فهرست مطالب

مطالعات جامعه شناختی شهری - پیاپی 48 (پاییز 1402)

فصلنامه مطالعات جامعه شناختی شهری
پیاپی 48 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مسعود تقوایی، فاطمه قاسمی الوری * صفحات 1-40

    شهرها به دنبال تقویت مسائل اجتماعی-فرهنگی خود رویکردهای متنوعی ازجمله توسعه پایدار و تاب آوری و... را اتخاذ می کنند. هدف پژوهش حاضر گزینش بهترین رویکرد توسعه اجتماعی-فرهنگی در شهر اصفهان است که ازنظر هدف توسعه ای-کاربردی و از حیث ماهیت توصیفی -تحلیلی و علی-پیمایشی است. بدین منظور پیمایشی در شهر اصفهان انجام شد. داده ها با استفاده از روش اسنادی-کتابخانه ای و پرسشنامه گردآوری شد. جامعه آماری کارشناسان و متولیان برنامه ریزی و توسعه امور شهری در شهر اصفهان هستند که از بین آنها، 62 نفر از مسئولان برنامه ریزی و توسعه امور شهری و 50 نفر از کارشناسان به روش گلوله برفی انتخاب و پرسشنامه بین آنها توزیع گردید. با استفاده از تکنیک های تاپسیس، کوپراس فازی، آرآس فازی مناطق پانزده گانه اصفهان اولویت بندی شدند و با تکنیک SWOT نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدید پیش روی توسعه اجتماعی-فرهنگی شناسایی شد. یافته های حاصل از تکنیک های تاپسیس، کوپراس فازی و آرآس فازی نشان می دهد که باید مناطق 2، 7، 9، 11، 13، 14 و 15 در اولویت برنامه ریزی قرار گیرد و در تکنیک سوات راهبردهای گسترش فعالیت های بشردوستانه و حس انسان دوستی، حمایت از اقشار آسیب پذیر، ایجاد اشتغال پایدار، تامین زیرساخت های موردنیاز در مناطق شهری، به کارگیری سیاست های تشویقی مسکن و بازنگری در طرح ها و برنامه های توسعه شهری تاثیرگذارترین راهبرد ها هستند.

    کلیدواژگان: اصفهان، تاب آوری، توسعه پایدار، واژگان کلیدی: توسعه اجتماعی- فرهنگی
  • اکبر طالب پور، سیمین محمدزاده روحی صفحات 41-73

    سکونتگاه های غیررسمی اغلب در مکان های تجمع مهاجرین روستایی و فقرای شهری، در اثر توسعه روزافزون شهر و ناتوانی مدیریت شهری در تامین به موقع نیاز به مسکن شکل می گیرند. این مناطق خارج از برنامه ریزی رسمی و قانونی توسعه و پیشرفت شهری قرار دارند و افراد بدون اجازه در درون یا بیرون از محوطه ی قانونی شهرها اقدام به ساخت سکونتگاه می کنند این سکونتگاه ها عموما سند مالکیت رسمی ندارند و از خدمات و زیرساخت های شهری بی بهره هستند. عدم برخورداری از امکانات و خدمات شهری و عدم توجه مسئولین شهری به این محلات منجر به جدایی گزینی محلی ساکنین و پیدایش انواع ناهنجاری های اجتماعی می شود. امروزه در کنار پیشگیری از آسیب های اجتماعی، لزوم توجه به توانمندسازی ساکنین چنین محلاتی در راستای افزایش تاب ‍ آوری محله ای باعث شده است تا ساماندهی محلاتی ازاین دست در کانون توجه برنامه ریزان شهری قرار گیرد، پژوهش حاضر با عنایت به این امر و با هدف کمک به مدیران شهری و بهبود وضعیت محلات شهر قزوین به بررسی و سنجش میزان گرایش ساکنین اسکان غیررسمی محله باغ نشاط به توانمندسازی و سنجش عوامل موثر بر گرایش به توانمندسازی ساکنین این محله بر اساس نظریه های توانمندسازی پرداخته است. جامعه آماری پژوهش ساکنین اسکان غیررسمی محله باغ نشاط قزوین بودند که 341 نفر از آنها به عنوان نمونه آماری با روش نمونه گیری تصادفی ساده مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج نشان داد؛ میانگین گرایش به توانمندسازی در بین ساکنین اسکان غیررسمی محله باغ نشاط بالاتر از حد متوسط است. همچنین نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون چندمتغیره نشان دادند؛ عوامل اجتماعی، اقتصادی، کالبدی و حقوقی به ترتیب بیشترین اثر را بر گرایش به توانمندسازی ساکنین بر عهده دارند و درمجموع این چهار عامل 27 درصد از واریانس متغیر وابسته تحقیق را تبیین نمودند.

