاقی از طریق قابلیت حسی و تجسم عمل به کار گرفته شده است. به لحاظ ساختار تصویرپردازی نیز، کتابفروشی-آرمان، در کانون قرار دارد که با استفاده از هنجارگریزی نوشتاری، تصاویر شعری خلق شده اند. لحن این تصویر بر اساس موسیقی شعر که بر وزن بحر هزج مسدس اخرب محجوب است، لحنی خیزابی و تند دارد. همچنین این شعر به لحاظ کارکردی، اجتماعی است و همچون یک بیانیه ی انتقادی، به نقد قشر روشنفکر و ارتباط آن با جامعه می پردازد. این شعر از تصویر سینمایی بهره می گیرد و دارای غنای تصویری به جهت بهره گیری از معنای ثانویه ی کلمات است. نهایتا این شعر از تصویری مستقل و همچنین محدود به جهت دامنه ی کم واژگان بهره می برد. تصاویر عمق به لحاظ کاربرد معنای ثانویه و در جهت طرز سورئالیسم، با ایجاد تجسم در جهت اثبات با کانون قرار دادن مفهوم کتابفروشی، با کارکرد اجتماعی شعر همراه و منطبق است.

    کلیدواژگان: علوم شناختی، طرحواره، تصویر، هوشنگ ایرانی
  • انواع نماد در لال بازی های غلامحسین ساعدی
    آرش مشفقی*، عزیز حجاجی کهجوق، محمد عیسی زاده حاجی آقا صفحه 6

    نماد و به کارگیری آن ابزاری است برای عمق بخشیدن به اثر ادبی. غلامحسین ساعدی از نویسندگان نمادپرداز دوران معاصر، در لال بازی های خود مانند دیگر آثارش به نماد پرداخته است. شاید یکی از دلایل این کار گریز ناگزیر از تیغ تیز سانسور باشد. مقاله حاضر به شیوه تحلیلی- توصیفی سعی دارد انواع نمادها (انسانی، غیرانسانی، حیوانات، مفهوم ذهنی و کنش) را در لال بازی های ساعدی بررسی کند. نتایج به دست آمده نشان می دهد که ساعدی در لال بازی ها با استفاده از نماد سعی دارد تا دغدغه های فکری خود را از منظری دیگر به مخاطب توضیح داده و پیام خود را به او برساند. از این روست که لال‏بازی‏ها به متن هایی فشرده که آرا و عقاید و مرام ساعدی را بازتاب می دهد، بدل شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که ساعدی در لال بازی ها با استفاده از نماد سعی دارد تا دغدغه های فکری خود را از منظری دیگر به مخاطب توضیح داده و پیام خود را به او برساند. از این روست که لال‏بازی‏ها به متن هایی فشرده که آرا و عقاید و مرام ساعدی را بازتاب می دهد، بدل شده است.

    کلیدواژگان: نماد، نمادپردازی، انواع نماد، ساعدی، لال بازی ها
  • بررسی صور خیال در متون منظوم مانوی با تاکید بر استعاره
    فرخ حاجیانی، خیرالله محمودی*، سمیه رنجبر صفحه 7

    در میان ادبیات ایرانی پیش از اسلام ،ادبیات مانوی،تفاوت آشکاری با بقیه ادبیات ایرانی میانه دارد؛ گرچه ادبیات مانوی از سنت های ادبی دوره باستان پیروی کرده است اما در عین حال به دلیل وابستگی به جریان های ادبی غیر ایرانی، چون بین النهرین، حوزه های دیگری را نیز تجربه کرده است. ادبیات مانوی به سبب تاثیرات شدید از رهبر دینی خود، یعنی مانی ،از سنت های ادبی آرامی نیز بهره گرفته و قالب های جدید ادبی را در خود گنجانیده و همچنین به دلیل محتوای عرفانی اش به تمثیل، تشبیه، مجاز و استعاره روی آورده است.صنایعی که بیانگر نوعی کمال در بلاغت می باشد و در ادبیات ایران آن دوره بی سابقه است. در این مقاله که به بررسی استعاره در متون منظوم مانوی می پردازد، بیان می دارد که مرزهای زیبا شناسی ادبیات مانوی گسترش بسیاری داشته، به گونه ای که انواع صنایع ادبی و تصویرهای شاعرانه در آن، حکایت از یک سابقه طولانی و ممتد ادبی دارد که بسیار فراتراز ادبیات فارسی است.استعاره های به کار رفته در سروده های مانوی، به نوعی از کمال در حوزه خیال شاعرانه حکایت می کنند، که علاوه بر اینکه در خدمت اندیشه های مانوی قرار گرفته اند، از لحاظ تاریخ ادبی ایران نیز، بسیار مهم به شمار می روند.با بررسی این استعاره ها در این مقاله،استعاره مصرحه مجرده دارای بیشترین میزان استعاره می باشد و پس از آن استعاره مکنیه و تمثیلیه و سپس استعاره تبعیه و در نهایت استعاره تلمیحیه با کمترین میزان استعاره قرار دارد.