    کلیدواژگان: عوامل اقتصادی، عوامل اجتماعی، اسکان غیررسمی، گرایش به توانمندسازی، باغ نشاط
  • برهان ویسی ناب *، فریدون بابایی اقدم صفحات 74-108

    اهمیت ارزیابی زیست پذیری ازآنجا ناشی می شود که با این کار ویژگی های کلی اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی یک منطقه آشکار می شود و همچنین می تواند به عنوان ابزاری قدرتمند برای نظارت بر برنامه ریزی توسعه شهری و طراحی سیاست های آینده برای شهر بکار رود؛ بنابراین پژوهش حاضر با رویکرد - توصیفی تحلیل در پی آن بوده که وضعیت زیست پذیری اجتماعی کلان شهر تبریز را در دو بعد ذهنی و عینی بررسی نماید. جهت سنجش وضعیت ذهنی زیست پذیری اجتماعی (شامل 7 شاخص و 80 گویه) ابتدا پرسشنامه مربوطه طراحی، پس از تعین نمونه آماری در سطح مناطق 10 گانه تبریز با استفاده از روش کوکران (384 نمونه) و تائید روایی و پایایی پرسشنامه اطلاعات مربوط به بعد ذهنی جمع آوری شده، همچنین برای بررسی بعد عینی (شامل 25 گویه) از آخرین سالنامه آماری (سال 1398) تبریز استفاده شده است. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات مربوطه از روش آنتروپی شانون برای وزن دهی شاخص ها و گویه های پژوهش و از روش موریس اصلاحی برای تعیین وضعیت زیست پذیری مناطق بر اساس ادبیات جهانی در 5 سطح استفاده شده است؛ در نهایت برای درک فضایی بهتر از وضعیت زیست پذیری اجتماعی در سطح مناطق نرم افزار GIS برای ترسیم نقشه ها به کارگرفته شده است. یافته های پژوهش بیانگر آن است که به لحاظ بعد ذهنی منطقه 2 با نمره زیست پذیری اجتماعی 2/89 در وضعیت قابل قبول و در رتبه یک قرار دارد. بیشترین تعداد مناطق (5 منطقه) در وضعیت نامطلوب و غیرقابل قبول قرار دارند. در بعد عینی هیچ کدام از مناطق در وضعیت زیست پذیری مناسب قرار ندارند و 10 منطقه مورد مطالعه در وضعیت نامطلوب و غیرقابل قبول قرار دارند. در نهایت در بعد ترکیبی (هر دو بعد عینی و ذهنی) منطقه 2 در وضعیت قابل تحمل، منطقه 3 در وضعیت متوسط و سایر مناطق (8 منطقه) در وضعیت نامناسب قرار دارند؛ بنابراین نتایج گویایی آن است که تمام مناطق شهری تبریز نیازمند توجه ویژه مدیران شهری هستند.

    کلیدواژگان: کلان شهر تبریز، زیست پذیری شهری، زیست پذیری اجتماعی، بعد ذهنی و عینی
  • نیر فارابی اصل*، مجتبی رفیعیان، بهرام علیزاده صفحات 109-139