    کلیدواژگان: ادبیات مانوی، شعر و سرودهای منظوم مانوی، استعاره
  • بررسی کارکردهای استعاره مفهومی در اشعار ابراهیمی و رحمان دوست
    خدابخش اسداللهی*، ندا نبی زاده اردبیلی صفحه 8

    استعاره مفهومی عنوان تازه ای است که در سده اخیر از سوی زبان شناسان شناختی مطرح شده و در حقیقت نامی است برای تلاش های ذهن برای فهم و انتقال مفاهیم انتزاعی. در این طرز نگرش، استعاره از چارچوب علوم بلاغی بیرون می آید و دیگر وسیله تزیین کلام نیست بلکه اساس فکر بوده و ابزاری برای درک امور غیرمادی محسوب می شود. پیشروان این نظریه لیکاف و جانسون بودند که در تشریح استعاره مفهومی آن را به سه نوع هستی شناختی، شناختی و جهتی تقسیم کردند. هر کدام از این استعاره ها از دو سویه تشکیل شده اند که حوزه های مبدا و مقصد نامیده می شوند. ما در این پژوهش که به شیوه کتابخانه ای و تحلیلی- توصیفی انجام گرفته است تلاش کرده ایم استعاره های مفهومی به کار رفته در اشعار ابراهیمی و رحماندوست را از نظر حوزه مقصد مورد بررسی قرار دهیم تا ببینیم عمده ترین حوزه های مقصد اشعارشان کدامند؛ یعنی این دو شاعر استعاره های مفهومی را برای عینی سازی چه مفاهیمی به کار گرفته اند. برای این منظور 21 کتاب از میان کتاب های این دو شاعر انتخاب شد و پس از بررسی 122 مورد استعاره مفهومی یافت شد و مشخص شد که شاعران از این استعاره ها برای تشریح مفاهیمی چون: زمان، عواطف، علاقه، مذهب و روابط انسانی استفاده کرده اند که در این میان سهم عمده حوزه مقصد متعلق به عینی سازی عواطف است.

    کلیدواژگان: استعاره مفهومی، حوزه مقصد، اشعار کودکانه، جعفر ابراهیمی، مصطفی رحماندوست
  • متن خوانی در شبکه تعاملی نظریه و نقد ادبی و چگونگی پیوند آن با زیبایی
    صدیقه (پوران) علیپور*، عنایت الله شریف پور صفحه 9

    بحث ادبیات و نظریه به اندازه وجود موضوعات در عالم قدمت دارد. این بحث بر چگونگی تفکر پیرامون موضوعات و برای دست یابی به حقیقت ظهور یافته در وجود آنها دلالت دارد. ذهن جستجوگر انسان همواره در صدد آن است که درک شناختی خود از حقیقت موضوعات موجود در جهان پیرامون را، ابتدا تاویل نموده؛ سپس به کمک زبان به تبیین و تحلیل آنها بپردازد و در نهایت، تبیین خود را به صورت گفتمانی نظری به دیگران ارائه نماید. ادبیات، حاصل گفتمان نظری بین ذهن انسان و جهان موضوعات در برابر حقیقت لوگوس است که شکل گیری آن از طریق رابطه تعاملی اجزای یک شبکه ساختارمند انجام می پذیرد و به نحو موثری با تخیل و زیبایی پیوند دارد.این مقاله می کوشد تا ضمن تبیین مباحث نظری مرتبط با مفاهیم ادبیات، نظریه و نقد ادبی، به ترسیم شبکه ارتباطی گفتمان ادبیات با حقیقت پرداخته؛ سپس ضمن تحلیل عناصر ساختارمند این شبکه جمعی، به رابطه آن با زیبایی بپردازد.