    تولید فضای شهری، یک مسئله پیچیده و چندبعدی است که در آن فضا به عنوان یک محصول اجتماعی و یک عامل سیاسی به حساب می آید. در این پژوهش، با استفاده از نظریه کنشگر-شبکه (ANT) که یک رویکرد جامعه شناختی برای تحلیل روابط میان کنشگران انسانی و غیرانسانی است، رابطه بین فضا و قدرت در شهر مورد بررسی قرار گرفته است. هدف اصلی این پژوهش، شناسایی و تحلیل شبکه های قدرتی (کنشگران) که در تولید فضاهای شهری نقش دارند، است. روش پژوهش، مطالعه موردی است و مورد مطالعاتی آن، اراضی عباس آباد تهران است که یکی از بزرگ ترین پروژه های توسعه شهری در ایران به شمار می آید. داده های پژوهش از طریق روش های مصاحبه نیمه ساختاریافته و مشاهده میدانی جمع آوری شده و با روش توصیفی-تحلیلی مورد بررسی قرار گرفته اند. نتایج نشان می دهد که در اراضی عباس آباد، دولت و سازمان های وابسته به آن، با استفاده از قدرت سیاسی و اقتصادی خود، شبکه های قدرت را تشکیل داده و سایر کنشگران را از مشارکت در تولید فضا محروم کرده اند. همچنین مشخص شده است که شبکه کنشگران و قدرت در این منطقه، به هیچ وجه متناسب با نیازها و خواسته های شهروندان نبوده و حتی نقش متخصصان و بخش خصوصی در تولید فضا نیز تحت تاثیر امر سیاسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: تهران، روابط قدرت، تولید فضا، شبکه کنشگران، اراضی عباس آباد
  • سیده آیدا حسینی، مهسا شعله * صفحات 140-176

    شهرها دارای نظامی هستند که آهنگ سریع تغییرات موجب عدم تعادل ساختارهای اجتماعی، اقتصادی، مدیریتی و فضایی در آن ها شده است و نمود بیرونی این گسست ها در فضاهای همگانی به چشم می خورد. فضاهای همگانی به عنوان شاخصی برای تنوع زیستی شهر عمل می کنند که برنامه ریزی برای توسعه پایدار در آن ها می تواند نقطه عطفی در پیشرفت و حل مسائل گسترده شهری به شمار آیند. هدف پژوهش حاضر بررسی فضای همگانی اجتماع محور در اندیشه آرمان شهری طالبوف و تطبیق دیدگاه او با صاحب نظران حوزه های جامعه شناسی و شهری جهت دستیابی به راهبردی موثر برای داشتن فضاهای همگانی پایدار است. روش تحقیق این مطالعه توصیفی-تحلیلی با رویکرد کیفی و هدف آن بنیادی، با استراتژی پسکاوی است که در پارادایم تفسیرگرایی قرار دارد. جمع آوری اطلاعات به شیوه کتابخانه ای و نظری صورت پذیرفت و درنهایت به تحلیل محتوای پژوهش با استفاده از نرم افزار اطلس تی، پرداخته شد. نتایج حاکی از آن است که اندیشه های طالبوف آرمان گرا و نظریه پردازهای واقع گرا در ابعاد مدیریتی، اجتماعی و اقتصادی، بسیار مشابه است. در بعد بصری، طالبوف نگاهی دقیق تر به مسائل زیبایی شناسی دارد. او دین و مذهب را از اصلی ترین اصول پایداری یک ملت و شهر می داند که دیگران تنها به وجود این بعد اشاره نموده اند. طالبوف و دیگر نظریه پردازها معتقد هستند اگر این ابعاد پنج گانه، به طور هماهنگ با یکدیگر، در فضاهای همگانی اجرا شوند، موجب موفقیت و پایداری آنها و در پی آن پیشرفت و بهبود شهرهای امروزی خواهد شد.

    کلیدواژگان: فضای شهری، طالبوف، آرمان شهر، فضای همگانی اجتماع محور، نرم افزار اطلس تی
  • پویان مذهب، سعید پیری *، حمیدرضا صباغی، علیرضا استعلاجی صفحات 177-217