    کلیدواژگان: ادبیات، نظریه، نقد ادبی، گفتمان مداری، حقیقت و زیبایی
  • بررسی سیر تطور صنعت «مذهب کلامی» در کتاب های بدیع فارسی
    علی محمد موذنی، صالح دوروند* صفحه 10

    چکیدهمذهب کلامی عنوان یکی از صنایع ادبی است که از دیرباز در علم بدیع وجود داشته است. مذهب کلامی یعنی روش و شیوه متکلمین (عالمان اهل کلام و اصول). با اینکه مذهب کلامی از قرن سوم به واسطه آثار جاحظ و ابن معتز در زبان عربی مطرح شده، این عنوان را در نخستین کتاب هایی که فارسی زبانان و ایرانیان در باب علم بدیع نگاشته اند نمی توان یافت و در نیمه دوم قرن هشتم هجری بسیار کوتاه به آن اشاره شده است و سپس از نیمه دوم قرن نهم هجری این عنوان به صورت کامل و روشن به این گونه کتب راه می یابد. در میان معاصران نیز چندتن در آثار خود سخنی از مذهب کلامی به میان نیاورده اند؛ این علمای بلاغت عمدتا در اواخر قرن 13 و اوایل قرن 14 کتابشان در علم بدیع نگاشته شده است. از قرن یازدهم به این سو که بحث در باره این صنعت در میان بدیع نویسان بیشتر رواج می یابد، تقسیم بندی های جزئی نگرانه دیگری نیز از سوی برخی بر آن افزوده می شود که در این پژوهش به آن ها پرداخته خواهد شد. برخی از بدیع نویسان نیز به بیراهه رفته اند و بحث از مذهب کلامی را با صنعتی دیگر چون حسن تعلیل خلط کرده اند. از این میان برخی در تعریف آن دچار اشتباه شده اند و برخی دیگر در ارائه مثال ها راه خطا پیموده اند. این مقاله می کوشد پاسخ هایی برای برخی ابهامات در این رابطه بیابد و به بعضی از اختلافات و اشتباهات نویسندگان در باب مذهب کلامی در کتاب های بدیع فارسی بپردازد.

    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: بلاغت، علم بدیع، مذهب کلامی
  • بررسی تاثیر زبان بر دگردیسی های اساطیری با رویکرد های تطبیقی زبان شناختی با تاکید بر دو متن شاهنامه و گیل گمش
    مسروره مختاری*، نوشاد رضایی صفحه 11

    اسطوره در اساس با مشاهده پدیدارهای باشکوه طبیعی آغاز می شود. اقوام کهن مشاهده های خود را از طبیعت با شیوه ای انسان گونه و به زبانی استعاری تشریح می کردند. برخی از اسطوره شناسان با رویکرد زبان شناسانه تا این حد پیش رفته اند که با تطور زبانی و ریشه شناسی از طریق اعاده معنای اصلی نام خدایان، اشیا و داستان های منقول به معنای حقیقی راه یابند؛ اما رویکرد زبان شناختی در اساطیر منوط به بررسی ریشه شناختی واژگانی نیست، بلکه روش بررسی نمادهای زبانی است که در لایه ای از کلان بافت های افسانه و قصه روایت می شود؛ بنابراین با یافتن زبان نمادین، بازنمایی اساطیر به سوی انسجام پیش می رود نه زبان پرشی. در پژوهش حاضر متن شاهنامه به دلیل بستر اصیل و غیر ترجمه ای آن و گیل گمش به دلیل متن کهن اسطوره ای نیز ترجمه ادبی آن انتخاب شده است. از آنجا که رویکرد پژوهش زبان شناختی است، برای در نظر گرفتن خطای زبانی، چند بند از متن ایتالیایی نیز با متن فارسی تطبیق داده شده است. پژوهش حاضر به روش تحلیلی-توصیفی و به صورت کتاب خانه ای انجام گرفته است. پس از بررسی در پیکره زبانی پژوهش چنین حاصل شد که نمادها و سمبل های زبانی هرچند در لایه های بیرونی و سطحی زبان، خودکار و مربوط به زبان نوشتار متن است، اما در لایه های درون بافتی متن باتوجه به ارجاع عصرهای زندگی بشری، بازنماینده روابط زبان و اسطوره و تاثیرپذیری اسطوره از زبان مستتر است.

    کلیدواژگان: زبان، سمبل، اسطوره شناسی، شاهنامه، گیل گمش
  • بلاغت ساختارهای نحوی و طرز فاضلانه انوری در قصاید
    نفیسه آقاخانی، امیرحسین مدنی* صفحه 12

    انوری ابیوردی را به دلیل طرز تازه و شیوه خاصی که در شاعری گزیده است، از شاعران سبک ساز و یکی از سه پیامبر شعر فارسی لقب داده اند. شهرت وی بیشتر مرهون قصاید فاخر اوست؛ اگرچه در طرز غزلسرایی نیز وی را پیشرو سعدی در غزل دانسته اند. وی در قصیده و غزل، دو زبان متفاوت رسمی و درباری و زبان ساده و محاوره ای را برگزیده است. زبان رسمی انوری در قصاید، همان بیان و طرز تازه است که از حوزه واژگان و ترکیبات شروع می شود و تا حوزه صور خیال و خلق تشبیهات، استعارات، کنایات و بلاغت تصویر و رتوریک مدح ادامه می یابد. نویسندگان در این مقاله کوشیده اند تا با شیوه تحلیلی-توصیفی، بلاغت ساختارهای نحوی قصاید انوری را در سه سطح لفظی، دستوری و معنایی، بررسی کنند و سپس به دسته بندی و تشریح عناصر زبان شخصی وی بپردازند. نتایج حاصل از پژوهش، نشان می دهد که انوری در قصاید، در سطوح مختلف مذکور زبانی، اعم از گزینش واژگان و موسیقی کلام تا ساختارهای نحوی، دستوری، جمله بندی، ترکیب سازی و به کارگیری عناصر بدیعی و بیانی، خلاقیت داشته و گویا عنوان یکی از سه پیامبر شعر فارسی، مرهون زبان بلیغ و تنوع در شیوه های بیانی و اسالیب تعبیر در هر یک از ساحت های زبان است.

    کلیدواژگان: انوری ابیوردی، قصاید، موسیقی شعر، نحو زبان، واژگان
|
  • Linguistic and rhetorical components of Shah Dai's six Masnavi
    Niloo Far Ansari Page 1

    One of the prominent figures of mysticism and etiquette in the ninth century AH is Shah Dai Shirazi, who in his Masnavi, the deepest mystical issues such as (unity of existence, monotheism, desire, abstraction, taste, discovery and intuition, poverty and annihilation, etc Has expressedIn this article, we will use a descriptive and analytical method to analyze the linguistic and rhetorical structure of the six Masnavi of Shah Dai (observation, treasure, forty mornings, four grasses, spring of life and love letter) from different aspects.The results of the research indicate the accuracy of the meanings, the firmness of the words and the thickness of the words of Shah Dai in the Masnavi, and regardless of the mystical musharraf and Sufi mysticism; His passions, ecstasies and moods are a separate source of taste, enthusiasm, accuracy and tenderness. The prominent thought and theme of these Masnavi is the same as the conventional thoughts of mystical poets. The traces of mystics such as Ibn Arabi, Attar and Maulana, Sanai, Shah Nemat alHakh Vali, Qasim Anwar and Hafez are evident in her works.The style of these Masnavi is a combination of Khorasanian and Iraqi styles; In such a way that they have taken some linguistic features the Khorasani style and the subtleties, burning and melting from the Iraqi style.Punctuation and the art of repetition at the phonetic levels; The Meccan metaphor, such as the observations of Vatmih at the rhetorical level, are among the most prominent literary arrays used in these poems.

    Keywords: Shah Dai Shirazi, Erfan, Ibn Arabi, Attar, Rumi
  • Advice on audience persuasion in the story of lion and Hunting ground in the book of Masnavi
    Ramin Moharrami, Bijhan Zahirinav Page 2