    فضاهای شهری را نمی توان تنها برساخته ای طبیعی در بستر فرایند رشد و تکامل تاریخی شهرها در نظر گرفت؛ بلکه این فضاها همواره از طریق عوامل متعدد و چندگانه ای همچون سرمایه، سیاست و جامعه سازمان دهی مجدد و بازتولید می شوند. این در حالی است که امروزه با توجه به تسلط سیاست های نئولیبرالیستی و سرمایه محور بر فضاهای شهری، ابعاد اجتماعی تولید فضا نادیده گرفته شده است. ازاین رو این مقاله با ماهیت بنیادی مبتنی بر نظریه انتقادی شهری و با اتخاذ روشی توصیفی- تحلیلی کوشش کرده است تا با تبیین دیالکتیک فضایی در رابطه با نقش سیاست، سرمایه و اجتماع در تولید فضا، اثرات آنها را بر فضا و جامعه شهری آشکار سازد. شیوه گردآوری داده های پژوهش از طریقه مطالعات کتابخانه ای و اسنادی است و تجزیه وتحلیل موضوعات با به کارگیری تحلیل های کیفی- انتقادی بر پایه نظریه انتقادی شهری صورت پذیرفته است. یافته های این تحقیق آشکار می سازد که سیاست های اقتصادی مسلط بر فضاهای اجتماعی شهرها، معضلاتی همچون بحران مسکن و کالایی شدن آن در بازار آزاد، سوداگری در بخش مستغلات شهری، تضعیف نقش دولت در برنامه ریزی فضایی و اجتماعی شهر، تشدید پدیده زاغه نشینی، حکمرانی محلی سرمایه محور، طبقاتی شدن جامعه، قطبی شدن فضای شهری و نیز نادیده انگاری مفهوم حق به شهر را در پی داشته است. در ادامه این پژوهش با به کارگیری نظریه حق به شهر لوفور و پیوند آن با مفهوم پراکسیس شهری به عنوان یک کنش اجتماعی به دنبال ارائه یکسری از راهبردهای اجتماع محور است و در پایان نتیجه می گیرد که کنش ها و مطالبه گری شهروندان در غالب یک سازمان یافتگی اجتماعی می تواند در مقابل این سیاست های اقتصادی سرمایه محور و مسلط بر فضاهای شهری یک راهبردی موثر و جایگزین باشد.

    کلیدواژگان: حق به شهر، تولید فضا، نظریه انتقادی شهری، دیالکتیک فضا، پراکسیس شهری
  • مصطفی نظیری، طاهره میرساردو*، محمد مهدی لبیبی صفحات 218-251

    هدف تحقیق تحلیل رابطه محل سکونت، سرمایه اجتماعی شبکه ای با آسیب های اجتماعی بود که در بین جوانان 29-18 ساله محله خزانه تهران به اجرا درآمد. چارچوب نظری با تلفیق نظریه های کلمن، پاتنام، بوردیو، لین، فوکویاما، ساترلند و نیومن شکل گرفت. روش پیمایش، تکنیک پرسشنامه محقق ساخته، جامعه آماری کلیه جوانان (29-18 سال) بودند که از آخرین سرشماری سال 1395 مرکز آمار ایران استخراج شد. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران (384) تعیین شد. نمونه گیری طبقه ای مبتنی بر جنس بود. واحد مطالعه نیز دختر یا پسر جوان ساکن در محله خزانه بود. برای پایایی یک نمونه 30 تایی از پرسشنامه ها در بین جامعه اجرا شد و مقدار آلفای کرونباخ آن بالاتر از 0.70 به دست آمد. فرضیات با استفاده از آزمون تحلیل مسیر و با استفاده از نرم افزار LESREL8.8 و آزمون مقایسه میانگین و تحلیل واریانس با استفاده از نرم افزار spss26 انجام شد. نتایج آزمون تحلیل مسیر نشان داد سازه محل سکونت در بعد محیط کالبدی، آموزشی و بهداشتی و سازه محل سکونت در بعد گذراندن اوقات فراغت و امکانات رفاهی با سرمایه اجتماعی شبکه ای دارای ارتباط معنادار است و با احتمال 99 درصد سازه سرمایه اجتماعی شبکه ای با آسیب اجتماعی در بین جوانان ساکن در محله خزانه شهر تهران ارتباط معنادار دارد. نتایج آزمون تحلیل واریانس نیز رابطه تعداد سال های سکونت در محل، مساحت منزل مسکونی، تعداد اتاق ها، امکانات آموزشی- بهداشتی و رفاهی را با آسیب اجتماعی را تایید کرد.

    کلیدواژگان: اوقات فراغت، محل سکونت، آسیب های اجتماعی، واژه های کلیدی: سرمایه اجتماعی شبکه ای
|
  • Masoud Taghvaei, Fatemeh Ghasemi Alvari * Pages 1-40

    In order to strengthen their socio-cultural issues, cities adopt various approaches, including: sustainable development and resilience, etc. The aim of the current research is to select the best approach for socio-cultural development in the city of Isfahan, which is developmental-applicative in terms of purpose and descriptive-analytical and causal-survey in terms of nature. For this purpose, a survey was conducted in the city of Isfahan. The data was collected using the documentary-library method and questionnaire. The statistical population is experts and custodians of planning and development of urban affairs in the city of Isfahan, among them, 62 people of planning and development of urban affairs and 50 experts were selected by snowball method and the questionnaire was distributed among them. were prioritized using the techniques of TOPSIS, Fuzzy COPRAS, and Fuzzy ARAS techniques And with the SWOT technique, strengths, weaknesses, opportunities and threats facing the socio-cultural development were identified. The findings of TOPSIS, Fuzzy COPRAS and Fuzzy ARAS techniques show that: areas 2, 7, 9, 11, 13, 14 and15 should be prioritized in planning And in the SWOT technique, the strategies of expanding humanitarian activities and philanthropy, supporting vulnerable groups, creating sustainable employment, providing needed infrastructure in urban areas, applying housing incentive policies and revising urban development plans and programs are the most effective strategies.