    Audience persuasion, as a process used to change the audience attitude and associate him with the speaker's beliefs, is one of the main objectives of the educational mystics texts including the spiritual Mathnawi (Masnavii Ma’navi) of Jalalu'ddin Rumi, Mawlana. Mawlawi all over the Mathnawi has tried to convey the mystical and religious concepts to the audience by resorting different ways of influencing the audience and has benefited from several verbal and nonverbal or mystical and non-mystical tools for this purpose. One of Mawlawi's ways of achieving this goal is to benefiting from the storytelling ways and expressing the under considering concepts in the form of conversation and debate among the characters of the story. Among the beautiful stories of Masnavi that clearly illustrates this theme is the story of Nakhjiran and Lion. Rumi promotes this story in a conversational way and from the language of each of the debate parties using specific methods to satisfy the opposite party, deals with the expression of common beliefs and faiths in the context of strive and trust. In this debate that takes place in two major parts: Debate between Nakhjiran and lion, debate between Rabbit and Nakhjiran; each of the debate parties uses specific ways to satisfy an opponent that most important of it includes: protest to verses and narratives, mentioning the intuitive, intellectual and conscientious reasons, use of body language, allegory and ...

    Keywords: Masnavi, storytelling, debate, persuasion
  • Recitation of rhetorical weaves and dilated meanings in a bit of Hafez Shirazi's lyric poems
    Fazil Abbaszadeh, Behzad Asbaghi, Mehrdad Aghaei * Page 3

    Hafez's language is multifaceted and artistic. Words and combinations, and consequently phrases and sentences in his poetry, are not linear and monotonous, but are multiple and expansive, and this artistic feature has caused man to lose his mind in search of meaning for his life. And find his conscience in the layers of the meanings of his verses and make him a master in the heavens. The present study, through reader-centered critique, while examining rhetorical contexts in a memorized verse, tries to infer its inference from this verse as an accepted structure of meaning towards the current function of the readers' minds, and the aspects of hidden meanings in the cover. Hariri to recite interpretable artistic words. Thus, based on rhetorical passages and elaborate meanings, none of Hafez's commentators has mentioned his glorious art in this verse. Of course, the importance of the discussion is not because this article is the first research on image density issues, but its importance is because the present study tries to describe the meanings of this verse correctly and close to the mind by descriptive-analytical method. Much has been written about it, well presented. Through the results of the research, we realized that the beauty of each image is so obvious that the secret of its creation and emergence is hidden from the audience and Hafez has done well in this sonnet.

    Keywords: Hafez, Golriz curtain, Image density, Rhetorical textures, Expanded meanings
  • Literary study of endowment letters of Qajar era ( AZADOL MOLK ENDOEWEMET )
    Hadi Mohammadi *, Javad Mehraban Page 4

    Understanding culture and national traditions for the people of every region, express the existence,pride and proud national identity of the society and tribes of each land What has helped to understand civilization and culture is a description of the courage, bravery and eternal actions of the tribes of the predecessors The art of literature has reached us Literary study of prose texts Letters are a symbol of the passionate manifestations of Persian culture and literature Maintain a high level of literaryknowledge in different periods of history Travelogues, Divans, Interpretation of Verses and Hadiths, Poems and Historical Prose are all full of beautiful literary art.it has been considered by different generations in all periods of history The most prolific works that could be considered as literary magnificent works The texts are endowment letters that have come down to us from the pastFamiliarity with the concept of endowment which narrated with the tasteful pen of teachers and scribes It contains the highest literary concepts To date, it has received less literary scrutiny from research centers The science of rhetoric to the literary aspects of important endowment letters of one of the largest endowment institutions in the Has examined the literary aspects that contain the knowledge and richness of literature of that time

    Keywords: Literary study, rhetoric, concepts of endowment
  • The rhetoric of Houshang Irani poetry
    Hosein Hasanpour Alashti, Rashin Mobasheri * Page 5

    This research was conducted with the aim of reading Houshang Irani's poetry based on visual logic. In this case, the poem "Arman-Bookstore" was selected from her poetry books. The basis of this research is the author's self-development theory called the effect percent matrix, which includes several matrices in the categories of author, textTpsycology and audience. In Arman-bookstore poem's, deep images are based on random images through sensory function and visualization. In terms of the structure of the illustration, the Arman Bookstore is located in the center, which has created written poetic images using written normative. The tone of this image is based on the music of the poem, it has an uplifting and sharp tone. It is also socially functional in function, and as a critical statement, it critiques the intellectual class and its relation to society. This poem uses a cinematic image and has a rich visual richness in order to take advantage of the secondary meaning of the words. Finally, this poem uses an independent image as well as a limited range of vocabulary. Depth images are associated with the social function of poetry in terms of the application of the secondary meaning and in the direction of surrealism, by creating an embodiment in order to prove the centrality of the concept of the bookstore.