    Keywords: resilience, Sustainable Development, Isfahan, socio-cultural development
  • Akbar Talebpour *, Simin Mohammadzadeh rouhi Pages 41-73

    Informal settlements are often formed in places where rural migrants and also the poor people of the urban society settle in these places, as a result of the increasing development of the city and the inability of the city administration to meet the need for housing. These areas are outside the official and legal planning of urban development and progress, and people build settlements inside or outside of the legal area of the cities without permission. These settlements generally do not have official ownership documents and do not benefit from urban public services and infrastructure. The lack of city facilities and public services and the lack of city officials' attention to these neighborhoods lead to the local segregation of residents and the emergence of various social anomalies. The present research with the aim of helping city managers and improving the condition of the neighborhoods of Qazvin city has investigated the tendency of informal settlement residents of Bagh Neshat neighborhood to empowerment. The statistical population of the research was the residents of the informal settlement of Bagh Neshat neighborhood of Qazvin, The results showed; The average trend towards empowerment among the residents of informal settlements in Bagh Neshat neighborhood is higher than the average. Also, the results of multivariate regression analysis showed; Social, economic, physical and legal factors respectively have the greatest effect on the tendency to empower residents, and in total, these four factors explained 27% of the variance of the dependent variable of the research.

    Keywords: empowerment, Social-economic factors, informal settlement-Qazvin city-Bagh Neshat
  • Borhan Veysi nab *, Fereidoon Babaei Aghdam Pages 74-108

    The importance of assessing livability stems from the fact that it reveals the general economic, social and environmental characteristics of an area and it can also be used as a powerful tool for monitoring urban development planning and designing future policies for the city. Therefore, the present study with a descriptive-analytical approach has sought to examine the social livability condition of Tabriz metropolis in two Subjective and Objective dimensions. In order to measure the mental state of social livability (including 7 indicators and 80 items), first the relevant design questionnaire was designed, after determining the statistical sample in the 10 regions of Tabriz using Cochran's method (384 samples) and confirming the validity and reliability of the information questionnaire. Subjective dimension information collected; also, the last statistical yearbook (2018) of Tabriz has been used to examine the objective dimension (including 25 indicators). To analyze the relevant information, Shannon's entropy method has been used to weigh the indicators and research items and the corrective Morris method has been used to determine the social livability status of regions based on global literature at 5 levels. Finally, GIS software is used to draw maps to better understand the social livability at the regional level. The research findings indicate that in terms of Subjective dimension, region 2 with a social livability score of 89.2 is in an acceptable position and is ranked first. Most region (5 region) are in poor condition and unacceptable. In the objective dimension, none of the regions is in a suitable condition and the 10 studied regions are in an unfavorable and unacceptable situation. Finally, in the combined dimension (both objective and subjective dimensions), region 2 is in a tolerable state, region 3 is in the middle state and other regions (8 regions) are in an unfavorable state. Therefore, the results show that all urban areas of Tabriz need special attention of urban managers.

    Keywords: Tabriz Metropolis, urban livability, subjective, objective dimensions, Social livability
  • Nayyer Farabiasl *, Mojtaba Rafieian, Bahram Alizadeh Pages 109-139

    "Urban space production is a complex and multidimensional issue in which space is considered both a social product and a political agent. In this research, the relationship between space and power in a specific city has been examined using Actor-Network Theory (ANT), which is a sociological approach to analyzing the relationships between human and non-human actors. The main objective of this research is to identify and analyze the power networks (actors) involved in the production of urban spaces. The research method is a case study, and the case under study is Abbasabad lands in Tehran, which is one of the largest urban development projects in Iran. The research data has been collected through semi-structured interviews and field observations, and they have been analyzed using a descriptive-analytical approach."The results indicate that in the Abbasabad zone, the government and its affiliated organizations have formed power networks using their political and economic influence, depriving other actors of participating in space production. It has also been revealed that the network of actors and power in this area is not in line with the needs and desires of the citizens, and even the role of experts and the private sector in space production has been influenced by political factors.