    Keywords: Cognitive sciences, Schematic, display, Houshang Irani
  • The types of symbols in the silent games of Gholam Hossein Saedi
    Arash Moshfeghi *, Aziz Hojaji, Mohammad Isazadeh Haji Agha Page 6

    The symbol and its use is a tool to deepen the literary work. Gholam Hossein Saedi, one of the symbolic writers of the contemporary era, has symbolized in his dumb shows like his other works. Perhaps one of the reasons for this is the inevitable escape from the sharp razor of censorship. The present article tries to study the types of symbols (human, non-human, animals, mental concept, and action) in the dumb shows in an analytical-descriptive way. The results show that Saedi in dumb shows uses a symbol to try to explain his intellectual concerns to the audience from another perspective and convey his message to him. This is why dumb shows have become compact texts that reflect Saedi's views, ideas, and ideals.The results show that Saedi in dumb shows uses a symbol to try to explain his intellectual concerns to the audience from another perspective and convey his message to him. This is why dumb shows have become compact texts that reflect Saedi's views, ideas, and ideals.

    Keywords: Symbols, symbolism, Types of symbols, of Gholam Hossein Saedi, Dumb Shows
  • Investigating into imaginary images in Manichaean Verse Texs: Emphasis on Metaphor
    Farrokh Hajiani, Khairollah Mahmoudi *, Somaaya Ranjbar Page 7

    Investigating into imaginary images in Manichaean Verse Texs: Emphasis on MetaphorAbstract: Among Iranian literature before Islam the Manichaean literature differs evidently from other Middle Persian works. Although the Manichaean literature has followed ancient literary traditions it has experienced other fields due to its dependence on non-Iranian literary movements such as Mesopotamian. Under the high influence of their religious leader, Mani, the Manichaean literature benefited from Aramaean literary traditions, used new literary paradigms and allegory, simile, trope and metaphor due to its mystical content; such literary devices presented a type of perfection in rhetoric and were new in Persian literature. In present essay metaphor is examined in the Manichaean literature in a way that the types of literary devices and poetic imaginations indicate a long and continuous history beyond Persian literature. The metaphor used in the Manichaean poems indicate a type of perfection in poetic imagination used by the Manichaean views and at the same time, are very important in viewpoint of Iran literature history. Having examined the metaphors in this essay the most frequent metaphors are as follows: the explicit metaphor, allegorical metaphor, Tabaeieh metaphor (When the metaphor is a verb or one of its derivatives) and antiphrasis, respectively.

    Keywords: Manichaean literature, Manichaean poems, songs, Metaphor
  • A study of the functions of conceptual metaphor in the poems of Ebrahimi and Rahmandoust
    Khodabakhsh Asadollahi *, Neda Nabizade Page 8

    Conceptual metaphor is a new term coined by cognitive linguists in the last century and is in fact the name given to the mind's efforts to understand and convey abstract concepts. In this attitude, metaphor goes beyond the framework of rhetorical sciences and is no longer a means of decorating the word but a basis for thought and a tool for understanding immaterial things. The pioneers of this theory were Lycaf and Johnson, who divided conceptual metaphor into three types: ontological, cognitive, and directional. Each of these metaphors consists of two aspects called the domains of origin and destination. In this research, which has been done in a library and analytical-descriptive manner, we have tried to examine the conceptual metaphors used in the poems of Ebrahimi and Rahmandoust in terms of the destination domain to see what are the main destination domains of their poems; That is, what concepts did these two poets use conceptual metaphors to objectify? For this purpose, 21 books were selected from the books of these two poets and after examining 122 items, conceptual metaphors were found and it was found that the poets used these metaphors to describe concepts such as: time, emotions, interest, religion and human relations. This is a major part of the destination domain belonging to the objectification of emotions.

    Keywords: conceptual metaphor, Destination, Children's Poems, Jafar Ebrahimi, Mostafa Rahmandoust
  • Text reading in the interactive network of literary theory and literature criticismAnd its connection with beauty
    Sedighe (Pooran) Alipoor *, Enayatollah Sharifpour Page 9

    The argument of theory and the generation of theory has archaism to out size being of the subjects on the world, and be appeared for condition of the contemplation about them and for access to the being of truth on the subjects. The searcher mind of men always be cent that first, interprets its cognitional percept of the subjects truth on the world of around then, with help language specifics them and then, presents its interpretation with hue the theory dialogue to rest. The generation of theory creates of the theory dialogue wet been the mind of men and the subjects of world against the truth of logos that creates via the structural elements.This paper attempts whilst analyses the structural elements of the theory and its relation with critic, appears them in the one diagram and analyses the condition of forming that and in the in the final, It deals with the relationship between the discourse of literature and beauty.