    Keywords: The Political, Space Production, Power Relations, Actor Networks, Abbasabad lands
  • Seyedeh Aida Hoseini, Mahsa Sholeh * Pages 140-176

    The rapid pace of change in cities has led to disparities in social, economic, managerial, and spatial structures, which are evident in public spaces. These public spaces serve as an indication of a city's biodiversity, and developing sustainable public realms is crucial in addressing urban challenges. This study aims to explore Talebov's utopian perspective on community-oriented public spaces and compare it with the viewpoints of sociology and urban experts to devise an effective strategy for sustainable public spaces. The study utilizes a descriptive-analytical methodology with a qualitative approach, focusing on fundamental research goals and employing a post-exploratory strategy within the explanatory paradigm. Data collection was conducted in a library and analyzed using Atlas software. The findings revealed similarities between Talebov's idealist approach and the realist theories in terms of management, social dynamics, and economic aspects. However, Talebov specifically emphasizes the visual dimension and places importance on aesthetic values. According to Talebov's theory, religion can be one of the primary philosophies underlying the stability of a country or a city; other theories have only suggested the existence of this element. Based on Talebov and other theorists, if these five dimensions are applied harmoniously in public spaces, it will result in their sustainability, which is where today's cities progress and improve.

    Keywords: Utopia, Urban Space, Talebov, Community-based Public Space, Atlas ti
  • Pouyan Mozaheb, Saeid Piri *, Hamid Reza Sabaghi, Alireza Estelaji Pages 177-217

    Urban spaces cannot be considered only as a natural structure in the framework of the historical growth and development of cities. Rather, these spaces are always organized and reproduced through various factors such as capital, politics, ideology and society. This is despite the fact that today, due to the dominance of capital-oriented policies on urban spaces, the social dimensions of space production have been neglected. In such a city, the rights of citizens in influencing the spaces of daily life have been marginalized. In contrast to this common thinking, critical urban theories have been formed based on the fundamental criticism of these approaches and the disclosure of the main factors that exclude citizens from urban spaces. Therefore, this article, with a fundamental approach and by adopting a descriptive-analytical method and by using qualitative and critical analyzes based on critical urban theories, by explaining the spatial dialectic in relation to the effects of politics, capital and society in the production of space, tries to reveal the roots of the deprivation of the contemporary urban society. By applying the concept of the right to the city, we argue that strategies based on the social will of city residents can be presented against these attitudes governing the urban space, and we also believe that urban praxis as a social action will play an effective role in the urban space by responding to the demands of an urban society in order to achieve the social benefits of citizens.

    Keywords: production of space, right to the city, Critical urban theory, Dialectics of space, Urban praxis
  • Mostafa Naziri, Tahereh Mirsardoo *, Mohammad mehdi Labibi Pages 218-251

    The aim of the research was to"analyze the relationship between residence, network social capital and social damages" which was carried out among young people aged18-29in Khazane neighborhood of Tehran.The theoretical framework was formed by combining the theories of Coleman, Putnam, Bourdieu, Lin, Fukuyama,Sutherland and Newman.The survey method, researcher-made questionnaire technique, was the statistical population of all young people(18-29 years old),which was extracted from the last census of 2015 of Iran Statistics Center.The sample size was determined based on Cochran's formula (384). Stratified sampling was based on sex.The study unit was a young boy or girl living in Khazaneh neighborhood. For reliability, a sample of30 questionnaires was implemented among the community and its Cronbach's alpha value was higher than0.70.Hypotheses were tested using path analysis using LESREL 8.8 software and mean comparison test and variance analysis using spss26 software.The results of the path analysis test showed that the structure of the place of residence in the dimension of physical, educational and health environment and the structure of the place of residence in the dimension of spending leisure time and comfort facilities have a significant relationship with network social capital, and with a probability of 99%, the structure of network social capital with damage There is a significant social relationship among young people living in Khazaneh neighborhood of Tehran.The results of the analysis of variance also confirmed the relationship between the number of years of living in the place,the area of the residential house,the number of rooms,educational-health and welfare facilities with social damages.

    Keywords: Leisure Time, Social Damages, networked social capital, place of residence