    Keywords: literature, Theory, literary criticism, Discourse, truth, beauty
  • Investigating the evolution of the "theological method" figure of speech in the Badi’ Persian books
    Alimohammad Moazzeni, Saleh Dorvand * Page 10

    AbstractRhetorical sciences have long been very important among Iranians who have worked in the field of literature. Theological method is the title of one of the literary figures that has existed in the field of Badi’ for a long time. Theological method means the method of theologians (scholars of theology and principles). Although the theological method has been introduced from the third century by the works of Jahez and Ibn Mu'taz in Arabic, this title can not be found in the first books written by Persian-speakers and Iranians on the field of Badi’ and it was mentioned very briefly in the second half of the eighth century AH. And then from the second half of the ninth century AH, this title finds its way to such books in a complete and clear way. Of course, some of his contemporaries did not mention the theological method in their works. These rhetoricians mainly wrote their books on the field of Badi’ in the late 13th and early 14th centuries. From the 11th century onwards, as the debate over this figure of speech became more prevalent among rhetoricians, some more divisive divisions were added by some, which will be addressed in this research. Another point that seems to be considered is that some rhetoricians have also gone astray and have confused the discussion of theological method with another figure of speech such as Phantastic etiology. Some of them have made mistakes in defining it and others have made mistakes in providing examples.

    Keywords: Rhetoric, Badi’ science, theological method
  • The Impact of Language on Mythical TransformationsWith comparative linguistic approachesOn the two texts of Shahnameh and Gilgamesh
    Masroureh Mokhtari *, Nushad Rezaee Page 11

    Myth basically begins with the observation of magnificent natural phenomena. The ancient tribes described their observations of nature in metaphorical language. mythologists have gone so far as to linguistically and ontologically develop the real meaning of the names of the gods, objects, and movable stories through linguistic and etymological evolution. But the linguistic approach in mythology does not depend on lexical ontological examination, but on the method of examining linguistic symbols that are told in a layer of mythical metaphors and stories; It goes towards cohesion, not language. In the present study, the Shahnameh text was selected due to its original and non-translational context and Gilgamesh due to its ancient literary text. Since the approach is linguistic research, several paragraphs of the Italian text have also been adapted to the Persian text in order to avoid linguistic error. The present study is a descriptive-analytic one conducted in libraries. After examining the linguistic body of the research, it was found that although the symbols and symbols of the language are automatic and related to the language of the text, although in the outer and superficial layers of the text, in the textual layers of the text, with reference to the realities of life. Humanity represents the relations of language and myth and the influence of myth is greater than language.

    Keywords: Language, Symbol, Mythology, Shahnameh, Gilgamesh
  • The rhetoric of Anwari's syntactic structures and effluent style in poems
    Nafise Aghakhani, Amir Hossien Madani * Page 12

    Anvari has been called one of the stylist poets and one of the three prophets of Persian poetry due to his special style of expression and poetic style. He is best known for his glorious poems; However, in the style of lyric poetry, he has been considered the pioneer Saadi style in lyric poetry. In ode and lyric, Anwari has chosen two different official and court languages, as well as a simple and colloquial language. There is also an independent article about the language of Anwari's poetry in his sonnets and about his stylistics in poems; But no work was found to examine the different levels of language in his poems. Anwari's official language in poems is the new expression and style that starts from the field of words and combinations and continues to the field of imaginative forms and the creation of similes, metaphors, allusions and rhetoric of the image and praise.the authors have tried to analyze the syntax of Anwari's poems in three levels: formal and verbal, grammatical and semantic, in an analytical-descriptive way, and then to classify and describe his personal linguistic elements. that Anvari has acted very creatively in poems in different levels of the mentioned language, fromand music the selection of words to the composition and use of novel elements and expression. And it seems that the title of one of the three prophets of Persian poetry is due to his powerful talent and eloquent language and style in each of the fields of language.

    Keywords: Anvari Abivardi, poems, poetry music, Language Syntax, Vocabulary